┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈記錄翻之前去左屋企附近既cafe 食早餐🥣呢間店超大間!勁多位,有outdoor 又有indoor 下午有陽光仲會照到入黎tim 好寫意┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Syphon (5/5)呢個係店員推薦的,初嚐虹吸咖啡☕️又幾特別,同手沖差唔多味道都係非常有層次感!而且好香┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Mini Roll Combo (4/5)呢個可以一次享受三款不同酥點!有菠菜酥,香腸酥,雞肉酥三款都很不錯,酥皮幾出色 唔會過份油膩,配齋啡一流🤩┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈估唔到屯門都有間不錯的cafe ,岩曬屯門人放假自己去chill都無問題👍🏻店員又熱心 很好呢~
下午有陽光仲會照到入黎tim 好寫意

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Syphon (5/5)
呢個係店員推薦的,初嚐虹吸咖啡☕️又幾特別,同手沖差唔多
味道都係非常有層次感!而且好香

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Mini Roll Combo (4/5)
呢個可以一次享受三款不同酥點!有菠菜酥,香腸酥,雞肉酥
三款都很不錯,酥皮幾出色 唔會過份油膩,配齋啡一流🤩

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
估唔到屯門都有間不錯的cafe ,岩曬屯門人
放假自己去chill都無問題👍🏻店員又熱心 很好呢~
2022-05-20 103 views
Feel so excited to be there! Outdoor and indoor sitting area were available. But I came in rainy day so i sat indoor. Light railway trains just passed by me during my time there. So relaxing☺️Tasting Notes:First Stage Super BagelTasted super good, fresh with simple ingredients: lots of purple onion 🧅, avocado 🥑 , cucumber 🥒 , tomato 🍅 & smoked salmon. For the bagel, it’s in bagel shape but simple bread texture😂 but matched well with the ingredients. Egg salad 🥗 was fresh. the salad vinegar was v

Tasting Notes:

First Stage Super Bagel

Egg salad 🥗 was fresh. the salad vinegar was very appetising😋 Definitely soul of the dish💚

Roll Cake with Caramel Cream
Roll Cake with Caramel Cream

Taste not bad but not smooth enough

Con Pana
Con  pana

Balance of sweetness and sournesses of espresso

Hazelnut Latte

Hazelnut taste blended with coffee smoothly☕️

Corned Beef Cheese Taco 🌮
Corned Beef Cheese Taco
Corned Beef Cheese Taco

No rating coz i don’t eat beef but bf said not bad😄
2022-05-01
Type of Meal
Tea
  • Con  Pana
  • Hazelnut  Latte
記得之前都有講過,要在香港這個cafe氾濫的城市站得穩,她必定是有其可取之處,而位於屯門的First Stage呢?看過不少KOL的打卡帖文都說First Stage給人1個置身外國的感覺,可能是因為這裡的空間感頗充足吧,又或者是因為她的位置是遠離市區(但對於屯元天街坊來說,First Stage的位置都尚算方便,畢竟她就在輕鐵站旁)。平日下午來吃件泰式奶茶芝士蛋糕,搭配1杯Dirty。先講蛋糕。本著泰式食物都是比較重口味的心態來吃第1口蛋糕,果然是吃到濃香順滑的芝士味,可惜尚欠同樣是重點的泰式奶茶味。再講Dirty。店家選用偏fruity的咖啡配濃厚鮮奶。微暖的咖啡和冰凍鮮奶成功做到「冰火」效果,厚實的奶香和咖啡味停留在口腔中,感覺不錯。總的來說,咖啡對味,甜品有待進步。

平日下午來吃件泰式奶茶芝士蛋糕,搭配1杯Dirty。

總的來說,咖啡對味,甜品有待進步。

2022-05-09 100 views
@first_stage_cafe 見到個間大Cafe環境咁靚,可以黎Hea下做下野😎雖然星期日都多人,好彩隔離仲有間細房可以靜靜地Chill下👍🏼👍🏼陽光哂住好舒服啊🌤️其實戶外位都好夠大風,唔太熱牛油果酸種包碎蛋沙律 $68Overall價錢都唔貴,又好食!😙😙🙌🏽我一個人都可以清哂,碎蛋好正🥗芥未味噌密糖三文魚貝果🍩 $72有D密集恐𢣷症😣😣好多黑色點點,佢個貝果都唔太硬,三文魚又香👍🏼Blue Monday $50其實係Blue Lemonade,呢個值得一讚,夠甜~唔會太酸,好容易入口📍 First Stage Cafe (屯門)屯門良德街8號珀御坊地下G07號舖

@first_stage_cafe

牛油果酸種包碎蛋沙律 $68

芥未味噌密糖三文魚貝果🍩 $72

Blue Monday $50

📍 First Stage Cafe (屯門)
2022-05-07 96 views
黎得唔好對食物有咩期待 bagel唔好食 夾住既料冇特別同唔好食 只有幾塊菜 好細既一塊蕃茄 同兩三塊三文魚 但係收80蚊 性價比低叫左杯哥倫比亞虹吸咖啡 用機沖 正常發揮 偏若有小小甘味 但係85蚊 價錢偏小貴仲叫左杯熱伯爵茶朱古力 正常發揮 但係連搞伴既木棒都冇枝 令朱古力粉沉澱係底部 唔通要我用手指搞呀? 放假通常都會搵間cafe試下 食過屯門好幾間cafe. 公道講句 環境係ok. 裝修有d格調 黎一次打卡係ok. 但係黎食野 或者 飲杯野就唔會選擇依一間

放假通常都會搵間cafe試下 食過屯門好幾間cafe.
2022-04-18 117 views
𝘏𝘪𝘥𝘥𝘦𝘯 𝘢𝘸𝘢𝘺 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘳𝘢𝘯𝘲𝘶𝘪𝘭 𝘳𝘦𝘴𝘪𝘥𝘦𝘯𝘵𝘪𝘢𝘭 𝘩𝘰𝘰𝘥, 𝘪𝘵𝘴 𝘴𝘰𝘰𝘵𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘧𝘧-𝘸𝘩𝘪𝘵𝘦 𝘱𝘢𝘭𝘦𝘵𝘵𝘦 𝘥𝘦𝘴𝘪𝘨𝘯𝘴 𝘰𝘰𝘻𝘦𝘴 𝘮𝘦𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘵𝘰𝘯𝘦𝘴 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘢𝘪𝘳𝘺 𝘴𝘱𝘢𝘤𝘦 𝘶𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘣𝘦𝘢𝘮𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘶𝘯𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵. 𝘐𝘵 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘴 𝘶𝘱 𝘩𝘰𝘶𝘴𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘣𝘪𝘵𝘦𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘥𝘦𝘭𝘪𝘤𝘢𝘵𝘦 𝘵𝘦𝘢 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘱𝘢𝘪𝘳𝘪𝘯𝘨𝘴 (𝘴𝘦𝘭𝘦𝘤𝘵𝘦𝘥 𝘰𝘯𝘦𝘴 𝘤𝘰𝘮𝘦 𝘪𝘯 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘯𝘶𝘵𝘵𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵𝘺 𝘷𝘢𝘳𝘪𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𝘴 𝘵𝘰𝘰). 𝘌𝘮𝘣𝘢𝘳𝘬 𝘰𝘯 𝘢 𝘭𝘰𝘯𝘨 𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 𝘴𝘵𝘢𝘺 𝘢𝘵 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘱𝘪𝘵-𝘴𝘵𝘰𝘱 𝘸/ 𝘢𝘭𝘧𝘳𝘦𝘴𝘤𝘰 𝘵𝘦𝘳𝘳𝘢𝘤𝘦 (𝘸𝘩𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘸𝘦𝘢𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘢𝘭𝘭𝘰𝘸𝘴) 𝘵𝘰 𝘨𝘦𝘵 𝘳𝘦𝘧𝘶𝘦𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘦𝘤𝘩𝘢𝘳𝘨𝘦𝘥!餐廳隱藏在寧靜的住宅中,其舒緩的灰白色調色板設計在陽光明媚的通風空間中散發出柔和的色調。 它提供自製的甜食,搭配精緻的茶和咖啡(精選的也有堅果和果味)。 在這個帶有露天露台(天氣允許的

餐廳隱藏在寧靜的住宅中,其舒緩的灰白色調色板設計在陽光明媚的通風空間中散發出柔和的色調。 它提供自製的甜食,搭配精緻的茶和咖啡(精選的也有堅果和果味)。 在這個帶有露天露台(天氣允許的情況下)的休息站停留一個漫長的下午,以補充能量和充電自己!
Matcha Latte 🍵
Mini Croissant with Egg Salad 🥐
Strawberry Cheesecake Vegan🍓
Chocolate 🍫
2022-01-22
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
Strawberry Cheesecake Vegan🍓
Chocolate 🍫
  • Mini Croissant with Egg Salad
  • Strawberry Cheesecake Vegan
  • Matcha Latte
  • Chocolate
之前出story大家都好踴躍🤣即刻入左我最chill cafe嘅top 3🤩環境絕對係wow factor +夠大間🥰全間都用落地玻璃 採光度足又唔曬😜可能無乜人知 weekend 12點後都唔太多人😌可以坐室外仲chill 有渡假vibe藤椅梳化🌴食物多選擇: ADB bagel 蛋糕🍰虹吸咖啡都有Matcha latte🍯🍣蜜糖芥辣味噌三文魚bagel🥯 ($72)🥯bagel超巨型😳仲大過我隻手! 入面夾左好多沙律菜 🥗honey mustard味噌🍯洋蔥 加埋沙律食完好飽足🤰🏻bagel口感偏麵包 部分沾到醬嘅包溶溶地👀味道一般🍵Matcha latte ($55)拉花靚 奶味好香 (見到好似明治奶🤩) 抹茶味就普通唔太濃
Matcha latte
蜜糖芥辣味噌三文魚bagel

🍵Matcha latte ($55)
拉花靚 奶味好香 (見到好似明治奶🤩) 抹茶味就普通唔太濃
2022-04-04
$130 (Lunch)
  • Matcha latte
  • 蜜糖芥辣味噌三文魚bagel
2022-04-03 138 views
有時想搵間近近地但又可以靜靜地享受下自己的時間,呢間Coffee 店就岩晒我啦環境好寬闊,位與位之間品會好迫。同朋友傾下計,自己聽下歌就一流我叫在一個牛角包碎蛋沙律,芥末味增蜜糖三文魚貝果,飲品就叫左Piccol同Flat White芥末味增蜜糖三文魚貝果好大份,岩岩烘熱既貝果再加埋啲汁好野味,仲有好多好多沙律菜,食完真係好飽但又健康牛角包碎蛋沙律牛角包好脆,好鬆化而個碎蛋沙律岩調配得岩岩好而佢哋既咖啡好香,絕對睇得出係用心沖唔會馬虎物超所值既野絕對要開心Share下次一定要再嚟嘆咖啡,享受一下先得

芥末味增蜜糖三文魚貝果

牛角包碎蛋沙律
牛角包好脆,好鬆化

而個碎蛋沙律岩調配得岩岩好

而佢哋既咖啡好香,絕對睇得出係用心沖唔會馬虎

物超所值既野絕對要開心Share

下次一定要再嚟嘆咖啡,享受一下先得

2022-04-02
$108 (Lunch)
2022-03-29 1110 views
#pb食在屯門屯門鐵路旁Cafe🚇Take a cup and forget about everything for a few minutes...🤍上年10月先開嘅Cafe❤️ 好難得係屯門搵到一間環境咁chill嘅cafe 所以都見到唔少人係度work from cafe🤪 Cafe位於輕鐵路軌旁 採光度十足 加上簡約白色裝修 😍 室內、室外都好舒服🥰.食物以輕食為主 有唔少甜品食😋 價錢$32-$68不等👍🏻 可惜當日去到冇戚風蛋糕(見唔少人都讚)希望下次再去可以試試🤪🔹蜜糖芥辣味噌三文魚Bagel🥯見佢之前d三文魚係夾係Bagel入面 依家變左放係上面 感覺有少少失望🥺 Bagel口感煙韌😋 中間夾住沙律菜、洋蔥、蕃茄等 幾健康👍🏻 三文魚份量可以再多少少🤪🔹Earl Grey Latte☕🔹Flat White☕.整體✨ 以屯門黎講 都可以話係最chill嘅cafe❤️ 採光度十足嘅環境真係好舒服 好適合傾計、做野🥰 食物、咖啡質素不過不失 唔係特別驚喜🤪 First Stage Cafe屯門良德街8號珀御坊地下G07號舖
#pb食在屯門

First Stage Cafe
Type of Meal
Lunch
2022-03-20 150 views
呢間cafe 開係屋企附近有啲興趣所以諗住試下環境的確唔錯 好光猛 但係食物價錢偏貴 質素不行 性價比唔高 唔係咁推介由於朋友未食午餐 我哋叫左兩杯凍朱古力 一個士多啤梨芝士蛋糕同一個煙三文魚bagel 首先個士多啤梨芝士蛋糕似係雪櫃雪左勁耐 唔新鮮😅味道重好酸 個煙三文魚bagel 就硬到癲😅😅😅😅杯朱古力就不過不失啦 正常味嚟 我相信同區重有好多質素同性價比好過佢既cafe如果對食物質素無咩要求 只係想打下卡就無咩所謂嘅
呢間cafe 開係屋企附近有啲興趣所以諗住試下
我相信同區重有好多質素同性價比好過佢既cafe
如果對食物質素無咩要求 只係想打下卡就無咩所謂嘅
2022-01-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2022-03-19 100 views
屯門。ғιrѕт ѕтage caғe這樣的環境,令人重拾遺忘已久的旅行感覺(; ̄O ̄).............................. ..............................這裏就在輕鐵站的一旁,但是一點也不嘈吵,平日的時候,人流不多,相當舒適。從落地大玻璃看着藍天白雲,喝一口咖啡,一邊吃着вagel,一邊遠眺輕鐵徐徐駛過,心情立即變好了。正如牆上的字句:тaĸe a cυp and ғorgeт aвoυт everyтнιng ғor a ғew мιnιυтeѕ. 環境真的很舒服,服務也很好,難怪不少人在這裏worĸ ғroм caғe。如果他們的蛋糕是自家製,會更加加分呢,大部份的蛋糕也是來貨呢。@first_stage_cafe新界屯門良德街8號珀御坊地下G07號舖 Hong Kong
屯門。ғιrѕт ѕтage caғe
這樣的環境,令人重拾遺忘已久的旅行感覺(; ̄O ̄)

正如牆上的字句:

@first_stage_cafe
新界屯門良德街8號珀御坊地下G07號舖 Hong Kong
Cafe分有室內、室外位置室內座位,採光度十足,落地玻璃能清楚望見出面輕鐵經過嘅景色。室外座位,闊落,想同朋友坐低chill住傾計的話,會較室內舒適、方便。Baby Pink $48cashier附近有單張介紹2款Special Drinks,即刻買嚟試吓!店員話一款係蝶豆花,而另一款就係呢杯紅菜頭~面層紅菜頭粉末,入口少少似紅豆味,奶泡厚但奶味唔重唔濃,粉紅色奶微甜,味道有d似淡粟米汁Blue Monday $48好搶眼嘅藍色漸變! 入口是薄荷檸檬味Dirty $38層次分明,但奶同咖啡兩者味道淡,口感稀😋俾Like 評分: 5/10😋再嚟食指數: 8/10 (舒適夠chill,附近暫時得呢間cafe係可以一邊飲啡一邊同朋友坐低慢慢傾長偈!)😋服務評分: 6.5/10_______________First Stage Cafe (屯門)屯門良德街8號珀御坊地下G07號舖_______________
Cafe分有室內、室外位置

Baby Pink $48

Blue Monday $48
好搶眼嘅藍色漸變! 入口是薄荷檸檬味

Dirty $38
層次分明,但奶同咖啡兩者味道淡,口感稀

😋俾Like 評分: 5/10
😋服務評分: 6.5/10

_______________

First Stage Cafe (屯門)

_______________
雖然開通了屯馬線後入屯門是比較方便但是每年入屯門的次數還是一隻手可以數得出來哈哈 ͡° ͜ʖ ͡° ( 有點懶 ) 這次來到了屯門要試試這家新開以虹吸咖啡 Syphon 為主打的 First Stage Cafe位於輕鐵站附近的 First Stage 擁有落地大玻璃超好的採光~★ 當天陰天也有足夠光線呢(ᵒ̤̑ ₀̑ ᵒ̤̑) 覺得他們以 Syphon 為主打是因為他們把 Syphon 放上了 drink menu 的第一位✨ 那就當然要試試了(۶•̀ᴗ•́)۶ Syphon 相對手沖咖啡萃取時間比較短 利用高溫和氣壓把豆子的精華 extract 出來 因此口感比較濃厚我們試了 Colombia 🇨🇴的豆子☕️ 帶 citrus 的酸甜味和有果茶的味道(*ฅ́˘ฅ̀*)♡ 另外點了熱啡也很不錯~ 有淡淡的椰子清香🥥 當天應該是因為新年假期而沒有戚風蛋糕供應ಥ_ಥ 吃了煙三文魚bagel很大份呢下次好天氣的時候 ( 對我來說應該很困難 ) 會想坐坐室外的位子呢😆
雖然開通了屯馬線後入屯門是比較方便

當天陰天也有足夠光線呢(ᵒ̤̑ ₀̑ ᵒ̤̑)
那就當然要試試了(۶•̀ᴗ•́)۶
Syphon

Latte

另外點了熱啡也很不錯~ 有淡淡的椰子清香🥥
2022-02-03
$130 (Breakfast)
Syphon
Latte
2022-02-05 82 views
一間好嘅Cafe係隨時入去都有位,坐得舒服,可以悠閒坐吓唔洗趕住走嘅(・ω・)ノ呢間Cafe算好大,有室內同室外用餐區,落地玻璃開揚又光猛,坐室內室外都好舒服ʕ •ᴥ•ʔ係兆康站轉輕鐵搭幾分鐘到建生輕鐵站就到了Earl Grey Chiffon Cake 🍰 -$66係好輕盈嘅雪芳蛋糕體,微甜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)Chocolate Lava Cake 🍰 -$60有驚喜,朋友連入面啲朱古力醬都食得好乾淨,馬卡龍下面嘅白色脆脆配心太軟口感有新意!絕對會revisit!follow me on ig for more food stories: something_good_x

係兆康站轉輕鐵搭幾分鐘到建生輕鐵站就到了
Earl  Grey  Chiffon
Earl Grey Chiffon Cake 🍰 -$66
係好輕盈嘅雪芳蛋糕體,微甜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
Chocolate  Lava  Cake
Chocolate Lava Cake 🍰 -$60

絕對會revisit!
Earl  Grey  Chiffon
Chocolate  Lava  Cake
2022-01-31 101 views
屯門小旅行第2站☕係簡約日系風既cafe😍有空間感,好岩靜靜地歎咖啡食啖cake做下野睇下書吹下水,有時有輕鐵經過,又有另一番風味🤣5點幾先到,坐戶外凍凍地轉返入室內,一樣有feel~-🔸Hot chocolate $40暖暖的,有拉花,味道正正常常🔸Expresso tonic(?) $45好似唔夠甜-第日可以早d去,照下日光日光食下chiffon
🔸Hot chocolate $40
暖暖的,有拉花,味道正正常常
🔸Expresso tonic(?) $45
好似唔夠甜
第日可以早d去,照下日光日光食下chiffon