2016-02-02 167 views
今晚同朋友去睇电影,睇完個個都話餓,有個就話特別想食松記糖水嘅甜品,好吧,我承認我都想食喇,咁就一齊坐車過去喇,以為咁夜應該無咩人喇,但去到都系要排隊,不過今次好彩唔系等好耐,十五分鐘就到我地喇。芒果綿綿冰每次都會點,冬天食冰真系另一種感覺,好濃厚嘅芒果味,冰沙做得好正,無冰渣,食落好滑,椰果好爽,總之呢款每一樣都好好食。芝士蛋糕,芝士控嘅一定要點啊,無睇呢間店仔細細,但食材全部都好新鮮,芝士味好重,蛋糕好香蛋味同奶味,蛋糕軟綿綿,食落好香滑。榴蓮班戟,今次D皮整得無咁香滑,但榴蓮肉依然都系咁大舊,而且好香好甜,都算OK喇,其他甜品味道都幾好嘅。
今晚同朋友去睇电影,睇完個個都話餓,有個就話特別想食松記糖水甜品,好吧,我承認我都想食喇,咁就一齊坐車過去喇,以為咁夜應該無咩人喇,但去到都系要排隊,不過今次好彩唔系等好耐,十五分鐘就到我地喇。

2016-01-20
$40 (Last Night Supper)
2016-01-25 286 views
食金牌火鍋食到成肚火, 麻甩局延伸至松記糖水,大家都點了一桌冰凍甜品,真𣈱快!"恐龍輝" 點了清涼的 "西瓜水晶粉",賣相靚,那些透明的涼粉像極冰塊,口感跟黑色的涼粉無異。西瓜清甜起沙,下次一定要帶阿J來吃這甜品,她應該會喜歡。"豆腐味綿綿冰"加芒果雪糕,一睇就知是"為食鴨"所點的甜點,他用極速KO了份量頗大的綿花冰。綿花冰不算太幼細,豆腐味不算突出,但佢說OK!車爸爸的 "Summer" 整體上不錯,新鮮雜果全部都好甜。我的香蕉紫米露出奇的美味,由其是那些香蕉,紫米露的紫米非常煙韌,足料美味。大家吃完,感覺良好,份量夠大,價錢公道,生果極新鮮,估計餐牌選擇超過100款,流程有效率,三分鐘全部甜點一齊上枱,好pro,抵佢咁成功!嘩嘩嘩!快樂時光過得特別快,又係時候趕住去接阿J了!
西瓜水晶粉
豆腐味綿綿冰
芒果雪糕
SUMMER
香蕉紫米露
2016-01-25
2016-01-24 145 views
早俩日,OT到10點幾,無意中路過,反正都系霖住打的走噶,早食晚飯已經有餓,就打算食lee個了,費事返去錄面了。10點幾,都系幾多人排隊,但係招牌見到有呢排想食嘅榴蓮班戟都系拿咗個號排隊。15分鐘度,到我了。榴蓮班戟真系好味,榴蓮肉超多,而且系好新鮮,好夠味,cream唔系好多,比起之前系許留山食噶,好味好多。pancake上面嘅雪糕喺vanilla味,cream唔多,不过好软。推介指数5粒星。點咗個幻彩明珠,呢個明珠就唔係我D口味了,下面龜苓膏,太苦了,食完D水果就系覺得得龜苓膏味,仲不如食龜苓膏算了。下次都食lee呢個了,果然大件唔一定抵食噶。陆寶湯圓,nee個就幾鐘意,陸個湯圓嘅味都唔一樣。有花生味,芝麻味,紅豆,奶黃...有D新奇刺激好玩嘅感覺。霖起電影《Agam》裡面經典對白:Life was like a box of chocolates,you never know what you’re gonna get!

2016-01-22
$60 (Last Night Supper)
2016-01-20 185 views
冬天對甜品之類嘅嘢無乜胃口,不過有時候又會忽然想食,我選擇咗松記,作為一家老字號嘅甜品店,人多係必然喇,排咗大概十分鐘不到就輪到我了,店裡面比較窄,食嘅時候手都成日碰到隔離嘅靚女,不過甜品嘅品種滿目淋漓,榴蓮班戟值得試下,入邊嘅榴蓮非常多,金燦燦嘅,陣陣榴蓮味飄出來,忌廉反而比較少,混著D榴蓮一D都唔會覺得膩,班戟皮又不是軟踏踏嘅果種,有點韌性,一啖下去,皮嘅軟、韌,榴蓮同忌廉嘅香、滑、甜,真係人間哪得幾回有得食、班戟上面仲有個雪糕,淡淡的抹茶味,都非常好食,推薦!楊枝甘露作為企地特色都非常唔錯,柚子粒很多,味道酸酸甜甜,芒果味濃郁,不過可能對呢個招牌比較期待,食嘅時候反而不覺得驚艷,下次再去認真試下。
2016-01-16
$50 (Tea)
2016-01-05 233 views
今日休假去行街行到比較夜,阿媽話想食糖水,甘就就近去松記食啦,好耐無食過佢地嘅糖水啦,我地去得比較夜啦,所以無咩人,等左五分鐘左右就到我地。呢個大家估下系咩,系咪顔值好高呢?呢個就系芒果綿綿冰,芒果味好重啊,食落又無冰渣,中間夾層有果肉,酸酸甜甜好好味,又好睇,嚟到呢度一定要試呢個啊。嚟呢度當然要點楊枝甘露啦,阿媽最中意,西米同芒果好配哦,加埋個雪糕球,糖水混合左奶味,味道好正。我地仲點左心太軟,我同阿媽都好中意,心太软系朱古力熔岩蛋糕加埋雪糕,搭配好絕,令人無得拒絕啊,食完一個都唔覺得膩,絕對推薦呢款啊。

2016-01-01
$30 (Last Night Supper)
2016-01-05 166 views
店名:松記糖水地址:銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G4-G5號地下好味指數:7.5/10價錢:$26芒果班戟芒果班戟外皮夠薄,忌廉夠多,芒果不算多且看上來好像不太新鮮,但芒果味道夠甜,吃上來也是好吃的。店名:松記糖水地址:銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G4-G5號地下好味指數:7.8/10價錢:$30幻彩明珠多種的水果配合涼粉,大西米等,再加入奶和芒果汁感覺非常清新,不會覺得很濟。
好味指數:7.5/10
價錢:$26

好味指數:7.8/10
價錢:$30
幻彩明珠

2013-03-29
2016-01-02 186 views
突然間好想食糖水,於是就約男朋友係樓下果間松記食糖水同埋甜品啦 。真係又好食又抵食吖 榴槤班戟好好食吖,上面係金黃色噶榴槤,仲有入面啲榴槤肉同埋忌廉混著一齊食,口感好豐滿,成口都係榴槤噶香味,正吖 芒果綿綿冰真係好綿吖,食唔到啲一舊舊噶硬冰,入口酸酸甜甜,冰冰涼涼好舒服吖食落肚 芝士蛋糕有好香噶芝士味,而且好軟熟,雖然只係好細一舊不過真系超好食,而且又唔貴喔 核桃露呢唔會太甜,啱曬我口味,而且唔會好稀,食落去好滑,唔會食到一粒粒野,口感潤滑
2015-12-31
$50 (Tea)
2015-12-28 201 views
今日係銅鑼灣同朋友一齊HEA 左一個下午, 中途站到左松記糖水HEA, 平時夜晚經過時,出面一定人山人海,好多人等位,原來下午係少咁多人,得1,2張枱有人坐....海底椰紫米露味道淡左D , 都OK GA杜圓蓮子茶都幾甜六寶湯丸幾特別, 一碗可食到唔同味道湯丸腐竹旦 加丸非常普通,
今日係銅鑼灣同朋友一齊HEA 左一個下午,
中途站到左松記糖水HEA,
平時夜晚經過時,出面一定人山人海,好多人等位,
原來下午係少咁多人,得1,2張枱有人坐....
海底椰紫米露
海底椰紫米露
味道淡左D , 都OK GA
桂圓蓮子茶
杜圓蓮子茶
都幾甜
6寶湯丸
六寶湯丸
幾特別, 一碗可食到唔同味道湯丸
竹雞旦 加丸
好味指數:7.5/10
價錢:$26

2014-03-29
2015-11-23 236 views
到底有幾耐無食過「松記」呢?真是想也想不起。這次其實也是有點心血來潮,因為見當時無咩人。全店只滿了大約10分1吧,店員可能是因為常要應付人流,所以就算店內無嘜人都會安排食客坐到密密麻麻。當我們一進入店內,店員姨姨就指示要我同脫膏坐到另外兩檯食客的中間,但概然仍有座位鬆動,何不安排坐開一點呢?我沒有跟指示,自己揀了另一張檯坐下。但坐下後才有時間細看,這麼多年了,「松記」也變成了自由行推介的景點了。的確,當天所見,大多食客都是說普通話的。拿起餐牌,嗯…怎麼這麼的痴笠笠?衛生情況真的有待改善。餐牌上有超多選擇,花多眼亂。我點了 幻彩明珠 HKD 33.00是以生果為主,而加上「松記」名物明珠,再加花奶,西米露,涼粉而成。可能是我當天下午時分,水果不太新鮮。西瓜及奇異果的顏色變得好深色了,一睇就知擺左好耐。茫果就ok,大大份,又甜。不過,由於加了茫果汁又加了奶,所以水果比單吃的好味。雪糕杯杯冰 HKD 46.00這個只可以說是超級一般,味道也一般。雪糕是綠茶味道,ok的。但是雪糕以下的冰就有點令人失望,冰有點硬,所以有點難吃得到。雖然有茫果汁淋在上面,看似好多,其實吃下去似吃溝稀了的茫果汁。再

我點了 幻彩明珠 HKD 33.00

雪糕杯杯冰 HKD 46.00
這個只可以說是超級一般,味道也一般。雪糕是綠茶味道,ok的。但是雪糕以下的冰就有點令人失望,冰有點硬,所以有點難吃得到。雖然有茫果汁淋在上面,看似好多,其實吃下去似吃溝稀了的茫果汁。再下面有紅豆⋯我是不知道來來有紅豆的,紅豆雖然跟綠茶很夾,但跟茫果汁不搭⋯怪怪的。

「松記」已經沒有那麼的吸引人了,面對現在這麼多甜品店開張,要保留顧客,想必要再創新一下了。
Tea
2015-08-26 220 views
慕名而來,不過可能期望值太高,覺得不過如此啦。點了個酥皮加雪糕球的,酥皮麼就是酥皮湯上面一樣的,加點醬。雪糕球就更普通了,總得來說就這樣吧,可以試試,但不至於吃過一次還惦記著再去。
慕名而來,不過可能期望值太高,覺得不過如此啦。
2015-08-08 281 views
一直看推荐幻彩明珠,碰巧铜锣湾有分店,就在时代广场对面,过了鹅颈桥就是了,靠路边,里边都是水果,西瓜、木瓜、哈密瓜...没什么特别,就是那个明珠蛮好吃的,但太少了
2015-07-13 552 views
食完飯梗係食個甜品~榴槤是我的最愛,我們都必食這裏的榴槤班戟食完後口腔留有回甘味,另一個是木糠布甸似食雪糕,好硬,當食梗㗎啡雪糕,不可以當布甸,重還可以吧上菜方便都比較快不需要太耐!
上菜方便都比較快不需要太耐!
2015-07-10 265 views
今日一行8人食完飯黎左松記食糖水。其實以前都黎過幾次,覺得幾好味又好食,不過今次真係大失所望!我叫左呢個曲奇雪糕咖啡木糠蛋糕,個雪糕冇雪糕味 個蛋糕黎到時係硬到要用力叉,但一叉就碎哂... 同埋好苦呀😰 有朋友叫左檸檬木糠蛋糕,酸到佢食左幾啖就冇食啦。我真係寧願佢有原味,可惜佢冇..... 總括黎講松記d質素真係下滑,又加哂價,下次去第二間食糖水算啦!

我叫左呢個曲奇雪糕咖啡木糠蛋糕,個雪糕冇雪糕味
有朋友叫左檸檬木糠蛋糕,酸到佢食左幾啖就冇食啦。
我真係寧願佢有原味,可惜佢冇.....

2015-05-28 356 views
飯後來到這裡,心想要應該要等位啦星期五晚點知一到就入得,可能落雨,無咁旺場其實都一段日子無來,多左貓山王條line本想買盒俾婆婆,原來一盒要$300! 真貴,又不知味道點,唯有放棄芒果明珠$34明珠實是大西米, 味道口感和西米一樣只是放大了大西米好Q芒果也不會太酸再加淡奶,簡直絕配! 好耐無食,特別好味 友人點了幻彩明珠, 卻說芒果很酸、西瓜又唔得看來芒果真是運氣問題西瓜其實都未到季節, 要求也不要太高呢, 我自己食左一塊是沒有很甜但可以接受啦食完看見外面已經大排長龍 LUCKY!
飯後來到這裡,心想要應該要等位啦星期五晚
點知一到就入得,可能落雨,無咁旺場
其實都一段日子無來,多左貓山王條line
本想買盒俾婆婆,原來一盒要$300!

真貴,又不知味道點,唯有放棄
芒果明珠
芒果明珠$34
明珠實是大西米, 味道口感和西米一樣只是放大了
大西米好Q
芒果也不會太酸
再加淡奶,簡直絕配!

好耐無食,特別好味

友人點了幻彩明珠, 卻說芒果很酸、西瓜又唔得
看來芒果真是運氣問題

食完看見外面已經大排長龍