2016-03-30 114 views
幻彩明珠同水果大雜會無咩分別,水果有芒果、西瓜、木瓜&蜜瓜。再配有大小粒的西米同涼粉粒。水果吸收哂椰汁同芒果汁既味道,食起上黎既時候好甜。大小粒的西米同涼粉粒令整道甜品更豐富,更有嚼口感!
水果吸收哂椰汁同芒果汁既味道,食起上黎既時候好甜。
大小粒的西米同涼粉粒令整道甜品更豐富,更有嚼口感!

2016-03-28
2016-03-29 102 views
宜款甜品既名叫SUMMER,十分特別!其實係由新鮮既水果:西瓜、芒果、蜜瓜、西米同雪糕組成!雪糕既口味可以自由選擇,而我就ORDER左我最愛既朱古力味同COOKIERS AND CREAM!朱古力味既雪糕不但朱古力味濃,而且食到粒粒朱古力碎,口感十足!!COOKIERS AND CREAM奶味比較重,入口香滑!西米加上花奶同半溶既雪糕,食落煙煙靱靱,十分有嚼口整道甜品十分FRESH,食完透心涼!!!很配合SUMMER宜個名字!
Summer
西米加上花奶同半溶既雪糕,食落煙煙靱靱,十分有嚼口

2016-03-26
Summer
2016-03-01 182 views
blue Monday晚上9點幾同朋友做完瑜珈後覺得有啲肚餓,友人已講明唔會食野,仲話我痴鬼線,7點幾先食完飯又話肚餓,不過,可以同我去食下甜品都ok喎。最近就係「松記」,即刻9秒9去攞位。去到街尾已見到好多人係門口等位,乜都唔理攞左飛先,好在2枱等第二張就有。唔駛5分鐘已經有位坐了。本來想食啲熱的甜品,但又想食下生果,所以我點了鮮芒果雪糕大明珠,芒果有4大片咁多,有2/3個芒果份量,新鮮香甜又多汁,雪糕亦係芒果味,唔太creamy 有少少冰係入面,感覺清新啲無咁膩。大明珠好似大粒西米咁,可能煮得唔夠淋,咬落有啲硬,個芯好似未住熟咁,減左不少分數。朋友的雪耳津梨海底椰清甜潤喉,海底椰止咳又化痰,最啱呢種天氣食,佢話好好味,比滿分。早知我都跟佢叫啦,凍冰冰仲食雪糕甜品,真係打得少呀。

最近就係「松記」,即刻9秒9去攞位。

鮮芒果雪糕大明珠
雪耳津梨海底椰
雪耳津梨海底椰
2016-02-02 279 views
怎麼對幻彩明珠印象那麼深﹖全因之前某上班地點位於深水埗,同事們常叫松記的甜品。迷上它的香甜,顏色七彩繽紛。這天,因為上司要轉往另一辦事處,同事建議叫這裡的外送。其實....我們的辦公室距離這分店真的有點遠。如需外送安排,除了要預早一天下單外,據說要預付部份費用。如是者,我叫了一客久違了的幻彩明珠。食物準時由店員以保冷袋送上。份量比想像中的少。椰汁和鮮奶份量偏少,配上大小粒的西米、涼粉粒、大塊的西瓜、木瓜、蜜瓜和芒果。如果夠冰凍、所有水果鮮甜,醬汁充裕的話,絕對美味無誤。但可怕的事實是,醬汁太少,芒果酸得很,還好其他水果味道尚可。另一方面,因長距離外送再加上有部份同事是叫了熱甜品,不確定是否一起混合包裝,即使有保冷袋,我覺得不夠冰凍,影響了整體的食味。這一顆明珠,今次顯然失色了。
怎麼對幻彩明珠印象那麼深﹖

全因之前某上班地點位於深水埗,同事們常叫松記的甜品

迷上它的香甜,顏色七彩繽紛。

這天,因為上司要轉往另一辦事處,同事建議叫這裡的外送。

如是者,我叫了一客久違了的幻彩明珠。

食物準時由店員以保冷袋送上。

份量比想像中的少。

這一顆明珠,今次顯然失色了。
2016-02-02
Delivery
2016-02-02 175 views
今晚同朋友去睇电影,睇完個個都話餓,有個就話特別想食松記糖水嘅甜品,好吧,我承認我都想食喇,咁就一齊坐車過去喇,以為咁夜應該無咩人喇,但去到都系要排隊,不過今次好彩唔系等好耐,十五分鐘就到我地喇。芒果綿綿冰每次都會點,冬天食冰真系另一種感覺,好濃厚嘅芒果味,冰沙做得好正,無冰渣,食落好滑,椰果好爽,總之呢款每一樣都好好食。芝士蛋糕,芝士控嘅一定要點啊,無睇呢間店仔細細,但食材全部都好新鮮,芝士味好重,蛋糕好香蛋味同奶味,蛋糕軟綿綿,食落好香滑。榴蓮班戟,今次D皮整得無咁香滑,但榴蓮肉依然都系咁大舊,而且好香好甜,都算OK喇,其他甜品味道都幾好嘅。
今晚同朋友去睇电影,睇完個個都話餓,有個就話特別想食松記糖水甜品,好吧,我承認我都想食喇,咁就一齊坐車過去喇,以為咁夜應該無咩人喇,但去到都系要排隊,不過今次好彩唔系等好耐,十五分鐘就到我地喇。

2016-01-20
15 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
1K
2016-01-25 309 views
食金牌火鍋食到成肚火, 麻甩局延伸至松記糖水,大家都點了一桌冰凍甜品,真𣈱快!"恐龍輝" 點了清涼的 "西瓜水晶粉",賣相靚,那些透明的涼粉像極冰塊,口感跟黑色的涼粉無異。西瓜清甜起沙,下次一定要帶阿J來吃這甜品,她應該會喜歡。"豆腐味綿綿冰"加芒果雪糕,一睇就知是"為食鴨"所點的甜點,他用極速KO了份量頗大的綿花冰。綿花冰不算太幼細,豆腐味不算突出,但佢說OK!車爸爸的 "Summer" 整體上不錯,新鮮雜果全部都好甜。我的香蕉紫米露出奇的美味,由其是那些香蕉,紫米露的紫米非常煙韌,足料美味。大家吃完,感覺良好,份量夠大,價錢公道,生果極新鮮,估計餐牌選擇超過100款,流程有效率,三分鐘全部甜點一齊上枱,好pro,抵佢咁成功!嘩嘩嘩!快樂時光過得特別快,又係時候趕住去接阿J了!
西瓜水晶粉
豆腐味綿綿冰
芒果雪糕
SUMMER
香蕉紫米露
2016-01-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-01-24 147 views
早俩日,OT到10點幾,無意中路過,反正都系霖住打的走噶,早食晚飯已經有餓,就打算食lee個了,費事返去錄面了。10點幾,都系幾多人排隊,但係招牌見到有呢排想食嘅榴蓮班戟都系拿咗個號排隊。15分鐘度,到我了。榴蓮班戟真系好味,榴蓮肉超多,而且系好新鮮,好夠味,cream唔系好多,比起之前系許留山食噶,好味好多。pancake上面嘅雪糕喺vanilla味,cream唔多,不过好软。推介指数5粒星。點咗個幻彩明珠,呢個明珠就唔係我D口味了,下面龜苓膏,太苦了,食完D水果就系覺得得龜苓膏味,仲不如食龜苓膏算了。下次都食lee呢個了,果然大件唔一定抵食噶。陆寶湯圓,nee個就幾鐘意,陸個湯圓嘅味都唔一樣。有花生味,芝麻味,紅豆,奶黃...有D新奇刺激好玩嘅感覺。霖起電影《Agam》裡面經典對白:Life was like a box of chocolates,you never know what you’re gonna get!

2016-01-22
15 Minutes (Dine In)
$60 (Last Night Supper)
2016-01-20 200 views
冬天對甜品之類嘅嘢無乜胃口,不過有時候又會忽然想食,我選擇咗松記,作為一家老字號嘅甜品店,人多係必然喇,排咗大概十分鐘不到就輪到我了,店裡面比較窄,食嘅時候手都成日碰到隔離嘅靚女,不過甜品嘅品種滿目淋漓,榴蓮班戟值得試下,入邊嘅榴蓮非常多,金燦燦嘅,陣陣榴蓮味飄出來,忌廉反而比較少,混著D榴蓮一D都唔會覺得膩,班戟皮又不是軟踏踏嘅果種,有點韌性,一啖下去,皮嘅軟、韌,榴蓮同忌廉嘅香、滑、甜,真係人間哪得幾回有得食、班戟上面仲有個雪糕,淡淡的抹茶味,都非常好食,推薦!楊枝甘露作為企地特色都非常唔錯,柚子粒很多,味道酸酸甜甜,芒果味濃郁,不過可能對呢個招牌比較期待,食嘅時候反而不覺得驚艷,下次再去認真試下。
2016-01-16
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2016-01-05 241 views
今日休假去行街行到比較夜,阿媽話想食糖水,甘就就近去松記食啦,好耐無食過佢地嘅糖水啦,我地去得比較夜啦,所以無咩人,等左五分鐘左右就到我地。呢個大家估下系咩,系咪顔值好高呢?呢個就系芒果綿綿冰,芒果味好重啊,食落又無冰渣,中間夾層有果肉,酸酸甜甜好好味,又好睇,嚟到呢度一定要試呢個啊。嚟呢度當然要點楊枝甘露啦,阿媽最中意,西米同芒果好配哦,加埋個雪糕球,糖水混合左奶味,味道好正。我地仲點左心太軟,我同阿媽都好中意,心太软系朱古力熔岩蛋糕加埋雪糕,搭配好絕,令人無得拒絕啊,食完一個都唔覺得膩,絕對推薦呢款啊。

2016-01-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
2016-01-05 182 views
店名:松記糖水地址:銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G4-G5號地下好味指數:7.5/10價錢:$26芒果班戟芒果班戟外皮夠薄,忌廉夠多,芒果不算多且看上來好像不太新鮮,但芒果味道夠甜,吃上來也是好吃的。店名:松記糖水地址:銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G4-G5號地下好味指數:7.8/10價錢:$30幻彩明珠多種的水果配合涼粉,大西米等,再加入奶和芒果汁感覺非常清新,不會覺得很濟。
好味指數:7.5/10
價錢:$26

好味指數:7.8/10
價錢:$30
幻彩明珠

2013-03-29
2016-01-02 195 views
突然間好想食糖水,於是就約男朋友係樓下果間松記食糖水同埋甜品啦 。真係又好食又抵食吖 榴槤班戟好好食吖,上面係金黃色噶榴槤,仲有入面啲榴槤肉同埋忌廉混著一齊食,口感好豐滿,成口都係榴槤噶香味,正吖 芒果綿綿冰真係好綿吖,食唔到啲一舊舊噶硬冰,入口酸酸甜甜,冰冰涼涼好舒服吖食落肚 芝士蛋糕有好香噶芝士味,而且好軟熟,雖然只係好細一舊不過真系超好食,而且又唔貴喔 核桃露呢唔會太甜,啱曬我口味,而且唔會好稀,食落去好滑,唔會食到一粒粒野,口感潤滑
2015-12-31
15 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2015-12-28 209 views
今日係銅鑼灣同朋友一齊HEA 左一個下午, 中途站到左松記糖水HEA, 平時夜晚經過時,出面一定人山人海,好多人等位,原來下午係少咁多人,得1,2張枱有人坐....海底椰紫米露味道淡左D , 都OK GA杜圓蓮子茶都幾甜六寶湯丸幾特別, 一碗可食到唔同味道湯丸腐竹旦 加丸非常普通,
今日係銅鑼灣同朋友一齊HEA 左一個下午,
中途站到左松記糖水HEA,
平時夜晚經過時,出面一定人山人海,好多人等位,
原來下午係少咁多人,得1,2張枱有人坐....
海底椰紫米露
海底椰紫米露
味道淡左D , 都OK GA
桂圓蓮子茶
杜圓蓮子茶
都幾甜
6寶湯丸
六寶湯丸
幾特別, 一碗可食到唔同味道湯丸
竹雞旦 加丸
好味指數:7.5/10
價錢:$26

2014-03-29
2015-11-23 239 views
到底有幾耐無食過「松記」呢?真是想也想不起。這次其實也是有點心血來潮,因為見當時無咩人。全店只滿了大約10分1吧,店員可能是因為常要應付人流,所以就算店內無嘜人都會安排食客坐到密密麻麻。當我們一進入店內,店員姨姨就指示要我同脫膏坐到另外兩檯食客的中間,但概然仍有座位鬆動,何不安排坐開一點呢?我沒有跟指示,自己揀了另一張檯坐下。但坐下後才有時間細看,這麼多年了,「松記」也變成了自由行推介的景點了。的確,當天所見,大多食客都是說普通話的。拿起餐牌,嗯…怎麼這麼的痴笠笠?衛生情況真的有待改善。餐牌上有超多選擇,花多眼亂。我點了 幻彩明珠 HKD 33.00是以生果為主,而加上「松記」名物明珠,再加花奶,西米露,涼粉而成。可能是我當天下午時分,水果不太新鮮。西瓜及奇異果的顏色變得好深色了,一睇就知擺左好耐。茫果就ok,大大份,又甜。不過,由於加了茫果汁又加了奶,所以水果比單吃的好味。雪糕杯杯冰 HKD 46.00這個只可以說是超級一般,味道也一般。雪糕是綠茶味道,ok的。但是雪糕以下的冰就有點令人失望,冰有點硬,所以有點難吃得到。雖然有茫果汁淋在上面,看似好多,其實吃下去似吃溝稀了的茫果汁。再

我點了 幻彩明珠 HKD 33.00

雪糕杯杯冰 HKD 46.00
這個只可以說是超級一般,味道也一般。雪糕是綠茶味道,ok的。但是雪糕以下的冰就有點令人失望,冰有點硬,所以有點難吃得到。雖然有茫果汁淋在上面,看似好多,其實吃下去似吃溝稀了的茫果汁。再下面有紅豆⋯我是不知道來來有紅豆的,紅豆雖然跟綠茶很夾,但跟茫果汁不搭⋯怪怪的。

「松記」已經沒有那麼的吸引人了,面對現在這麼多甜品店開張,要保留顧客,想必要再創新一下了。
Type of Meal
Tea
2015-08-26 221 views
慕名而來,不過可能期望值太高,覺得不過如此啦。點了個酥皮加雪糕球的,酥皮麼就是酥皮湯上面一樣的,加點醬。雪糕球就更普通了,總得來說就這樣吧,可以試試,但不至於吃過一次還惦記著再去。
慕名而來,不過可能期望值太高,覺得不過如此啦。