2022-11-12 743 views
琴晚收工試左呢間長沙灣嘅鳥海山鐵板燒,之前上網睇好評幾多,一直好想食,終於試到了。收工去到8點3左右,留左一位。坐低左,睇睇menu,發覺啲set都係二人前,我問店員有冇for 一人,佢話遲啲會出一人前嘅set,但未有,佢問我有冇話食幾多錢,我話千幾蚊都ok,於是我就揀左$1198呢個餐,佢有問我大唔大食可以食得晒,我話ok…其實我好細食~~~~~~~~~~~~上左刺身先,佢問我鍾意淡味定濃味,我話濃,佢介紹左點食同次序,我都唔記得左咩魚,佢有講樣樣都好食、魚油好香(佢一開始係有菜沙律,但好普通唔講了)跟住叫左啤酒🍻~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~第一道上鮑魚,睇住佢整都幾好睇,用心好新鮮,好彈口,鮑魚味都喺返度~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~跟住係牛肉,冇問佢咩牛,食落燒得啱啱好,牛味其實差少少但都可以嘅~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~跟住鵝肝多士,好多鐵板燒鋪都有呢味,個人琴晚咁多味最鍾意呢個,真係好香,入口即溶~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~到龍蝦,睇住佢整成個過程都好好睇,老實講,睇好過食龍蝦新鮮嘅,但個蝦膏整嘅醬料太濃,搶左龍蝦肉個味,可惜,咁

~~~~~~~~~~~~

樣樣都好食、魚油好香
(佢一開始係有菜沙律,但好普通唔講了)

跟住叫左啤酒🍻

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

第一道上鮑魚,睇住佢整都幾好睇,用心

好新鮮,好彈口,鮑魚味都喺返度

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

跟住係牛肉,冇問佢咩牛,食落燒得啱啱好,牛味其實差少少
但都可以嘅

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

到龍蝦,睇住佢整成個過程都好好睇,老實講,睇好過食
龍蝦新鮮嘅,但個蝦膏整嘅醬料太濃,搶左龍蝦肉個味,可惜,咁當然我都食晒

好飽喇已經…
仲有炒飯,因為係二人前有兩碗,我話食唔落,叫佢整一碗得啦,其實我已叫佢唔洗炒菜俾我
店員話碗飯好好食,俾左我好大期望,睇住師傅炒都真係好睇~

不過…可能係鐵板燒其中一個特色,睇好過食,飯係粒粒分明嘅,色水都好靚,但係冇咩味,炒飯最忌係冇味

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

最後魚湯,好飲嘅,師傅問唔夠味可加鹽,我話ok
埋單$1360,可以接受,我冇咩所謂,試下

2022-11-11
$1360 (Dinner)
2022-11-10 56 views
今日去到長沙灣食晚飯,搵左呢間鳥海山食鐵板燒,店內環境舒適,店員都好有禮貌,經常主動加水,睇睇menu,有幾個set 選擇,我同老婆揀左一個最豐盛既二人餐!首先上場既精選刺身,有石鯛、深海池魚、梭子同帶子,賣相相當精緻,左下既深海池魚點小許豉油味道更佳,梭子調味調得非常好,帶子同池魚同好鮮味,食材質素唔錯鮑魚非常爽口,有炙燒既味道,醬汁調味令鮑魚更昇華,真係無得頂!鵝肝多士非常脆口既多士,鵝肝煎既火候岩岩好,一口連多士一齊食,入口即溶!呢個龍蝦相當精采,可以每一舊肉都有蟹膏,調味係完勝過我之前食既店,可以講係必食推薦!抄飯都好有鑊氣,粒粒分明,加埋切食幼條狀既椰菜好惹味,兩個都食到好飽,好滿足,$1198 性價比超高
今日去到長沙灣食晚飯,搵左呢間鳥海山食鐵板燒,
店內環境舒適,店員都好有禮貌,經常主動加水,睇睇menu,
有幾個set 選擇,我同老婆揀左一個最豐盛既二人餐!
首先上場既精選刺身

鵝肝多士
抄飯都好有鑊氣,粒粒分明,
2022-11-10 73 views
近排成為鐵板燒關注組組員😄 試左一間好有人氣但名過其實既鐵板燒之後, 就想試下唔同鐵板燒比較下...今日黎到長沙灣同荔枝角中間,幾隱世下既餐廳,試下佢既鐵板燒💁🏻‍♀️餐廳唔係好大,裝修富有日本風情,簡潔舒服,有設洗手間有吧檯同普通檯,無特別要求下, 侍應安排我地入座普通檯我地兩個人叫左$648既大蝦餐, 包左沙律,大蝦,安格斯牛肉,炒野菜,炒飯,味噌湯🍽 沙律沙律比較簡單, 生菜同小番茄,淋左沙律醋汁, 個沙律好凍下,食落好fresh🍽大蝦呢樣係我同朋友最like既一道隻蝦好大隻,肉質好有彈性,最緊要好有蝦既鮮味蝦頭仲要有膏👍🏻🍽安格斯牛牛肉我地叫7成, 熟既程度剛剛好無血水得黎Juicy, 幾焾身蒜片香脆唔苦,夾埋一齊食畫龍點睛🍽比目魚煎得好香,魚肉仍然嫩身,無腥味,唔錯🍽炒野菜🍽炒飯炒飯真係好唔錯, 我仲唸住自己實食唔曬成碗飯,但食食下唔覺就食嗮😆 炒飯粒粒分明,炒得幾乾身唔會太油,仲加左蝦皮💁🏻‍♀️ 雖然餐廳唔大,我地檯距離Bar檯都只係幾步路, 但全程都無聞到油煙味, 亦無好嘈既抽油煙機聲, 呢點好欣賞! 支持性價比高既小店

餐廳唔係好大,裝修富有日本風情,簡潔舒服,有設洗手間

有吧檯同普通檯,無特別要求下, 侍應安排我地入座普通檯

🍽 沙律

🍽大蝦

呢樣係我同朋友最like既一道
隻蝦好大隻,肉質好有彈性,最緊要好有蝦既鮮味
蝦頭仲要有膏👍🏻

🍽安格斯牛

牛肉我地叫7成, 熟既程度剛剛好
無血水得黎Juicy, 幾焾身
蒜片香脆唔苦,夾埋一齊食畫龍點睛

🍽比目魚

煎得好香,魚肉仍然嫩身,無腥味,唔錯

🍽炒野菜

🍽炒飯

炒飯粒粒分明,炒得幾乾身唔會太油,仲加左蝦皮

2022-11-09 40 views
今日在長沙灣收工,老闆詔集當然有大食大🤣🤣跟住去,店舖裝潢好有日本feel(鳥海山鐵板燒),㕑師在鐵板上發出‘清清撑撑’令客人食慾大增,廚師高超廚藝好似表演,出神入化烹調出精美的美食,名不經傳竟然有一位隱世廚神。最後由Boss 發板嗌咗鳥海山二人套餐~1.沙律菜~新鮮蔬菜鮮甜爽脆2.四式刺生~🔯真鯛刺生肉質細緻柔軟,帶點鮮甜好滋味🔯縞鰺刺生肉質肥嫰,纎細柔軟,口感順滑🔯魴鮄刺生肉質紥實,口感清甜🔯帶子刺生肉質有彈性,味道鮮甜味甘3.南非鮑魚鐵板燒~鮑魚爽口彈牙,配上廚師精湛烹調技術,好味到👍👍4.龍蝦鐵板燒~龍蝦肉質鮮嫩彈牙,口感鮮味5.和牛手卷~蒜香味、葱花粒,入口溶化6.鵝肝多士~鵝肝厚度大過多士,超抵食,油而不膩,入口溶化7.樱花蝦炒飯~滿滿樱花蝦、蛋粒、葱花粒、粒粒分明日本米,香氣撲鼻難以抗拒,好飽都要吃下去8.青菜鐵板燒~鮮甜爽脆,簡單一道菜也超水準9.味噌湯~配豆腐和海帶,一碗樸實味噌湯暖身醒胃😋😋

1.沙律菜~新鮮蔬菜鮮甜爽脆

2.四式刺生~

🔯真鯛刺生肉質細緻柔軟,帶點鮮甜好滋味
🔯縞鰺刺生肉質肥嫰,纎細柔軟,口感順滑
🔯魴鮄刺生肉質紥實,口感清甜
🔯帶子刺生肉質有彈性,味道鮮甜味甘

4.龍蝦鐵板燒~龍蝦肉質鮮嫩彈牙,口感鮮味

5.和牛手卷~蒜香味、葱花粒,入口溶化

6.鵝肝多士~鵝肝厚度大過多士,超抵食,油而不膩,入口溶化

8.青菜鐵板燒~鮮甜爽脆,簡單一道菜也超水準

9.味噌湯~配豆腐和海帶,一碗樸實味噌湯暖身醒胃😋😋

2022-11-03 102 views
聽聞長沙灣同荔枝角交界有間平價嘅日式鐵板燒餐廳, 平時食開嘅都比較昂貴,見到佢有唔同價錢嘅set dinner就決定過去試下~出面嘅裝修好日系都好低調🤣經過冇特別留意嘅話真係唔太覺眼會miss咗😂,不過8點去到嗰時已經有人係出面等緊入座,入面比較少座位加上檯與檯之間有距離唔會好逼,方便客人,所以建議去之前book定位就唔驚walk in唔到🙆🏻‍♂️前菜沙律2客開胃菜黎,每客有兩粒小蕃茄, 上面嘅沙律醬平時普通嘅千島醬,估計係柚子醋(?)酸酸甜甜,好開胃薄目張(一客)staff送上黎嘅時候有介紹呢個刺身要點sauce一齊食, 食落有花香味同魚鮮味,就咁食都完全唔腥大蝦餐 $648 2人份量比目魚煎得好靚好香脆,魚質好滑多汁,一層層好分明,一d都唔油安格斯牛肉牛柳粒煎到大約7成熟,中間都好粉嫩,配埋炸蒜片食可以解膩,兩者好match大蝦 有2隻大蝦,分別切開3大舊,大蝦用牛油煎,更加香!蝦邊煎得好脆有d焦香,每隻蝦都有蝦膏係入面!野菜+炒飯+味噌湯呢3個係最後一齊上,個飯炒到粒粒分明,入面仲有大量嘅蔥花同櫻花蝦再夾埋個調咗味嘅炒雜菜,飲埋碗湯真係夠曬飽!兩個人都食唔曬!😭 地址: 長沙灣昌

前菜沙律2客

薄目張(一客)

大蝦餐 $648 2人份量
比目魚
煎得好靚好香脆,魚質好滑多汁,一層層好分明,一d都唔油

野菜+炒飯+味噌湯

地址: 長沙灣昌華街23號富華廣場地下18號舖
2022-11-02 44 views
今日去左長沙灣食鐵板燒。餐廳佈置好有日本風格,簡潔明亮,牆身仲有一幅長長的日本壁畫。餐牌設計精美,很有和風特色。我們點了1客2人大蝦鐵板套餐,總共有7款美食。沙律:生菜夠爽脆,加上車厘茄和沙律醋,酸酸甜甜,好開胃。比目魚:煎到金黃色,賣相已經好吸引,魚肉仲非常嫩滑,魚皮更加係脂香四溢。大蝦:蝦已拆左殼,蝦肉鮮甜爽口,蝦頭很多膏,令人回味無窮。安格斯牛肉:雖然係厚切,但肉質夠腍,充滿肉汁,加上伴碟的炸蒜,非常香口。野菜:用日本醬汁炒得好香,很鮮甜。炒飯:加左蛋和櫻花蝦一齊炒,粒粒分明,很乾身,好有鑊氣。味噌湯:湯不太咸,配料有豆腐及昆布,熱辣辣,好飲。總括來說,服務唔錯,上菜快,食材用料新鮮,色香味俱全,性價比非常高。
今日去左長沙灣食鐵板燒。

餐牌設計精美,很有和風特色。

我們點了1客2人大蝦鐵板套餐,總共有7款美食。

沙律:生菜夠爽脆,加上車厘茄和沙律醋,酸酸甜甜,好開胃。

大蝦:蝦已拆左殼,蝦肉鮮甜爽口,蝦頭很多膏,令人回味無窮。

野菜:用日本醬汁炒得好香,很鮮甜。

炒飯:加左蛋和櫻花蝦一齊炒,粒粒分明,很乾身,好有鑊氣。

味噌湯:湯不太咸,配料有豆腐及昆布,熱辣辣,好飲。

Type of Meal
Dinner
同友人放工相約到長沙灣試試之前同事推介呢一間鐵板燒小店,位於長沙灣站走過去5-10分鐘,可算方便。門面很有日式居酒屋嘅感覺,很期待快一點進去店內劃分bar枱及數位枱面,雖然位置唔多,但係氣氛好好!我同友人都很喜歡食蝦,所以叫大蝦套餐及叫咗網池魚刺身。首先前菜嚟咗個沙律,跟住上埋個刺身網池魚刺身原條上,每一塊上面灑上花瓣,食落有點花香味及魚的鮮味,完全沒有任何腥味,不錯!比目魚外皮煎得很香脆,而且肉質很嫩滑帶點魚的油香,估唔到比目魚可以咁好食大蝦肉質彈牙,配上椒鹽黑椒嘅香料好有穫氣,一口接一口,我同友人都很滿意安格斯牛肉肉質很淋而且Juicy,配上蒜片簡直一流!炒飯呢個炒飯配上蛋蔥花蝦,炒到粒粒分明,比我之前食過嘅貴價鐵板燒還要好食整體上係一間性價比好高嘅鐵板燒小店,適合同情侶朋友慶祝,會係一間比想像中有更多驚喜嘅鐵板燒!
門面很有日式居酒屋嘅感覺,很期待快一點進去

店內劃分bar枱及數位枱面,雖然位置唔多,但係氣氛好好!

我同友人都很喜歡食蝦,所以叫大蝦套餐及叫咗網池魚刺身

首先前菜嚟咗個沙律,跟住上埋個刺身
網池魚刺身

安格斯牛肉
肉質很淋而且Juicy,配上蒜片簡直一流!

炒飯

2022-10-28 45 views
係翻工地區附近發現依間小小日式居酒屋似的餐廳入到去既裝潢都好有精緻既日本風味但原來依到係食鐵板燒有幾個位置可以直接望住廚師做鐵板料理別有一番風味但我同朋友唔想太近油煙所以選擇左角落既位置睇完Menu後 因應翻兩個女仔既食量同喜好我地選擇左大蝦鐵板套餐($648)另外黑板上有好多未聽過既魚名經店員推薦決定試一試原條既網池魚($258)上左前菜小沙律後第一道料理係擺放得好精美既原條【網池魚】刺生!!魚既色澤擺設賣相都令人賞心悅目唔只外觀晶瑩剔透看似新鮮 放入口都同樣鮮甜完全冇我最怕既魚醒味配合剛剛好淡淡既檸檬香更帶出網池魚既鮮味第二道料理係代替銀雪魚既板燒【比目魚】一上枱已經忍唔住衝口而出「 好香!」撲鼻而來既香味已經令我地垂涎欲滴放入口亦都一啲都唔令人失望表面連皮都好香脆同時魚肉身保持幼嫩醬料調味亦剛剛好不會太咸亦不會淡完全係我中意恰到好處既焦香味再嚟係【大蝦】同樣地一上枱就已經聞到陣陣香甜濃郁既鮮蝦味蝦肉啖啖爽口彈牙 配合淡淡牛油香味令大蝦肉入口更鮮甜美味之後嚟到【安格斯牛柳粒】真係粒粒鬆軟入口即溶生熟程度剛剛好唔會有血水同時鎖住牛肉香味完美配合脆脆香蒜片中和膩感同時增強口感交融接近尾
係翻工地區附近發現依間小小日式居酒屋似的餐廳
入到去既裝潢都好有精緻既日本風味
但原來依到係食鐵板燒
有幾個位置可以直接望住廚師做鐵板料理
別有一番風味
但我同朋友唔想太近油煙所以選擇左角落既位置

睇完Menu後 因應翻兩個女仔既食量同喜好
我地選擇左大蝦鐵板套餐($648)

另外黑板上有好多未聽過既魚名
經店員推薦
決定試一試原條既網池魚($258)

上左前菜小沙律後
第一道料理係擺放得好精美既原條【網池魚】刺生!!
魚既色澤擺設賣相都令人賞心悅目
唔只外觀晶瑩剔透看似新鮮 放入口都同樣鮮甜
完全冇我最怕既魚醒味
配合剛剛好淡淡既檸檬香更帶出網池魚既鮮味

第二道料理係代替銀雪魚既板燒【比目魚】
一上枱已經忍唔住衝口而出「 好香!」
撲鼻而來既香味已經令我地垂涎欲滴

雖然最後太飽食唔哂

最後一道係香甜既【牛油炒椰菜】同【面豉湯】
作為全餐既尾聲

本來朋友重擔心會唔夠食
但好味之餘亦都飽到食唔哂(以我地2個女仔個人基準)

最後加一賣單2人唔洗$1000
抵食又滿足~
2022-10-25
Type of Meal
Dinner
2022-10-27 60 views
鳥海山係一間我食過好食得黎價錢又合理既鐵板燒。當晚同朋友2人接近8點鐘去到,因為book左位所以可以直接入座。餐廳唔算好大,都坐滿曬客咁制。大蝦二人餐 $648沙律、大蝦、比目魚、牛柳、野菜、炒飯、麵豉湯沙律汁酸酸地好清新。大蝦每隻切開左3舊,蝦肉新鮮彈牙,蝦膏好香。比目魚煎得好靚仔!金黃色架😍食落外面有焦香得黎好脆,入邊就肉嫩多汁。牛柳煎完隻色好粉嫩。肉質無想像中咁腍身,但配埋蒜片一齊食幾好食。其實我成日唔明點解上完炒飯先上野菜,因為我鍾意一路食飯一路食菜😂個飯粉得好乾身,粒粒分明,好香口。個野菜就好大份,有牛油香味。除左個鐵板餐之外我地仲嗌左幾款壽司試下。火炙左口魚邊 $26紫菜包住燒完魚油爆曬出黎勁香既左口魚邊,我最愛!😋真鯛 $32真鯛既魚味係較淡既,食落肉嫩彈牙,你超鍾意佢加左個胡椒鹽去吊味,食落辣辣地。三文魚 $16三文魚幾厚切,完全無魚腥味。

大蝦二人餐 $648
沙律、大蝦、比目魚、牛柳、野菜、炒飯、麵豉湯

沙律汁酸酸地好清新。

大蝦每隻切開左3舊,蝦肉新鮮彈牙,蝦膏好香。

其實我成日唔明點解上完炒飯先上野菜,
因為我鍾意一路食飯一路食菜😂
個飯粉得好乾身,粒粒分明,好香口。

個野菜就好大份,有牛油香味。

除左個鐵板餐之外我地仲嗌左幾款壽司試下。

火炙左口魚邊 $26
紫菜包住燒完魚油爆曬出黎勁香既左口魚邊,我最愛!😋

真鯛 $32
三文魚 $16
三文魚幾厚切,完全無魚腥味。
朋友生日話想吃鐵板燒,我就係Openrice 搜尋鐵板燒餐廳,見到評價唔錯同高質,所以就試試。估唔到長沙灣舊區會有間咁高質嘅鐵板燒餐廳,外邊裝修好似日本居酒屋,街角小店位於青山道。餐廳裏面設有吧台位,可以近距離見到師傅烹調食物。比目魚香香酥酥的表皮搭配柔軟的肉質,外脆內軟,夠晒美味。😻😻安格斯牛肉粒肉質新鮮細緻,緊實飽滿嫩滑,營養豐富,有咬口。🤤🤤鐵板燒大蝦夠晒大隻,仲有好多膏,好香蝦膏味,食完一隻好想食多幾隻😂😂炒野菜食完肉食返菜中和下,椰菜因為鐵板炒,食落好有鑊氣同埋爽脆,食到野菜嘅鮮甜。🤗🤗鐵板燒櫻花蝦炒飯呢個真係不得了,成碗都係櫻花蝦,非常豐富,炒飯粒粒分明,層次相當豐富,味道啱啱好!👍🏻👍🏻👍🏻

比目魚
香香酥酥的表皮搭配柔軟的肉質,外脆內軟,夠晒美味。😻😻

安格斯牛肉粒
肉質新鮮細緻,緊實飽滿嫩滑,營養豐富,有咬口。🤤🤤

鐵板燒大蝦
夠晒大隻,仲有好多膏,好香蝦膏味,食完一隻好想食多幾隻😂😂

炒野菜

鐵板燒櫻花蝦炒飯
2022-10-23 951 views
這家位於長沙灣小區的鐵板燒,食物材料新鮮足料,餐廳具備精緻的日式居酒屋裝修,有少量Bar枱位座讓客人進食時可面對著鐵板燒師傅,充滿濃厚日式風情🇯🇵單單一個人氣鐵板燒二人前套餐,食完已經捧住個肚走😋鳥海山鐵板餐|$1198|8/10沙律簡單配搭車厘茄,淋上了酸味味的沙律汁是日精選刺身是日Omakase刺身共有4款,包括有帶子、海膽、鯖魚及池魚,刺身本身非常新鮮,食落有濃濃魚生味,為保持鮮味,店員有提醒不要沾醬油,很高質👍活龍蝦原隻龍蝦呈上時,龍蝦肉已挑好,肉質超彈,醬汁非常濃郁惹味,份量好飽滿活鮑魚鮑魚加入調味料煎香及切成薄片上桌,口感脆嫩,咬落仲有唰唰聲鵝肝多士入口即溶,油脂充滿整個口腔內,配上帶有濃濃蒜香的香脆多士,食完想再encore牛肉薄燒賣相雖然好普通,但口感好軟嫩,牛肉薄片內裡包裹著香口的蒜片及蔥花,經鐵板香煎後,熱力讓牛肉吸收曬味道野菜加入了牛油及黑椒快炒椰菜,由於最後先上桌,食完整個套餐都已經好飽炒飯飯粒炒得幾乾身,不會很油膩,飯中的蝦米仔令整個炒飯更香口,不過食落胡椒味有點重味噌湯煲得好入味嘅麵豉湯,內裡有昆布及豆腐

鳥海山鐵板餐|$1198|8/10

沙律
簡單配搭車厘茄,淋上了酸味味的沙律汁

是日精選刺身

活龍蝦

活鮑魚
鮑魚加入調味料煎香及切成薄片上桌,口感脆嫩,咬落仲有唰唰聲

鵝肝多士

牛肉薄燒

野菜

炒飯

味噌湯
煲得好入味嘅麵豉湯,內裡有昆布及豆腐
2022-10-20
$650 (Dinner)
日式簡約居酒屋🏮裝潢,人氣鐵板燒店!朋友係附近返工話食過呢間Lunch,非常美味環境又舒服!所以就約我收工一起黎試下。夜晚都比較full,好彩一早有book位!但bar枱個啲位已經比人book晒,冇得睇住師傅炒比我食添佢有好多set餐任君選擇,唔洗煩咁多~啱晒我呢啲選擇困難症既人。咁就order左個大蝦餐!店員馬上為我地準備好茶,真係好細心!!沙律頭盤係冰涼既沙律晒,配埋番茄仔即刻好開胃!比目魚開好個胃就上左比目魚!色澤金黃,而且比目魚size都大份!啖啖魚油非常甘香,但唔會腥。加上皮煎的好金黃酥脆,但同時魚肉好嫩滑冇骨。大人細路都啱食。大蝦大蝦賣相雖略為普通,但食落肉質彈牙,味道比較淡,可以食得出大蝦既新鮮。重點一定要記得食個蝦頭!大量蝦膏係個頭入面,而且蝦頭脆到可以吞埋落肚。安格斯牛肉牛肉中心仲係粉紅色的!加上蒜片一齊食真係有少少入口即溶既感覺。口感非常豐富,肉質亦相對厚實,肉味比一般牛濃郁,味道香濃!鐵板炒椰菜椰菜口感爽脆,味道清甜。配上黑椒帶出了椰菜的甜味道!感覺很健康。櫻花蝦蛋炒飯成碗飯都係金黃色,每一粒飯都被蛋包裹住。櫻花蝦的份量都比得好足,每一啖飯都有幾粒櫻花蝦。蛋香十足
日式簡約居酒屋🏮裝潢,人氣鐵板燒店!

沙律
頭盤係冰涼既沙律晒,配埋番茄仔即刻好開胃!

鐵板炒椰菜

櫻花蝦蛋炒飯
成碗飯都係金黃色,每一粒飯都被蛋包裹住。櫻花蝦的份量都比得好足,每一啖飯都有幾粒櫻花蝦。蛋香十足,飯亦好有咬口!

海帶豆腐麵豉湯
味道正常,不會太鹹!豆腐數量都也有大概2-3舊
2022-10-21 29 views
高質素鐵板燒平民地區的長沙灣, 食肆越開越多, 每次行經鳥海山門口,都會感覺到他發出濃厚日式味道,所以今晚就要去試一次。店舖面積不大,但環境非常舒適乾淨, 因為沒有一早預約,所以已經沒有位置可以坐師傅前面,有點失望, 不過餐廳非常貼心在每張二人枱會加多一張凳可以放手袋, 值得一讚簡單直接,叫了個二人餐, 比目魚煎得很香口,外脆內軟, 調味適宜不用點醬,還有淡淡魚油香。煎野生虎蝦, 看圖片可知道這隻蝦很大隻了! 師父非常細心, 煎熟了,才把這隻蝦切開,令肉汁沒有流失,蝦頭也退去殼,輕易食到內的蝦膏, 肉質爽滑, 非常有彈性,一定要試。安格斯牛肉粒, 質素和味道絕對媲美米芝蓮餐廳, 而且師傅廚藝功力非常深厚,沒有浪費如此高端食材,還帶高食物的層次,用簡單炸蒜伴碟,略加鹽花,這個絕對是今晚的焦點。另外,還值得一提,是炒飯, 顆粒分明,櫻花蝦加蛋,鹹鮮味十足, 而且碗底沒有剩下一點油。 總括而言, 食物質素加上廚師的工藝,會再引領我下次回來。
高質素鐵板燒

2022-10-18
$350 (Dinner)
  • 安格斯牛肉
  • 大蝦
2022-10-13 56 views
放咗工飛奔搵朋友食晚飯,事先bk咗呢間日式鐵板燒餐廳,因為地點比較就腳睇咗一陣餐牌,決定試下呢款大蝦餐!先上小沙律,車厘茄同生菜都幾新鮮,淋上酸酸哋嘅沙律汁,非常開胃比目魚燒得金黃香脆,魚肉鮮嫰又唔腥,而且仲要冇骨,惹味得嚟又方便進食!蝦肉幫我切好哂送嚟,夠哂貼心!蝦肉嫰滑鮮甜,加上鹹香嘅醬汁,滋味無窮!安格斯牛肉粒令我心心眼,軟嫩得嚟,入口又肉汁四溢,加埋蒜片,香脆又惹味!除咗肉同海鮮之餘,不忘有菜。椰菜清甜爽脆,滿足均衡飲食呀加一碗金黃炒飯(個名自己亂作),用雞蛋、蝦米、葱作為配料,幾有中式同家常嘅感覺。最後加碗順滑可口嘅麵豉湯,呢碗唔太鹹,我成碗飲哂!入面有滑溜溜嘅豆腐粒同埋海帶,好耐冇食啦感覺呢餐都幾豐富滿足,有肉有海鮮有菜有飯有湯,乜都齊哂!

睇咗一陣餐牌,決定試下呢款大蝦餐!

除咗肉同海鮮之餘,不忘有菜。椰菜清甜爽脆,滿足均衡飲食呀

感覺呢餐都幾豐富滿足,有肉有海鮮有菜有飯有湯,乜都齊哂!
2022-10-13
$357 (Dinner)
2022-10-13 43 views
唔係朋友介紹都唔知長沙灣有間咁出色既鐵板燒🤩🤩🤩 估唔到味道又幾好 價錢都唔貴~ Menu上面都有好幾款套餐 感覺上叫Set好似抵啲 今次叫咗個龍蝦Set🤩🤩 餐前有個沙律~ 比目魚~呢個魚都幾有驚喜 肉質好嫩滑 又完全唔腥 啲魚皮仲煎到脆脆地 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 刺身拼盤 ~ 有4款刺身 整體都幾新鮮都好味 佢都有推薦食法嘅 分別由食淡味啲嘅刺身開始食先 慢慢就食到去比較重魚油味嘅魚 所以唔會一開頭就食到好濃味 搞到之前食啲魚都食唔出咩味咁😋😋 整體上佢啲刺身都好食嘅!!首先佢厚切大大舊一入口個魚香味即刻包圍你個口 🤤🤤 加上口感豐富 其實食落口都好滿足🤩加上因為佢刺身上面有少少調味 唔會話搞到成個口味好寡 仲帶到啲魚味出黎添!個人覺得油甘魚就最出色既👍🏻👍🏻👍🏻全晚既亮點就係呢隻龍蝦啦 🦞🦞呢隻龍蝦好大隻 兩個人食都唔會兩啖就食完 師傅已經切好哂一件件 啱哂我啲懶人食🤣🤣 隻龍蝦啲肉好嫩滑 一啲都唔老 配埋啲蝦膏黎一齊炒 真係好香😍呢個龍蝦真心值得推介👍🏻D牛一入口都幾重牛味 加上因為佢薄切呢 所以完全唔會覺得咬唔開咁樣 👍🏻我覺得加埋D蔥蒜令佢整體個感覺再升一層~櫻花蝦炒飯 呢個炒
唔係朋友介紹都唔知長沙灣有間咁出色既鐵板燒🤩🤩🤩
估唔到味道又幾好 價錢都唔貴~

餐前有個沙律~

師傅已經切好哂一件件 啱哂我啲懶人食🤣🤣
隻龍蝦啲肉好嫩滑 一啲都唔老
配埋啲蝦膏黎一齊炒 真係好香😍
呢個龍蝦真心值得推介👍🏻

我覺得加埋D蔥蒜令佢整體個感覺再升一層~

櫻花蝦炒飯 呢個炒飯好足料呀 仲係炒到粒粒分明 仲有勁多櫻花蝦 好香口~

整體黎講呢間餐廳性價比都幾高 食物質素真係唔錯😋😋