當初會留意這間店是因為店名的關係,拆開來的木十豆寸~不知大家有沒有看出是什麼字來?其實就是一個「樹」字喔!看到店名上的那棵大樹應該也不難猜吧?!位於灣仔的 1963 木十豆寸 是在唐樓的2樓。上了樓梯,推開兩道厚重的木門後就迎來一片復古感的環境感覺每一處都有自己的小故事,像是舊式飛髮舖的燈箱 ... 印花牆紙更添一份味道兩邊的走廊都可以去到用餐的位置~順帶一說,午餐只有60分鐘的用餐時間我們被安排在右邊的用餐區,那裡有一個放滿活字印刷字粒的櫃子就連雪櫃、相機等,每一個擺設都在透露著歷史久遠另外每一張桌子、椅子,還有燈的樣式也是不一樣~舊式的味道十分濃厚而且也發現到店內的古董~留聲機還真是比較少見了看起來餐廳每一個位置都是一個不錯的打卡位呢!午市餐點的選擇從麵類到飯類也有,都是一些傳統的台灣菜。飲品反倒不算很特別,我自己則是對這裡養生系列的茶較有興趣牛蒡紅棗枸杞茶 ($30) - 味道一點都不寡淡,喝起來有點清甜主食的話,我點的是 - 台南南部擔仔麵搭滷味拼盤 ($65)其實單是擔仔麵的餸都滿豐富~有彈牙的蝦、入味的肉燥麵條亦很有咬口,配上濃郁的湯底別有一番風味滷味拼盤包括了豬耳、雞翼、
位於灣仔的 1963 木十豆寸 是在唐樓的2樓。
上了樓梯,推開兩道厚重的木門後就迎來一片復古感的環境
我們被安排在右邊的用餐區,那裡有一個放滿活字印刷字粒的櫃子
就連雪櫃、相機等,每一個擺設都在透露著歷史久遠
而且也發現到店內的古董~留聲機還真是比較少見了
看起來餐廳每一個位置都是一個不錯的打卡位呢!
午市餐點的選擇從麵類到飯類也有,都是一些傳統的台灣菜。
飲品反倒不算很特別,我自己則是對這裡養生系列的茶較有興趣
牛蒡紅棗枸杞茶
其實單是擔仔麵的餸都滿豐富~有彈牙的蝦、入味的肉燥
麵條亦很有咬口,配上濃郁的湯底別有一番風味
滷味拼盤包括了豬耳、雞翼、蛋、蘿蔔、豆干和海帶,全部都非常入味
不過蘿蔔的話有太老,豬耳也較為稔身。我自己的話喜歡吃那滷水蛋,味道濃厚
台南南部擔仔麵搭滷味拼盤
朋友點的則是 - 台式醉雞麵線 ($78)
醉雞雖然都入味,但那酒味卻是淡了一些。而且說是"麵線",明明是米粉啊?!
吃起來透心涼,不過都是偏淡了些就是囉
台式醉雞麵線
臨走時看了一下另外一邊的用餐區,同樣是印花牆紙~整個環境真的充滿了懷舊感
特別是其中一面牆上的舊信箱。說是餐廳,感覺更像一間小型的歷史博物館,對嗎?
2021-03-07
$111.5 (Lunch)
牛蒡紅棗枸杞茶
台南南部擔仔麵搭滷味拼盤
2021-02-16 1633 views
平時食牛肉麵、滷肉飯食得多,今次依間身處唐樓既台灣野可以食到啲比較正宗、傳統嘅菜式。店主話自己嘅台灣菜偏向台南嘅口味,同香港平時識到嘅會有分別,因為香港食到嘅台灣菜通常都會經過改良去迎合香港人口味,店主想像原始嘅味道還原,所以餐廳用嘅醬料、米酒主要係由台灣直接入口。-1️⃣ 台式三杯雞飯 💰70(👅: 7.5/10)雞肉食落幾嫩滑,三杯雞嘅醬汁偏重味,有啲人會接受唔到嫌太鹹,我諗正宗台式應該係呢個味道,我個人可以接受,不過三杯雞唔太食到酒香味。滷肉份量足夠,夠撈成碗飯,肥瘦算均衡,入口溶化。整體唔係好驚人不過可以食到平時台灣菜小食既菜。-2️⃣ 茶燻雞佐烏籠茶漬飯 💰78(👅: 7.5/10)雞肉份量多,食落嫩滑,有肉汁,煙燻味重有小小茶香,雞皮食落唔油膩但香口,雞出色。茶漬飯無咁出色,覺得烏龍茶茶味偏淡,如果重啲會更好。-🧋黑糖奶茶💰15(👅: 6/10)味道偏淡,茶味唔太飲到,珍珠唔係彈牙煙韌,唔太推介。-🌟可惜係當日食唔到台灣地道既山菜好似水蓮菜,要睇個日來貨同季節。算係中價既台灣菜,比起野食環境更好,打卡一流,裝修格外用心,無論係舊式信箱、木門、印花牆紙、收音機、地櫃、古董電話、相機,

台式三杯雞飯

1️⃣ 台式三杯雞飯 💰70(👅: 7.5/10)
台式三杯雞飯

2️⃣ 茶燻雞佐烏籠茶漬飯 💰78(👅: 7.5/10)
茶燻雞佐烏籠茶漬飯

🧋黑糖奶茶💰15(👅: 6/10)
黑糖奶茶

味道偏淡,茶味唔太飲到,珍珠唔係彈牙煙韌,唔太推介。
🌟

算係中價既台灣菜,比起野食環境更好,打卡一流,裝修格外用心,無論係舊式信箱、木門、印花牆紙、收音機、地櫃、古董電話、相機,但有無得坐到想坐既位就要睇好無彩,因為係系統派位,就算訂位都無得reserve邊個位。

👅味道: 7.5/10
🍴環境: 8.5/10
💰消費: $98 (服務費: 10%)
2021-02-06
$98 (Lunch)
茶燻雞佐烏籠茶漬飯
  • 茶燻雞佐烏龍茶漬飯
  • 台式三杯雞
4 day(s) ago 0 views
呢間餐廳裝修非常特別,充滿復古感,但周圍嘅家具擺設都有種家庭式嘅溫暖,個感覺就好似去咗啲家庭式嘅小店咁,我諗老闆係特登去搜羅一啲復古嘅物件,仲見到有絕晒版活字嘅櫃,10分鍾意午餐嘅話分別叫咗一個烏龍茶香熏雞泡湯飯,一個普通燒雞扒。個茶熏雞飯真係十級推薦,因為佢好有炭燒烤味,嗰種茶葉嘅香味應該真係要經過特別燒制先會咁出,個人覺得好好味。跟住再試吓朋友嗰個燒雞扒,雖然都好食,但對比之下就稍為遜色。食完之後店員仲拎咗啲砂糖桔請我哋食,我哋午餐時間差唔多坐到成2:30,見佢哋都好似要落場咁樣,但係佢哋完全冇催我哋走,服務非常好👍🏼

• 烏龍茶香燻雞
2021-06-06 0 views
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於灣仔!📜” 1963 木十豆寸 (灣仔)📌 地址:灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓🕐營業時間:12:00-15:30 &18:00-22:00📍分店地區: 灣仔📝評價💬📢 好有味道既台灣料理 好多打卡位 環境真係幾好💛午市價錢比較抵 👍🏻👍🏻夜晚真係要訂枱 吾係就真係有排等🥲三杯雞 好足料😋好香 所有野都大大舊🤣 第二張圖先係三杯雞呀 😍😍 牛肉超多!$98咁多 麵分量都好多🙈湯底好普通 冇咩味🤣 就滷肉飯細碗都係冇咩特別 呢度都係食環境為主🤩🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於灣仔!
📜” 1963 木十豆寸 (灣仔)

📌 地址:灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓

📍分店地區: 灣仔

📝評價💬📢

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️
一開始覺得環境不錯 加上好評也挺多 就打算去嚐嚐 就打電話跟他們說要訂位 可是到了那裡 侍應姐姐卻說我們沒訂位是什麼回事 想著這事情常常發生 所以這事算了 沒關係 可是後來我不小心把玻璃壺的那個蓋子打碎了 我也是人生第一次 他們只是驚訝地看著我 沒說什麼你有沒有事啊 你還好嗎 這些話 其中一個員工反而只說了一句:「這要賠錢的欸,這也挺貴的」 不是應該先體諒一下顧客嗎?我當時也想著是不是要很貴 是不是那種1000多元的東西 我想錯了 那東西只有50元 我以後應該也不會再去那裡了吧 (說真的 牛肉有點硬 又不夠入味 + 對客人態度有待改善 + 其實也挺貴的)*純粹個人意見 謝謝

*純粹個人意見 謝謝
2021-05-30 0 views
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢失望嘅餐廳 絕對唔會再去5:00左右去 早d食 打算少d人順利唔洗等入去 隨便叫左個三杯雞 兩個飯 1個滷味拼盤三杯雞係有味道 但唔係好食 😶份量足夠 但沒有風味 有d似婆婆屋企煮嘅野 唔特別好味 只能話「有味」飯係正常飯 但唔會話有飯香 很一般的米😥飯面嘅雞肉係無乜特別嘅雞肉 如果係屋企自己煮嘅我會接受 但係餐廳就唔ok滷味拼盤就更壞無味道 不鹹不甜 不辣不酸唔知食緊乜🙄
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

兩個飯
1個滷味拼盤

三杯雞係有味道 但唔係好食 😶
份量足夠 但沒有風味
有d似婆婆屋企煮嘅野 唔特別好味 只能話「有味」

飯係正常飯 但唔會話有飯香 很一般的米😥

滷味拼盤就更壞
無味道
不鹹不甜 不辣不酸
唔知食緊乜🙄
2021-05-22
2021-05-30 0 views
身在灣仔多年、日夜經過的馬路,差不多每天都經過這顆老樹,卻沒有一次幫襯大樹旁的樹-木十豆寸,想去好耐,每日都在說下次下次,今次的起心乾去,難得約了Yan食lunch,便去一轉。餐廳位於唐樓二樓,是一家台式料理店,裝潢格局具濃厚復古之感,花牆紙、鐵窗花,牆上的信箱、電話,不少懷舊擺設,流星機,印刷字粒等,像個小型博物館,感覺像時光倒流,置在懷舊的台灣餐廳。午餐時段1:00去到,果然好多人,等了約15分鐘有位。午市餐牌。開動。養生清燉牛肉麵,$65。份量十足,燉牛肉,半筋半牛肉,牛肉口咬落鬆帶點嚼勁,牛筋軟滑,湯底清甜,麵條爽滑彈牙。醃菜開胃。粉紅岩鹽焦糖咖啡,$42,冰凍的咖啡,入口順滑,爽!鹹鹹甜甜有層次。大樹。環境取勝,懷舊之感,打卡之選。
午餐時段1:00去到,果然好多人,等了約15分鐘有位。
午市餐牌。
開動。
養生清燉牛肉麵
養生清燉牛肉麵,$65。
醃菜開胃。
粉紅岩鹽焦糖咖啡
大樹。

環境取勝,懷舊之感,打卡之選。
返新工,第一日收工後嘅晚餐~😚灣仔竟然都有一間神秘嘅台灣餐廳😆我平時好少食台灣菜,因為媽媽就係正宗台灣人,所以我覺得好少有人會煮得好食過媽媽😂木寸豆十:🌲!門口嘅裝飾就真係好台灣~尤其信箱📪食物嘅選擇都唔算多~蒼蠅頭其實就係指碎絞肉,仲有d韭菜⋯⋯一粒粒咁,因為個形狀似蒼蠅所以就咁樣叫🤣我覺得就普通,份量都唔大,而且唔夠熱~醉雞~我就覺得酒味唔夠濃郁因為我自己平時都有整開花雕酒雞捲,仲有花雕流心蛋😚滷肉飯都真係好普通⋯⋯冇乜comment仲有嗌到一份滷排骨㗎,冇影到相添~滷汁唔夠入味,排骨好柴⋯⋯簡單來講,餐廳個裝修就真係好有台灣風味,適合打卡嘅~但如果食物來講真係好一般,完全冇台灣古早味,性價比低。不過勝在冇乜人~*無偌好(台語: 不太好的意思),真係好麻麻地嘅餐廳。
返新工,第一日收工後嘅晚餐~😚
灣仔竟然都有一間神秘嘅台灣餐廳😆

木寸豆十:🌲!

門口嘅裝飾就真係好台灣~尤其信箱📪

食物嘅選擇都唔算多~
蒼蠅頭炒飯

我覺得就普通,份量都唔大,而且唔夠熱~
台式醉雞

醉雞~我就覺得酒味唔夠濃郁
因為我自己平時都有整開花雕酒雞捲,仲有花雕流心蛋😚
魯肉飯

滷肉飯都真係好普通⋯⋯冇乜comment
仲有嗌到一份滷排骨㗎,冇影到相添~
滷汁唔夠入味,排骨好柴⋯⋯

*無偌好(台語: 不太好的意思),真係好麻麻地嘅餐廳。

2021-05-14 299 views
1963 木十豆寸|灣仔想試好耐的復古風台式餐廳,唔只環境有心思,就連餐具都有小設計,每一隻筷子都刻有金句,令人會心微笑😊🐣台式三杯雞飯 $70雞肉份量超多又惹味,不過最驚豔的竟然係一瓣瓣嘅蒜頭,煮到好稔又入味。滷肉飯啲肉好大粒,雖然碗飯唔大但係好飽肚。☕️黑糖奶茶原本以為係純奶茶點知入面都有珍珠,有賺到了的感覺!
1963 木十豆寸|灣仔

🐣台式三杯雞飯 $70
☕️黑糖奶茶
原本以為係純奶茶點知入面都有珍珠,有賺到了的感覺!
2021-05-13 278 views
不可以用相機影相!而且影相不可以離開自己位置!如果想打卡黎呢間餐廳嘅人可以唔使考慮嘢食唔係特別好食冇得book枱預留特定位置就算你係最早黎嘅客人都冇得揀枱去到之後先知唔可以用相機影相所以要打卡嘅記得唔使帶相機限時1小時實在不是打卡好選擇吃飯聊天亦未必夠時間自行考慮到訪餐廳目的食物方面亦不是正宗台灣菜茶木比較好吃
不可以用相機影相!
而且影相不可以離開自己位置!

如果想打卡黎呢間餐廳嘅人

自行考慮到訪餐廳目的

食物方面亦不是正宗台灣菜
茶木比較好吃
2021-05-11 450 views
在好奇心驅使下去試這間台灣菜, 有不錯嘅食評, 係咪真係好先??首先, 餐廳位置在2樓, 但因為係唐樓, 需要爬頗多級樓梯, 不適合長者。因沒有預訂, 所以等了一陣子才有位, 店員服務態度也不差。而餐廳環境太陳舊...或許是賣點, 可惜我不懂欣賞。
Feels like I time travel back to the 60s! Can tell they spent so much afford on the interior furnishing~ I find it quite difficult to memorise the restaurant name, but then I realise it can combine to the Chinese wording “樹”, it’s cute isn’t it~ They serve traditional Taiwanese food and the food portion is big! Their lunch set include a bowl of braised pork rice and a main dishes at your choice.
2021-04-29 442 views
灣仔復古風台灣餐廳 打卡一流😍每次經開灣仔都會上嚟食 係回頭再回頭嘅一間餐廳Walk-in 通常都冇位 所以lunch time時候建議大家都book位先😋除咗環境靚 食物質素都OK每個套餐仲配左青瓜前菜 酸酸地味道似泡菜😋.🎈滷肉飯套餐 ($65)雖然外表唔係特別吸引 但係其實味道都唔錯👍呢個套餐除咗有各種滷味小食 仲跟咗個滷肉飯👉蘿蔔非常之入味 索晒啲滷水汁👉豆干唔算好硬 但係就冇咁入味👉海帶煮到非常之淋 又係好入味好送飯評分: 7/10.🎈台式三杯雞飯 ($70)呢個應該係三個入面最惹味😋😋雖然偏淡 但調味調得幾好不過相對來講雞肉就比較鞋🥲除左雞肉之外仲有蒜頭 佢個做法幾特別😋蒜頭個質感似薯仔 就連我唔食蒜頭都接受到評分: 7/10.🎈古早味滷排骨飯 ($70)呢一個滷排骨就相對味道比較淡 而且肉質有少少鞋🥲比較值得一讚嘅係佢滷肉飯味道都唔錯相比起其他兩個套餐 排骨飯跟嘅滷肉飯係一粒粒滷肉 都非常之入味評分: 7/10.🎈總括而言呢間餐廳環境的確唔錯 係行復古風嘅💁🏻‍♀️雖然調味普遍做得幾好 不過肉質就撐傘差少少喺灣仔區來講算係性價比唔錯嘅一間台灣餐廳🤣評分: 7/10
灣仔復古風台灣餐廳 打卡一流😍
每次經開灣仔都會上嚟食 係回頭再回頭嘅一間餐廳
除咗環境靚 食物質素都OK
每個套餐仲配左青瓜前菜 酸酸地味道似泡菜😋

滷肉飯套餐

🎈滷肉飯套餐 ($65)
雖然外表唔係特別吸引 但係其實味道都唔錯👍
呢個套餐除咗有各種滷味小食 仲跟咗個滷肉飯
👉蘿蔔非常之入味 索晒啲滷水汁
👉豆干唔算好硬 但係就冇咁入味
👉海帶煮到非常之淋 又係好入味好送飯
台式三杯雞飯

🎈台式三杯雞飯 ($70)
呢個應該係三個入面最惹味😋😋
雖然偏淡 但調味調得幾好
不過相對來講雞肉就比較鞋🥲
除左雞肉之外仲有蒜頭 佢個做法幾特別😋
蒜頭個質感似薯仔 就連我唔食蒜頭都接受到
古早味滷排骨飯

🎈古早味滷排骨飯 ($70)
呢一個滷排骨就相對味道比較淡 而且肉質有少少鞋🥲

古早味滷排骨飯
  • 三杯雞
  • 滷肉飯
  • 台式三杯雞
呢間餐廳真係好適合打卡一族黎,由入口,等位區餐桌,去到廁所都充滿一陣复古味。佢牆紙係好華麗嘅花紋,周圍有啲古董味十足嘅擺設,感覺要換番身旗袍先可以襯返起呢度。最估唔到係呢度真係有台灣職員,即時俾人好正宗嘅感覺。佢餐牌有dinner set,亦都可以散叫,咁我哋唔係好中意佢啲set嘅配搭,於是都係散叫左。本身想叫嘅野入面有三樣都冇,但講緊個時係7點半咋,唔知係午市賣哂定點。最後我哋叫左一個烏龍茶香煙燻雞,古早味滷排骨同酥炸小魚。食台灣野當然唔少得滷肉飯同麻醬麵,所以我哋都各叫左一碗。想叫個菜食下,但就咁睇佢個餐牌都唔係好睇得明係咩菜打咩菜,所以最後都係放棄左。佢個雞我就唔係好食得出有茶香,但都有微微嘅煙燻味嘅,側邊仲有個黃芥末醬可以點,點住食會冇咁膩。不過可能係煙燻嘅關係,本身都屬於比較清,唔會話好油。而個滷排骨都有配左個醬同啲酸嘅醃菜係隔離,三樣夾埋一齊食最正。個排骨滷得好軟身,但又唔係好咸,點左個醬可以增加咸味,而啲酸菜又可以中和番佢喎!真係天作之合黎!酥炸小魚相對有啲失色,佢其實係炸鯷魚乾,但炸到好硬好難咬,仲要好咸,應識要送白飯或送酒先食得落。麻醬麵個麻醬同我哋平時食開水水地嘅唔

麻醬麵個麻醬同我哋平時食開水水地嘅唔同,佢真係落杰身嘅花生醬落去,唔知呢個係咪台灣正宗做法啦,但有啲食唔慣,撈完之後好乾同埋會結成一團。不過麵質就好彈,有啲手作麵嘅感覺。

而滷肉飯啲滷肉偏瘦,冇咩油香,而且滷肉汁都有啲不足,去到個底有啲唔夠撈。

整體黎講分量都唔算多,不過真係食個環境都抵呀!
2021-04-21
2021-04-22 393 views
算係同事的口碑推介啦,見今日晏晝有啲時間,行左去灣仔呢間樓上鋪覓食,未上樓就加分,見佢個招牌就知係打卡餐廳😃行樓梯本身係缺點,但佢又加左張路向指示仲寫埋「食飯前做下運動可以方便腸道蠕動」之類字句,算係增加左啲玩味感。上兩層左右就到,因為冇訂枱,話要等20分左右,本身唔想等,但同事想等就陪佢等一下,裡面有六七張櫈坐下,環境都幾舒服,之後應該等少過10分鐘就有位。裝修行懷舊風格,我諗用嚟拍野或者打卡,效果會幾好。叫左個醉雞冷麵,嚟到個個都話靚,而且酒味都好濃,好正,不過雞肉鞋鞋地,但冷盤嚟講就冇咁覺。雖然落左唔少杞子紅棗,但冇乜藥材味,因為加左糖。整體上是ok的,因為酒味濃同凍凍地感覺幾light。同事叫左排骨飯,佢話碗飯份量都算多,不過應該唔算太好食,見佢都食淨幾多。最後一個抵讚位,就係紙枱布,每次都會更換。可以話唔環保嘅,不過疫情下確係好安心。完!

裝修行懷舊風格,我諗用嚟拍野或者打卡,效果會幾好。

醉雞麵線

排骨飯

2021-04-22
$80 (Lunch)
醉雞麵線