2016-06-10 451 views
香港成地都係糖水鋪,不過見見都有自己嘅特色,呢一間松記糖水都係連鎖,所以有好多鋪位。坐叮叮系銅鑼灣落車跟住路牌行。點咗三樣野,有雪糕楊枝甘露~~幻彩明珠~糖不甩。三樣甜品食咗100蚊松啲。雪糕楊枝甘露~~除咗原本嘅清爽口感之外,因為有雪糕令到楊枝甘露增加咗甜滑嘅口感!!幻彩明珠~~對於系出邊唔系成日買生果嘅我嚟講,今日真係補充咗唔少vitamin。生果同涼粉嘅搭配爽口~~糖不甩~~新鮮出爐熱辣辣,仲癡著有薑味嘅花生碎,真係香甜軟糯
2016-03-28
2016-06-09 267 views
甜品時間揀左松記,9點令平日出面已經有2張檯等緊,自助登記機放左喺門口,自己登記有檯叫你,等左10鐘就有檯,入到去啲檯都幾密,不過都ok,又唔好叫好多野,打開MENU睇你有咩配搭先,我就睇中summer,入面有新鮮水果,西米,Grass Jelly, 芒果汁同兩球自選雪糕,雪糕當然要綠茶同綠茶,冇錯兩球都要綠茶,我至愛,嘩~上檯青BB,見到都開心,水果新鮮,雪糕夠凍,果然係Summer最佳之選♡
Last Night Supper
2016-06-08 139 views
最近天氣真系好熱,應該飲多D糖水啊、湯水啊補補水分先得!所以今日就去咗間糖水店歎糖水,味道都幾唔錯嘎!當然,除咗糖水,都系要食D小食嘅,唔食D小食,等兩下點行街shopping啊,哈哈!所以我地首先點咗碟糖不甩,其實佢就系一個好easy嘅小食,糯米粉做嘅,滾兩下糖粉,就可以食啦,好簡單但超好食!然後我點咗碗雪糕楊枝甘露,好甜好好味,西米露剛好可以降火,雪糕系芒果味,我最中意食嘎啦!最後我地點咗D水果,入邊有好多唔同嘅水果,西瓜啦、芒果啦、椰果啦,搭配起身無得彈啊!
2016-05-07
Last Night Supper
2016-06-08 200 views
朋友話我食cream嘅樣真系可怕啦,cream味越濃我越開心,但我朋友話cream太油膩,都唔明我點解咁中意食,哈哈我先系覺得佢地點解咁奇怪,cream明明好好食啊~今日我地去咗間糖水店,我點咗我最中意食嘅好多cream嘅甜品!然後就系榴槤班戟,佢嘅皮好薄,而且粉味不算太濃,因為有D店嘅班戟皮唔系好好食,我覺得呢間嘅班戟皮整的唔錯!而且裡面榴槤飄香,有奶油,好掂嘎!鮮芒果脆脆金磚,上邊有好好味嘅酥皮,加上芒果呢D水果,更加吸引人,而且最重要嘅系cream超足,我非常之滿意~雪糕咖啡木糠布甸,布甸上邊系一D餅乾碎,朱古力味道,加上雪糕,一流嘅搭配!
2016-05-07
Tea
2016-06-03 314 views
在松記吃糖水見到好多人都點,見佢外型咁可愛就試下,雖然我不愛好芒果,濕毒,原來又幾好味,雪糕微甜剛好,而pancake 皮名薄,咬開係啖啖芒果蓉同cream,對它另眼相看。芒果好食當然下次試埋榴槤,D24榴槤好香好滑,質感軟滑適中,不會太乾有渣,配合內裡忌廉一併吃簡直是人間極品。
芒果班戟
榴槤班戟
芒果班戟
榴槤班戟
2016-05-28 328 views
糖水文化可謂香港人獨有,三五知己總是在晚餐過後,要另覓一個「吹水」地方。松記...算是糖水店數一二的名食店,在各區有不同分店,銅鑼灣橋底的這間,我是第一次光顧。門口有自助取票,印象未試過其他糖水店舖有此服務,還以為星期五晚上會大排長龍,幸好差不多5分鐘能入座。其實餐牌都可不用看,十次有九次,都是點上情有獨鍾的.....「SUMMER」!名字好記之餘,最有代表性就是有兩條圓柱朱古力餅條插在正中,吸引之處可揀兩球雪糕(曲奇/芒果/抹茶/朱古力),是日選了首兩款曲奇+芒果,質地算滑,曲奇味有少許餅乾碎有咬口,不太甜; 芒果香味濃郁。另有新鮮清甜生果作底,有西瓜、哈蜜山、芒果,配以QQ口感的明珠,加上少許花奶,相得益彰。

2016-05-27
$39 (Last Night Supper)
2016-05-03 380 views
松記新店加裝了自助羅位機,選擇人數,然後就會有飛仔出甜品選擇有很多,總有一款會合你心意我點的SUMMER,選配了曲奇+朱古力雪糕上面有兩條朱古力餅乾條,沾少少雪糕吃有一瞬間覺得自己回到小時候生果有幾款,芒果都不會酸,加上淡奶有點奶味為甜品加分,下次可以叫多奶整個甜品可算是包羅萬有,滿足你好多個願望~朋友的檸檬芝士木糠布甸,眼看就見到雪糕一大球,我沒有嘗試到,不知道味道如何
松記新店加裝了自助羅位機,選擇人數,然後就會有飛仔出
甜品選擇有很多,總有一款會合你心意
SUMMER
我點的SUMMER,選配了曲奇+朱古力雪糕
生果有幾款,芒果都不會酸,
加上淡奶有點奶味為甜品加分,下次可以叫多奶
整個甜品可算是包羅萬有,滿足你好多個願望~
檸檬芝士木糠布甸
朋友的檸檬芝士木糠布甸,眼看就見到雪糕一大球,
我沒有嘗試到,不知道味道如何

2016-04-29
Dinner
檸檬芝士木糠布甸
2016-04-29 286 views
吃完晚飯來松記吃甜品等位等左一陣點左芒果西米露,朋友點了曲奇雪糕黑珍珠紫米露芒果西米露芒果清甜, 椰子汁香滑曲奇雪糕紫米露喜歡曲奇雪糕, 有少少曲奇碎, 好味道紫米露好飽黑珍珠有少少口感不錯松記價錢經濟實惠味道又不錯
吃完晚飯來松記吃甜品
等位等左一陣
點左芒果西米露,朋友點了曲奇雪糕黑珍珠紫米露

芒果西米露
芒果清甜, 椰子汁香滑

曲奇雪糕紫米露
喜歡曲奇雪糕, 有少少曲奇碎, 好味道
紫米露好飽
黑珍珠有少少口感
不錯

松記價錢經濟實惠
味道又不錯
2016-04-26 222 views
食完飯,朋友想食中式糖水由汽仔行去銅鑼灣 都諗唔到又見唔到有所以去左松記松記搬細左 但排隊既人都好多我地2個都叫左腐竹蛋糖水 我加左大西米唔係好鍾意甜既我 我都覺得個糖水無咩味個蛋都唔太好食失敗左黎呢到 最好都係食返西式甜品會好d
食完飯,朋友想食中式糖水
由汽仔行去銅鑼灣 都諗唔到又見唔到有

失敗左

黎呢到 最好都係食返西式甜品會好d
腐竹蛋糖水
2016-04-18 273 views
同事farewell, 食完飯意猶未盡, 整埋個糖水完滿作結。我點左今枝玉露, 聽講佢同楊枝甘露吾同在用既吾係西柚, 而係沙田柚,不過就吾太討好, 因為沙田柚有苦味, 加上佢冇雪糕幫手, 吾夠甜整體成個甜品變左帶苦味咁。但佢裡面既馬蹄真係好靚, 粉粉地又爽爽地, 恰到好處~試左啖個fd個綠茶河粉, 覺得''早知叫佢個個拉''既感覺。><
但佢裡面既馬蹄真係好靚, 粉粉地又爽爽地, 恰到好處~
2016-04-15
$50 (Last Night Supper)
  • 綠茶河粉
2016-03-30 145 views
松記大舖搬細舖後既第一次幫襯 ,水準依舊不改。 我食既係凍楊枝甘露加雪糕, 雪糕味道可以揀, 不過就美中不足地冇雲尼拿揀 ,所以揀左芒果, 味都夾既~最抵贊係佢芒果 ,平時店係細細粒既 ,松記則係大大片的, 又厚!!! 好抵食~
2016-03-24
$40 (Last Night Supper)
2016-03-30 102 views
幻彩明珠同水果大雜會無咩分別,水果有芒果、西瓜、木瓜&蜜瓜。再配有大小粒的西米同涼粉粒。水果吸收哂椰汁同芒果汁既味道,食起上黎既時候好甜。大小粒的西米同涼粉粒令整道甜品更豐富,更有嚼口感!
水果吸收哂椰汁同芒果汁既味道,食起上黎既時候好甜。
大小粒的西米同涼粉粒令整道甜品更豐富,更有嚼口感!

2016-03-28
2016-03-29 91 views
宜款甜品既名叫SUMMER,十分特別!其實係由新鮮既水果:西瓜、芒果、蜜瓜、西米同雪糕組成!雪糕既口味可以自由選擇,而我就ORDER左我最愛既朱古力味同COOKIERS AND CREAM!朱古力味既雪糕不但朱古力味濃,而且食到粒粒朱古力碎,口感十足!!COOKIERS AND CREAM奶味比較重,入口香滑!西米加上花奶同半溶既雪糕,食落煙煙靱靱,十分有嚼口整道甜品十分FRESH,食完透心涼!!!很配合SUMMER宜個名字!
Summer
西米加上花奶同半溶既雪糕,食落煙煙靱靱,十分有嚼口

2016-03-26
2016-03-01 172 views
blue Monday晚上9點幾同朋友做完瑜珈後覺得有啲肚餓,友人已講明唔會食野,仲話我痴鬼線,7點幾先食完飯又話肚餓,不過,可以同我去食下甜品都ok喎。最近就係「松記」,即刻9秒9去攞位。去到街尾已見到好多人係門口等位,乜都唔理攞左飛先,好在2枱等第二張就有。唔駛5分鐘已經有位坐了。本來想食啲熱的甜品,但又想食下生果,所以我點了鮮芒果雪糕大明珠,芒果有4大片咁多,有2/3個芒果份量,新鮮香甜又多汁,雪糕亦係芒果味,唔太creamy 有少少冰係入面,感覺清新啲無咁膩。大明珠好似大粒西米咁,可能煮得唔夠淋,咬落有啲硬,個芯好似未住熟咁,減左不少分數。朋友的雪耳津梨海底椰清甜潤喉,海底椰止咳又化痰,最啱呢種天氣食,佢話好好味,比滿分。早知我都跟佢叫啦,凍冰冰仲食雪糕甜品,真係打得少呀。

最近就係「松記」,即刻9秒9去攞位。

鮮芒果雪糕大明珠
雪耳津梨海底椰
雪耳津梨海底椰
2016-02-02 274 views
怎麼對幻彩明珠印象那麼深﹖全因之前某上班地點位於深水埗,同事們常叫松記的甜品。迷上它的香甜,顏色七彩繽紛。這天,因為上司要轉往另一辦事處,同事建議叫這裡的外送。其實....我們的辦公室距離這分店真的有點遠。如需外送安排,除了要預早一天下單外,據說要預付部份費用。如是者,我叫了一客久違了的幻彩明珠。食物準時由店員以保冷袋送上。份量比想像中的少。椰汁和鮮奶份量偏少,配上大小粒的西米、涼粉粒、大塊的西瓜、木瓜、蜜瓜和芒果。如果夠冰凍、所有水果鮮甜,醬汁充裕的話,絕對美味無誤。但可怕的事實是,醬汁太少,芒果酸得很,還好其他水果味道尚可。另一方面,因長距離外送再加上有部份同事是叫了熱甜品,不確定是否一起混合包裝,即使有保冷袋,我覺得不夠冰凍,影響了整體的食味。這一顆明珠,今次顯然失色了。
怎麼對幻彩明珠印象那麼深﹖

全因之前某上班地點位於深水埗,同事們常叫松記的甜品

迷上它的香甜,顏色七彩繽紛。

這天,因為上司要轉往另一辦事處,同事建議叫這裡的外送。

如是者,我叫了一客久違了的幻彩明珠。

食物準時由店員以保冷袋送上。

份量比想像中的少。

這一顆明珠,今次顯然失色了。
2016-02-02
Delivery