2014-03-08
經過美中.鴨子很多次,每次都好人排隊,難得今晚不太多人,時間又許可,就決定一試。結果失望之餘,仲要一肚氣。 首先,無任何茶水免費供應 (因為沒有收茶錢?!) 就算冷水/熱水都要收$10(忘了是每杯或每位計)。好!迫住要叫兩杯$3x的茶餐廳質素飲品。~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~「填鴨兩食」~ 鴨湯入正題,當然要試招牌菜「填鴨兩食」(其中一食係鴨湯)。湯先上,一放低,已經呆一呆 ,得半碗,又唔熱。第一口,以為自己飲緊茶餐廳例湯,咸而且無鴨味。~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~「填鴨兩食」到填鴨,鴨皮不夠脆,醬太甜;鴨肉還好,正所謂「鴨有鴨味」。~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~「紫蘇葉蝦春卷」同茶樓炸春卷無分別,完全無紫蘇葉的香味,價錢係美心酒樓的三倍。~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~「小籠包」終於有樣食物一讚,上枱時夠熱。皮薄,包住大量嘅肉湯,湯甜肉滑。~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~
「填鴨兩食」~ 鴨湯
「填鴨兩食」
到填鴨,鴨皮不夠脆,醬太甜;鴨肉還好,正所謂「鴨有鴨味」。
「紫蘇葉蝦春卷」
「小籠包」
「芋頭蓉蝦仁鍋飯」
芋頭無香味,焗得未夠軟身,蝦… 無蝦味
最後… 服務質素… 九流…
首先點菜,我唔知侍應係唔係唔識廣東話,重覆幾次都聽唔明,最後要指住 menu 先點到菜。
最後,我地埋單 $497.2,唔夠銀碼享受免費泊車優惠,我地循例會單餐廳要單 (我諗駕駛人仕一定會咁做)。給果侍應話唔夠單俾我地 (話已經派晒俾客),就提議我地叫多個甜品。我當然唔肯,我寧願俾停車泊車費,好過要我再試茶餐廳質素的甜品!!!
我知海港城翻印單係無泊車優惠,但係你地都預咗顧客會有咁嘅需要!而唔係再叫顧客加單!
絕不再去… 美中.鴨子