Restaurant: 1963 木十豆寸
Info:

2021-02-28 945 views
《 1963 灣仔 》世事就係咁奇妙,正當我打算暫停食台灣嘅時候,自己又會不經不覺入左台式餐廳食飯....🐣 豆乳雞飯 $70哩個豆乳雞確實不簡單,雖然炸雞係台式菜中係基本款菜式,但要好食都不容易。哩間餐廳嘅豆乳就能做到色香味俱全,豆乳雞嘅鹹香味同豆乳味突出尤其餐廳是即叫即炸令香味再提升。雞肉亦鮮嫩有肉汁而且調味適中送飯一流!🐥 台式醉雞冷米線 $78令我最陶醉係醉雞冷米線,醉雞嘅紹興酒味好香,酒味更能帶出雞肉嘅香味。餐廳更以類似日式叉燒方式製作醉雞卷,所有完全冇骨啖啖肉,以醉雞汁配米線的確恰到好處,米線冇因為凍食而變得一舊舊,仍然條條分明,好味!
《 1963 灣仔 》
🐣 豆乳雞飯 $70
🐥 台式醉雞冷米線 $78
2021-02-16 3506 views
平時食牛肉麵、滷肉飯食得多,今次依間身處唐樓既台灣野可以食到啲比較正宗、傳統嘅菜式。店主話自己嘅台灣菜偏向台南嘅口味,同香港平時識到嘅會有分別,因為香港食到嘅台灣菜通常都會經過改良去迎合香港人口味,店主想像原始嘅味道還原,所以餐廳用嘅醬料、米酒主要係由台灣直接入口。-1️⃣ 台式三杯雞飯 💰70(👅: 7.5/10)雞肉食落幾嫩滑,三杯雞嘅醬汁偏重味,有啲人會接受唔到嫌太鹹,我諗正宗台式應該係呢個味道,我個人可以接受,不過三杯雞唔太食到酒香味。滷肉份量足夠,夠撈成碗飯,肥瘦算均衡,入口溶化。整體唔係好驚人不過可以食到平時台灣菜小食既菜。-2️⃣ 茶燻雞佐烏籠茶漬飯 💰78(👅: 7.5/10)雞肉份量多,食落嫩滑,有肉汁,煙燻味重有小小茶香,雞皮食落唔油膩但香口,雞出色。茶漬飯無咁出色,覺得烏龍茶茶味偏淡,如果重啲會更好。-🧋黑糖奶茶💰15(👅: 6/10)味道偏淡,茶味唔太飲到,珍珠唔係彈牙煙韌,唔太推介。-🌟可惜係當日食唔到台灣地道既山菜好似水蓮菜,要睇個日來貨同季節。算係中價既台灣菜,比起野食環境更好,打卡一流,裝修格外用心,無論係舊式信箱、木門、印花牆紙、收音機、地櫃、古董電話、相機,

台式三杯雞飯

1️⃣ 台式三杯雞飯 💰70(👅: 7.5/10)
台式三杯雞飯

2️⃣ 茶燻雞佐烏籠茶漬飯 💰78(👅: 7.5/10)
茶燻雞佐烏籠茶漬飯

🧋黑糖奶茶💰15(👅: 6/10)
黑糖奶茶

味道偏淡,茶味唔太飲到,珍珠唔係彈牙煙韌,唔太推介。
🌟

算係中價既台灣菜,比起野食環境更好,打卡一流,裝修格外用心,無論係舊式信箱、木門、印花牆紙、收音機、地櫃、古董電話、相機,但有無得坐到想坐既位就要睇好無彩,因為係系統派位,就算訂位都無得reserve邊個位。

👅味道: 7.5/10
🍴環境: 8.5/10
💰消費: $98 (服務費: 10%)
2021-02-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)
茶燻雞佐烏籠茶漬飯
  • 茶燻雞佐烏龍茶漬飯
  • 台式三杯雞
2021-02-13 845 views
喺香港能夠可以感受到台灣美食都喺一件樂事,舖頭裝修很有心思,帶著古色古香既味道。台式醉雞麵線無骨雞腿好滑,酒香噗鼻,麵線滑流,湯底就啖啖味,配上嚟食,配搭得易,食麵線時都可嘗到酒味。但記得呢款係凍食。夏天食應該會好消暑。凍水果茶,味道甜甜地。茶燻雞佐烏龍茶漬飯雞件傳出陣陣茶燻味,好滑唔鞋,配上烏龍茶再加上飯嚟食一點都唔會圈喧賓奪主,各有特色。所以當日都見到有好多女仔叫呢款茶漬飯。熱蘋果綠茶

台式醉雞麵線

凍水果茶,味道甜甜地。
凍水果茶

茶燻雞佐烏龍茶漬飯

茶燻雞烏龍茶漬飯

熱蘋果綠茶
熱蘋果綠茶

凍水果茶
茶燻雞烏龍茶漬飯
2021-02-04 847 views
呢間餐廳其實bookmark好耐一直未試今次同朋友去開個邊終於有機會試下😊其實好老實講台灣菜就算好好食都唔會好食到到嘩聲,食既真係有無令你覺得好似去咗台灣既感覺☺️而呢度唔單止帶左我地去台灣,仲帶咗我地去八十年代感覺既台灣食物好味,同埋都好大份下 😋 可以同朋友仔share 試下大家既野食杯咖啡都拉得幾靚☺️☺️飲品都係好飲,岩我呢啲年紀既女仔飲另外對筷子好得意 😻😻😻叫人不要偏食、能吃就是福等等 香港人已經好耐冇去過旅行,間唔中食下其他地方嘅菜式,我想自己去咗旅行都幾好😛
呢間餐廳其實bookmark好耐一直未試
今次同朋友去開個邊終於有機會試下😊

杯咖啡都拉得幾靚☺️☺️

飲品都係好飲,岩我呢啲年紀既女仔飲

另外對筷子好得意 😻😻😻叫人不要偏食、能吃就是福等等
2021-02-01 828 views
🌟茶燻雞佐烏龍茶漬飯 🍚 $78 (9/10)呢個好有驚喜😍😍雞肉好濃郁嘅茶味 仲帶點熏香 雞肉嫩滑多汁 份量亦好多 完全食唔晒不過茶漬飯嘅烏龍茶味如果更突出就好啦 擔仔麵套餐 🍜 $65 (7/10)呢個套餐有一碗擔仔麵同滷味拼盤 (有豬耳 雞翼 蘿蔔 滷蛋 海帶 豆乾)個人覺得豬耳最好食 好有咬口 其他滷味就不過不失啦 可以滷得更加入味擔仔麵幾入味 但滷肉嘅份量偏少 🌟豆乳雞 🍗 $75 (9/10)豆乳雞其實同鹽酥雞差唔多 份量超多 兩個女仔share都食唔晒 雞肉炸得啱啱好 唔會厚粉 亦保持到雞肉嘅肉汁同嫩滑 調味唔會過鹹飲料:🥤芭樂紅茶 (凍)+$15 (7/10) 冬瓜檸檬 (凍)+$15 (8/10)芭樂紅茶稍微太甜 冬瓜檸檬嘅甜度適中 第一啖係好清新既檸檬味 之後就飲到個黑糖味啦OVERALL: 9/10 大推薦🤩小店嘅裝潢好復古好有feel 相比其他台灣小店主打滷肉飯 呢度嘅小菜更有特色 推薦大家試下Lunch set 性價比亦好高 一個set嘅份量對女仔黎講有啲多 建議大家可以share平日lunchtime 1pm去都幾滿 建議大家可以book定檯先🌟為推薦
🌟茶燻雞佐烏龍茶漬飯 🍚 $78 (9/10)

呢個好有驚喜😍😍
不過茶漬飯嘅烏龍茶味如果更突出就好啦

擔仔麵套餐 🍜 $65 (7/10)

擔仔麵幾入味 但滷肉嘅份量偏少

🌟豆乳雞 🍗 $75 (9/10)

飲料:🥤
芭樂紅茶 (凍)+$15 (7/10)
冬瓜檸檬 (凍)+$15 (8/10)

OVERALL: 9/10 大推薦🤩

🌟為推薦
2021-01-29
  • 茶燻雞佐烏龍茶漬飯
2021-01-23 739 views
#黃店 <1963 木十豆寸>地址: #灣仔 灣仔道110號中匯大樓2樓..由踏入中匯大樓開始行兩層樓梯去到餐廳門口,所以去到入到餐廳坐低之後,無論裝修定係氣氛都非常復古懷舊。..最鍾意食係養生清燉牛肉麵,麵質非常煙韌彈牙,淡淡藥材味嘅湯底令人一試難忘,仲有不得不提嘅牛腩同牛筋都非常入味!如果可以多少少牛腩就會再飽啲🤪..滷肉飯套餐水準亦都一流,個汁真係好有台灣嘅風味。滷肉拼盤嘅餸都幾豐富,雞翼蛋豬耳豆腐乾蘿蔔blah blah blah.....店員服務態度好,午膳時間黎講係灣仔區價錢我覺得非常合理!

#黃店 <1963 木十豆寸>
地址: #灣仔 灣仔道110號中匯大樓2樓
店員服務態度好,午膳時間黎講係灣仔區價錢我覺得非常合理!

2021-01-21 537 views
藍色油漆、老爺相機、活字印刷機一切都可以在這裡找到...原來1963是餐廳唐樓的年份,「木十豆寸」是「樹」的拆字,只是唐樓旁邊有一棵樹,就誕下這個名字環境好有特色,留下懷舊味道,去之前記得要book位,walk-in基本上是冇機會,因為太多人幫襯滷肉飯套餐 $65有豬耳、雞翼、蛋、蘿蔔、豆干等,幾豐富台式滷水拼盤🤤仲配有滿滿肉躁飯,不過飯唔夠熱,同埋滷水味道偏淡,滷得唔夠耐,顏色都是較淺排骨滷肉飯 $70賣相就一般,滷肉比較肥,好多肥膏,排骨睇落好乾,不過味道可接受,質感較薄,同埋唔算入味

滷肉飯套餐 $65

排骨滷肉飯 $70
2020-10-12
$80 (Lunch)
2021-01-20 392 views
由於自己一向都鍾意食台灣菜,而未禁晚市堂食之前朋友帶我去咗灣仔一間裝修比較懷舊嘅台式小店食晚飯,而佢個名好盞鬼,叫1963 木十豆寸,其實呢四隻字拼埋一齊就係個「樹」字🤣,見佢咁特別而且又係良心小店,當然要同大家分享吓🤪由於佢嘅小菜款式實在太多,我哋都一致贊成嗌一個set,咁就可以食多幾味,我地嗌左個dinner set ——「豆」($259)🔸 前菜:煙燻鴨胸、涼拌秋葵、涼拌青瓜原先呢個前菜係跟白玉苦瓜而唔係青瓜,可惜店員話苦瓜已經賣晒,就幫我哋轉左青瓜,有少少失望🥴,不過其他小菜都唔差,正常發揮🤣 希望下次嚟可以試到佢嘅白玉苦瓜!🔸 湯:木瓜排骨湯喺凍冰冰嘅天氣下,最啱就係飲返碗暖笠笠嘅湯,呢碗木瓜排骨湯好清甜好滋潤☺️,不過略嫌面頭太多油,如果隔咗啲油就完美啦😳🔸 主菜:烏龍茶香燻雞其實嗌呢個set最主要嘅原因係比呢個主菜吸引咗😆,就咁睇個名都覺得好特別!不過可能期望太高,食落口其實就還好,茶燻嘅味唔係好出,以為會好fresh,點知偏鹹🥺,而雞肉尚算嫩滑,但最唔明白係點解要點黃芥末食,完全覆蓋咗烏龍茶嘅清香,呢個配搭我就麻麻哋~🔸 配菜:醋溜高麗菜初初見到呢個菜嘅名,以為係酸酸地嘅

🔸 前菜:煙燻鴨胸、涼拌秋葵、涼拌青瓜

🔸 湯:木瓜排骨湯

🔸 主菜:烏龍茶香燻雞

🔸 配菜:醋溜高麗菜
初初見到呢個菜嘅名,以為係酸酸地嘅,點知上到黎見到有隻辣椒仔喺面頭,先知原來佢係辣辣哋嘅🤣,佢用咗花椒去炒,食落有少少麻,但係好惹味,呢個菜我幾鍾意😋

🔸 主食:滷肉飯
而主食方面,佢有滷肉飯、麻醬麵同埋雞肉飯揀,我自己就覺得食得台灣野就一定要食滷肉飯🤣,所以我地都毫不猶豫咁揀咗滷肉飯,個飯嘅份量唔多,一人兩三啖就無咗,不過啲滷肉都幾香,肥瘦均勻,除咗size細咗啲之外,味道都算幾唔錯👍🏻

🔸 新竹炒粉 $78
最後,我哋仲嗌多咗個新竹炒米粉,個米粉都幾足料,有大量配菜,懷疑啲配菜仲多過啲米粉🤣,仲落咗蝦仁落去炒,蝦仁好彈牙,幾好食!而米粉都炒得好乾爽,唔會黐埋一舊,不過略嫌落得太多油去炒,食落去偏油🤭

總括黎講,呢間台式小店有好多平時食唔到嘅懷舊小菜,每道菜都幾特別下,而味道方面就好有住家菜嘅風味,就好似媽咪煮嘅菜咁,唔會特別出色亦都唔會好難食😆 而環境我就比好高分,餐廳入邊嘅裝修非常懷舊,係好古典嘅風格,過嚟打吓卡食個feel都幾唔錯嫁🙆🏻‍♀️
2021-01-18 430 views
🇭🇰古早味滷排骨飯🍛 $70排骨超多 切件後有十幾件😆絕對唔會怕唔夠送飯😛仲要唔會好薄身 又唔會嚡(小編好怕食嚡身嘅肉🙈)味道唔錯 好香 夠味 但有少少油身中意食重口味啲嘅朋友又可以點豆瓣醬食滷肉飯用咗半肥瘦嘅肉🥩滿滿一層鋪滿飯面 啖啖都食到不過就覺得可以多返少少汁麻辣牛肉麵🍜 $70一上枱碗牛肉麵紅得驚人🤯不過好彩係接受到嘅辣 但唔係幾夠麻重點係主食人不是小編 所以可能試唔真🤣牛肉大大件 肥瘦比例好 而且好腍身 正❣️試埋個麵 麵質都彈牙 唔錯但朋友就話個豆卜有啲奇怪嘅味道 咬咗啖就唔敢食🙈(不過之後都冇唔舒服嘅)
🇭🇰
古早味滷排骨飯🍛 $70
排骨超多 切件後有十幾件😆
絕對唔會怕唔夠送飯😛
仲要唔會好薄身 又唔會嚡(小編好怕食嚡身嘅肉🙈)
味道唔錯 好香 夠味 但有少少油身

重點係主食人不是小編 所以可能試唔真🤣
牛肉大大件 肥瘦比例好 而且好腍身 正❣️
試埋個麵 麵質都彈牙 唔錯
2020-12-03 856 views
而家疫情冇得去旅行,成日最掛住最想去嘅都係台灣。想好好享受下食台灣野,好自然就諗起呢一間餐廳。今次係第二次嚟,但係都好期待,因為佢嘅裝修擺設真係好有心思,令人置身於時光倒流嘅環境入面,細緻嘅程度好似去咗台灣嘅復古文青cafe,打卡真係一流掛住台灣,第一樣就係滷肉飯。所以就叫咗滷肉飯套餐,有一個台式滷味拼盤,仲有個前菜。賣相擺盤好精美,滷味拼盤有六種食物,相當豐富,蘿蔔豬耳海帶好入味,但豆腐同雞翼就唔夠味,比起上次食,味道好似失色左。滷肉飯就保持水準,滷肉分量超多,而且係半肥瘦,白飯索哂滷肉嘅汁同埋油份,每啖都好滋味。台灣野點少得台式飲品,本身套餐唔包飲品,但我都加咗一杯黑糖奶茶,佢嘅黑糖奶茶冇珍珠,但係會有一粒粒有黑糖味嘅蒟蒻粒?其實我都唔知係咩嚟,不過都幾好味同幾好𡁻

,每啖都好滋味。

2020-11-21
$90 (Lunch)
2020-12-02 903 views
想試呢間台灣餐廳都唔係咁容易🤭 幾個禮拜前嘅夜晚想去買個外賣, 佢忙到連訂單都唔接... 😇 卒之要等到呢排佢做緊外賣折扣優惠, 先有機會喺午飯時間過嚟買個外賣返去食~本來係諗住電話落咗單先, 但店員喺電話度同我講話要親身過嚟買先有嗰個外賣折扣, 好細心~ 🥰去到餐廳嘅時候12點幾, 有Walk in客坐喺度等緊位, 餐廳滿座, 我個外賣都等咗15至20分鐘 😌茶燻雞佐烏龍茶漬飯 ($78)茶燻味都幾特別, 略嫌乾身咗少少 滷肉飯套餐 ($65)呢個滷肉拼盤啲餸都幾豐富, 有豬耳, 牛腱, 豆干, 蛋, 蘿蔔, 海帶, 雞翼, 都幾入味, 送飯一流 隻雞翼可能熟啲會好啲.. 一個幾豐富嘅外賣, 絕對會回頭再幫襯, 希望下次有機會一試堂食, 餐廳環境同裝修睇落都好似幾唔錯~ 😎

茶燻雞佐烏龍茶漬飯 ($78)

茶燻味都幾特別, 略嫌乾身咗少少

茶燻雞佐烏龍茶漬飯

滷肉飯套餐 ($65)

隻雞翼可能熟啲會好啲..

滷肉飯套餐

2020-07-18
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$70 (Lunch)
滷肉飯套餐
2020-11-27 554 views
吃台灣菜想要放鬆心情,但卻一入門被告知時間限制,即使疫情期間根本沒有坐滿,覺得十分沒有人情味。1入座便開始計時,90min之後就過來收錢。明明不是茶記,服務卻堪比茶記,甚至更差。根本無心做回頭客。裡面的服務人員也都很冷面,無笑臉。味道也不怎麼樣。連一般水準也打不到。難吃。不會推薦,也不會再來。
裡面的服務人員也都很冷面,無笑臉。
味道也不怎麼樣。連一般水準也打不到。難吃。
不會推薦,也不會再來。
Dinner
午飯時間經過餐廳樓下俾佢既招牌吸引,感覺係一間文青小店,於是就行三層樓梯上去探一探。入到去既裝修設計非常懷舊,牆紙、餐檯、牆身裝飾都好有老台灣既風格,餐牌設計亦好特別,未食就已經對餐廳既期望值好高洛神花梳打&百香果梳打 7/10味道合格,梳打有汽,唔會太甜。蓮子水蓮 8/10蒜蓉清炒水蓮菜很好吃,但美中不足是份量有點少,價錢卻有點貴😞麻辣牛肉麵 5/10不好吃。牛肉,面,湯,三種味道不協調。麻辣湯底除了微辣,一點也不香,吃完還很口渴跟餐牌中的描述完全相反,失望😣蕃茄牛肉麵 5/10以為是蕃茄湯底,卻只見三片蕃茄🤨,湯頭完全冇蕃茄/牛肉味,可以說是極淡味的湯啊🙈然而面的份量卻很多!唯一值得稱讚的是牛肉很好吃,軟腍易咬,而且有牛肉香兩碗面的5分是給予牛肉和擺盤設計的!湯底完全不及格下次還是吃飯算了!希望店家能稍作改善。

洛神花梳打&百香果梳打 7/10
味道合格,梳打有汽,唔會太甜。
蓮子水蓮 8/10
麻辣牛肉麵 5/10
跟餐牌中的描述完全相反,失望😣
蕃茄牛肉麵 5/10

兩碗面的5分是給予牛肉和擺盤設計的!湯底完全不及格
下次還是吃飯算了!希望店家能稍作改善。

洛神花梳打(左),百香果梳打(右)
蕃茄牛肉麵
樹子水蓮
麻辣牛肉麵
洛神花梳打(左),百香果梳打(右)
樹子水蓮
2020-11-25 292 views
這一間上樓台灣小店,不是朋友介紹都不懂得去,第一次是星期六lunch的時候去,太多人了,又肚餓,唯有下次再嘗試.星期五的lunch,終於有機會嘗試了,一入去,很有台灣懷舊的感覺,叫了lunch set ,不過不失,不算很驚喜,但裝修懷舊,加上不斷播國語歌,很有置身台灣的感覺,很久冇去旅行了,很是掛念,唯有當在台灣小店吃飯中!一入去時,説明只係一個半鐘頭吃飯時間,當天已經過了吃飯時間,食客已經陸續離開,不是太多人,所以我們用餐超過了二個多小時,也沒有人摧促我離開,值得一贊!❤️❤️
  • 滷肉飯
2020-11-24 312 views
第一次walk in諗住去試竟然full左無位,第二次提早卜定位,一入到去成個感覺就係懷舊既台灣味,加上啲擺設,餐廳環境係幾舒服👍👍試既都係食台灣菜必點菜式,牛肉麵味道唔錯,湯底清清地,不過感覺上唔係太正宗🙃滷肉飯既味道就相對比較淡,似係變左港版既滷肉飯,可以一試,不過唔係想像中既台灣味🙈另外仲有滷味拼盤同醉雞,醉雞係類似切片既雞卷,好扎實既肉,而且有淡淡既酒香🤩拼盤就不過不失,可試可不試