2021-09-10 282 views
上星期食果間麻辣餐廳唔太好食……完全滿足唔到我呢個🌶麻辣控所以今晚就要食返個麻辣火鍋滿足下先調味料選擇都幾多喎「秘製麻辣鍋 vs 蜂巢豆腐白湯鍋」呢個紅白雙煞果然滿足到我2個鍋都有鴨血&蜂巢豆腐!鴨血配麻辣先至最夾呢度鴨血實淨而又有彈性,非常好食!麻辣鍋亦十分香,麻與辣味道岩岩好,辣得有勁度,但又唔會好刺激至於白湯,材料一啲都唔少!有好大條人蔘仲飲到少少嘅藥材味,非常足料!火鍋料都好新鮮「至尊水餃皇」係自家製的,餃料好足,用左原隻蝦,爽口又彈牙「酒糟五花肉」如果想食到香啲嘅花雕酒,就建議淥30秒!如果唔想食咁重酒味,就可以淥耐少少~~個人比較鍾意淥耐啲五花肉肥瘦層次分明!魚卜好新鮮呀好有光澤!口感好滑,魚膠豐富桂花蚌夠哂鮮甜爽口蓮藕片我哋仲叫左碟「黃金炸雞皮」雖然好邪惡,但唔係好多地方有得食咸蛋黃夠香,食到沙粒嘅蛋黃茸,不過雞皮就唔夠脆度食落有啲韌……準備埋單嘅時候,原來仲有甜品送腐竹糖水沙冰腐竹味非常濃郁,食完麻辣再食沙冰最岩仙草芋圓芋圓有啲失色,食落好粉團,完全無煙韌度仙草&丸子就好好食
上星期食果間麻辣餐廳唔太好食……
完全滿足唔到我呢個🌶麻辣控

所以今晚就要食返個麻辣火鍋滿足下先

調味料選擇都幾多喎

「秘製麻辣鍋 vs 蜂巢豆腐白湯鍋」
呢個紅白雙煞果然滿足到我

2個鍋都有鴨血&蜂巢豆腐!

鴨血配麻辣先至最夾

呢度鴨血實淨而又有彈性,非常好食!
麻辣鍋亦十分香,麻與辣味道岩岩好,
辣得有勁度,但又唔會好刺激

至於白湯,材料一啲都唔少!
有好大條人蔘

仲飲到少少嘅藥材味,非常足料!

火鍋料都好新鮮

「至尊水餃皇」
係自家製的,
餃料好足,用左原隻蝦,爽口又彈牙

「酒糟五花肉」
如果想食到香啲嘅花雕酒,就建議淥30秒!
如果唔想食咁重酒味,就可以淥耐少少~~
個人比較鍾意淥耐啲

五花肉肥瘦層次分明!

魚卜好新鮮呀
好有光澤!
口感好滑,魚膠豐富
桂花蚌夠哂鮮甜爽口

蓮藕片

我哋仲叫左碟「黃金炸雞皮」
雖然好邪惡,但唔係好多地方有得食

咸蛋黃夠香,食到沙粒嘅蛋黃茸,
不過雞皮就唔夠脆度

食落有啲韌……
準備埋單嘅時候,原來仲有甜品
腐竹糖水沙冰
腐竹味非常濃郁,食完麻辣再食沙冰最岩

仙草芋圓
芋圓有啲失色,食落好粉團,
完全無煙韌度

仙草&丸子就好好食
2021-09-08
2021-09-06 213 views
好耐無打邊爐。。急不及待就去左火鍋撚仲要去最大果間 響西灣西寶城附近。。。因為怕多人 所以我地6點就開始食有2小時時間俾我地食野餐廳好大 位置闊落 仲有好多唔同既特式佈置見到個餐牌 已經好開心我地點左鎮店推介既蜂巢豆腐白湯鍋火鍋料接近過百款最吸睛係飲品list 因為夠哂特別點左呢個腐竹糖水沙冰 一開始飲覺得偏甜但溶左冰就中和番 岩哂打邊爐飲 夠哂冰凍湯底到! 有海量蜂巢豆腐 吸哂d湯汁精華我就鍾情鴨血 成鍋有10大件左右 好有煙韌口感 好滿意係食到中段有人蔘味 我就覺得太苦 所以唔喜歡人蔘味要注意一下佢既醬料都係任添 基本既蒜 蔥花 辣油豉油 都有 有個腐乳醬都好吸引2人點了手切牛半份约 約10塊偏薄但吸湯 灼8秒就食得 有牛味~法式龍蝦湯爆漿牛丸 半份牛丸大粒實淨 湯料真係有龍蝦湯味都幾新奇 黑柏葉 好少點所以試下 灼10秒食得偏硬身 有咬口 吸湯 都唔錯既呢個我推介 香菇貝鮑鮮滑 好多料呢度半份 大概6粒左右 食落好滑呢個係水晶奶黃包 後面係紅薯寬粉無我想像中寬 似水晶粉 好吸湯 食多多都得熟左既水晶奶黃包 好煙韌 甜甜的好滿意!!想再叫 但已經飽喇~~最後店舖送左個仙草芋圓 好冰
好耐無打邊爐。。
急不及待就去左火鍋

所以唔喜歡人蔘味要注意一下

佢既醬料都係任添 基本既蒜 蔥花 辣油
豉油 都有 有個腐乳醬都好吸引

2人點了手切牛半份约 約10塊
偏薄但吸湯 灼8秒就食得 有牛味~

法式龍蝦湯爆漿牛丸 半份

呢度半份 大概6粒左右 食落好滑

呢個係水晶奶黃包 後面係紅薯寬粉
無我想像中寬 似水晶粉 好吸湯 食多多都得

熟左既水晶奶黃包 好煙韌 甜甜的
好滿意!!想再叫 但已經飽喇~~

最後店舖送左個仙草芋圓 好冰凍
仙草夠滑 丸子夠煙韌 如果無咁甜就好喇

2個人埋單6百幾蚊
下次可以試其他湯底!
  • 腐竹雞蛋糖水沙冰
2021-04-22 1738 views
係我哋兩個邊爐怪搵食啦 因為老公好肚餓 所以叫到成檯滿曬 😆😆 -蜂巢豆腐白湯鍋 ᴴᴷ$133個湯底份量都幾多 裡面有不少滑滑既鴨血同吸滿湯汁既蜂巢豆腐 大家叫餸留意返要留肚食😆 同時亦有人參 紅棗等增加味道同養生感覺 湯底顏色乳白 入口香濃 未放食物前可以先飲幾口湯 原汁原味 🉐️ 而且加湯的話係會加相同既白湯而唔係水 所以湯底只會愈來愈濃 更正😜 個鍋大大個 可以同時放多d食物shabu shabu -御用手切肥牛(大)ᴴᴷ$299食肉獸既我哋每次一定會叫既 牛味重 油脂分布平均 唔會太肥 有口感 有兩個部位同size 我哋鍾意食大塊d個種 大大塊滿足感更大-黑豚肉ᴴᴷ$102淨係食牛肉又點夠呢 呢度既黑豚肉味道都唔錯 咬落唔會韌 有少少肉味 油脂感都豐富 -三秒響鈴ᴴᴷ$52豆味出 夠大塊 可以吸滿湯汁咁食大滿足 三秒食就會保持脆口 我哋通常會落肉前食 咁就可以食到原汁原味既湯底啦 -老油條ᴴᴷ$27同響鈴一樣可以吸滿湯汁咁食 不過如果只有兩個人就唔好同時叫響鈴同油條 因為真係會好!膩!🤣 會無曬quota食其他美食架 -肥美鮮鵝腸ᴴᴷ$69物如其名真係夠肥美 有不少肥膏係腸既內壁

蜂巢豆腐白湯鍋 ᴴᴷ$133

御用手切肥牛(大)ᴴᴷ$299

黑豚肉ᴴᴷ$102

三秒響鈴ᴴᴷ$52

老油條ᴴᴷ$27

肥美鮮鵝腸ᴴᴷ$69
物如其名真係夠肥美 有不少肥膏係腸既內壁 腸洗得好乾淨 輕輕灼一灼 口感好爽但同時油脂感爆燈 好邪惡😈

五色丸丸拼盤ᴴᴷ$98
丸丸確實夠特別 又大大粒 鍾意試新嘢既朋友仔就arm曬啦 😉

皇牌魚皮餃ᴴᴷ$55
我自己就唔好魚皮餃 食左一粒皮都幾煙韌咁啦 唔係好識講係好定唔好味😛

皇帝菜ᴴᴷ$44
幾嫩幾新鮮 完

熱金桔🍊檸檬🍋蜜(Jar)ᴴᴷ$68
幾抵飲 可以飲到好多杯 味道甜甜酸酸甜甜 好開胃 等我哋可以再食多d🤪🤪
Ashahi啤酒ᴴᴷ$36
都幾貴 不過老公鍾意飲
芋圓糖水(送)
夠冰凍 芋圓口感偏硬 仙草QQ幾好味
總結一下 食物同湯底質素都高 不過按份量同價錢黎計係偏貴既 呢度已經一千蚊 服務幾好 坐得都算舒服 我哋就幾鍾意黎打邊爐❤️❤️
溫馨提示:另收加一服務費同埋每位ᴴᴷ$10茶介醬料費 價錢可以接受 醬料幾特別好味
2021-04-09
6 day(s) ago 0 views
今日去西環接個朋友放工 我地誋住食住飯去行衢我就話好想食打邊爐 因為天氣都開始轉涼 呾佢就話佢平時同同事打邊爐既韶會黎呢間吠火煱撚既餐廳佢地話呢間野既水準幾高 冊埋食物質素比較穩定 咁因為@我米算係比較早去 所以都唔洗點等位 等左十分鍾左右就入得 咁入到去環境都唔算 座位好闊落 冷氣都好夠 我地叫左個蜂巢豆腐白湯鍋 味道唔錯 d豆腐超好食極品安格斯肥牛入口即溶 有肉味又滑五色手打丸真係超好食 全部都幾彈牙 食得出係用新解材料做墨魚滑都好正 超爽口 算係我係香港食過最好食既墨魚滑

呾佢就話佢平時同同事打邊爐既韶會黎呢間吠火煱撚既餐廳

極品安格斯肥牛入口即溶 有肉味又滑

五色手打丸真係超好食 全部都幾彈牙 食得出係用新解材料做

墨魚滑都好正 超爽口 算係我係香港食過最好食既墨魚滑
2021-10-10 0 views
打風後的星期日,去了堅尼地城附近,天氣稍為轉涼,零舍想打邊爐。作為四季火鍋之地,餐廳吸引了不少捧場客。先來個酸菜白肉湯底,除了大量酸菜和白肉片,還有蕃茄和薯粉。酸酸甜甜,相當之醒胃。鱔片和脆鯇片都有點,鱔片爽口彈牙點。黑木耳大大塊,食落非常之爽口。牡丹花大大隻,多膏又鮮甜。最中意是餐廳可以分全份或半份點單,可以試多幾款,而且價格合理點,又不會造成浪費。早鳥優惠,更加有88折,又份量十足而且材料豐富的芋圓送,相當大滿足。

黑木耳大大塊,食落非常之爽口。牡丹花大大隻,多膏又鮮甜。

之前食咗搞掂,左右聽聞火鍋撚嘅厲害,今日終於有機會可以一睹你呢一鍋嘅風采個本身只能夠食到好少嘅辣,今次拍住食開譚仔中辣嘅朋友,點左個胡麻辣湯,食一食已經辣到噴火,好彩只係叫咗小辣淨係調味料都有咁多種,真係夠晒屈機有例牌嘅炸蒜,葱粒,沙茶醬,麻醬淨係辣醬辣油都有幾款,真係好齊極品安格斯肥牛(小)唔好諗住佢餐牌寫住細就真係好細分,你睇吓一上碟,真係可以夠兩三個人一齊食舊肉仲要係油脂分布非常均勻,平時打邊爐啲肥牛絕對冇可能做到,真係諗起都想再叫多碟極品黑豚肉同埋羊肉片黑豚肉真係幾有驚喜,油脂分布得好靚,食落嗰種又薄又易入口嘅口感真係好難得。絕對配得起 “極品” 二字羊肉蘇味都唔算好強烈,冇食開羊都唔會好抗拒點餐紙牛肉豬肉雞肉菜單都係肉類Menu叫到成枱都係嘢食,諗起就爽冰鎮烏梅汁酸酸甜甜,冰涼清爽,啱晒打邊爐五彩鮮蔬籃想食得健康又唔想諗,呢個籃就啱晒,有切粟米蕃茄椰菜等等各樣蔬菜,成餐食咗咁多肉,要等自己良心好過啲就靠呢個籃啦!香菇貝鮑鮮滑通常食開下玩,今次試呢個香菇滑都唔錯,煮完嘅話好煙韌有口感,加埋個麻辣燙真係正

淨係調味料都有咁多種,真係夠晒屈機
有例牌嘅炸蒜,葱粒,沙茶醬,麻醬
淨係辣醬辣油都有幾款,真係好齊

極品安格斯肥牛(小)

極品黑豚肉同埋羊肉片
羊肉蘇味都唔算好強烈,冇食開羊都唔會好抗拒

點餐紙

牛肉豬肉雞肉菜單

都係肉類Menu

叫到成枱都係嘢食,諗起就爽

冰鎮烏梅汁
酸酸甜甜,冰涼清爽,啱晒打邊爐

五彩鮮蔬籃

香菇貝鮑鮮滑

• 極品安格斯肥牛
  • 極品安格斯肥牛(小)
  • 極品黑豚肉
2021-09-16 58 views
作為一個火鍋之狂熱者經常光顧火鍋撚中環店,今晚第一次試西環店幸好提前訂位,只等待一會便可入坐就座後侍應送上調味料,既貼心又衛生天氣炎熱,先來一渣杞子龍眼菊花蜜!清熱明目、生津解毒貪婪的我當然要由多款藥材及香料以文火熬製的龍鳳鴛鴦鍋!祖傳秘製麻辣鍋麻香辛辣!蜂巢豆腐白湯鍋味道濃郁而具層次爆好黃金系列黃金雞皮外酥內嫩,越嚼越上癮限量的鮮牛黃喉爽滑脆口極品安格斯肥牛厚身鮮甜日本A4特級霜降和牛入口即溶,細膩美味手打法式龍蝦湯醬爆牛丸濃郁的湯餡料一咬爆漿,鮮甜滋味湧出結帳時每位均附送糖水!芋圓糖水涼粉煙韌有嚼勁,口感豐富腐竹糖水沙冰不單保留糖水味道又夠透心涼
幸好提前訂位,只等待一會便可入坐
就座後侍應送上調味料,既貼心又衛生
杞子龍眼菊花蜜
天氣炎熱,先來一渣杞子龍眼菊花蜜!清熱明目、生津解毒
龍鳳鴛鴦鍋
黃金雞皮
爆好黃金系列黃金雞皮外酥內嫩,越嚼越上癮
鮮牛黃喉
限量的鮮牛黃喉爽滑脆口
極品安格斯肥牛厚身鮮甜
日本A4特級霜降和牛
日本A4特級霜降和牛入口即溶,細膩美味
法式龍蝦湯醬爆牛丸
手打法式龍蝦湯醬爆牛丸濃郁的湯餡料一咬爆漿,鮮甜滋味湧出
芋圓糖水
結帳時每位均附送糖水!芋圓糖水涼粉煙韌有嚼勁,口感豐富
腐竹糖水
法式龍蝦湯醬爆牛丸
芋圓糖水
腐竹糖水
2021-07-23 301 views
點樣食推介✨💛良心火鍋舖💛💛西環黃店💛火鍋撚 地址:皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖🍖祖傳秘製麻辣鍋 + 蜂巢豆腐白湯鍋 鴛鴦鍋 $163 (8/10)我真係超鍾意火鍋撚嘅湯底!每次黎食都係期待食佢d湯底裡面d鴨血同蜂巢豆腐!真心超足料,每個湯底起碼有5舊,兩個人其實淨係食d湯底料都會飽左一半🤣,其實我個人更加鍾意佢地嘅沙嗲湯,不過今次冇嗌到!佢個麻辣湯超重藥材味,比到你一個養生嘅感覺但同時又好麻好辣🤤,食麻辣湯裡面嘅鴨血係超正!蜂巢豆腐白湯鍋就真係堅養生🤣,我就覺得冇咩特別,推薦大家嗌麻辣or沙嗲鍋🙆🏻‍♀️🍖極品黑豚肉 $72 (8/10)佢一共有六塊肉,我覺得依款肉性價比最高!首先估唔到豬嘅肉質都可以咁嫩滑同埋冇臭豬味,其次佢油脂分佈都好靚,食落口真係令人覺得好滿足🤣🍖火鍋撚御用手切肥牛 (小) $126 (7.5/10)牛味夠曬重肉質都算嫩滑,但份量真係偏少,不過個定價反映左一切🤣🤣,比較a建議嗌黑豚肉黎食🍖黃金蛋黃炸魚皮 $56 (8/10)依度有得嗌某部分隔離楚撚記大排檔嘅小菜,佢嘅炸魚皮份量好足,鹹蛋黃好似唔洗錢咁慢慢鋪滿係d魚皮面上面,真係嚇死我🤣,又邪
點樣食推介✨

💛良心火鍋舖💛
💛西環黃店💛

火鍋
地址:皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖

🍖極品黑豚肉 $72 (8/10)

🍖火鍋撚御用手切肥牛 (小) $126 (7.5/10)

🍖黃金蛋黃炸魚皮 $56 (8/10)
依度有得嗌某部分隔離楚撚記大排檔嘅小菜,佢嘅炸魚皮份量好足,鹹蛋黃好似唔洗錢咁慢慢鋪滿係d魚皮面上面,真係嚇死我🤣,又邪惡又好食嘅一道菜🤤,推薦大家試!

🍖鮮牛黃喉 半份 $51 (7.8/10)
我真係好鍾意食黃喉嘅爽脆,特別落麻辣湯個邊食真係超正,每次食麻辣火鍋都忍唔住嗌🤣🤣🤣

🍖法式龍蝦湯爆漿牛丸 半份 $53 (7.2/10)
d龍蝦湯食落冇咩味,牛丸都冇話特別爽同多汁,得3粒覺得有d唔抵🙈,大家可以唔洗嗌

🍖黑松露菌醬爆漿牛丸 半份 $53 (7.2/10)
一樣冇特別,d爆漿得少少黑松露味🤣🤣

🍖瑤柱乾貝滑 半份 $42 (7.8/10)
依款滑有驚喜!!有好濃烈嘅海鮮味!之前食過佢其他款滑都覺得普通,依款推介推介🙆🏻‍♀️

🍖巧手韭菜餃 半份$33 (7.5/10)
同左男朋友講我唔食餃,佢食都要嗌,結果食曬三粒餃飽到死,何必呢~ 不過佢地d餃子都好高質,值得一試

🍖脆皮芝士腸 半份 $22 (7.5/10)
冇啦啦好想食腸就嗌左,都係個d味啦~

🍖五彩鮮蔬籃 半份 $48 (7.5/10)
依set就包曬好多款菜,有木耳、番茄、粟米、娃娃菜同埋菜心,保證你食完唔會便秘🤣

🍖美白菇/鴻喜菇 $26 (7.5/10)
我都唔明點解自己要嗌咁多菜😂,我真係好鍾意打邊爐食菇

🍖紅薯寬粉 $38 (7.5/10)
我今次係眼闊肚窄左…完全冇胃食依個薯粉,第一次係火鍋鋪打包返屋企😂😂

🍖藍妹啤酒 700ml 兩支 $0 (7.5/10) 🌟免費🌟
依家藍妹係某部分餐廳做緊promotion、做會員就有得即時送兩大支啤酒!!真心好開心🤣🤣🤣免費嘅嘢最好食/飲!

🍖腐竹糖水 $0 (7.5/10)
食到最後已經飽到想嘔,餐廳仲會送糖水,有得揀腐竹蛋沙冰或者芋圓,我當然要左沙冰黎解膩😗,其實都飲過幾次,都係咁🤣🤣,就係沙冰版嘅腐竹蛋糖水

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

係佢旺角分店食過幾次,真係覺得西環坐得舒服好多,空間感大好多,兩個人坐張大枱都咪話唔爽,同埋唔知點解之前食旺角分店係冇糖水送🤣🤣,建議大家幫襯西環分店!服務態度都好好!

火鍋撚大概係我食過最高質嘅打邊爐😆,間唔中就會回頭幫襯一次🙈,我好掛住佢個獨火鍋撚,百幾蚊有個一人火鍋超抵,可惜依家已經冇左🥲,朋友聚會黎依度都會食得好開心!兩個人食更加冇問題!全部野食都可以半份半份咁嗌👍🏻
🌟綜合評分:7.5/10🌟食物口味:7.5/10🌟環境:6.5/10🤩亮點:湯底選擇多,中藥熬煮很健康香港數一數二好味的火鍋!菜式選擇多我曾經好鍾意食火鍋,尤其係四川麻辣鍋同日本shabu shabu,今次係專登帶一個從外國返黎好少食火鍋嘅frd試呢間~真係好多人,永遠都排緊隊,我得等到差唔多九點才終於坐低。鍋底選擇好多,除左常見嘅皮蛋鍋、清湯鍋、麻辣鍋、沙爹鍋之外,仲有豆乳牛奶鍋等等特色鍋底,我地就分別揀左麻辣同沙爹呢d唔會錯嘅湯底~打邊爐第一梗係食好多牛la!嗌左最高級嘅安格斯牛小排,厚厚的架端上來,每片牛切的均勻,肉質新鮮,食到好開心~呢度每個餸份量都唔大,所以我地揀左十幾種唔同野,包括牛肉丸、魚蛋、蝦滑、菌菇拼盤、火鍋面、豆腐等等,食材都幾新鮮,鍋底唔會過鹹或者過辣,加埋中藥材,健康養生,逾食逾香😊講真呢間火鍋唔同傳統四川火鍋咁重油重辣,而係好香好combo嘅味道,我真心覺得係香港數一數二好味嘅,一定會再來!
🌟綜合評分:7.5/10
🌟食物口味:7.5/10
🌟環境:6.5/10
🤩亮點:湯底選擇多,中藥熬煮很健康
香港數一數二好味的火鍋
菜式選擇多

2021-03-25 300 views
今次係去同「楚撚記」同一個集團既「火鍋撚」兩間地點好近 真係轉個彎就到啦🤣🤣 應該話其實兩間食店係相通既 因為老公最近工作壓力爆煲 好想食返好西平衡一下 我哋叫左好多好多嘢食😆 食到好飽好滿足❤️———————————————1️⃣先講講個鴛鴦湯底ᴴᴷ$163 我哋叫左平時食開既台式蜂巢豆腐白湯底 一如以往湯頭濃郁 食材也不少 有最愛既鴨血 口感嫩滑得黎又唔會一夾就散 還有冰豆腐 紅棗 人參等養生材料 😍 而另外一半鍋就係酸菜豚肉白玉鍋 原本以為會酸酸瞇瞇幾開胃 不過試完覺得味道好淡 無咩酸味 裡面既肉亦係淡而無味 🥲———————————————2️⃣再說說調味料 這裡既調味料雖然唔係好多 但勝在有特色 比如秘制醬油汁 陳年xo香辣醬 御品醋醬汁 麻醬 祖傳腐乳醬等 👍🏻👍🏻———————————————3️⃣手打肥牛(大)ᴴᴷ$299眼見有兩種不同size既牛肉 大既好好味 油花均勻 肉味濃 入口咬兩下即可吞 一d都唔韌啊 😋😋 可惜細片就太細條啦 無口感可言 😅 呢個價位呢個份量其實真係唔算平 覺得夾雜d咁細條既牛肉有點兒小家🥲🥲———————————————4️⃣黑豚肉ᴴᴷ$102價位亦唔算低

3️⃣手打肥牛(大)ᴴᴷ$299
眼見有兩種不同size既牛肉 大既好好味

4️⃣黑豚肉ᴴᴷ$102
價位亦唔算低 差不多城ᴴᴷ$10一塊🥺味道不錯吧 口感鬆軟 無豬「壓」味 不過性價比一般 可食可唔食啊

5️⃣金桔檸檬蜜(Jar)ᴴᴷ$68🍋
味道酸酸瞇瞇 夠潤喉又開胃 正啊 有凍有熱 我就鍾意飲熱既 夠暖胃啊

6️⃣手工啤—大暑ᴴᴷ$65
老公話啤酒🍻聞同飲都有茉莉花香 麥味唔會話太濃太苦 幾refreshing

7️⃣黄沙朱潤(半份)ᴴᴷ$30

至尊水餃皇🥟(半份)ᴴᴷ$36
老油條 (半份)ᴴᴷ$23
皇帝菜ᴴᴷ$44

———————————————
總括來說 食物質素高 種類也算繁多 不過份量偏少 雖然有半份order 但價錢卻唔係減半 少人食唔無多人食咁划算啦 小提示:以上價錢需另加一服務費
另外 座位寬敞舒適 店員服務佳 會時不時調教電爐熱力 亦會主動加湯 無錯 係湯唔係水 不同湯底有自己一壺 唔會越食越無味 👍🏻👍🏻 最後還有附送既一人一份沙冰或台式芋圓作結 味道都唔錯架

2021-03-21
  • 芋圓糖水
2021-01-06 883 views
唔少食物都非常高水準,鮮味十足,擺碟亦有講究。湯底亦濃郁入味。宜家外賣都非常方便。鴛鴦鍋蜂巢豆腐白湯鍋 + 麻辣湯$163湯底足料,用蜂巢豆腐、鴨血、原條人蔘 同各種藥材值得一試嘅店舖推介骰子牛肉粒$128/全份會噴煙😍,細細粒,易入口。極品安格斯肥牛(大)$229好特別咁懸掛喺木架,雪花紋分佈均勻,份量增多 就更好,唔太足夠四人分享。脆鯇魚片+ 魚腩 $38 各半份鮮嫩香脆,可以一試,半份亦唔算太貴。極品黑豚肉$102/全份甘香可口,性價比中上。新鮮田雞$69/ 全份好少見,唔知大家會唔會好似小編咁 怕食田雞,想像到滑滑嘅皮(下省千字😢),有少許噁心。但朋友超鍾意食,仲夾埋俾小編,就略略試一口 ,無想像中糟糕,但仍舊無改變個人喜好。水準比一般火鍋店高,但係性價比就見人見志店舖推介:蟹籽手打蟹丸$42/半份香菇貝包鮮滑$69/全份法式龍蝦湯爆漿牛丸$53/半份正常水準即炸三味響鈴卷配甜酸醬$52/例五色丸丸拼盤 $98/全份四寶餃餃拼盤 $79/全份(水餃、雲吞、魚皮餃、韭菜餃各兩隻)健康配菜山水滑豆腐$17/半份本地生菜$27/半份皇帝菜$27/半份唔會係抵食推介,但食太多肉類,都需
宜家外賣都非常方便。

鴛鴦鍋
蜂巢豆腐白湯鍋 + 麻辣湯$163
湯底足料,用蜂巢豆腐、鴨血、原條人蔘 同各種藥材
骰子牛柳粒

值得一試嘅店舖推介
骰子牛肉粒$128/全份
會噴煙😍,細細粒,易入口。

極品安格斯肥牛(大)$229
脆魚片+  腩

脆鯇魚片+ 魚腩 $38 各半份
鮮嫩香脆,可以一試,半份亦唔算太貴。
極品黑豚肉

極品黑豚肉$102/全份
甘香可口,性價比中上。

新鮮田雞$69/ 全份

水準比一般火鍋店高,但係性價比就見人見志
店舖推介:
蟹籽手打蟹丸$42/半份
香菇貝包鮮滑$69/全份
法式龍蝦湯爆漿牛丸$53/半份

正常水準
即炸三味響鈴卷配甜酸醬$52/例
五色丸丸拼盤 $98/全份

四寶餃餃拼盤 $79/全份
(水餃、雲吞、魚皮餃、韭菜餃各兩隻)

健康配菜
山水滑豆腐$17/半份
本地生菜$27/半份
皇帝菜$27/半份
唔會係抵食推介,但食太多肉類,都需要平衡飲食。
白蘿蔔$44/全份
份量偏少,平均每舊$10 🙈

營養綜合菇 $79/全份
(金針菇、美白菇、鴻喜菇、雞髀菇 、鮮冬菇)
多款選擇,都可以試半份嘅。

一邊飲酒,一邊食美食,地方卡位舒服,枱與枱之間偏遠,有多啲私人空間,都係幾享受
手工啤酒立秋$69
Kranenbaurg 1664 Blanc $70
呢款都係容易入口,適合初飲者。

一般係附送腐竹雞蛋糖水沙冰/ 芋圓,但當日芋圓太受歡迎了,只剩番其他沙冰,份量偏少,酸酸地,應該係冬瓜檸檬沙冰。
骰子牛柳粒
脆魚片+  腩
  • 脆鯇魚腩
  • 極品黑豚肉
  • 祖傳秘製麻辣鍋
2020-12-30 570 views
古色古香嘅裝修😍, 除左湯底豐富之外, 醬料都好多選擇, 西環分店仲坐得好舒服🥰兩個人可以霸佔晒成個卡位好有私隱度😌✨蜂巢豆腐白湯 💰133💫評分: 9.1/10📝呢度+湯唔+水, 鎮店推介藥材味濃, 入面有好滑嘅鴨血, 蜂巢豆腐都好入味🥰 ✨響鈴💰32 (半份)💫評分: 8.6/10📝即炸響鈴😌, 夠曬薄入口夠鬆化, 唔洗浸一浸食🤣隔離仲有甜酸醬, 點黎食都幾得意同開胃😍✨極品安格斯肥牛🐄💰149 (小)💫評分: 8.1/10📝牛肉整整齊齊掛係個木架, 冇咩筋肉味香濃, 超嫩滑✨蛋牛包心墨魚丸~💰68💫評分: 8.1/10📝口感豐富未試過啲咁特別嘅丸🤣佢仲有好多奇怪嘅選擇例如梅菜咁, 所以想試吓新口味都可以叫下😌✨梅花豬肉 💰89💫評分: 8/10📝花🌹型嘅打卡一流🤣又睇得又食得🥰✨娃娃菜💰44💫評分: 8/10📝吸曬啲湯底🤣, 打邊爐必叫🤣✨甜品 💰免費💫評分: 8.5/10📝嗰日無曬腐竹雞蛋糖水沙冰, 希望下次可以試吓🥺檸檬味嘅沙冰都幾refreshing, 而芋圓入面仲有涼粉&小丸子&紅豆好足料, 太飽就叫沙冰啦🤣🤣🤣火鍋撚 ℍ𝕠𝕥 ℙ𝕠𝕥 𝕃𝕒𝕟𝕕📍西環石塘咀皇后大道西554

✨蜂巢豆腐白湯 💰133
💫評分: 9.1/10

✨響鈴💰32 (半份)
💫評分: 8.6/10

✨極品安格斯肥牛🐄💰149 (小)
💫評分: 8.1/10
📝牛肉整整齊齊掛係個木架, 冇咩筋肉味香濃, 超嫩滑

✨蛋牛包心墨魚丸~💰68
💫評分: 8.1/10

✨梅花豬肉 💰89
💫評分: 8/10
📝花🌹型嘅打卡一流🤣又睇得又食得🥰

✨娃娃菜💰44
💫評分: 8/10
📝吸曬啲湯底🤣, 打邊爐必叫🤣

甜品 💰免費
💫評分: 8.5/10

火鍋撚 ℍ𝕠𝕥 ℙ𝕠𝕥 𝕃𝕒𝕟𝕕
📍西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖
(香港大學🚇B2 出口行3分鐘就到)

💫評分: 8.7/10
💬 湯底真係唔錯, 入面都好多野可以食🥰推薦!!!😍多啲人食平均除番會抵啲😌

❣️其他分店❣️
📍旺角染布房街6號1樓
(旺角🚇 E2出口行6分鐘就到)

📍中環雲咸街46-48號雲明行3樓
(中環🚇D1出口行5分鐘就到)

2020-12-18 1375 views
S知道我鍾意食火鍋撚的酸菜白肉鍋,所以佢同我食生日飯都揀左食酸菜白肉鍋,不過就揀左在西環呢間新店,好開心呀!去過3間火鍋撚,環境最好首選西環這間。店子以中國式的燈籠作裝飾,牆上的璧畫亦很特別,呈現一片中國風,甚有中國色彩。枱和櫈亦以木為主調,最重要是每張枱相隔頗遠,完全不怕和其他人有太近距離接觸。鍋底選擇有6款,價錢由$99至$133,也可選鴛鴦鍋底,價錢也只是加$30,好抵!但今晚我只係選酸菜白肉鍋,因為真係好鍾意食。醬料的種類很豐富,有指天椒,蒜蓉、麻油、醋、秘製醬油、祖傳腐乳醬、xo香辣醬、芫荽、蔥花、炸蒜和麻醬。一品酸菜白肉鍋$109~以新鮮酸白菜,豬大骨,鮮蕃茄,紅薯粉和豬五花肉新鮮熬製,酸甜味濃郁惹味,香氣四溢,我和S忍不住每人飲了4碗湯,因為真係好好味呀!白肉切得非常薄,肥瘦相隔,一點也不油腻,好正!自家製蜂巢豆腐$22~綿密香滑,古法熬煮的鴨血$44~口感煙韌,兩者索滿湯汁同樣美味!御用手切肥牛(小)$239~只須灼8秒就食得。肉質爽滑有咬口,牛味好濃郁,好好味。梅花豬肉(半份)$54~以豬肉片捲成一朵粉紅色玫瑰花,很美麗。豬肉片爽脆彈牙,很美味。響鈴卷$53~嘩!非常

去過3間火鍋撚,環境最好首選西環這間。

但今晚我只係選酸菜白肉鍋,因為真係好鍾意食。

白肉切得非常薄,肥瘦相隔,一點也不油腻,好正!

豬肉片爽脆彈牙,很美味。

響鈴卷$53~嘩!非常非常鬆脆,配埋一個類似錦鹵雲吞的酸汁真係勁好味!

就算放落湯底索滿湯汁,仍然感受到香濃的豆香,好好味呀!

金桔檸檬(杯)$28~酸酸甜甜,金桔味非常濃郁,好潤喉。

芋圓糖水(送)~甜品雖然是送的,但配料非常豐富,有又腍又甜的紅荳,Q彈的芋圓和甘甜的仙草,冰冰凉凉真係好好味。
2020-11-22
Celebration