3 day(s) ago 0 views
餐廳喺輕鐵旁,打卡好靚🚆同朋友一邊曬住太陽,一邊嘆下午茶,真係好chill☀️☁️土耳其辣烤雞芝士墨西哥卷 $76內有烤雞、芝士、沙律菜、青瓜、薯茄、洋蔥,咬落去都幾足料,餅皮烤得啱啱好,烤雞好惹味,甜甜辣辣咁🌶️好開胃😝沙律菜都好新鮮,唔錯!咸牛肉芝士奄列貝果 $68內有牛肉、芝士、蛋、沙律菜、蕃茄,一上菜真係「嘩」咗聲🤣第一次食咁大個貝果,大過我塊面🥯咸牛肉、芝士、奄列配合得好好,充滿咸香,個味道好夾,食到好滋味😆推薦大家一試!
土耳其辣烤雞芝士墨西哥卷 $76

咸牛肉芝士奄列貝果 $68

2024-05-07
$70 (Tea)
2024-03-28 118 views
屯門清靜cafe,簡約白色裝潢,有室外室內位置,呢啲天氣坐出邊都不錯。位置近建生輕鐵站,可以撘到兆康西鐵再轉輕鐵前往。Lychee Rose Soda🍸清甜荔枝配上有氣梳打,超級解渴,唔會過分甜,鋪上小小玫瑰作點綴,賣相好靚。18+ Tiramisu 🍫好香滑嘅cream,略嫌手指餅俾冧酒浸得有啲太淋,酒味偏重。泰茶cheese cake/咖啡cheese cake🍰芝士蛋糕好滑身,好香濃嘅芝士味,而泰茶同咖啡味都係淡淡的,唔會搶走本身芝士嘅味。自己最推介泰茶cheese cake。👍🏻

Lychee Rose Soda🍸

18+ Tiramisu 🍫

泰茶cheese cake/咖啡cheese cake🍰
自己最推介泰茶cheese cake。👍🏻
2024-03-07 125 views
自家製白汁蛋碎XXL貝果 好鐘意食貝果嘅煙韌,不過呢個係XXL貝果形麵包😅。白汁蛋碎唔少,都係會邊食邊跌😆。相比平時食開嘅,呢個真係XXL,有手掌咁大,飽飽。期間限定~薑汁咖啡一到冬天我就鐘意搵薑汁咖啡飲,呢日咁啱天陰落雨,真係好需要杯暖胃熱飲。呢間比較特別,就係等左好耐~~不過係值得嘅💪🏻因為係鮮搾薑汁😍飲落辣味適中,咖啡味又出到,杯邊沾上一圈咖啡糖,適度調和薑辣,好啱打咭,推介👍🏻。

自家製白汁蛋碎XXL貝果

Type of Meal
Tea
薑汁咖啡
2023-12-06 327 views
這間不在屯門市中心區域的cafe真係會特別靜D 人唔會太多 感覺好舒適嘅cafe•之前都幫襯過幾次飲佢地嘅咖啡 但都未試過坐底食嘢今次心血來潮想坐底試試佢地嘅嘢食 揀左一牛角包滑蛋沙律 份量都幾大下 一大片滑蛋+應該有一半分量的牛油果+大大一個牛角包🥐味道雖然真的說不出特別好食 但還是可以的如果有一天不想吃得太飽 都可以考慮下這個·Blue Monday這顏色真的絕了😂其實就是檸檬特飲Blue Lemonade酸酸甜甜的特別容易入口👍🏻
這間不在屯門市中心區域的cafe

這顏色真的絕了😂
其實就是檸檬特飲Blue Lemonade
酸酸甜甜的特別容易入口👍🏻
2023-09-24 540 views
再次回訪呢間 𝓕𝓲𝓻𝓼𝓽 𝓢𝓽𝓪𝓰𝓮 𝓒𝓪𝓯𝓮原來而家有全日早餐 而且仲好多款式🥗🫔🥯🤤𝓒𝓪𝓯𝓮位置係建生輕鐵路軌旁🛤️ 望住輕鐵經過 猶如置身旅行嘅感覺🤭落地大玻璃嘅設計 再加上陽光透射入鋪坐喺度嘆個早餐 飲杯咖啡☕️人都突別醒神😌🤎🤍咸牛肉芝士墨西哥卷🫔 (走芝士) $98(套餐包黑醋沙律及$42或以下飲品/有機茶🫖)咸牛肉卷裏面包上咸牛肉、沙律菜、青瓜、蕃茄、洋蔥🍅🥬🥒🧅旁邊仲有加咗黑醋嘅沙律菜🥗 呢份早餐低脂又健康 仲要好飽肚😋 提拉米蘇鮮奶咖啡☕️ 呢杯咖啡打卡一流 賣相相當吸引😍手指餅上有少許糖粉同可可粉點綴🤍🤎ᴇsᴘʀᴇssᴏ 加入奶油做成分層 面層仲有好多可可粉 唔會太甜 又唔會太膩🤎First Stage Cafe @first_stage_cafe 📍屯門良德街8號珀御坊地下G07號舖#FirstStageCafe #屯門cafe #屯門 #屯門咖啡店 #咖啡店 #coffeeshop #coffee #早餐 #全日早餐 #墨西哥卷 #食好西 #打卡 #文青cafe #hkig #Tuenmun #foodblog #hkfoodie #foodie #foodiebl
再次回訪呢間 𝓕𝓲𝓻𝓼𝓽 𝓢𝓽𝓪𝓰𝓮 𝓒𝓪𝓯𝓮
原來而家有全日早餐 而且仲好多款式🥗🫔🥯🤤

𝓒𝓪𝓯𝓮位置係建生輕鐵路軌旁🛤️
望住輕鐵經過 猶如置身旅行嘅感覺🤭
落地大玻璃嘅設計 再加上陽光透射入鋪
坐喺度嘆個早餐 飲杯咖啡☕️
人都突別醒神😌🤎🤍

咸牛肉芝士墨西哥卷🫔 (走芝士) $98
(套餐包黑醋沙律及$42或以下飲品/有機茶🫖)
咸牛肉卷裏面包上咸牛肉、沙律菜、青瓜、
蕃茄、洋蔥🍅🥬🥒🧅

手指餅上有少許糖粉同可可粉點綴🤍🤎
ᴇsᴘʀᴇssᴏ 加入奶油做成分層
面層仲有好多可可粉 唔會太甜 又唔會太膩🤎

📍屯門良德街8號珀御坊地下G07號舖

#FirstStageCafe #屯門cafe #屯門 #屯門咖啡店 #咖啡店 #coffeeshop #coffee #早餐 #全日早餐 #墨西哥卷 #食好西 #打卡 #文青cafe #hkig #Tuenmun #foodblog #hkfoodie #foodie #foodieblogger #foodiehk #chill #metime #blogger #hkblogger
2023-09-24 336 views
第一次去屯門建生玩Playhouse,唔知有咩食!上網見到宜果Cafe唔錯,所以試下!放完電,仔仔好肚餓,我就急急腳去點餐,職員哥哥提我慢慢黎,唔洗急!真係做左人阿媽,樣樣都要急!好似好耐無試過好好慢慢咁食一餐飯!整體食物都OK,環境舒服,好鍾意可以望到出面既樹同埋有很多狗狗經過!貝果份量大都飽肚,係一個比都市人放鬆,令時間停頓的地方。雖然宜個豆丁係餐廳都有點吵...真係唔好意思,食食下大聲講話要去💩💩..搞到成餐廳既客人都知..好在餐廳隔離已經有洗手間,幾方便!美中不足係環境空境比較窄,如何要講心事就唔太適合,因為隔離台都會聽到。希望再有機會發掘一下屯門建生有咩美食餐廳!

貝果份量大都飽肚,係一個比都市人放鬆,令時間停頓的地方。
好在餐廳隔離已經有洗手間,幾方便!
甜蜜香橙有機茶

芥末味噌蜜糖煙三文魚貝果

牛角窩夫滑蛋沙津(加配牛油果)

咸牛肉芝士墨西哥卷
希望再有機會發掘一下屯門建生有咩美食餐廳!
2023-09-17
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
甜蜜香橙有機茶
芥末味噌蜜糖煙三文魚貝果
2023-08-09 401 views
之前一直都好想過嚟試😋趁住暑假就同小朋友一齊去Chill吓🫠呢度環境寬敞真心舒適又整潔乾淨加上有落地玻璃採光度良好打卡一流最適合享受下午悠閒時光~~今次我哋點咗餐廳熱賣嘅「墨西哥卷套餐」🌯☕️真係值得推介👍👍十分足料‼️1)挪威煙三文魚芝士墨西哥卷🫔 $106 (9/10)2)牛油果白汁碎蛋墨西哥卷🌮️$98 (9/10)以上套餐都包$42以下飲品一杯🥃兩款都好足料口感一流😋材料新鮮配搭醬料一齊食非常好味‼️小朋友食完都話要Encore😬3)藍柑橘梳打🍊+$6(8/10)感覺甜甜酸酸很清新~味道不錯!4)榛子鮮奶咖啡+$6(8/10)濃濃榛果味☕️入口又香又滑~5)海鹽焦糖Roll cake $58(8.5/10)蛋糕鬆軟綿密美味加上海鹽焦糖口味是我喜歡的喑地裡已經加了分😋👍*整體來講值得再回訪👍*
之前一直都好想過嚟試😋
趁住暑假就同小朋友一齊去Chill吓🫠
呢度環境寬敞真心舒適又整潔乾淨
加上有落地玻璃採光度良好打卡一流
最適合享受下午悠閒時光~~

今次我哋點咗餐廳熱賣嘅「墨西哥卷套餐」🌯☕️
真係值得推介👍👍十分足料‼️

1)挪威煙三文魚芝士墨西哥卷🫔 $106 (9/10)
2)牛油果白汁碎蛋墨西哥卷🌮️$98 (9/10)

以上套餐都包$42以下飲品一杯🥃
兩款都好足料口感一流😋
材料新鮮配搭醬料一齊食非常好味‼️
小朋友食完都話要Encore😬

3)藍柑橘梳打🍊+$6(8/10)
感覺甜甜酸酸很清新~味道不錯!

4)榛子鮮奶咖啡+$6(8/10)
濃濃榛果味☕️入口又香又滑~

5)海鹽焦糖Roll cake $58(8.5/10)
蛋糕鬆軟綿密美味
加上海鹽焦糖口味是我喜歡的
喑地裡已經加了分😋👍

*整體來講值得再回訪👍*

2023-08-03 235 views
服務:非常親切細心,笑容滿面飲食:咖啡非常好,性價比高環境:舒適安靜,地方大,多個靚靚打卡位,影相一流,戶外戶外一樣咁吸精位置:交通方便,容易搵到店鋪所在地點。
服務:非常親切細心,笑容滿面

飲食:咖啡非常好,性價比高

環境:舒適安靜,地方大

多個靚靚打卡位,影相一流

戶外戶外一樣咁吸精

位置:交通方便,容易搵到店鋪所在地點。

2023-08-02
$50 (Tea)
2023-07-02 297 views
下雨天坐在露天座位休閑歇息點了一份海鹽焦糖蛋糕卷 但稍稍偏甜了忌廉有點硬身 然而旁邊的焦糖脆片依然是大愛的配料又找來一杯平常不太會點的Irish coffee 簡單的只有愛爾蘭威士忌濃縮咖啡忌廉棒住杯子隱約感受到微微暖和的酒温一口先嚐到微涼的忌廉 繼而帶有甜味的熱咖啡酒慢慢滑入喉嚨幸得它抹走雨天的鬱悶不振 連心情都變得輕盈了𓏭𖤥 First Stage Cafe 屯門良德街8號珀御坊地下G07號舖༶ 海鹽焦糖忌廉蛋糕卷 ₅₈ ༶ 芒果熱情果裗打 ₄₈༶ IRISH COFFEE (H) ₆₈𓏭
下雨天坐在露天座位休閑歇息

༶ 芒果熱情果裗打 ₄₈
༶ IRISH COFFEE (H) ₆₈
𓏭
2023-05-30 238 views
呢間Cafe環境靚就不在話下,在輕鐵路軌旁,望住輕鐵列車經過,的確係有啲似置身歐洲的感覺,佢哋連食物都越做越好,同越來越多款色。最近lunch時間去,一個墨西哥卷餅套餐非常之好食,taco唔會太乾,配一杯飲品,就可以好好咁享受一個寧靜午餐。另外,佢哋嘅bagel亦都好出色,份量足夠,小籠蝦牛油果配搭好味。好地方當然唔係只嚟過一次啦!另外一次,下午茶嘅時候叫一杯凍嘅飲品再加件cake,坐喺度望住個靚境簡直係一個超正嘅享受。🥰😋

2023-05-25
$90 (Lunch)
2023-05-27 168 views
今朝落雨,但又想飲咖啡,就去珀御坊嘅first stage cafe食早餐💕。呢度環境好chill,最衰今日天氣唔好,如果唔係,坐出面仲正。我叫咗Hazelnut Latte☕,Hazelnut味好香,甜甜地,好啱我嘅口味。Croffle Scramble Egg Salad,窩夫好香脆,同碎蛋沙律一齊食,味道好夾。我見隔離枱食貝果🥯同墨西哥卷🌮,睇落都唔錯,下次再嚟試下💕

我見隔離枱食貝果🥯同墨西哥卷🌮,睇落都唔錯,下次再嚟試下💕
2023-05-13
Type of Meal
Breakfast
◤ғɪʀsᴛ sᴛᴀɢᴇ ᴄᴀғᴇ◢屯門休閑ᴄᴀғᴇ☕️有日光加持 環境十分ᴄʜɪʟʟ ☆彡❥ 鹹牛肉芝士墨西哥卷 $𝟿𝟾❥ 牛油果白汁碎蛋墨西哥卷$𝟿𝟾以上是套餐價格 包$𝟺𝟸或以下飲品一杯兩款口味都很足料!一款味濃 一款清新如果可以同ғʀɪᴇɴᴅ sʜᴀʀᴇ各一件就最好😉🝮 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ʟᴀᴛᴛᴇ +$𝟷𝟾🝮 ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ ʟᴀᴛᴛᴇ +$𝟼❥ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ $𝟼𝟾很適合打卡的賣相 ❤︎︎口感十分幼滑 酒味突出 ❥ 海鹽焦糖ʀᴏʟʟ ᴄᴀᴋᴇ $𝟻𝟾蛋糕濕潤軟熟整體味道不會太甜海鹽焦糖是我喜歡的口味所以暗地裡加了分🙈🜚 甜品價格在同區來說有丁點進取不過賣相非常討好 味道也不錯而且環境真的很ᴄʜɪʟʟ啊 整間ᴄᴀғᴇ被落地玻璃包圍 採光度十分足夠亦有室外位置 員工友善 很ʜᴇʟᴘғᴜʟ不錯的用餐體驗 :)
◤ғɪʀsᴛ sᴛᴀɢᴇ ᴄᴀғᴇ◢
屯門休閑ᴄᴀғᴇ☕️
有日光加持 環境十分ᴄʜɪʟʟ ☆彡

❥ 鹹牛肉芝士墨西哥卷 $𝟿𝟾
❥ 牛油果白汁碎蛋墨西哥卷$𝟿𝟾
以上是套餐價格 包$𝟺𝟸或以下飲品一杯
兩款口味都很足料!
一款味濃 一款清新

而且環境真的很ᴄʜɪʟʟ啊
整間ᴄᴀғᴇ被落地玻璃包圍 採光度十分足夠
亦有室外位置
員工友善 很ʜᴇʟᴘғᴜʟ
不錯的用餐體驗 :)
2023-05-26 128 views
難得既高質cafe👍🏼👍🏼 無論環境食物員工嘅服務態度都係非常好特別係嘢飲非常好飲同埋特別☺️宇治抹茶紅豆牛角窩夫⭐️⭐️⭐️⭐️牛角窩夫好鬆脆,好香牛油味🥰紅豆同抹茶忌廉嘅份量不太多😄抹茶忌廉好濃厚😈份量啱啱好, 係足夠用嚟查每一啖嘅窩夫每一啖都有滿滿嘅抹茶味 帶甘紅豆夠淋 帶甜 好夾❤️海鹽焦糖忌廉蛋糕卷⭐️⭐️⭐️⭐️焦糖海鹽嘅味道偏淡 有淡淡的焦糖香蛋糕做得非常出色,非常綿密鬆軟提拉米蘇鮮奶咖啡⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️提拉米蘇,超級好味!!香!滑!甜!甘!都做得好出色😆係令人心情好好既味道 大人感既味道😂提拉米蘇係冇蛋糕嘅部份 用放係面既手指餅 去吸收 😌同咖啡係絕配! 上面鋪滿嘅朱古力粉 係神來既點綴苦甘味平衡返提拉米蘇嘅甜膩既感覺🥰伯爵茶朱古力⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️茶味同埋朱古力嘅配合程度係令人驚艷飲咗第一啖已經係嘩咗一聲好治療 好想一啖接一啖咁飲,茶味同朱古力味好平衡兩種味道好細味得出黎
難得既高質cafe👍🏼👍🏼
無論環境食物員工嘅服務態度都係非常好
特別係嘢飲非常好飲同埋特別☺️

宇治抹茶紅豆牛角窩夫⭐️⭐️⭐️⭐️
牛角窩夫好鬆脆,好香牛油味🥰
紅豆同抹茶忌廉嘅份量不太多😄
抹茶忌廉好濃厚😈
份量啱啱好, 係足夠用嚟查每一啖嘅窩夫
每一啖都有滿滿嘅抹茶味 帶甘
紅豆夠淋 帶甜 好夾❤️

海鹽焦糖忌廉蛋糕卷⭐️⭐️⭐️⭐️
焦糖海鹽嘅味道偏淡 有淡淡的焦糖香
蛋糕做得非常出色,非常綿密鬆軟

提拉米蘇鮮奶咖啡⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
提拉米蘇,超級好味!!
香!滑!甜!甘!都做得好出色😆
苦甘味平衡返提拉米蘇嘅甜膩既感覺🥰

伯爵茶朱古力⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
茶味同埋朱古力嘅配合程度係令人驚艷
飲咗第一啖已經係嘩咗一聲
好治療 好想一啖接一啖咁飲,
茶味同朱古力味好平衡
海鹽焦糖忌廉蛋糕卷
提拉米蘇鮮奶咖啡
伯爵茶朱古力
2023-05-10 145 views
今日難得早上可以偷閒,在屯門區內找一間咖啡店,好好享受下me time。這間店位於屯門輕鐵建生站附近,坐落在輕鉄旁很容易找到。淺灰白色系列配落地大玻璃,地方大整潔乾淨,還有戶外坐位可以帶埋毛孩一齊來chill 下。我點了牛油果,酸種麵包配沙律,和炒滑蛋,熱抹茶鮮奶。早餐配飲品,飲品可減$15。食物方面個人覺得可以,麵包是有稍烘過,有帶出酸種麵包的特別香氣但不會太乾,尤其是滑蛋恰度好處。下次會再來,想試吓煙三文魚bagel 和咖啡。

牛油果酸種麪包配沙律和炒蛋,熱抹茶鮮奶
2023-05-10
$100 (Breakfast)
牛油果酸種麪包配沙律和炒蛋,熱抹茶鮮奶
2023-05-08 119 views
位於屯門良德街的First Stage Cafe,地理位置不太方便:須在屯門站轉輕鐵到良景站,再步行約10多分鐘才抵達。建議想清楚有沒有很閒的心才前往喔~不然期望愈大,失望愈大,畢竟這間算是中規中矩的咖啡店。.店鋪面積大,樓底高,裝潢風格跟許多常見連鎖式咖啡店類近,用上柔和色調,走簡約路線。較為特別的地方,應該是採光落地玻璃吧和位於輕鐵旁邊吧?.不過窗外的「小花園」擺放不少顏色十分鮮豔的網狀橙紅椅子,個人覺得跟整體風格不太配襯。其他能避開窗外雜物的坐位,早已被坐滿,所以只好放棄拍落地玻璃區欸~.至於網上看到的招牌logo打卡位置,剛好當日被員工(或者是老闆?)使用中。綜合而言,整體環境略微普通。雖然地方很大,但是只有一兩個坐位有點看頭,需要小幸運才坐到噢~.▪️芥末味噌蜜糖煙三文魚貝果($78)容器屬於稍微外擴的碗盤,在砌包件時有些少不便,刀位很容易會碰到碗邊,發出討厭的磨擦聲。不要緊,用手吃也可以,只是稍為有點狼狽。味道方面中規中矩,未算深刻,就一碟能飽腹的貝果餐。丸久小山国抹茶鮮奶和咖啡都還好,不過不失,只能說「就是連鎖店的咖啡呀」~
▪️芥末味噌蜜糖煙三文魚貝果($78)

2023-04-23
$150 (Tea)