2025-03-26 4720 views
從長沙灣吃到深水埗的「鳥海山鐵板燒」,搬店後再次再朝聖,喜歡這裏的鐵板燒平民價錢,但食材高質,招牌二人精選套餐有齊刺身、龍蝦、鮑魚、鵝肝多士、牛肉薄燒等貴價食材,每位都只係$600左右,真心抵食👍👍🔥人氣鐵板燒套餐二人前 $1198▪️沙律|新鮮沙律菜配上麻醬醬汁,清新美味▪️是日精選刺身|深海池魚、油甘魚、 真鯛、油甘魚,四款刺身新鮮肥美,件仲厚切▪️活鮑魚|新鮮鮑魚,煙靭又夠腍,鮑魚肝醬炒香濃味,味道充滿甘香▪️活龍蝦|原隻龍蝦非常新鮮,肉質爽口又彈牙,配合蝦頭膏醬爆炒,滋味無窮▪️鵝肝多士|煎得外脆內軟,入口油潤,鵝肝用海鹽調味,味道香濃無比▪️牛肉薄燒|牛肉脂肪比例適中,包住香蒜和香蔥,燒至大約五成熟,口感軟嫩又多汁▪️炒飯|最愛的炒飯,師傅炒得香口粒粒分明,每次我都會追加流心蛋,蛋黃流進炒飯撈勻嚟食,簡直係人間美味▪️野菜|食炒飯怎能沒有蔬菜配合,蔬菜好清甜,炒得清新爽脆,好食▪️味噌湯|再配合返一碗熱辣辣嘅麵豉湯,夠晒溫暖又飽肚

🔥人氣鐵板燒套餐二人前 $1198

▪️沙律|新鮮沙律菜配上麻醬醬汁,清新美味

▪️味噌湯|再配合返一碗熱辣辣嘅麵豉湯,夠晒溫暖又飽肚

• 龍蝦
2025-03-03 5697 views
之前喺長沙灣食過這間店舖,原來搬咗嚟深水埗, 記得上次食嘅時候食材好新鮮, 今日出咗糧又再嚟食一食喺門口睇餐牌就見到 鳥海山鐵板餐二人份有龍蝦,有鮑魚,仲有鵝肝多士第一道菜前菜 - 沙律第二度菜就係是日刺身-有四款侍應介紹順時針咁食一睇就知魚生新鮮鐵板料理的重頭戲,莫過於「活龍蝦」與「活鮑魚」整整一隻龍蝦起肉鐵板炒, 最特別係醬汁係以蝦膏調製所以蝦肉蝦膏味濃,師傅精準火候鎖住肉質彈性, 絕對係食到停唔到口活鮑魚彈牙有口感, 調味唔會好複雜,食返原本鮑魚的海鮮味, 覺得鮑魚最好嘅烹調方法就係鐵板 燒, 有鑊氣又惹味牛肉薄燒裏面捲咗一些蔥同埋炸蒜好期待的鵝肝多士厚切鵝肝煎至外皮酥脆, 下面多士以牛油煎香, 每一口都是熱量與幸福的拉鋸戰再嚟炒飯粒粒分明,有蛋香同埋櫻花蝦最後再加一個炒雜菜鐵板燒嘅精髓係既可以品嚐美食又可以睇到師傅炒功精湛餐廳逢星期一休息

喺門口睇餐牌就見到 鳥海山鐵板餐二人份
有龍蝦,有鮑魚,仲有鵝肝多士

第一道菜前菜 - 沙律
第二度菜就係是日刺身-有四款
侍應介紹順時針咁食

一睇就知魚生新鮮

鐵板料理的重頭戲,莫過於「活龍蝦」與「活鮑魚」

活鮑魚

牛肉薄燒裏面捲咗一些蔥同埋炸蒜

好期待的鵝肝多士

再嚟炒飯粒粒分明,有蛋香同埋櫻花蝦

最後再加一個炒雜菜

鐵板燒嘅精髓係既可以品嚐美食又可以睇到師傅炒功精湛

餐廳逢星期一休息

2025-02-25
$500 (Dinner)
  • 是日精選刺身
  • 牛肉薄燒
  • 活鮑魚
  • 鳥海山鐵板餐
  • 炒飯
我哋選擇咗鳥海山鐵板燒二人套餐$1198,非常高質豐富😍套餐以是日精選刺身同沙律作為開胃菜。新鮮嘅刺身,清爽嘅沙律,為味蕾做好準備。接下來嘅活龍蝦同活鮑魚就係今晚嘅主角。龍蝦🦞大隻,肉質鮮甜彈牙,鮑魚鮮嫩多汁,兩樣都好好味😋鵝肝多士亦係另一亮點。香煎鵝肝,配上香脆嘅多士,口感豐富,味道層次分明。牛肉薄燒嘅牛肉油花分佈均勻,入口即化,肉汁豐富。配上新鮮野菜。最後,有炒飯、味增湯。炒飯粒粒分明,炒得好香。味增湯味道濃郁。

我哋選擇咗鳥海山鐵板燒二人套餐$1198,非常高質豐富😍

牛肉薄燒嘅牛肉油花分佈均勻,入口即化,肉汁豐富。

2025-07-05 32 views
Mt. Chokai, a teppanyaki specialist who has previously moved from Cheung Sha Wan to Sham Shui Po, is offering a scrumptious dinner set for 2 for $1198. Visited on a weekday and the restaurant was almost fully booked.◆サラダ Salad◆お造り ホタテ、スズキ、カンパチ、ハマチ Sashimi - Scallop, Sea Bass, Kanpachi, HamachiThe course started with some cold dishes including salad with sesame sauce and a sashimi platter of the day. Hamachi had been aged which tasted intense and buttery.◆アワビ Abalone ◆ロブスター LobsterBoth seafood it

◆サラダ Salad

◆アワビ Abalone

◆ロブスター Lobster
Both seafood items were grilled to the right point. The abalone was fresh and easy to chew, while the lobster was crunchy and moist, with its flavors highlighted by the lobster roe sauce.

◆フォアグラトースト Foie Gras Toast
Rich, smooth, earthy and juicy foie gras on a crispy toast. Simply satisfying.

◆和牛の薄切りThinly-sliced Wagyu Roll
Rolled with spring onions and fried garlic to balance out the fat content.

◆チャーハン Fried Rice

◆味噌汁 Miso Soup

◆焼きキャベツ Fried Cabbage

◆餅アイス Mochi Ice Cream
Concluded the meal with fried rice mixed with eggs and sakuraebi, as well as a bowl of boiling hot miso soup and mochi ice cream.
最近我去咗位於深水埗的「鳥海山鐵板燒」,呢間日式居酒屋真係好正!環境雅致,燈光柔和,適合與朋友聚會。我哋選咗鐵板套餐(二人份),首先上嘅係精選刺身,包括鱸魚、油甘魚、帶子同深海錢魚刺身。每一款刺身都非常新鮮,特別係帶子,口感滑嫩,咬落去非常鮮甜,味道層次分明,真係令人陶醉。接住上嚟嘅係沙律,清新可口,為後面的菜式打下好基礎。然後就係活龍蝦,鮮香味十足,肉質彈牙,非常好食。活鮑魚亦係新鮮又滑嫩,加上鐵板燒嘅火候掌握得非常好,真係食得好過癮。另一個亮點就係鵝肝多士,鵝肝香濃,配上酥脆的多士,讓人一試成主顧。牛肉薄燒則是鮮嫩多汁,肉質上乘,搭配一些野菜,口感更加豐富。最後,我哋享用了炒飯同味噌湯。炒飯粒粒分明,味道香濃,而味噌湯則清淡可口,為整頓餐劃上完美句號。總體而言,「鳥海山鐵板燒」的菜式質素高、味道出色,服務態度友善,環境舒適,真係值得一試!我肯定會再返嚟,期待再試其他菜式!

• 活龍蝦
是晚約咗放假嘅家人共晉晚餐🙌🏻佢話好想食日式鐡板料理~所以walk in去咗呢間門面以日式木門風格嘅餐廳用餐~(由於無訂位😅面對師傅燒煮嘅座位已全數被訂滿~想坐吧枱嘅朋友記得訂啦🤝🏻)店面唔算大~但氣氛幾好!!.🧡二人前 鐵板套餐 $1198🧡✨沙律於沙律菜加入胡麻醬~清新開胃🥗.✨是日精選刺身店員建議順序由淡到濃味食用💁🏻‍♀️鱸魚、真鯛、葉血引、油甘魚~當中最鍾意真鯛嘅彈性口感及油甘魚嘅肥美魚脂滋味❤️❤️.✨活龍蝦龍蝦肉勁鮮嫩爽彈🦞沾埋以龍蝦頭膏製成嘅汁料令美味程度更上一層樓🫰🏻🫰🏻.✨活鮑魚鮮味突出😍😍師傅只簡單以鐵板燒烤~就帶出原有食材新鮮味道!!.✨鵝肝多士油潤甘香嘅鵝肝令人回味無窮😋配上香脆可口嘅多士😋食完仲想再食!!.✨牛肉薄燒師傅於鐵板上輕輕烤熟薄牛肉片~火喉剛好🔥🔥內層捲有香葱等材料令滋味層次更豐富!!.✨野菜蒜香味十足嘅炒椰菜!清爽不膩!.✨炒飯✨味噌湯✨雪米糍(附送甜品).✨加一服務費
🧡二人前 鐵板套餐 $1198🧡
✨活鮑魚
✨鵝肝多士
✨牛肉薄燒
✨野菜
蒜香味十足嘅炒椰菜!清爽不膩!
✨炒飯
✨味噌湯
✨雪米糍(附送甜品)
✨加一服務費
2025-06-19 831 views
鋪頭頭一轉係18:00,全場滿晒,勁有氣氛!不過可惜冇得坐鐵板前面睇師傅即場表演,原來前排位要早啲Book,下次一定要記住! 一開波先上沙律,菜新鮮爽脆,汁酸酸哋幾開胃。跟住上「是日精選刺身」,有厚切三文魚、油甘魚、帶子同金鯛,全部都好新鮮!三文魚肥美,油甘魚魚油香濃,帶子鮮甜到爆,金鯛就爽口得嚟帶點清甜,正! 重頭戲之一係「活龍蝦」,師傅即場處理,起晒肉之後用龍蝦膏炒,香到癲!龍蝦肉彈牙鮮甜,加埋濃郁嘅龍蝦膏一齊炒,味道超濃郁,食到舔舔脷!而「活鮑魚」,師傅切到薄薄哋,用牛油煎香。鮑魚本身鮮味十足,加埋牛油嘅香氣,真係無得輸!口感爽彈,牛油味好出,但又唔會蓋過鮑魚嘅鮮味,正! 邪惡既「鵝肝多士」,鵝肝煎到外脆內軟,入口即溶,油脂香爆棚!夾住脆脆嘅多士同甜甜嘅醬汁,食一啖已經幸福感滿瀉,一d都唔覺膩~ 「牛肉薄燒」係另一驚喜,薄切牛肉包住蔥蒜一齊煎,牛肉嫩滑得嚟帶點焦香,蒜香味好突出,送酒一流! 最後有鐵板燒必備嘅「炒飯」,炒得粒粒分明,鑊氣十足,仲有啲野菜同蛋碎,簡單但好滿足。味噌湯就正常發揮,暖胃又解膩。 成餐食左兩個鐘 舒服

成餐食左兩個鐘 舒服
2025-06-17 1094 views
好抵食既鐵板燒想食好耐 最後一個人去左食!本身諗住簡單食個lunch set! 但又好想食龍蝦經店員介紹下 叫左2人餐既set !除咗龍蝦要原隻上 其他份量可減半本身想試有鮑魚嗰個餐但可惜今日咁啱冇鮑魚😂😂 所以就簡左魚呢個..佢跟嘅刺身好鮮甜下次絕對可以試吓佢嘅壽司同刺身!.銀鱈魚本身冇期待,點知又出預意料 幾滑溜好味!.活龍蝦 無簡錯!彈牙 好味!係調味濃咗啲.. 好想有碗白飯送😂😂.豚肉同菜就一般~.想平平哋食餐好嘅 大推呢間!.絕對會回訪嘅餐廳🤪
好抵食既鐵板燒
想食好耐 最後一個人去左食!
本身諗住簡單食個lunch set! 但又好想食龍蝦
經店員介紹下 叫左2人餐既set !
除咗龍蝦要原隻上 其他份量可減半

本身想試有鮑魚嗰個餐
但可惜今日咁啱冇鮑魚😂😂 所以就簡左魚呢個..

佢跟嘅刺身好鮮甜
下次絕對可以試吓佢嘅壽司刺身
銀鱈魚本身冇期待,點知又出預意料 幾滑溜好味!
活龍蝦 無簡錯!彈牙 好味!
係調味濃咗啲.. 好想有碗白飯送😂😂
豚肉同菜就一般~
想平平哋食餐好嘅 大推呢間!
絕對會回訪嘅餐廳🤪
2025-06-17 443 views
本來一行6人開開心心諗住book呢間所謂性價比好高嘅鐵板燒慶祝生日,點知去到同我哋講得兩個位,仲要屈我朋友book枱嘅時候講錯左係要兩位。其實聽錯定記錯都好,態度好少少丫。book枱嘅時候講明想坐吧枱,去到就話俾其他人book哂,諗住求其俾張枱我哋就算。其實都唔係好想同呢位職員爭論落去,我明可能生意咁好但都唔使好似唔憂做咁我哋都係消費者姐,搞到咩mood都冇又要臨時臨急搵一間餐廳同朋友繼續慶祝生日。
N年前喺長沙灣食過一次,嗰次都覺得幾好食,但係地點冇咁就腳,早排見到佢哋搬咗去深水埗,地點方便之餘,仲要近地鐵站,就打去訂位試試佢,結果發現都幾爆下,終於搵日得閒又有位就去試,結果發現裝修勁靚,坐得比以前長沙灣店舖寬鬆舒服,而且食物仲有進步,人頭五百零蚊食到鐵板燒,唔敢講冇,但係實屬罕有,佢哋個主題套餐,龍蝦鮑魚鵝肝基本上滿足晒所有要求,臨尾粒糯米糍送,錦上添花,鐵板師傅仲好健談,已經放入咗個一個月去一次嘅名單內。
2025-06-14
$500 (Dinner)
2025-05-31 1335 views
吞拿魚刺身,入口即化,鮮甜中帶着深海油脂的濃郁,餘韻清爽微酸,令人回味。活鮑魚在齒間迸發驚人彈性,輕咬即斷的肉質裹着濃郁牛油香,鮮甜與乳香在舌尖共舞。龍蝦鉗肉如凝脂般肥嫩,橙紅蝦膏如岩漿般洶湧,每一勺都是澎湃的海洋氣息。鵝肝多士上演着冰火二重奏——焦脆麵包托着鵝肝,入口即融。和牛薄燒綻開大理石紋理,粉紅肌理滲出琥珀色肉汁,蘸着山葵醬油將鮮味推向巔峰。櫻花蝦炒飯鑲着金黃蝦殼脆片,鑊氣裹着蝦乾的鹹鮮在米粒間跳躍。味噌湯底沉浮着昆布的深邃,恰好洗去所有濃膩。時令野菜以清甜收尾,彷彿讓味蕾在盛宴後漫步於雨後竹林。

2025-05-15
2025-05-28 1189 views
鍾意鐵板燒嘅我又發掘到深水埗區都有間靚靚鐵板燒價錢仲要超平民😎地鐵站出口一路直行大概5分鐘左右就到㗎啦今日就叫咗個烏海山鐵板餐兩個人都係$1198 加一姐係平均$660位就食到龍蝦鮑魚鵝肝😱😱😱❤️刺身 - 四款 都好新鮮 擺盤靚靚咁❤️鮑魚 - 超大隻 啖啖肉 舊舊都好厚身呀❤️龍蝦 - 店員好貼心 比定濕紙巾 同我哋講個頭都有好多肉㗎😂 隻龍蝦都好大隻好多肉,不過龍蝦頭我就真係唔識食啦,只係夾到少少肉出嚟❤️鵝肝多士 - 鵝肝表面微焦,切開後內裡柔軟綿密,底下的多士烤得剛好,正好中和鵝肝的油膩 ❤️牛肉薄燒 - 牛肉切得極薄,表面煎得微焦,邊緣帶點酥脆,內裡仍保持粉嫩柔軟,肉質鮮甜多汁❤️抄飯 麵豉湯 抄野菜 不過不失啦,都係啲一般嘅嘢
鍾意鐵板燒嘅我又發掘到深水埗區都有間靚靚鐵板燒
價錢仲要超平民😎
地鐵站出口一路直行大概5分鐘左右就到㗎啦

今日就叫咗個烏海山鐵板餐
兩個人都係$1198 加一
姐係平均$660位就食到龍蝦鮑魚鵝肝😱😱😱

❤️刺身 - 四款 都好新鮮 擺盤靚靚咁
❤️鮑魚 - 超大隻 啖啖肉 舊舊都好厚身呀
❤️抄飯 麵豉湯 抄野菜 不過不失啦,都係啲一般嘅嘢
2025-05-15
$659 (Dinner)
2025-05-19 953 views
朋友生日話想吃鐵板燒,我就係Openrice 搜尋鐵板燒餐廳,見到評價唔錯同高質,所以就試試。估唔到深水埗舊區會有間咁高質嘅鐵板燒餐廳,外邊裝修好似日本居酒屋,街角小店位於青山道。餐廳裏面設有吧台位,可以近距離見到師傅烹調食物。鐵板燒龍蝦夠晒大隻,仲有好多膏,好香蝦膏味,食完一隻好想食多隻!燒鮑魚鮑魚鮮甜彈牙,醬汁濃郁提味,火候恰到好處,令人回味無窮。香煎鵝肝外層香脆,內裡嫩滑,油脂豐富,入口即化,奢華滋味令人難忘,非常好食。炒野菜食完肉食返菜中和下,椰菜因為鐵板炒,食落好有鑊氣同埋爽脆,食到野菜嘅鮮甜・鐵板燒櫻花蝦炒飯呢個真係不得了,成碗都係櫻花蝦,非常豐富,炒飯粒粒分明,層次相當豐富,味道啱啱好!

鐵板燒龍蝦
夠晒大隻,仲有好多膏,好香蝦膏味,食完一隻好想食多隻!

燒鮑魚
鮑魚鮮甜彈牙,醬汁濃郁提味,火候恰到好處,令人回味無窮。

香煎鵝肝

炒野菜
食完肉食返菜中和下,椰菜因為鐵板炒,食落好有鑊氣同埋
爽脆,食到野菜嘅鮮甜・

鐵板燒櫻花蝦炒飯
2025-05-10 747 views
朋友請食既升職飯好開心😂😂有食神原來舊鋪係長沙灣搬遷到深水埗門面營造出充滿和風的氛圍餐廳環境舒服吧枱座位可以欣賞到師傅席前功架食材高質服務滿意人均六百零蚊可以食到鐵板燒性價比相當高HK$1198 二人前是日精選刺身有四款,包括平目、鏡鯛、石鯛同埋油甘魚。最有記憶點一定係油甘魚,口感幼嫰細膩,淡淡甘甜,滿滿魚油香氣。沙律 沙律菜新鮮爽脆,加左芝麻醬,好清新。活龍蝦 師傅一路燒一路表演拆龍蝦肉,透過鐵板均勻煎製,盡顯功架!龍蝦肉質緊實有嚼勁,鮮味濃厚,以蝦膏煮成惹味龍蝦汁,大滿足。活鮑魚 肉質爽嫩彈牙,好鐘意師傅既調味,令鮮味昇華。鵝肝多士 鵝肝口感細緻綿密,入口即化,油份沾上脆卜卜多士,邪惡至極!牛肉薄燒牛肉油花紋理好靚仔,軟嫩又多汁,肉味濃郁,捲住炸蒜片同埋青䓤,減小油膩感。野菜看似平平無奇既炒野菜口感爽脆,加左牛油同埋炸蒜,十分香口惹味。 炒飯 粉飯最能展現功架,果然冇失望🥺。日式炒飯粒粒分明,不黏糊之餘仲要夠鑊氣!加入蛋醬、大量櫻花蝦、香蔥等炒成,啖啖都充滿蛋香!味噌湯圓滿美味既一餐。
朋友請食既升職飯
服務滿意
人均六百零蚊可以食到鐵板燒
性價比相當高

HK$1198 二人前

是日精選刺身有四款,包括平目、鏡鯛

沙律
沙律菜新鮮爽脆,加左芝麻醬,好清新。

活龍蝦

活鮑魚
肉質爽嫩彈牙,好鐘意師傅既調味,令鮮味昇華。

鵝肝多士
鵝肝口感細緻綿密,入口即化,油份沾上脆卜卜多士,邪惡至極!

牛肉薄燒

野菜

炒飯

味噌湯
圓滿美味既一餐。
2025-05-09 630 views
鳥海山鐵板燒餐最為吸引嘅就係活龍蝦,兩人埋單計埋加一大概$1300,以鐵板燒嚟講算係幾抵,因為好多時鐵板燒餐廳嘅晚市係人均$1000,依個餐包括兩隻鮑魚同埋原隻龍蝦,食材嘅陣容都好華麗,整體而言係好滿足嘅🥢一開始係沙律同埋刺身,刺身有4款,平目調製咗個酸汁,而油甘魚上面有柚子胡椒,質素唔錯跟住就係牛油鮑魚,一嚟就聞到牛油味香噴噴,鮑魚肉質彈牙,至於龍蝦都真係幾大隻,啖啖肉,肉質仲要幾鮮甜,醬汁更加係超級惹味,龍蝦頭可以起到啲肉出嚟,兩樣海鮮都好好🦞之後有鵝肝多士同埋牛肉薄燒,鵝肝同埋多士都煎得好脆好香👌再之後就係炒椰菜同埋櫻花蝦炒飯,仲有麵豉湯同埋雪米糍🥣

一開始係沙律同埋刺身刺身有4款,平目調製咗個酸汁,而油甘魚上面有柚子胡椒,質素唔錯

之後有鵝肝多士同埋牛肉薄燒,鵝肝同埋多士都煎得好脆好香👌

再之後就係炒椰菜同埋櫻花蝦炒飯,仲有麵豉湯同埋雪米糍🥣