Restaurant: M&C‧DUCK (Park Central)
Info:

2025-05-25 897 views
食母親節飯,揀咗呢間將軍澳嘅京菜名店。作為美心集團嘅一員,之前都食過幾次。比我嘅感覺一直都係,嘢食係做得唔錯,但係食得好匆忙。今次再嚟食嘢都係一樣,要分時段食,5:30入座係要七點離座,職員係會準時叫人離座。片皮鴨係做得好好,皮脆肉嫩,餅皮熱辣辣之餘,佢係逐塊分開嘅。不過佢嘅份量的確幾少,呢度係半隻。小籠包嘅皮,略為有啲厚,但厚唔代表實淨,都幾容易整爛…黃金翠玉瓜算係整得幾好食,亦都有創意,可以一試。呢個叫做桂花糕東伴鴨件。加上桂花糕嘅鴨件其實係幾有創意,但個人認為用薯片加沙律醬係有啲奇怪。呢個金腿鮮菌炒飯算係有啲驚喜,有鑊氣,味道調味亦都足夠。整體嚟講,喺味道上,其實佢仲係食得過嘅,而且亦都唔算貴。不過我覺得實在食得太匆忙,唔啱想慢慢坐嘅人。
食母親節飯,揀咗呢間將軍澳嘅京菜名店。

小籠包嘅皮,略為有啲厚,但厚唔代表實淨,都幾容易整爛…

黃金翠玉瓜算係整得幾好食,亦都有創意,可以一試。

呢個金腿鮮菌炒飯算係有啲驚喜,有鑊氣,味道調味亦都足夠。

2025-04-29 953 views
嚟到美中鴨子當然必叫佢地嘅北京填鴨😋平日入座率唔算高 唔使等位都直入而樓面姐姐服務態度都好好 唯獨係上菜時間較慢 涼菜好快上到 但主菜(填鴨同鴨肉香菇炒飯)要30-40分鐘先上菜🥲- 烤北京填鴨 (半隻)烤北京填鴨上菜較慢但好足份量 二至三人食都合適用嚟包填鴨嘅皮夠薄身 青瓜亦都清脆值得推介😛- 鴨肉香菇炒飯呢個炒飯一般 普通正常味道 飯粒都夠煙靭 但不會再試- 三里橋酒醉雞醉雞作為涼菜十分適合酒味香濃 滲哂入雞件入面雞件亦都啖啖肉 可以一試😋😋
嚟到美中鴨子當然必叫佢地嘅北京填鴨😋
平日入座率唔算高 唔使等位都直入
樓面姐姐服務態度都好好

- 烤北京填鴨 (半隻)

烤北京填鴨上菜較慢

酒味香濃 滲哂入雞件入面
雞件亦都啖啖肉
可以一試😋😋
2025-01-25 2028 views
食物方面:前菜:開胃,幾好食😆片皮鴨:鎮店之寶!😆👍🏼鴨皮油脂好香,鴨肉夠滑,加埋配料同醬汁,冇得得彈😆😋😋鰻魚炒飯:鰻魚夠味,而且口感好好😆飯地都好好味😆😋芒果汁蝦球:蝦球大大粒,好滿足😆可惜個芒果汁太濃,食落去有小小膩😜鱈魚排:新鮮嫩滑,如果濃味啲會更好!豆沙餅:呢個甜品好正!外面脆卜卜,入面豆沙蓉好好味😆😋服務方面:唔錯環境方面:舒服性價比方面:中等如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友,感謝!😋😋😋😆😆😆
食物方面:

前菜:開胃,幾好食😆

鰻魚炒飯:鰻魚夠味,而且口感好好😆飯地都好好味😆😋

鱈魚排:新鮮嫩滑,如果濃味啲會更好!

豆沙餅:呢個甜品好正!外面脆卜卜,入面豆沙蓉好好味😆😋

服務方面:
唔錯

環境方面:
舒服

性價比方面:
中等

2025-01-23
$450 (Dinner)
2024-11-05 3182 views
由於伯伯剛從加拿大回來,我們四人相約到將軍澳中心的「美中鴨子」享用晚餐。我們選擇了四人套餐,菜色十分豐富,包括上海素燒鵝、鎮江肴肉、蒜香露筍蝦球、花膠沙鍋津白、烤半隻北京填鴨、松子筍殼魚、灌湯小籠包,以及三色腰豆糕。總的來說,素鵝味個汁好好,鎮江肴肉水準穩定,蒜香蘆筍蝦球,蝦球非常有彈Q好味,花膠砂鍋津白,煑得剛剛好,北京填鴨重點所在好好食烤鴨皮脆,又多汁,松子筍殼魚好味炸得夠鬆化,灌湯小籠包皮薄餡靚,三色腰豆糕唔太甜!4位套餐$938🩵上海素燒鵝🩵鎮江肴肉🩵蒜香蔖筍蝦球🩵花膠沙鍋津白🩵烤北京填鴨(半隻)🩵松子筍殼魚🩵灌湯小籠包🩵三色腰豆糕美中鴨子(將軍澳中心店)📍地址:新界將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G105&G106舖..

4位套餐$938
🩵上海素燒鵝
🩵鎮江肴肉
🩵蒜香蔖筍蝦球
🩵花膠沙鍋津白
🩵烤北京填鴨(半隻)
🩵松子筍殼魚
🩵灌湯小籠包
🩵三色腰豆糕

美中鴨子(將軍澳中心店)
2024-10-29
  • 小籠包
2024-09-05 3345 views
我們叫了四人餐,上完第一輪菜後,等了至少40分鐘還不上第二輪,要求侍應跟進,但對方不耐煩地說:「其他人都等緊㗎啦!」「叫餐係咁㗎啦,要等埋一齊炒」,而且目露凶光,睥住我們一枱,不肯幫我們跟單。然後我們再等了~10分鐘還是沒有上菜,再催了一次,她才死死地氣跟單,然後不到兩分鐘就上了一道菜。食完一道又要再催才上下一道菜,好像要踢一腳才郁一下🙂整頓飯食了超級久,浪費時間,而且食物質素也下降,沒有以前的好食。

2024-09-01
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-09-03 3115 views
食物方面:-片皮鴨:超級好食,必點!鴨皮好香好脆😋😋😋包皮分層,保持熱度!蔥,青瓜新鮮!醬汁好味😋😋😋-鰻魚炒飯:炒得好香口好入味😋😋😋飯粒唔會痴埋一舊👍🏼👍🏼👍🏼-紅豆煎餅:不錯的甜品,外面脆,入面有香甜紅豆蓉👍🏼服務方面:好有禮貌,上菜速度又夠快👍🏼👍🏼👍🏼環境方面:坐得好舒服!性價比方面:味道好好,舒服都好,貴小小都ok👍🏼如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友,感謝!😋😋😋😆😆😆
食物方面:

-紅豆煎餅:不錯的甜品,外面脆,入面有香甜紅豆蓉👍🏼

服務方面:
好有禮貌,上菜速度又夠快👍🏼👍🏼👍🏼

環境方面:
坐得好舒服!

性價比方面:
味道好好,舒服都好,貴小小都ok👍🏼

2024-08-29
2024-08-31 2976 views
非常不滿這家店的做法,未入座便告知你只有個半鐘,(以前是兩個鐘的)。店裡還有一半空枱,為什麼要這樣做去令客人感覺不爽!怪不得香港消費者都跑了去深圳消費了。美中鴨子這不是待客之道,是趕客之道🤬
美中鴨子這不是待客之道,是趕客之道🤬

2024-08-29 2845 views
又是一間沒有靈魂的食店,有其形冇其實的集團式鴨店,片皮鴨將工序簡化變燒鴨.不倫不類,鴨上枱 前,只是一些連刀也揸不好的員工,將鴨穀以皮連肉像切水菓般片肉,再將整塊鴨肉如燒臘般斬件碎上,肉不連皮,再將各自分離的皮肉再拼埋一碟,鴨肉入口起渣也碎也冇鴨味,就是鴨存放一段時間,以鴨為此店招牌菜也如此不濟,其它菜也不用說,唯獨生煎包竟有板有眼,包底脆,包皮軟綿,肉汁豐富自然,不像坊間那些如湯包的煎包,入口層次分明.對我來說生煎包是這店算是不錯的食物.這店三流收費四流服務九流食物,真的讓我懷念過去那些老店的味道,這些本沒倒置的食店又是劣幣驅逐良幣的好例子.

其它菜也不用說,唯獨生煎包竟有板有眼,包底脆,包皮軟綿,

肉汁豐富自然,不像坊間那些如湯包的煎包,入口層次分明.

2024-08-20 2676 views
開業嘅時候都有嚟食過,都覺得好好食!近排路過見到成日都好多人排隊,發現出咗唔同嘅套餐好優惠!所以專登搵咗一晚晚餐去試吓!今次係叫咗九百幾蚊嗰個套餐!開業嘅時候都有嚟食過,都覺得好好食!近排路過見到成日都好多人排隊,發現出咗唔同嘅套餐好優惠!所以專登搵咗一晚晚餐去試吓!今次係叫咗九百幾蚊嗰個套餐!套餐仲會有兩個前菜正常發揮首先打頭炮嘅梗係片皮鴨啦👍味道足夠 ,皮又唔會太多肥膏 。鴨肉嘅份量都足夠。之後其實仲有一個花膠湯,佢係會幫你盆埋,所以冇影到相。個湯都好好飲,又唔似味精湯跟住仲有大蝦炒蘆筍,啲蝦都好彈牙新鮮👍跟住你有松子魚食,呢個超正外脆。而且魚肉係新鮮會唔會太鬆散。整體嚟講套餐都好抵食,味道仲keep到好好!

開業嘅時候都有嚟食過,都覺得好好食!

今次係叫咗九百幾蚊嗰個套餐!
開業嘅時候都有嚟食過,都覺得好好食!

今次係叫咗九百幾蚊嗰個套餐!
套餐仲會有兩個前菜正常發揮

首先打頭炮嘅梗係片皮鴨啦👍
味道足夠 ,皮又唔會太多肥膏 。鴨肉嘅份量都足夠。

跟住仲有大蝦炒蘆筍,啲蝦都好彈牙新鮮👍

整體嚟講套餐都好抵食,味道仲keep到好好!

2024-07-17 3021 views
放假同男朋友晚餐諗唔到食咩諗諗吓一於食吓片皮鴨啦美中鴨子而家做緊yuu活動六折 888蚊未計加一四人餐四個人食,真係好抵,兩個人食要打包鴨真係好肥,好香口,但感覺唔似燒出嚟個咖喱大蝦好出色!比想像中好、,咖喱好正。瑤柱清湯時菜都好清,燒鰻魚都非常唔錯,整體冇令人失望。現場都好多人喺度食,楊枝甘露實在食唔落打包返屋企。楊枝甘露都幾出色!比起出邊好多糖水舖都算好,唔算太甜西米係大西米同脆卜卜,支持香港人多啲幫襯香港舖
放假同男朋友晚餐諗唔到食咩
諗諗吓一於食吓片皮鴨啦
美中鴨子而家做緊yuu活動
六折 888蚊未計加一四人餐
四個人食,真係好抵,兩個人食要打包
鴨真係好肥,好香口,但感覺唔似燒出嚟
個咖喱大蝦好出色!比想像中好、
,咖喱好正。
瑤柱清湯時菜都好清,燒鰻魚都非常唔錯,整體冇令人失望。
現場都好多人喺度食,楊枝甘露實在食唔落打包返屋企。
2024-07-15
2024-06-13 2542 views
🤩 北京填鴨,嚟到呢一間主力食北京填鴨嘅餐廳點樣可以少得呢一個北京填鴨而家嘅菜式,鴨燒得幾香,而且味道上都做得唔錯,加埋大蔥同埋青瓜,同埋熱辣辣嘅薄膜,令到成個口感唔會好油膩,所有嘢都非常夾,忍唔住食完一件又一件,北京填鴨嘅味道都非常好,而且個皮都燒得脆,所以我同朋友都非常推薦!🤩小籠包,冇諗過呢一間餐廳嘅小籠包都做得咁出色!佢嘅皮薄餡靚,咬落去肉質非常juicy! 鍾意食小籠包嘅朋友絕對唔可以錯過!真係幾好食!

2024-05-26 1691 views
餐廳裝修走格調路線,環境偏暗,服務質素亦唔錯,而且上菜速度快!✨馬蘭頭百頁素千卷 $92外表好精緻,打卡一流!素食者必試,食落有微微豆香,而且蔬菜亦好新鮮,唔會有草青味👍🏻✨川味蒜泥白肉 $98蒜泥白肉係著名嘅四川菜,真係睇見都流口水🤤五花肉肥瘦適中,一d都唔膩😆再將蒜泥鋪面,溝埋醬汁一齊食,好惹味🤤🔥✨松子黃花魚 $158酸酸甜甜嘅味道,最啱夏天食😋真係令人食慾大增😆魚炸得非常酥脆,脆卜卜好正,廚師火喉控制得啱啱好😝仲去晒骨添😋而且炸粉厚度適中!上面仲加咗粟米粒、青豆、蔥花等,令外觀同口感更豐富,推薦~😋

馬蘭頭百頁素千卷 $92

馬蘭頭百頁素千卷
川味蒜泥白肉
松子黃花魚
2024-05-22 1620 views
去開將軍澳,諗唔到食咩好,見美中鴨子咁多人排隊,我地又排埋一份🤣🤣我地叫左一份醉雞,一隻片皮鴨,鰻魚炒飯同蔥炒牛肉醉雞唔錯,唔會話酒味好重,都唔會苦片皮鴨👍🏻👍🏻不愧叫做美中鴨子鰻魚炒飯同蔥炒牛肉就正常,冇話特別有驚喜

我地叫左一份醉雞,一隻片皮鴨,鰻魚炒飯同蔥炒牛肉

醉雞唔錯,唔會話酒味好重,都唔會苦

片皮鴨👍🏻👍🏻不愧叫做美中鴨子

鰻魚炒飯同蔥炒牛肉就正常,冇話特別有驚喜

2024-01-28
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-05-18 2043 views
在母親👩大人的生日當天,我們一家人興高采烈地前往了「美中鴨子」去食他們出名的北京填鴨。由於「填鴨」享有七五折的優惠 ,我們一早在6:30pm前到達了餐廳,發現已經有不少人前來用餐。我們點了主菜半隻北京填鴨🦆、蝦膠釀蟹、香焗玫瑰魚、小籠包,以及馬蘭頭百葉卷。整體來說,我最喜歡品嚐他們的蟹鉗和小籠包。蟹鉗入口酥脆,蟹肉多汁,令人百吃不厭。至於小籠包,包皮薄而不破,餡料鮮美多汁,絕對是這家餐廳的招牌菜品。香焗玫瑰魚的色澤十分美,魚扒鮮嫩多汁,配以獨特的橙汁醬料,別具風味。至於北京烤鴨,皮脆肉嫩,口感極佳。總的來說,這次用餐經歷既令人回味,有一種幸福感,很感恩給母親帶來了難忘而又食得開心的生日飯。🩵填鴨半隻**鴨餅 $208.00*烤鴨75折 (巳減-$52.00)🩵3隻雪花松葉炸蟹拑 $234.00🩵2件 香焗玫瑰魚 $170.00🩵小籠包 6隻 $88.00🩵馬蘭頭百頁素干卷 $92.00美中鴨子 (將軍澳中心)地址:將軍澳唐德街9號將軍澳中心G樓,G105-G106號舖開始乘搭,港鐵將軍澳站B2出口

🩵填鴨半隻**鴨餅 $208.00
*烤鴨75折 (巳減-$52.00)

🩵3隻雪花松葉炸蟹拑 $234.00

🩵2件 香焗玫瑰魚 $170.00

🩵小籠包 6隻 $88.00

🩵馬蘭頭百頁素干卷 $92.00

美中鴨子 (將軍澳中心)
2052 views
小籠包 6隻
馬蘭頭百頁素干卷
2件 香焗玫瑰魚
3隻雪花松葉炸蟹拑
2024-05-14
$290 (Dinner)
Celebration
Birthday
小籠包 6隻
2件 香焗玫瑰魚
3隻雪花松葉炸蟹拑
  • 小籠包
  • 烤北京填鴨(半隻)
  • 香焗玫瑰魚
  • 雪花松葉炸蟹鉗
2024-04-14 1724 views
美心價錢,澳牛服務話說我地一行5人(4大1B) 8:30PM 入座叫餐食8:32PM 落單9:00PM 未有野食追單9:19PM 全部9碟餸不分前菜主食甜品嚟齊俾我地9:25 出單過嚟叫我哋找數埋單找數反映下等我哋食完先同野食太快,樓面(間條衫鄭小姐)完全零反應照收錢,直到同佢講唔找數住要仲同我哋「解釋」話收左錢先我哋可以坐到1030PM,及後我哋堅持食完飯先埋單。9:40PM 另一樓面Nicole 過嚟收錢,賞試同我哋解釋及致歉,但講多兩句又「教育」我哋知道原來十拎分鐘未有野食,食客就應該主動去追。全程上菜,服務,教育食客體驗千奇百趣,強烈建議想有另類飲食體驗人士親身感受。我就下次都係返大陸食飯先,起碼食完唔會急到胃痛又成肚氣。附上一張單證明入座及埋單時間
美心價錢,澳牛服務

話說我地一行5人(4大1B)
8:30PM 入座叫餐食
8:32PM 落單
9:00PM 未有野食追單
9:19PM 全部9碟餸不分前菜主食甜品嚟齊俾我地
9:25 出單過嚟叫我哋找數

我就下次都係返大陸食飯先,起碼食完唔會急到胃痛又成肚氣。

附上一張單證明入座及埋單時間
2024-04-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Credit Card Offers