好肚餓好肚餓好肚餓好肚餓好肚餓好肚餓好肚餓好肚餓....好多人好多人好多人好多人好多人好多人好多人好多人....嘩...1:45周圍都係人..LUNCH HOUR...我又得自己一個人係街...見到咁多人..決定餓死都要等到嚼江南有下午茶食其實我去嚼江南食過多好次咖喇..原因好簡單..大家樂既價錢可以食到5星級既食物...終於等到2:30..我一個箭步衝入去!!!佢下午茶係28蚊"一個面食+ 一個小食 + 一杯餐飲(冷熱同價)"我揀左 "薰魚米線 + 小籠包 + 凍咖啡"..唔駛等好耐..就好快有得食喇薰魚米線:佢個薰魚甜甜地,幾好味..但係就整得乾左小小..但係味道好好湯底可能係薰魚既關係,變得甜左小小。整體黎講幾好味!!!小籠包:佢送黎果時,真係出晒煙...岩岩蒸好咖呢~~但係我太心急食..D皮痴住個快子..差D整穿左..食第2隻果時..放涼左小小先食..好易夾起..一食落去..嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩!!!好多湯呀!!!讚!!!!凍咖啡:雖然我係甜品怪..但係飲野果時..好怕佢落鬼死咁多糖漿,搞到飲唔到本身果個飲料既味道。嚼江南好好,奶同糖漿都係分開上,可以自己調較到自己鍾意既味
好肚餓好肚餓好肚餓好肚餓好肚餓好肚餓好肚餓好肚餓....
好多人好多人好多人好多人好多人好多人好多人好多人....

嘩...1:45周圍都係人..LUNCH HOUR...
我又得自己一個人係街...
見到咁多人..決定餓死都要等到嚼江南有下午茶食

其實我去嚼江南食過多好次咖喇..
原因好簡單..大家樂既價錢可以食到5星級既食物...

終於等到2:30..我一個箭步衝入去!!!

我揀左 "薰魚米線 + 小籠包 + 凍咖啡"..
唔駛等好耐..就好快有得食喇

薰魚米線:
佢個薰魚甜甜地,幾好味..
但係就整得乾左小小..
但係味道好好

湯底可能係薰魚既關係,
變得甜左小小。
整體黎講幾好味!!!

小籠包:
佢送黎果時,真係出晒煙...岩岩蒸好咖呢~~

但係我太心急食..D皮痴住個快子..
差D整穿左..
食第2隻果時..放涼左小小先食..
好易夾起..一食落去..
嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩!!!
好多湯呀!!!讚!!!!

凍咖啡:
雖然我係甜品怪..但係飲野果時..
好怕佢落鬼死咁多糖漿,
搞到飲唔到本身果個飲料既味道。
嚼江南好好,奶同糖漿都係分開上,
可以自己調較到自己鍾意既味道

埋單28蚊..
竟然唔駛加一!!!!
服務周到..但唔駛加一!!
真係要俾10個GOOD佢先得!!!

甜左小小..但係幾好味
新鮮蒸好...多湯汁..YUMMY~~
奶同糖分開上!!GOOD!!!
$28 (Tea)
甜左小小..但係幾好味
新鮮蒸好...多湯汁..YUMMY~~
奶同糖分開上!!GOOD!!!
  • 薰魚米線,小籠包
標題括住下午茶,,係唔想誤導大家..咁確實係對比間野級數下午茶做到3x價唔可以奢望做到午市/晚市既水準..點左 炸醬拉麵-頭啖試d湯..幾好味,之後試啖麵..過得去..d炸醬可惜凍的..之後食食下..散哂d送入左d湯到..連d湯都難飲左變得..整體而言分開上碟會好d..小龍包-一般,,,我中意一啖成隻上..咁可以食哂d汁..唔會流出..但無對上某間食肆般好..凍豆漿 不過不失又係..33$ 因為28$+5$先由米線改拉麵服務有位阿e 態度麻麻..有d唔耐煩我要佢重複講多次環境sofa係正..但中間前後兩面d震動完全影響哂..好失敗呢點..側邊d卡位唔知係咪咁..由4變3之故..另台布咁岩我個張見到有一大點似鼓油漬存在..衛生只好又由4變3
凍豆漿 不過不失又係..
33$ 因為28$+5$先由米線改拉麵
服務有位阿e 態度麻麻..有d唔耐煩我要佢重複講多次
$35 (Tea)
2009-08-07 4 views
知道有這一間餐廳都好久了,一直想試卻沒有行動。是日想吃擔擔麵,於是捨人龍店來這兒。我早早就到達,所以可以坐到卡位,舒舒服服等男友來到。這裡裝潢後比以前明亮多了,不過還是喜歡以前富中國色彩的裝潢。茶點了牡丹,沒有特別嘛,但要$8一位。我們點了擔擔麵、雞絲粉皮、小籠包和鍋貼。雞絲粉皮︰味道很好嘛。有很香濃的麻醬香,而且又不覺得膩。擔擔麵︰麵身過於腍了,湯又沒有花生香味,而且又不辣,沒有吃頭。小籠包︰熱騰騰,湯汁多,不錯。鍋貼︰煎的香口,但油份太多了﹗服務一般,不同信用卡有不同的優惠,我們是日選了hsbc的九折優惠。想坐得舒服地食晚飯,這裡還不錯。

雞絲粉皮︰味道很好嘛。有很香濃的麻醬香,而且又不覺得膩。

小籠包︰熱騰騰,湯汁多,不錯。

鍋貼︰煎的香口,但油份太多了﹗

2009-07-28
2009-03-30 12 views
又到每月一次公司津貼嘅聯誼費,除非吃的是午餐,否則真係好難諗地方食晚飯。為咗大家同事嘅方便,終於揀咗位於沙田新城市廣場三期嘅 嚼江南。今晚嘅餸有:1. 雞絲粉皮 - 麻醬唔夠,連北京樓都不如。2. 燻雞 - 雞嫰,叫做水準之作,因為係呢期推介嘅菜嘛。3. 黃金蝦仁 - 鹹蛋黃其本上用嚟炒咩都咁好食,啲蝦新鮮爽脆。4. 蔥爆羊肉 - 何解唔用鐵板上呢?? 搞到好快就凍冰冰。5. 三絲炒年糕 - 可能本人唔係太喜歡吃厚厚嘅年糕,而且用上三絲嚟炒,味道太淡了,年糕難入味,我就不太懂欣賞。6. 雞肉小籠包 - 小籠包始終都係用豬肉做好食啲。7. 蒸銀絲卷 - 入面一條條麵包條,好好食。Comment : 可以一去。埋單五個人五佰幾,算係咁。不過今餐冇咩特別驚喜。

今晚嘅餸有:

1. 雞絲粉皮 - 麻醬唔夠,連北京樓都不如。

2. 燻雞 - 雞嫰,叫做水準之作,因為係呢期推介嘅菜嘛。

6. 雞肉小籠包 - 小籠包始終都係用豬肉做好食啲。

7. 蒸銀絲卷 - 入面一條條麵包條,好好食。

雞絲粉皮
燻雞
黃金蝦仁
蔥爆羊肉
三絲炒年糕
雞肉小籠包
2007-05-18
2009-03-29 2 views
嚼江南,其實一段時間之前去過.. 覺得幾好。咁趁早放學,就同同學仔去食個 LUNCH。可是,水準下降了,是沙田分店差?不知道了。講下食左 D 咩先。小籠包: 呢個整得幾好。夾起後唔會穿,同埋真係好多汁,好似個布袋仔咁.. 所以係靚野。肉汁多,同埋 D 肉唔會太肥,唯獨 D 皮林左少少,口感唔夠。咸肉豆腐湯: 好清,但係好夠味,同埋多料。呢個係推介之選。炒鱔糊: 個汁太多太杰,太多獻,搞到好似一 PAT 槳咁... 好滯同埋好油。干煸四季豆: 我 Expect 佢既四季豆係乾身,但上菜時係「濕身」的。同埋有肉鬆係上面,有點畫蛇添足的感覺。佢既四季豆變左好林身,好似炆四季豆咁。失望。整體來說,呢個只屬一般而已。

講下食左 D 咩先。
咸肉豆腐湯: 好清,但係好夠味,同埋多料。呢個係推介之選。

整體來說,呢個只屬一般而已。
小籠包
豆腐湯
炒鱔糊
四季豆
$60 (Lunch)
小籠包
豆腐湯
因為家住沙田但是未試過這家, 昨天晚上就去試一試, 門口的知客姐姐態度都不錯, 不過可能熟客多, 很多客人都有給利是給他們, 等了一陣子, 我們一行5人就入座了, 看了餐牌, 要點餐的時候, 有一個四眼的待應, 我們要點酸辣湯, 他就問要那一種, 因為有3 種, 我們問有那3 種, 他的態度開始咀喵喵的, 很不屑似的, 我們選了有魚肉的那款, 份量剛好每人一碗, 味道還不錯, 還有炒拉麵, 米酒雞 (醉雞) (個人推介這個, 水準之上, 好吃) , 菜肉雲吞 (湯底不錯), 咸肉小棠菜, 後來加了一客小籠包, 原本4 隻而已, 點菜的待應 (另外一人) 說要不要加多一隻, 因為我們有5 人, 加多一隻都只是$6 ($24 一客4隻), 這個安排不錯~ 5 人不是點了很多, 結帳為$445 平均每人 $89, (因為點得不多, 價格算是中上了)
  • 米酒雞 (醉雞)
睇過之前既食評真有點擔心,做晒功課去到我負責點菜。一行七人,叫左個六人餐,再加幾個小食。點知食淨好多野,叫小兩三個小食都夠。睇番張單,$8位茶,套餐$880。另加五樣野共$174。埋單再加一。三小碟…唔知咩黎,唔識講好定唔好。七彩春段拼豆腐卷…春卷好食,百腐卷更好!貴妃黃金蝦…幾鹹,都好味,算中上。西施賽螃蟹…其實炒蛋白有乜好食,但有人又好鍾意。宮庭花膠翅…其實冇乜翅。錦毛鼠(糖醋桂花魚)…有人好鍾意食,我就麻麻。雲裳吐艷(雲腿茸津白)…好味。霸王鹽水雞…合格。朱雀小籠包…合格。富貴炒飯…打包拎走,食唔晒。皇母蟠桃…做生日必吃壽包,內有原個蛋黃,正!生煎鍋貼…算中上!醉豬手…個個話好味,但我覺得酒味太勁,我唔識飲酒既。拍青瓜…好味都極,必吃!沖油餅…麻麻地,唔會再叫。豆沙鍋餅…算中下,細件餡小。個餐包六杯野飲,一定要叫汽水好大杯,豆漿好細杯架。d位真係幾迫,椅背貼椅背。同埋冇電視睇。
睇過之前既食評真有點擔心,
做晒功課去到我負責點菜。
一行七人,叫左個六人餐,再加幾個小食。
點知食淨好多野,叫小兩三個小食都夠。
睇番張單,$8位茶,套餐$880。
另加五樣野共$174。埋單再加一。

三小碟…唔知咩黎,唔識講好定唔好。

七彩春段拼豆腐卷…春卷好食,百腐卷更好!

貴妃黃金蝦…幾鹹,都好味,算中上。

西施賽螃蟹…其實炒蛋白有乜好食,但有人又好鍾意。
宮庭花膠翅…其實冇乜翅。

錦毛鼠(糖醋桂花魚)…有人好鍾意食,我就麻麻。
雲裳吐艷(雲腿茸津白)…好味。

霸王鹽水雞…合格。

朱雀小籠包…合格。

富貴炒飯…打包拎走,食唔晒。

皇母蟠桃…做生日必吃壽包,內有原個蛋黃,正!

生煎鍋貼…算中上!

醉豬手…個個話好味,但我覺得酒味太勁,我唔識飲酒既。

拍青瓜…好味都極,必吃!

沖油餅…麻麻地,唔會再叫。

豆沙鍋餅…算中下,細件餡小。

2009-01-11 1 views
星期六晚上到新城市吃飯,所有餐廳都很多人等位,而這餐廳是較少人等位的,所以最後選擇了這裡。是晚叫了担担麵、賽螃蟹、炒年糕、素鴨、小籠包及豆沙窩餅。當中素鴨是新鮮炸出來的,而担担麵是當中最好食的,湯底很美味。而其他餸菜亦不過不失,我最喜愛的豆沙窩餅都很好味,因我曾吃過很差的豆沙窩餅。
因為有$80 COUPON, 所以和同事5人去了食晚飯....食得好開心...火鍋小籠包 : 很得意, 但和一般小籠包唔同, 包裡沒有湯, D湯係火鍋湯底生煎牛肉包 : 包脆, 肉就有D乾餚肉: 好味, 唔油醉豬手: 超級好味想再ORDER .... 醉都飲哂, 好香, 豬手唔肥又夠腍雞絲粉皮: 醬香6, 雞絲有肉味, 唔UN, 青瓜新鮮松子魚: 同事話好好食, 個人覺得比較酸, 汁又比較杰....咸蛋炒飯, 明明都好飽, 不過, 之前隔離食的味, 忍唔住都係叫了一碟, 唔錯, 真係好香, 不過, 如果乾身D就更好!

生煎牛肉包 : 包脆, 肉就有D乾
餚肉: 好味, 唔油
雞絲粉皮: 醬香6, 雞絲有肉味, 唔UN, 青瓜新鮮

• 醉豬手
無所事事,就向沙田行左一個下午。晚上到了嚼江南食。我們叫了包公骨和福壽奶油菜,再架個特價酒釀丸子同豬肉小籠飽。到福壽奶油菜到時先知原來有四塊浸透了奶油的方飽,早知就不叫飯了。幾樣餸都好好食,雖然坐在門口,但還是食得好開心。
無所事事,就向沙田行左一個下午。晚上到了嚼江南食。

幾樣餸都好好食,雖然坐在門口,但還是食得好開心。
(Non-member)
2008-12-07
今日晚上和朋友到沙田嚼江南食晚飯,服務同埋環境都算ok。食物質素就唔係好掂我同朋友叫左紅油抄手, 牛肉包, 肥牛粉皮及有3隻椒嘅辣子雞。紅油抄手本月特價, d味道幾好!肥牛粉皮(有一隻椒)都唔算好辣,上菜時有燒焦氣味, 可能炒得過火, 味道ok甘啦!牛肉包一般, 比較乾, 無肉汁!辣子雞就好唔掂, 大大舊, 層粉好厚, 好似食緊KFC甘, 一d辣味都無, 同經理講完佢話會拎入去同廚房講, 點知轉頭見佢倒左, 甘無誠意點做落去, 下次食辣子雞都係要去番尖沙咀雲陽閣.甜品係送嘅椰汁糕, 無味, 好彩係送嘅總括4味菜, 我唸都無下次!
紅油抄手本月特價, d味道幾好!
牛肉包一般, 比較乾, 無肉汁!
甜品係送嘅椰汁糕, 無味, 好彩係送嘅
總括4味菜, 我唸都無下次!

2008-11-23 5 views
最怕去沙田既原因係人真的很多, 昨晚情況更嚴重, 因為一田減價, 人多到好似過關, 不過, 此次是家人安排既關係, 所以準時抵達, 不參與任何意見!一圍有十三人, 叫了八人套餐, 包括蘇式四小碟 - 海蜇, 醉雞....沒有什麼出色之作, 雞蛋芝士炒蝦球, 雲吞雞翅, 花菇扣鮑片 - 拌碟既西蘭花太腍, 糟溜桂魚球 - 戒口既關係...可以食既野唔多, 唯有覺得好味既係桂花魚球好厚好滑, 腿茸津白 - 津白唔算腍, 汁既唔太覺有火腿味, 火腿炒飯 - 用圓米炒, 已經唔係好啱, 又過濕, 高力豆沙 - 唔夠熱, 餡唔夠多!另叫, 小籠包 - 皮太厚, 醉鴿, 拍青瓜 - 呢個唔錯, 爽脆, 酸酸甜甜, 雪菜肉絲炒年糕 - 年糕腍咗少少, 清炒西生菜, 鱔糊! 整體真係中等以下, 荃灣亦有分店, 但論環境....呢度太迫, 服務又差啲, 綜合上次同今次既意見, 呢度就唔 recommend!R4

R4
八人套餐
2008-10-25 3 views
今日中午 farewell 同事,近近地黎左嚼江南。一行九人要左七個午餐和一些小食:銀芽鱔糊:我超唔鍾意食!滑蛋炒蝦仁:蛋炒得唔夠滑,蝦仁爽但無黎味道!回鍋肉:好油膩!蔥爆羊片:羊片薄到差點食唔出羊既味道,無蔥爆既香味!糖醋魚塊:魚塊既炸粉好厚身,糖醋醬就甜酸度適中,撈飯幾香。賽螃蟹:蛋白炒得香滑,好味!雞絲粉皮:粉皮淰淰地,唔好食!以上七個午餐各 $46包飲品和白飯。另外,我地要左一碗炸醬米線 ($30):米線太淰身,炸醬份量少得可憐,而且一 D都唔香!生煎鍋貼 (4隻$28):皮厚餡乾,沒有鮮味!高力豆沙 (6隻$38):香軟又唔會好甜,如果多些豆沙餡就更好味!我地有 coupon送煙燻鴨胸:原本鴨胸都唔錯,但加埋鴨胸上加的沙律醬就變得怪怪的!另外,同樣係送既冬菇麵根涼食就幾香!總括而言,呢度既菜大部份都炒得無鑊氣,去第二度食好過!
今日中午 farewell 同事,近近地黎左嚼江南。
一行九人要左七個午餐和一些小食:
銀芽鱔糊:我超唔鍾意食!
滑蛋炒蝦仁:蛋炒得唔夠滑,蝦仁爽但無黎味道!
回鍋肉:好油膩!
蔥爆羊片:羊片薄到差點食唔出羊既味道,無蔥爆既香味!
糖醋魚塊:魚塊既炸粉好厚身,糖醋醬就甜酸度適中,撈飯幾香。
賽螃蟹:蛋白炒得香滑,好味!
雞絲粉皮:粉皮淰淰地,唔好食!
以上七個午餐各 $46包飲品和白飯。
生煎鍋貼 (4隻$28):皮厚餡乾,沒有鮮味!
總括而言,呢度既菜大部份都炒得無鑊氣,去第二度食好過!
煙燻鴨胸 & 滑蛋炒蝦仁
糖醋魚塊 & 生煎鍋貼
回鍋肉 & 蔥爆羊片
賽螃蟹 & 銀芽鱔糊
$45 (Lunch)
2008-10-14 1 views
這裡的黑醋骨炒得好香,睇上去好「令」,又唔油,食落好脆,D肉又夠味,屬誠意之作。另還點了漁香茄子,多了少少肥肉,但都好好味。二人餐埋單每位$70,午餐來說貴了一點,但真係值得一試,所以次次來這裡都會點這個。
$70 (Lunch)
  • 黑醋骨
2008-10-05
同同事去食Lunch,一人一個面餐,一碗面,一個小食,仲有杯野飲,$42。不嬲都覺得江南面無乜技術,唔會有太大驚喜,今次都唔例外。薰魚米線:薰魚得2-3小塊,米線就多,完全唔夠送面,薰魚無乜味,唔香,唔好食,反而米線幾有咬口。蒸餃:始終係酒樓質素,比較好味,幾大件,幾多菜,澄面板好軟熟,其實可以將就黎送面,但係因為早左太多上,食完之後碗米線先上,所以無濟於事。凍奶茶:超大杯!食唔飽都飲飽,不過都係水左D,無茶味,似飲曦左0既奶多D感覺不過不失,如果想食得清淡D,都係一個唔錯0既選擇,價錢就貴左少少,我覺得得算抵~
不嬲都覺得江南面無乜技術,唔會有太大驚喜,今次都唔例外。

$42 (Lunch)