2017-04-30 360 views
早幾日返工,主任話請食糖水張meun有勁多選擇,既有中式傳統既乜乜糊,又有好多港式既乜乜撈,仲有唔少特色糖水甜品,真係睇都睇到有啲花多眼亂-最後無揀到食得最多既summer/幻彩明珠,反而揀左個之前無試過既“蘆薈清涼爽”本身以為“清涼爽”係好似清心圓咁一粒粒。但原來佢係一條條既,食落有似係寒天啲朋友,但佢再爽口啲!!!碗糖水入面當然有粒粒既蘆薈啦除此之外,仲有白色珍珠同正正方方既椰汁大菜糕,加埋椰奶食落同唔錯成碗“蘆薈清涼爽”都係透明/白色外表白茫茫咁,唔太吸引,但其實都幾好食呀,食飽飽又繼續開工嚕
早幾日返工,主任話請食糖水

最後無揀到食得最多既summer/幻彩明珠,
反而揀左個之前無試過既“蘆薈清涼爽”

糖水入面當然有粒粒既蘆薈啦

成碗“蘆薈清涼爽”都係透明/白色

2017-04-28
TakeAway
Tea
2017-03-23 398 views
同朋友一齊去食甜品,望完隔離枱,人地兩公婆食咗幾啖個芒果西米露就唔食埋單.... 要我廿幾三十蚊食呢種質素、呢種賣相的甜品真係唔制,因為貪平啦,就嗌咗杯薄荷飄雪算數。朋友已經警告話佢自己一定唔會order薄荷既野,點知開口中。係完全將牙膏溝落水咁既味道,難飲到不得了,真係唔知落咗乜料。仲好意思話「推介」,陣味似假膠,好明顯無心製作的倒模產品。高質過松記的甜品店有好多,大家應該多發掘一下。另外一提,因為都坐咗一陣吹水,先發覺枱角有蟻爬來爬去,明知甜品易惹螞蟻又缺乏清潔!

2017-03-22
Last Night Supper
2017-03-11 409 views
晚餐進食的餐廳有點貴價,而且食物不甚合心意,因此友人提議轉吃糖水。跟著友人來到松記,大概十點多,門口排了令人咋舌的長龍。不過我們一邊聊天一邊等,時間也不知不覺間過去。感覺松記的糖水挺有自己特色,而且價位合理。酷愛抺茶味的我好快就選定抺茶雪糕綠茶冷面。友人似乎經常光顧,看都沒看就選了哈囉。而友人的朋友則選了很fancy的雜果杯杯冰。抺茶雪糕綠茶冷面  - 口感豐富的選擇!雪糕有濃郁綠茶味,配上冷面煙軔又不太硬,口感一流!不過對於它下面的生果有所保留,特別是蜜瓜,並不甜。但喜歡綠茶的朋友我誠意推介!而且價錢合理。哈囉+地瓜圓 - 據友人所說,其實哈囉就是大雜會,有不同的糖水配料。但我對於其中的地瓜圓甚感興趣,於是問友人要了一顆試。挺有咬口的,而且地瓜味很濃,不錯。 還有一點,吃完後會在碗底見到甜蜜二字,挺有趣的。雜果杯杯冰 - 只能說外表是很fancy啦,能把冰做成那樣子挺不錯的,冰挺難弄碎的,進食時有點麻煩。冰吃下去是有芒果雪條的味道。不過,本人對冰實在無太大好感,加上當晚天氣亦有點冷。當晚光顧松記還挺驚喜的,有一些創意不錯的甜品供選擇。

感覺松記的糖水挺有自己特色,而且價位合理。

抺茶雪糕綠茶冷面
 還有一點,吃完後會在碗底見到甜蜜二字,挺有趣的。
地瓜圓(白色的那顆)
當晚光顧松記還挺驚喜的,有一些創意不錯的甜品供選擇。
$45 (Last Night Supper)
  • 抺茶雪糕綠茶冷面
2017-03-10 262 views
同男朋友食完飯之後行咗一陣覺得肚餓今晚喺銅鑼灣行開街所以就黎食下呢間糖水舖我男朋友話好好味所以一定要來試去到嘅時候人頭湧湧要等左兩張枱我點左個楊枝甘露加芋圓認真真係幾好味芋圓唔會太晏硬唔會冇咬口個楊枝甘露唯獨是美中不足係啲芒果唔係太甜但係椰奶都夠香滑
同男朋友食完飯之後行咗一陣覺得肚餓
芋圓唔會太晏硬唔會冇咬口
個楊枝甘露唯獨是美中不足係啲芒果唔係太甜
但係椰奶都夠香滑
2017-03-02 374 views
日前於銅鑼灣晚飯後突然好想吃糖水,驚覺銅鑼灣的糖水舖買少見少,叮一聲醒起堅拿道天橋底有間松記糖水!記得當年光顧得最多的是深水埗店,當年松記出名款式多價錢便宜, 可幸到了今時今日,糖水款式依舊多,還很創新,但價錢已緊貼潮流了!是日想食傳統野,熱食較窩心。海底椰滋潤,晶瑩剔透,近日天氣乾燥是個不錯的選擇!椰汁喳喳創新,除了豆豆外,還引入台灣流行的芋圓地瓜圓子。圓子都很煙韌,地瓜圓少甜,百吃不厭!最欣賞的是這粒綠茶奶黃湯圓,湯圓一般給人飽肚沉悶的感覺,這粒湯圓口味創新,奶黃餡軟滑幼細,相比起傳統湯圓可謂一大革新!
海底椰紫米露
椰汁喳喳
2017-02-20 277 views
今晚去了銅鑼灣街市熟食中心那邊吃了一頓較有香港特色的晚餐,坦白說那麼地方我真的少去,之後便過來松記吃碗糖水。由於剛吃過晚餐,並不餓,便隨意點了一碗光速熱鮮奶燉蛋,不出三兩分鐘便送到我面前,相當有效率。本身是飽飽滯滯的,但熱騰騰的鮮奶燉蛋真的吸引,把我胃的capacity都釋放出來。其質感十分香滑細膩,燉蛋富蛋香,香甜而不膩,飯後吃也出奇地不感飽滯,我是蠻欣賞的,況且在這寸金尺地的銅鑼灣鬧市中只售二十餘元,還算可以吧。

2016-11-15
$22 (Last Night Supper)
2016-12-23 600 views
襯著冬至,去食湯丸。叫了六寶湯丸,包括奶黃、紅豆、綠茶、紫米、芝麻、花生各一。吃了第一口,即時很失望,湯丸皮沒有一點糯米粉的香,連麻蓉花生這兩類最香的材料,竟然可以平平無奇。反而奶黃比較突出,偏偏我對奶黃沒甚好感,至於那顆綠茶,亦不過是披了有顏色的外衣吧,不必太認真。唯獨薑汁糖水甜度適中,算是及格,但整體而言,大可以將食量的quota留給其他好西。還好晚上九點前埋單可享八折,算是補償了一點伏的遺憾。
六寶湯丸
2016-12-21
2016-12-20 430 views
銅鑼灣食完飯,覺得仲有胃口就黎松記食個糖水好耐無黎過,見到menu多咗好多新嘢以前都無芋圓嘅,可能而家hit所以有d糖水都加咗芋圓我叫咗個凍嘅咋渣+綠茶奶皇湯圓+地瓜圓咋渣好足料,有兩粒湯圓同5、6粒地瓜圓賣相十分吸引湯圓係綠茶皮,中間為奶皇餡綠茶味不算突出,奶皇餡幾好味,食第一粒嗰陣粒湯圓仲溫溫地,口感同味道最好之後再食第二粒就發現浸得係凍咋渣入面太耐,湯圓皮已變硬硬地,建議如果叫咗凍咋渣的話,儘早食咗個湯圓地瓜圓不算出色,口感雖夠黏韌,但地瓜味不足,還有進步空間朋友叫的雪曲幻彩明珠大珍珠不嬲都係松記招牌菜之一,仲有埋曲奇雪糕,真係大滿足不過唔知係地段問題,定係真係加價太多比起數年前嘅松記,每樣甜品都貴咗好多不過甜品keep到水準,都OK嘅
銅鑼灣食完飯,覺得仲有胃口就黎松記食個糖水
好耐無黎過,見到menu多咗好多新嘢
以前都無芋圓嘅,可能而家hit
所以有d糖水都加咗芋圓
我叫咗個凍嘅咋渣+綠茶奶皇湯圓+地瓜圓
咋渣好足料,有兩粒湯圓同5、6粒地瓜圓
賣相十分吸引
咋渣+湯丸+地瓜圓
湯圓係綠茶皮,中間為奶皇餡
地瓜圓不算出色,口感雖夠黏韌,但地瓜味不足,還有進步空間

朋友叫的雪曲幻彩明珠
學曲幻彩明珠
大珍珠不嬲都係松記招牌菜之一,仲有埋曲奇雪糕,真係大滿足
不過唔知係地段問題,定係真係加價太多
比起數年前嘅松記,每樣甜品都貴咗好多
不過甜品keep到水準,都OK嘅
2016-12-19
$40 (Last Night Supper)
學曲幻彩明珠
  • 幻彩明珠
2016-10-24 712 views
週六晚上黎,好在早少少,仲以為8.30pm d 人未係食晒晚飯會無乜人…點知…兩個人都要等左幾分鐘先有位坐!旺場到不得了…一人一個糖水,我個雜果綠茶涼粉加大西米,原來係會分上!份量多過幻彩明珠裡面的大西米,$6 真係好抵!雖然當時好忙,我同職員講花奶分上,真係做得到,抵佢幾時都咁好生意。
兩個人都要等左幾分鐘先有位坐!旺場到不得了…
雜果綠茶涼粉
另加大西米
2016-10-22
雜果綠茶涼粉
另加大西米
2016-09-18 678 views
姐姐放工後都會問下我呢個妹有冇咩想食,佢買回來!好幸福喔我想食甜點,仲要係榴連,家姐就二話不說話買松記食,話奶凍正,食開醉心榴連既我今日就試下松記糖水出品,首先..有奶凍仲有一舊用保鮮紙包住既球狀榴連肉物體,要自己放上舊奶凍上面,肉既份量雖然不少,但是視覺上看起來很嘔心,好似好唔新鮮既顏色咁,好暗淡(我個人認為新鮮既應該係淡黃色,所以呢一點會扣左賣相既分。夠榴連肉食落仲有D苦苦地添,唔計呢舊肉,個奶涷其實係幾正既,有落花奶,夠香夠濃榴連味,好彈架,仲要好滑添!如果比我揀,可能都會揀番醉心榴連
姐姐放工後都會問下我呢個妹有冇咩想食,佢買回來!好幸福喔
2016-08-19 587 views
今晚吃完晚飯,就和舊朋友一起吃甜品。雖然經常都看到松記,但今次真的第二次吃。想了很久,沒有特別想吃的,最後都決定點了一個雜果西米露。因為menu上有幾個都很相似。*雜果西米露($45)雜果有芒果、蜜瓜、哈蜜瓜和西瓜,都是夏天的水果,很有解暑作用;雪糕的味道可以四選一,而我就選了曲奇味;底部就是西米露,西米、忌廉和芒果汁。雪糕重忌廉味,而且有很多曲奇;略嫌水果不夠甜不夠juicy;西米粒粒分明,而且軟身,再配上忌廉和芒果汁,很有罪惡感。
今晚吃完晚飯,就和舊朋友一起吃甜品

雖然經常都看到松記,但今次真的第二次吃。

*雜果西米露($45)

雜果西米露
2016-08-18
$45 (Last Night Supper)
2016-07-10 645 views
本身係松記summer fans, 次次都要加兩球曲奇、朱古力雪糕!其實summer 又$18食到而家個價點解都仲食佢?因為貪佢夠多款。水果底的白珍珠好咬口,加埋芒果醬酸酸甜甜好開胃!生果方面較失色,芒果唔太甜,甚至可以叫酸,西瓜蜜瓜冇咩味。不過勝在食2球雪糕加黑白配夠甜
2016-06-22 835 views
糖水真係香港人唔可以缺少嘅一部分吖!特別係熱天,熱辣辣嘅天,如果可以係室內吹著涼爽嘅空調,歎一碗甜甜嘅糖水,真係比神仙我都唔做吖!松記係我比較鐘意嘅糖水鋪之一,同聰嫂一樣,價廉物美,值得一來!雪糕楊枝金露,我最最鐘意嘅雪糕,+買香甜嘅芒果,彈牙嘅小丸子,香濃到不得了吖,柚子粒又脆脆地,爽吖!!糖不甩比較少食,因為我對d糯米消化唔係幾好,不過我幾鐘意糖不甩嘅,雖然好甜又好快膩,不過糯米糰霖滑又有嚼頭,成隻都卑薑糖水煮入味,再去碌碌香噴噴嘅花生粉,好食到流口水吖,我依家發覺我手上嘅粟米好冇味吖,好像食糖不甩!幻彩明珠,麻麻地,各種水果嘅大團圓,酸酸甜甜,水果夠新鮮,透明嘅小丸子夠彈牙,不過就係覺得唔夠甜。
糖不甩
幻彩明珠
2016-06-01
$33 (Last Night Supper)
  • 糖不甩
2016-06-12 465 views
端午節後,天熱愈來愈熱,夜晚出街都係一身汗,柑太話不如去食野,我話不如去食糖水啦,於是二人行到松記,囉飛等左兩分鐘就入座,入面依舊人多到震,肩碰肩,背貼背情況和平日一樣。點左綿冰消暑,再點多客湯丸冰火一下。芒果益力多綿冰。芒果未唔重,反而偏向甜味多,似是益力多甜味蓋過芒果味,而OREO餅碎及乳酸味爆珠似乎係失敗配搭,完全無法將芒果同益力多綿冰味道提升,只怪自己選錯配料,但綿冰分量充足,益力多味綿冰又軟滑,整體仍然不錯。朱古力綿冰剛剛相反,朱古力味極濃,似在吃雪糕一般,入口整實,但內裡即化的感覺極佳,乳酸爆珠將朱古力的甜味提升而沒有令它過甜,分量之多,好像吃一個二人份的雪糕般,出乎意料的佳品。之前一同點的湯丸在綿冰吃到一半的時候到達,外表看來似是貢丸(!!)但內裡卻是奶黃心,咬一口發覺沒有流心,但奶黃味仍重,如果可以將它煮到內裡變成流心奶黃的效果,味道相信一定會有所提升,而薑湯水的薑度一般,入口不算太辣,如果有凍甜品伴食的話,不妨將它全部喝光。

點左綿冰消暑,再點多客湯丸冰火一下。
芒果益加多綿冰
朱古力綿冰
紫米奶黃湯丸
紫米奶黃湯丸

2016-06-11
$60 (Last Night Supper)
芒果益加多綿冰
朱古力綿冰
2016-06-10 451 views
香港成地都係糖水鋪,不過見見都有自己嘅特色,呢一間松記糖水都係連鎖,所以有好多鋪位。坐叮叮系銅鑼灣落車跟住路牌行。點咗三樣野,有雪糕楊枝甘露~~幻彩明珠~糖不甩。三樣甜品食咗100蚊松啲。雪糕楊枝甘露~~除咗原本嘅清爽口感之外,因為有雪糕令到楊枝甘露增加咗甜滑嘅口感!!幻彩明珠~~對於系出邊唔系成日買生果嘅我嚟講,今日真係補充咗唔少vitamin。生果同涼粉嘅搭配爽口~~糖不甩~~新鮮出爐熱辣辣,仲癡著有薑味嘅花生碎,真係香甜軟糯
2016-03-28