Restaurant: M&C‧DUCK (Park Central)
Info:

2018-11-25 291 views
前兩個月食過一次美中鴨子後,就一直念念不忘,這次老媽生日,便安排一家人來食片皮鴨,不知道是否水準變差,星期五晚上,門外等候人數比上次少了一半,然而我們還是等了一個小時才能入座。下單後,不消十分鐘就開始上菜了。先來了雞絲粉皮、鍋貼和上海粗炒。上海粗炒不夠乾身,太油,醬汁太多但又炒得不夠乾,味道不似預期。至於鍋貼底煎得不夠脆,皮有點厚身,但餡料包的夠多,有鮮味,挽回了一點分數。雞絲粉皮滑溜,加上青瓜絲,清新好味,而且醬料足夠拌均勻沾滿每一條粉皮,作為前菜來說相當出色。小籠包和上次吃的味道差不多,同樣皮薄多汁,吃下去還會爆汁,但餡料感覺沒上次好吃,醃的味道比較淡。菜螃蟹作為一道蛋白模仿蟹肉的菜式,模仿的很像樣,口感嫩滑,唯獨味道比較清淡,不是我的菜。整晚最失敗的就是這道菜,一股草青味,兩個字:難食!吃到一半,片皮鴨終於上場。片皮鴨賣相一般,表皮上色不夠。表皮油脂足夠,但烤的不夠脆,鴨肉也偏乾柴,鴨肉沒什麼香味。五個人分半隻片皮鴨,大概每人能包到兩塊,淺嚐足以。等位時,老爸一直看著廚房玻璃窗掛著的烤鴨,很是期待,但實際味道不似預期,確實有點失望。事後問了當初一起試美中鴨子的朋友,原來她也有和家

整晚最失敗的就是這道菜,一股草青味,兩個字:難食!

事後問了當初一起試美中鴨子的朋友,原來她也有和家人再來品嚐,但同樣覺得水準下降了。其實水準下降並不代表難吃,只是當你品嚐過它的好,就會感覺差別特別明顯。只能說,估計短時間內不會再來了。
2018-11-23
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2018-11-23 213 views
一直都好想試美中鴨子,不過尖沙嘴分店長期都大排長龍所以一直都未有機會食。無意中發現原來屋企附近都有一間分店,所以就決定去試下。煎小黃魚整得唔錯,煎得好香脆,但係肉質依然keep到好嫩滑唔會好乾,而且都算幾大條。上湯茶樹菇豆苗都OK,不過略嫌口感過於硬,如果可以煮耐多少少會更好。滿心歡喜等左好耐既北京填鴨反而令我好失望😞 一見到個色澤已經覺得比平時食開既烤鴨淺色,以為係因為師傅要烤得啱啱好先係咁,結果一咬落去,肉質太乾,而且完全都太瘦,完全感受唔到烤鴨的油份。而且連包烤鴨的皮都整得太厚,完全無通透感覺,仲要係唔熱既。真心有d失望,希望只係個別事件/尖沙嘴分店可能會好d。
真心有d失望,希望只係個別事件/尖沙嘴分店可能會好d。
2018-11-18 304 views
早幾日約左朋友一齊食飯,但我同佢都係咁岩遲收工,所以都係決定係屋企附近食,係popcorn行下諗下,一於就試美中鴨子,因為平日好多人等位都食唔到,今日晏左反而有機會食。雖然係八點幾,但都要等一陣位,入到去睇一睇個menu就即刻點野食了,因為都好肚餓。第一樣梗係要點片皮鴨,兩個人就叫左半隻就夠。之後就叫左火鴨豆腐羮,雖然係3-4人位,但因為想食D 流質食物所以都叫左,最後叫左一籠小籠包。最先黎既係火鴨豆腐羮,份量係幾多,都幾足料。之後就到小籠包,皮薄餡都幾好,熱辣辣幾好味。主角梗係最遲先出場,我估應該好多人都叫,所以最遲先到。皮好脆,但又唔會太多肥油,鴨燒到岩岩好。佢皮同肉都有分開上,岩哂鍾意食皮既我。

2061 views

最先黎既係火鴨豆腐羮,份量係幾多,都幾足料。
之後就到小籠包,皮薄餡都幾好,熱辣辣幾好味。

2018-11-18 216 views
一行10人於星期六中午食飯,過半人數後,等執檯都等了半小時才能入座。當中比較好味的是小排骨,擺碟好像山水畫一般,酸甜的醬汁令它非常惹味!小籠包都非常出色,充滿鮮甜的湯汁!但它的招牌菜填鴨比較失色,鴨皮及肥瘦ok,但鴨肉沒味道,即使加了醬汁,鴨味感覺不太特出!

小籠包都非常出色,充滿鮮甜的湯汁!

• 小籠包
2018-11-18 241 views
五點幾已經用app手機拎位但七點多先有位(可能我地人數比較多有八位) 北京填鴨皮脆肉嫩 我地叫左一隻都尚算幾多 每人都至少食左4塊 係門口仲會見到有職員即場做添小籠包生煎包都好味!我地今次食飯係為朋友慶生 當然要問問切餅費啦~打電話去問話指定餅舖唔洗切餅費大家記得打去問
  • 烤北京填鴨
  • 無錫灌湯小籠包
我今天推薦的不是他們的王牌烤鴨(雖然烤鴨也不錯)偶然的機遇點到了讓我和男友好吃到飛起的就是下面這個混沌,內陷多肉,帶點台灣風味的甜。湯頭感覺是用鴨架熬成的湯頭,帶點鹹香。讓人欲罷不能的組合!
我今天推薦的不是他們的王牌烤鴨(雖然烤鴨也不錯)
2018-11-12 260 views
(將軍澳) 當我們去到門口,有好多人。我問 門口侍應幾點鐘入得? 佢話「五點半開始」(由於我已經喺網上攞咗飛,所以好放心咁等待😔)等到接近六點,都冇聽到嗌位?再去問門口侍應 佢話:「已經入座,坐滿啦!」 我問佢 點解頭先冇聽到嗌位嘅?🤔 佢話 啲人喺門口排隊。( 咁咪即係 雙重製度 )問題一: 點解要喺網度攞飛丶 又有現場排隊!? 點解:冇寫明喺門口? 點解:門口侍應 冇解釋清楚解釋畀客人知道!問題二:《更離譜嘅事!》 由於兩次查詢 門口侍應。 叫位時,她刻意『跳過 我的號碼😒』(她期間,她問過我幾號。) 當我發現時,她逃避我的眼神。 門口侍應的行為,令人對 貴店 大失所望!!
(由於我已經喺網上攞咗飛,所以好放心咁等待😔)

我問佢 點解頭先冇聽到嗌位嘅?🤔 佢話 啲人喺門口排隊。
( 咁咪即係 雙重製度 )

門口侍應的行為,令人對 貴店 大失所望!!
2018-11-11
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2018-11-10 391 views
終於等到啦~~「鴨子」規定晚市要 5 點半開始,冇得訂枱,齊一半人數先可進入。記得上次,5點9黎拎位,預計要等兩小時或以上,結果放棄。今次,5點3黎拎位,誇張到,已經排晒隊。不過好好彩,今次唔洗再等,準時5點半入去。落單時,除左「北京填鴨」、「蔥油餅」 之外,完全冇概念要叫啲咩,所以決定叫過4人餐。 4人餐份量好足: 清新柚子沙律 (好fresh, 夠沙律)青蔥麻香雞(又夠辣,又夠麻,正!)上海大碗雲吞鴨湯(唔油,係雲吞普通咗啲)北京宮爆大蝦球心(好味,啲蝦足料既)烤北京填鴨(半隻)(啲肉夠味,塊皮好味過同公司既北X樓。)茶樹菇小豆苗(好欣賞,除左小豆苗同茶樹菇外,仲加咗啲芽菜,中和咗小豆苗既苦味)蔥油餅(好味,完全唔油,不過好易散)哈哈哈哈~~ 個小籠包係佢比錯咗。
終於等到啦~~

記得上次,5點9黎拎位,預計要等兩小時或以上,結果放棄。

4人餐份量好足:
清新柚子沙律 (好fresh, 夠沙律)

青蔥麻香雞(又夠辣,又夠麻,正!)

上海大碗雲吞鴨湯(唔油,係雲吞普通咗啲)

北京宮爆大蝦球心(好味,啲蝦足料既)

烤北京填鴨(半隻)(啲肉夠味,塊皮好味過同公司既北X樓。)

蔥油餅(好味,完全唔油,不過好易散)

哈哈哈哈~~ 個小籠包係佢比錯咗。

平時美中鴨子都好多人等位,屋企人提早嚟霸位先至唔使等位。 片皮鴨,完整一份 $298黎美中鴨子,一定要食片皮鴨,鴨皮好香脆,鴨皮連少少肉,唔會太溜,而且有好多塊粉皮,7個人,每人食到3至4件,粉皮好薄,粉皮+鴨+青瓜+蔥,點埋醬食,非常好味所以片皮鴨係必要嘅!水煮魚片$198水煮魚本身都係辣嘅,不過佢唔算好辣,雖然睇落去好多辣椒,但係個辣度我都接受到!味道都唔錯,而且魚片下面有粉麵,食落唔會太寡,好入味乾燒蝦球炒拉麵$138我都推介大家食,佢個味有少少似客家菜嘅糖醋排骨,佢嘅醬汁酸酸甜甜,蝦球都好爽,好味蛋蛋麵$38呢個我都覺得唔錯,佢嘅水準同翡翠拉麵小籠包嘅擔擔麵差唔多,有少少辣,好多肉碎,湯底夠味,好味!雖然佢唔係特別特別好味個種,但係$38 ,咁嘅味道,對得住個價錢。孜然羊肋排 $108本身孜然粉整嘅嘢食都好食,佢個羊排又夠林,又唔會太酥,所以幾好味!不過可以再多啲孜然粉,咁就更加濃味啦。小籠包六隻$60味到正正常常,上到枱都仲係熱嘅,皮都算薄,味道尚可。金腿先菌炒飯$78蟲草花炒翡翠苗$88炒飯同埋菜味道偏淡,可能因為最後先黎,之前食啲嘢都比較濃味,所以呢兩味相對冇咁吸引,鍾意

平時美中鴨子都好多人等位,屋企人提早嚟霸位先至唔使等位。

一隻片皮鴨
片皮鴨,完整一份 $298
所以片皮鴨係必要嘅!

水煮魚片

孜然羊肋牌

孜然羊肋排 $108

小籠包

小籠包六隻$60
味到正正常常,上到枱都仲係熱嘅,皮都算薄,味道尚可。

金腿鮮菌炒飯

金腿先菌炒飯$78
蟲草花炒翡翠苗

蟲草花炒翡翠苗$88
炒飯同埋菜味道偏淡,可能因為最後先黎,之前食啲嘢都比較濃味,所以呢兩味相對冇咁吸引,鍾意清淡嘅朋友可以叫

總括來講,我好推介美中鴨子,因為啲嘢好食,又抵食,用enjoy卡俾錢有九折,折完之後七個人總共食咗$1150到,而且環境好舒服,裝修都好新淨。唯一唔好係超多人排隊。

一隻片皮鴨
蟲草花炒翡翠苗
  • 北京填鴨
  • 孜然羊肋排
2018-11-08 192 views
好鐘意食鴨鴨鴨既我食開燒鴨同北京烤鴨呢D成日有既終於可以一試D特別D既鴨肉料理!成日係TST路過都會經過呢間終於去TKO試試佢!紙巾上面都印左鋪頭LOGO同名~係鴨鴨鴨~~~見到咁多辣椒我果下都D怕怕地會食唔到不過又唔會WOR!依個就不過不失 麻辣味唔算重 自己唔係食太辣都食到個份量都夠4-5個人食叫左大既扁皮鴨本身望落以為都係得好少  但原來下面有好多鴨肉比埋既!扁皮鴨食落唔會覺得肥 鴨肉都好滑鴨皮同鴨肉一齊食好滋味~~~同埋冇骨啖啖肉感覺好爽皮!重頭戲黎啦!本身其實我對桂花榚唔係太大興趣 但係知道依味餸係間鋪既特點 所以就試下!食落去之後個口入面即刻浮現左好多層味道有桂花榚既甜味 ~扁皮鴨既鴨油味仲有薯片同沙津醬既味!!!依種感覺非常新鮮 而且味道亦道好夾食完一件會想食多一件一定要成舊一齊食 先食到依個特別既味道架!
好鐘意食鴨鴨鴨既我食開燒鴨同北京烤鴨呢D成日有既
終於可以一試D特別D既鴨肉料理!
成日係TST路過都會經過呢間
終於去TKO試試佢!
紙巾上面都印左鋪頭LOGO同名~
係鴨鴨鴨~~~

見到咁多辣椒
我果下都D怕怕地會食唔到
不過又唔會WOR!
依個就不過不失
 麻辣味唔算重
自己唔係食太辣都食到
個份量都夠4-5個人食
叫左大既扁皮鴨
本身望落以為都係得好少
 但原來下面有好多鴨肉比埋既!
扁皮鴨食落唔會覺得肥
鴨肉都好滑
鴨皮同鴨肉一齊食
好滋味~~~
同埋冇骨啖啖肉感覺好爽皮!
重頭戲黎啦!
本身其實我對桂花榚唔係太大興趣
但係知道依味餸係間鋪既特點
所以就試下!
食落去之後
個口入面即刻浮現左好多層味道
有桂花榚既甜味 ~扁皮鴨既鴨油味
仲有薯片同沙津醬既味!!!
依種感覺非常新鮮

而且味道亦道好夾
食完一件會想食多一件
一定要成舊一齊食
先食到依個特別既味道架!
2018-11-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 桂花榚+ 扁皮鴨
2018-11-03 442 views
今天是妹妹的生日翌日,我們一家到將軍澳品嚐美中鴨子,遺憾多年前並未能夠在尖沙咀快活一番,今天一於來個與民同樂。坦白說,我認為這家店的食物與質素成正比,因為這家店的食物沒有令人驚嘆的價錢,質素卻可以維持在一定的水準上,令人看見美心的敬業精神。這晚的亮點是北京填鴨,令我最驚喜的是那塊薄薄的皮,雖然很薄,但並沒有因此而很容易被戳穿,反而堅韌有感,令人越嚼越有感覺。不過,大家緊記這間餐廳不設預訂服務,大家在繁忙時間中大概要等候30分鐘才能入座~入座時人數必須過一半~~

北京填鴨
2018-11-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2018-11-03 210 views
星期六晚上就揀左黎美中鴨子慶祝家人生日,walk in入去就有位啦!將軍澳呢閒環境好闊落,餐桌上的筷子擺設很有心思,都是鴨子形狀來。我地叫8個人叫左七個餸,當然少不了叫一隻片皮鴨啦,這裡的鴨皮和肉是分離的,肉質好嫩滑,小蒸籠裡有些包鴨的皮,保持熱哄哄的,還有些醬汁、京葱和青瓜,簡直是星級片皮鴨,整體上都好滿意啊。
2018-10-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 烤北京填鴨
2018-10-27 278 views
自從老媽幾年前食過尖沙咀的美中鴨子店之後, 一直念念不忘, 只可惜每晚大排長龍。她說比起甚麼鹿鳴春, 或者同系美心中菜的北京樓更好味。而且雖然是美心中菜, AE 卡並沒有折。近來鴨子店開到入黎將軍澳, 每晚同樣人龍不絕。這晚帶老媽來試下, 同樣要排一個鐘!上菜很快, 先來清炸深海銀鱈魚! 少少的一件, 十分矜貴! 3 個人只可以分到少少一塊, 味道不錯! 小籠包是不錯的, 內滿滿的湯, 新鮮熱辣。蔥油餅出奇地超鬆化, 我家姐非常欣賞, 一咬就散了, 鬆化又香口!窩貼也熱辣辣, 很好味。再來宮保雞丁 ~ 平時我媽不吃出面的雞, 很怕又鞋又乾又有雪味的。但呢個佢食唔停口, 大讚雖然辣但香口又好味, 雞肉也嫰滑。最後才來半隻北京烤鴨, 因為每枱也 order, 製作需時, 一坐低第一時間即刻已經 order 了 ~ 仍然最後才到。正是老媽至愛! 皮脆肉嫩, 鴨肉很滑, 皮下脂肪已經被片走, 很細心的做法。另外, 夾肉的薄餅不像其他店吃的又乾又厚又硬, 而是又薄又, 帶點煙韌。最後還有生煎包, 可惜 3 人已吃得飽飽, 老媽成碟打包了。雖然每晚爆場但平日夜晚早一些來應該不用等位的,

而且雖然是美心中菜, AE 卡並沒有折。

小籠包是不錯的, 內滿滿的湯, 新鮮熱辣。

窩貼也熱辣辣, 很好味。

雖然每晚爆場但平日夜晚早一些來應該不用等位的, 但可能要 6:30 pm 前, 很早哩。而且這店是不設訂位服務的, 所以要排隊入座。

2018-10-24 320 views
有朋友生日,想食鴨。咁岩樓下就開左新餐廳,就去試試。每日經過都好多人,但好快就有位。第一個上既小食係雞絲粉皮,估唔到呢個雞絲粉皮咁好食。麻醬好足,我地朋友仔一行6個,要搶黎食咁濟。下次黎食都會叫番呢個。小籠包。不過不失,食果陣唔小心整穿左,汁漏哂出黎。不過鍾意食既都可以叫。南瓜餅,我本身唔係咁鍾意南瓜既口感。而呢個就冇呢方面既問題,又冇南瓜既甜味。荷蘭豆普普通通,不過份量好夠,如果配埋白飯食就一流啦。炆魚,呢個係辣既。不過佢就唔係話好辣好辣,連我唔係幾食得辣都可以接受。而且佢底下有類似粉絲既面條,配埋辣湯加魚,好好食!餃子都係不過不失,冇咩特別,但想食都可以叫。食左咁耐,終於到主菜扁皮鴨啦!!果然好好食,皮好薄,而且皮係熱辣辣既。鴨D肉好嫩,夾埋配料蔥甜醬果D,好好食。果日可能太多人,鴨有少少凍,不過都係好食。呢兩個真係送飯一流,菠蘿骨酸酸甜甜,好值得食。而芹菜雞柳都好好味。配埋下個飯,好開胃。推薦呢兩個!我地仲叫左一個飯一個粗抄,兩個都好好食,由其是個飯。上面既白汁好多,飯一D都唔dry。今餐真係食得好飽,不過最可惜係冇叫白飯!下次黎一定會叫番個飯~~

荷蘭豆普普通通,不過份量好夠,如果配埋白飯食就一流啦。

餃子都係不過不失,冇咩特別,但想食都可以叫。

2018-10-23 5653 views
將軍澳中心裝修之後只喺上年去過一次,同事話呢度開咗間京菜,午巿唔多人可以試吓。避開午飯人潮時間,大概兩點客人唔多,我幾鐘意個環境同埋餐具,靜靜哋,食物方面味道唔錯,份量正常,配料少咗啲。有一樣唔係咁好係飲品比較貴,只有汽水同茶選擇,茶係一壺,我哋三個人其中一個食可樂,其餘兩個每人一壺茶,如果天氣熱都幾難受。職員話可以坐到四點半,如果放假嚟食坐低食完嘢傾計飲晒一壺茶我覺得都係唔錯嘅選擇。午餐選擇唔多。飲品要加$12。環境舒適,特別窗邊位,大玻璃透入光線。筷子托,碟,盛載菜嘅餐具都好別緻。紫甘藍雞絲粉皮,我哋都傾咗一陣先起筷,粉皮入口仍然有透心涼感覺,唔錯。三娘春卷,熱辣辣,脆卜卜,吸收咗調味嘅津白做餡減少油膩感,亦唔會過清淡。土雞湯小雲呑,呢個無特別。香芋海鮮鍋飯,雖然海鮮好少,但焗得香噴噴,上面嘅汁唔漏又好味。上海粗炒麵味道普通,只有一至兩條肉絲。響米海鮮泡飯,海鮮又係好少,泡飯加入脆米,口感特別,味道亦唔錯。茶茶及中國茶有個熱茶座令茶保溫,不過諗到趕時時飲晒,影完相即時比我吹熄,茶係唔錯,清清哋,幫助消化。一個飲中國茶 : 茉莉綠茶。一個飲花茶 : 粉紅玫瑰。一個飲可樂,係杯裝。

午餐選擇唔多。飲品要加$12。

環境舒適,特別窗邊位,大玻璃透入光線。

筷子托,碟,盛載菜嘅餐具都好別緻

土雞湯小雲呑,呢個無特別。

上海粗炒麵味道普通,只有一至兩條肉絲

響米海鮮泡飯,海鮮又係好少
,泡飯加入脆米,口感特別,味道亦唔錯。

茶茶及中國茶有個熱茶座令茶保溫
一個飲中國茶 : 茉莉綠茶。

一個飲花茶 : 粉紅玫瑰。

一個飲可樂,係杯裝。

2018-10-22
$110 (Lunch)