2023-07-15 21 views
呢間店面雖然唔算起眼,但係地理位置幾好,近巴士站,元朗廣場及朗屏西鐵站。👍睇下餐牌,午茶及下午茶套餐都幾抵食🤩。叫咗蝦餃,燒賣,山竹牛肉。味道不過不失。仲叫咗呢幾款食物好驚艷到我,值得推介。😋棉花魚肚雞。有雞,紅棗,魚肚。雞非常嫩滑有雞味。塊魚肚勁大塊,很足料。薑汁紅棗糕,6層好濃紅棗味嘅糕點。好滋補,同埋做得幾好食。店員推介呢個鴛鴦鮮蝦網米腸粉。呢個分別用紅蘿蔔絲及菠菜絲製成嘅網米腸,2種唔同味道。同蝦好夾。食落感覺好清新,沾少少豉油,好啱夏天食。😍😍呢度嘅燉湯好多料,價錢抵飲。健康之選。

睇下餐牌,午茶及下午茶套餐都幾抵食🤩。
叫咗蝦餃,燒賣,山竹牛肉。味道不過不失。

仲叫咗呢幾款食物好驚艷到我,值得推介。😋

薑汁紅棗糕,6層好濃紅棗味嘅糕點。好滋補,同埋做得幾好食。

呢度嘅燉湯好多料,價錢抵飲。健康之選。
2023-07-12 20 views
好耐無去飲茶,要食返多啲補返😂兩個人叫佐8個點心,食到好飽😂今次叫咗雪山叉燒包,蟹籽燒賣皇,老干媽蒸鳳爪,蒜蓉粉絲蒸排骨,原盅花雕養顏綿花雞,雪茄春卷,海苔鮮蝦腐皮卷,雞蛋牛肉腸🐮雪山叉燒包放咗一陣都仲係熱辣辣,包嘅口感係偏餐包,覺得比之前係茶樓食到嘅煙韌,定係我太耐無食過😂蟹籽燒賣皇18蚊兩粒,大大粒同平時食到嘅差唔多,價錢都合理老干媽蒸鳳爪老干媽嘅味係有嘅,但唔係好重,而且都唔會好咸,正常發揮原盅花雕養顏綿花雞好重酒味,放涼咗少少仲重😂個湯覺得唔錯,有啲藥膳嘅感覺~雪茄春卷造型好特別!一咬落去啖啖蝦肉,而且仲有少少汁,好食海苔鮮蝦腐皮卷蝦嘅份量都幾多,有少少意外係佢個海苔個味都幾出,最好快少少食,一凍佐咬落有啲多油😂雞蛋牛肉腸我原本仲以為係有少少似石磨腸粉禁,因為有落雞蛋係腸粉入面,一上枱見到原來係牛肉腸入面加佐蛋絲,份量其實都算蛋多,腸粉皮好煙韌

蟹籽燒賣皇18蚊兩粒,大大粒同平時食到嘅差唔多,價錢都合理

老干媽蒸鳳爪
老干媽嘅味係有嘅,但唔係好重,而且都唔會好咸,正常發揮

原盅花雕養顏綿花雞
好重酒味,放涼咗少少仲重😂個湯覺得唔錯,有啲藥膳嘅感覺~

雪茄春卷
造型好特別!一咬落去啖啖蝦肉,而且仲有少少汁,好食

海苔鮮蝦腐皮卷

雞蛋牛肉腸
$100 (Dinner)
  • 雪山叉燒包
2023-07-11 11 views
8號茶居 (元朗)📍地址:元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖===========呢度晚市都有點心供應,而且仲唔洗加一,價錢親民,我地兩個食到勁飽都係$100/人左右😳▶️茶位 $5/人▶️瀑布流沙奶皇西多士 $30入面勁多奶皇餡,一切開就流晒出黎😍▶️雪山叉燒包 $24表皮夠脆,入面都幾好叉燒餡▶️8號蝦餃皇 $19雖然只有兩粒蝦餃,但入面蝦肉夠多,仲新鮮彈牙!▶️咖喱蒸土魷 $29咖喱味香濃,土魷夠爽口▶️懷舊糯米雞 $29大大隻,食到勁飽🤣▶️香煎臘味蘿蔔糕 $27煎得好香,味道正常發揮▶️香滑鮮蝦腸 $30腸粉好大條,而且入面除左鮮蝦,仲有青瓜同蘿蔔絲,增加口感😳
8號茶居 (元朗)
📍地址:元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖
===========

▶️茶位 $5/人

▶️瀑布流沙奶皇西多士 $30
入面勁多奶皇餡,一切開就流晒出黎😍

▶️雪山叉燒包 $24
表皮夠脆,入面都幾好叉燒餡

▶️8號蝦餃皇 $19
雖然只有兩粒蝦餃,但入面蝦肉夠多,仲新鮮彈牙!

▶️咖喱蒸土魷 $29
咖喱味香濃,土魷夠爽口

▶️懷舊糯米雞 $29
大大隻,食到勁飽🤣

▶️香煎臘味蘿蔔糕 $27
煎得好香,味道正常發揮

▶️香滑鮮蝦腸 $30
腸粉好大條,而且入面除左鮮蝦,仲有青瓜同蘿蔔絲,增加口感😳
2023-07-08 27 views
之前虹方果間食開,見開咗分店即刻幫襯下。水準依然,水滾茶靚,點心即叫即蒸,熱辣辣,夠哂新鮮!每次食親呢間,必食「流心奶黃西多士」 西多外層金黃香脆,流沙奶黃幼滑而且甜度適中,真係最正嘅配搭!糯米雞非常大隻,咸蛋臘腸雞肉……香口惹味。飽肚之選!青咖哩咸水角 新派做法夠特別,外脆內軟,裏面是雞肉粒。咖哩魷魚 夠入味,口感爽脆,麵筋伴碟。雪山叉燒包 白雪雪既脆皮面層,有點菠蘿包既感覺,叉燒餡好味!蟹籽燒賣皇大大粒,餡料豐富,爽口彈牙。養顏紅棗糕 無論去邊食點心我都必點,呢間亦係我食過數一數二好食嘅,紅棗味香,甜度剛剛好,口感煙煙韌韌,感覺清新。

糯米雞非常大隻,咸蛋臘腸雞肉……香口惹味。飽肚之選!

青咖哩咸水角 新派做法夠特別,外脆內軟,裏面是雞肉粒。

咖哩魷魚 夠入味,口感爽脆,麵筋伴碟。

蟹籽燒賣皇大大粒,餡料豐富,爽口彈牙。

2023-07-05 17 views
• 8號茶居 •呢間新式茶樓除左傳統點心外仲有好多新款嘅點心~ʕ·͡ˑ·ཻʔ︎ ————————— ฅ՞••՞ฅ︎🤍手磨薑汁糕 $24糕身係偏實嘅個種😆食落去薑辣味好重~感受到用料好足~🤍瀑布流沙奶皇西多士 $30望落去以為係普通西多?👀Nono~ 佢原來係流心架😚流出黎嘅係奶黃包嘅餡✌🏻份量好大🤣唔好諗住一個人食得曬😛🤍雪山叉燒包 $24係出面好耐冇見過啦~佢外皮香脆內裏嘅叉燒餡都好夠😚🤍8號蝦餃皇 $19呢到嘅蒸點都偏向大粒🤣蝦餃用夠足~亦包得好~唔會一夾就穿😚🤍蟹籽燒賣皇 $18燒賣同平日食嘅唔太一樣~佢外表偏白色😉裏面嘅肉滿滿~啖啖肉~🤍黑松露野菌粉果 $20表示係出面未見過!黑松露愛好者見到就叫左~入面好多菇菌🍄素食者可以試下呢~🤍雪茄春卷 $13非常打卡able🚬好大碌😂入面好多肉~🤍鴛鴦鮮蝦網米腸 $35口感好特別~用腸粉皮包住炸左嘅米紙咁😉入面仲有蝦🦐口感豐富🤭ʕ·͡ˑ·ཻʔ︎ ————————— ฅ՞••՞ฅ︎8號茶居 (順發樓) (元朗)元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖🚇港鐵朗屏站行約5分鐘
• 8號茶居 •

呢間新式茶樓除左傳統點心外
仲有好多新款嘅點心~

ʕ·͡ˑ·ཻʔ︎ ————————— ฅ՞••՞ฅ︎
🤍手磨薑汁糕 $24
糕身係偏實嘅個種😆
食落去薑辣味好重~
感受到用料好足~

🤍瀑布流沙奶皇西多士 $30
望落去以為係普通西多?👀
Nono~ 佢原來係流心架😚
流出黎嘅係奶黃包嘅餡✌🏻
份量好大🤣唔好諗住一個人食得曬😛

🤍雪山叉燒包 $24
係出面好耐冇見過啦~
佢外皮香脆內裏嘅叉燒餡都好夠😚

🤍8號蝦餃皇 $19
呢到嘅蒸點都偏向大粒🤣
蝦餃用夠足~
亦包得好~唔會一夾就穿😚

🤍蟹籽燒賣皇 $18
燒賣同平日食嘅唔太一樣~
佢外表偏白色😉
裏面嘅肉滿滿~啖啖肉~

🤍黑松露野菌粉果 $20
表示係出面未見過!
黑松露愛好者見到就叫左~
入面好多菇菌🍄
素食者可以試下呢~

🤍雪茄春卷 $13

用腸粉皮包住炸左嘅米紙咁😉
入面仲有蝦🦐
口感豐富🤭

ʕ·͡ˑ·ཻʔ︎ ————————— ฅ՞••՞ฅ︎

8號茶居 (順發樓) (元朗)
元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖
🚇港鐵朗屏站行約5分鐘
2023-07-02 51 views
呢間8號茶居喺元朗有兩間分店,今日去擊壤路呢間。佢唔係一啲傳統茶樓格局,佢係比較新派既點心店。有卡位,位置闊落。茶芥每位5蚊,好合理。佢點心定價都幾經濟實惠。我中意佢有燉湯同煲仔蒸飯,同埋我中意佢有啲點心可以兩粒兩粒咁叫,咁就兩個人都可以叫多啲款式😬: 🔶️鵪鶉蛋燒賣 (3粒)($27, 8.2/10) 幾特別!鵪鶉蛋燒賣係比較傳統既點心,唔係度度都有。 🔶️8號蝦餃皇 (2粒)($19, 8.8/10) 兩粒裝😍皮薄饀靚,漲卜卜,好多蝦! 推薦 🔶️蒜蓉粉絲蒸排骨($29, 8/10)味道唔錯,有粉絲同豆卜吸哂啲肉汁,好味! 🔶️鮑汁豬手($36, 8.6/10)豬手炆得好焾好入味,鮑汁味濃。 🔶️鴛鴦鮮蝦網米腸($35, 8.2/10)呢嗰腸粉幾得意,有兩款顏色,一隻綠色一隻橙色,個層脆網脆脆地,加埋腸粉軟滑同鮮蝦爽口,幾有層次。 🔶️海苔鮮蝦腐皮卷($28, 8.3/10)香口脆皮。唔會好油。海苔卷都有特色。 🔶️鮮蝦菜苗餃($19, 8.5/10)好大隻,鮮蝦足料。 🔶️南北杏菜干燉豬肺湯($43, 8.5/10)欣賞佢呢度有老火燉湯。呢嗰菜乾豬肺湯好清潤,一啲味精都冇,如果有多啲豬肺更加好。

🔶️鵪鶉蛋燒賣 (3粒)($27, 8.2/10)
幾特別!鵪鶉蛋燒賣係比較傳統既點心,唔係度度都有。

🔶️8號蝦餃皇 (2粒)($19, 8.8/10)
兩粒裝😍皮薄饀靚,漲卜卜,好多蝦! 推薦

🔶️蒜蓉粉絲蒸排骨($29, 8/10)
味道唔錯,有粉絲同豆卜吸哂啲肉汁,好味!

🔶️鮑汁豬手($36, 8.6/10)
豬手炆得好焾好入味,鮑汁味濃。

🔶️鴛鴦鮮蝦網米腸($35, 8.2/10)

🔶️海苔鮮蝦腐皮卷($28, 8.3/10)
香口脆皮。唔會好油。海苔卷都有特色。

🔶️鮮蝦菜苗餃($19, 8.5/10)
好大隻,鮮蝦足料。

🔶️南北杏菜干燉豬肺湯($43, 8.5/10)

🔶️養顏紅棗糕($24, 8.8/10)
中意食紅棗糕既一定推薦食呢個。佢係即叫即蒸,唔會太硬,柔軟有咬口,紅棗味都突出。
講起飲茶點心總會有種古老風,但其實依家愈黎愈多點心鋪趨向年輕派,推出特式點心去吸引後生一眾!呢間茶居點心類型多,每款少少地但夠足料,可以試多啲之餘,坐得又舒服🤩✨雪茄春卷 ($18/1件)聽個名就覺得好得意,估唔到上枱個陣真係似雪茄咁款!外皮炸到好香脆,咬落口索索聲。而裏面係蘑菇,意外驚喜同好味😋✨雪山叉燒包($24/2件)白雪雪嘅皺皺外皮真係好似雪,表面好脆,咬落麵包鬆軟。入面夾住滿滿嘅叉燒,甜甜地好開胃🤤✨8號蝦餃皇($19/2粒)蝦餃大大粒,晶瑩剔透。皮簿之餘,仲煙煙韌韌。入面嘅料好足,有幾舊大大嘅蝦。蝦食落又彈牙,爽口☺️✨蟹籽燒賣皇 ($18/2粒)燒賣外皮好特別,唔係平時見開嘅黃皮而係白皮。聽聞係根據早期嘅傳統做法整成!咬落去豬肉新鮮,唔太肥膩!而蝦都一樣大舊,爽口😆✨鮮蝦菜苗餃 ($19/2粒)外皮同樣晶凝通透,皮簿煙韌。咬開係滿滿嘅豆苗,豆苗新鮮,冇苦味。包埋大大粒嘅一齊食,滿足感大大提升😚✨香煎臘味蘿蔔糕 ($27/3件)蘿蔔糕煎到外皮焦脆,咬落食到滿滿嘅蘿蔔條,好有口感。係充滿蘿蔔味嘅同時又有淡淡臘味調味,唔錯👍🏻✨海苔鮮蝦腐皮卷 ($28/3件)呢個配搭好少見,新奇

✨雪茄春卷 ($18/1件)
雪茄春卷

✨雪山叉燒包($24/2件)
雪山叉燒包

✨8號蝦餃皇($19/2粒)

✨蟹籽燒賣皇 ($18/2粒)

✨鮮蝦菜苗餃 ($19/2粒)

✨香煎臘味蘿蔔糕 ($27/3件)
香煎臘味蘿蔔糕

✨海苔鮮蝦腐皮卷 ($28/3件)
呢個配搭好少見,新奇又有趣!腐皮卷炸到香脆,咬落係有滿滿嘅紫菜包住蝦。估唔到呢啲配搭係咁夾!紫菜味好濃同時又有蝦嘅鮮味吊出🫶🏻

✨鴛鵉鮮蝦網米腸 ($35)
黎到賣相好吸引,又橙又綠,係平時好少見!腸粉皮簿,唔會過淋。中間嘅脆網好鬆脆,唔會好油。夾埋蝦粒一齊食,夠晒過癮🤪

🫖 茶位:$5
————————————————————————
💰加一:❌
⏰限時:60分鐘 (繁忙時段)
香煎臘味蘿蔔糕
呢間係巴士總站隔離既8號茶居交通位置好方便 有卡位 環境仲好闊落 茶位 $5/位(普洱、壽眉、鐵觀音、香片)$8/位(菊花、菊普) 仲要不設加一 點心仲要大件夾抵食 有機會可以再ɛռƈօʀɛ 🫖鴛鴦鮮蝦網米腸 $35軟滑既腸粉皮 中間係網米同蝦肉網米估唔到夾喺中間仲好脆口 而且賣相係鴛鴦色配搭 啱哂打卡之餘 仲好好味 必點之選💚🧡五柳炸雲吞 $26即叫即炸 好香脆 點埋酸甜醬係最佳既配搭😋黑松露野菌粉果 $20黑松露配上野菌令粉果味道更加提升🖤蜜汁叉燒包 $19熱辣辣嘅叉燒包 包上肥瘦均勻嘅叉燒蜜汁唔會太膩 唔錯8號蝦餃皇 $19大大粒既蝦餃包住新鮮既蝦 彈牙爽口😋蟹籽燒賣皇 $18一籠有兩粒 大大粒包住彈牙既蝦肉🦐同豬肉🐷上面仲有蝦籽 口感相當豐富山竹牛肉球 $26好鍾意食索哂喼汁既腐皮牛肉球淋得嚟夠爽口 養顏紅棗榚 $24每次飲完茶都好鍾意叫呢個甜品紅棗榚好Q彈軟糯 紅棗味清甜 好好味🤤所有點心即叫即蒸 夠哂熱辣辣🔥🫖 8號茶居 @8char.hk 📍元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖📍元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖#8號茶居 #點心 #即叫即蒸 #美食指南 #元朗 #元朗美食
呢間係巴士總站隔離既8號茶居
交通位置好方便 有卡位 環境仲好闊落
茶位 $5/位(普洱、壽眉、鐵觀音、香片)
$8/位(菊花、菊普) 仲要不設加一

所有點心即叫即蒸 夠哂熱辣辣🔥

🫖 8號茶居 @8char.hk
📍元朗擊壤路17號順發樓地下H號舖
📍元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖

#8號茶居 #點心 #即叫即蒸 #美食指南 #元朗 #元朗美食 #相機食先 #食好西 #親子日常 #親子blogger #dimsum #hkig #Yuenlong #foodblog #hkfoodie #foodie #foodieblogger #foodiehk #hkfoodie #hkblogger #blogger
2023-06-22 16 views
雪山叉燒包 (2件) $24外層雪山酥脆 包底鬆軟 好有口感叉燒餡料滿滿 醬汁香口 好滿足😌8號蝦餃皇 (2件) $19大大隻 蝦肉十足 黑松露野菌粉果 (2件) $20皮薄餡靚 黑松露好香 又唔會過漏😇混合野菌好香口 口感豐富山竹牛肉球(3件) $26正常發揮 肉質鬆化嫩口蒜蓉粉絲蒸排骨 $29粉絲好滑身 排骨好入味仲保持到好水潤 骨肉均衡五柳炸雪吞 (3件) $26薄脆嘅雲吞皮 配上酸酸甜甜嘅醬汁 好開胃😆鴛鴦鮮蝦網米腸 $35蘿蔔同菜味 非常特別 好fresh 好balance蝦肉都鮮甜爽口 網米腸又脆口 又滑身 口感出色😉養生紅棗糕 (4件) $24紅棗味好出 口感煙韌軟糯😗
雪山叉燒包 (2件) $24

養生紅棗糕 (4件) $24
紅棗味好出 口感煙韌軟糯😗

Delivery
2023-06-20 16 views
今次已經係二訪啦,之前第一次去係食本店,知道有新分店就即刻去試:🍴瀑布流沙奶黃西多士🍞 $30推薦🌟估唔到呢個咁中西合璧既combination咁夾😳麵包炸到外脆內軟🍞裏面濃郁既奶黃同流沙既口感真係令人回味無窮🤤重點係一啲都唔膩,唔會好似平時嗰啲西多士咁炸起咁多油🤔🍴雪山叉燒包🥯 $24上枱時仲熱辣辣非常新鮮🔥呢個一定要趁熱食,因為來到既時候面頭仲酥脆,配上足料既叉燒肉🤭🍴黑松露野菌粉果🍄 $20推薦🌟粉果皮薄餡多😆外皮煙煙韌韌,黑松露味好香好出出,啲野菌就來多到滿瀉🤣🍴咖喱蒸土魷💛 $29咖喱味道香濃😀魷魚入味而且肉質爽口彈牙🦑唔會好辣,個個都食到🤗份量亦唔少🍴養顏紅棗糕❤️ $24口感煙煙韌韌👅淡淡紅棗味唔算十分濃,可以再濃啲😗整體來講,味道質素中上😊價錢喺元朗區來講都算公道😜佢地既點心種類豐富,當日係平日中午去都等咗差唔多半個鐘先入到😝不過店員態度都好友善,坐得都幾舒適😚絕對推薦住元朗或經開既你地來試下!

🍴瀑布流沙奶黃西多士🍞 $30

🍴雪山叉燒包🥯 $24

🍴黑松露野菌粉果🍄 $20

🍴咖喱蒸土魷💛 $29

🍴養顏紅棗糕❤️ $24
口感煙煙韌韌👅淡淡紅棗味唔算十分濃,可以再濃啲😗

• 黑松露野菌餃
2023-06-17 38 views
朗屏本地居民!元朗巴士總站一帶有好多餐廳,幾乎間間都俾我食過,今次黎食下呢間新派點心店!覺得好抵食!茶錢5蚊位,食到超飽都係200蚊左右!😆首推 鴛鴦鮮蝦網米腸幼滑腸粉包住脆脆網紋皮再包住鮮蝦,三重口感!雪山叉燒包🗻脆脆甜外皮,包住熱辣辣叉燒包,內餡叉燒多超足料!8號蝦餃皇🦐大大隻蝦餃皇,入面勁多隻蝦,蝦肉爽口彈牙!鵪鶉蛋燒賣🐣鵪鶉蛋蛋香濃厚,燒賣豬肉厚實!黑松露野菌粉果🍄有創意又好食!勁濃黑松露香味,菇味十足!薑蔥牛柏葉🐂牛柏葉入味,爽口彈牙!薑蔥夠惹味!原盅花雕養顏綿花雞🐤好大舊魚肚,吸哂d花雕汁,勁好味!雞肉冇骨啖啖肉!

首推 鴛鴦鮮蝦網米腸
幼滑腸粉包住脆脆網紋皮再包住鮮蝦,三重口感!

雪山叉燒包🗻
脆脆甜外皮,包住熱辣辣叉燒包,內餡叉燒多超足料!

8號蝦餃皇🦐
大大隻蝦餃皇,入面勁多隻蝦,蝦肉爽口彈牙!

鵪鶉蛋燒賣🐣
鵪鶉蛋蛋香濃厚,燒賣豬肉厚實!

黑松露野菌粉果🍄
有創意又好食!勁濃黑松露香味,菇味十足!

薑蔥牛柏葉🐂
牛柏葉入味,爽口彈牙!薑蔥夠惹味!

原盅花雕養顏綿花雞🐤
好大舊魚肚,吸哂d花雕汁,勁好味!雞肉冇骨啖啖肉!

2023-06-16 22 views
成日都會嚟幫襯依間新式點心店,去飲茶最緊要坐得舒服,位置方便,嘢食又好食😋依度茶位$5一位,係市中心算係抵👍🏻👍🏻👍🏻每次嚟都一定會叫嘅雪山叉燒包,對依款叉燒包情有獨鍾。叉燒包外皮好酥脆加埋內裏嘅叉燒份量十足,每一啖都咬到叉燒。食厭左傳統嘅叉燒包轉下口味食新式嘅雪山叉燒包都係一個唔錯嘅選擇🤪🤪🦐鮮蝦菜苗餃 依款都係其中一款鍾意食嘅點心,晶瑩剔透嘅外皮包住大量菜苗同鮮蝦,菜苗好嫩滑,而鮮蝦亦都好爽口👍🏻👍🏻👍🏻🦑咖喱蒸土魷每次去飲茶見到都會叫嘅咖喱蒸土魷,份量一啲都唔敷衍,魷魚同魷魚鬚都各有幾舊,仲有生根墊底,生根索哂魷魚鮮味同咖哩汁,正🤤🤤🤤蟹籽燒賣皇大大粒好紮實嘅燒賣,依款係比較舊式做法嘅燒賣,豬肉同蝦肉嘅份量適當,口感亦都好實淨😬😬溫室青瓜叉燒腸腸粉好滑身又夠煙韌,有啲青瓜係入面令到叉燒腸食落唔油膩🤗🤗海苔鮮蝦腐皮卷腐皮卷炸完之後好脆身,仲咬到啖啖蝦肉,蘸啲喼汁更加好食🤭🤭🤭宮廷桂花糕食完啲油膩嘢食,食返淡淡桂花香糕點清下都唔錯😙😙
依度茶位$5一位,係市中心算係抵👍🏻👍🏻👍🏻
🦐鮮蝦菜苗餃
🦑咖喱蒸土魷
蟹籽燒賣皇
溫室青瓜叉燒腸
腸粉好滑身又夠煙韌,有啲青瓜係入面令到叉燒腸食落唔油膩🤗🤗
海苔鮮蝦腐皮卷
宮廷桂花糕
食完啲油膩嘢食,食返淡淡桂花香糕點清下都唔錯😙😙
2023-06-06 60 views
免加一 + 茶費平 + 食物質素高 ❤️❗️💰茶位:$5/個 (鐵觀音/普洱/香片/壽眉) $8/個 (菊普/菊花)雪山叉燒包 $24 🤍我覺得係成餐飯嘅No.1😝上枱時熱辣辣,個皮好鬆脆、料好足 餡料嘅豬肉唔會嚡口,一路食一路心心眼!下次再去 一定會encore lol蟹籽燒賣皇 $18 🧡大大舊蝦係面頭,口感好實正👍🏻 試過喺其他酒樓食 粉多過料,但呢到嘅燒賣好厚肉~ 覺得燒賣控要來潮聖下🤓鮮蝦菜苗餃 $19 💚係媽咪嘅No.1🤣 媽媽表示:「好少可呢啲菜苗餃食落唔似嘴,通常層皮都係一Pat嘢😂 」呢到嘅皮好薄,而且一啲都唔黏嘴👍🏻個餡料調味岩岩好 照舊係唔孤寒咁足料~薑蔥牛柏葉 $29 🩶比較普通,配料有啲多😆不過難得牛柏葉無蒸過火 都可以嗌嚟食下🤓咖哩蒸土魷 $29 💛平時去酒樓必叫!!但多數酒樓都係得兩塊魷魚喺面 下面全部係蘿蔔ಠ_ಠ 但呢度全部都係魷魚😍下面有一嚿麵筋墊底,嗦晒啲汁 食完魷魚最後食超好味!五柳炸雲吞 $26 🤎唯一嘅炸物~ 本身怕熱氣/油膩,但食落都無呢啲感覺!配埋五柳汁 酸酸甜甜好耐人尋味😋木魚燒汁茄子 $25 💜拎上枱就見到面頭
免加一 + 茶費平 + 食物質素高 ❤️❗️
💰茶位:$5/個 (鐵觀音/普洱/香片/壽眉)
$8/個 (菊普/菊花)

雪山叉燒包 $24 🤍

蟹籽燒賣皇 $18 🧡

鮮蝦菜苗餃 $19 💚

薑蔥牛柏葉 $29 🩶

咖哩蒸土魷 $29 💛

五柳炸雲吞 $26 🤎

木魚燒汁茄子 $25 💜
拎上枱就見到面頭嘅木魚絲係到跳舞😙 好特別同埋少見嘅做法!以為係普通嘅煎茄子 上面淋燒汁,點知原來都係魚肉釀茄子!舊魚肉仲要好厚身好大嚿,係我成餐飯嘅NO.2🤓
2023-05-03 524 views
本來是想一嚐「大圍小館」,怎料其入座安排極混亂,令我不敢胡亂闖關所以就轉到附近一間也不少好評的點心專門店可能也是正值午飯時間,所以等了至少半小時才可入座點心也是大眾款式,不是就fuction 路線的平實點心店飲茶必點1) 8號蝦餃皇 (2粒) $19雖然只有2粒,但是這件都很大件而蝦餃皮包得緊貼餡料,不會鬆散蝦也有3—4隻,不是冰鮮蝦,有點爽彈蝦餃皮不會太厚太淋,算帶點煙韌,只是有點太黏還有就是不夠正宗,沒有筍絲2) 蟹粰燒賣皇 (2粒) $18不是煙韌路線的巨大化的白皮燒賣是傳統做法,口感較實在的豬肉燒賣豬肉新鮮有肉味,不太肥膩蝦大大的隻,新鮮彈牙3)鴛鴦鮮蝦網米腸$35粉腸皮是夠薄,沒有米味,但很滑中間的脆網很鬆脆,不太油橙色這個有點油壓味綠色這個味道正常中間的蝦粒也是新鮮,爽口4) 黑松露野菌粉果黑松露味,菇菌味濃郁皮有點太淋菇不會切得太碎5)薑蔥牛柏葉$29點心店買少見少的點心項目難得是厚切6) 原盅花雕養顏綿花雞$36酒味很濃,不太喜歡酒味的應該會嫌她酒味太濃雞肉大件,而且很嫩滑,沒有羶味魚肚厚切3 大件7) 養顏紅棗糕 $24紅棗味不算濃,甜度也恰到好處,一點酸味也沒有口感
所以就轉到附近一間也不少好評的點心專門店
可能也是正值午飯時間,所以等了至少半小時才可入座
點心也是大眾款式,不是就fuction 路線的平實點心店
飲茶必點
1) 8號蝦餃皇 (2粒) $19
8號蝦餃皇 (2粒)

雖然只有2粒,但是這件都很大件
而蝦餃皮包得緊貼餡料,不會鬆散
8號蝦餃皇 (2粒)
蝦也有3—4隻,不是冰鮮蝦,有點爽彈
蝦餃皮不會太厚太淋,算帶點煙韌,只是有點太黏
還有就是不夠正宗,沒有筍絲

2) 蟹粰燒賣皇 (2粒) $18
蟹粰燒賣皇 (2粒)
不是煙韌路線的巨大化的白皮燒賣
是傳統做法,口感較實在的豬肉燒賣
蟹粰燒賣皇 (2粒)
豬肉新鮮有肉味,不太肥膩
蝦大大的隻,新鮮彈牙

3)鴛鴦鮮蝦網米腸$35
鴛鴦鮮蝦網米腸
粉腸皮是夠薄,沒有米味,但很滑
鴛鴦鮮蝦網米腸
中間的脆網很鬆脆,不太油
橙色這個有點油壓味
綠色這個味道正常
中間的蝦粒也是新鮮,爽口

4) 黑松露野菌粉果
黑松露野菌粉果(2件)
黑松露味,菇菌味濃郁
皮有點太淋

薑蔥牛柏葉
難得是厚切

6) 原盅花雕養顏綿花雞$36
原盅花雕養顏綿花雞
酒味很濃,不太喜歡酒味的應該會嫌她酒味太濃
雞肉大件,而且很嫩滑,沒有羶味
魚肚厚切3 大件
7) 養顏紅棗糕 $24
養顏紅棗糕

紅棗味不算濃,甜度也恰到好處,一點酸味也沒有
口感則十分煙靭

整體食物出品有水準,每樣的用料都算新鮮
而且每樣點心都是熱騰騰, 似乎是新鮮製作
以食物質素,雖然不是說驚為天人,但加上不錯的環境和服務
以這個價格來說,絕對超值
養顏紅棗糕
Other Info. : 服務員也積極有禮,勤快 地方雖不大,但坐位算寬敞(可我們是坐卡位) 衛生也不差
2023-04-30
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
2023-04-21 73 views
去南生圍觀鳥前先到元朗食早點,曾有人介紹這間點心店,見唔使等位就入去試下點心。早上時段有孖寶,叫了兩廛古孖寶,孖寶都有我最好皂十蒸飯,而蒸飯有黃鱔蒸飯又幾特別噃!點了兩個孖寶,8號蝦餃皇、黃鱔蒸飯、蝦腸、鳳爪。蝦餃好味,應該都係招牌點心、蝦腸正常,但腸粉皮唔及之前的陳漢記,鳳爪都正正常常,味道唔錯嘅。黃鱔蒸飯就好失望,飯是淋、比較濕身、鱔唔係好新鮮,配上青黃紅椒的配搭好奇怪😳!黃鱔唔係好新鮮,雖然用濃汁都蓋不住魚腥味!可能都係傳統的蒸飯會安全些!

黃鱔蒸飯
蝦餃皇