長沙灣都有鐵板燒omakase吃,價錢還很親民,今晚訂了位和朋友來嘗試一下,我們選擇了鳥海山鐵板餐$1198,是這裡吃得最好的餐,人大了,就想對自己好點,每一餐都應該珍惜。沙律首先來個冰涼的沙律,冰涼爽脆的口感,令人精神為之一震,亦為之後的豐富美食作出準備。是日精選刺身薄目張、伊良、平政、真鯛是今天的精選,見到四款刺身有不同的味道調配,有配酸汁,橙黃色的醬汁像是熱情果醬,配刺身食感覺新鮮,薄目張是白身魚,肉質軟滑,鮮味非常濃郁。平政是鰤魚的近親,味道清甜,不會太多魚油。活龍蝦非常吸引的一道鐵板燒龍蝦,送上桌時香噴噴,龍蝦已取出並切成小件,方便進食,最重要是有龍蝦膏作為調味醬汁,入口有牛油香,龍蝦膏汁將鮮味帶起,龍蝦肉爽口煮得剛好時時,感受到龍蝦的鮮活。活鮑魚喜歡海鮮的我們,也都很欣賞這鮑魚,咬下去十分彈牙,滲出鮑魚鮮味,大大件口感很滿足。鵝肝多士邪惡的鵝肝,是鐵板燒中不可多得的美食,柔軟香潤豐腴濃郁的滋味,迷人無比,多士吸收了鵝肝的油,也不能錯過。牛肉薄燒薄薄的牛肉,捲著香蔥和蒜粒,一口一件,薄薄的牛肉無負擔,蔥蒜香味令其口味提升。野菜 炒飯 味噌湯最後以櫻花蝦炒飯、炒椰菜和味噌湯作結

沙律

是日精選刺身

活龍蝦

活鮑魚

鵝肝多士

野菜 炒飯 味噌湯
最後以櫻花蝦炒飯、炒椰菜和味噌湯作結,份量十分飽足。

這個餐以海鮮為主,正合我們的口味,師傅鐵板燒也做得十分出色,食物烹調得宜,將其味道狀態發揮得最好。
2023-02-19 43 views
係附近睇完戲想食日本野又唔想食sushi shi 🫣想食熱野 搵到間係附近食主打鐵板燒既鳥海山😌😌係馬路旁,有顯眼既招牌相當易搵👍🏻👍🏻入到去環境都好開洋👌🏻店員會問需唔需要坐bar吧餐牌有唔同既set 👅👅1,2人餐都有得揀今次同友人叫車海老餐,首先會上個沙律,酸酸甜甜既汁好醒胃之後就到比目魚,厚度適中😍唔會煎得乾爭爭保持一定既濕度同油脂香濃車海老一黎上枱好驚喜👏🏻👏🏻賣相除左好靚外,好貼心將殼肉分離,可以食得好斯文😽肉質彈牙充滿蝦味安格牛肉配炸蒜片牛肉約5成熟,軟淋適中😋😋配以蒜片一齊食更加突出牛味蝦🦐抄飯私心推薦😁最鐘意鐵板燒既抄飯,飯粒粒分明,亦有微微蛋香抄香過既蝦口感脆口抄野菜以清淡既椰菜一解之前既油膩感,一流

入到去環境都好開洋👌🏻店員會問需唔需要坐bar吧
餐牌有唔同既set 👅👅1,2人餐都有得揀

今次同友人叫車海老餐,首先會上個沙律,酸酸甜甜既汁好醒胃

安格牛肉配炸蒜片
牛肉約5成熟,軟淋適中😋😋配以蒜片一齊食更加突出牛味

蝦🦐抄飯
私心推薦😁最鐘意鐵板燒既抄飯,飯粒粒分明,亦有微微蛋香
抄香過既蝦口感脆口

抄野菜
以清淡既椰菜一解之前既油膩感,一流

2023-02-15 1150 views
說到日式餐廳未必會想起鐵板燒,加上物以罕而貴,係香港一般都要一二千元先可以食到有質素的鐵板燒。Google大神推薦下黎左呢間價廉物美的鐵板燒小店,兩人食埋刺身活龍蝦都係九百幾。鐵板燒原來一人亦可盡慶,我倆都好鐘意海鮮,選擇了第二級別的龍蝦餐。來鐵板燒店最著重座位安排,有bar枱觀賞大師傳準備食物的高座,亦有適合一家大小的普通餐桌。餐牌平平無奇,但後來有被食物驚豔到。每款套餐均附基本鐵板組合,沙律、炒飯、味噌湯和炒椰菜。套餐第一道是日刺身,選取的是時令海鮮,並非一般貨色。天九鯛:猜想是新鮮的飛機貨,魚生片爽口有光澤,沾上淡柚子醋更帶出魚的鮮甜三文魚腩:也不用多說,肥美厚切就是皇道油甘魚:交叉切割方法口感軟滑,順道欣賞師傅的刀功,冬天吃油甘魚魚油特別豐富帶子:醬油輕輕炙燒過的帶子不用另加醬油或wasabi,還有少許柚子鹽提鮮。原粒帶子一分為二後仍非常大粒,啖啖肉充滿海洋味道。高温的鐵板燒可以迫出比目魚的水份,沒有平日吃的西京燒般鬆泡泡,塗上燒汁再煎至魚皮香脆。鐡板炒龍蝦的龍蝦肉十分爽彈,原來龍蝦肉可以用一梳梳來形容。師傅將龍蝦肉從殼中拆出,然後將龍蝦膏與肉球混合炒香,令雪白的蝦肉也帶點金黃

套餐第一道是日刺身,選取的是時令海鮮,並非一般貨色。

三文魚腩:也不用多說,肥美厚切就是皇道

鐡板炒龍蝦的龍蝦肉十分爽彈,原來龍蝦肉可以用一梳梳來形容。師傅將龍蝦肉從殼中拆出,然後將龍蝦膏與肉球混合炒香,令雪白的蝦肉也帶點金黃色。

這一道海鮮味道濃郁、惹味,鐵板又可卸去多餘油脂,保持不油不膩的優點。龍蝦一啖接一啖實在停不了口,私心推薦必吃。

翻轉本以為是裝飾的龍蝦殼,竟然還有少量剩肉可吃,看來這隻龍蝦實在爆肉。

沒料到吃過龍蝦肉填飽了大半,牛肉薄燒四件就好了。牛肉片雪花相間,燒至七成熟保留肉汁,同時內裏的蔥花也熟透。

簡單的櫻花蔥花蝦蛋炒飯,珍珠米炒得粒粒分明。金黃色的蛋漿包住米粒,蛋香撲鼻而來十分吸引。炒飯的配料則以櫻花蝦為主,雖然材料的配搭相對單調,但味道卻是中上。

面豉湯和炒椰菜放至最後,為整頓飯清理飽滯感。同時因為每道菜份量都較大,特選食物於在前面的安排也很聰明。
Type of Meal
Dinner
  • 龍蝦
2023-02-14 46 views
接朋友收工,佢話帶我食鐵板燒,心諗長沙灣邊有鐵板燒,點知又真係有。望左輪menu,除咗散叫,最方便係叫套餐,今次揀咗款龍蝦餐。沙律:酸甜沙律汁配爽脆生菜,開胃之選。刺身:諗住跟餐刺身都係啲hea料,點知有驚喜!分別有鰈魚、真鯛、油甘魚同鰹魚。有碟仔裝住嘅鰈魚配酸汁啫哩同鰹魚,店員話呢兩款調咗味就唔使點豉油。刺身幾款都好新鮮,偷聽到話係飛機貨。當中最鐘意係油甘魚同真鯛,前者油脂重,滿足感爆棚,後者鮮甜而肉質柔韌。比目魚:比目魚肉質滑嫩,份量都唔少。有啲可惜當日無銀鱈魚而轉左比目魚,畢竟銀鱈魚肉質更肥美。龍蝦:已經起埋肉,啖啖肉。有龍蝦嘅鮮味,彈牙度就中規中矩,醬汁幾香,但略嫌唔夠咸去吊起整體味道。牛肉薄燒:牛包中間包住蔥花同炸蒜,好香口,一咬好重牛肉嘅油香。炒菜:椰菜最忌出水,當日就炒得好乾身,唔錯。炒飯:燒得夠乾身,飯入面加左櫻花蝦,多左陣海鮮香氣。可惜最近減緊澱粉,無食曬成碗。整體食得出食材新鮮有質素,烹調時間都唔錯,但調味上可以咸多少少,更能帶出食材味道。

沙律:
酸甜沙律汁配爽脆生菜,開胃之選。

刺身

比目魚:

龍蝦:

牛肉薄燒:
牛包中間包住蔥花同炸蒜,好香口,一咬好重牛肉嘅油香。

炒菜:
椰菜最忌出水,當日就炒得好乾身,唔錯。

炒飯:

想食鐵板燒,但係想價錢親民啲,所以嚟咗呢一間好多人推介嘅店舖。先由總結嚟講,CP值高,食材新鮮,味道高質絕對建議大家需要訂枱,因為我哋平日夜晚去,都接近全場爆滿。Menu嘅價錢豐儉由人,我哋就揀咗大蝦二人前套餐($648)沙律同味噌湯就唔算好特別,但係其他重點就有驚喜。比目魚個皮煎真的好香脆甘香 但係保持到魚肉質嫩滑,帶埋少少魚油,食落口好鮮甜。安格斯牛肉牛肉味好濃,煎得生熟程度剛剛好,唔會過硬,保留牛肉嘅肉汁。配埋炸蒜片一齊食,係完美嘅配搭大蝦一定要食買蝦頭入邊嘅蝦膏!煎得蝦殼好香脆,咬落去食到蝦嘅鮮味。大蝦新鮮,所以肉質彈牙,唔需要太多將了,食到蝦嘅原鮮味炒飯炒飯非常精彩,將飯炒得完美粒粒分別,配埋櫻花蝦、蔥、蛋,同醬油炒,完美嘅口感同香味。連我本身唔鍾意食飯,都忍唔住食晒一碗。野菜睇落去好似好普通,但係椰菜絲食落去非常香口,軟硬適中,配埋個飯一齊食好夾雖然我哋唔係坐係鐵板前面嘅枱,睇唔到師傅整,但係呢個價錢,真係覺得性價比唔錯。如果下次可以坐起師傅前面,就會成個體驗更加理想,所以建議大家要訂枱

絕對建議大家需要訂枱,因為我哋平日夜晚去,都接近全場爆滿。
沙律同味噌湯就唔算好特別,但係其他重點就有驚喜。

安格斯牛肉

大蝦
一定要食買蝦頭入邊嘅蝦膏!

野菜

之前經過都好想試下食, 今次終於約到朋友一齊食! 臨近地鐵站, 步行少於十分鐘分鐘就到達餐廳, 算是十分方便。 地方寬闊, 有格調,雖然我哋冇坐吧枱,但自己自成一角也很好,是傾心的好地方。我地叫左大蝦二人餐, 以鐵板燒嚟講算係性價比比較高! 人均三百幾,食到四餸一飯一湯, 是入門鐵板燒必選!先講講主角大蝦燒, 真的是大大隻, 蝦有蝦味, 又很彈牙, 食得出是新鮮的食材。最喜歡是燒安格斯牛粒,大細粒切得啱啱好,啖啖肉,有燒香了的牛肉味~同樣是夠juicy 燒得剛剛好。比目魚沒有骨, 啖啖肉, 外脆脆的煎香味~相當爽口。 炒飯炒的很乾爽 , 粒粒分明, 入邊有粒粒蝦籽,配合其他配料很相配。 上菜時是香噴噴的,令人胃口大開~總括來說, 由環境、地點、食物類、價錢到服務, 性價比相當高。

比目魚沒有骨, 啖啖肉, 外脆脆的煎香味~相當爽口。

在香港光顧鐵板燒餐廳,索價不菲,晚市人均動輒過千元。最近在長沙灣發掘了一家性價比極高的平民鐵板燒餐廳 - 鳥華亭鐵板燒。晚市有鐵板海鮮、肉、刺身等等的套餐,人均也只是數百元,不過是市區的一半價錢。.餐廳處於長沙灣食街昌華街那邊,較多人熟悉的甜記餃子旁。餐廳地方闊落有鐵板燒吧檯位置也有普通座位。想坐吧檯的食客建議先預訂預留盒置。.➰鐵板套餐二人前➰ 💲 948.➿沙津先來一客黑醋沙津醒胃。.➿是日精選刺身✿ 鯛魚✿ 葉血引✿ 平政✿目仁奈先來是四款日本時令魚刺身。用餐前餐廳職員細心講解進食次序,味道由淡至濃享用。刺身每款兩片。鯛魚和葉血引已經調味,可直接享用不需要額外添加醬油。.➿ 鐵板燒✿ 鐵板比目魚套餐的鐵板燒海鮮有兩款,首先送上的是煎得很香的比目魚扒。比目魚的魚油豐盛,油脂感滿滿,外皮黃金甘脆香口,份量滿大。.✿ 鐵板活龍蝦鐵板燒的主角是一客惹味非常的活龍蝦。師傅已將龍蝦起肉砌粒,擺盤美美。龍蝦肉大件爽脆彈牙,醬汁惹味。龍蝦殼內還有不少蝦肉,建議不要放過。.✿ 牛肉薄燒肉類部份是牛肉,招牌式的薄燒製法,包著滿滿香口的蔥花,是一份簡單的美味。.✿ 炒野菜鐵板野菜是所有鐵板燒不可或缺的
➰鐵板套餐二人前➰ 💲 948
➿沙津
先來一客黑醋沙津醒胃。
沙津

鐵板比目魚

✿ 鐵板活龍蝦

✿ 牛肉薄燒

✿ 炒野菜
鐵板野菜是所有鐵板燒不可或缺的一環。牛油炒的椰菜爽脆清甜,佐飯一流。
炒野菜

✿ 炒飯
鐵板炒飯火喉十足,色澤金黃惹味。

✿ 味噌湯
以一客味噌湯作結。
味噌湯

$500 (Dinner)
炒野菜
  • 龍蝦
2023-01-28 77 views
同朋友想食餐好嘅預祝新年想食鐵板燒 所以就做功課搵到呢間鳥海山! 個門面都幾靚 入面都幾有feel! 有d 日本畫不過今次朋友想坐得舒服d 我地就揀咗普通卡位坐 我地就叫咗呢個龍蝦餐 (呢個價錢 鐵板燒嚟講ok wo!)首先嚟咗刺身,店員好細心咁介紹食嘅順序 我最鐘意金目鯛!好新鮮,肥美沙律!夠哂開胃,I am ready! 先嚟比目魚 好香 油份十足 夠哂滑牛肉薄燒 入面係包著好多蔥花 好香口主角:龍蝦值得一讚!挑起哂d 肉 唔會食到好狼狽加咗d 秘制嘅醬調味!Yummy!炒飯 其實食到呢度 我都飽得七七八八🤣不過個炒飯粒粒分明!我都食咗好多😆野菜! 個set 有肉有菜!Balance 返麵豉湯 熱辣辣飲完暖笠笠埋單兩人食咗1000鬆啲鐵板燒來講都幾抵食 ! 又係一個大滿足嘅夜晚
同朋友想食餐好嘅預祝新年
想食鐵板燒
所以就做功課搵到呢間鳥海山!

個門面都幾靚

入面都幾有feel! 有d 日本畫
不過今次朋友想坐得舒服d 我地就揀咗普通卡位坐

我地就叫咗呢個龍蝦餐 (呢個價錢 鐵板燒嚟講ok wo!)

首先嚟咗刺身,店員好細心咁介紹食嘅順序
我最鐘意金目鯛!好新鮮,肥美

沙律!夠哂開胃,I am ready!

先嚟比目魚 好香 油份十足 夠哂滑

入面係包著好多蔥花 好香口

主角:龍蝦
值得一讚!挑起哂d 肉 唔會食到好狼狽
加咗d 秘制嘅醬調味!Yummy!

其實食到呢度 我都飽得七七八八
🤣不過個炒飯粒粒分明!我都食咗好多😆

野菜!
個set 有肉有菜!Balance 返

麵豉湯 熱辣辣
飲完暖笠笠

埋單兩人食咗1000鬆啲
鐵板燒來講都幾抵食 !
又係一個大滿足嘅夜晚

2023-01-17
$500 (Dinner)
  • 比目魚
最近發掘到一間隱身於長沙灣的鐵板燒餐廳,以比較親民的價格就可以品嚐到豐富又高質的日式料理🦞 ✧ 伊勢海老のフルコース$948 (另加一)便可吃到二人前的龍蝦餐,CP值超高😍🔸沙律先送上清新的沙律,加了醋汁很酸爽開胃🥗🔹是日精選刺身刺身四點,有真鯛、魴鮄、金鯛和深海池魚。真鯛肉質細緻爽口,而深海池魚很肥美,入口充滿魚油甘香🔸比目魚燒得外皮酥香內裡柔嫩,簡單用牛油和鹽調味已經很美味🔹活龍蝦主角來了🦞 氣勢十足的伊勢海老,龍蝦已拆肉,留下龍蝦殻給客人打卡😆 肉質緊緻彈牙,加上龍蝦膏煮成的醬汁,令味道更濃郁鮮味✨🔸牛肉薄燒牛肉包住了細香蔥,又嫩又juicy🐮非常惹味🔹 野菜正常發揮🥬🔸炒飯櫻花蝦炒飯炒得乾身又粒粒分明,瀰漫著濃濃的蔥蒜香😋🔹味噌湯喝完熱騰騰的味噌湯,真的捧腹而回✨

龍蝦餐

✧ 伊勢海老のフルコース
$948 (另加一)便可吃到二人前的龍蝦餐,CP值超高😍

🔸沙律
先送上清新的沙律,加了醋汁很酸爽開胃🥗

🔹是日精選刺身
比目魚

🔸比目魚
燒得外皮酥香內裡柔嫩,簡單用牛油和鹽調味已經很美味
伊勢海老

🔹活龍蝦

🔸牛肉薄燒
牛肉包住了細香蔥,又嫩又juicy🐮非常惹味

🔹 野菜
正常發揮🥬

🔸炒飯
櫻花蝦炒飯炒得乾身又粒粒分明,瀰漫著濃濃的蔥蒜香😋

🔹味噌湯
喝完熱騰騰的味噌湯,真的捧腹而回✨
龍蝦餐
比目魚
伊勢海老
2023-01-20 69 views
長沙灣鳥海山鐵板燒,餐廳個名得得意意,裝修簡潔企理有風味,俾人感受到一種日本餐廳嚴謹嘅態度。跟住同朋友就分別揀咗佢嘅和牛一人前同虎蝦一人前。隨即沙律就送上啦,個汁酸酸溜溜,幾開胃,唔鍾意食菜嘅小朋友都會鍾意食。之後就上咗四點刺身,因為全部都係魚生,我就唔食嘅,朋友就話魚生新鮮,有咬口。接住落嚟就係兩塊都唔細舊嘅比目魚,煎到金黃色,賣相相當吸引,咬落去煎嘅部份微硬,同我預想中好滑溜嘅與質感有少少唔同,但味道都唔錯~清酒煮蜆,每隻蜆都大大粒,脹卜卜,湯底偏鹹,第一啖好飲,但越飲就越鹹。魷魚筒,我同朋友一致覺得魷魚新鮮但真係幾鹹。虎蝦賣相靚仔,食落彈下爽身,唔錯!M9和牛,質感唔係嗰種入口即溶嘅牛,但係牛味相當重。炒飯粒粒金黃,朋友覺得味道偏淡,我就覺得啱啱好。最後嘅炒雜菜其實我好滿意,蔬菜新鮮清甜,調味適中,朋友唔鍾意食菜,我自己一個人清晒。好滿足嘅一餐鐵板燒~
跟住同朋友就分別揀咗佢嘅和牛一人前同虎蝦一人前。
魷魚筒,我同朋友一致覺得魷魚新鮮但真係幾鹹。
虎蝦賣相靚仔,食落彈下爽身,唔錯!
M9和牛,質感唔係嗰種入口即溶嘅牛,但係牛味相當重。
炒飯粒粒金黃,朋友覺得味道偏淡,我就覺得啱啱好。
好滿足嘅一餐鐵板燒~
長沙灣近排真係開咗好多有水準有特色嘅小店,早兩日約咗個朋友食飯, 佢介紹我試下呢間鐵板燒, 佢話試過 lunch水準都唔錯。呢度嘅職員態度,非常殷勤,會主動講解及推介。我和朋友分別點了一個 大蝦鐵板餐 及 "梅" 五點刺身盛合。"大蝦鐵板餐" 1. 開胃沙律前菜2. 燒比目魚賣相一流,金黃色嘅魚肉加脆上卜卜嘅魚皮, 入口 柔軟,魚香四溢, 好夠水準。3. 燒大虎蝦大虎蝦新鮮彈牙, 我個人喜歡加少少海鹽, 更加凸顯大虎蝦嘅香味。4. 燒安格斯牛柳外層燒得微微嘅焦,裏面嘅肉汁鎖住曬喺裏面,中間仲係微微嘅幼嫩紅血肉色, 加上少少牛柳嘅脂肪, 安格斯牛柳嘅味道十分濃郁。最後 炒椰菜,炒飯, 麵豉湯炒椰菜十分鮮甜,炒飯配以簡單嘅材料, 櫻花蝦,雞蛋,蔥花... 粒粒分明。麵豉湯,味道亦相當唔錯。五色刺身 - 味道很鮮甜,材料新鮮❤所有刺身都係厚切,好有咬口, 三文魚,油甘魚,金目鯛, 拖羅, 真鯛。 尤其係金目鯛,味道最為鮮甜。

呢度嘅職員態度,非常殷勤,會主動講解及推介。

我和朋友分別點了一個
大蝦鐵板餐 及 "梅" 五點刺身盛合。

"大蝦鐵板餐"
1. 開胃沙律前菜

2. 燒比目魚

3. 燒大虎蝦

4. 燒安格斯牛柳

最後 炒椰菜,炒飯, 麵豉湯

麵豉湯,味道亦相當唔錯。

五色刺身 - 味道很鮮甜,材料新鮮❤
所有刺身都係厚切,好有咬口,

有時朋友講過的推薦你會點處理?聽過就算,即刻去食,定係自己儲低個list? 我自己有個習慣,就係Google list儲心,世界各地都有,香港就當然最多。放咗喺地圖裏便嘅呢間鳥海山真係一段好長嘅時間,長沙灣食鐵板燒出名我自己都有啲保留,但試過點知係咪真係唔得呢?同區嘅一間荔枝角繼當然精彩,不過價錢貴少少,而且佢港島分店Nobi我反而去多好多。朋友話要必點大蝦餐,$648晚餐,同區嘅繼晚餐一位要成千,講真,未食已經贏,當然座位無咁好,食物好似有啲分別,但平有平食,貴有貴食。沙律係正常野,無得講好唔好啦。佢個車海老係真心幾出色,上枱個樣幾特別,同平時有點不同,好似有啲藝術,但唔識講,總之幾好食啦。由到當晚無銀鱈魚,就轉左比目魚。煎比目魚真係幾好,魚油香爆發,個魚皮係煎到又脆又靚。安格斯牛肉本身係幾大件,不過無影相,上場切粒上,掌握得唔錯,煎得外脆而入面有油香,配炸蒜更一流。炒野菜加左好多牛油,香好多,只不夠蔬菜唔夠多,呢個係缺點。炒飯都算幾好,如果今晚可以坐係bar枱睇到佢煮應該開心好多。老實,咁多野食又唔錯,如果想食鐵板燒一定係好好嘅選擇,如果你唔介意嘅長沙灣。

沙律係正常野,無得講好唔好啦。

炒野菜加左好多牛油,香好多,只不夠蔬菜唔夠多,呢個係缺點。

2023-01-13 82 views
係心心念念咗好耐嘅tanpanyaki🥺🥺一路都好想食,但真係搵唔到一間好想食嘅🫣今次打白鴿轉嚟到長沙灣,就醒起呢間有youtuber介紹過嘅鐵板燒居酒屋,見到有午市定食,即刻入咗嚟🤣🤣我哋一共叫咗兩個午市鐵板套餐,附送沙律、湯同刺身,至於鐵板燒方面就有指定牛肉薄燒同魷魚筒,另外再喺三文魚同雞扒揀多一樣作為主食,份量絕對綽綽有餘!沙律呢啲就一般大路嘢啦,但刺身又真係有啲驚喜!三文魚腩係超厚切嘅一塊,肉質超鮮甜,其餘嘅帶子同八爪魚就相對唔太有特別~至於鐵板拼盤,我會話係偏向家庭式製作,係調味稍為鹹咗少少🤏但以138呢個價錢食齊海鮮、肉同刺身,再可以坐埋喺鐵板爐旁邊睇住師傅整,個人認為已經好物超所值,絕對過到鐵板燒嘅癮🥹🫶最後我哋仲有叫assorted壽司,係套餐以外,質素都唔錯,推薦大家🥰

2023-01-13 47 views
🎀鳥海山鐵板燒⭐龍蝦餐(2人前)三色刺身、龍蝦、比目魚、牛肉薄燒、鐵板炒飯、炒野菜、沙律、麵豉湯 一向好鐘意食鐵板燒, 最近聽聞長沙灣有間隱世嘅高性價比鐵板燒, 咁我梗係要去試下la。 同朋友叫左個龍蝦餐, 刺身等左幾分鐘就黎到, 全部都係比較少見嘅種類, 欣賞店員好體貼, 會慢慢介紹每款刺身嘅特別同食法。呢個質素嘅刺身真係唔使介紹都知好食, 拍得住omakase 嘅水平。食完刺身就到比目魚, 比目魚燒到魚皮焦脆、魚肉嫩滑, 加上比目魚本身充滿油份, 一啖咬落去好有滿足感, 食多幾啖先肯繼續同friend 傾計, 哈哈。 至於鐵板燒龍蝦用左濃郁、鮮美嘅龍蝦醬汁, 龍蝦本身新鮮彈牙, 配上美味醬汁, 食完仲想encore! 牛肉薄燒用左安格斯牛肉配上碎香蔥, 食落香味十足; 櫻花蝦炒飯都充滿蔥味, 香口好食。 Overall 都幾推薦呢間餐廳, 個人覺得會再回訪。同waitress 傾計先知呢度仲有一人餐, 如果1個人想食好d 都可以黎, 幾體貼。Address:長沙灣昌華街23號富華廣場地下18號舖Shop 18, G/F, Florence Plaza, 23 Cheung Wah
🎀鳥海山鐵板燒
⭐龍蝦餐(2人前)

Address:
長沙灣昌華街23號富華廣場地下18號舖
Shop 18, G/F, Florence Plaza, 23 Cheung Wah Street, Cheung Sha Wan
港鐵長沙灣站 C2 出口, 步行約7分鐘

#food #foodie #foodhk #foodiehk #觀塘 #美食 #觀塘美食 # #hkrestaurant #hongkong #foodlover #香港
2023-01-11 46 views
餐廳甚俱日式風格,寬敞明亮。通道寬敞。餐廳提供的二人前價錢由$358-$1198,查閱一下都廣受好評,最後選定$1198套餐(二人前)。沙律菜新鮮爽嫩,醬汁酸甜美味,恰到好處。係一道非常不錯的開胃前菜。刺身是非常高質,首先淺嘗赤伊佐木,不需要沾醬細細品嘗會發現散發出淡淡的甜味,肉質Q彈。油甘魚腩:入口即溶非常肥美甘香。押一口茶,跟住食三文魚腩非常有驚喜,超級肥美至極,味道鮮美,絕對係極品。真鯛的味道比較清淡,口感爽身,值得細細咀嚼慢慢享受。龍蝦起肉切粒,加入蝦膏略煎,將蝦肉變得更加香濃,鎖緊肉汁,同時肉質爽嫩順口。鮑魚嫩滑爽口彈牙,吾韌,煎香左之後更加惹味有嚼口。鵝肝與多士係最佳拍檔,煎香的鵝肝十分肥美,入口即化,一軟一硬,多士形成強烈對比,碰撞出不一樣的火花。牛肉薄燒係將燒香的牛肉薄片包住日本蔥花,相比蔥花味搶左牛肉味,感覺牛肉味比一般淡然,但日本蔥花又係比較香口,好特別的組合。炒菜用左牛油略炒,帶來滑嫩口感又沒有過份油膩,菜質鮮嫩仍然爽口,令人食欲大增。味增湯加入滑豆腐和紫菜,熱氣騰騰帶來溫暖,咸度適中,呷一口湯不斷清洗味蕾同時又增加食慾。炒飯外型呈金黃色,加入樱花蝦、粟米粒、雞蛋

鮑魚嫩滑爽口彈牙,吾韌,煎香左之後更加惹味有嚼口。

炒飯外型呈金黃色,加入樱花蝦、粟米粒、雞蛋、香蔥增加口感。炒飯粒粒分別,每一啖都感受到香味俱全,完全體驗出廚司的功力,平時吾食飯的我都忍唔住食曬成碗。