2019-01-07 35 views
一直都鐘情港式既地道串燒店,可以飲住啤酒再慢慢點串燒。  最欣賞係呢度抽風ok,食完都唔會好成身味  燒魚片頭加燒賣,配埋啲辣醬一齊燒,絕對係另一種風味有串燒嘅絶配孜然粉,好惹味。牛舌正常厚度如果覺得唔夠味可自行加調味料~~~ 燒芝士響鈴  燒一燒就更香,而且裏面嘅芝士溶透產生拉芝效果,  另一個抵食又好味就一定係燒蒜蓉茄子。雖然係燒 但絕對唔乾身。燒玉桂焦糖金菠蘿,焦糖夠脆再加人岩岩好既玉桂味,同鮮甜的金菠蘿,值得一試。
一直都鐘情港式既地道串燒店,可以飲住啤酒再慢慢點串燒。

最欣賞係呢度抽風ok,食完都唔會好成身味

燒魚片頭加燒賣,配埋啲辣醬一齊燒,絕對係另一種風味

有串燒嘅絶配孜然粉,好惹味。

牛舌正常厚度如果覺得唔夠味可自行加調味料~~~

燒芝士響鈴
燒一燒就更香,而且裏面嘅芝士溶透產生拉芝效果,

另一個抵食又好味就一定係燒蒜蓉茄子。
雖然係燒 但絕對唔乾身。

2018-12-29
2019-01-05 29 views
今日同朋友去食串燒,😘去左尖沙咀嘅呢間小店。地方唔大,有高桌同椅嘅位置,都有地方放袋。叫左幾樣幾好食嘅,燒蒜蓉茄子🍆,茄子好入味,我哋仲傾緊究竟食唔食埋個皮。因為我成舊食左。😂跟著叫左個高質日本霜降牛肉串😍,呢一個高質!雖然唔平但係正。仲有燒流心鵪春蛋,真流心。仲有最愛嘅燒玉子❤️。開頭以為好普通,但食落又幾好味,小小甜,出面熱辣辣,咬入去好滑。🤤追加左燒珍寶大扇貝-蒜蓉!呢個扇貝超大隻,yumyum。😋
追加左燒珍寶大扇貝-蒜蓉!呢個扇貝超大隻,yumyum。😋
Dinner
2019-01-01 67 views
同事帶 L 到尖沙咀一間隱世烤物店,貪其位於大廈大堂內遠離街外人,是一個就腳的 蛇竇。店內裝潢格局有點像於沖繩美日混血的居酒屋。先來一客燒馬來西亞大蜆,全部都很大隻,而且鮮甜。如果想吃得濃味一點可以點隨碟附送的泰式辣汁,酸酸辣辣很惹味。食烤物又怎可缺少啤酒呢,這裡更有泰啤選擇, 當然絕配!珍寶大扇貝配蒜蓉粉絲平常於酒樓蒸就吃得多,燒就較小吃到。 很大隻值得一讚是經已去掉內臟,而且都算入味。燒玉桂焦糖金菠蘿真的要吃,菠蘿被切成一小口後面上塗上糖漿再烤,咬下去滲出香甜可口的菠蘿汁,面上那層糖漿凝固而成的焦糖、加上玉桂粉的香氣,嘗甜的一定喜歡。鹽燒黑豚肉龍躉卷很矜貴, 黑豚肉與龍躉肉的質感味道都不同咬落去,有層次得來亦很複雜。辛苦得來自在食,最合適辛苦工作過後要享受。至於籽然燒韮菜就當然惹味啦!燒娃娃菜都不錯但內裡假如不較乾身就更理想。這個蛇竇的確很正,冇介紹錯!

食烤物又怎可缺少啤酒呢,這裡更有泰啤選擇, 當然絕配!

至於籽然燒韮菜就當然惹味啦!

燒娃娃菜都不錯但內裡假如不較乾身就更理想。

這個蛇竇的確很正,冇介紹錯!

2018-12-10
Last Night Supper
  • 燒玉桂焦糖金菠蘿
2018-12-27 45 views
今日又同朋友捐窿捐啦揾好野食,最後就決定食呢間日式串燒!未入餐廳就見到大大個啤酒機,就知道係一個可以小酌兩杯嘅地方啦。餐廳裝修有啲似日本嘅居酒屋,仲有個小小嘅吧枱。關東煮呢度嘅關東煮唔係一般食開嘅熱食,反而係以涼拌嘅形式煮,蘿蔔幾清甜,係一個唔錯嘅前菜之選。牛油蒜蓉金菇串燒必點菜之一,份量都幾多,金菇吸哂牛油同蒜蓉嘅香,夠入味。沙嗲醬燒賣燒賣燒到外脆內軟,再加一層沙嗲醬就更香口。鵝肝多士係串燒店少見啲嘅菜色,份量雖然唔多,但勝在夠新鮮,鵝肝冇膻味,鵝肝嘅油脂同香脆嘅多士好match !雞腎串 玉子燒串燒配上咗泰式風味嘅醬汁,酸酸辣辣,都幾開胃。雞腎爽口;微甜嘅玉子燒加埋醬汁,食落就更多層次。燒貴妃蚌貴妃蚌大大隻,冇沙,加埋大量香蔥香蒜調味,識食一定食粉絲,吸哂啲鮮味。鹽燒秋葵就算食串燒,點都叫返啲蔬菜先感覺健康啲,秋葵唔會燒到好乾,啱啱好。

今日又同朋友捐窿捐啦揾好野食,最後就決定食呢間日式串燒!

餐廳裝修有啲似日本嘅居酒屋,仲有個小小嘅吧枱。

關東煮

牛油蒜蓉金菇

沙嗲醬燒賣
燒賣燒到外脆內軟,再加一層沙嗲醬就更香口。

鵝肝多士

雞腎串 玉子燒

燒貴妃蚌

鹽燒秋葵
2018-12-26 31 views
食物質素非常好,好好味燒蠔,燒魷魚,芝士燒烤菇,羊架,牛肉,煙肉韮菜,燒丸,雞亦,明太子,芝士響鈴,魯肉飯,烏冬...我帶埋兩歲半小朋友黎食都有野岩食,因為知道無BB櫈,我就自備一張過黎,想大人小朋友都食得舒服絕對會再黎食,回味
2018-12-22 37 views
香港天氣時冷時熱, 就連安排晚餐都好有難度。既然今日轉冷, 一於嚓返餐串燒先!餐廳近近地係尖沙咀, 方便返屋企。燒煙肉鵪鶉蛋 $32少有食到既配搭, 蛋味同煙肉又出奇地夾到, 唔會太搶味。燒芝士響鈴 $19又一非常少有既配搭。響鈴當然香脆,入面仲有流心芝士。食落唔都幾邪惡。燒蜜蜂雞中翼 $36沙嗲燒牛餐肉 $24味道非常濃郁,比平時食午餐肉更加濃郁香口。海鹽燒牛肩胛 $48 / 海鹽燒皇牌牛舌 $48 /孜然燒雞腎串 $24 / 沙嗲燒豬頸肉 $24

燒煙肉鵪鶉蛋 $32
少有食到既配搭, 蛋味同煙肉又出奇地夾到, 唔會太搶味。

燒芝士響鈴 $19

燒蜜蜂雞中翼 $36

沙嗲燒牛餐肉 $24

味道非常濃郁,比平時食午餐肉更加濃郁香口。

2018-12-21 85 views
喜膳燒喺尖沙咀寶勒巷, 門面唔算太顯眼, 不過出面都有一堆餐牌, 見到餐牌就知道餐廳喺邊。 餐廳唔算十分大, 以高而為主,然後係一個半開放式廚房, 一睇就知係日本居酒屋式的嘅格局。既然主打係食串燒,咁當然要試番幾串。燒山賊雞翼雞翼燒得皮脆肉嫩, 充滿胡椒的香辣, 仲好惹味香口 。海鹽燒牛肩胛牛肩胛肉質結實多汁, 有彈性同咬口, 以海鹽輕輕 燒後肉汁仍能夠保持在肉的入面, 非常好味。燒生蠔味道鮮味, 最欣賞係師傅火喉拿捏得很準, 上枱時生蠔仍然保持多汁嫩滑, 並附有青檸和檸檬一小片, 可隨意加添。肉質鮮嫩 細緻 , 肥瘦兼備,入口溶化。自家製磯煮南非鮑南非 鮑魚以日式磯煮方法 烹調, 糖心鮑魚層次鮮味,膠質豐富。 蘿蔔滿是日本醬汁和昆布的味道, 非常濃郁。牛油蒜蓉焗田螺薯蓉滿是牛油香 ,田螺肉質嫩滑。
見到餐牌就知道餐廳喺邊。

餐廳唔算十分大, 以高而為主,然後係一個半開放式廚房,

一睇就知係日本居酒屋式的嘅格局。

既然主打係食串燒,咁當然要試番幾串。

燒山賊雞翼

雞翼燒得皮脆肉嫩, 充滿胡椒的香辣, 仲好惹味香口 。

海鹽燒牛肩胛

牛肩胛肉質結實多汁, 有彈性同咬口,
以海鹽輕輕 燒後肉汁仍能夠保持在肉的入面, 非常好味。

燒生蠔

味道鮮味, 最欣賞係師傅火喉拿捏得很準,
燒安格斯肉眼串

肉質鮮嫩 細緻 , 肥瘦兼備,入口溶化。

自家製磯煮南
非鮑

自家製磯煮南非鮑

蘿蔔滿是日本醬汁和昆布的味道,

非常濃郁。

薯蓉滿是牛油香 ,

田螺肉質嫩滑。
燒安格斯肉眼串
2018-12-17 38 views
今日終於可以同朋友去試下呢間喜膳燒啦!平時經過都見到有人等位,今日唔駛等就決定一試! 雖然喺主打串燒,但入到去油煙味又唔算勁喎。餐廳面積唔算大,感覺幾熱鬧。Menu都有好多選擇,睇到花多眼亂呀!肉類,海鮮,蔬菜都有多款選擇。燒雞肉串有沙嗲同埋bbq味,我地叫左沙嗲。沙嗲味果然同雞肉好夾呀。雞肉非常入味,配料沙嗲勁惹味! 肉質唔會燒得太硬,推介! 叫左2款我至愛嘅牛!一款喺日本霜降和牛串。肉質較軟身,脂肪較多。另一款喺海鹽美國安格斯肉眼串。肉質較實在,牛味非常重,配搭少少海鹽提升左味道之餘唔會遮掩左啲牛味,唔錯! 極力推介燒蜜糖雞中翼。表皮味道帶蜜糖香味,脆身,咬落非常juicy! 燒到入面嘅肉汁冇流失到,讚! 肉質又好入味同嫩滑!海鮮方面叫左燒蠔,隻蠔嘅熟度啱啱好,一啲都唔乾。配搭番提供嘅檸檬,增加味道嘅層次感,仲要冇腥味。蔬菜方面叫左燒粟米。粟米色澤帶金黃色,微焦嘅感覺。好juicy, 又好方便食。另外茄子亦唔錯,有大量蒜蓉,茄子又燒到好淋,入晒味!

另外茄子亦唔錯,有大量蒜蓉,茄子又燒到好淋,入晒味!
2018-12-17 34 views
串燒癮發作, 同朋友入左喜膳燒進食晚餐。一人一碗烏冬, 加幾款串燒, 滿足滿足! 我們點了一豌熱烏冬, 一碗冷烏冬。稻庭烏冬豬骨湯很好吃, 它的湯有種鮮甜香滑, 溫泉蛋煮得剛好。胡麻醬涼拌稻庭烏冬令人吃出清新, 麻醬甜香, 烏冬彈牙。串燒也是有心之作, 特別喜歡燒新鮮白膳及燒原隻魷魚。 白膳軟滑而皮脆, 燒汁香甜。 魷魚很軟熟, 配上酸甜香辣汁, 惹味! 燒皇牌牛舌及燒豚肉龍躉卷也是不錯之選, 簡單的鹽燒, 把食物本質的鮮味托出, 值得試試! 最後要讚我最愛的炸美國穀飼雞塊, 它貌似麥樂雞, 但外皮香脆鬆口, 絕不油膩, 且雞肉鮮香, 食得出炸法的烹飪水準之餘, 也食出用心。 如果想點, 要早點叫, 因為製作需時, 即叫即炸! 喜膳燒絕對是串燒愛好者的好選擇。
稻庭烏冬豬骨湯
燒新鮮白膳, 燒皇牌牛舌及燒豚肉龍躉卷
燒原隻魷魚
炸美國穀飼雞塊
2018-12-16 20 views
同一大班朋友gathering想搵個地方食下野丶吹吹水👭👬有咩好地方推介?不如食串燒🍢也是個不錯的選擇😋。🍢霜降一口和牛🐂 $59係和牛啊😍見到仲要係廚師推介就立刻tick黎試吓 因為是燒的關係,所以鎖住肉汁,食落去勁Juicy,而且燒得好淋身👍🏻。🍢燒山賊雞翼 $39味道有點似譚仔土匪雞翼🧐但沒有它的那麼重口味 淡淡的孜然味 不好那麼重口味的朋友可以一試🌝。🍢明太子燒雞翼 $45賣相好吸引啊🤩燒到漲臌臌🍗裏面仲有明太子餡料 不過就有少少咸。🍢燒車厘茄煙肉卷 $29本身小編唔好車厘茄🍅但試左勁有驚喜😍💓車厘茄同煙肉勁夾 酸酸甜甜 小編私心推介❤️。🍢泰式燒原隻鮮魷魚🦑 $78食串燒當然要叫海鮮啦😆魷魚原隻上枱,而且燒得爽口彈牙 配上泰式醬汁 惹味十足❤️。📍喜膳燒 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷10號地舖

🍢霜降一口和牛🐂 $59

🍢燒山賊雞翼 $39

🍢明太子燒雞翼 $45

🍢燒車厘茄煙肉卷 $29

🍢泰式燒原隻鮮魷魚🦑 $78

📍喜膳燒 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷10號地舖
2018-12-16 30 views
好耐無去過燒烤,突然挑起條根好想食燒烤肉,但又唔想自己郁手燒,搞到全身燒烤味。同事介紹喜膳燒有師父燒埋食物,時間仲控制得啱啱好,食物新鮮;種類多有創意又好味,就去試試。係尖沙咀地鐵站行幾分鐘就到,地方唔算大;天花燈罩有懷舊氣氛;馬賽克磁磚圍住小酒吧,增添幾分色彩。美國珍寶燒蠔足足6吋長;啖啖肉,有海產鮮味👍。燒紐西蘭羊架;醃得入味,師父燒得恰到好處。日本霜降和牛串;入口淋嫩😋。沙爹燒厚魚肚同燒黑豚肉龍躉卷都係幾矜貴食材,好有創意又估唔到魚肚有口感彈牙;豚肉龍躉卷兩種肉類卷埋一齊入口,風味獨特。燒香脆日本雪魚乾,一片片薄條好鬆脆,同朋友嚟一邊飲酒一邊嘆最好不過。

美國珍寶燒蠔足足6吋長;啖啖肉,有海產鮮味👍。

燒紐西蘭羊架;醃得入味,師父燒得恰到好處

日本霜降和牛串;入口淋嫩😋。

• 美國珍寶蠔  紐西蘭羊架  燒魚肚  黑豚肉龍躉卷
2018-12-15 741 views
話說每年我都會去睇尖沙咀啲燈飾,之前好傻仔咁會揀聖誕節睇,逼人到爆!宜家老喇,只係想搵個無乜人既位打個卡就算_______________________🔹芝士響鈴 $19響鈴打邊爐就食得多,第一次見到烤成串燒,仲要加芝士,完全想像唔到係點既味.一食,不得了!響鈴好薄脆好鬆化,芝士好流心,都幾重芝士味!超完美組合!.🔹明太子釀雞翼 $45/2隻雞皮烤得好香脆內餡明太子唔係勁濃,但幾香.🔹黑松露鵝肝多士 $44要讚既係多士好脆,不過鵝肝味略嫌唔夠濃,黑松露聞落好香,但唔太食得到.🔹燒蒜蓉茄子 $24茄子唔係夠厚身大條既中國種,反而有啲似日本種,細條啲無乜籽,唔可以瘋狂加蒜蓉但蒜蓉味依然好夠.🔹燒黑豚肉龍躉卷 (鹽燒) $59用豚肉包住魚呢個組合真係幾特別龍躉味超強,魚肉札實彈牙豚肉其實都幾好味,不過相比之下完全變左大配角.🔹法式牛油蒜蓉焗田螺 $39新鮮焗出黎,夠晒熱田螺味香,而且有好多粒薯蓉染上牛油蒜蓉既咸香兩樣一齊食,味道真係好香濃.🔹貴妃蚌 隻蚌都幾大隻,食落非常爽口上面放上粉絲,蒜蓉同蔥配料份量同味道都剛剛好唔會搶過蚌既鮮甜.最後要大力讚一讚既係串燒都有鐵板上上枱時 吱吱聲而且啲
_______________________
🔹芝士響鈴 $19

🔹明太子釀雞翼 $45/2隻
雞皮烤得好香脆
內餡明太子唔係勁濃,但幾香
🔹黑松露鵝肝多士 $44
🔹燒蒜蓉茄子 $24
🔹燒黑豚肉龍躉卷 (鹽燒) $59
用豚肉包住魚呢個組合真係幾特別
龍躉味超強,魚肉札實彈牙
豚肉其實都幾好味,不過相比之下完全變左大配角
🔹法式牛油蒜蓉焗田螺 $39
新鮮焗出黎,夠晒熱
田螺味香,而且有好多粒
薯蓉染上牛油蒜蓉既咸香
兩樣一齊食,味道真係好香濃
🔹貴妃蚌
隻蚌都幾大隻,食落非常爽口
上面放上粉絲,蒜蓉同蔥
配料份量同味道都剛剛好
唔會搶過蚌既鮮甜
最後要大力讚一讚既係串燒都有鐵板上
上枱時 吱吱聲
而且啲串燒真係會熱好耐,好食好多!
2018-11-28
$200 (Dinner)
  • 燒芝士響鈴
2018-12-15 479 views
咁岩經過尖沙咀有d肚餓,凍冰冰又忽然很嚮往食串燒,於是來到這間喜善燒食返幾串。這裡用日式木質感的裝修,感覺温暖。食物水準不錯,讓我很懷念去日本🇯🇵旅遊行的某間居酒屋。 我同女仔朋友兩個,叫了幾串串燒及海鮮:牛肉都有幾款揀,我地揀左兩款,分別係日本霜降和牛(好香好有牛味又一d都唔膩)同埋安格斯肉眼串(有咬口,又唔靭,正)豬脛肉(以為燒完硬硬的,點知好 Juicy,有d似食肥美既叉燒)燒雞肉串 (揀左BBQ 汁,甜甜地味道好㚒)燒雞翼(燒雞翼~我鐘意食🎵味道調較得岩岩好,好野味~)蔬菜類叫左燒粟米 (個面有少少黑,擔心會苦苦地,點知又係估佢唔到既 Juicy ,加上同牛油既配撘,簡直無得輸)仲有燒茄子🍆,竟然半條開邊上,好抵食喎~海鮮呢,就叫左一隻蠔咁大把,因為朋友唔食蠔,而我.... 梗係唔理佢叫自己個份食啦。隻蠔好大隻好肥美呀,旁邊配左檸檬同青檸俾人選擇,又幾細心喎⋯⋯當然,最重要係新鮮同燒得剛剛好至於大蜆,又真係名副其實的幾大隻,肉身脹卜卜。至於係咪來自馬來西亞🇲🇾,我就梗係....食唔出啦🤣總之食落好鮮味~最後仲叫左隻燒魷魚🦑,咬咬下感好過癮,最適合做黎送酒啦!而且,非常抵食,份量
我同女仔朋友兩個,叫了幾串串燒及海鮮:
牛肉都有幾款揀,我地揀左兩款,分別係
日本霜降和牛(好香好有牛味又一d都唔膩)同埋
安格斯肉眼串(有咬口,又唔靭,正)
燒雞肉串 (揀左BBQ 汁,甜甜地味道好㚒)
燒雞翼(燒雞翼~我鐘意食🎵味道調較得岩岩好,好野味~)
仲有燒茄子🍆,竟然半條開邊上,好抵食喎~
最後仲叫左隻燒魷魚🦑,咬咬下感好過癮,最適合做黎送酒啦!而且,非常抵食,份量好足,食極都仲有咁🤣
偶然發現到間好味日式小店,都幾開心,我最鍾意既,竟然係燒粟米,整最簡單既食物但令人留下深刻印象,先係高手....
放左工好想食串燒就黎左呢間野 之前聽fd 講話佢門口好似間bar 原來真係 真心似 so chill haha行入去間舖唔算大 同埋都係六點零七點 所以唔多人 唔洗等位 可以食個early dinnerfirst round 嗌左個芝士響鈴卷 牛舌同和牛 等緊個陣已經聞到好香好想食 黎到個陣佢用個鐵板放住啲串燒 好貼心 可以keep warm 同埋唔洗用咁多碟 本身想食個響鈴先嘅不過岩岩整起好熱所以食左啲牛先啦 啲牛好香好juicy 同埋好軟身 岩晒我呢啲豆腐牙😂 之後試埋響鈴 個fd真係冇介紹錯 好脆同埋啲芝士好夠 雖然攤涼左陣 但都有少少拉絲效果 滿意😆 之後再嗌左蒜蓉扇貝 焗田螺 雞翼 燒茄子同埋流心鵪鶉蛋🤤🤤🤤扇貝好香好夠蒜味 田螺份量足 雖然細細兜咁但起碼都有六隻田螺 雞翼就正常燒雞翼 係有少少辣 燒茄子一向係我最愛所以都係好味的不得不提係個鵪鶉蛋 真心好正!!!一咬開啲黃係流心 細細粒可以成粒啪 正🤤🤤🤤 最後嗌左個大蜆 真心大粒 都好鮮甜 但就唔似燒出黎 可以再香啲呢間舖有得嗌手工啤 不過聽日要返工就唔好啦 唯有等下次happy friday 再試😝

Dinner
今日同個舊同事食,傾下計咁😊,佢係個酒鬼來的,😂所以問下佢有咩想食咁啊。佢話佢想食串燒🍢,考起我nah🤨,平時好少食,所以都要openrice 搵下,尖沙咀嘅專食串燒,飲酒傾計嘅餐廳。搵到呢間見佢有海鮮🍤、牛🍖、蔬菜🥗,款式幾多又近近地,所以就揀左佢。位置都幾容易搵到,入面雖然唔大,但都坐得幾舒服,😘每枱都有多一個好似椅子咁嘅野俾你放袋。野食款式同種類都幾多,仲有d時令海鮮提供,呢個就要留意佢個牆。咁食物方面我地就叫左⭐️貴妃蚌 (時令海鮮)好有鮮味,上面又有粉絲👍🏼⭐️泰式燒原隻鮮魷魚🦑魷魚好大隻,點埋啲泰式醬幾好食❤️⭐️牛油蒜蓉焗什菇個人認為牛油蒜蓉焗咩都好食😂⭐️燒金菇肥牛卷呢個超級正🤤!配埋佢嗰啲肥牛醬❤️⭐️黑松露鵝肝多士

咁食物方面我地就叫左
⭐️貴妃蚌 (時令海鮮)
好有鮮味,上面又有粉絲👍🏼

⭐️泰式燒原隻鮮魷魚🦑
魷魚好大隻,點埋啲泰式醬幾好食❤️

⭐️牛油蒜蓉焗什菇
個人認為牛油蒜蓉焗咩都好食😂

⭐️燒金菇肥牛卷
呢個超級正🤤!配埋佢嗰啲肥牛醬❤️
⭐️黑松露鵝肝多士
$200 (Dinner)