2021-05-28 104 views
今日到得寶商場穩朋友,朋友介紹有間大眾泰國菜「曼谷車站」味道幾好,呢個商場似迷宮😂好彩餐廳整佐指示牌好快就穩到,舖頭裝飾成車站咁,都幾特別!堂食卡座都好闊落,似一卡卡車廂,好有趣!午餐套餐都好便,四十至五十幾蚊包嘢飲,點佐兩個套餐兩個小食都唔晒兩百真抵食!泰式炒金邊粉:用泰式醬炒,支幾點新鮮青檸檬汁,酸酸甜甜唔辣,粉絲唔算太淋,有蝦、豆腐乾、花生碎,都幾好味。冬蔭功炒飯:份量都好多,酸酸辣辣好惹味,仲有一個荷包蛋。串燒(半打):牛肉豬肉雞肉各兩串,配上沙爹醬,好啱口味。炸春卷:外皮好脆,裡面包菜,熱辣辣好食。午市套餐好優惠,仲有好多選擇,下次再幫襯試試其他嘢。
2021-05-26 118 views
呢間鋪頭裝修都幾特別,係間火車頭店,同店名相輔相成。我同家姐嗌左2份主食,2份小食。一份主食係冬陰功炒飯,個人覺得超級好味。炒飯辣辣哋盡係冬陰功味道,而且分量又多,配料有荷包蛋有蝦有菇,好抵食。另一份係泰式炒金邊粉,加入青檸汁,粉絲酸酸哋,好開胃。配料又多樣,最特別係有花生碎,撈埋一起吃好得意。小食嗌左泰式串燒和炸春卷,串燒有雞,牛,豬各2串,配有沙爹汁。雞肉嫩滑,豬肉味濃,牛肉彈牙。炸春卷有5條,切成10份,一口一啖,好方便。沾點泰式酸辣醬,酸酸熱熱。今日又係滿足啲一餐。
呢間鋪頭裝修都幾特別,係間火車頭店,同店名相輔相成。
冬陰功炒飯
泰式炒金邊粉
泰式串燒
炸春卷
2021-05-21 97 views
住九龍灣既我係最近叫外賣多先發現原來得寶係個寶藏! 勁多野食, 今日唔叫外賣就試下泰菜啦, 因為一入得寶佢就勁多路牌指住去曼谷車站, 初初仲以為真係有個車站🙈 行到先知原來係個裝修到好似車站既餐廳, 出面仲寫話係泰國廚師整野食添~輕食試左佢個豬頸肉&椰菜, 整體都真係唔錯wo一份燒豬頸肉 $75, 勁好味呀熱辣辣, 皮脆肉嫩, 個汁偏酸所以食得好開胃佢份量都幾多, 同埋燒到香脆岩岩好入面又夠juicy, 食到好似停唔到口咁 😋一碟泰式馬拉盞炒椰菜苗就 $59, menu上寫住佢係一粒辣椒icon, 我都叫食到, 好惹味的但老實講佢其實唔算係苗, 不過以呢個餐廳環境來講佢叫唔貴, 加上佢味道好, 咁都OK既 見佢menu都有好多唔同款式, 咖哩, 串燒, 小食等等, 下次都會再試!
輕食試左佢個豬頸肉&椰菜, 整體都真係唔錯wo

2021-05-21 84 views
👧🏻😋👅🍽✨曼谷車站 (牛頭角得寶商場)全泰國廚師主理 🇹🇭 -❣️好多位, 係得寶少有大面積餐廳❣️menu好多選擇❣️有熱水提供-🍛🐓黃咖哩雞 $62✨係唯一一款完全唔辣既咖哩, 好香, 椰味更出✨好多肉! 大大舊得黎好soft✨仲有咖哩既好朋友超林薯仔, 索晒D汁勁正- 🥖🧄 蒜蓉包 $28✨一份4大舊, 比較脆身✨本身諗住叫黎點黃咖哩, 但佢個蒜味已經好重, 所以唔點都得, 唔鍾意太硬又可以點咖哩-免加一服務費-
👧🏻😋👅🍽✨
曼谷車站 (牛頭角得寶商場)
全泰國廚師主理 🇹🇭
❣️好多位, 係得寶少有大面積餐廳
❣️menu好多選擇
❣️有熱水提供
🍛🐓
黃咖哩雞 $62
✨係唯一一款完全唔辣既咖哩, 好香, 椰味更出
✨好多肉! 大大舊得黎好soft
✨仲有咖哩既好朋友超林薯仔, 索晒D汁勁正
🥖🧄
蒜蓉包 $28
✨一份4大舊, 比較脆身
免加一服務費
2021-05-21 74 views
星期四晚上收工想食泰菜,所以就叫屋企付近這間好正既泰菜。 這間餐廳好處係 可以預先打電話落單,然後15-25分鐘後才去自取。當我地鐵到油塘站就打去落單,20分鐘後到達 付錢完可以立即拎走,完全不用等😁✌🏻 拎到返屋企仲好熱,唔會凍曬,而且味道都同泰國食好似。 叫左 炸蝦餅,冬陰功湯(大),泰式炒金邊粉。泰式炒金邊粉好香,酸酸甜甜,都好乾爽,唔會黐埋一舊。 炸蝦餅🍤啖啖肉,食完落全唔會太鹹,個外面比較薄身,所以外賣到屋企無咁脆,但都好食,好有蝦味。我朋友最surprise 係個冬陰功湯,叫一個大湯有2大碗,有椰香好足料,完全係泰國原味道。 一有朋友黎 必定叫曼谷車站既外賣👍🏻👍🏻
星期四晚上收工想食泰菜,所以就叫屋企付近這間好正既泰菜。

拎到返屋企仲好熱,唔會凍曬,而且味道都同泰國食好似。 叫左
炸蝦餅,冬陰功湯(大),泰式炒金邊粉。

泰式炒金邊粉好香,酸酸甜甜,都好乾爽,唔會黐埋一舊。

炸蝦餅🍤啖啖肉
2021-05-20
  • 炸蝦餅
  • 泰式炒金邊粉
2021-05-18 65 views
唔好睇得寶商場好似好細,其實佢都有好多好嘢食架🤪🤪今次就試吓呢間以車站做主題嘅曼谷車站啦! 餐廳上菜速度好快,落完order唔洗10分鐘就開始上菜啦🤣🤣其實我平時食泰國嘢好少會叫肉碎生菜包,不過今次見好多人都推介就試吓啦,佢肉碎份量都算多,仲有好多洋蔥,仲有少少辣椒,食落好香口串燒豬、牛、雞各叫咗兩串,個牛有少少韌,雞肉normal,豬肉最為嫩口,加埋沙嗲醬都幾好食菠蘿海鮮炒飯菠蘿係幾鮮甜,不過個人認為如果可以切埋粒mix落個飯度會更好,海鮮份量都算多,有好多蝦同魷魚芒果糯米飯因為太耐冇食甜品,所以對佢最大期望,點知咬左一啖芒果就立即變得好失望,芒果超多喳,而且個飯係凍架

串燒

菠蘿海鮮炒飯

芒果糯米飯
2021-05-15 71 views
Next station is Bangkok 🇹🇭講緊係我地今日去左位於牛頭角既曼谷車站呀🤩店內裝修就像曼谷地鐵🚇有行李🧳架扶手及曼谷時間既鐘🤗幾特別而且十分整潔🥰呢度既Lunch set都親民🤩大部分都係50幾蚊就有齊飯🍚湯同飲品☕️今日我地就叫左泰式🐷豬手飯配熱檸水 $50豬手紋得夠腍夠入味😚配有半隻滷蛋及菜🥬點上秘製泰式酸辣汁食更加開胃🤤冬蔭功炒飯 $48 + 轉椰青 + $20份量都幾大碟既冬陰功炒飯😉冬陰功醬炒出來既飯特別香口.微辣得黎食得出好夠穫氣😋當中配料既大蝦🍤好爽口👍泰國必飲既椰青😍清甜解渴🤗馬拉盞炒芥蘭 $ 55好夠味嘅炒芥蘭💓 馬拉盞好惹味與芥蘭既爽口好正🤤芥蘭仲好嫩綠😍食到停唔到口最後仲叫左我好鍾意食既椰汁西米糕 $28面頭既椰汁🥥好香、西米與及芋頭粒都整得夠林😍粟米🌽粒夠清甜😋

今日我地就叫左泰式🐷豬手飯配熱檸水 $50

冬蔭功炒飯 $48 + 轉椰青 + $20

泰國必飲既椰青😍清甜解渴🤗

馬拉盞炒芥蘭 $ 55

最後仲叫左我好鍾意食既椰汁西米糕 $28

2021-05-12 93 views
今天約了好友在九龍灣午餐,好友在附近上班,帶我去品嚐了這家隱於淘大商場旁邊的泰菜小店。由九龍灣站走到餐廳的路上,好友簡單介紹了這間餐廳,佈置有特色,價錢經濟實惠,抱著半信半疑的態度到達餐廳🍲青咖哩雞 $62 8/10咖哩的椰味香濃,不會很辣,簡單撈一撈已經有滿瀉的料,雞肉嫩滑入味,配飯吃也吃得很香。另外還有豆角和茄子,感覺較健康👍 🍚黃薑飯 $15 8.5/10由於擔心不夠飽肚,再多叫了一個黃薑雞油飯,意料不到的出色。聞香已經有淡淡的雞油味,放進嘴中稍微咀嚼,就會品出薑味和少少鹹味,單吃飯已經很有滋味,亦可澆上肉碎或咖哩飽餐一頓😋 🍹芒果沙冰 跟餐$15 大大杯,冰涼爽心,芒果味正常,不會感覺太假太甜。

🍲青咖哩雞 $62 8/10

🍚黃薑飯 $15 8.5/10

🍹芒果沙冰 跟餐$15
大大杯,冰涼爽心,芒果味正常,不會感覺太假太甜。
2021-05-11
$50 (Lunch)
來到餐廳門口果然令人眼前一亮,原來是一間火車主題餐廳,以仿火車車卡的裝修去分隔開餐廳和商場,令人好像去了一趟鐵路之旅🤣內裏的佈置很仔細,抬頭可見地鐵扶手吊環,車卡卡位標記了火車坐位編號,旁邊的天花附近裝上層架,放上數個舊式行李箱。整體來說,精心設計得令食客臨場感十足,印象分滿分🚞 午市提供精選午餐,有接近廿個選擇,由炒飯炒河到雞飯湯河都一應俱全,而且價錢由3x蚊至5x蚊不等,經濟實惠之選☺️絕對想像不到一家餐廳能集打卡和價錢相宜的優點於一身,接下來就要評點一下食物質素。說到底,味道才是一間餐廳生死存亡的關鍵☝ 豬頸肉炒飯 $45 7/10當我舀起炒飯時,發現內有乾坤,藏著很多豬頸肉,大約共有10塊🤤豬頸肉跟飯一起炒成,令肉味滲進飯類。炒飯偏港式口味,有鑊氣,味道香肉碎生菜包 $65 7.5/10在網上看到不少人力讚肉碎生菜包,就點了來試,一試就覺得性價比很高。生菜和肉碎的份量也很大,炒肉碎調味恰好,不會偏鹹,應該加了檸檬汁,帶點點開胃的酸意😋

豬頸肉炒飯 $45 7/10

肉碎生菜包 $65 7.5/10
2021-05-10
$60 (Lunch)
2021-05-07 71 views
平日返工,粥粉麵飯已經食到厭,所以今日放假決定落街買外賣回家食!牛頭角區嘅💁🏻‍♀️得寶商場一樓呢間(曼谷車站)試吓先!午餐價錢都好抵食 $33-$54不等···而堂食位置都很闊落,車站設計都好有趣😊!肉碎生菜包 $65軟滑惹味的肉碎,炒得香口之餘,辣度亦剛剛好👍🏻配合脆口的生菜,一次過滿足菜與肉的需要。串燒(半打)$68豬、牛、雞各二串,可能外賣關係,回家已放涼了,肉質有點乾,不過沙嗲醬味道甜甜地,小朋友反而很喜歡吃😊!薄餅$28一盒3片,鬆軟美味,沾上沙嗲醬,或是配上肉碎一齊食,都不錯👍🏻👍🏻!椰汁西米糕$28大大粒一盒五件,椰汁清甜,底層有芋頭粒和西米,食得泰國菜必點甜品😋😋!免加一,等10分鐘就攞得!

肉碎生菜包 $65

串燒(半打)$68

薄餅$28

椰汁西米糕$28

免加一,等10分鐘就攞得!

2021-05-06 52 views
✨✨✨曼谷車站✨✨✨🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽➖正宗泰式海南雞飯➖黃咖喱牛腩飯➖香葉肉碎煎蛋飯➖跟餐飲品🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽✔️店如其名,鋪頭裝修成個車站咁,客人坐係鋪頭堂食的話,氣氛營造就好似坐咗係一卡一卡車廂裏面食飯咁,都幾特別㗎!不過今次趕時間,所以叫咗外賣返屋企食!✔海南雞飯嘅海南雞本身已經去咗骨,食嘅時候唔使咁論盡同埋要吐骨,雞肉幾嫩滑,點埋海南雞醬汁好好送飯🐤✔咖喱牛腩飯抵食呀,大大件牛腩😆 椰香重,少少辣,吸收晒黃咖喱精華✔香葉肉碎煎蛋飯嘅煎蛋好治癒,吉落去嘅蛋汁會慢慢流落啲飯到,肉碎配辣椒同炒,係今餐最有辣度嘅菜式✔️每個lunch set 連飲品大約四五十蚊有交易,價錢唔算貴,下次有機會試埋其他
✨✨✨曼谷車站✨✨✨
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
➖正宗泰式海南雞飯
➖黃咖喱牛腩飯
➖香葉肉碎煎蛋飯
➖跟餐飲品
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

不過今次趕時間,所以叫咗外賣返屋企食!

TakeAway
2021-05-05 58 views
#九龍灣美食 ♡ 曼谷車站 ♡裝修好有心機嘅餐廳窗口同座位模仿曼谷列車車廂🚆背景音樂好聽座位舒適寬敞好似置身喺車廂享受泰國菜一樣𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧❥冬陰功海鮮湯河🍜冬陰功最緊要係湯底,味道香濃,海鮮配料足料大大碗,唔會太辣啱晒我呢啲鍾意食辣但又唔食得太辣嘅人,而且湯底酸酸地好開胃❥串燒(🐷🐮🐔)串燒加埋獨有醬汁,好香花生味,串燒唔會燒到乾,岩岩好,個人最鐘意🐽❥ 芒果糯米飯選用泰國芒果非常香甜,糯米飯暖暖地煙煙韌韌,加埋椰汁,配合得好好❥青檸梳打水梳打水同青檸係分開上,要自己倒落去,味道清新可口🍋𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧泰國菜黎講,呢間餐廳十分正宗而且性價比非常高食物價錢唔貴但高質環境座位舒適食完真係好掛住泰國好想即刻飛過去✈️📍牛頭角牛頭角道32號得寶商場一樓218號鋪#hkfoodmemories#foodie #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkig #food #foodpron #likesforlike #hktstfood #foodstagram #restaurant #hkts
#九龍灣美食 ♡ 曼谷車站 ♡

裝修好有心機嘅餐廳
窗口同座位模仿曼谷列車車廂🚆
背景音樂好聽
座位舒適寬敞
好似置身喺車廂享受泰國菜一樣

𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧

❥冬陰功海鮮湯河🍜

❥串燒(🐷🐮🐔)

❥ 芒果糯米飯

❥青檸梳打水
梳打水同青檸係分開上,要自己倒落去,味道清新可口🍋

𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧

泰國菜黎講,呢間餐廳十分正宗
而且性價比非常高
食物價錢唔貴但高質
環境座位舒適
食完真係好掛住泰國好想即刻飛過去✈️

📍牛頭角牛頭角道32號得寶商場一樓218號鋪

#hkfoodmemories
#foodie #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkig #food #foodpron #likesforlike #hktstfood #foodstagram #restaurant #hktstfood #美食 #九龍灣好去處 #香港美食 #tasty #cafe #relax #thai #thaifood
2021-05-04 43 views
今日LUNCH同朋友去左得寶花園搵地方食飯,諗諗下好似都幾耐無食過泰國野,見到間餐廳環境都唔錯,就決定入去!午市套餐價位都幾實惠,最貴的餐都只係HK$53因為今日天熱真係太熱,所以就加左$10轉做青檸梳打!🍡青檸梳打梳打一如以往都係提供泰國玻璃樽的梳打水,配上已切好的青檸及冰塊,一飲落口就即刻透心涼,舒服哂!!🍡正宗泰式海南雞飯雞肉幼嫩程度尚可,肉質唔算係好滑好嫩,但又未去到好嚡!油飯對我黎講可能煮的時候水份量比較多,導致飯粒比較淋身!!🍡椰汁雞湯椰汁雞湯的材料份量好多,包括有超多的雞肉,海量的蘑菇同埋車厘茄!!!雞湯飲落去比較溫和唔刺激,帶有酸酸的味道好開胃,同時有少少椰香味,但香茅香氣唔算太突出!!🍡馬拉盞炒椰菜苗椰菜苗好爽好脆,分量都好多! 但馬拉盞味唔算太突出!!

午市套餐價位都幾實惠,最貴的餐都只係HK$53

因為今日天熱真係太熱,所以就加左$10轉做青檸梳打!

🍡青檸梳打

一飲落口就即刻透心涼,舒服哂!!

🍡正宗泰式海南雞飯

雞肉幼嫩程度尚可,肉質唔算係好滑好嫩,但又未去到好嚡!

油飯對我黎講可能煮的時候水份量比較多,導致飯粒比較淋身!!

🍡椰汁雞湯

🍡馬拉盞炒椰菜苗

椰菜苗好爽好脆,分量都好多! 但馬拉盞味唔算太突出!!
2021-05-04
這間泰國菜也光顧了3-4次吧, 印象比較深刻是生菜包這一道菜。 因此最近心心念念跟朋友又到這吃飯,店內位置很寬敞,裝修以車站做主題,蠻有特色。————————————————肉碎生菜包🌶🌶 $65這道菜辣度有二級,因此要求廚師弄小小辣即可,味道果然跟以往一樣👏🏼 本身不愛吃芫茜的我, 竟然覺得炒得很香口,芫茜味不重!!而且生菜份量剛好足夠包完所有肉碎👍🏼👍🏼泰式飛天炒通菜🌶🌶$52吃泰國菜必點之一 通菜!炒得很有鑊氣,送飯絕對是一流。 同時亦要求廚師煮小小辣,辣度剛好😋正宗泰式海南雞飯(無骨) $68雞的份量算少, 而且是雞胸肉,因此口感還差小小,但醬汁是相當加分。正宗泰式豬手飯(無骨)$68同樣的豬手份量比較少,但味道絕對可以。龍眼冰 $25夏天喝十分消暑!少少🤏甜————————————————環境:👅👅👅👅食物:👅👅👅👅性價:👅👅👅👅👅服務:👅👅👅
正宗泰式海南雞飯(無骨)

————————————————
肉碎生菜包🌶🌶 $65
肉碎生菜包

泰式飛天炒通菜🌶🌶$52
泰式飛天炒通菜

正宗泰式海南雞飯(無骨) $68
正宗泰式海南雞飯

正宗泰式豬手飯(無骨)$68
同樣的豬手份量比較少,但味道絕對可以。
正宗泰式豬手飯(無骨)

龍眼冰 $25
夏天喝十分消暑!少少🤏甜
龍眼冰

————————————————

環境:👅👅👅👅
食物:👅👅👅👅
性價:👅👅👅👅👅
服務:👅👅👅
正宗泰式海南雞飯(無骨)
肉碎生菜包
泰式飛天炒通菜
正宗泰式海南雞飯
正宗泰式豬手飯(無骨)
龍眼冰
2021-04-07 158 views
經常食既泰國餐廳 海南雞飯應該係最推介既招牌菜 不過食得多都會厭 同埋我覺得個海南雞油飯只係普普通通 唔算太出色 今次試左個青咖哩雞扒飯 咖哩一啲都咖辣 加埋杯椰汁冰 配搭一流👍👍
海南雞飯&青咖哩雞扒飯