2010-04-02 26 views
1/4/2010 晴天今天下午四時已經收工了, 又有嘉豪接我收工, 放工後真是帶點肚餓, 走了去以前常去食下午茶的地方<強記>, 其實是我的舊同事較喜歡去<強記>, 因為他們喜歡這間飯店的奶茶,我們以前都約兩三個人去食下飯, 嘆下tea, 都聊下天下午茶的選擇都不少, 有沙律, 飛碟, 炸醬麵, 燒味.....強記的馳名燒鵝是招牌菜, 但我都未嘗試過, 所以我想食番碗燒鵝瀨粉, 燒鵝有七八件, 份量都好十足, 帶點微暖的燒鵝賣相相當吸引,鵝皮都好香脆口, 充滿肉汁,鵝肉的味道香濃而且肉質嫩口,配上充滿的梅香酸梅醬, 可以去除油膩的感覺瀨粉都好大碗, 瀨粉咬落都好煙韌, 每條粉條都好滑溜彈牙,真是水準之作, 下次我都試下食燒鵝脾嘉豪就食原汁牛腩麵, 牛腩都炆得腍, 但不是好入味, 湯底都較清淡,味道淡口, 可能都即日製做的湯底, 不似得茶餐廳的湯底濃郁, 特別之處是湯底內有八角, 陳皮的材料, 麵條都好爽口, 份量十足, 不過這碗麵不是太令他合意奶茶的味道仍舊香濃幼滑, 味道香甜美味, 茶香濃厚, 我真是好喜歡這裡的奶茶地方都好光猛而且設有卡位, 氣氛也是
1/4/2010 晴天

地方都好光猛而且設有卡位, 氣氛也是茶餐廳的感覺, 雖然不是好多客, 但伙計同客人交談的時候都好嘈吵, 但是他們的招牌燒鵝那麼好食, 我當然會再來光顧
強記飯店
奶茶的味道都好有濃厚的茶香
下午茶的餐單
原汁牛腩麵$24
湯底較清淡新鮮, 所以不會好濃, 內有陳皮&八角材料
金牌燒鵝瀨粉$28
燒鵝超肥美, 食落脆口滋味
2010-04-01
$30 (Tea)
強記飯店
奶茶的味道都好有濃厚的茶香