2022-10-11
上次試過長沙灣的味道樂居酒屋,覺得嘢食好食,性價比高,今次同朋友聚會,發現原來尖沙咀也有分店,所以就帶朋友來食,一邊敘舊,一邊當自己去了日本一趟。深海池魚王刺身(厚切)$78池魚係我最鍾意食嘅刺身之一,所以見到Menu上面有就即刻叫咗嚟試!池魚刺身有光澤,夠新鮮,食落池魚肉質緊實而爽口,好有鮮味,略帶油香,啱晒做刺身,值得推介!脆炸軟殼蟹反卷$98這個反卷嘅軟殼蟹和壽司飯比例適中。軟殼蟹炸得外脆內軟,蟹嘅熱度亦保持得非常好,反卷外面再配上大量的蟹籽,咬落卜卜脆,令到口感層次更豐富!牛肉壽喜燒$128喺居酒屋食飯,總係要叫壽喜燒才有風味。這個和牛壽喜燒可以話係色香味俱全!大量牛肉配上蛋黃與青蔥,顏色配搭非常好,令人胃口大增。牛肉食落非常重牛味,蔬菜(有椰菜、金菇、蘿蔔、洋蔥等等)鮮甜,吸曬壽喜燒湯底 ,食落更滋味。壽喜燒湯底好味,忍唔住飲左碗。鐵板蒜片香煎厚切煎牛舌 $88牛舌用鐵板送上,並配上大量炸蒜片,是一道濃味菜式!炸蒜片炸到又香又脆,聞到都流口水,牛舌煎得香口,夠厚身,咬落外脆內軟,啱晒愛濃味嘅我!北海道真蠔$88見到廚師推介有日本真蠔,掙扎一會兒,最後都忍唔住叫咗生蠔!呢隻真蠔
喺居酒屋食飯,總係要叫壽喜燒才有風味。
這個和牛壽喜燒可以話係色香味俱全!
見到廚師推介有日本真蠔,掙扎一會兒,最後都忍唔住叫咗生蠔!
呢隻真蠔,Size真係非常之大,等於手掌咁大!食落蠔味十足,口感好creamy 而且鮮甜,食完非常滿足!