2021-04-22 1053 views
係我哋兩個邊爐怪搵食啦 因為老公好肚餓 所以叫到成檯滿曬 😆😆 -蜂巢豆腐白湯鍋 ᴴᴷ$133個湯底份量都幾多 裡面有不少滑滑既鴨血同吸滿湯汁既蜂巢豆腐 大家叫餸留意返要留肚食😆 同時亦有人參 紅棗等增加味道同養生感覺 湯底顏色乳白 入口香濃 未放食物前可以先飲幾口湯 原汁原味 🉐️ 而且加湯的話係會加相同既白湯而唔係水 所以湯底只會愈來愈濃 更正😜 個鍋大大個 可以同時放多d食物shabu shabu -御用手切肥牛(大)ᴴᴷ$299食肉獸既我哋每次一定會叫既 牛味重 油脂分布平均 唔會太肥 有口感 有兩個部位同size 我哋鍾意食大塊d個種 大大塊滿足感更大-黑豚肉ᴴᴷ$102淨係食牛肉又點夠呢 呢度既黑豚肉味道都唔錯 咬落唔會韌 有少少肉味 油脂感都豐富 -三秒響鈴ᴴᴷ$52豆味出 夠大塊 可以吸滿湯汁咁食大滿足 三秒食就會保持脆口 我哋通常會落肉前食 咁就可以食到原汁原味既湯底啦 -老油條ᴴᴷ$27同響鈴一樣可以吸滿湯汁咁食 不過如果只有兩個人就唔好同時叫響鈴同油條 因為真係會好!膩!🤣 會無曬quota食其他美食架 -肥美鮮鵝腸ᴴᴷ$69物如其名真係夠肥美 有不少肥膏係腸既內壁

蜂巢豆腐白湯鍋 ᴴᴷ$133

御用手切肥牛(大)ᴴᴷ$299

黑豚肉ᴴᴷ$102

三秒響鈴ᴴᴷ$52

老油條ᴴᴷ$27

肥美鮮鵝腸ᴴᴷ$69
物如其名真係夠肥美 有不少肥膏係腸既內壁 腸洗得好乾淨 輕輕灼一灼 口感好爽但同時油脂感爆燈 好邪惡😈

五色丸丸拼盤ᴴᴷ$98
丸丸確實夠特別 又大大粒 鍾意試新嘢既朋友仔就arm曬啦 😉

皇牌魚皮餃ᴴᴷ$55
我自己就唔好魚皮餃 食左一粒皮都幾煙韌咁啦 唔係好識講係好定唔好味😛

皇帝菜ᴴᴷ$44
幾嫩幾新鮮 完

熱金桔🍊檸檬🍋蜜(Jar)ᴴᴷ$68
幾抵飲 可以飲到好多杯 味道甜甜酸酸甜甜 好開胃 等我哋可以再食多d🤪🤪
Ashahi啤酒ᴴᴷ$36
都幾貴 不過老公鍾意飲
芋圓糖水(送)
夠冰凍 芋圓口感偏硬 仙草QQ幾好味
總結一下 食物同湯底質素都高 不過按份量同價錢黎計係偏貴既 呢度已經一千蚊 服務幾好 坐得都算舒服 我哋就幾鍾意黎打邊爐❤️❤️
溫馨提示:另收加一服務費同埋每位ᴴᴷ$10茶介醬料費 價錢可以接受 醬料幾特別好味
2021-04-09
🌟綜合評分:7.5/10🌟食物口味:7.5/10🌟環境:6.5/10🤩亮點:湯底選擇多,中藥熬煮很健康香港數一數二好味的火鍋!菜式選擇多我曾經好鍾意食火鍋,尤其係四川麻辣鍋同日本shabu shabu,今次係專登帶一個從外國返黎好少食火鍋嘅frd試呢間~真係好多人,永遠都排緊隊,我得等到差唔多九點才終於坐低。鍋底選擇好多,除左常見嘅皮蛋鍋、清湯鍋、麻辣鍋、沙爹鍋之外,仲有豆乳牛奶鍋等等特色鍋底,我地就分別揀左麻辣同沙爹呢d唔會錯嘅湯底~打邊爐第一梗係食好多牛la!嗌左最高級嘅安格斯牛小排,厚厚的架端上來,每片牛切的均勻,肉質新鮮,食到好開心~呢度每個餸份量都唔大,所以我地揀左十幾種唔同野,包括牛肉丸、魚蛋、蝦滑、菌菇拼盤、火鍋面、豆腐等等,食材都幾新鮮,鍋底唔會過鹹或者過辣,加埋中藥材,健康養生,逾食逾香😊講真呢間火鍋唔同傳統四川火鍋咁重油重辣,而係好香好combo嘅味道,我真心覺得係香港數一數二好味嘅,一定會再來!
🌟綜合評分:7.5/10
🌟食物口味:7.5/10
🌟環境:6.5/10
🤩亮點:湯底選擇多,中藥熬煮很健康
香港數一數二好味的火鍋
菜式選擇多

2021-03-25 233 views
今次係去同「楚撚記」同一個集團既「火鍋撚」兩間地點好近 真係轉個彎就到啦🤣🤣 應該話其實兩間食店係相通既 因為老公最近工作壓力爆煲 好想食返好西平衡一下 我哋叫左好多好多嘢食😆 食到好飽好滿足❤️———————————————1️⃣先講講個鴛鴦湯底ᴴᴷ$163 我哋叫左平時食開既台式蜂巢豆腐白湯底 一如以往湯頭濃郁 食材也不少 有最愛既鴨血 口感嫩滑得黎又唔會一夾就散 還有冰豆腐 紅棗 人參等養生材料 😍 而另外一半鍋就係酸菜豚肉白玉鍋 原本以為會酸酸瞇瞇幾開胃 不過試完覺得味道好淡 無咩酸味 裡面既肉亦係淡而無味 🥲———————————————2️⃣再說說調味料 這裡既調味料雖然唔係好多 但勝在有特色 比如秘制醬油汁 陳年xo香辣醬 御品醋醬汁 麻醬 祖傳腐乳醬等 👍🏻👍🏻———————————————3️⃣手打肥牛(大)ᴴᴷ$299眼見有兩種不同size既牛肉 大既好好味 油花均勻 肉味濃 入口咬兩下即可吞 一d都唔韌啊 😋😋 可惜細片就太細條啦 無口感可言 😅 呢個價位呢個份量其實真係唔算平 覺得夾雜d咁細條既牛肉有點兒小家🥲🥲———————————————4️⃣黑豚肉ᴴᴷ$102價位亦唔算低

3️⃣手打肥牛(大)ᴴᴷ$299
眼見有兩種不同size既牛肉 大既好好味

4️⃣黑豚肉ᴴᴷ$102
價位亦唔算低 差不多城ᴴᴷ$10一塊🥺味道不錯吧 口感鬆軟 無豬「壓」味 不過性價比一般 可食可唔食啊

5️⃣金桔檸檬蜜(Jar)ᴴᴷ$68🍋
味道酸酸瞇瞇 夠潤喉又開胃 正啊 有凍有熱 我就鍾意飲熱既 夠暖胃啊

6️⃣手工啤—大暑ᴴᴷ$65
老公話啤酒🍻聞同飲都有茉莉花香 麥味唔會話太濃太苦 幾refreshing

7️⃣黄沙朱潤(半份)ᴴᴷ$30

至尊水餃皇🥟(半份)ᴴᴷ$36
老油條 (半份)ᴴᴷ$23
皇帝菜ᴴᴷ$44

———————————————
總括來說 食物質素高 種類也算繁多 不過份量偏少 雖然有半份order 但價錢卻唔係減半 少人食唔無多人食咁划算啦 小提示:以上價錢需另加一服務費
另外 座位寬敞舒適 店員服務佳 會時不時調教電爐熱力 亦會主動加湯 無錯 係湯唔係水 不同湯底有自己一壺 唔會越食越無味 👍🏻👍🏻 最後還有附送既一人一份沙冰或台式芋圓作結 味道都唔錯架

2021-03-21
Dinner
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 芋圓糖水
2021-01-06 681 views
唔少食物都非常高水準,鮮味十足,擺碟亦有講究。湯底亦濃郁入味。宜家外賣都非常方便。鴛鴦鍋蜂巢豆腐白湯鍋 + 麻辣湯$163湯底足料,用蜂巢豆腐、鴨血、原條人蔘 同各種藥材值得一試嘅店舖推介骰子牛肉粒$128/全份會噴煙😍,細細粒,易入口。極品安格斯肥牛(大)$229好特別咁懸掛喺木架,雪花紋分佈均勻,份量增多 就更好,唔太足夠四人分享。脆鯇魚片+ 魚腩 $38 各半份鮮嫩香脆,可以一試,半份亦唔算太貴。極品黑豚肉$102/全份甘香可口,性價比中上。新鮮田雞$69/ 全份好少見,唔知大家會唔會好似小編咁 怕食田雞,想像到滑滑嘅皮(下省千字😢),有少許噁心。但朋友超鍾意食,仲夾埋俾小編,就略略試一口 ,無想像中糟糕,但仍舊無改變個人喜好。水準比一般火鍋店高,但係性價比就見人見志店舖推介:蟹籽手打蟹丸$42/半份香菇貝包鮮滑$69/全份法式龍蝦湯爆漿牛丸$53/半份正常水準即炸三味響鈴卷配甜酸醬$52/例五色丸丸拼盤 $98/全份四寶餃餃拼盤 $79/全份(水餃、雲吞、魚皮餃、韭菜餃各兩隻)健康配菜山水滑豆腐$17/半份本地生菜$27/半份皇帝菜$27/半份唔會係抵食推介,但食太多肉類,都需
宜家外賣都非常方便。

鴛鴦鍋
蜂巢豆腐白湯鍋 + 麻辣湯$163
湯底足料,用蜂巢豆腐、鴨血、原條人蔘 同各種藥材
骰子牛柳粒

值得一試嘅店舖推介
骰子牛肉粒$128/全份
會噴煙😍,細細粒,易入口。

極品安格斯肥牛
極品安格斯肥牛(大)$229
脆魚片+  腩

脆鯇魚片+ 魚腩 $38 各半份
鮮嫩香脆,可以一試,半份亦唔算太貴。
極品黑豚肉

極品黑豚肉$102/全份
甘香可口,性價比中上。

新鮮田雞$69/ 全份

水準比一般火鍋店高,但係性價比就見人見志
店舖推介:
蟹籽手打蟹丸$42/半份
香菇貝包鮮滑$69/全份
法式龍蝦湯爆漿牛丸$53/半份

正常水準
即炸三味響鈴卷配甜酸醬$52/例
五色丸丸拼盤 $98/全份

四寶餃餃拼盤 $79/全份
(水餃、雲吞、魚皮餃、韭菜餃各兩隻)

健康配菜
山水滑豆腐$17/半份
本地生菜$27/半份
皇帝菜$27/半份
唔會係抵食推介,但食太多肉類,都需要平衡飲食。
白蘿蔔$44/全份
份量偏少,平均每舊$10 🙈

營養綜合菇 $79/全份
(金針菇、美白菇、鴻喜菇、雞髀菇 、鮮冬菇)
多款選擇,都可以試半份嘅。

一邊飲酒,一邊食美食,地方卡位舒服,枱與枱之間偏遠,有多啲私人空間,都係幾享受
手工啤酒立秋$69
Kranenbaurg 1664 Blanc $70
呢款都係容易入口,適合初飲者。

一般係附送腐竹雞蛋糖水沙冰/ 芋圓,但當日芋圓太受歡迎了,只剩番其他沙冰,份量偏少,酸酸地,應該係冬瓜檸檬沙冰。
骰子牛柳粒
極品安格斯肥牛
脆魚片+  腩
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 脆鯇魚腩
  • 極品黑豚肉
  • 祖傳秘製麻辣鍋
2020-12-30 468 views
古色古香嘅裝修😍, 除左湯底豐富之外, 醬料都好多選擇, 西環分店仲坐得好舒服🥰兩個人可以霸佔晒成個卡位好有私隱度😌✨蜂巢豆腐白湯 💰133💫評分: 9.1/10📝呢度+湯唔+水, 鎮店推介藥材味濃, 入面有好滑嘅鴨血, 蜂巢豆腐都好入味🥰 ✨響鈴💰32 (半份)💫評分: 8.6/10📝即炸響鈴😌, 夠曬薄入口夠鬆化, 唔洗浸一浸食🤣隔離仲有甜酸醬, 點黎食都幾得意同開胃😍✨極品安格斯肥牛🐄💰149 (小)💫評分: 8.1/10📝牛肉整整齊齊掛係個木架, 冇咩筋肉味香濃, 超嫩滑✨蛋牛包心墨魚丸~💰68💫評分: 8.1/10📝口感豐富未試過啲咁特別嘅丸🤣佢仲有好多奇怪嘅選擇例如梅菜咁, 所以想試吓新口味都可以叫下😌✨梅花豬肉 💰89💫評分: 8/10📝花🌹型嘅打卡一流🤣又睇得又食得🥰✨娃娃菜💰44💫評分: 8/10📝吸曬啲湯底🤣, 打邊爐必叫🤣✨甜品 💰免費💫評分: 8.5/10📝嗰日無曬腐竹雞蛋糖水沙冰, 希望下次可以試吓🥺檸檬味嘅沙冰都幾refreshing, 而芋圓入面仲有涼粉&小丸子&紅豆好足料, 太飽就叫沙冰啦🤣🤣🤣火鍋撚 ℍ𝕠𝕥 ℙ𝕠𝕥 𝕃𝕒𝕟𝕕📍西環石塘咀皇后大道西554

✨蜂巢豆腐白湯 💰133
💫評分: 9.1/10

✨響鈴💰32 (半份)
💫評分: 8.6/10

✨極品安格斯肥牛🐄💰149 (小)
💫評分: 8.1/10
📝牛肉整整齊齊掛係個木架, 冇咩筋肉味香濃, 超嫩滑

✨蛋牛包心墨魚丸~💰68
💫評分: 8.1/10

✨梅花豬肉 💰89
💫評分: 8/10
📝花🌹型嘅打卡一流🤣又睇得又食得🥰

✨娃娃菜💰44
💫評分: 8/10
📝吸曬啲湯底🤣, 打邊爐必叫🤣

甜品 💰免費
💫評分: 8.5/10

火鍋撚 ℍ𝕠𝕥 ℙ𝕠𝕥 𝕃𝕒𝕟𝕕
📍西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖
(香港大學🚇B2 出口行3分鐘就到)

💫評分: 8.7/10
💬 湯底真係唔錯, 入面都好多野可以食🥰推薦!!!😍多啲人食平均除番會抵啲😌

❣️其他分店❣️
📍旺角染布房街6號1樓
(旺角🚇 E2出口行6分鐘就到)

📍中環雲咸街46-48號雲明行3樓
(中環🚇D1出口行5分鐘就到)

2020-12-18 1334 views
S知道我鍾意食火鍋撚的酸菜白肉鍋,所以佢同我食生日飯都揀左食酸菜白肉鍋,不過就揀左在西環呢間新店,好開心呀!去過3間火鍋撚,環境最好首選西環這間。店子以中國式的燈籠作裝飾,牆上的璧畫亦很特別,呈現一片中國風,甚有中國色彩。枱和櫈亦以木為主調,最重要是每張枱相隔頗遠,完全不怕和其他人有太近距離接觸。鍋底選擇有6款,價錢由$99至$133,也可選鴛鴦鍋底,價錢也只是加$30,好抵!但今晚我只係選酸菜白肉鍋,因為真係好鍾意食。醬料的種類很豐富,有指天椒,蒜蓉、麻油、醋、秘製醬油、祖傳腐乳醬、xo香辣醬、芫荽、蔥花、炸蒜和麻醬。一品酸菜白肉鍋$109~以新鮮酸白菜,豬大骨,鮮蕃茄,紅薯粉和豬五花肉新鮮熬製,酸甜味濃郁惹味,香氣四溢,我和S忍不住每人飲了4碗湯,因為真係好好味呀!白肉切得非常薄,肥瘦相隔,一點也不油腻,好正!自家製蜂巢豆腐$22~綿密香滑,古法熬煮的鴨血$44~口感煙韌,兩者索滿湯汁同樣美味!御用手切肥牛(小)$239~只須灼8秒就食得。肉質爽滑有咬口,牛味好濃郁,好好味。梅花豬肉(半份)$54~以豬肉片捲成一朵粉紅色玫瑰花,很美麗。豬肉片爽脆彈牙,很美味。響鈴卷$53~嘩!非常

去過3間火鍋撚,環境最好首選西環這間。

但今晚我只係選酸菜白肉鍋,因為真係好鍾意食。

白肉切得非常薄,肥瘦相隔,一點也不油腻,好正!

豬肉片爽脆彈牙,很美味。

響鈴卷$53~嘩!非常非常鬆脆,配埋一個類似錦鹵雲吞的酸汁真係勁好味!

就算放落湯底索滿湯汁,仍然感受到香濃的豆香,好好味呀!

金桔檸檬(杯)$28~酸酸甜甜,金桔味非常濃郁,好潤喉。

芋圓糖水(送)~甜品雖然是送的,但配料非常豐富,有又腍又甜的紅荳,Q彈的芋圓和甘甜的仙草,冰冰凉凉真係好好味。
2020-11-22
  • 梅花豬肉
  • 響鈴卷
  • 蜂巢豆腐
2020-12-03 809 views
之前已經光顧過一次火鍋撚, 真心覺得各方面都好正, 食過返尋味, 決定再ENCORE! 黃金蛋黃炸魚皮 $56即叫即炸, 一上菜, 香濃嘅鹹蛋黃味就撲鼻而來! 炸魚皮表面舖滿鹹蛋黃醬, 每一口都充滿濃郁嘅鹹蛋黃味, 而且香脆可口, 超讚!蜂巢豆腐白湯鍋 $133湯底足料,用蜂巢豆腐、鴨血、原條人蔘 及藥材等! 湯底味道鮮美,帶有淡淡藥材味! 蜂巢豆腐吸收湯底精華,豆味香濃, 口感軟綿,好味道!鴨血質地軟嫩細緻,唔會有腥味! 整個湯底好高質, 令人津津回味!🤗 極品安格斯肥牛(小)(半份) $90安格斯肥牛雪花紋分佈均勻,顏色漂亮, 好吸引! 安格斯肥牛 牛味突出,肉汁豐盈,肉質軟嫩可口, 好美味!極品黑豚肉 (半份) $62黑豚肉甘香可口, 油香四溢, 推介!鴛鴦雙蚌 (半份) $78珊瑚蚌及桂花蚌鮮甜爽脆,淥十秒左右就食得! 蟹子手打蝦丸 (半份)$42彈牙鮮美, 加入蟹子, 令口感更豐富!皇牌魚皮餃 (半份)$33紅薯寬粉 $38腐竹雞蛋沙冰 (送)用古代酒爵杯盛載著,有心思,賣相一流!沙冰帶有腐竹糖水香甜味,而且好清涼,正呀!藍妹啤酒 $21津路烏龍茶 $17

黃金蛋黃炸魚皮 $56

蜂巢豆腐白湯鍋 $133

極品安格斯肥牛(小)(半份) $90

極品黑豚肉 (半份) $62

黑豚肉甘香可口, 油香四溢, 推介!

鴛鴦雙蚌 (半份) $78

珊瑚蚌及桂花蚌鮮甜爽脆,淥十秒左右就食得!

蟹子手打蝦丸 (半份)$42
彈牙鮮美, 加入蟹子, 令口感更豐富!

皇牌魚皮餃 (半份)$33

紅薯寬粉 $38

腐竹雞蛋沙冰 (送)

藍妹啤酒 $21

津路烏龍茶 $17
2020-12-03 309 views
經屋企人介紹,話食材不錯,而且是一間良心企業,所以已經想嘗試多次,但之前曾多次訂位,實在有難度,而且限時間兩小時,所以不是我首選。今次剛巧疫情,終於即日可以訂到位,亦可以慢慢享用……。全程感到服務員態度很親切,和我們有傾有講,又介紹我們湯底及食材,湯底濃郁,食材新鮮,餐後還有腐竹冰沙及芋圓糖水奉送,有賓至如歸之感👍👍👍除了火鍋,內有大排檔美食,下次有機會亦可嘗試。坐位不多,要快趁手……😋😋😋
呢幾日開始涼咗好多🌬入冬之際最啱就係打個暖笠笠既邊爐!🫕🔥講到邊爐一定係我最愛既火鍋撚 !今次一行二人第一次黎到西環旗艦店,主要目的就係西環店有限定既招牌豬肚雞鍋🐥🍲 其他分店都係冇㗎😌一坐低即刻叫咗呢個招牌菜,大約等咗15分鐘左右,雞鍋終於到啦😍雞鍋用上成隻上等三黃雞,釀入胡椒豬肚,配上用中藥熬製既濃湯,滋補養陰,冬天飲完成身都暖晒🥰 店員悉心幫我地處理好雞肉同豬肚方便我地食,飲完雞湯就可以開始打邊爐喇!呢度火鍋配料嘅份量都可以叫全份/半份,有半份選擇就算2個人黎都可以識好多種類👍🏻 御用手切肥牛、極品安格斯肥牛、脆鯇魚腩、肥美鵝腸、響鈴卷、香菇貝鮑鮮滑、韭菜餃、皇帝菜同稻庭烏冬,大部份食物都好新鮮好有水準,而我最鍾意梗係佢哋嘅鵝腸同埋脆鯇魚腩,真係好鮮味!🤤🤤最後店家送上芋圓甜品,為呢頓出色嘅晚飯畫上完美嘅句號🥰 火鍋撚一直喺我心目中食物質素都唔錯,價錢合理,評價甚高。

2020-11-10 431 views
天氣有點涼 相約兩位朋友到西環火鍋撚火鍋店晚飯用openrice App book左7点非常方便 平時一般無訂位walk in需在鬥外等半小鐘左右這裏環境舒適, 衛生乾淨 枱與枱之間都有一定空間 我們三位安排坐在寬敞卡位坐得非常舒服 店長推介 蜂巢豆腐白湯鍋 鍋內有很好香料食材(鮮人參 ,草果,花椒,八角, 杞子龍眼肉 ………………等)值得一 試蜂巢豆腐,鴨血 , 脆骨腩 ,貴妃蚌 和 韮菜餃餐後奉送甜品有芋園及沙冰 各具特色食物新鮮好味道,價錢又合理 這個冬天又有一個好地方與家人朋友聚腳
天氣有點涼
相約兩位朋友到
西環火鍋火鍋店晚飯
用openrice App book左7点
非常方便
平時一般無訂位walk in
需在鬥外等半小鐘左右
這裏環境舒適, 衛生乾淨
枱與枱之間都有一定空間
我們三位安排坐在寬敞卡位
坐得非常舒服

店長推介

鍋內有很好香料食材
值得一 試

蜂巢豆腐,鴨血 , 脆骨腩 ,貴妃蚌 和 韮菜餃

餐後奉送甜品有芋園及沙冰
各具特色
食物新鮮好味道,價錢又合理
這個冬天又有一個好地方與家人朋友聚腳

2020-11-09
  • 脆鯇魚腩
2020-10-26 602 views
一個星期嚟咗兩次,食咗唔同嘅嘢,都咁好味。值得推介。必試的食物 ... 蜂巢豆腐白湯底、本地手切肥牛、象拔蚝、水餃,仲有好多不同嘅丸可供選擇,每款都唔錯,似乎廚師都係有heart 的人。但係黃金炸魚皮雖然味道好,但係就有啲硬,可以不試。另外,腐竹糖水沙冰就真係好獨特,好過飲汽水。如果夜晚去的話,揸車可以直接泊車係門口,都係博一博警察叔叔唔會行過,但係就方便啲。服務員仲係一班非常有禮貌的年輕人,值得一讚 !
2020-10-26
2020-10-25 533 views
之前見很多人力棒「火鍋撚」一直都想試但未有撞岩機會。就在昨天有夾岩時間一行四人去西環旗檻店一試此湯底老實說味道不算差。比起外面嘅台灣火鍋湯底較清,可惜麻辣湯底不夠麻和辣。白湯會較為出色牛肉方面,老實說實在有點失望,以$298價錢來說份量較細而且非常之薄,如果喜歡手切牛嘅朋友呢間火鍋店嘅牛性價比相對低這個黃金粟米,我開初以為是較乾身脆口但其實是較「林」嘅口感炸魚皮不是很好,粉太厚鴨血可能是全晚唯一抵食之選這個鴛鴦滑,雙菇滑我個人認為較有口感。黑松露那個可以不試,因我好鬆散這個法式龍蝦湯牛丸我個人不推介,比較怪。感覺傳統牛丸會較好
這個黃金粟米,我開初以為是較乾身脆口但其實是較「林」嘅口感
炸魚皮不是很好,粉太厚
鴨血可能是全晚唯一抵食之選
這個法式龍蝦湯牛丸我個人不推介,比較怪。感覺傳統牛丸會較好
2020-10-24 422 views
這家火鍋店是朋友介紹,我們才一起到來,我們叫了鴛鴦鍋,有沙嗲麻辣湯和凍豆腐湯,湯底內都有我喜歡吃的豆腐和鴨血。我們叫了3秒響鈴、手切牛肉、雞子、松露墨魚滑、鹹蛋黃豬肉丸、生菜和白菜。黑松露墨魚滑很美味,咬下去有淡淡的黑松露味,也有墨魚的爽滑。鹹蛋黃豬肉丸有令人感到驚喜,鹹蛋黃成龍紗廠,配上豬肉香味, 10分夾。雞子放在麻辣燙底煮好後, 10分美味。3秒響鈴有點兒失色,我感到有一點油的味道。最後他送的甜品也很有特色,我們見到了仙草芋丸,配上了紅豆,10分美味。
2020-10-07 618 views
呢間自從今年1月疫情開始,都無來食過了,難得限聚令鬆綁去返4人,於是就來會一會佢難忘嘅白湯。因為旺角分店已經滿曬,所以我地今次book左西環店,而每間分店都有一個獨特的名字,呢間就叫:‘典藝’,唔好問我點解,我真係唔知😂必點蜂巢豆腐白湯,係我最中意,雖然同台灣’無老鍋‘相比差啲啲,但係香港來講,作爲台式火鍋,而且可以飲嘅白湯,佢真係算最接近(養心殿高級版),因為好耐無飲,我一次過飲左4碗🙈,呢度加湯唔係加水,係加返濃湯。食物質素新鮮高質,個價錢係值得,另外值得一提係呢度個椒鹽雞軟骨,好特別,薄粉軟骨大,勁有口感,同出面食開整法好唔同,之前一直唔見呢道小食,唔知係咪新加。P.S.而家做緊全單85折優惠,正。

P.S.而家做緊全單85折優惠,正。
2020-10-04