2022-11-29 34 views
2022年老實講真係唔好過去到年尾,清清假,同老公飲茶講起飲茶,傳統茶樓執得七七八八一嚟係啲點心質素唔得二嚟係啲茶都好唔得服務大家都已經預咗係零所以而家飲茶,從來冇打算去酒樓去啲茶居小店形式嘅反而有驚喜!元朗巴士總站呢間8號茶居真心得啲點心好大粒,塞滿料!鍾意蝦嘅朋友仔,必點佢哋嘅🦐蝦餃皇🦐鮮蝦菜苗餃🦐海苔鮮蝦腐皮卷全部都勁足料!啖啖蝦!晶凝通透!實在係太滿足喇!仲有其他傳統茶樓點心腐竹牛肉球!勁大隻😋咖哩魷魚!調味啱啱好又夠彈牙!青瓜叉燒腸!三大條超級飽滿!炸雲吞!實在係令人懷念嘅傳統酒樓美點!雪山叉燒包算係新派點心真係超級好食呀🔥🔥表面脆得黎微甜唔過火一咬開第一啖就見到叉燒餡料出面酒樓通常都食空氣但呢度所有點心都冇揸流攤兩個人食咁多加埋茶錢約$100我就覺得好抵食喇!BTW佢哋收茶錢$5一位一樣有茶葉揀同埋不停加水服務都幾好㗎!有卡座,冷氣都夠嘅絕對係想飲個快茶嘅好去處😎
2022年老實講真係唔好過
去到年尾,清清假,同老公飲茶
講起飲茶,傳統茶樓執得七七八八
一嚟係啲點心質素唔得
二嚟係啲茶都好唔得
服務大家都已經預咗係零
所以而家飲茶,從來冇打算去酒樓
去啲茶居小店形式嘅反而有驚喜!

元朗巴士總站呢間8號茶居真心得
啲點心好大粒,塞滿料!
鍾意蝦嘅朋友仔,必點佢哋嘅

🦐蝦餃皇

🦐鮮蝦菜苗餃

🦐海苔鮮蝦腐皮卷
全部都勁足料!啖啖蝦!晶凝通透!
實在係太滿足喇!

仲有其他傳統茶樓點心

腐竹牛肉球!勁大隻😋
咖哩魷魚!調味啱啱好又夠彈牙!

青瓜叉燒腸!三大條超級飽滿!

炸雲吞!實在係令人懷念嘅傳統酒樓美點!

雪山叉燒包算係新派點心
真係超級好食呀🔥🔥
表面脆得黎微甜唔過火

一咬開第一啖就見到叉燒餡料
出面酒樓通常都食空氣
但呢度所有點心都冇揸流攤
兩個人食咁多加埋茶錢約$100
我就覺得好抵食喇!

BTW佢哋收茶錢$5一位
一樣有茶葉揀同埋不停加水
服務都幾好㗎!
有卡座,冷氣都夠嘅
絕對係想飲個快茶嘅好去處😎
2022-11-27 43 views
今日喺河背水塘行完山,落番去元朗大約三點鐘左右,咁啱呢間新點心分店好近元朗巴士總站,入到去客人唔多,呢度無論早餐,下午茶,燉湯同蒸飯套餐都好多選擇,點心梗係多元化啦,同埋茶芥只係每位$5今日食左以下點心:8號蝦餃王(2粒)$19蝦餃皮唔算太厚,入面蝦肉料算多,蝦汁都好有味道,必食!鴛鴦鮮蝦網米腸$35賣相精緻有創意,綠色同橙色網米相當吸引,有蝦肉作配料,幾好食原盅花雕養顏棉花雞$36花雕味好濃,雞肉都幾大件同算嫰滑,魚肚唔腥,好有藥材味箭豬紫薯包$24賣相箭豬造型討好,紫薯餡唔太甜,有創意呢間新點心分店地點相當就腳,飲完茶搭士好方便,食物質素幾好,值得再黎!

今日食左以下點心:

8號蝦餃王(2粒)$19
蝦餃皮唔算太厚,入面蝦肉料算多,蝦汁都好有味道,必食!

鴛鴦鮮蝦網米腸$35

原盅花雕養顏棉花雞$36
花雕味好濃,雞肉都幾大件同算嫰滑,魚肚唔腥,好有藥材味

箭豬紫薯包$24
賣相箭豬造型討好,紫薯餡唔太甜,有創意

8號蝦餃王(2粒)
鴛鴦鮮蝦米網腸
箭豬紫薯包
8號蝦餃王(2粒)
鴛鴦鮮蝦米網腸
箭豬紫薯包
3K
2022-11-26 27 views
行過巴士總站見8號茶居開左新分店,同朋友入去試下先。點心紙同朗屏分店差唔多,一樣有套餐、蒸飯、燉湯等。點左幾款點心同飯,飲啖茶慢慢等食先。茶開左壺鐵觀音,水滾茶靚。8號蝦餃皇隻蝦餃超大隻,仲大過隻匙羹㗎,蝦肉爽甜好好食。黑松露野菌粉果粉果又係大大隻,好香黑松露味,雜菌鮮甜。沙嗲牛仔骨牛仔骨入味,啖啖肉正呀。雜果沙律春卷即炸春卷夠香脆,沙律甜美。時令臘味蒸飯飯蒸得乾身粒粒分明,吸了臘味油好正,枱上有豉油可自行加色,好食好食。瀑布流沙西多士必叫系列!!上枱時已聞到好香,一切開啲奶黃餡就流出黎,好香甜,正到唔使加糖或煉奶,邪惡極好味。點心好好味,茶位$5,唔使加一,抵食。
行過巴士總站見8號茶居開左新分店,同朋友入去試下先。

8號蝦餃皇
隻蝦餃超大隻,仲大過隻匙羹㗎,蝦肉爽甜好好食。

黑松露野菌粉果
粉果又係大大隻,好香黑松露味,雜菌鮮甜。

沙嗲牛仔骨
牛仔骨入味,啖啖肉正呀。

雜果沙律春卷
即炸春卷夠香脆,沙律甜美。

瀑布流沙西多士

點心好好味,茶位$5,唔使加一,抵食。
2022-11-24
$100 (Lunch)
8號茶居開咗新分店呀喺元朗西巴士站旁邊 好方便❤️瀑布流沙奶皇西多士$30見好多人讚呢個西多士想試好耐!!中西合璧正佢係平時西多士但入面唔係花生醬🥜而係平時流心奶皇包入面嘅奶皇一面食一面飲茶🫖真係好正呀❤️鵪鶉蛋燒賣$27蒸得啱啱好鵪鶉蛋熟度怡到好處 口感彈牙燒賣豬肉餡新鮮 完美嘅配搭。❤️鮮蝦菜苗餃$19皮薄餡靚菜苗同蝦都好多❤️黑松露野菌粉果$20同平時嘅粉果好唔同呢款菜式好新鮮 暫時未喺其他地方見過黑松露同啲菇菇好夾❤️咖喱蒸土魷$29咖喱係平時最傳統嘅咖喱 好香濃土魷好彈牙爽口 咖喱同土魷好夾❤️原盅花雕養顏綿花雞$36花雕酒味勁香入面大大嚿雞髀肉而且份量都唔少仲有魚肚 好正❤️香滑鮮蝦腸$30腸粉好滑,入面勁多蝦!每一啖都有蝦🤤🤤❤️茶位$5位普洱香滑 加水好快💯無加一收費😊
8號茶居開咗新分店呀

一面食一面飲茶🫖真係好正呀

❤️鵪鶉蛋燒賣$27
蒸得啱啱好
鵪鶉蛋熟度怡到好處 口感彈牙
燒賣豬肉餡新鮮 完美嘅配搭。

❤️鮮蝦菜苗餃$19

入面大大嚿雞髀肉
而且份量都唔少
仲有魚肚 好正

❤️香滑鮮蝦腸$30
腸粉好滑,入面勁多蝦!
每一啖都有蝦🤤🤤

❤️茶位$5位
普洱香滑 加水好快💯
無加一收費😊
2022-11-25 263 views
▪️鴛鴦鮮蝦網米腸$35 👍🏻鴛鴦雙色網米腸非常養眼又吸睛🤩分別以紅蘿蔔🥕&蔬菜🥬所組成的網米被通透白嫩的粉皮所包圍着🤩入口時第一咬口是外軟內脆的口感🥳緊接著更是蝦仁的滑嫩口感😏超精神的一道滋味菜🤤▪️8號蝦餃皇$19▪️蟹籽燒賣王$18👍🏻被放大了1.5倍的點心皇-蝦餃•燒賣~鮮味十足🫶🏻入口更是非常彈牙的肉質😎增加了不少口感的層次🤩▪️香煎臘味蘿蔔糕$27👍🏻很喜歡這的蘿蔔糕😍蕉蕉濃濃的蘿蔔糕入口香口😎每口都散發出臘味的油香味🤘🏻再加上蘿蔔糕內蘊藏著大量晶凝通透的蘿蔔絲.令口感層次更為分明👅好吃🤤▪️蜜汁叉燒包$19放大牌的叉燒包把平日的三個演變成兩大個🫶🏻麵包軟熟綿綿😻入口煙韌有口感😎配上內餡豐富的甜蜜蜜叉燒😏果真讓人有飽腹感之餘還讓人充滿幸福的感覺😍▪️瀑布流沙奶黃西多士$30外表平平無奇金黃脆脆的西多士🥪內𥚃蘊藏玄機😏輕輕的切下🔪便像噴泉般似的流出大量香濃•濃郁的流沙蛋黃醬🤩入口時甜甜細膩嫩滑的流沙醬更為嘴巴帶來滿滿奶油香的蛋黃味道🤩滋味滿載😍ps.如果可以的話麵包內做得乾爽一點應該會更好吃😉▪️腐乳通菜$21👍🏻鮮甜嫩綠的通菜清爽有口感😍配上絕配的腐乳醬😙鹹鹹甜甜的果真無得頂😉👍🏻▫️主食
鴛鴦鮮蝦網米腸

▪️瀑布流沙奶黃西多士$30

▪️腐乳通菜$21👍🏻

▫️主食

▪️時令臘味蒸飯$59
粒粒分明的米飯🍚全是滿滿滋潤飽和的臘味油脂香👃🏻雖是簡單平凡的小食材.但卻帶來無窮無盡的滿足感🤪
鴛鴦鮮蝦網米腸
蟹籽燒賣王
香煎臘味蘿蔔糕
  • 瀑布流沙奶黃西多士
2022-11-21 44 views
元朗食點心又一新分店瀑布流沙奶皇西多士 $30超級流心勁重奶黃味,甜度比較糖漿冇咁膩,加上外脆內軟嘅口感推介必食之選!蟹籽燒賣皇(2件)$18燒賣足料夠大件,食落一啲都唔鬆散,味道不錯!山竹牛肉球(3件)$26啖啖肉大大嚿,最重要勁多枝竹再加埋喼汁超級好味!擂沙煎堆仔(3件)$25炸物甜點熱辣辣,擂沙內涵夠晒豐富,甜度適中食落夠香口!五柳炸雲吞(3件)$26炸到卜卜脆嘅嘅炸雲吞,大大嚿嘅蝦雲吞夠惹味夠新鮮!箭豬紫薯包(2件)$24打卡一流嘅包點,成隻箭豬超級可愛可以影勁多相,一啖咬落去個箭豬頭,紫薯香味出晒嚟!香滑鮮蝦腸 $30足料鮮蝦腸粉,皮薄餡靚好新鮮,鮮蝦大嚿性價比高,嫩滑嘅腸粉雙配合更滋味!茶位:$5位(普洱)8號茶居 (元朗)元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖
元朗食點心又一新分店

瀑布流沙奶皇西多士 $30

蟹籽燒賣皇(2件)$18
燒賣足料夠大件,食落一啲都唔鬆散,味道不錯!

山竹牛肉球(3件)$26
啖啖肉大大嚿,最重要勁多枝竹再加埋喼汁超級好味!

擂沙煎堆仔(3件)$25
炸物甜點熱辣辣,擂沙內涵夠晒豐富,甜度適中食落夠香口!

五柳炸雲吞(3件)$26
炸到卜卜脆嘅嘅炸雲吞,大大嚿嘅蝦雲吞夠惹味夠新鮮!

箭豬紫薯包(2件)$24

香滑鮮蝦腸 $30

茶位:$5位(普洱)

8號茶居 (元朗)
元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖
2022-11-18 248 views
這間8號茶居新店位於元朗廣場巴士站對面,係一間新開新派茶居店舖,將新時代同過去年代混合一體,而每一款食物有創意又特色🤔,同時都有好幾款招牌點心!.瀑布流沙奶黃西多士 $30呢一款係店家招牌之一🤔,賣相金黄散發香噴噴味😙,當我一切開西多一湧而出😮,外香脆內軟綿流出流沙奶黄,食到入口口感香滑帶點咸甜味道😋,夾埋件西多士食好正!.箭豬紫薯包 $24呢一款紫薯包都係店家招牌之一,賣相白叨叨箭豬仔型態🤔,我覺得好可愛😍真係唔捨得食,紫薯包食入口軟綿綿,裹面香甜軟滑紫薯兩者都好夾😋一淡一甜都唔錯!.蜜汁叉燒包 $19呢一款叉燒包好有傳統風味😙,賣相好似小時候食過嘅款式🤔,而味道口感似曾食過味道,因為我都好鍾意食叉燒包,佢嘅蜜汁叉燒味道都好正😋,配埋佢嘅軟綿綿熱辣辣包都幾好夾!.老干媽鳳爪 $26呢一籠鳳爪賣相色澤都幾好🤔,店家用咗自製醬汁炮製,鳳爪沾滿汁液外皮鬆軟口感軟滑😋味道十足,而味道都好入味!.鮮蝦菜苗餃$19呢一款菜苗餃賣相都睇得吓🤔,皮薄通透口感煙韌,包住滿滿鮮蝦同菜苗份量十足😮,食入口口感豐富好多蝦肉又夠爽口😋,配埋佢嘅鮮嫩菜苗兩者都唔錯!.雷沙煎堆仔 $25呢一款煎堆仔賣相細細個圓碌

瀑布流沙奶黃西多士 $30

箭豬紫薯包 $24

蜜汁叉燒包 $19
老干媽鳳爪 $26

呢一籠鳳爪賣相色澤都幾好🤔,店家用咗自製醬汁炮製,

鳳爪沾滿汁液外皮鬆軟口感軟滑😋味道十足,而味道都好入味!
鮮蝦菜苗餃$19

雷沙煎堆仔 $25

呢一款煎堆仔賣相細細個圓碌碌都幾可愛🤩,香脆煙韌嘅外皮包住一粒粒芝蔴夠哂香而脆口😋,裹面包住甜滑嘅雷沙口感都幾好!
養顏紅棗糕 $24

呢款紅棗糕係一款熱食糕點,食到入口口感煙韌味道帶有小小甜香紅棗味😋,係這個天氣食最適合又有養顏作用🤔!
宮廷桂花糕 $22

呢一款桂花糕賣相通透冰凍口感🤔,配埋一粒粒杞子令到桂花糕靓之餘😍,又帶點清香而甜口😋,食到入口都覺得清新感覺😙!
2022-11-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
最近得知 "8號茶居" 有新店開張,即刻入去嘆下一盅兩件啦!因之前去過它既另一間店舖飮過茶食點心,感覺抵食,而且又高質,仲好好味㖭😋店舖環境明亮整潔,裝修簡約時尚,地方雖然不是很大,但感覺舒適。餐紙上除咗有經典傳統點心,亦有新派創意款式,另有點心套餐、蒸飯套餐、二人套餐、一飯一汽鍋燉湯套餐、早晨/下午茶孖寶、汽銅燉湯等,很不錯呢。原盅花雕養顏棉花雞    $36依個新款創意點心,充滿酒香氣既棉花雞,雞肉嫩滑鮮甜,魚肚軟綿綿又爽口,兩種食材吸收晒花雕嘅香濃,真係滋補又養顏既點心。沙嗲牛仔骨    $32牛仔骨通常用黑椒汁煮,呢度係用沙嗲,食起嚟又香又濃又惹味,牛仔骨煮至軟身,但有咬口,牛味濃郁,加埋沙嗲汁特別美味。蒜蓉粉絲蒸排骨    $29無論到餐廳食或是在家整既家常菜,如果好似依間用咗粉絲蒸,味道同口感完全不一樣。粉絲可以吸收肉汁嘅鮮味,入口爽口彈牙口感非常唔錯。加上用咗爆香嘅蒜蓉蒸,味道更可口。老干媽蒸鳳爪    $26如果鳯爪汆水唔夠徹底會有臊味,但依碟完全沒有,無臊味,配以老干媽醬一齊蒸,少少辣,幾惹味。腐乳通菜    $21通菜有好多人都鍾意食,菜味較濃。通菜爽脆可口,加上腐
原盅花雕養顏棉花雞    $36

原盅花雕養顏棉花雞
沙嗲牛仔骨    $32

蒜蓉粉絲蒸排骨    $29

蒜蓉粉絲蒸排骨
老干媽蒸鳳爪    $26

老干媽蒸鳳爪
腐乳通菜    $21

通菜有好多人都鍾意食,菜味較濃。通菜爽脆可口,加上腐乳嘅鹹香,帶少許微辣,不錯。
8號蝦餃皇    $19

兩粒大大粒蝦餃,餡料滿滿都係蝦肉,鮮甜嫩滑,皮都算薄,食起嚟啖啖肉,味道香甜。
鮮蝦菜苗餃    $19

菜苗超級多,多到皮都快要包不下,外層用咗粉粿嘅皮,所以軟糯到會更加高,菜苗餃用上新鮮蝦,口感彈牙沒有腥味,不用點醬也很夠味。
鮮蝦菜苗餃
蒜蓉粉絲蒸排骨
老干媽蒸鳳爪
鮮蝦菜苗餃
2022-11-12 99 views
之前去虹方接姨甥女放學都同屋企人一齊去過樓下間8號茶居飲茶,原來係我屋企後面街又開咗間新分店😯今次同男朋友黎,叫咗幾樣嘢share😁❤️鴛鴦鮮蝦網米腸顏色吸引腸粉皮夠薄👍蝦肉同蔬菜爽口,加埋炸左既脆脆,口感超豐富!😋⭐️蜜汁叉燒包原本想食雪山但賣晒😢包體略嫌淋左啲同濕咗啲,裡面叉燒餡肥瘦適中唔會太甜膩~❤️瀑布流沙奶黃西多士飲茶好少見到嘅菜式😙黎到熱辣辣,裏面嘅奶黃一切開就流晒出嚟😍唔會太油膩🤤❤️海苔鮮蝦腐皮卷勁香口足料,蝦肉彈牙😋⭐️養顏紅棗糕紅棗味比較淡,但口感啱啱好夠煙韌😁
今次同男朋友黎,叫咗幾樣嘢share😁

❤️鴛鴦鮮蝦網米腸

顏色吸引腸粉皮夠薄👍
蝦肉同蔬菜爽口,加埋炸左既脆脆,口感超豐富!😋

⭐️蜜汁叉燒包

原本想食雪山但賣晒😢
包體略嫌淋左啲同濕咗啲,裡面叉燒餡肥瘦適中唔會太甜膩~

❤️瀑布流沙奶黃西多士

飲茶好少見到嘅菜式😙
黎到熱辣辣,裏面嘅奶黃一切開就流晒出嚟😍
唔會太油膩🤤

❤️海苔鮮蝦腐皮卷

勁香口足料,蝦肉彈牙😋

⭐️養顏紅棗糕

紅棗味比較淡,但口感啱啱好夠煙韌😁

2022-11-11
$98 (Dinner)
  • 瀑布流沙奶黃西多士
  • 鴛鴦鮮蝦網米腸