2017-02-12 585 views
大家都知道, 中上環真係真係真係有好多好多好多野食, 特別係西餐~ 多選擇到一個點係, 都唔知點選擇~另外就係價錢都有一定既貴~ 有時都唔知會簡左D咩國家既餐廳, 如果唔係食開個D味, 真係會好傷心~今次聽朋友介紹, 就去左一間叫做metal steak plus既扒房~ 其實佢既位置係比較遠, 係地鐵至少行15分鐘到先上到去, 係九記牛腩前小小, 行多30秒到就到~點解叫佢做扒房? 個到老細就好細心咁介紹俾我地知, 雖然佢既裝修係show到佢地係牛個方面好專業但佢地賣緊既唔單止係牛, 仲有豬同羊~ 而佢地入既扒全部都係有一定既質素 (每個老細一定會賣花讚花香 lol)同時, 睇住佢個menu真係頭都痛....除非我英文真係好靚~我識分既都只係邊隻係牛豬羊 同rib eye (請原諒我既孤陋寡聞...)就係依到同大家介紹下1. 日本A5和牛 (西冷) --> 佢係脂肪比較多所以會比較肥, 但煎出黎會比較香2 日本A5和牛 (肉眼) --> 佢係肉比較多所以比較瘦,  女士們應該會比較鐘意3 澳洲羊架4 西班牙黑毛豬  --> 老細話, 因為佢地由細到大都係食一樣

就係依到同大家介紹下

3 澳洲羊架

4 西班牙黑毛豬  --> 老細話, 因為佢地由細到大都係食一樣叫"xx", 所以唔會有........完全唔記得左, 總之就係依隻豬係可以生食 lol, 佢話有見過客係叫3成熟~ 但如果接受唔到我地可以識下7成~ 但如果係香港同強國個d就真係唔好試喇~

5. 美國安格斯牛 (西冷) --> 美國最大個間"XXX"出既安格斯牛

6 美國安格斯牛 (肉眼) --> 美國最大個間"XXX"出既安格斯牛

7 德國豬手
介紹完點分, 大家有冇留意佢上面仲寫左200g up, 當時我地有問可唔可以叫150g? 因為其實咩都想試下, 如果下下次食200g真係會飽到死人~

老細又話: set做200g係有原因, 因為佢地係用鐡板上, 如果牛扒叫200g以下, 就會好薄, 如果太薄再用鐡板上. 上到枱就會因為d熱力另到塊板over cook, 如果牛的話, 就做唔到入口即溶~
另外, 佢地重點推薦唔係d扒既質素, 係佢地自己手工製既醬汁
自我comment, 比較喜歡韓式赤麵~ 因為佢帶有小小小小辣, 當你點起上黎會令到d味更加出~

另外白酒香草係比較清淡d, 等你塊肉食落冇咁油同肥~
重頭戲黎喇!!首先上既係A5和牛肉眼
OMI A4 Rib Eye Steak
就好似老細咁話, 200g其實唔係好太塊, 切開大概每人2舊左右, 佢用左好多洋蔥係底, 同時更加帶出牛肉既香味, 食落去真係入口即溶!!!!我地叫既係5成熟, 感覺好似唔太洗咬咁!!
Australian Lamb Rack $1.8/g
另外就係叫左羊~佢帶有小小小小小"蘇"味, 唔太濃烈, 可以接受, 但似質方面都非常好~
Spanish Iberico Pork Rack$1.2/g
之後就到佢講既黑毛豬, 我地真係信左佢叫左7成, 切開係冇血水, 只係有小小粉紅, 就好似佢咁講, 其實7成都真係岩岩好~ 咬落去一d都唔韌同好易就切得開~
Germany Pork Knuckle $0.8/g
到最後, 就係佢個豬手! 依個豬手呢, 我strongly recommend大家真係一定要叫!! 同埋上枱時waiter係咁叫我地要快d食~ 佢個皮真係炸得好好好好脆, 同時佢d肉一定都唔硬, 仲有軟軟地!! 肥膏方面都唔算多~ 就算炸完你都唔會覺得佢好油!!! 所以強烈推薦大家一定要食豬手!!!

當然中間唔少我朕好鐘意食既薯條啦~哈哈哈~
著條
佢岩岩上既時候, 其實仲見到有d油係面, 初初以為佢炸得不是太好, 但我估係因為岩岩新鮮炸起, 所以d油都未吸得晒~ 結果慢慢食完d扒, 再食下d薯條, 佢都仲係有小小外脆內軟!!
價錢方面我地都點去計~ total around食左$1200左右~

總結:

如果以$1200, 食到有3-4塊扒, 仲要係A5同安格斯, 真心真心真心覺得好抵! 質素都係好好!
2017-02-11
OMI A4 Rib Eye Steak