2014-01-10 376 views
一入去,店鋪裝潢夠晒design,好靚:)餐具都竟然好靚,連員工既工衣都靚!服務唔錯,野食黎得都幾快重點係夠熱辣辣,特別係胡椒餅,用個鍋上鍋入面仲有幾條蔥,好香食物唔算大碟,3-4個人份量鴨可以叫半隻比想像中仲要好!非常好味啦個皮有d特別,唔係平時食開個隻不過都係熱辣辣上台,食慾大增^^
一入去,店鋪裝潢夠晒design,好靚:)
餐具都竟然好靚,連員工既工衣都靚!
服務唔錯,野食黎得都幾快
胡椒餅
重點係夠熱辣辣,特別係胡椒餅,用個鍋上
鍋入面仲有幾條蔥,好香
食物唔算大碟,3-4個人份量
片皮鴨
鴨可以叫半隻
比想像中仲要好!非常好味啦
個皮有d特別,唔係平時食開個隻
不過都係熱辣辣上台,食慾大增^^
2013-12-24
$100 (Lunch)
胡椒餅
片皮鴨
2014-01-10 225 views
見美心中菜開左新餐廳,尋晚就同一班朋友去試菜。因為要坐大枱既關係,所以都特登七點前去排隊,職員同我地講第二張就到,不過都等左成九個字先入到去。咁大間集團既食店竟然全日無訂位,其實都幾失望,希望呢方面快d有改善。終於入到去坐低,一坐低已經叫左隻鴨先,明明話一鴨兩食(一鴨一湯),點知碗湯飲晒坐左廿幾分鐘隻鴨都未來,來到隻鴨又切得肉酸,賣相一D都唔吸引,味道都好一般!最離譜就係間野扮晒高級餐,搵個廣東話都唔識聽的強國大嬸同我落單,好似雞同鴨講,唔講以為自己真係上__左北京食! 明明每樣小菜旁邊都有附屬的號碼,個阿嬸係都要寫全寫!Fine,妳要寫全寫唔係問題,咁你知D高級餐廳將一個簡單的菜式寫到幾複雜架啦!個大嬸又唔識聽,又唔識睇,佢續樣小菜寫,寫寫下唔識寫個字又睇下個餐牌,我點菜都點左十幾分鐘,唔講人地以為我係度點滿漢全席呀! 講左咁耐都有D口渴,想叫佢比杯水,頂佢個肺,佢話杯水都要十蚊位,你以為自己係酒店呀? 真係慶到出煙! 死死地氣都要比錢買,點知個阿嬸抬左五個玻璃樽出來(係Pizza hut放係你張枱果d咁大的水樽),想一次過放係我張枱度,我地全枱七個人即時呆晒! 唉,扮咩Q高級餐廳呀

最離譜就係間野扮晒高級餐,搵個廣東話都唔識聽的強國大嬸同我落單,好似雞同鴨講,唔講以為自己真係上__左北京食! 明明每樣小菜旁邊都有附屬的號碼,個阿嬸係都要寫全寫!Fine,妳要寫全寫唔係問題,咁你知D高級餐廳將一個簡單的菜式寫到幾複雜架啦!個大嬸又唔識聽,又唔識睇,佢續樣小菜寫,寫寫下唔識寫個字又睇下個餐牌,我點菜都點左十幾分鐘,唔講人地以為我係度點滿漢全席呀! 講左咁耐都有D口渴,想叫佢比杯水,頂佢個肺,佢話杯水都要十蚊位,你以為自己係酒店呀? 真係慶到出煙! 死死地氣都要比錢買,點知個阿嬸抬左五個玻璃樽出來(係Pizza hut放係你張枱果d咁大的水樽),想一次過放係我張枱度,我地全枱七個人即時呆晒! 唉,扮咩Q高級餐廳呀,失敗!

其餘論食物,就真係好普通,個蠔餅收我百幾蚊,味道同大牌檔冇分別,只係個賣相好D, 醉雞好麻麻唔夠入味,小籠包,生煎包無論係翡翠拉麵,鼎泰豐都好得多多聲,煎左三條小黃魚,比起小南國的差太遠! 整體完全唔合格,一句講晒,永不錄用
要食美心集團的行過兩間食八月居好得多,想食北京填鴨的再行遠多兩步可以食北京樓! 尖沙咀咁多野食,實在冇必要食間咁的野!
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2014-01-08 159 views
店名叫鴨子,所以招牌菜一定會試,但淡而無味,真係 '鴨無鴨味' !唯一可取係將肥羔除走,皮肉分開!擔擔面只要一試湯頭就知道水準!全無花生香,湯底稀,加上用類似日本拉面做面底,完全無辦法將湯掛到面上!其他菜式亦只一般美心水準,而且白開水都要收$10一位!所以應該無下次!

$200 (Lunch)
星期日,下午與家人到海港城逛街。晚餐時間,大約六時,又到考慮晚餐地點的時候,剛巧經過這家新開的美心集團食肆,美中。鴨子,決定去試一試。六時正,店內座位已幾乎坐滿了。我們一共四位,被安排到店舖內轉角最入面的卡位就座。從門口看來,完全不知道裡面是這麼深的一家食肆。店舖裝潢有點西式,餐具卻中西並列,挺照顧周到的!另外,因為清水收費每位$10,所以我們直接點了每位一壺茶(每位$25);分別是: 左上: 淡色是粉紅玫瑰花茶,深色的是玫瑰普洱左下: 左邊是凍頂烏龍,右邊是玄米煎茶茶葉已預先放進透明的茶葉袋內,除了精緻的茶杯、茶壺,侍應生還會替我們倒茶,還有蠟燭不停加熱的茶壺座,這一賣點也是不錯!欣賞茗茶過後,我們點了以下的菜式。首先,這味"青蔥麻香雞"非常得大家的歡喜,因為它有陣陣花椒及蔥的青新香味,卻完全不麻辣,認真可口,唯一的缺點就是"走晒"大部分雞皮,只見雞胸肉,亦可能是該店的特色?! 為了客人的健康著想?!擔擔麵也算可以,有很濃郁的花生香。還有生煎包及奶油小黃白。平常到其他食肆吃到的這味菜都會有小小丁的金華火腿作點睛,不過這兒的小黃白上是把金華火腿刨碎,與菜一起吃,少少的鹹味,真的十分惹味

左上: 淡色是粉紅玫瑰花茶,深色的是玫瑰普洱
左下: 左邊是凍頂烏龍,右邊是玄米煎茶
欣賞茗茶過後,我們點了以下的菜式。

青蔥麻香雞
擔擔麵也算可以,有很濃郁的花生香。
擔擔麵
還有生煎包及奶油小黃白。平常到其他食肆吃到的這味菜都會有小小丁的金華火腿作點睛,不過這兒的小黃白上是把金華火腿刨碎,與菜一起吃,少少的鹹味,真的十分惹味!!!
生煎包及奶油小黃白
這個是糖醋小排骨。
糖醋小排骨
當然來到美中。鴨子,一定少不了"烤北京填鴨"片皮及一味二食的鴨湯"架子湯"!!!填鴨片皮不是平常的那種皮肉相連,而是皮是皮、肉是肉,喜歡齋吃皮的應該十分歡喜,不過多吃兩塊應該會有點膩,我還是喜歡皮肉相連的那種;皮肉沒有整齊擺放的。鴨湯好像比較細碗,大家喝完也會想添多一碗。
烤北京填鴨及架子湯
食填鴨食到最後的一塊,發現鴨餅卻黐住了蒸籠,我們立即向侍應生詢問,看看可否再補給一塊;結果她補給我們一整籠新鮮的鴨餅,簡直服務至上,評分爆燈呀!

吃過正餐,一定要吃甜品!!! 從餐牌中點了炸雪榚及南瓜餅。烤雪榚就是看見賣相覺得很吸引,裡面是冰冷的芒果味雪榚,配上腰果粒及朱古力醬!!!不過呢,南瓜餅就較為普通。
炸雪榚及南瓜餅

Other Info. : 是次的晚餐本來覺得麻麻,不過就是因為侍應生為我們添了一整籠新鮮的鴨餅,非常感動,對本次的印象大大加分!!!
2014-01-05
$250 (Dinner)
青蔥麻香雞
糖醋小排骨
炸雪榚及南瓜餅
2014-01-05 229 views
早陣子見到已經想試,可惜暫未有訂位服務要週末才可來試。   未到六點已有些人在等(過半數才可入座),相信由於是週末關係,很快已經滿座。內裡環境很舒服寬敞,座位算多。 他們還有一張八人檯的望海景角落,希望下次多些人可以一試。由於我們只有五個人,所以可試的不多。  我們點了填鴨半隻,蒜泥白肉,紅莓子骨炸花枝片,鮮茄蝦仁鍋巴,生煎包,雞湯小雲吞。飲品跟正常美心餐廳一樣是沒有,但餐牌有寫水要$10杯(感覺怪怪,因平常不覺得有這一項)。   他們有花茶($25),所以我們要了桂圓紅棗茶,茉莉綠茶,及春黃菊 (是每位計,如果兩個人要同一種,他們會只給一壺(二人茶葉份量))。我試的是桂圓紅棗茶,淡淡甜味很好喝,其餘的也很好兼會替你加水,很健康的選擇 上菜時間亦很快(可能是晚市首輪吧 )。    先來的是蒜泥白肉,味道恰到好處,有麻辣味但怕吃辣的(我)也可吃因不算很辣兼有青瓜陪襯,味道很清新。  第二道是雞湯小雲吞,皮薄餡料好味 ~很喜歡~第三道是鮮茄蝦仁鍋巴, 味道可以 但覺得比較一般。味道不夠濃。第四道是生煎包。味道不錯,但包皮略嫌厚了點。第五道是紅莓子骨炸花枝片。 紅莓子骨味濃,豬肉用上有點

桂圓紅棗茶
上菜時間亦很快(可能是晚市首輪吧

蒜泥白肉
第二道是雞湯小雲吞,皮薄餡料好味 ~很喜歡~
雞湯小雲吞
第四道是生煎包。味道不錯,但包皮略嫌厚了點。
第五道是紅莓子骨炸花枝片。 紅莓子骨味濃,豬肉用上有點肥的部份,好好味。 花枝片是厚厚的一塊墨魚塊,很爽口彈牙。兩者一起吃真的很匹配。
第六道是主角 -- 填鴨。 先來一碗鴨湯,沒甚麼特別也沒有鴨味。填鴨尚算合格,沒有很大驚喜,反而他們的餡皮才是一個驚喜,很薄很"煙韌"。
最後當然要試試他們的甜品(初時已被圖片吸引了)。  桂花紅蘋果很好吃,不過如果已經吃得很飽就要跟其他人分享因為內裡有紫米做餡。  桂花糖水很香很好味,吃完很開心呢~

高力豆沙不錯,但比其他餐廳做的略細了一點,雪糕就不錯。
黑芝麻布甸就要吃得甜才好試,因為甜的濃度猶如芝麻湯圓的餡。>.<
桂花紅蘋果
我們五人總消費是$955, 平均$191。以環境,食物味道,地點(海港城)來計算是不錯。
Other Info. : 味道保持美心一向水準,希望將來可以有訂位服務。
2014-01-04
$190 (Dinner)
桂圓紅棗茶
蒜泥白肉