2010-12-08 28 views
十月下旬‧晴想吃餐包,看到這裡的早餐餐牌,發現好幾個餐也有餐包。又見有叉燒奄列,這裡的叉燒出色,叉燒奄列也自然好吃,就是如此。叉燒鬆化,蜜汁味不算濃,幾有肉味。加上滑蛋,好吃。反而餐包是來貨,不過沒有所謂,叉燒奄列好吃,已足夠。熱咖啡很香濃,是精神食糧。早上吃得飽飽的,感覺很不錯。
十月下旬‧晴

熱咖啡很香濃,是精神食糧。

早上吃得飽飽的,感覺很不錯。
好吃的叉燒奄列
咖啡也香濃
$24 (Breakfast)
好吃的叉燒奄列
咖啡也香濃
  • 叉燒奄列
2010-11-10 26 views
食飯, 要快, 落來食強記啦。目標是招牌叉燒煎蛋飯, 交帶了豉油另上。此「黯然銷魂飯」有煎蛋一孖, 鋪在叉燒上, 不過連菜都沒有半條的, 賣相相當「簡潔」。飯其實並不算大碟, 也不熱, 我想男士吃都未必夠飽。篤開煎蛋 (雖然蛋也不見得很熱) 讓蛋汁流到飯裡才令飯沒有那麼乾。至於很多人都讚的叉燒嘛...可能是碟頭飯無得揀叉燒的關係, 得到的叉燒都是又鞋又韌, 也比較鹹; 好在自己只是倒了少少豉油到飯裡, 因為味精實在太緊要! (後來在北角強記吃到的也是差不多的水準, 難道這是他們集團的特色?!)之但係, 又未至於難食到喊嘅... 係唔抵食咁啫。
食飯, 要快, 落來食強記啦。

目標是招牌叉燒煎蛋飯, 交帶了豉油另上。

其貌不揚

將冰山劈開

之但係, 又未至於難食到喊嘅...
係唔抵食咁啫。
2010-07-16 23 views
五月中旬.晴要買點叉燒,不去再興,也可以來強記。在掛起來的幾條叉燒,中選了一條看上來稔身的(要知如何選稔身叉燒,請參考我的秘方:http://gourmetkc.blogspot.com/2010/01/blog-post_12.html)。師傅秤一秤,隨口說:「三十啦」。查實一條叉燒又那用三十元?不過我選了心頭好,貴也貴不了幾元,而我又不是想買tee去感覺「實在」的人,多付一點,吃好一點,更緊要。叉燒果然不錯,就算不是帶肥肉的部份,肉質也是爽脆嫩滑,蜜汁上得均勻,甜味加上油脂,是最配合的了。家中的吃法,是將叉燒「藏」在熱飯下,令叉燒更軟熟,飯也更好吃,大家不妨試試。
五月中旬.晴

要買點叉燒,不去再興,也可以來強記。

三十元,收貴了一點
鬆化好吃
TakeAway
三十元,收貴了一點
鬆化好吃
  • 叉燒
今晚與朋友在灣仔有事相討,要找個不多人又不嘈雜,兼且可以坐得耐的地方,最後選了天樂里的強記食燒味。小店為新派茶餐廳格局,間格四正,鋪位深長。店內左邊是一長排卡位,中間則是六至八人檯,近入口處為燒味檔,整潔光猛。強記主打各式燒味,晚市亦有其他中式小炒,還有多種足料燉湯。為試盡鎮店的燒味及燉湯,所以我們均點了燒味燉湯套餐。 螺頭鮮雞腳燉湯:最初想點竹笙金華火腿燉雞,卻剛剛售罄,但螺頭湯也絕不遜色。除了兩大隻鮮雞腳外,小小燉盅內也有數件螺頭片及瘦肉,果然足料。燉湯火候十足,味道濃郁,啖啖均是螺頭的鮮味,而雖用上鮮雞腳,但也不會過份油膩,絕對是推介之作。 叉燒切雞飯:各式燒味也是這裡的招牌菜。小弟選了叉燒併切雞,叉燒屬最正的半肥瘦,口感佳也不會太油膩,蜜汁配上叉燒本身的肉汁,甜度適中,亦不會乾巴巴,味道確不錯;切雞為雞翼位置,雞味重,而且嫩滑肉厚,味道也好,連奉上的薑蓉也用不上。 蠔油菜心:菜心青綠新鮮,入口也清甜無渣,但與兩道招牌菜相比,確實較普通,比下去了。 我們由七時坐到九時半,店員不但沒有干涉,還特意替我們換上熱茶;在選燉湯時,也給三心兩意的我們提供意見,以燒味店而言,服務真是貼心

我們由七時坐到九時半,店員不但沒有干涉,還特意替我們換上熱茶;在選燉湯時,也給三心兩意的我們提供意見,以燒味店而言,服務真是貼心。

惟一頓燒味飯配個湯,索價竟達六十元,比起一般晚飯小炒更高。以好的食物質素,當然會再來,但卻做不成「飯堂」般的常客吧。

螺頭鮮雞腳燉湯
叉燒切雞飯
蠔油菜心
2010-06-29
螺頭鮮雞腳燉湯
叉燒切雞飯
  • 各式燉湯
2K
4-6-2010繼續收工趕「下場」, 附近食到無嘢好食, 今次試試呢間燒味店. 2 人叫了兩個小菜套餐 (套$55), 有叉燒炒蛋及琵琶豆腐, 不過白飯就只要一碗好了; 另一人一盅燉湯「滋補」一下. 先試朋友的螺頭燉雞腳 (「雞湯」系列要加 $22), 火喉十足, 飲落滑喉清甜, 亦帶強勁火腿香, 正 我飲椰子紅棗燉雞 (都係「雞湯」系列, 都要加 $22), 材料豐富, 一樣火喉十足, 味道濃鮮又帶濃烈椰子味, 又係輕易清碗 叉燒炒蛋賣相油油滑滑, 食落亦然, 蛋味夠香, 就連叉燒都係軟熟嫩腍的半肥瘦, 食唔停口! 比上次喺牛記茶室食 lunch 的相類出品 ( (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2040948) 更好食, 2 人「啄」吓「啄」吓結果清了碟, 值得試試.不過琵琶豆腐就十分難食 -- 碎豆腐混了入鯪魚膠再炸, 賣相尚算「金黃」, 不過鯪魚膠實在「膠」得過份, 質地 Q 得離奇 , 食落味道只係一舊炸過的, 蠔油芡汁 (?) 味的粟粉團, 難食到爆 早知正正經經炒碟
4-6-2010

早知正正經經炒碟青菜就算, 真失敗

每人埋單 $77, 幾貴, 會否再來真係唔知, 不過燉湯真係幾好飲, 叉燒亦真係幾好食 (好過再興 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1942561) 好多!), 可能會再來食燒味的. 有機會再試試燒鵝吧.
飲勝!
椰子紅棗燉雞湯的椰子, 紅棗與雞
叉燒炒蛋清了碟!
不過琵琶豆腐...
就完全係一舊濕了的炸粟粉團, 難食到爆
2010-06-04
飲勝!
椰子紅棗燉雞湯的椰子, 紅棗與雞
叉燒炒蛋清了碟!
  • 琵琶豆腐以外
  • 上述所有食物!
2010-04-02 26 views
1/4/2010 晴天今天下午四時已經收工了, 又有嘉豪接我收工, 放工後真是帶點肚餓, 走了去以前常去食下午茶的地方<強記>, 其實是我的舊同事較喜歡去<強記>, 因為他們喜歡這間飯店的奶茶,我們以前都約兩三個人去食下飯, 嘆下tea, 都聊下天下午茶的選擇都不少, 有沙律, 飛碟, 炸醬麵, 燒味.....強記的馳名燒鵝是招牌菜, 但我都未嘗試過, 所以我想食番碗燒鵝瀨粉, 燒鵝有七八件, 份量都好十足, 帶點微暖的燒鵝賣相相當吸引,鵝皮都好香脆口, 充滿肉汁,鵝肉的味道香濃而且肉質嫩口,配上充滿的梅香酸梅醬, 可以去除油膩的感覺瀨粉都好大碗, 瀨粉咬落都好煙韌, 每條粉條都好滑溜彈牙,真是水準之作, 下次我都試下食燒鵝脾嘉豪就食原汁牛腩麵, 牛腩都炆得腍, 但不是好入味, 湯底都較清淡,味道淡口, 可能都即日製做的湯底, 不似得茶餐廳的湯底濃郁, 特別之處是湯底內有八角, 陳皮的材料, 麵條都好爽口, 份量十足, 不過這碗麵不是太令他合意奶茶的味道仍舊香濃幼滑, 味道香甜美味, 茶香濃厚, 我真是好喜歡這裡的奶茶地方都好光猛而且設有卡位, 氣氛也是
1/4/2010 晴天

地方都好光猛而且設有卡位, 氣氛也是茶餐廳的感覺, 雖然不是好多客, 但伙計同客人交談的時候都好嘈吵, 但是他們的招牌燒鵝那麼好食, 我當然會再來光顧
強記飯店
奶茶的味道都好有濃厚的茶香
下午茶的餐單
原汁牛腩麵$24
湯底較清淡新鮮, 所以不會好濃, 內有陳皮&八角材料
金牌燒鵝瀨粉$28
燒鵝超肥美, 食落脆口滋味
2010-04-01
$30 (Tea)
強記飯店
奶茶的味道都好有濃厚的茶香
下午茶的餐單
金牌燒鵝瀨粉$28
燒鵝超肥美, 食落脆口滋味
2010-03-03 25 views
收咗工回到銅鑼灣轉車歸家, 看見這家飯店門面四正, 入去來個燒味雙拼飯也好. 開位後看一看餐牌, 嘩! 雙拼飯要收$38一碟? (仲唔包飲品) 賣到咁貴, 係唔係咁好味先? 當然唔會有人回答我, 唯一方法就係試! 肥义鵝飯 - 肥义不夠肥, 肉質麻麻, 冇入口就溶的感覺. 燒鵝仲差, 無鵝肉的香味, 偏老! 連白飯都唔夠熱! 吃完成碟飯我實在找不到理由碟飯點解咁貴? 一定是搶吧! 這等貨色通街廿零蚊就有得食了!
肥义鵝飯 - 肥义不夠肥, 肉質麻麻, 冇入口就溶的感覺.
搶錢的雙拼飯
2010-01-28
  • 不敢推介
2010-02-23 34 views
最近愛上強記, 愛上她的叉燒自從再興呃秤事件少左去之後, 發覺強記叉燒更合我口味自少已對叉燒情有獨鍾, 喜愛它的蜜味, 喜愛他的微燶, 喜愛他的肥瘦比例, 喜愛它的入口即化強記的叉燒, 蜜味不算重, 但微熱&微燶得黎再加燒味豉油, 多瘦少肥適中得黎唔會太韌, 於中午碟頭飯黎講已經好滿足如果嫌單調的話可叫叉燒煎蛋飯, 蛋是荷包蛋, 而且是兩隻, 又屬另一推介半肥瘦叉燒+兩隻荷包蛋, 雖然知道對健康多害少益, 但還是肚皮戰勝理智, 味道大於一切
最近愛上強記, 愛上她的叉燒

自從再興呃秤事件少左去之後, 發覺強記叉燒更合我口味

蜜汁叉燒飯
叉燒肥瘦適中
叉燒煎蛋飯
餐配例湯, 應該無甚味精
2009-06-23 34 views
家中沒有煮飯,而且也晚了下班,路經銅記,就來強記吃燒鵝吧。甫坐下,也見到餐牌上有一人超值套餐供應,餐內有一盅燉湯、一碟雙拼燒味、一碟郊外油菜及一碗白飯,但所謂的超值也要五十五元。先來的是燉湯,燉湯比老火煲的湯更罕有,其實在外邊也很少可以喝到,除非你到一些老酒家,或是那些收費很貴的星級酒家,今天喝的是瑤柱福果薏米冬瓜,其實不用另收費的已有六款選擇,選此湯也是看中有冬瓜,好消暑,另外店家也指明此湯有降火、利尿及去濕等作用,所以也點了,先喝一口,燉湯就是燉湯,也是那說過多遍的好處,就是既味濃,湯清甜,又不肥膩,福果薏米煲得鬆化軟腍,冬瓜保留其形態,但一口咬下卻是軟綿無比的,吸了清甜的湯,非常好吃,而豬展就很嚡,但其實是應該的。油菜是既定了的菜心,面頭撤上些許蠔油,雖然本人愛吃蠔,但個人不大吃蠔油,因為覺得兩者吃起來毫無關係,但今天的蠔油確實是香而沒有死鹹的感覺,伴上爽嫩的菜心吃,很不錯。燒鵝及叉燒一碟,也是一般燒味飯所配的份量,每款各有六件左右,首先搶閘試試它們馳名的燒鵝,一咬下,皮是軟腍的也罷,心想可能店家的賣點不是如鏞記般的脆皮,而是鵝肉的香及肉汁吧,但再仔細吃,也是吃不到鵝肉香,感覺是

家中沒有煮飯,而且也晚了下班,路經銅記,就來強記吃燒鵝吧。

燒鵝及叉燒一碟,也是一般燒味飯所配的份量,每款各有六件左右,首先搶閘試試它們馳名的燒鵝,一咬下,皮是軟腍的也罷,心想可能店家的賣點不是如鏞記般的脆皮,而是鵝肉的香及肉汁吧,但再仔細吃,也是吃不到鵝肉香,感覺是非常不爽的,為什麼其招牌菜是如斯的差勁,吃不到燒鵝香,唯有向我平常不太好的酸梅醬埋手,因為從來認為,若燒鵝香,有鵝汁,吃原味會更妙,而且平時在外吃到的酸梅醬大多是死甜而沒有梅香的,可是今天的是絕對意外,燒鵝不行,但配上燒鵝的酸梅醬就好棒!不是死甜而有梅香的;另外也吃吃其叉燒,叉燒反為是比較好,半肥瘦又有是筋肉的部位,軟腍而有油脂香,也吃得出一定的蜜味,不錯;而白飯也是香綿好吃,雖然其主打的燒味好像是很麻麻,但有好喝的湯及惹味的酸梅醬,也是輕易吃光那碗米飯,好填肚。

吃過之後,才覺得五十五元也真的可說是超值,因為光光是那碗燉湯,也是值回票價,有機會再來時,會試試其小菜的功架。
出名食燒鵝
餐內有燉湯、雙拼燒味、郊外油菜及白飯
菜心爽嫩好吃
燉湯既味濃,湯清甜,又不肥膩
  • 瑤柱福果薏米冬瓜燉湯
星期日晚去了強記,因為其實不是很餓,我滿同行四人都叫了撈麵。一個叫了炸醬撈,三個叫了叉燒撈。我地有個經常去食的阿姨叫伙計比d本肥瘦叉燒,伙計說:「今日d叉燒都係瘦個。」我說:「盡量比多d喇。」麵到了,三碟有兩碟全瘦加"細細粒"。得一碟係有大大塊半肥瘦叉燒見到。我知唔怪得佢地,因為佢都盡左力。瘦叉燒真係麻麻地,硬了點,又好細粒。但d麵就幾爽口,有鹼味,我落左唔小醋。總體來說,一般水準。

我說:「盡量比多d喇。」

我知唔怪得佢地,因為佢都盡左力。

總體來說,一般水準。

太瘦,麻麻地
2009-03-22
2008-11-30 10 views
本來我是去渣甸坊食午飯的,在研究菜單時候,搭枱的女子跟我們說蒸飯「生骨」不熟,於是起身走人。推門入店前看見店舖四周都貼上不少雜誌報導,尤其推介燒味。兩個人點了一個排骨蒸飯和叉燒蛋飯。例湯無甚特別,都是一般的味精開水。排骨蒸飯,排骨入味,幾好食。叉燒蛋飯的叉燒太瘦,不夠香,雖然肉質也夠淋,但我還是喜歡帶肥肉的半肥瘦叉燒。午餐價錢跟原來想光顧的渣甸坊食店貴2元,但環境及清潔就好好多了,這2塊錢真的慳不得呢。

推門入店前看見店舖四周都貼上不少雜誌報導,尤其推介燒味。

兩個人點了一個排骨蒸飯和叉燒蛋飯。

例湯無甚特別,都是一般的味精開水。

排骨蒸飯,排骨入味,幾好食。

$36 (Lunch)
午餐時段, 不知吃甚麼好, 轉了個大圈, 最後去了強記, 這是第二次幫襯, 第一次在數月前, 聽講最出名是燒味, 試過了但不同意, 那次食燒味午餐, 义鵝一碟, 飯一小碗, 凍飲, 收五十七元, 中上價, 义燒沒有想像般好, 可鹿期望過高, 總覺得太瘦不夠香, 燒鵝味道算中上, 但太多連皮的肥膏, 唯一優點是, 沒有搭一兩舊隔夜賣剩貨, 今次再臨, 午餐食菠蘿生炒骨飯, 以碟頭式上, 連凍奶茶, 四十二元, 價錢貴過翠華, 可惜服務與食物質素一般, 排骨肉質較實略韌, 而且一兩件明顯炸過頭, 呈黑色, 總括而言, 與左右街尾一般收三十多元的茶餐廳無異, 另外, 侍應質素差, 自由市場, 供求定律, 老闆要收上等價錢, 當然認為出品優良, 但是否也需配合服務水準? 僅告各位侍應們, 並不可以教育程度低為藉口, 身邊親友大多沒讀過書, 做茶餐廳侍應, 不知幾好禮貌, 無他, 因為尊重自己, 認真對待自己的工作及尊重別人, 所以才認真對待每一個來吃飯的客人, 也得到客人的回饋尊重! 不懂尊重自己, 當然也不會尊重別人, 對自己的工作不認真, 看不起自己對工作, 才會做出無禮的事, 別人也看不

僅告各位侍應們, 並不可以教育程度低為藉口, 身邊親友大多沒讀過書, 做茶餐廳侍應, 不知幾好禮貌, 無他, 因為尊重自己, 認真對待自己的工作及尊重別人, 所以才認真對待每一個來吃飯的客人, 也得到客人的回饋尊重! 不懂尊重自己, 當然也不會尊重別人, 對自己的工作不認真, 看不起自己對工作, 才會做出無禮的事, 別人也看不起你, 轉了一個圈來投訴, 煩請老闆看到, 提示員工, 以禮待客 做個專業的服務員!
$50 (Lunch)
2008-08-17 29 views
早幾日行開呢頭, 忽然間好想食叉燒飯, 師傅好自然諗起呢間食店, 於是就全速前進, 目的就係為一碟叉燒飯!午膳時間又唔算好多人, 一條友都幾易搵位, 一坐底即刻叫左碟叉燒飯加杯凍檸茶! 等左一陣碟叉燒飯就擺左喺師傅面前, 望一望d叉燒, 發覺燒得好靚, 於是即刻開餐, 先試下件叉燒, 發覺今次叉燒比較瘦, 算乾身少少, 如果係咁早知要半肥瘦啦, 但叉燒依然燒得好香, 加上蜜汁份量夠, 甜甜地勁好味, 真係冇得頂; 而凍檸茶夠凍夠茶味, 唔會太甜, 好味!總括黎講叉燒質素依然出色, 服務真係一般, 環境地方一般, 價錢真係偏貴, 而家要三十六蚊碟叉燒飯, 絕對唔算抵食; 師傅都唔係好明點解好似加價加得咁快呢? 師傅仲會唔會黎呢真係不得而知, 就算唔黎都唔係因為食物質素, 而會係價錢, 接近成四兜野一餐晏, 真係唔係好化算, 不過笑臉都依然要比!

叉燒飯
凍檸茶
$38 (Lunch)
叉燒飯
2008-07-30 12 views
我心目中灣仔最強叉燒, ..不過貴左d la不過記住叫淨叉燒飯, 咁淨叉燒飯d叉燒係靚d ga佢整叉燒個汁好好味, 個面仲好有燒過gei蜜煻味我見有人話個叉燒硬, ... 叉燒瘦係會硬d gei, 叫肥叉就會林d....自己選擇la以前我鐘意叉燒平肥瘦燶...依家就唔敢la..燒鴨都幾好, 多汁皮脆個老火湯都ok..不過幾貴奶茶香燶, ok滑la... 算幾好
我心目中灣仔最強叉燒, ..不過貴左d la

不過記住叫淨叉燒飯, 咁淨叉燒飯d叉燒係靚d ga

佢整叉燒個汁好好味, 個面仲好有燒過gei蜜煻味

以前我鐘意叉燒平肥瘦燶...依家就唔敢la..

燒鴨都幾好, 多汁皮脆

個老火湯都ok..不過幾貴

奶茶香燶, ok滑la... 算幾好
  • 燒鴨
2008-07-23 18 views
尋日同個同事出左去食飯, 坦白講師傅真係冇咩興趣, 但見盛意拳拳, 所以就一齊食餐晏啦; 問同事去邊度食? 佢二話不說就話黎呢間, 師傅心諗黎呢度就實係燒味飯喎, 但真係冇咩興趣食燒味, 點算好呢?入到去人唔算多, 坐底睇下有咩好食, 皆因真係唔想食燒味飯, 所以左睇右睇, 最後就柯打左碟雪菜火鴨絲炆米, 而餐飲就要凍檸茶!可能係廚房煮嘅關係, 而唔係燒腊檔, 所以都等得比較耐; 雪菜火鴨絲炆米都幾大碟, 賣相幾靚, 但一食落口發覺米粉似乎炆得過濕, 口感差左, 就味道亦算可以, 火鴨絲就少d, 不過都幾鬆香, 而雪菜唔算太咸, 加上油唔算多, 收貨啦! 總括黎講雪菜火鴨絲炆米比想像中好, 環境地方一般, 服務都係普普通通, 但黎呢d茶餐廳唔通想要帝皇式享受咩? 價錢真係唔平, 三十八蚊一碟, 凍飲加多兩蚊, 抵食一定冇佢份! 難得師傅覺今次轉一轉口味, 不過得到嘅結果係合格; 所以下次黎呢間食店, 始終都係食番燒味穩陣d; 就呢個炆米而言, 今次又真笑唔出喇

雪菜火鴨絲炆米
$40 (Lunch)