2017-11-21 435 views
上星期食完松記糖水,好想再食多一次椰皇鮮奶燉桃膠,點知原來銅鑼灣分店係冇供應椰皇嘅。即刻覺得好失望!不過見到餐牌介紹呢度有鮮奶燉花膠$59,即刻立刻開心晒。店員話要等10分鐘先至有呢一款甜品,唔緊要好想滋潤一下,我等!唔使唔分鐘甜品就黎到啦,心入邊就覺得好奇怪,又話要等10分鐘嘅。食第一啖嘅時候就覺得唔對路啦,又話去係鮮奶燉花膠,黎到嘅時候,一啲都唔熱,只可以講係溫暖,個感覺就好似係溫暖左嘅奶水,完全唔似燉,花膠只係得五小粒,然後詢問店員,店員回覆話花膠已經溶在鮮奶中,但係食落一啲都感覺唔到。鮮奶非常之稀,成個甜品都好失望,仲要價錢唔算平!松記有咁多間分店,間間嘅水準都不一,希望能做好水準,先至能夠留住客人。

2017-10-23 425 views
我十分喜歡食芋圓, 所以因上星期去了松記糖水叫左個凍既水果芋圓食. 但食既時侯發現芋圓是硬的,一點也不QQ,所以心想可能是因為自己叫的是凍的甜品,所以芋圓凍硬了(松記在Openrice口睥很好所以覺得是自己問題). 因為食不到QQ的芋圓很不心息,所以昨天又去了.今次很聰明的叫了個熱的綠豆鮮草芋圓,原來水準差就是水準差,不是的我問題. 綠豆鮮草芋圓是綠豆是僅僅暖而已,鮮草是冰的而芋圓仍然是硬的. 太太太失望了.

Other Info. : 要食芋圓的話絕不推介!!! 其他冰品是好食的
2017-10-22
説到銅鑼灣的甜品店,確實多不勝數。西式、中式、日式、韓式應有盡有。但最近花了太多錢在食物上,晚飯後甜品癮又起了,最後就當然去松記吧!一坐下就看看枱上的餐牌。咦?沒有便宜的糖水?全部都是什麼什麼又加雪糕又加湯丸的花巧甜品。一問之下才知道原來店員收起了整個 外賣 Menu 紙,刻意的只把貴糖水印在餐牌上,古惑十足。平價的在此!原來堂食贈送糖不甩,十分驚喜!煙煙韌韌的超好吃唷!寶寶的花生湯丸 ($22) 共有五粒。我總覺得花生湯丸和糖不甩很相似,只是一個花生在外,另一個花生在內。薑糖水是我的最愛,又熱又辣又甜,喝起來很暖胃。我的腐竹雞蛋 ($22) 也不過不失。味道不算太甜,腐竹只有小量,而薏米和白果卻有很多,很有咬口。

平價的在此!
原來堂食贈送糖不甩,十分驚喜!煙煙韌韌的超好吃唷!

2017-08-31
$22 (Last Night Supper)
2017-08-12 470 views
銅鑼灣松記,晚飯後一定有長長嘅人龍。我地等左大約半個鐘就有得坐。一坐低就見到「每人最低消費一碗糖水」,呢項規矩,好多甜品鋪都係咁,但係「八點後就無免費水提供」,就真係幾少見。我地叫左雪糕曲奇咖啡木糠布甸、紫薯芋圓仙草凍同Summer。雪糕曲奇咖啡木糠布甸係我地一致認為好食嘅。木糠布甸非常重咖啡味,餅碎亦非常多👍🏻不過布甸嘅硬度似雪冰左嘅雪糕多啲!紫薯芋圓仙草凍味道一般,只係將紫薯、芋圓、仙草同紅豆放埋一齊。值得一提嘅係芋圓幾chewy,紫薯幾足料。Summer係一啲令人好開心嘅甜品組合——兩球雪糕同雜錦水果!唯一唔好嘅地方係當啲雪糕溶左係水果到之後,我地就唔係幾想食。仲有要讚讚松記送嘅糖不甩,好好味😋

雪糕曲奇咖啡木糠布甸

紫薯芋圓仙草凍

Summer

仲有要讚讚松記送嘅糖不甩,好好味😋

2017-08-11
Last Night Supper
雪糕曲奇咖啡木糠布甸
  • 咖啡木糠布甸
2017-07-16 445 views
食完貴價唔太飽法國菜,又多左個藉口食甜品!今次黎到搬左鋪位既松記,上年仲係同一條街街尾,依家搬近大街,人流多左好多(本身都夠多),好彩黎得尚早,好快有位坐。綠豆芋圓仙草凍($30):D綠豆蓉有D不美觀....一pat pat咁見到有少少嚇親,不過,味道係OK架,唔會太甜,D綠豆沙又有少少陳皮味,芋圓就唔係好夠味,可能木薯粉落太多!紫薯芋圓紫米露($36):港女最愛之一既紫薯,仲有我愛既芋圓,梗係要試試。同上。芋圓唔太有味,雖煙韌但得個咬口,好彩個紫薯蓉好香甜, 同D紫米一齊好好食,紫米又唔會太稀(有D店真係稀到... 真係糖「水」黎),overall好味過綠豆果款。另外,食神無啦啦照料下突然收到佢地送既糖不甩2粒,但人地枱無架(殊~),睇你地好唔好彩啦xD糖不甩出乎意料好好味!湯圓係無餡的,但食得出加左蕃薯同薑汁,點埋D黑糖同花生碎,熱熱地食好香甜軟糯,好味啊!!下次要叫一份黎食!
綠豆芋圓仙草凍

紫薯芋圓紫米露

糖不甩(送)
2017-06-29
$33 (Last Night Supper)
紫薯芋圓紫米露
糖不甩(送)
  • 糖不甩
2017-06-16 261 views
當晚叫左碗腐竹雞蛋芋圓糖水,芋圓痴埋一舊舊,碗糖淡而無味👎🏻👎🏻👎🏻碗糖水無味都算,啲員工既態度先最難頂都未食完碗糖水,已經又三個職員輪流黎問你碗糖水食完未,又抹晒枱,擺晒menu。唔止我地一枱係咁,眼見隔離枱都係咁,食糖水都係想舒舒服服,但未食完就想趕你走既糖水舖都係第一次幫襯。用openrice 禁耐以黎都未試過留食評,可想而知呢間野有幾差😡😡😡😡😡😡。以上所講既全屬真人真事!
2017-06-16
$40 (Last Night Supper)
2017-05-23 271 views
今天與女友逛街,走得累了便去松記糖水吃甜品潤潤喉。這裏甜品種類繁多,令有選擇困難症的我眼花繚亂,最後,我選了幻彩明珠。生果非常新鮮,咬下去鮮甜多汁,大西米煙煙韌韌,口感特別,這甜品非常不錯,令人眼前一亮。
今天與女友逛街,走得累了便去松記糖水甜品潤潤喉。這裏甜品種類繁多,令有選擇困難症的我眼花繚亂,最後,我選了幻彩明珠。

2017-05-21 219 views
甜品不功不过,在铜锣湾众多甜品中算中等,不过就不算很有特色,好像没有什么特别,并不需要特别排队来吃。两个人100+ 价格也算okay,不会太贵。服务态度就好差,厕所无厕纸,问可不可以refill黑口黑面话要俾2蚊买白水需要给钱买我都可以理解……厕纸……同埋如果不是进门就有留意到,岂不是会厕所用到一半发现没有纸,好尴尬?所以虽然口味、价钱都还算中等,如果需要排队等待都一定不会再去…特别是还要看人黑口黑面
两个人100+ 价格也算okay,不会太贵。
2017-04-30 360 views
早幾日返工,主任話請食糖水張meun有勁多選擇,既有中式傳統既乜乜糊,又有好多港式既乜乜撈,仲有唔少特色糖水甜品,真係睇都睇到有啲花多眼亂-最後無揀到食得最多既summer/幻彩明珠,反而揀左個之前無試過既“蘆薈清涼爽”本身以為“清涼爽”係好似清心圓咁一粒粒。但原來佢係一條條既,食落有似係寒天啲朋友,但佢再爽口啲!!!碗糖水入面當然有粒粒既蘆薈啦除此之外,仲有白色珍珠同正正方方既椰汁大菜糕,加埋椰奶食落同唔錯成碗“蘆薈清涼爽”都係透明/白色外表白茫茫咁,唔太吸引,但其實都幾好食呀,食飽飽又繼續開工嚕
早幾日返工,主任話請食糖水

最後無揀到食得最多既summer/幻彩明珠,
反而揀左個之前無試過既“蘆薈清涼爽”

糖水入面當然有粒粒既蘆薈啦

成碗“蘆薈清涼爽”都係透明/白色

2017-04-28
TakeAway
Tea
2017-03-23 398 views
同朋友一齊去食甜品,望完隔離枱,人地兩公婆食咗幾啖個芒果西米露就唔食埋單.... 要我廿幾三十蚊食呢種質素、呢種賣相的甜品真係唔制,因為貪平啦,就嗌咗杯薄荷飄雪算數。朋友已經警告話佢自己一定唔會order薄荷既野,點知開口中。係完全將牙膏溝落水咁既味道,難飲到不得了,真係唔知落咗乜料。仲好意思話「推介」,陣味似假膠,好明顯無心製作的倒模產品。高質過松記的甜品店有好多,大家應該多發掘一下。另外一提,因為都坐咗一陣吹水,先發覺枱角有蟻爬來爬去,明知甜品易惹螞蟻又缺乏清潔!

2017-03-22
Last Night Supper
2017-03-11 409 views
晚餐進食的餐廳有點貴價,而且食物不甚合心意,因此友人提議轉吃糖水。跟著友人來到松記,大概十點多,門口排了令人咋舌的長龍。不過我們一邊聊天一邊等,時間也不知不覺間過去。感覺松記的糖水挺有自己特色,而且價位合理。酷愛抺茶味的我好快就選定抺茶雪糕綠茶冷面。友人似乎經常光顧,看都沒看就選了哈囉。而友人的朋友則選了很fancy的雜果杯杯冰。抺茶雪糕綠茶冷面  - 口感豐富的選擇!雪糕有濃郁綠茶味,配上冷面煙軔又不太硬,口感一流!不過對於它下面的生果有所保留,特別是蜜瓜,並不甜。但喜歡綠茶的朋友我誠意推介!而且價錢合理。哈囉+地瓜圓 - 據友人所說,其實哈囉就是大雜會,有不同的糖水配料。但我對於其中的地瓜圓甚感興趣,於是問友人要了一顆試。挺有咬口的,而且地瓜味很濃,不錯。 還有一點,吃完後會在碗底見到甜蜜二字,挺有趣的。雜果杯杯冰 - 只能說外表是很fancy啦,能把冰做成那樣子挺不錯的,冰挺難弄碎的,進食時有點麻煩。冰吃下去是有芒果雪條的味道。不過,本人對冰實在無太大好感,加上當晚天氣亦有點冷。當晚光顧松記還挺驚喜的,有一些創意不錯的甜品供選擇。

感覺松記的糖水挺有自己特色,而且價位合理。

抺茶雪糕綠茶冷面
 還有一點,吃完後會在碗底見到甜蜜二字,挺有趣的。
地瓜圓(白色的那顆)
當晚光顧松記還挺驚喜的,有一些創意不錯的甜品供選擇。
$45 (Last Night Supper)
  • 抺茶雪糕綠茶冷面
2017-03-10 265 views
同男朋友食完飯之後行咗一陣覺得肚餓今晚喺銅鑼灣行開街所以就黎食下呢間糖水舖我男朋友話好好味所以一定要來試去到嘅時候人頭湧湧要等左兩張枱我點左個楊枝甘露加芋圓認真真係幾好味芋圓唔會太晏硬唔會冇咬口個楊枝甘露唯獨是美中不足係啲芒果唔係太甜但係椰奶都夠香滑
同男朋友食完飯之後行咗一陣覺得肚餓
芋圓唔會太晏硬唔會冇咬口
個楊枝甘露唯獨是美中不足係啲芒果唔係太甜
但係椰奶都夠香滑
2017-03-02 386 views
日前於銅鑼灣晚飯後突然好想吃糖水,驚覺銅鑼灣的糖水舖買少見少,叮一聲醒起堅拿道天橋底有間松記糖水!記得當年光顧得最多的是深水埗店,當年松記出名款式多價錢便宜, 可幸到了今時今日,糖水款式依舊多,還很創新,但價錢已緊貼潮流了!是日想食傳統野,熱食較窩心。海底椰滋潤,晶瑩剔透,近日天氣乾燥是個不錯的選擇!椰汁喳喳創新,除了豆豆外,還引入台灣流行的芋圓地瓜圓子。圓子都很煙韌,地瓜圓少甜,百吃不厭!最欣賞的是這粒綠茶奶黃湯圓,湯圓一般給人飽肚沉悶的感覺,這粒湯圓口味創新,奶黃餡軟滑幼細,相比起傳統湯圓可謂一大革新!
海底椰紫米露
椰汁喳喳
2017-02-20 278 views
今晚去了銅鑼灣街市熟食中心那邊吃了一頓較有香港特色的晚餐,坦白說那麼地方我真的少去,之後便過來松記吃碗糖水。由於剛吃過晚餐,並不餓,便隨意點了一碗光速熱鮮奶燉蛋,不出三兩分鐘便送到我面前,相當有效率。本身是飽飽滯滯的,但熱騰騰的鮮奶燉蛋真的吸引,把我胃的capacity都釋放出來。其質感十分香滑細膩,燉蛋富蛋香,香甜而不膩,飯後吃也出奇地不感飽滯,我是蠻欣賞的,況且在這寸金尺地的銅鑼灣鬧市中只售二十餘元,還算可以吧。

2016-11-15
$22 (Last Night Supper)
2016-12-23 601 views
襯著冬至,去食湯丸。叫了六寶湯丸,包括奶黃、紅豆、綠茶、紫米、芝麻、花生各一。吃了第一口,即時很失望,湯丸皮沒有一點糯米粉的香,連麻蓉花生這兩類最香的材料,竟然可以平平無奇。反而奶黃比較突出,偏偏我對奶黃沒甚好感,至於那顆綠茶,亦不過是披了有顏色的外衣吧,不必太認真。唯獨薑汁糖水甜度適中,算是及格,但整體而言,大可以將食量的quota留給其他好西。還好晚上九點前埋單可享八折,算是補償了一點伏的遺憾。
六寶湯丸
2016-12-21