成場自助餐,最期待的是龍蝦,等啊等、等啊等、等啊等,卒之有龍蝦出籠,排咗一陣隊,結果配給到一隻(即2個半隻)龍蝦,滿心歡喜諗住埋位慢慢歎,點知…老人家、小朋友千祈唔好食,因為韌到老人排牙咬唔到,小朋友又驚難消化…😓,又有一陣雪藏味,但情侶食就very good,因為煙韌到分唔開。其他食物如魚生、壽司也平平無奇,唯獨甜品幾好,雪糕有Movenpick,甜品甜度剛好、榴槤撻亦幾好,連我不食榴連也覺不錯。另一點就作為吾知幾多星級的酒店餐廳,居然有冷氣機滴水,比佢滴中真係掃興😅
朋友喜歡食tea set,見到這間酒店做Promotion,還可以任添就試下!Tea set鹹甜點各六款,不是太出色,喜歡這杯牛油果打成蓉再有少少辣味,上面加上蝦🦐,超好味!另外一個係巴馬火腿配鵪鶉蛋,一口食,味道好夾!甜點方面,不是太特別!但以這價錢,舒舒服服地同朋友閒聊也不失是一個好地方!服務方面就有很大進步空間,有個男職員好似遊魂咁,tea set來左餐具還未有,飲咖啡給白糖,叫他幫忙影相,無焦點,只影一張就走!
2021-07-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Tea)
2021-07-24 1507 views
今日星期六,同兩個朋友去左食tea set但可能之前食多左,好似都冇咩tea set想食⋯之前見到呢間嘅tea set,平平地、網上book仲有8折。折後+10%都係$200/per Menu仲 講明無限添加咸點甜點⋯🤣🤣我一開始以為自己可以出去拎甜品🤣原來係雀籠嘅野食可以encore…不過食緊嗰陣,覺得食曬嗰set已經算好🙈真係一分錢一分貨,唔係話難食嘅、不過又唔係好食囉😐普通野嚟,唔好抱咁大希望就得⋯當純食一個甜品buffet🙈
今日星期六,同兩個朋友去左食tea set
但可能之前食多左,好似都冇咩tea set想食⋯
折後+10%都係$200/per
Menu仲 講明無限添加咸點甜點⋯
🤣🤣

不過食緊嗰陣,覺得食曬嗰set已經算好🙈

真係一分錢一分貨,唔係話難食嘅、不過又唔係好食囉😐
普通野嚟,唔好抱咁大希望就得⋯當純食一個甜品buffet🙈
2021-07-24
$200 (Tea)
鍾意食自助餐,又鍾意食泰國美食,知道柏景餐廳推出 泰‧尋味之旅自助餐,就約朋友來個自助晚餐,一解相思之苦。 先來幾款泰式沙律醒醒胃,甜酸得宜又爽脆的青木瓜沙律、甜酸鳳爪、入口柔嫩的八爪魚沙律。  原盅泰式椰子雞湯,主要是香甜的椰子味道,若增加南薑香茅青檸葉等味道,會更有風味。 泰菜離不開咖喱,這個青咖哩雞配烤餅,隔著口罩都嗅到那辣勁,雞肉則夠嫩滑,配烤餅同吃,認真惹味。 辣椒炒海鮮,怕辣的也可以試試這個,味道偏向甜辣易入口 辣椒炒龍蝦鉗,半開龍蝦鉗微微辣,滋味惹味。  想再Hot一下,辣到上頭頂,不如來碗冬蔭功湯或是地道泰式船麵。 不辣的熱盤,有燒豬頸肉配糯米飯、非常受歡迎的鹽焗鱸魚、泰式炸魚餅、蝦餅、香茅燒雞等。  燒烤區有芝士焗龍蝦、燒菠蘿、三文魚、魷魚、豬肉腸、雞翼等,我尤其喜歡龍蝦,鮮甜多膏又爽彈。  冰鎮海鮮有長腳蟹、小龍蝦、翡翠螺、凍蝦、藍青口等,肉嫩多汁,海鮮控不容錯過。  這晚刺身選擇多,有吞拿魚、三文魚、阿根庭紅蝦、北寄貝、八爪魚等 ,另有壽司及小朋友至愛的冷麵。  飲品區有龍眼冰、排毒水、天然維他命排毒水、柑桔檸檬汁等等,熱飲有咖啡及茶,無限供應。  甜品一向出色,

辣椒炒海鮮,怕辣的也可以試試這個,味道偏向甜辣易入口

辣椒炒龍蝦鉗,半開龍蝦鉗微微辣,滋味惹味。

甜品一向出色,清甜Q彈的蝶豆花蒟蒻、爽甜椰青糕、泰式斑蘭糕、泰式奶茶布甸、木瓜慕絲、芒果糯米飯等。我最喜歡是茶味香濃又不太甜的奶茶布甸。

一口榴槤芝士撻、椰奶葡撻,不知不覺吃了幾口,美食總是令人肥胖的。

另有件裝精緻蛋糕及水果。

最後來個消暑甜品,有 Mövenpick雪糕及涼粉,涼粉可自行加上蘆薈粒、爆珠等,涼透心﹗

Other Info. : 網上訂座有65折,抵食
2021-07-16
2021-07-13 1415 views
好像很久沒有去皇家太平洋食自助餐了。睇翻紀錄,對上一次到訪柏景餐廳,係半年前既事,不過那時疫情緊張,我只是來外帶下午茶。再數上去,係一年前,都係因為疫情,為安全起見,變成放題形式。依家叫做稍為緩和,可以做回 『正常』既自助餐,大家自己出去睇出去攞嘢食,係開心啲既。啊!介紹番,今期主題,係泰國美食。出去巡一個圈,可以見到,食物款式真係好泰國,尤其是熱葷。凍海鮮、壽司嗰啲都有供應,但我唔係度多講,主力描述下泰式食品仲實際。吃些泰式青木瓜沙律及酸辣鳳爪打開胃口後,見有椰子雞湯,拿一盅回去與朋友分享。幾重椰味的,裡頭有雞件,亦有磨菇粒,足料。熱盤方面,十樣有八樣都是泰式,貫徹主題。泰式咖喱是必需品吧,青咖喱雞、黃咖喱牛,惹味汁醬不一定要配白飯,來幾片烤餅來伴之,也未嚐不可。泰式魚餅、蝦餅、蔗蝦及豬頸肉糯米飯都是香口的小食,岩晒重口味既筆者。另外,燒菠蘿幾乎是為在座的朋友而設。炒海鮮是熱盤中的焦點,香辣惹味的青口、大蝦、蜆肉及翡翠螺,還有炒龍蝦鉗,均是充滿泰式風情。講起泰國美食,又點可以漏左船麵呢!將Buffet既粉麵檔搖身一變成為船麵,豬骨湯及冬蔭公湯任君選擇,配料不會矜貴,牛丸、豬肉丸、紅腸
好像很久沒有去皇家太平洋食自助餐了。

啊!介紹番,今期主題,係泰國美食。
出去巡一個圈,可以見到,食物款式真係好泰國,尤其是熱葷。

講起泰國美食,又點可以漏左船麵呢!將Buffet既粉麵檔搖身一變成為船麵,豬骨湯及冬蔭公湯任君選擇,配料不會矜貴,牛丸、豬肉丸、紅腸、魚皮餃和韭菜等,愈地道愈平價的食材,愈有泰式味道。
整件非泰式格調的燒牛肉後,可以進入甜品環節,由另一個胃負責。
同樣地,大部份甜點都是貫徹是夜主題,椰汁西米糕、大菜糕及班蘭千層糕等,傳統又夠地道,新派的泰式奶茶凍,夠香夠濃,果真很有飲泰茶既感覺。香芒糯米飯以小匙盛著,一啖一口,吃得方便。
香芒椰皇露清爽怡人,但最讚的,肯肯定係榴槤撻,迷你的一小件,個人獨吞了四件。

有食力的話,可以啪多幾件葡撻的。

傾傾講講,唔經唔覺,又到十點大限。
2021-07-10 1807 views
已經有一段時間沒吃自助餐了!見到柏景餐廳 Café on the PARK剛推出了 *泰 • 尋味之旅*自助餐,喜歡吃泰國菜的我即刻約好友去大快朵頤!甫踏進餐廳正是海鮮區的位置,琳琅滿目的新鮮海產盡在眼簾,涼意濃濃食慾亦隨之而來了!這夜供應的海鮮包括有青口、鮮蜆、大蝦、雪場蟹腳、龍蝦鉗及小龍蝦,共有6款選擇之多總找到合我的心意的吧!然後是沙律專區疫情關係會由師傅代勞,只要揀選自己喜歡的醬汁,師傅便會為你送上一碟新鮮的自選沙律。接下來是凍肉區內裏放滿了凍火腿、風乾火腿及莎樂美腸,配合沙律菜一同享用可增添風味。緊接着的有數款充滿泰式風情的前菜,包括有泰式青木瓜沙律、泰式鳳爪沙律、泰式八爪魚沙律,另外還有煙三文魚和冷麵,最適合這炎炎夏日享用份外開胃。來到日式專櫃師傅正在忙著為客人提供即切刺身,選擇包括有牡丹蝦、北寄貝、三文魚及吞拿魚及八爪魚等,還有數款壽司及卷物,喜歡日式美食的朋友可以盡情享用。看罷清爽冰凍菜式後緊接下來的是暖粒粒的熱葷區。這一趟有我很喜歡吃的泰式船麵,而且會是即叫即淥的很吸引呢!當中配料選擇有豬肉丸、泰式牛丸及魚蛋、紅腸、魚皮餃,而麵底則可選油麵、米粉和金邊粉等選擇,最後還

看罷清爽冰凍菜式後緊接下來的是暖粒粒的熱葷區。
這一趟有我很喜歡吃的泰式船麵,而且會是即叫即淥的很吸引呢!當中配料選擇有豬肉丸、泰式牛丸及魚蛋、紅腸、魚皮餃,而麵底則可選油麵、米粉和金邊粉等選擇,最後還有豬牛骨湯或冬蔭功湯底可供選擇。
除了有即叫即淥粉麵外此處還有熱騰騰的燉湯任取,我們這天能夠品嚐到的是泰式椰子雞湯。
然後有香辣惹味的咖喱供應,這夜有泰式青咖哩雞及黃咖喱燴牛面頰肉,而且還配有烤餅用來沾咖喱享用就一流了。

轉過角還有一條長長的buffet Line,分別放上超多不同口味的熱葷菜式,真的胃口細點也不能全部試上,不打緊自助餐這麼優惠最多來試多一次便可哈哈⋯⋯

繼續往前走此區內還有即燒美食,包括有任取任吃的芝士焗龍蝦、我最喜歡的燒菠蘿、另外還有燒雞翼魷魚鮫,每樣都是我喜歡吃的真開心。
然後還有泰式香茅蒸魚、泰式炸魚餅、金不換黑豚肉燥炒飯、蔗蝦、燒豬頸肉配糯米飯、泰式炒雜菜、泰式辣椒炒海鮮、紅酒會牛肋條、香草焗羊髀配蜜糖芥末汁,泰式燒豬髀、當然還有自助餐必備的美味燒牛肉。

除了中式燉湯外另備有西式的白菌忌廉湯,而且還伴有酥餅和麵包,喜歡喝西式湯的朋友也有選擇。

來到甜品區分成左右兩邊,放滿琳琅滿目的甜品供選擇,相信擁有甜牙齒的您必定會心花怒放!
右手邊以麵包布甸打頭陣然後還有自助班㦸機,這機十分正不用接觸只要揮手便可控制得到超級衛生。
然後還有即叫即製的熱辣辣窩夫,接下來更有美味葡撻和這夜焦點美味榴槤撻。

緊接著的是充滿泰式風情的西瓜涼粉還有不少配料,客人可以自選做出碗獨一無二的泰式涼粉。

來到左手面有多達十數款的甜點供應,擁有一顆甜心的你必定能夠滿足吧!
順序有椰汁西米糕、抹茶和果子、香芒布甸、彩虹千層糕、斑斕千層糕、香芒糯米飯、香芒椰皇西米露、檸檬撻及椰青大菜糕!

再往前走甜品櫃還有多款切餠和水果!內裏包括有泰式奶茶布甸、綠茶芝士餅、日式紅豆紅桑子、香蕉朱古力合桃蛋糕、木瓜慕絲蛋糕、藍妹芝士蛋糕、熱情果芒果餅,還有蜜瓜、西瓜及哈密瓜等新鮮水果。

當然少不了美味的Mövenpick雪糕這天有青檸雪葩、朱古力、冧酒提子和雲尼拿4款口味,另外還有煙韌冰凍的雪米糍。
至於飲品區選擇也非常豐富,凍飲有罐裝汽水、啤酒、柑桔檸檬汁、龍眼冰、青瓜檸檬薄荷葉水、斯里蘭卡錫蘭紅茶。

怕凍的朋友可以在此自助區任取咖啡、茶,另外只需另加$68便可無限暢飲泰象啤酒、勝師啤酒或智利紅白酒,對於嗜酒的我和您真是大喜訊。
介紹完長長的Buffet Line到我開餐的時候了照慣例先來一碟自選沙律,我選了新鮮的沙律菜、粟米、車厘茄配上風乾火腿加多兩片燒菠蘿,以清新的油醋伴吃非常爽口。

青木瓜沙律夠爽口,酸辣的泰式鳳爪從來也是我心頭愛,煙韌的泰式八爪魚沙律,三款泰式前菜也很合我胃口正喔!

冰鎮海鮮每款取了少許青口鮮蜆肉質軟綿夠鮮甜,大蝦龍蝦鉗和小龍蝦亦夠新鮮紮實,最後雪場蟹腳肉地飽滿充斥海水鮮味,愛吃海產的我當然滿足非常。

刺身也是我吃自助餐必選的項目,這吃品嚐了軟糯的牡丹蝦、煙韌的北寄貝、油滑的三文魚、無筋吞拿魚及彈牙八爪魚,而我大愛那那鮮味的牡丹蝦。

吃過冰凍美食這刻最合來一碗熱騰騰的靚湯暖胃,這個泰式椰子雞湯喝下帶幽幽的椰子香氣味道清甜。

熱葷菜式先來嘆泰式炒海鮮和辣椒炒龍蝦鉗,香料味濃的汁醬緊緊抱著新鮮的大蝦、青口和翡翠螺,吃下既香且鮮好味道,而辣椒炒龍蝦鉗則香濃又惹味兩款也很吸引喔!

泰國菜當然離不開咖哩吧!這個泰式青咖哩雞非常香口辣度不強,內裡有入味雞肉外更有正宗的泰國茄子,此刻勁吃來碗白飯佐咖哩享用呢!

我跟好友各自選一碗船麵他點了豬牛骨湯底配油麵,而我則選上冬蔭功湯底配金邊粉配韭菜、金針菇和魚皮餃,在自助調味料處加上炸蒜、辣椒和青檸便成了一碗正宗的泰式粉麵。

接下來這個豬頸肉糯米飯中正我下懷,焦香富彈性的豬頸肉很爽口,夾上那帶微微椰香的煙韌糯米飯真的很匹配。

來到甜品時間當然要一嚐這夜主題泰式甜點,我選了西瓜涼粉、泰式奶茶奶凍、芒果糯米飯、彩虹千層糕、椰青大菜糕,另外還有木瓜慕絲蛋糕和熱切期待的榴槤撻,很久沒一次過吃那麼多甜品了果然係*泰*好味。

最後以青檸雪葩和冧酒提子雪糕作完滿的結束,這夜真的吃到萬二分滿足啊!自助餐癮即時返晒來下次去那兒吃好呢??

*泰 • 尋味之旅*自助晚餐收費,星期日至四及公眾假期成人$608/位、長者$548/位、小童$368/位,星期五至六及公眾假期前夕成人$668/位、長者$578/位、小童$418/位,於飲食網站有65折優惠為起平日只需成人$456/位很抵吃喔!
2021-07-02
Dinner
2021-07-08 4410 views
自疫情開始,都無專登走去食自助餐喇,因為覺得感染風險少少高,不過,隨着疫情緩和,加上之前去過兩次「宅渡假」,都包自助早餐,睇到酒店都做咗唔少防疫安排,啲人亦頗自律,所以,對自助餐嘅感覺都安心不少。本土個案勉勉強強算喺28日清零,豪一餐當應吓景吧!揀「柏景餐廳 」除質素外,亦因為有大嘅折扣,以及方便我哋啲美孚人,食完搭西鐵兩個站就到。因為相對小弟嚟講,都真喺好就腳,計及多年喛都嚟過好幾次,餐廳嘅環境無咩大變,但甜品擺放嘅位置就有所調動,擺得更集中。而餐廳簡約時尚,地方寬敞,座位編排得唔算密,枱與枱都隔開得一定嘅闊度。由於今期嘅主題喺 「泰•尋味之旅」,泰菜一向都幾受港人歡迎,而場地佈置都可以睇到花咗唔少心思,有唔少相應主題嘅裝飾,近正門一邊嘅佈景版,真喺見到有啲姐姐專登企晌度打卡,直情當去咗泰國一轉。上文都講過佢哋嘅自助餐經常有折扣優惠,平日成人一位收$608,預早經官網訂位並繳付全費最高去到6折呀!上文都講過依家啲酒店做自助餐,都加強咗好多防疫安排,好似呢度咁,有部份食物需由廚師服務,就算喺自取嘅,都有晒透明膠罩冚住,再者,凡出去拎食物嘅客人,都需要戴上口罩。講咗咁多,一於去片睇吓有咩
上文都講過依家啲酒店做自助餐,都加強咗好多防疫安排,好似呢度咁,有部份食物需由廚師服務,就算喺自取嘅,都有晒透明膠罩冚住,再者,凡出去拎食物嘅客人,都需要戴上口罩。講咗咁多,一於去片睇吓有咩食。由門口開始順住介紹,最後再返嚟門口位嘅甜品區。
海鮮吧

以前嚟過,都知佢哋無供應生蠔,始終都喺高風險,個人嚟講,食唔食都好無所謂。但仍有大蜆、翡翠螺、凍甜蝦及長蟹腳,我就見幾多客人不停拎長蟹腳喇,但補給都幾快。
沙律區

晌海鮮吧隔離就喺沙律區,眼見得少少沙律菜、栗米粒、紅腰豆同青瓜,心諗以前嚟都唔喺咁少架,再行過啲,原來仲有即製嘅式青木瓜沙律,因為就咁擺咗啲青木瓜絲、甘筍絲,以為裝飾而已。
凍切肉

冷盤亦有好多款式,先介紹幾款冷盤凍肉,有凍肉香腸、巴馬火腿及莎樂美腸,襯以少少蔬果做裝飾,又擺得幾靚仔,觀感上自己較吸引到客人取用。
凍切肉
冷盤區

再沿路行過啲,就見有一大堆的的骰骰嘅冷盤小食,如涼拌青瓜木耳、刁草醃三文魚……等等,而主題性方面就有甜酸鳳爪、八爪魚沙律之類。
冷盤區
試咗當中嘅泰式青木瓜沙律、甜酸鳳爪及八爪魚沙律,青木瓜沙律酸香爽口,越食越開胃;個鳳爪甚具辣勁,一邊食,一邊飲住凍飲,而八爪魚沙律亦不俗,八爪魚柔韌好食,帶有濃濃嘅泰式風味

泰式青木瓜沙律、甜酸鳳爪及八爪魚沙律
刺身壽司、和食
本身都喜歡食刺身壽司,不過,平常食自助餐就好少揀,因為有太多主題食物嘛!但點都要介紹一下,始終喺唔少港人嘅喜好。刺身有北寄貝、八爪魚、希靈魚、吞拿魚及三文魚,而壽司壽司卷,則少少咁放出嚟,保持有8、9款俾大家揀,遠少少側邊就仲有啲冷麵、漬物,整體選擇真喺唔少。
西式餐湯、麵包籃
食餐飯當然要飲番碗湯,西式餐湯嘅代表喺蕃茄忌廉湯,無試嘅原因唔喺唔鍾意,而喺因為我知「柏景」有提供燉湯,胃納名額有限,當然要有優先次序啦;而西湯旁自然喺跟啲西式麵包,鍾意佢哋以電熱板烘住,令麵包「暖粒粒」。
西式餐湯、麵包籃
跟住輪到介紹熱盤呢個大片區啦,一大張L長形食物枱,擺放十多款中西美食及多款主題菜式,有即煮粉麵檔、燉湯、多種熱盤、燒烤、烤肉……等等,夠晒陣容鼎盛,以下就逐一分類講講。
泰式船麵
呢度一向都有即煮粉麵供應,但今回既然主題喺泰式,自不然粉麵就轉為泰式船麵,配料無以前供應港式粉麵咁多,主要喺圍繞番泰式嘅配料,如泰式牛丸、魚蛋、豬肉丸、鮮蝦、雞肉……等等,湯底就可揀豬骨湯或冬蔭功湯,仲供應埋多種泰式醬料作調味添。
泰式船麵
泰式椰子雞湯

上文都講過要留位俾個燉湯,呼應主題,燉湯就喺泰式椰子雞湯,確實幾搶手,因為我第一轉出去拎都無晒貨,不過,等多十多、廿分鐘又有一批新貨燉起咗。
泰式椰子雞湯
入口非常之熨口,果真新鮮滾熱辣,唔喺講少,嗰陣陣椰香好突出,真喺椰香撲鼻,四處飄溢,入口湯頭勁清甜,非常好飲
熱盤、泰式燒烤

老實講,十幾廿款美食,真喺唔記得晒咁多,憑相片及少少記憶,試試盡講有啲乜:青咖喱雞、泰式香茅蒸魚、泰式炸魚餅、炸蝦餅、蔗蝦、泰式燒菠蘿、金不換黑豚肉燥炒飯、燒豬頸肉配糯米飯、泰式炒時蔬、泰式炒海鮮、鹽焗鱸魚、泰式辣椒炒龍蝦鉗、烤秋刀魚、泰式烤墨魚、泰式燒雞翼、紅酒燴牛尾、香草烤羊脾配蜜糖芥末汁、醬燒豬肋骨、香茅燒雞……等等,當中部份菜式更會不時轉款。
熱盤、泰式燒烤
啲青咖喱雞真喺幾正,青咖喱好香,而咖喱唔單薄,有陣陣泰式香料味,雞肉又夠滑,仲有唔少菇菌,伴印度烤餅就更正啦。
青咖喱雞
再試一試泰式香茅蒸魚、泰式炸魚餅、蔗蝦同泰式燒菠蘿,啲蒸魚好嫩滑,滲出淡淡香茅香,卻唔會搶咗啲魚鮮味;炸魚餅、蔗蝦都好好食,彈牙有咬口,又唔油膩喎,而燒菠蘿味道非常清甜。
泰式香茅蒸魚、泰式炸魚餅、蔗蝦同泰式燒菠蘿
另一轉就試咗鹽焗鱸魚、醬燒豬肋骨、烤羊脾幾款肉,伴啲烤南瓜、泰式炒時蔬,其中嘅豬肋骨同羊脾肉真喺好正,味道香濃,肉質十分鬆化。
鹽焗鱸魚、醬燒豬肋骨、烤羊脾
人人都鍾意食海鮮架啦,一於一大碟泰式炒海鮮一齊「些牙」,大蜆同長蟹腳味道極之鮮甜,而以泰式去處理,估唔到惹味之餘,亦無冚過海鮮嘅鮮味。
泰式炒海鮮
再追加多一碟泰式辣椒炒龍蝦鉗,個人嚟講,之前嘅泰式炒海鮮好食啲,龍蝦鉗睇起嚟高檔啲,但食落嘅感覺無啲長蟹腳咁夠鮮味,不過,就啖啖肉。
泰式辣椒炒龍蝦鉗
燒豬頸肉配糯米飯喺墊肚嘅選擇,啲燒豬頸肉燒得好香口,帶點焦香,肉質爽爽哋,沾上啲酸辣醬,滋味提升,而糯米飯煮得黏糯綿身,唔錯。
燒豬頸肉配糯米飯
慢烤原條牛肉眼
唔使多講,原條烤肉喺自助餐嘅必備,是晚所見就喺原條肉眼,燒得外觀焦香,加上燈光,又喺一款極盡誘人嘅美食。此外,仲有烤南瓜及薯蓉作配搭。另外,提供上燒汁、黑椒汁、洋蔥汁、芥末……等等,亦喺指定動作。
慢烤原條牛肉眼
飲品區

餐廳近尾,就喺飲品區,不停供應大量罐裝汽水、果汁、啡茶,如果想襯番啲惹味泰菜,可以另加$68位無限暢飲泰象啤酒、勝師啤酒或紅白餐酒,酒類唔喺好啱我哋,飲冰凍汽水襯泰菜已經好夠。
飲品
甜品

甜品自助餐而言,又喺不可或缺嘅一部份,印象中,「柏景」嘅甜品絕對屬多選擇、多元化及質素中上之列。當然,今之以泰式為主題,就多咗好多泰式甜品,睇落都頗有特色,一口氣介紹晒去:荔枝泡芙、美式芝士餅、木瓜慕絲、熱情果芒果蛋糕、朱古力班尼、抹茶芝士餅、椰汁西米糕、泰式奶茶凍、香芒椰皇西米露、班蘭千層糕、芒果糯米飯、檸檬撻、椰青大菜糕、藍蝶花啫喱、菠蘿金寶、自助班戟機、泰妃椰奶葡撻、榴槤芝士撻、泰式珍多冰……等等,淨喺睇到有咁多款已喺好賞心悅目。
甜品區
先嚟一個全泰式嘅甜品拼盤,由於喺少見嘅款式,所以,感覺特別好食。當中以泰式奶茶凍、泰妃椰奶葡撻、榴槤芝士撻最得小弟歡心,除因為夠特色之外,味道仲好個性化,突出到個主題。
泰式甜品拼盤
Mövenpick雪糕櫃

甜品中,有品牌嘅雪糕亦喺不少大酒店自助餐嘅必然選擇,是夜就有4款Mövenpick雪糕供應
Mövenpick雪糕櫃
試咗多款泰式甜品當然未夠喉啦,再掃多5款甜點伴上兩球Mövenpick雪糕,平常食蘋果金寶就食得多,但菠蘿金寶就第一次,確喺好食喎,菠蘿果肉非常香甜,熱情果芒果蛋糕及抹茶芝士餅亦都出色;Mövenpick雪糕就唔使多講,喺質素嘅保證。
甜品
最後,喺生果時段,只有西瓜同蜜瓜,所以,加多一球士多啤梨雪糕襯一襯,為今餐完美作結
生果
再到訪,自助晚餐算得上保持質素,再者,至緊要用餐安心。目測有八乘幾滿,以星期一晚嚟講,實在喺好唔錯嘅入座率。臨尾,見侍應送上唔少生日蛋糕俾啲客,原來,於生日月份內惠顧自助餐,可享免費生日蛋糕一個(睇落有近一磅左右),趁着疫情緩和,自然多咗人出嚟搞慶祝。
2021-07-03 1156 views
大概一年先至會食一次buffet,19歲生日約咗best friend全日出街...😶所以今日就安排一家人去食lunch buffet啦~講冷盤先 薯仔沙律好Ok 食咗小兩杯~ 青口同蜆就麻麻地 D凍蝦好唔錯!鮮甜!!長腳蟹就就就Emmm 嫌煩懶剝🙊熱蕃茄忌廉湯真係非常好飲!!! This one reli大推😋! 我同媽咪都一致好評 飲左唔少🤣( 外面D 都$58啦,好飲就係要飲番夠本🤫)驚喜地有香檳~咖啡都好飲👍🏻豆腐甜品一致好評😋唔會好甜✨雪糕有幾個款式 屋企人覺得太甜😶我覺得普通啦,我要咗細細球 兩三隻味btw 因為6月生日就送左個蛋糕🎂! Wow左出聲!收穫咗Waitress一句好sweet嘅生日快樂💜Overall this is a fine buffet lunch👌🏻

講冷盤先
薯仔沙律好Ok 食咗小兩杯~
青口同蜆就麻麻地
D凍蝦好唔錯!鮮甜!!
長腳蟹就就就Emmm 嫌煩懶剝🙊

熱蕃茄忌廉湯真係非常好飲!!! This one reli大推😋! 我同媽咪都一致好評 飲左唔少🤣( 外面D [是日餐湯]都$58啦,好飲就係要飲番夠本🤫)

驚喜地有香檳~咖啡都好飲👍🏻
豆腐甜品一致好評😋唔會好甜✨

btw 因為6月生日就送左個蛋糕🎂!
Wow左出聲!
收穫咗Waitress一句好sweet嘅生日快樂💜
2021-06-20
2021-07-03 1377 views
端午節假期前夕🏠同朋友去咗食日式爐端燒🍡自助午餐🥩🍥🥘🦀慶祝埋佢生日🎂如果想要蛋糕 就需要同酒店提前訂😊 ➡️職員嘅服務態度好好  酒店好注重衛生 👍出去夾食物時🍽  你同個服務員講 要邊樣食物  服務員會夾去你隻碟比你  而唔係自己夾   有少少唔方便嘅係有D難預啱食物份量整體食物質素都幾好 食物夠熱♨️侍應refill食物好快👍串燒有燒冬菇🍄燒秋葵 燒茄子🍆燒蕃薯仔 燒翠玉瓜🥒 等等 👍encore左好多次蟹腳🦀另外都有酒🥂供應😋睇番酒店嘅推廣 佢會定期轉自助餐主題🍱🥘🍤🍣等客人都可以試多啲唔同款嘅菜式😊

2021-06-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$338 (Lunch)
2021-06-30 1001 views
1.推薦生日午餐。當天如果下載SinoClub 免費成為會員,可以享受買一送一,以及贈送兩倍白酒,以及半榜蛋糕。兩個人吃下來才337!你沒有看錯,真的不到350塊。神仙餐廳🍴2.服務態度很好,熱情而且很耐心。因為長者多,畢竟我們是周中去,很少年輕人會放假或者有閒情來吃個buffet. 但是服務員挺耐心服務各類客戶。分派食物的人也很開心,如果到某些攤位,恨不得分很多給你3.生鮮任吃,抵到爆。而且時間很長,從12pm到2.30pm.就怕你不吃,沒有吃不飽的4.必須強烈推蔫葡撻,很小一個,但是巨好吃😋無法拒絕.燒烤也很好吃

Buffet
2021-06-24
Buffet
2021-06-26 20584 views
事隔多年無黎皇家太平洋食自助餐,見到會員又推出返生日買一送一喎,就約左個吃貨朋友一齊刷返餐勁既,餐廳環境幾闊落,座位隔得算幾開。自從早排食完某間無野食既自助餐,即刻覺得呢度自助餐食物種類豐富,沒對比沒傷害,兩人共$488 + 10% 沙律,冷盤,煙三文魚,八爪魚 🐙壽司🍣魚生刺身都幾優質,鮮味🥳中式粉麵 🍝 ,即切牛肉,選擇多。鰻魚炒飯甜甜滋味,加日式醬油炒,爐端燒 🍢 燒杏鮑菇加醬油又係正,冷凍海鮮有蝦🦐蟹腳🦀青口同螺,都算幾新鮮。有款熱盤我夾左三次,就係牛脷,厚身,好香好淋,入味!最驚喜係竟然有香檳🍾️,易入口,成件事好值回票價🥰有三款香檳。另外,我好鍾意佢地甜品果部份,因為佢係我食過自助餐入面黎講,算係比較多選擇既一間,有窩夫🧇又有幾隻口味既movenpick雪糕🍦芒果布甸,中式糕點同埋小蛋糕🍰朱古力慕絲蛋糕,好香朱古力味。伯爵茶焦糖燉蛋,蛋香帶有茶香🥰迷你葡撻,質素好,拍得住肯記!芝士撻仔,入面係半流心既芝士,好香濃既芝士味,真心有驚喜既☺️最後仲可以拎走半磅嘅生日蛋糕,因為我之後要去行街唔係返屋企,我就問侍應可否雪住轉頭返嚟拎,佢好有禮貌,影完相就幫我包返,雖然蛋糕送既,但都有貼
事隔多年無黎皇家太平洋食自助餐
見到會員又推出返生日買一送一喎,
就約左個吃貨朋友一齊刷返餐勁既,
餐廳環境幾闊落,座位隔得算幾開。

自從早排食完某間無野食既自助餐
即刻覺得呢度自助餐食物種類豐富,
沒對比沒傷害,兩人共$488 + 10%

沙律,冷盤,煙三文魚,八爪魚 🐙
壽司🍣魚生刺身都幾優質,鮮味🥳
中式粉麵 🍝 ,即切牛肉,選擇多。
鰻魚炒飯甜甜滋味,加日式醬油炒,
爐端燒 🍢 燒杏鮑菇加醬油又係正,
冷凍海鮮有蝦🦐蟹腳🦀青口同螺,
都算幾新鮮。有款熱盤我夾左三次,
就係牛脷,厚身,好香好淋,入味!

最驚喜係竟然有香檳🍾️,易入口,
成件事好值回票價🥰有三款香檳。

另外,我好鍾意佢地甜品果部份,
因為佢係我食過自助餐入面黎講,
算係比較多選擇既一間,有窩夫🧇
又有幾隻口味既movenpick雪糕🍦
芒果布甸,中式糕點同埋小蛋糕🍰
朱古力慕絲蛋糕,好香朱古力味。
伯爵茶焦糖燉蛋,蛋香帶有茶香🥰
迷你葡撻,質素好,拍得住肯記!
芝士撻仔,入面係半流心既芝士,
好香濃既芝士味,真心有驚喜既☺️

最後仲可以拎走半磅嘅生日蛋糕,
因為我之後要去行街唔係返屋企,
我就問侍應可否雪住轉頭返嚟拎,
佢好有禮貌,影完相就幫我包返,
雖然蛋糕送既,但都有貼心服務☺️
兩百幾蚊人均有咁既美食同服務👍🏻

2021-04-18
Lunch
2021-06-12 14482 views
今個月朋友生日,她是某集團會員,來這裡慶生壽星女可以餐費全免又有一個半磅蛋糕送,又食又拎。我倆都是缺少食力之人,所以選擇一些有優惠的自助餐才著數。今年一月我自己生日中午也來這裡吃了一餐慶生餐,當時自助餐主題是「香江情懷」。今期自助餐主題是「日式爐端燒」。以為平日人流不多,原來12:00開始入場時餐廳外已排了小人龍,量體溫,掃安心出行碼,完成後待應就帶你入座,今日所見都有九成滿。雖然自助餐主題轉了,但我覺得和一月來吃時的食材差不多。爐端燒有很多蔬菜類,燒冬菇、粟米,南瓜,秋葵,茄子,翠玉瓜,小蕃薯,菠蘿等,燒的肉類較少,有雞翼、鯖魚。不過我喜歡吃蔬菜多於肉類,所以沒所謂。冷盤仍是那四款,長腳蟹、藍青口、凍蝦、大蜆。熱盤種類很多,蒸龍躉片、炒龍蝦、炸豬扒、燒鴨胸、燒雞、日式餃子、炒什菜、炒飯等。有三款點心,燒賣、牛肉燒賣、炸雲吞。湯有西湯有燉湯。沙律、冷麵、日式前菜也多樣化,分成很多款放小杯內供食客取,有粉麵檔,提供美味麵食。其他如剌身、壽司、甜品、雪糕、水果這些基本食品在自助餐是不會缺少的,這裡也供應充足。今次最喜歡的是姫松茸螺頭燉湯,炎炎夏日我家裏已少煲湯何況燉湯,這個燉湯確實不錯,姫

今年一月我自己生日中午也來這裡吃了一餐慶生餐,當時自助餐主題是「香江情懷」。今期自助餐主題是「日式爐端燒」。以為平日人流不多,原來12:00開始入場時餐廳外已排了小人龍,量體溫,掃安心出行碼,完成後待應就帶你入座,今日所見都有九成滿。雖然自助餐主題轉了,但我覺得和一月來吃時的食材差不多。爐端燒有很多蔬菜類,燒冬菇、粟米,南瓜,秋葵,茄子,翠玉瓜,小蕃薯,菠蘿等,燒的肉類較少,有雞翼、鯖魚。不過我喜歡吃蔬菜多於肉類,所以沒所謂。冷盤仍是那四款,長腳蟹、藍青口、凍蝦、大蜆。熱盤種類很多,蒸龍躉片、炒龍蝦、炸豬扒、燒鴨胸、燒雞、日式餃子、炒什菜、炒飯等。有三款點心,燒賣、牛肉燒賣、炸雲吞。湯有西湯有燉湯。沙律、冷麵、日式前菜也多樣化,分成很多款放小杯內供食客取,有粉麵檔,提供美味麵食。其他如剌身、壽司甜品、雪糕、水果這些基本食品在自助餐是不會缺少的,這裡也供應充足。

今次最喜歡的是姫松茸螺頭燉湯,炎炎夏日我家裏已少煲湯何況燉湯,這個燉湯確實不錯,姫松茸有一股清香,湯內有瑤柱‧螺頭,瘦肉,燉出來的湯夠清甜又滋補,每次取一小盅,湯保持熱度,一啖一滋味。

日式餃子,外表普通,但特別之處是有一條小小蝦尾露出餃子外,咬開一看餡內混有蝦肉,口感也不錯。

爐端燒的蔬菜,每款都燒得恰到好處,特別是秋葵,燒過仍可吃出爽脆感,冬菇的水份不會被蒸發,吃時仍保留軟綿,小蕃薯帶皮吃也可以,味道甜甜蜜蜜。

甜品部份有一部自動製班戟的機,只要在機前揮手,就可以觀看到整個班戟製作過程,全部不經人手就把班戟製作好,至於味道如何因為我沒試過所以不知道了,這機器可吸引好奇的食客試試。

食了一段時間後,見到待應捧著大批生日蛋糕送去有生日客人的檯上,這才知道原來有很多客人都來享用這個優惠,生日蛋糕有半磅,自家餅店出品,我以前食過味道不錯。你可以堂食又可以帶走,自助餐都食飽了,所以我們選擇帶走,有個精美紙盒給你放好。

餐廳環境舒適,食品不差,炎炎夏日在這裡消磨兩個半小時,聊聊天吃吃東西,沒有食力不怕有坐力就好。
日式煎餃子
日式爐端燒蔬菜
炒龍蝦
半磅生日蛋糕
揮手班戟機製成品
2021-06-03
$186 (Lunch)
日式煎餃子
日式爐端燒蔬菜
半磅生日蛋糕
2021-05-31 1776 views
staycation 好處係每早一起床,落樓就有得食早餐。餐廳早上非常繁忙,大家都準時最後一刻先食早餐😂。員工帶位安排妥當,快速入坐,再簡單介紹左食物飲品位置後,就出發拎野食啦!發覺佢食物係有員工幫你拿的,大家並不需要接觸公共餐具,要什麼就只需要手指一指,一款食物一枝餐具,不會有十個味道,非常衛生,處女座表示滿意!味道方面全部食材新鮮,款式簡單但都是熱辣辣的,員工不斷加添。飲品有果汁🍹咖啡☕️茶。想讚一讚的是生果盤鮮果好清甜,廚師即開即切,我一連食左3盤啦
staycation 好處係每早一起床,落樓就有得食早餐。

味道方面全部食材新鮮,款式簡單但都是熱辣辣的,
2021-05-30
Breakfast
  • 自助早餐
2021-05-24 2100 views
好耐冇去吃自助餐了,最近有時間就book柏圖景餐廳,上一次去食自助餐午餐已經係好多年前了。以往一樣食物種類多,凍海鮮方面有長腳蟹,青口,🦐⋯⋯等,麻麻哋。但熱食竟然有薑蔥炒龍蝦和遼参炆雜菌,燉湯以上三款都好好食。飲汽水果汁任飲全場都有九成滿可能有折扣嘅關係,雖然職員好少,但服務好好好有禮貌,抵讚
2021-05-24
$260 (Lunch)
Anniversary
2021-05-24 1415 views
真心非常極之麻麻。。。選擇少,熱食款式少,魚滑但無鮮味,牛尾似是隔夜肉質,蟹拑既肉又係擦子膠咁,麵檔係車仔麵。刺身不過不失,由於是做緊日式爐端燒,龍蝦都是燒的,肉質又硬又鞋。。。嗰個鴨肝飯團,飯99%,鴨肝得1%,少得可憐,不如唔好出啦。。。另外連濕紙巾都無,如心每枱都有消毒液同濕紙巾,一心諗住一定好過如心,點知除左甜品好d外,其他野如心完勝。。。。。唯一讚既個送嗰個生日蛋糕,份量賣相味道都唔錯。如心嗰次因為唔係慶生,所以無蛋糕。
2021-05-23
Dinner