2023-01-10 15 views
早幾日先喺虹方嗰邊嘅分店 飲完晚茶🌝食物嘅質素整體上都好高 今日又心郁郁 又想再食多次🤤🤤今次係短期內二訪!!!不過就想試吓跟住巴士站 擊壤路呢間新分店 睇吓會唔會同舊店食物質素有分別先🧐🔹雪山叉燒包自從上次食咗雪山叉燒包之後,就對呢度嘅叉燒包念念不忘,好想再食!外皮一樣酥脆 內層香軟 太心急想食 又比叉燒包燙親條脷😛果然係即叫即蒸嘅威力!🔹蟹籽燒賣王🔹鮮蝦菜苗餃🔹老干媽蒸鳳爪🔹咖喱蒸土魷食晒咁多樣點心 新店嘅質素同舊店嘅質素分別唔大👍🏻一樣舔舔脷🤤同朋友兩個人叫咗六樣點心 食完都好滿足🫶🏻人均大概$60左右 真係好抵💓下次有機會想試埋佢個邪惡流心西多士!
早幾日先喺虹方嗰邊嘅分店 飲完晚茶🌝

🔹雪山叉燒包

🔹蟹籽燒賣王

🔹鮮蝦菜苗餃

🔹老干媽蒸鳳爪

🔹咖喱蒸土魷

下次有機會想試埋佢個邪惡流心西多士!
  • 雪山叉燒包
2023-01-08 33 views
泡椒魚皮,算係最好食個個,其他點心完全唔得👎🏻佢的點心的皮好厚粉,雜果沙律好油…入面的料又少…手磨薑汁糕完全係…好奶…薑汁唔多…我最愛既蝦餃燒賣…料係多,但皮好厚好難食….燒賣完全唔係燒賣,我認識既燒賣係黃色皮,呢個係白色皮🙄完全唔係燒賣….餐廳出名菜苗餃…個料好咸,皮好厚…糯米雞個的糯米好散…叫左咁多野食…得個牛柏葉係最正常…腸粉、鴛鴦鮮蝦網米腸👎🏻基本上蒸既點心唔好食,佢佢皮好厚,野食偏咸😶香片茶,第二泡已經好淡…

泡椒魚皮
2023-01-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
泡椒魚皮
2023-01-07 13 views
📍元朗8號茶居夜晚飲茶都係第一次🙆‍♀️💕點心自家制同工場貨真係無得比💞姐姐服務好好👍印花咭消費$100/印花,向住西多士進發👍重點推介🤤📌 雪山叉燒包 $24 🏆🏆🏆兒時回憶🥰 外脆內軟,好欣賞啲叉燒餡,唔會過多醬,比例岩岩好加分❤️📌 豉汁黃鱔蒸飯 $59飯軟硬度適中,而且啲料都幾足,三色椒又真係有3色😝📌 花旗蔘燉烏雞湯 $46 好正👍勁足料,揭蓋果下,我戴住口罩都聞花旗蔘香味🤭 飲落清清地,但好甘甜😋📌 鵪鶉蛋燒賣 $27 燒賣彈牙,不過最驚喜係真係好大粒🫶🏻囉,早餐食3粒應該飽咗🤣📌 鴛鴦鮮蝦網米腸 $35好岩打咭🥳 好多層次,口感好豐富,值得一試🦐
📍元朗8號茶居

飯軟硬度適中,而且啲料都幾足,三色椒又真係有3色😝

📌 花旗蔘燉烏雞湯 $46

📌 鵪鶉蛋燒賣 $27

📌 鴛鴦鮮蝦網米腸 $35
好岩打咭🥳 好多層次,口感好豐富,值得一試🦐

2023-01-05
$100 (Dinner)
  • 雪山叉燒包
2023-01-06 16 views
雪山叉燒包雪白嘅酥皮酥脆香甜,麵包鬆軟煙韌,配上juicy惹味嘅叉燒餡,味道一流。鴛鴦鮮蝦網米腸腸粉軟糯煙韌又滑,包裹住一層香脆嘅米網,裡面係爽口鮮味嘅鮮蝦,口感味道豐富。海苔鮮蝦腐皮卷腐皮炸到金黃酥脆但唔油膩,有海苔嘅香味又有蝦嘅鮮甜爽口,鐘意香口嘢嘅唔可以錯過。薑蔥牛柏葉牛柏葉爽口無比,薑蔥紅蘿蔔絲調嘅汁又香又入味,底下仲有麵筋索晒啲汁。沙爹牛仔骨肉質非常軟腍嫩滑,醃得非常入味,沙爹汁惹味可口。姫松茸翅骨燉瘦肉湯點心店都有汽鍋燉湯。湯清而不寡,有姫松茸嘅香味,加咗淮山圓肉,又多咗清甜味。價錢相宜,份量不少,味道不錯,性價比高。

海苔鮮蝦腐皮卷

薑蔥牛柏葉

沙爹牛仔骨
肉質非常軟腍嫩滑,醃得非常入味,沙爹汁惹味可口。

姫松茸翅骨燉瘦肉湯

價錢相宜,份量不少,味道不錯,性價比高。

2023-01-06 638 views
💖 8號茶居 (元朗)✨元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️wow😋 8號茶居開咗分店啦!一樣都係元朗🥳今次呢間就係喺元朗西巴士總站附近🤩超方便!呢度環境雖然比首店細少少,但係依然有好多老友記排隊飲早茶😍-8號蝦餃皇🦐 $19真係皇!勁大隻,仲要入邊超多蝦仔!就咁食落去好似都食到4舊蝦仁😍蝦中有胡椒粉調味😌就咁食都好滋味。-蟹籽燒賣皇🤴🏻 $18相比起平時嘅燒賣,佢哋買上冇咁黃,反而偏白身。一樣都係勁多蝦仁仔😌蟹籽好有咬口,蝦肉夠哂彈牙😋-山竹牛肉球🐮 $26呢個牛肉球爽口唔痴牙,而且都幾彈牙😋牛肉球嘅精髓就係喺個喼汁到!佢呢個夠晒酸😝-薑蔥牛柏葉🐃 $29牛柏葉嘅份量真係好多,雖然話係用薑蔥蒸但係牛柏葉唔會太重薑味,亦都唔會有腥臭-咖喱蒸土魷🦑 $29我食魷魚之前問左我男朋友,呢個點心係咪正常茶樓都有❓佢話俾我知原來係一啲舊式茶樓先會有😯唔怪得之我未見過,呢度超多老人家黎食!可能真係因為佢哋有啲舊式茶樓嘅點心所以吸引到佢哋🫡-原盅花雕養顏棉花雞🐣 $36睇到養顏呢一個字就知道一定要叫啦🤣我男朋友成日都話女人真係好貪靚🤣其實除咗睇到養顏之外,我就唔小

💖 8號茶居 (元朗)
✨元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖

-8號蝦餃皇🦐 $19

-蟹籽燒賣皇🤴🏻 $18

-山竹牛肉球🐮 $26

-薑蔥牛柏葉🐃 $29

-咖喱蒸土魷🦑 $29

-原盅花雕養顏棉花雞🐣 $36

睇到養顏呢一個字就知道一定要叫啦🤣我男朋友成日都話女人真係好貪靚🤣其實除咗睇到養顏之外,我就唔小心睇錯咗花雕寫咗做花膠😂所以當下我嗌咗😆嚟到嘅時候搵極都冇花膠先知道原來自己叫錯咗🤣但係原個盅上別有一番風味,一上枱已經睇到好大條人蔘😍好多杞子,睇嚟真係好補😋最緊要係啲雞肉好嫩滑好入味🥳

-雜果沙律春卷🫔 $25

呢一個沙律春卷,簡直就係食過返尋味😙因為之前第一次食嘅時候已經有叫😌入邊有雜果沙律🤩而且炸到好香口😌係超邪惡嘅點心!

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-01-06
一間位於元朗新開嘅茶居,一入門口都好多人,不過位置都多,又幾闊落,店舖內牆貼晒好多唔同種類嘅點心,睇落亦相當吸引~雪山叉燒包外皮類似菠蘿包好酥脆🤤餡料味道唔錯,又甜甜地,包又軟熟叉燒餡料又多又好味,叉燒汁的甜度跟面層外皮相呼應,味道很夾👍🏻8號蝦餃皇呢個蝦餃一籠有兩粒🥰岩晒我同朋友一人一粒~蝦餃晶瑩剔透🤍皮薄餡多,一口咬下超大滿足感😆😆蟹籽燒賣皇一籠都係兩粒,食得出入面加入咗雞肉﹑鮮蝦🥰鮮香仲嫩滑飽滿,味道鮮美,蟹子口感分明😆山竹牛肉球每次飲茶都一定會嗌牛肉球😆呢個牛肉球加入了馬蹄、蔥~放於腐竹上😆口感Q彈,好可口😆海苔鮮蝦腐皮卷外皮好香脆,餡料好多,海苔味新鮮,啖啖蝦肉好滿足❤️原盅花雕養顏綿花雞這一款綿花雞有別於一般,既新款又有創意,充滿酒香氣的棉花雞嫩滑鮮甜,魚肚軟綿綿又爽口🤪兩種食材吸收晒花雕的香濃,既滋補又養顏~🥰鴛鴦鮮蝦網米腸腸粉外軟內脆,腸粉皮嫩滑,中間包住啲脆脆和蝦肉口感特別🤤橙色米腸就煙煙韌韌,綠色米腸感覺清新~

8號蝦餃皇

蟹籽燒賣皇

山竹牛肉球

海苔鮮蝦腐皮卷
外皮好香脆,餡料好多,海苔味新鮮,啖啖蝦肉好滿足❤️

原盅花雕養顏綿花雞

2023-01-03 16 views
好耐冇飲過茶,今晚一於飲個夜茶😆😆收工喺巴士站旁邊就有呢間8號茶居,見到好多人幫襯,質素一定有返咁上下真係坐滿晒人,等咗一陣先有位。🥢🫖香滑鮮蝦腸$30腸粉夠滑,蝦夠多👍🏽好味😋🥢🫖薑蔥牛柏葉$29賣相一流,好多紅椒絲同薑絲,有層次👍🏽😋🥢🫖咖喱蒸土魷$29土魷夠彈牙,咖喱夠香夠濃又唔會好辣😋🥢🫖鮮蝦菜苗餃$29皮薄餡靚,菜苗加蝦仁好好食😋🥢🫖8號蝦餃皇$19大大粒夠晒靚😍😋新鮮熱辣蝦仁🍤夠晒大粒🥢🫖瀑布流沙奶皇西多士$30呢度好多特色野,飲茶有得食西多士太正一切落去啲奶皇流晒出嚟,好邪惡😈🤑食一啖又飲啖茶好夾🤤🤤🤤🥢🫖雪山叉燒包$24個「雪山」好好食呀 有啲似菠蘿包個皮加埋叉燒呢個組合好新鮮 第一次試覺得好正🤭
好耐冇飲過茶,今晚一於飲個夜茶😆😆
收工喺巴士站旁邊就有呢間8號茶居,
見到好多人幫襯,質素一定有返咁上下

真係坐滿晒人,等咗一陣先有位。

🥢🫖香滑鮮蝦腸$30
腸粉夠滑,蝦夠多👍🏽好味😋

🥢🫖薑蔥牛柏葉$29
賣相一流,好多紅椒絲同薑絲,有層次👍🏽😋
🥢🫖咖喱蒸土魷$29
土魷夠彈牙,咖喱夠香夠濃又唔會好辣😋

🥢🫖鮮蝦菜苗餃$29
皮薄餡靚,菜苗加蝦仁好好食😋

🥢🫖8號蝦餃皇$19
大大粒夠晒靚😍
😋
新鮮熱辣蝦仁🍤夠晒大粒

🥢🫖瀑布流沙奶皇西多士$30
呢度好多特色野,飲茶有得食西多士太正
一切落去啲奶皇流晒出嚟,好邪惡😈🤑
食一啖又飲啖茶好夾🤤🤤🤤
🥢🫖雪山叉燒包$24
個「雪山」好好食呀 有啲似菠蘿包個皮
加埋叉燒呢個組合好新鮮 第一次試覺得好正🤭
📍8號茶居元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖 🦔⸒⸒瀑布流沙奶皇西多士 $30西多士切開入面有滿滿嘅奶黃餡流出嚟奶黃餡食落去偏甜少少 西多士外脆內軟 雪山叉燒包 $24叉燒包上面嘅皮脆脆地 入面夾住滿滿嘅叉燒餡食落去甜甜地 鍾意食叉燒嘅一定要試吓黑松露野菌粉果 $20呢個粉果黑松露味好重🥰 入面仲有唔少菇類外皮煙韌 推介!木魚燒汁茄子 $25三大嚿茄子 上面有唔少木魚絲 好似章魚小丸子咁🤣海苔鮮蝦腐皮卷 $28咬落去外脆內軟 入面仲有彈牙蝦粒點醋一齊食冇咁油膩😗溫室青瓜叉燒腸 $28叉燒腸一共三大條 入面夾住大大嚿叉燒同埋青瓜😛鴛鴦鮮蝦網米腸 $35呢款腸一定要試!綠色嗰款青瓜味香 中間仲夾住蝦粒 煙韌嘅皮包住軟脆嘅餡 口感好正🔖 @8char.hk
📍8號茶居

叉燒包上面嘅皮脆脆地 入面夾住滿滿嘅叉燒餡
食落去甜甜地 鍾意食叉燒嘅一定要試吓

黑松露野菌粉果 $20
呢個粉果黑松露味好重🥰 入面仲有唔少菇類
外皮煙韌 推介!

木魚燒汁茄子 $25

中間仲夾住蝦粒 煙韌嘅皮包住軟脆嘅餡 口感好正

🔖 @8char.hk
  • 鴛鴦鮮蝦網米腸
2022-12-21 21 views
呢間點心小店絕對係我嘅私心推介店舖雖少但坐得幾舒服點心都係全手工製作整得精緻之餘味道都好出色而且份量都好多泡椒魚皮🐟($30)魚皮好爽脆帶有少少泡椒味但唔會太辣再配上酸酸甜甜嘅紅蘿蔔🥕同青瓜絲🥒係一道好清新嘅開胃菜8號蝦餃皇($19)兩大隻超大粒嘅蝦餃🦐充滿大量鮮蝦肉蝦肉新鮮又夠爽甜啖啖超滿足鮮蝦菜苗餃($19)菜苗餃塊皮好透薄入口軟綿綿餡料勁多有好多豆苗之餘仲有好大隻蝦鵪鶉蛋燒賣($29)合共有三大粒每粒都好飽滿超多肉鵪鶉蛋蛋黃嘅綿密口感真係好正😋海苔鮮蝦腐皮卷($28)入面係釀鮮蝦膠再包左少少紫菜入口香味濃郁至於腐皮嘅豆味都好突出五柳炸雲吞($26)係我必點嘅食物之一熱辣辣新鮮炸起🤩每件都超香脆中間再有少少蝦肉好鮮味點上秘製嘅甜酸醬一齊食相當滋味薑蔥牛柏葉($29)牛柏葉份量好多入口爽口彈牙唔會過韌薑蔥味都相當濃郁總括而言每樣點心都好新鮮全部熱辣辣而且有好多選擇下次想再試埋佢嘅蒸飯同汽鍋燉湯🥰
呢間點心小店絕對係我嘅私心推介
店舖雖少但坐得幾舒服
點心都係全手工製作
整得精緻之餘味道都好出色
而且份量都好多

泡椒魚皮🐟($30)
魚皮好爽脆帶有少少泡椒味
但唔會太辣
再配上酸酸甜甜嘅紅蘿蔔🥕同青瓜絲🥒
係一道好清新嘅開胃菜

8號蝦餃皇($19)
兩大隻超大粒嘅蝦餃🦐
充滿大量鮮蝦肉
蝦肉新鮮又夠爽甜
啖啖超滿足

鮮蝦菜苗餃($19)
菜苗餃塊皮好透薄
入口軟綿綿
餡料勁多有好多豆苗之餘
仲有好大隻蝦

鵪鶉蛋燒賣($29)
合共有三大粒
每粒都好飽滿超多肉
鵪鶉蛋蛋黃嘅綿密口感真係好正😋

海苔鮮蝦腐皮卷($28)
入面係釀鮮蝦膠
再包左少少紫菜入口香味濃郁
至於腐皮嘅豆味都好突出

五柳炸雲吞($26)
係我必點嘅食物之一
熱辣辣新鮮炸起🤩
每件都超香脆
中間再有少少蝦肉好鮮味
點上秘製嘅甜酸醬一齊食相當滋味

薑蔥牛柏葉($29)
牛柏葉份量好多
入口爽口彈牙唔會過韌
薑蔥味都相當濃郁

總括而言每樣點心都好新鮮
全部熱辣辣
而且有好多選擇
下次想再試埋佢嘅蒸飯同汽鍋燉湯🥰
2022-12-18 394 views
去元朗探朋友,順道去飲茶同埋食一盅兩件,經過元朗巴士總站有間茶居 [8號茶居]裝滿設計簡約優雅,感覺舒適。見到餐牌內嘅點心款式多又有新派點心,抵食而且又高質。8號茶居有傳統懷舊茶樓點心,仲有新派創意點心,又有優惠套餐選擇:2人套餐、蒸飯套餐、汽鍋燉湯套餐、孖寶套餐等,很抵食!懷舊糯米雞 🐤荷葉包裹糯米,糯米口感煙韌,配料有鹹蛋黃、雞翼、瘦肉,味道鮮香,而且十分足料。鮮蝦菜苗餃 🦐 菜苗餃皮喺透薄粉粿皮,晶瑩剔透,見到餡料飽滿,有鮮蝦同菜苗,蝦肉爽滑彈牙,菜苗好鮮甜,口感好fresh。蒜蓉粉絲蒸排骨 🍖聞到好香嘅蒜蓉味,排骨腍滑鮮嫩,粉絲吸收蒜蓉香氣及肉汁嘅鮮味,粉絲好入味同爽口。山竹牛肉球 🐮牛肉球好大嚿,咬落好多肉汁,底層嘅枝竹吸收肉汁更鮮味。雞蛋牛肉腸粉 腸粉嫩滑,腸粉包裹好多牛肉,又有雞蛋絲嘅香味,口感豐富。鵪鶉蛋燒賣 🐣燒賣好大粒,啖啖濃郁又多汁嘅豬肉,餡料仲鮮蝦嘅甜香,食埋鵪鶉蛋,非常滿足。8號茶居地址:元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖

懷舊糯米雞 🐤

鮮蝦菜苗餃 🦐

蒜蓉粉絲蒸排骨 🍖

山竹牛肉球 🐮
牛肉球好大嚿,咬落好多肉汁,底層嘅枝竹吸收肉汁更鮮味。

雞蛋牛肉腸粉
腸粉嫩滑,腸粉包裹好多牛肉,又有雞蛋絲嘅香味,口感豐富。

鵪鶉蛋燒賣 🐣

8號茶居
地址:元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖
2022-12-17 22 views
元朗飲茶一定推薦依間,除左有懷舊點心,仲有新式點心,蒸飯燉湯,性價比高之餘又抵食,同屋企人朋友嚟歎返一盅兩件就最啱。依度唔收加一,茶位$5一位,十分抵食😙😙😙🍞雪山叉燒包 同傳統叉燒包唔同,外皮烘到酥脆,叉燒粒頗多,食完都唔太漏。養顏紅棗糕每次飲茶都一定叫嘅紅棗糕新鮮蒸起,味道香甜,解下膩,等佢攤凍一陣再食更加煙韌😋😋🥟鮮蝦菜苗餃依款餃好驚喜,餃皮晶瑩通透,鮮蝦爽口,菜苗細嫩,餡料多到可以塞滿一隻餃子👍🏻鴛鴦鮮蝦網米腸餐廳招牌菜之一,滑溜嘅腸粉皮包住脆卜卜嘅脆網同鮮蝦,脆網橙橙綠綠,非常搶眼😎🍚時令臘味蒸飯等左咁耐嘅冬天終於都嚟,一定要食臘味飯嚟暖下身。臘腸已經切細,方便進食,白飯吸收哂臘腸同油鴨嘅油香,非常邪惡🙈🙈鵪鶉蛋燒賣好少見懷舊點心,肥豬肉同蝦肉撈埋一齊再用薄薄嘅燒賣皮包住,面頭仲有粒鵪鶉蛋,蛋香味十足😬😬😬😋青咖喱雞粒鹹水角傳統嘅鹹水角就食得多,依款就第一次食。炸起熱辣辣,青咖喱香味撲鼻而來,雞肉亦十分嫩滑😋白灼唐生菜每餐都必定要叫嘅蔬菜🥬
🍞雪山叉燒包
同傳統叉燒包唔同,外皮烘到酥脆,叉燒粒頗多,食完都唔太漏。
養顏紅棗糕
🥟鮮蝦菜苗餃
🍚時令臘味蒸飯
鵪鶉蛋燒賣
😋青咖喱雞粒鹹水角
白灼唐生菜
每餐都必定要叫嘅蔬菜🥬
2022-12-17 31 views
呢到嘅點心全部都大件夾抵食🫖送餐速度快之外 仲要樣樣食物都熱辣辣🔥食物質素仲要幾高 得閒經過都會再食🥰.📌8號蝦餃皇(2件) $19見到其他人話呢到嘅蝦餃係平時嘅1.5隻咁大🦐上到枱見到佢成粒脹卜卜 好飽滿🤩平時蝦餃可能得一隻蝦仔 但呢度嘅蝦又多又大隻 仲要爽口彈牙😍個皮嘅厚薄適中 煙煙韌韌🫶🏻鍾意食蝦餃嘅一定要試一試佢 唔會令你失望😎.📌鴛鴦鮮蝦網米腸 $35個米網好脆卜卜 放咗好耐依然好脆 顏色敢靚🥳橙色係紅蘿蔔🥕綠色嘅係蔬菜🥬食落口感層次好豐富 滑捋捋腸粉 包住脆脆嘅米網同爽口嘅蝦 值得一試🦐.📌雪山叉燒包 $24上到枱熱辣辣😚面頭微脆 咬落幾鬆軟🍞叉燒餡份量同味道啱啱好 汁唔會太甜🍯叉燒偏瘦 但幾淋🐷.📌鮮蝦菜苗餃(2件) $19菜苗餃超級飽滿🥟佢啲菜苗同蝦塞到成隻脹卜卜🥬🦐呢到同平時食開有少少唔同 多咗一陣肉汁嘅油香味🤔又係好推薦❣️.📌鵪鶉蛋燒賣(3件) $27燒賣同平時食嘅差唔多😆豬肉食落都幾彈牙🐷只係面頭多咗隻鵪鶉蛋 食落好粉 有啲似迷你雞蛋🥚.📌黑松露野菌粉果(2件) $20粉果有驚喜‼️平時嘅粉果都係用蔬菜, 豬肉, 沙葛做餡 呢個係用冬菇, 金菇, 鮑魚菇🍄重點係個黑

📌8號蝦餃皇(2件) $19
8號蝦餃皇(2件)

📌鴛鴦鮮蝦網米腸 $35
個米網好脆卜卜 放咗好耐依然好脆 顏色敢靚🥳

📌雪山叉燒包 $24

📌鮮蝦菜苗餃(2件) $19
鮮蝦菜苗餃(2件)

📌鵪鶉蛋燒賣(3件) $27
鵪鶉蛋燒賣(3件)

📌黑松露野菌粉果(2件) $20
粉果有驚喜‼️平時嘅粉果都係用蔬菜, 豬肉, 沙葛做餡 呢個係用冬菇, 金菇, 鮑魚菇🍄重點係個黑松露味真係好濃香 真係食到舔舔脷🖤
黑松露野菌粉果(2件)

📌青咖喱雞粒鹹水角(3件) $25
青咖喱味好突出🥘有啲似平時泰國餐廳火山排骨嘅咖喱汁🌋配埋雞粒都幾特別🐔而且佢炸得一啲都唔油 不過個皮就有少少厚🤏🏻
青咖喱雞粒鹹水角(3件)

📌白灼菜芯 $19
正常發揮 幾清甜🥬
白灼菜芯
8號蝦餃皇(2件)
雪山叉燒包
鮮蝦菜苗餃(2件)
鵪鶉蛋燒賣(3件)
黑松露野菌粉果(2件)
青咖喱雞粒鹹水角(3件)
白灼菜芯
2022-12-12 35 views
🇭🇰天氣咁凍真係好適合食件熱辣辣嘅點心,再飲杯辣口嘅熱茶🫖睇點心紙見到好多款都係得兩件有啲嚇親,平時飲茶不嬲都係一盅三/四件,兩件真係令我哋有少少卻步🥺 不過上枱嘅時候先發現原來點心比平時大件好多,有種四粒濃縮成兩粒嘅感覺😂大推 🌟黑松露野菌粉果🌟🌟金銀菜燉豬肺湯🌟蝦餃燒賣都足料,每一粒都食到幾隻🦐,味道就正正常常 薑蔥牛柏葉好重胡椒味,重到食唔到其他味😵豉椒排骨飯白飯粒粒分明,不過唔知點解成兜飯都好濕🤔 排骨味道比一般嘅清淡不推薦❌雪山叉燒包❌餡料偏少,外皮好重奶味(個人唔太喜歡本身覺得價錢小貴,不過點心大大件所以都可以接受,值得一讚嘅係點心上枱嘅時候全部都熱到辣手🔥🔥🔥 🫖元朗點心暫時首選都係隔離勝記🤤比較注重環境嘅話就8號茶居坐得舒服啲💁🏻‍♀️
🇭🇰
天氣咁凍真係好適合食件熱辣辣嘅點心,再飲杯辣口嘅熱茶🫖

大推
🌟黑松露野菌粉果🌟
🌟金銀菜燉豬肺湯🌟

蝦餃燒賣都足料,每一粒都食到幾隻🦐,味道就正正常常

薑蔥牛柏葉
好重胡椒味,重到食唔到其他味😵

豉椒排骨飯

不推薦
❌雪山叉燒包❌
餡料偏少,外皮好重奶味(個人唔太喜歡

🫖元朗點心暫時首選都係隔離勝記🤤

比較注重環境嘅話就8號茶居坐得舒服啲💁🏻‍♀️
2022-12-11
$100 (Dinner)
  • 黑松露野菌粉果
2022-12-08 33 views
之前食開朗屏站附近嘅8號茶居,見佢開咗分店,就入嚟飲下早茶,兩個人叫咗七碟點心🤪*8號蝦餃王 $19**蟹籽燒賣王 $18*蝦餃、燒賣都係平時必點嘅點心,呢度勁大粒,入面啖啖蝦肉,肉質彈牙,cp值好高,好食過平時酒樓嘅好多*鮮蝦菜苗餃 $19*呢個都係我嘅favourite,睇相都見到幾大隻,king size,賣相相當吸引,滿足!*原盅花雕養顏棉花雞 $36*湯底濃郁,充滿藥材味道,勁滋補,雞肉嫩滑,魚肚軟綿綿又索湯,吸盡花雕藥材嘅精華😍食完可以飲埋個湯*海苔鮮蝦腐皮卷 $28*呢個反而有少少失望,一碟有三件,以為會同燒賣一樣oversize,但係反而較幼身,不過係好食既!腐皮夠脆!*鴛鴦鮮蝦網米腸 $35*呢個幾特別,又薄又滑嘅腸粉包住脆卜卜嘅米網,口感唔錯👍🏻*瀑布流沙奶黃西多士 $30*一切開流沙蛋黃蜂擁而出😍估唔到飲茶地方有茶餐廳嘅西多士食,呢個做甜品一流

*8號蝦餃王 $19*
*蟹籽燒賣王 $18*

*鮮蝦菜苗餃 $19*

*原盅花雕養顏棉花雞 $36*

*海苔鮮蝦腐皮卷 $28*

*鴛鴦鮮蝦網米腸 $35*
呢個幾特別,又薄又滑嘅腸粉包住脆卜卜嘅米網,口感唔錯👍🏻

*瀑布流沙奶黃西多士 $30*
而家市面上多咗好多點心專門店,今次就嚟到元朗一間新開既點心專門店試試😍‣ 鴛鴦鮮蝦網米腸 ($35) 呢份腸粉幾好食,滑嫩嘅腸粉皮包住脆脆,最入邊就係蝦肉,整體來講口感幾豐富🤣‣ 黑松露野菌粉果 ($20)呢件粉果好大粒啊,入面裝滿左冬菇,仲有唔少黑松露好香口😋‣ 咖喱蒸土魷 ($29)一上台熱辣辣好正,魷魚片好爽口, 咖喱偏甜容易入口😆‣ 懷舊糯米雞 ($29)呢隻糯米雞好大隻,入面有啲豬肉、鹹蛋、冬菇等,幾個人share食啱啱好😁‣ 香煎臘味蘿蔔糕 ($27) 蘿蔔糕煎得幾脆口,入面嘅蘿蔔比較粗身,食落口感唔錯👍🏻‣ 海苔鮮蝦腐皮卷 ($28) 腐皮卷同樣煎得幾脆口,加埋蝦肉幾滿足‣ 宮廷桂花糕 ($22) 桂花糕好大粒,入邊有唔少杞子,如果桂花味可以再重啲就更好😋‣ 茶位費 ($5) 💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳地理位置方便,位於元朗西巴士總站對岀,由朗屏地鐵站行過嚟都好近👍🏻店員態度友善,上菜速度快, 食物大件夾抵食,叫咁多野都係人均$100,整體嚟講都唔錯🤩💰Total: $200 ($100/pp 無10%服務費)📍8號茶居|@8char.hk 元朗擊壤路17號順發樓地下H

‣ 鴛鴦鮮蝦網米腸 ($35)

‣ 黑松露野菌粉果 ($20)
呢件粉果好大粒啊,入面裝滿左冬菇,仲有唔少黑松露好香口😋

‣ 咖喱蒸土魷 ($29)
一上台熱辣辣好正,魷魚片好爽口, 咖喱偏甜容易入口😆

‣ 懷舊糯米雞 ($29)

‣ 香煎臘味蘿蔔糕 ($27)
蘿蔔糕煎得幾脆口,入面嘅蘿蔔比較粗身,食落口感唔錯👍🏻

‣ 海苔鮮蝦腐皮卷 ($28)
腐皮卷同樣煎得幾脆口,加埋蝦肉幾滿足

‣ 宮廷桂花糕 ($22)
桂花糕好大粒,入邊有唔少杞子,如果桂花味可以再重啲就更好😋

‣ 茶位費 ($5)

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟

📍8號茶居|@8char.hk
元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_中菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_元朗

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻多謝你既支持,成為我努力分享既動力💪🏻
2022-12-01
$100 (Breakfast)