喺尖沙咀中港城隔離嘅皇家太平洋酒店有一間西餐廳,以前係相當旺嘅,不過因為疫情,中港碼頭關閉,所以人流大大減少。對於香港人來講某程度上都唔係一個壞事,今日就可以嚟到呢度享受一個寧靜嘅下午。餐廳環境相當寬敞,枱與枱之間有適當距離,令食客都更安心光顧。下午茶更加一啲都唔貴,用指定信用卡仲有六折優惠,埋單每人$180有找,真係非常超值。等咗大概十分鐘,tea set就已經登場,賣相算不俗。鬆餅有原味及提子味各兩件,送上枱時仍帶微暖,另配自家製柑橘醬及忌廉。最下層為鹹點,分別有🍖巴馬火腿鵪鶉蛋班尼廸🥑牛油果鮮蝦咯嗲🌹脆炸玫瑰香檳燉蛋白🥒香草青瓜忌廉芝士麥包🐮迷你松露牛肉芝士漢堡中間嗰層就開始食甜點,包括🍳法式燉蛋泡芙🍓紅莓牛奶布甸🍫榛子朱古力慕絲最頂層就有🍊加州香橙忌廉撻🍎焗富士蘋果芝士蛋糕🍵宇治抹茶紅豆卷總括而言,食物就不過不失啦,最驚喜嘅就係當你食完一round之後,就可以要求encore你覺得好食嘅鹹甜點,淨係呢點都已經抵返晒。👍🏼我個人就幾鍾意焗富士蘋果芝士蛋糕、法式燉蛋泡芙、迷你松露牛肉芝士漢堡,其實仲有其他都值得encore,不過又已經好飽,都係留待下次再嚟食過啦!
等咗大概十分鐘,tea set就已經登場,賣相算不俗。
最下層為鹹點,分別有
🍖巴馬火腿鵪鶉蛋班尼廸
🥑牛油果鮮蝦咯嗲
🌹脆炸玫瑰香檳燉蛋白
🥒香草青瓜忌廉芝士麥包
🐮迷你松露牛肉芝士漢堡
中間嗰層就開始食甜點,包括
🍳法式燉蛋泡芙
🍓紅莓牛奶布甸
🍫榛子朱古力慕絲
最頂層就有
🍊加州香橙忌廉撻
🍎焗富士蘋果芝士蛋糕
🍵宇治抹茶紅豆卷

$180 (Tea)
2021-02-21 14797 views
數數手指我原來已成個月沒吃自助餐了!趁著新春期間相約了美女在Royal Pacific Hotel 皇家太平洋酒店的柏景餐廳以香江情懷自助午餐解相思之苦!這個香江情懷自助餐只要在最少一天前於官網預訂並繳付全費,那自助午餐、半自助午餐、週末自助早午餐或自助晚餐便可享高達6折優惠! 像我吃的2.5hr自助午餐星期一至五的收費為成人原價$338/位、折後$236.6/位 ,小童原價$238/位、折後166.6/位,長者原價$278/位、折後194.6/位(已包括以原價計算之加一服務費),真的超級抵吃最重要是自助午餐的選擇也超級豐富呢!那待車媽媽帶大家走一圈看看有什麼食品選擇啦!甫踏進餐廳便是甜品區有雪糕迷大愛的Mövenpick雪糕專櫃,內裏還有六款口味選擇那麼多包括有薄荷朱古力、意大利奶凍、熱情果芒果雪葩、雲呢拿、士多啤梨及瑞士朱古力味,雪糕狂迷必定可以在此大快朵頤大滿足了!而甜品櫃內放滿了小巧精緻的甜點,當中包括有雲石芝士蛋糕、黑森林蛋糕、綠茶忌廉筒、特濃朱古力餅、水晶餅、熱情果乳酪蛋糕,還有三款新鮮水果最開心當然是有我極愛的菠蘿喔!另外切合今次的主題所以設有不少懷舊的中、西及賀年甜品,

另外切合今次的主題所以設有不少懷舊的中、西及賀年甜品,打頭陣有新鮮熱辣的即時製窩夫、芒果布甸和北海道3.8牛奶布甸配雜莓!

而懷舊甜食則有滋潤養顏的*鴻運滿堂*紅棗桂圓茶、賀年年糕、脆麻花、笑口棗和麥芽糖夾餅,另外還有我自少已很喜歡吃的潮州糖蔥餅,喜歡懷舊甜品如我的朋友必定歡喜若狂耶!

而自助飲品區亦一應俱全供應多款無限任取的飲品!從來也喜歡自助餐有無限暢飲感覺更為開心呢!
無限暢飲選擇亦不少當中包括有罐裝汽水、橙汁、蘋果汁紅茶及排毒水另外還有自助咖啡或茶,喜歡冷熱飲品也有得揀很讚喔!
喜歡高興碰杯的朋友更可以$68/位便可無限暢飲氣泡酒、紅、白餐酒及罐裝啤酒呢!

介紹完甜品飲品之後我們一起走到海鮮街看看有什麼冰鎮海鮮可選吧!這天的冰鎮海鮮包括有翡翠螺、鱈場蟹腳、凍蝦、大蜆等!而在星期五、六及公眾假期前夕之自助晚餐更會升級供應波士頓龍蝦及龍蝦鉗呢!

海鮮街旁邊是沙律及前菜區供應著新鮮的沙律菜和美味凍肉!

另外還有不少現成的沙律可選當中包括有俄羅斯沙律、三文魚沙律、華都夫鮮蝦沙律,而新春期間更提供新年必吃的大紅菜式魚生撈起!

接下來走到元氣路即是日式美食的專區!供應著五款刺身包括有玉子、榮螺、希靈魚、鯛魚、及肥美的三文魚刺身

另外還有冷麵、螺肉、中華沙律及精美的壽司供應,沒辦法回*鄉*的朋友唯有在這兒尋找那點和風的根吧!

繼續往前走正是麵食里和點心街的位置!廚師會即叫即煮地道的車仔麵和沙田雞粥給客人,喜歡澱粉質的您絕對不可能錯過啊~

走到點心街這天供應有燒賣另外還貼心的供應上牛肉燒賣,旁邊還有我最喜歡吃的豉汁鳳爪和豉汁蒸排骨,真想端來碗白飯弄一個自家製的鳳爪排骨盅頭飯呢!

點心旁還有超美味的*哈哈大笑*上湯海中蝦炆伊麵,如果胃納強勁的朋友真要品嚐這美味又好意頭賀年菜式哦!

點心街對著的位是供應餐包和熱辣辣的湯品的區域!

接下來轉過角是長長的熱食專區內裏放滿各式新鮮熱辣的中、西熱葷,而今次食物質素和味道我覺得精進了不少真吃得我舔舔脷呢!打頭陣是賀年菜必備的*年年有餘*清蒸沙巴龍躉、*發財好市*生菜豬脷蠔豉、接力的還有*新春報喜*脆皮炸子雞,新正頭吃這些夠晒好意頭啊!

繼續還有腰果牛肉、炸魚柳配薯條、蟹肉香草意大利粉、法式紅酒燴雞、芝士焗菠菜帶子、醬燒排骨配烤菠蘿、芝士焗西蘭花椰菜花、香草燒羊肩,選擇多到不行相信大家也必定選到心水美食。

之後還有只限自助午餐供應的燒脆皮豬腩肉配上美味的燒甜薯和車厘茄作伴菜!私心推介這個脆皮豬腩肉絕對是不可不吃的美食!

最後還有即場燒製的香噴噴燒烤美食!有肉嫩多汁的燒雞翼、煙韌的魷魚圈、香口的三文魚骨、羶香的烤羊架及我至愛的燒菠蘿!這個香江情懷自助午餐的美食真是十分豐富,光是影相時我已經吞了不少口水了呢!

跟好友有各自取來心水美食影相靚相便係時候開餐了!大家請起筷不用客氣喇呵呵!

車媽媽的習慣改變了改不了先來碟清爽的粟米青瓜BB菠菜沙律,伴以油醋享用佔胃之餘不怕肥喔!然後來一碟前菜海鮮加生果墊墊底待稍後不用吃得那麼兇狠嘛!

然後是好友取回來的刺身壽司雖然我好為食但這麼多飯我還是吃一件好了!那當然選我最喜歡吃的鰻魚壽司來品嚐吧!刺身就可以吃多兩件而我就最喜歡肥美油潤的三文魚了!

來這兒如果見到有這個滋補三十功名燉湯而不喝絕對是您的損失!用料豐富又足的三十功名燉湯味道香甜到不得了,喝下十分舒服感覺成個人也佷滋補靚晒!

接下來品嚐沙嗲軒名物鹹蛋乜乜乜!以油潤甘香的鹹蛋黃來炮製出黃金魚皮、黃金蝦棗、黃金米餅和黃金薯條真的邪惡到一個點啊,但又好吃得會令人停不了口真的教我糾結非常!

另外只限自助午餐供應的焗酥皮威靈頓三文魚也很合我意,從來未嚐過威靈頓牛柳的我可以試這個香氣撲鼻的焗酥皮威靈頓三文魚真是好幸福耶!

熱葷我選了意頭菜吃旺一旺佢最喜歡炆得入味的生菜豬脷蠔豉,另外那必吃的燒脆皮豬腩肉皮脆肉嫩又多汁超美味,伴薯香甜的燒甜薯吃很滿足啊~

最後嘆多碗仔即煮綿滑的沙田雞粥真的非常飽足了很開心啊!

平時甜品環節我大多會跳過的但因有這個懷舊糖葱餅令忍得口的我也失守了!
這個即叫即包的懷舊糖葱餅外皮煙韌薄身內裡的糖葱餡甜蜜輕脆,吃下味道鹹甜交錯好不美味耶那份童年回憶即時湧上心頭!!

另外這香江情懷自助餐由即日起至28日期間,凡2位付費成人惠顧自助晚餐同行一名3至11歲小童可享免費優惠,而該月的生日之星惠顧自助午餐或晚餐即可享免費生日蛋糕乙個呢!這麼多優惠大家係時候要重溫美又豐富的自助餐了!
2021-02-18
Type of Meal
Lunch
2021-02-14 996 views
一場疫症,令許多不可能的事情,變成現實。以往,發夢都唔會諗到醫院飯堂為左生存,要做埋盆菜。同樣,我從來沒想過,酒店三層架下午茶,可以外賣返屋企慢慢嘆。家陣已愈來愈多酒店推出外賣 Afternoon Tea Set,只是孤漏寡聞的筆者,一次也沒有嚐過。世事無絕對,只有真情趣,這個機會終於屬於我了!是日,外帶了皇家太平洋新出的  “Relax。Recharge” Afternon Tea,與家人渡過悠閒的週末。相信大家都了解,三層架下午茶的內容從來豐富,今次呢份外帶亦不例外,多款咸食甜點,足以我們一家三口飽到返艇。由Scone開始說起,有Raisin與Plain兩款,厚身實在,質感卻是外微脆而內鬆軟,自家的柑橘醬特別又醒胃,兩者幾匹配,但真的飽肚,我試一件就要收手。咸點款式多,細滑而帶微辣的牛油果茸,配上爽彈的鮮蝦,有助打開胃口。迷你版本的賓尼特蛋好趣緻,底部鬆脆,火腿咸香,加埋流心的鵪鶉蛋,有意思。炸玫瑰香檳蛋白,即使拿回家放涼了,仍然保持脆口不硬,內裡的蛋白細滑。迷你牛肉芝士漢堡,特點是添加了松露。青瓜忌廉三文治,用上了麥包,感覺更健康。之後是一系列精緻的甜點,榛子慕絲朱古力,是看得出
一場疫症,令許多不可能的事情,變成現實。

以往,發夢都唔會諗到醫院飯堂為左生存,要做埋盆菜。

青瓜忌廉三文治,用上了麥包,感覺更健康。之後是一系列精緻的甜點,榛子慕絲朱古力,是看得出的濃郁。
宇治抹茶紅豆卷,軟熟濃香。加州香橙忌廉撻、焗富士山蘋果芝士撻,以及法式燉蛋泡芙各有特色,後者之賣相令我想起港式菠蘿油。
以滑溜的紅莓牛奶布甸作結,飽得晚飯也不用吃。

透過官網預早一天前訂購,可享八折優惠~
2021-02-13 4584 views
明天雖然是年初三赤口但亦是甜蜜的情人節,這麼美好的日子相信絕對能解除赤口的魔咒!今年的情人節大家也未能外出用膳但其實在家慶祝也有不少選擇!皆因各大餐廳、酒店也推出不少超級優惠的Takeaway餐單,好像平時只能在餐廳吃的下午茶亦能安座家中享用!今天車媽媽就來介紹我剛吃的一個美味又浪漫的下午茶吧!今天要介紹的正是皇家太平洋酒店內柏景餐廳全新推出的Takeaway悠然下午茶!這可外帶的下午茶奉星期一至五收費$208/位、星期六、日及公眾假期$228/位、於下午3時15分至5時15分供應,而透過官網最少一日前預購即可享有8折優惠,但優惠設有限額先到先得額滿即止喔!這天到達柏景餐廳來自取悠然下午茶外賣,一看見這個神秘高貴又四平八穩的包裝後即時放下心頭大石!皆因車媽媽份人比較論盡每次外賣蛋糕、甜品回家都會弄至散修修!用上這種包裝我絕對有信心將下午茶安全送抵家中。這個下午茶分別由5鹹5甜的點心組合而成,另外還配有原味及提子鬆餅各兩件真的豐富到不行!點算齊全後便將它帶回家留待晚上車爸爸收工回來,一起吃著這悠然下午茶來預祝我跟車爸爸共渡第25個的情人節!到晚上車爸爸風塵樸樸的回到溫馨的家!梳洗過後我已

到晚上車爸爸風塵樸樸的回到溫馨的家!梳洗過後我已將悠然下午茶鋪排於檯上,待他舒舒服服地享受這頓我為他預備的情人節下午茶(早茶先真),從未試過凌晨吃下午茶這種感覺實在太奇妙了哈哈!

我更預備了果茶來配襯這個下午茶,大家是否也覺得吃下午茶必須跟上美味的花果茶才像樣呢?

從來也是喜歡先吃鹹點的我第一樣想試的便是這杯牛油果鮮蝦咯嗲!

新鮮爽脆的大蝦下盡是滑溜香甜的牛油果醬,調味恰到好處的牛油果醬味道十分可口,此刻我也不再想個*肥*字了最後將整杯牛油果鮮蝦咯嗲吃光光!

接著這個巴馬火腿、鵪鶉蛋班尼迪賣相小巧精緻非常可愛但原來吃下味道更加可愛呢!鹹香的巴馬火腿加上內裏還流心的鵪鶉蛋,吃下去異常美味成件事也超吸引耶!

緊接著這一件脆炸玫瑰香檳燉蛋白令我想起小時候去飲宴的一道菜!我將這件點心放了入焗爐輕輕翻熱後才品嚐,吃下去口感外脆內嫩而且奶香十足真的很有小時候去飲宴吃的那股風味。

另外還有這件清新的香草青瓜忌廉芝士麥包,大家也知道麥包比白麵包更加健康,再配上香滑忌廉和清爽的青瓜片吃下去成件事變得沒有那麼邪惡!

最後這兩件迷你松露牛肉芝士漢堡當然要交給似爸爸好好品嚐吧!但我要讚一讚廚師的細心因為漢堡包取來時並沒有弄至金黃,預了空間給客人回家翻焗完成後色澤及香脆度也剛剛好的十分讚!

下午茶當然要有Scone才叫圓滿吧!每套下午茶也包括有餐廳自家製的經典及提子鬆餅各兩件,另伴以柑橘醬及Clotted Cream全套齊全陣容絕不比堂食弱哦!

經過焗爐的翻熱後牛油味滿滿的鬆餅香氣撲鼻,抹上酸甜有緻柑橘果醬和香滑的Clotted Cream吃總是教我著迷!

來到吃甜品的時候了重口味的我先選富士蘋果芝士蛋糕來品嚐!甜美帶酸香的富士蘋果粒配上滑溜香濃的芝士蛋糕,加上入口即溶的感覺簡直係Perfect Match。

之後是給我摧殘了蝴蝶裝飾的加州香橙忌廉撻!粉嫩色澤的香脆撻底配合橙味忌廉這個配搭較少品嚐感覺挺為新鮮。

我最愛則是這一件宇治抹茶紅豆卷!抹茶卷吃下味道香中帶上甘甜內裏的忌廉輕身兼滑溜吃下去毫無重感,好味得我差點想打劫埋車爸爸那一件吃呢!

接力的這件法式燉蛋泡芙真的夠特別!在泡芙中間的那一層不是忌廉而轉成了蛋香十足又滑溜的法式燉蛋,大家想像到那種口感和味道是多特別了嗎?

這杯奶香夠質感滑的是紅莓牛奶布甸!平時吃牛奶布甸我覺得奶味比較重所以不敢多吃(太重奶胃子受不了),但這個配上了紅莓啫喱的牛奶布甸就沒有這問題,甜品師傅將兩者平衡得宜令這個怕奶的我也喜歡上它。

最後當然是品嚐甜品中最濃郁的榛子朱古力慕絲!我個人特別偏愛榛子乜乜乜的這件配上了香濃朱古力的甜品很輕易便得到我的歡心!

除了外賣下午茶外皇家太平洋酒店更推出了不少外賣更有高達7折優惠!當中有不少節日菜式想舒舒適適的安座家中吃頓情人節和開賀年飯就按此看看吧!
2021-02-09
Waiting Time
555 Minutes (TakeAway)
$166 (Last Night Supper)
Celebration
Valentine's Day
2021-02-13 961 views
慶祝生日我們雖然早到了,但也可入座,坐下來發覺飲品也有很多就選擇,午餐竟然有餐酒,食物也很衛生,有服務員給你取食物,服務不錯!又很細心送上蛋糕,讓我們有一個愉快的生日慶祝!
慶祝生日
2021-02-11 1082 views
見到 open rice有8折 而且睇相都唔錯 所以 book 來試下現場環境一般 無話特別靚 但都乾淨整齊 侍應service 正常 唔會話好主動 但叫到都有禮貌 有個黑西裝應該係經理 好好態度笑容個 tea set 一來都幾靚 值得影下張 而且分量都唔少 咸食幾好 特別係個牛油果蝦同個鵪鶉蛋多士都幾好食 最好係可以 refill d 特別想食既咸甜點甜點無乜特別 鬆餅一般 茶就普通茶包整體感覺唔錯 佢唔會話好華麗好靚 但如果以食物質素價錢等等來講 我覺得算值得一去 埋單一個唔洗兩百 又可以同朋友傾甘耐 值得因為去過有d 酒店食afternoon tea 係環境擺設好靚 但食物麻麻 果 d對我來講係 for 打卡影相 而我中意食 haha 會睇埋食物味道
見到 open rice有8折 而且睇相都唔錯 所以
book 來試下

個 tea set 一來都幾靚 值得影下張
甜點無乜特別 鬆餅一般 茶就普通茶包

afternoon tea
2021-02-10
$200 (Tea)
afternoon tea
 對上一次食自助餐已經成個月前既事,無辦法,六點全港餐廳齊齊可以收檯熄燈,外賣除外,喜歡自助餐任食又多花款既朋友,唯有退一步食lunch buffet。或者咁講,午間自助餐感覺上食物種類較少,但諗深一層,如果能以半價,卻有晚間的質素有多好!位於尖沙咀的皇家太平洋酒店,以往係中港城返工都時常光顧,而且多數食lunch buffet,早幾日心思思又再去多次。畢竟是酒店,會嚴格跟從政府的指引,所以坐位間有足夠距離,而且所有食物都有透明器皿蓋住,就算熱葷或燒物,都會由專人服務,真是值得一讚。先講是日亮點,必定係「XO醬龍蝦炒腸粉」,因為龍蝦是即劏即煮,所以蝦肉好彈牙,而且腸粉沾上了蝦膏及龍蝦汁,惹味到一個點,所以忍不住,前前後後喪食了三碗。海鮮有鱈場蟹腳、藍貝、翡翠螺、凍蝦及海蜆,每款都用膠蓋蓋住,客人挑選時,由廚師夾上,看似麻煩,但安全衛生得多,更何況海鮮解凍處理得不錯,沒討厭的雪味。刺身及壽司午間的刺身有螺肉、玉子、希靈魚、三文魚及吞拿魚,而壽司就有熟蝦、三文魚同墨魚壽司。Carving Station威靈頓三文魚火喉控制一流,外層酥皮鬆化,中間薄薄一層火腿帶咸香,最難得三文魚焗至緊熟,絲

海鮮

鱈場蟹腳、藍貝、翡翠螺凍蝦及海蜆,每款都用膠蓋蓋住,客人挑選時,由廚師夾上,看似麻煩,但安全衛生得多,更何況海鮮解凍處理得不錯,沒討厭的雪味。

刺身壽司

午間的刺身螺肉、玉子、希靈魚、三文魚及吞拿魚,而壽司就有熟蝦、三文魚同墨魚壽司
Carving Station

威靈頓三文魚

火喉控制一流,外層酥皮鬆化,中間薄薄一層火腿帶咸香,最難得三文魚焗至緊熟,絲毫不覺嚡口,好味。

蜜糖烤火腿

另一款火腿大大隻,喜歡啖啖肉既朋友又比一款選擇。
仲有燒牛仔骨、三文魚、魷魚仔同燒菠蘿

魷魚仔帶焦香,而菠蘿好香甜,值得大家試試。
炸物

首選即炸天婦羅大蝦,脆漿比預期的薄,油份亦不多,炸得色金黃,好吸引。
熱葷

其實個人一向都幾鍾意柏景餐廳的熱葷,超過10款,而且好啱自助餐口味,有香草燒羊肩、 焗釀西梅豬柳配干邑忌廉燒汁、法式紅酒燴雞、芝士焗菠菜帶子、芝士焗椰菜花、香煎蘿蔔糕、瑤柱金菇時蔬、椰香咖哩牛腩、豉椒炒青口、黃金蝦棗、黃金魚皮及瑤柱薑米叉燒炒香苗

上次係沙嗲軒食過黃金魚皮送啤酒,正到無朋友,今次就無啤酒,但脆卜卜依然,點都要食返幾塊。
芝士焗菠菜帶子又係好受歡迎,菠菜軟稔得有點入口即化,帶子嫩滑,加埋溶化了的芝士,口感豐腴。

椰香咖喱牛腩用作拌白飯就最啱,夠香夠稔汁惹味。
就連中式點心都有,牛肉燒賣、燒賣、沙嗲金錢肚及豉汁蒸肉排

沙律

若然想輕食,又可以有俄羅斯沙律、華都夫鮮蝦沙律、芒果蟹肉沙律及煙三文魚供選擇。

湯品

集齊了三十種食材的燉湯「三十功名」,火喉十足,大家記得要飲,湯色好清,但入口舌底生津而鮮甜,仲要每碗都有花膠,夠晒滋補。

除了原盅燉湯,仲有中湯栗子薏米豬骨湯及西湯南瓜忌廉湯供選擇。

中湯就比較有家常湯水的感覺;而西湯則鮮甜滑溜,不錯。

灼料吧

配料好多,有貢丸、魚腐、豆卜、紅腸、豬紅及扎肉,而麵底有油麵、拉麵、生麵及檬粉,不想食太多澱粉質,一於菜底配什肉,落少少辣椒油仲正。
而雞粥的粥底好綿滑,米粒煲至開花,雞肉亦不覺嚡,要挑剔的是粥底比較稠密,個人鍾意稀些少。

Cold Cut

凍肉腸、意大利莎樂美腸及凍煙燻火雞火腿

甜品
以前Movenpick雪糕專櫃會放係大門口,家陣移返入餐廳裡面,有薄荷朱古力 、士多啤梨、瑞士朱古力、雲呢拿夢幻、意大利奶凍、熱情果芒果雪葩及雪米糍,就算放係晚間自助餐,種類都算多。
而凍甜品櫃就有特濃朱古力餅、水晶餅、綠茶忌廉筒、黑森林蛋糕、香芒果慕斯蛋糕及雲石芝士蛋糕,但之前食龍蝦好飽,只可以試三兩樣,個人覺得特濃朱古力餅同香芒慕斯蛋糕係我杯茶,一個甘中帶甜,一個芳香滑溜。
中式甜品懷舊糖蔥餅推介比大家,畢竟是童年回憶,又係即叫即包,食一件唔會太佔胃納。
仲有香滑既芝麻糊,蛋撻仔同蛋散

至於水果就有菠蘿、西瓜及哈密瓜,幾清甜,清清腸胃啱晒!

雖然係lunch buffet,除了性價比高之外,食物種類同晚間不遑多讓,豐富到一個點。

P.S : 生日之星於生日月內惠顧自助午餐或晚餐,即可享免費生日蛋糕乙個!

Monday to Friday (成人HK$338/位,長者HK$278/位,小童HK$238/位)
Saturday, Sunday and Public Holiday (HK$488/位,
長者HK$398/位,小童HK$298/位

若果大家錯過了lunch buffet,都無問題,因為仲有AFTERNOON TEA 。
餐廳推出了「悠然下午茶」,最好既係可以take away,非常方便,無時間即場享用,都可以拎返屋企,同另一半慢慢二人世界。

下午茶包括了鬆化可口的(Classic and Raisin Scones, Tangerine Preserve, Clotted Cream)
經典鬆餅及提子鬆餅配自家柑橘醬及忌廉
口感豐腴,流心蛋黃的(Aged Parma Ham, Quail Egg Benedict)巴馬火腿、鹌鶉蛋班尼迪
爽口彈牙,卻又滑溜的(Cooked Shrimp and Guacamole Cocktail)牛油果鮮蝦咯嗲
其貌不揚,但質地輕盈的(Crispy Fried Rose Champagne Egg White Custard)脆炸攻瑰香檳嫩蛋白

除了鬆餅,個人覺得(Hothouse Cucumber and Herb Cream Cheese on Rye Bread)香草青瓜忌廉芝士麥包鬆軟芳香,其實都不錯。
至於(Truffle Mini Cheeseburger)迷你松露牛肉芝士漢堡,肉質不會太實淨,個人反而覺得啱啱好,而且松露的味道輕盈,沒有搶味的感覺。
California Orange Cream Tart
加州香橙忌廉撻

放上了雙蝶作裝飾,掛住影相,所以撻皮放得太耐,未夠鬆化,但非戰之罪。
Baked Fuji Apple Cheesecake
焗富士蘋果芝士蛋糕

置面的富士蘋果傳來清香氣息,與濃稠的芝士非常match。

Red Berries Compôte Panna Cotta
紅莓牛奶布甸

上下層是奶凍,中間夾有紅莓醬,帶微酸味道,更加挑起了食慾。
Choux Brûlée Puff
法式嫩蛋泡笑

泡芙質地鬆,中層處理得相當好,富蛋香又夠滑。
整個下午茶中,最得我心必定係(Uji Green Tea Red Bean Roll)字治抹茶紅豆卷,甜美芳香,甜度啱啱好,正。
特意將口感最rich的擺最後,(Hazelnut Chocolate Mousse)榛子朱古力慕絲入口軟滑如綿,甘中帶甜,我鐘意。

即場享用會有(Freshly Brewed Coffee or Organic Tea)即磨咖啡或有機茶,但take away就沒有了。

整個下午茶真係好豐富,而且即場食仲可以refill,真係有驚喜。

P.S : Monday to Friday (HK$416/兩位)
Saturday, Sunday and Public Holiday (HK$456/兩位),如果早一日前透過官網預訂,更加有8折優惠。

2021-02-08 7338 views
年前慧慧的測驗默書,加上忙著屋企大掃除,讓我有點抖不過氣來,這天下午要在家好好享用一個悠然下午茶,輕鬆一下,叉叉電。柏景餐廳這個外賣自取下午茶相當抵食,共12款鹹甜點,件件精緻美味,飽到連晚餐都吃不下了呢﹗ 經典鬆餅及提子鬆餅配自家柑橘醬及忌廉巴馬火腿、鵪鶉蛋班尼迪牛油果鮮蝦咯嗲脆炸玫瑰香檳燉蛋白香草青瓜忌廉芝士麥包迷你松露牛肉芝士漢堡加州香橙忌廉撻焗富士蘋果芝士蛋糕紅莓牛奶布甸法式燉蛋泡芙宇治抹茶紅豆卷榛子朱古力慕絲  下午茶來說,好多時候是甜點較優勝,但悠然下午茶的鹹甜點各有千秋,我也忍不住要先試鹹點啦﹗尤其喜歡巴馬火腿、鵪鶉蛋班尼迪,整件放到口中,蛋液像瀑布般湧出,加上嫩滑的蛋白與巴馬火腿的咸香,口感味道好豐富,必食﹗ 香草青瓜忌廉芝士麥包,一股爽脆清新,連咀刁的慧慧都讚好吃﹗ 足料迷你松露牛肉芝士漢堡與炸物,以為是炸豆腐,原來是脆炸玫瑰香檳燉蛋白,難怪有種甜蜜的味道呢﹗ 在這時候吃牛油果鮮蝦咯嗲就最好不過了,幼滑微辣的牛油果及爽彈的鮮蝦,幫我消滯一下,可以開始吃甜點。 先來個比較輕盈的宇治抹茶紅豆卷及法式燉蛋泡芙,法式燉蛋泡芙好像迷你菠蘿油呢﹗幼滑又充滿蛋香,泡芙部份依然空氣感

巴馬火腿、鵪鶉蛋班尼迪
脆炸玫瑰香檳燉蛋白
宇治抹茶紅豆卷
榛子朱古力慕絲

香草青瓜忌廉芝士麥包,一股爽脆清新,連咀刁的慧慧都讚好吃﹗

先來個比較輕盈的宇治抹茶紅豆卷及法式燉蛋泡芙,法式燉蛋泡芙好像迷你菠蘿油呢﹗幼滑又充滿蛋香,泡芙部份依然空氣感十足。
加州香橙忌廉撻,加上威化蝴蝶,正有春天到來的感覺,酸酸甜甜的,充滿活力。

榛子朱古力慕絲,濃郁度與甜度剛好,慕絲入口幼滑,讓人無法抗拒;

焗富士蘋果芝士蛋糕,意想不到的清甜味道,蠻搭配的。

最後以滑溜無比的紅莓牛奶布甸作結,實在完美。

透過官網最少一天前預購,即享8折優惠,每2位計約3百多元,抵食飽肚又美味。

2021-02-06
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$166 (Tea)
  • 脆炸玫瑰香檳燉蛋白
  • 巴馬火腿鵪鶉蛋班尼迪
  • 香草青瓜忌廉芝士麥包
  • 榛子朱古力慕絲
  • 紅莓牛奶布甸
2021-01-30 848 views
今日婆婆幫我照顧承希BB,我可以放下假當然約我姊妹去hightea,平時照顧小朋友,都無時間可以好好咁慢慢食個飯我地睇到皇家太平洋酒店內既柏景餐廳「休閒下午茶」-鳥語花香嘅感覺 一共有12款點心宇治抹茶紅豆卷焗富士蘋果芝士蛋糕加州香橙忌廉撻榛子朱古力慕絲紅莓牛奶布甸法式燉蛋泡芙牛油果鮮蝦咯嗲香草青瓜忌廉芝士麥包巴馬火腿、鵪鶉蛋班尼迪脆炸玫瑰香檳燉蛋迷你松露牛肉芝士漢堡經典鬆餅及提子鬆餅配自家柑橘醬及忌廉味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️🌈 難得甜點唔會甜到漏,個人好怕太甜嘅食物,另外鹹點都唔錯,個人牛油果鮮蝦咯嗲,鮮蝦夠大隻,而且配牛油果個感覺好Flash點心如果認為好味,可以另外再個別Order
今日婆婆幫我照顧承希BB,我可以放下假

一共有12款點心

宇治抹茶紅豆卷
巴馬火腿、鵪鶉蛋班尼迪
脆炸玫瑰香檳燉蛋

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️

點心如果認為好味,可以另外再個別Order

2021-01-26
$208 (Tea)
網上見到呢間酒店做緊下午茶優惠, 趁老公放假book定枱去enjoy下。因為係平日所以冇咁多人, 可以靜靜地品嚐 , 可能疫情關係,座位安排隔離左右都冇其他客人, 枱與枱座位都相隔有一段距離,安全。未到十分鐘,個靚靚下午茶就送上啦。賣相好吸睛呀!😍😍 😍下午茶茶點共有12種鹹點同甜點。特別最欣賞💕💕巴馬火腿鵪鶉蛋班尼迪牛油果鮮蝦咯嗲紅莓牛奶布甸抹茶紅豆卷最值得驚喜就係食完個下午茶, 唔夠喉,仲可以re order 架。 抵食超值!已經約定好閨蜜再去encore。

未到十分鐘,個靚靚下午茶就送上啦。
賣相好吸睛呀!😍😍 😍
下午茶茶點共有12種鹹點同甜點。

特別最欣賞💕💕
巴馬火腿鵪鶉蛋班尼迪
抹茶紅豆卷

已經約定好閨蜜再去encore。

環境:⭐⭐⭐(5⭐為滿分)樓底較低,而且街景是馬路。 食物:⭐⭐⭐ (5⭐為滿分)一人份包括十二款食物和一杯飲品。其中兩款食物較出色:牛油果大蝦的辣味出奇地與牛油果味夾和焗富士蘋果芝士蛋糕酸甜度適中,令人回味。其他食物味道一般,但份量足夠。咖啡不能選低因或其他奶類配搭。 價錢:⭐⭐⭐.5 (5⭐為滿分)成人每位208元(另有加一服務費)(平日價錢)。小朋友三歲以上可以128元價錢嘆相同的tea set (平日價錢)。經Open Rice訂位有8折優惠。如果同埋小朋友黎食都幾抵食👍。而且近乎包場,當日除了我哋,只有另一枱2人聚餐。   服務:⭐⭐⭐⭐.5(5⭐為滿分)店員有禮細心。其中一名侍應的服務更是超讚👍👍,不時為我們添水,又留意到我們的需要,更重要的是發自內心的笑容,服務周到。 親子度:⭐⭐⭐.5(5⭐為滿分)鄰近西鐵柯士甸站,亦近尖沙咀站,沿路亦有升降機,尚算方便。餐廰有提供小朋友遊戲工作紙給小朋友消磨時間,但沒有提供顏色筆,只有原子筆。 提供的high chair高度合適。女洗手間有提供換片枱,但當日維修中(被封)。鄰近九龍公園,食完可去放電(但現時被封閉)。不過對出有

環境:⭐⭐⭐(5⭐為滿分)
樓底較低,而且街景是馬路。

食物:⭐⭐⭐ (5⭐為滿分)
一人份包括十二款食物和一杯飲品。
其他食物味道一般,但份量足夠。
咖啡不能選低因或其他奶類配搭。

價錢:⭐⭐⭐.5 (5⭐為滿分)
成人每位208元(另有加一服務費)(平日價錢)。
經Open Rice訂位有8折優惠。
如果同埋小朋友黎食都幾抵食👍。
而且近乎包場,當日除了我哋,只有另一枱2人聚餐。

服務:⭐⭐⭐⭐.5(5⭐為滿分)

親子度:⭐⭐⭐.5(5⭐為滿分)
鄰近西鐵柯士甸站,亦近尖沙咀站,沿路亦有升降機,尚算方便。

提供的high chair高度合適。
女洗手間有提供換片枱,但當日維修中(被封)。
鄰近九龍公園,食完可去放電(但現時被封閉)。
不過對出有個位可以看日落和跑跑放電。

⭐️以上純個人意見分享,謝謝⭐️
high tea set
2021-01-12
2021-01-15 736 views
朋友話想來試吓呢度嘅下午茶,就陪佢黎一戰! 平日下午餐廳冇乜人,坐得幾舒服,但員工就質素參差,問乜嘢都唔太清楚! 呢個下午茶set除咗飲品都可以refill,但整體質素一般,比較好味嘅有漢堡包同埋鬆餅!
朋友話想來試吓呢度嘅下午茶,就陪佢黎一戰!

2020-12-22
女士們總愛吃下午茶,原因無他,因為下午茶實在太美了,單是拍照打卡就夠開心!全套下午茶要拍,逐件點心又要拍,其實都幾忙碌,但我今天介紹這個下午茶,大家則可以慢慢來,因為點心可以re-order,慢慢吃、慢慢拍,網上訂座還有8折優惠,夠抵食!說的是尖沙咀皇家太平洋酒店的「悠然下午茶」,成人每位原價$208起,酒店來說這價錢不貴,網上訂座還有八折,而最划算的部分,是大家吃罷全部點心後,如感到意猶未盡,可以向餐廳re-order想再吃的項目,費用全免!下午茶共有12款點心:- 牛油鬆餅及提子鬆餅 - 脆炸玫瑰香檳燉蛋 - 巴馬火腿鵪鶉蛋班尼迪- 牛油果鮮蝦咯嗲 - 香草青瓜忌廉芝士麥包 - 迷你松露牛肉芝士漢堡 - 加州香橙忌廉撻 - 紅莓牛奶布甸 - 宇冶抹茶紅豆卷 - 焗富士蘋果芝士蛋糕 - 榛子朱古力慕絲 - 法式燉蛋泡芙巴馬火腿鵪鶉蛋班尼迪牛油鬆餅及提子鬆餅香草青瓜忌廉芝士麥包迷你松露牛肉芝士漢堡牛油果鮮蝦咯嗲 法式燉蛋泡芙榛子朱古力慕絲焗富士蘋果芝士蛋糕宇冶抹茶紅豆卷加州香橙忌廉撻 紅莓牛奶布甸那麼多點心,你會re-order哪一些?個人好喜歡小巧的「巴馬火腿鵪鶉蛋班尼迪」,鬆脆多士

下午茶共有12款點心:
巴馬火腿鵪鶉蛋班尼迪
牛油鬆餅及提子鬆餅
宇冶抹茶紅豆卷
紅莓牛奶布甸

那麼多點心,你會re-order哪一些?個人好喜歡小巧的「巴馬火腿鵪鶉蛋班尼迪」,鬆脆多士上面是巴馬火腿以及鵪鶉蛋,一口吃下去,蛋黃在口腔內爆發,好滿足!回本之作還有「迷你松露牛肉芝士漢堡」,漢堡牛扒好厚身,多吃兩個十分飽肚。

甜品方面,因為我喜歡朱古力,所以「榛子朱古力慕絲」自是首選,軟綿香滑,朱古力味香濃,還可以添加,滿足程度爆燈!

<悠然下午茶>
供應時間:下午3時15分至5時15分
價錢:周一至五成人$208,小童$128;周末及公假成人$228;小童$148
2020-12-15
2021-01-08 2407 views
參加左一個集團做會員,生日月惠顧柏景餐廳食自助餐有買一送一優惠,仲送半磅生日蛋糕,於是上網睇下餐廳今期自助午餐有什麼食。原來做緊「香江情懷」主題的食品,於是生日當天去食下懷舊下先。星期日來到餐廳,發現空間大,由於限敘令,每檯只座兩人,我們安排座四人檯,夠曬位放下衣服手袋。通常我會出去取餐區行一轉睇下有什麼吃。見到冷盤區、熱盤區、甜品區等基本都可以的。由於疫情關係,食物盆的蓋是向內開,大部份食物都是廚師拿給客人,乾淨衛生,不過人客多時你一句我一句,廚師服侍唔切。天氣凍,我先飲個湯食了一些點心。三十功名燉湯唔錯,廚師話用左三十種材料,不過我就食唔出有咁多嘢,我只是食到有有花膠、螺頭,瑤柱,湯味較淡,由於夠熱又細細盅,所以先後飲左兩盅。點心有蝦餃燒賣和牛肉燒賣,全部都好食。冷盤就有蟹腳、凍蝦、藍青口、大蜆、螺。我鍾情食蟹腳,味道鮮甜。肉食只食了少少,烤羊鞍唔錯,羊味夠濃,肉質嫩滑,另外燒脆皮豬腩肉也好食,皮夠脆,肉肥瘦均衡。行去熱盆區有擺放龍蝦,我就問廚師取,但佢話用黎炒腸粉,唔係原隻俾客,於是食左份炒腸粉,只係食到一小隻龍蝦尾,腸粉都沾到少少龍蝦汁味,腸粉也滑。見到麵區有地道車仔麵,又要左

見到麵區有地道車仔麵,又要左碗,我選幼麵,麵身十分彈牙,其他材料也自選,我要雲吞,魚皮餃、豬紅、豆腐干,魚蛋、蟹柳,之後再加皮蛋碎、油條碎。

一碗看已喜歡的麵食就完成,全部材料都唔錯。旁邊有沙田雞粥添,不過飽了冇食。

甜品方面就有些懷舊嘢,脆麻花,香脆鬆化,雪燕蛋撻,糖蔥餅、麥芽糖夾餅等,都幾有特色,仲有Movenpick雪糕供應。

飲品除了即磨咖啡,仲有夏枯草涼茶,夠曬切合主題。

整個午市自助餐的食物是足夠的,雖然沒有什麼貴價食材,但食下一些香港地道食品也不錯。而我這種胃口細嘅人,更要左挑右選食物。

今日係星期日,有氣泡酒及有氣果汁供應,味道唔錯,金蘋果汁最好飲。加上生日送左兩杯餐酒,真係美酒佳餚慶生辰,食完攞埋生日蛋糕回家歎。
2021-01-03
2021-01-07 785 views
用餐時間:行日星期4 1530-1700今日係人生第一次食呢款西式高檔下午茶!第一次就試下間平平地既睇下啱唔啱心水先!呢個tea set包左5種鹹點,7種甜點,加埋有12款,幾豐富下!凍檸茶x2  $0呢到凍飲選擇唔多,都係得凍檸茶,凍檸水嗰啲,所以我地兩個都叫左凍檸茶。隔離嗰杯係糖漿,自己要幾甜有幾甜,任君選擇。2人份量tea set $416今日既重頭戲到啦,呢個tea set既外觀都幾靚,果然係“港女下午茶”,啱曬打卡!隔離兩個女仔都同個下午茶影左好多相!經典鬆餅及提子鬆餅配自家柑橘醬及忌廉(評分:4/5): 呢個鬆餅既口感幾好,不過我最鍾意既都係個忌廉醬,食落唔會好甜,而且入口即溶,最後食剩既忌廉都無浪費到,直接唔配鬆餅食曬佢!紅梅牛奶布甸(5/5):水果好豐富,細細杯入面都有藍莓,紅梅,士多啤梨!布甸更加正,牛奶布甸入面有埋藍莓啫喱,兩個一齊食唔會覺得好重奶味,所以唔會好漏!咁多款入面主要係呢兩個比較突出,其他都正常,唔會伏,所以食物質素整體都幾好既!今日行日下午茶時段既入座率唔高,全場大概都係得6-7臺客人,所以食落都幾舒服,左右三臺都係空位(有一臺後來調左去窗邊位),所以
用餐時間:行日星期4 1530-1700

凍檸茶x2  $0
凍檸茶

2人份量tea set $416
2人份量tea set

2人份量tea set

今日行日下午茶時段既入座率唔高,全場大概都係得6-7臺客人,所以食落都幾舒服,左右三臺都係空位(有一臺後來調左去窗邊位),所以好有空間感,又唔洗驚交叉感染,食得開心又放心!而且咁多空位,職員都好願意幫我地食客調去自己想坐既位,想坐沙發位又得,窗邊位都得。(我地今日係沙發位)

職員服務態度都好好,有禮貌,而且會定期幫我地加水&清走食完既野,值得讚賞!

最後埋單加一再8折,所以每人只係$187。呢餐又靚又好食既下午茶,唔洗$200都食到,性價比都幾高!
Other Info. : open rice 提早訂座可以有8折優惠(暫時去到2021/01/31)
2021-01-07
$187 (Tea)
Dining Offer
Coupon