2017-03-29 746 views
在歌賦街,從鴨巴甸街進入歌賦街,過九記牛腩再向前一分鐘,在同方向,比較低調。燈光較暗,帶到最裡面的房間,基本都是高凳子高椅子,基本都是六人桌子。桌面有很多醬料,胡椒,還有兩桶刀子和叉子,需要自己提取。中午有套餐,有普通的牛仔骨也有較高級的和牛,有鐵板的也有涮涮鍋。我選擇了牛仔骨,鐵板上,雜菜湯,沙拉,飯,配一罐飲料,味道不錯。78埋單。自己招呼後到櫃台付錢就是了。旁邊的九記等待較久,環境一般,味道也不至於讓我在太陽下排隊,開鋪也較晚。所以轉戰這裡也不錯。價錢差不多。

78埋單。自己招呼後到櫃台付錢就是了。

2017-03-27
2017-02-20 1360 views
Happy Friday約埋朋友食餐好既是常識吧! 今次去左呢間朋友介紹既Mental Steak Plus, 係中環地鐵站行15分鐘, 九記牛腩前少少, 地理位置唔算好方便, 但佢地既扒絕對值得你行呢一轉有七種扒可以揀, 侍應哥哥都好詳細咁介紹俾我地識, 簡單黎講:- 日本牛油分比較重; 美國牛肉味較重- 肉眼偏瘦; 西冷脂肪會多d, 燒出黎香d另外仲有黑毛豬, bb羊同豬手因為用鐵板上, 所以我地叫左五成熟所有日本牛都係黎自鹿兒島, 薄切牛扒, 燒走多餘既脂肪, 入口即溶, 令人有上癮既感覺為左試曬美國牛既西冷同肉眼, 我地每樣都係叫左200g, 大家share~ 其實呢個分量對女仔黎講都已經差唔多都係叫左五成熟, 肉質嫩滑燒得岩岩好, 無用多餘既調味料, 保留到牛既原味美國牛油份相對上無日本牛咁多, 但適當既油份加埋肉味, 又係另一種口感 就算女仔都唔會覺好大陣牛既騷味, 讚!建議大家除左試原味之後, 都可以試下兩種老闆自己調既醬汁香草汁比較清新, 赤麵豉較重味, 照顧到唔同口味既朋友, 亦睇得出老闆誠意十足豬手外皮超!級!脆! 裏面依然keep到嫩滑, 而且唔會整得好鹹, 恰到

- 日本牛油分比較重; 美國牛肉味較重

- 肉眼偏瘦; 西冷脂肪會多d, 燒出黎香d

另外仲有黑毛豬, bb羊同豬手
OMI  A4  Rib  Eye  Steak
因為用鐵板上, 所以我地叫左五成熟

US IBP Prime Angus Rib Eye Steak
其實呢個分量對女仔黎講都已經差唔多

US IBP Prime Angus Sirloni Steak

就算女仔都唔會覺好大陣牛既騷味, 讚!
建議大家除左試原味之後, 都可以試下兩種老闆自己調既醬汁

香草汁比較清新, 赤麵豉較重味,
照顧到唔同口味既朋友, 亦睇得出老闆誠意十足
Germany Pork Knuckle
豬手外皮超!級!脆! 裏面依然keep到嫩滑,
而且唔會整得好鹹, 恰到好處
Spanish Iberico Pork Rack
厚切黑毛豬, 好容易整到鞋烚烚, 因為豬好多菌, 一定要全熟!
侍應哥哥話呢到既豬食既飼料超健康, 唔驚既生食都可以
Spanish Iberico Pork Rack
最後我地叫左七成熟, 一切開入面依然好嫩

配上自家製紅酒醋, 讚!
Type of Meal
Dinner
OMI  A4  Rib  Eye  Steak
  • Australian Lamb Rack
Happy Friday同一班朋友黎中環但唔係飲野,係食野扒,平時去啲高級得黎有情調既餐廳食個塊扒都唔一定好味,仲成日會overcook, 所以今次我地就黎左呢間唔係主打情調,而係主打質素既餐廳食扒~呢到有兩層,上層以高枱為主,牆身既分佈圖俾我地一眼睇晒唔同部位既名!餐牌簡而精,平時成日叫既牛,豬,羊扒都齊晒,而且佢地既出產地都係大有名堂既,另外呢到特別既地方係計g既,200g起,老闆話低過200g扒會太薄,好易會overcook,而且200g係一人份量,所以岩岩好!其實計番條數佢都真係唔算貴,A4 和牛扒$400中,U.S IBP 安格斯牛扒先$180, 呢個價錢係出面既高級餐廳點會食到!除左扒類,佢都仲有一系列小食同沙律俾人揀。 松葉蟹腳沙律一陣會食咁多肉,所以緊係要叫個清清地既沙律黎平衡下啦,呢個沙律既沙律菜都幾新鮮,用上黑醋汁感覺冇咁肥,另外佢既松葉蟹腳都係有經黑醋醃製,酸酸地好好味。原味炸粗薯條食扒點可以冇薯條,呢到係用粗薯條,岩晒我心水,不過就略嫌薯條表面仍冇少少油,炸得未夠透。 OMI A4 Sirloin Steak主角到,先係日本A4 和牛,我地食既部位係西冷,我地叫

呢到有兩層,上層以高枱為主,

牆身既分佈圖俾我地一眼睇晒唔同部位既名!
餐牌簡而精,平時成日叫既牛,豬,羊扒都齊晒,

而且佢地既出產地都係大有名堂既,

另外呢到特別既地方係計g既,200g起,

老闆話低過200g扒會太薄,好易會overcook,

而且200g係一人份量,所以岩岩好!

其實計番條數佢都真係唔算貴,

呢個價錢係出面既高級餐廳點會食到!
除左扒類,佢都仲有一系列小食同沙律俾人揀。
松葉蟹腳沙律

一陣會食咁多肉,所以緊係要叫個清清地既沙律黎平衡下啦,

呢個沙律既沙律菜都幾新鮮,用上黑醋汁感覺冇咁肥,

另外佢既松葉蟹腳都係有經黑醋醃製,酸酸地好好味。
原味炸粗薯條

食扒點可以冇薯條,呢到係用粗薯條,岩晒我心水,

不過就略嫌薯條表面仍冇少少油,炸得未夠透。
原味炸粗薯條

主角到,先係日本A4 和牛,我地食既部位係西冷,

我地叫左Medium,佢真係岩岩好Medium,

而且塊扒牛脂分佈得好好,食落去係入口即溶,配埋底下既洋蔥香味,

真係好正,我地最後忍唔住叫多塊。
OMI A4 Sirloin Steak
黎得食扒點會淨係食一款,我地仲點左出品自已經有悠久歷史既U.S. IBP既安格斯肉眼扒,

師傅手勢好,塊扒都係Keep到Medium,肉質鮮嫩,而且有鎖住本身既肉汁。

另外,佢少左A4 和牛西冷油膩感,但牛味就較重,女仔會鍾意食。
U.S. IBP Prime Angus Rib Eye Steak
呢到仲有兩款自家調製既醬汁,白酒白草汁係比較Fresh 啲既,

冇咁易蓋過本身既牛味。而韓式赤麵醬就比較似韓式燒肉醬,味道較香口。
Australian Lamb Rack
除左食牛扒,我地都點左澳洲羊扒,

今次叫左Medium Well, 但都唔會太熟,

肉質都係好鮮嫩,帶有少許蘇味,真係鍾意食羊既人會好中意,

另外佢加配既薄荷香草醬係比較清新,

搭配羊扒食都唔錯。
Germany Pork Knuckle

最後我地仲點左德國豬手,真係要超級表揚下師傳,

豬手既皮烘到十分十分香脆同埋冇肥膏,

但內裹肉質仍然係嫩滑既,真係幾高水準!
2017-02-12 585 views
大家都知道, 中上環真係真係真係有好多好多好多野食, 特別係西餐~ 多選擇到一個點係, 都唔知點選擇~另外就係價錢都有一定既貴~ 有時都唔知會簡左D咩國家既餐廳, 如果唔係食開個D味, 真係會好傷心~今次聽朋友介紹, 就去左一間叫做metal steak plus既扒房~ 其實佢既位置係比較遠, 係地鐵至少行15分鐘到先上到去, 係九記牛腩前小小, 行多30秒到就到~點解叫佢做扒房? 個到老細就好細心咁介紹俾我地知, 雖然佢既裝修係show到佢地係牛個方面好專業但佢地賣緊既唔單止係牛, 仲有豬同羊~ 而佢地入既扒全部都係有一定既質素 (每個老細一定會賣花讚花香 lol)同時, 睇住佢個menu真係頭都痛....除非我英文真係好靚~我識分既都只係邊隻係牛豬羊 同rib eye (請原諒我既孤陋寡聞...)就係依到同大家介紹下1. 日本A5和牛 (西冷) --> 佢係脂肪比較多所以會比較肥, 但煎出黎會比較香2 日本A5和牛 (肉眼) --> 佢係肉比較多所以比較瘦,  女士們應該會比較鐘意3 澳洲羊架4 西班牙黑毛豬  --> 老細話, 因為佢地由細到大都係食一樣

就係依到同大家介紹下

3 澳洲羊架

4 西班牙黑毛豬  --> 老細話, 因為佢地由細到大都係食一樣叫"xx", 所以唔會有........完全唔記得左, 總之就係依隻豬係可以生食 lol, 佢話有見過客係叫3成熟~ 但如果接受唔到我地可以識下7成~ 但如果係香港同強國個d就真係唔好試喇~

5. 美國安格斯牛 (西冷) --> 美國最大個間"XXX"出既安格斯牛

6 美國安格斯牛 (肉眼) --> 美國最大個間"XXX"出既安格斯牛

7 德國豬手
介紹完點分, 大家有冇留意佢上面仲寫左200g up, 當時我地有問可唔可以叫150g? 因為其實咩都想試下, 如果下下次食200g真係會飽到死人~

老細又話: set做200g係有原因, 因為佢地係用鐡板上, 如果牛扒叫200g以下, 就會好薄, 如果太薄再用鐡板上. 上到枱就會因為d熱力另到塊板over cook, 如果牛的話, 就做唔到入口即溶~
另外, 佢地重點推薦唔係d扒既質素, 係佢地自己手工製既醬汁
自我comment, 比較喜歡韓式赤麵~ 因為佢帶有小小小小辣, 當你點起上黎會令到d味更加出~

另外白酒香草係比較清淡d, 等你塊肉食落冇咁油同肥~
重頭戲黎喇!!首先上既係A5和牛肉眼
OMI A4 Rib Eye Steak
就好似老細咁話, 200g其實唔係好太塊, 切開大概每人2舊左右, 佢用左好多洋蔥係底, 同時更加帶出牛肉既香味, 食落去真係入口即溶!!!!我地叫既係5成熟, 感覺好似唔太洗咬咁!!
Australian Lamb Rack $1.8/g
另外就係叫左羊~佢帶有小小小小小"蘇"味, 唔太濃烈, 可以接受, 但似質方面都非常好~
Spanish Iberico Pork Rack$1.2/g
之後就到佢講既黑毛豬, 我地真係信左佢叫左7成, 切開係冇血水, 只係有小小粉紅, 就好似佢咁講, 其實7成都真係岩岩好~ 咬落去一d都唔韌同好易就切得開~
Germany Pork Knuckle $0.8/g
到最後, 就係佢個豬手! 依個豬手呢, 我strongly recommend大家真係一定要叫!! 同埋上枱時waiter係咁叫我地要快d食~ 佢個皮真係炸得好好好好脆, 同時佢d肉一定都唔硬, 仲有軟軟地!! 肥膏方面都唔算多~ 就算炸完你都唔會覺得佢好油!!! 所以強烈推薦大家一定要食豬手!!!

當然中間唔少我朕好鐘意食既薯條啦~哈哈哈~
著條
佢岩岩上既時候, 其實仲見到有d油係面, 初初以為佢炸得不是太好, 但我估係因為岩岩新鮮炸起, 所以d油都未吸得晒~ 結果慢慢食完d扒, 再食下d薯條, 佢都仲係有小小外脆內軟!!
價錢方面我地都點去計~ total around食左$1200左右~

總結:

如果以$1200, 食到有3-4塊扒, 仲要係A5同安格斯, 真心真心真心覺得好抵! 質素都係好好!
2017-02-11
Australian Lamb Rack $1.8/g
Germany Pork Knuckle $0.8/g
著條
  • 豬手
  • A5 肉食和牛
 想食好食嘅扒又吾想自己煮,又怕出街食唔夠食或者食唔哂?介紹你地去呢間"食幾多😋切幾多🔪"嘅中環扒房門口痴住各種肉來源地的証書,信心保証!US IBP Prime Angus Rib Eye 呢塊Rib Eye我就要左200g,都只係$$180咋,夠一個女仔份量,男仔就可以叫多100g啦 叫左五成熟,肉質嫩滑之餘肉味都好重,比一般澳洲牛嘅肉質更佳,不愧係有100年以上嘅IBP出品師傅手藝好,唔會令到塊扒失去原味,連啲洋蔥都好好味 💖溫馨提示,呢間店鋪嘅所有醬汁都係自家調製,每款肉都有獨特嘅醬汁,好有心機去做好每一塊扒OMI A4 Sirloin Steak鹿兒島縣嘅近江和牛,同神户牛、松板牛並列日本三大和牛。雖然係西冷部分,但A4和牛嘅質素依然充滿油份😋200g的份量以薄切方式燒烤,烤掉過多的油脂感。入口即溶,不需要用力咀嚼已經溶於口腔之中,齒頰留香😍😍肉味冇安格斯咁重,但油香味一流望住大廚係度燒塊扒,真係口水直流呀~Australian Lamb Rack羊肉既肉質好嫩滑,羊膻味適中,愛羊人士會勁鍾意陣味。點左7成熟,肉質依然好嫩滑,好腍!Spanish Iberico Pork R
門口痴住各種肉來源地的証書,信心保証!
US IBP Prime Angus Rib Eye

師傅手藝好,唔會令到塊扒失去原味,連啲洋蔥都好好味

OMI A4 Sirloin Steak
望住大廚係度燒塊扒,真係口水直流呀~
Spanish Iberico Pork Rack
店家表示佢地黑毛豬三成熟已經可以食,但我地唔慣食太生的豬肉所以點左五成熟。肉質超腍,第一次食咁厚身豬肉可以咁軟身,但食得出唔係因為落左鬆肉粉,而係本身夠令,而烹飪得宜,令肉質唔會過硬。配上自家制的紅酒醋,好滿足!
Germany Pork Knuckle
Encore左一次的德國豬手,朋友都力讚。豬手先以麥啤醃過,令肉質變腍同更有風味,再豬皮部份打洞及單邊烤豬皮部份。豬皮脆卜卜,肉質惹味又唔會乾身,配埋蜜糖芥末,超正!當然,我都好自然叫左枝啤酒去送豬手啦!
脂肪同肉味共存的一塊令扒,油香味同肉香都出到黎,肉質都好軟身。不過呢塊扒我地失誤點左7成熟,如果5成熟味道會更佳。
松葉腳沙拉
松葉蟹沙拉,以基本的紅醋調味,蟹肉凍凍地,肉質結實,而且本身的蟹肉有種甜味,同醋味好夾
炸薯條
炸薯條
餐湯
餐湯係粟米湯,味道唔算濃,但味道幾好。
自家制的醬汁,特別喜歡韓式赤麵豉,配豬手丶牛肉都一流!
松葉腳沙拉
餐湯
是晚星期6, 0係中環想食好西~~~(但又唔想超貴) 於是就open rice 一下, 拎下靈感search 到呢間Metal Steak, 靈機一捉, 其實幾個月前都想試佢架啦.. 點知0個晚佢冇開喎.. 之後一直冇左回事好啦! 一於今晚去試下佢啦! 由於唔想食到太貴, 所以我地兩個都冇揀A4牛, 只係揀左安格斯, 一個西冷一個肉眼另外一個就加多$30蚊跟餐 (有湯, Salad & 飯)裝修係幾靚的~~salad & 湯都ok 喇...個湯都算濃, 不過都幾細份牛的份量, 我地兩個都係叫200g (minimum 係要叫200g)值得一讚的是, 佢切完塊牛之後, 會走過黎同你講佢實際切左幾多g, 感覺都均真 (雖然唔知係咪真係咁多g 啦...)例如: 我地塊牛最後佢係切左190幾g, 唔足200g的,, 佢會計返實際重量來收錢食物質數方面, 不過不失啦, 冇乜太大驚喜所以都未必會翻兜lu..
是晚星期6, 0係中環想食好西~~~(但又唔想超貴
) 於是就open rice 一下, 拎下靈感

好啦! 一於今晚去試下佢啦!

另外一個就加多$30蚊跟餐 (有湯, Salad & 飯)
裝修係幾靚的~~

食物質數方面, 不過不失啦, 冇乜太大驚喜

所以都未必會翻兜lu..
2017-01-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-12-30 566 views
聖誕節去吃喝玩樂,經過歌賦街發現一間剛開業的扒房,但一進去看起來像外國酒吧格局,叫了沙拉、火熖牛排、牛仔肉、羊排等,少不了肯定是啤酒啦!味道一流水準,下次放假又有多一個地方選擇
2016-12-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-12-26 523 views
聖誕節前後一個星期,都日日出街食,食到吾知食乜好!老公今次終於有主見地話聖誕節去lee度食,好啦俾面佢一次,睇下有乜野好介紹啦!一入到去,其實我有d黑面,因為聖誕節大家都著靚靚,著裙點坐高枱呢?d位全部都係高枱,仲要一d聖誕氣氛都冇!我打算快快食完就走,求其叫左一個Christmas Set我係芝士迷,嘩lee 個炸芝士勁好味👍🏻👍🏻lee 間d牛扒真係吾錯喎!平民價錢都食到lee個質素,其實真係幾好👍🏻👍🏻除左坐位吾滿意之外,其他全部都可以啊!抵食,服務都幾好,牛扒真的不錯,炸芝士係一定要食的!
我打算快快食完就走,求其叫左一個Christmas Set
我係芝士迷,嘩lee 個炸芝士勁好味👍🏻👍🏻
2016-12-25
2016-12-16 499 views
If you are a meat lover, this would be a place for you. But if you don't like meat that much, the food here may be a bit heavy for you. May be you can share 1 set with a friend as you have to order 200g of meat each time. A small bowl of salad, rice and daily soup would be provided for adding $30. But as you can order the exact amount of meat that you want, you know how much you are eating.Another tip would be do grab a high chair if you are wearing high heels. You will  feel tired soon as part

Another tip would be do grab a high chair if you are wearing high heels. You will  feel tired soon as part of the restaurants are walled with high tables only, you have to stand for the whole meal. And, here, we are talking about finished a more-than-200g of meat instead of fast food. Hence, if you really want to enjoy the meal served comfortably, go to the high chair area.
Australian Lamb Sticks
Rib Eye Steak
As I am not a meat lover, I don't have too many sophisticated comments about the meat offered. But a tip for the food is that do order 1 level lower than the level of how well you want the meat to be cooked. For example, if I like the steak which is med-ium-well, just order a steak in med-ium because the metal plates are extremely hot that will keep heating the meat while you are eating. Therefore, if you order a med-ium well steak, the second half of it would be "well-done" by the time you eat it. As said, not being a meat-love, I like the onions and corn on the side. They are rich in the meat juice. Do finish them and the salad as they help washing away the oil from the meat.
2016-11-11
$400 (Lunch)
Australian Lamb Sticks
Rib Eye Steak
2016-12-13 424 views
煙三文魚沙律, 睇到樣子是普普通通啦。但是當你嚐試過是非常有鮮味。鼻子感覺一陣一陣香菜味同煙三文魚味。 喜歡食魚可以一試。 全部都是我嘅賣飛佛。😋😋😋😋😋😋 燒羊架。 我本人好怕羊肉羶味, 但是一吃下去感覺濃郁,嫰滑多汁的獨特味道和口感, 一入口便令人難以抗拒。 全部都是我嘅賣飛佛。😋😋😋😋😋😋特別推介值得一試下次再來要試吓水母沙律, A4和牛同黑毛豬。賣點~餐廳大部分用木餐具同木盤盛放食材。讓人感到溫暖的天然木材,~ 將會為每次用膳都加添一點新意思 ~
煙三文魚沙律, 睇到樣子是普普通通啦。
但是當你嚐試過是非常有鮮味。
鼻子感覺一陣一陣香菜味同煙三文魚味。
喜歡食魚可以一試。
全部都是我嘅賣飛佛。

😋😋😋😋😋😋
燒羊架。

我本人好怕羊肉羶味,
但是一吃下去感覺濃郁,
嫰滑多汁的獨特味道和口感,
一入口便令人難以抗拒。
全部都是我嘅賣飛佛。

😋😋😋😋😋😋

特別推介值得一試

下次再來要試吓水母沙律, A4和牛同黑毛豬。

賣點~餐廳大部分用木餐具同木盤盛放食材。
讓人感到溫暖的天然木材,
~ 將會為每次用膳都加添一點新意思 ~
2016-12-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • A4和牛
  • 黑豚肉
2016-12-12 180 views
Very Good and professional service. Most enjoyable night. 800 degree stone fire. Causal dinning.
  • A4 OMI beef. Lamb n Lberian Pork