2021-06-13 1034 views
是日老細未夠12點就叫我去食飯,好耐冇黎灣仔搵食,即刻開個地圖指點下迷津先😂由於時間尚早,一條友可以慢慢揀,最後竟然比我發現灣仔道有間唔錯嘅台灣菜😍鋪頭位於唐三樓,要行兩層先到,去到門口岩岩12點開門,已經人頭湧湧,入到去見到d裝修好特別,懷舊得黎d裝飾又幾靚,大家都不停打卡,不過疫情期間唔比過檯影相,有點可惜🥲午市主要都係飯麵類,本身想試鳳梨牛肉麵,但係又口痕想食辣野,所以最後就揀咗麻辣牛肉麵!另外仲加錢叫左杯烏梅汁😋😋麻辣牛肉麵 $70平時食譚仔我會食二小辣,相比之下呢個麻辣牛肉麵唔算太辣,值得讚嘅係個湯底同餐牌所講嘅一樣,唔會太鹹,飲多幾啖都唔會覺得口渴,仲好重牛肉味👍🏻牛肉大概有四舊,另外有兩舊牛筋,牛筋炆得超淋,差不多入口即溶!!麵條第一下食落有d似拉麵,幾煙韌,撈埋啲湯食幾夾🤤烏梅汁(冷) +$15開頭怕太辣,所以叫咗杯烏梅汁,酸酸地嘅感覺真係好啱夏天飲!唔知係因為啲店員太忙,定係因為我坐咗喺個死角位,開頭想叫嘢食嗰陣揚左幾次手都冇人理我,到埋單嗰陣我都費事再等喇,直接行左出門口位置叫佢收錢🙃🙂

麻辣牛肉麵 $70

烏梅汁(冷) +$15
開頭怕太辣,所以叫咗杯烏梅汁,酸酸地嘅感覺真係好啱夏天飲!

2021-04-29 1480 views
灣仔復古風台灣餐廳 打卡一流😍每次經開灣仔都會上嚟食 係回頭再回頭嘅一間餐廳Walk-in 通常都冇位 所以lunch time時候建議大家都book位先😋除咗環境靚 食物質素都OK每個套餐仲配左青瓜前菜 酸酸地味道似泡菜😋.🎈滷肉飯套餐 ($65)雖然外表唔係特別吸引 但係其實味道都唔錯👍呢個套餐除咗有各種滷味小食 仲跟咗個滷肉飯👉蘿蔔非常之入味 索晒啲滷水汁👉豆干唔算好硬 但係就冇咁入味👉海帶煮到非常之淋 又係好入味好送飯評分: 7/10.🎈台式三杯雞飯 ($70)呢個應該係三個入面最惹味😋😋雖然偏淡 但調味調得幾好不過相對來講雞肉就比較鞋🥲除左雞肉之外仲有蒜頭 佢個做法幾特別😋蒜頭個質感似薯仔 就連我唔食蒜頭都接受到評分: 7/10.🎈古早味滷排骨飯 ($70)呢一個滷排骨就相對味道比較淡 而且肉質有少少鞋🥲比較值得一讚嘅係佢滷肉飯味道都唔錯相比起其他兩個套餐 排骨飯跟嘅滷肉飯係一粒粒滷肉 都非常之入味評分: 7/10.🎈總括而言呢間餐廳環境的確唔錯 係行復古風嘅💁🏻‍♀️雖然調味普遍做得幾好 不過肉質就撐傘差少少喺灣仔區來講算係性價比唔錯嘅一間台灣餐廳🤣評分: 7/10
灣仔復古風台灣餐廳 打卡一流😍
每次經開灣仔都會上嚟食 係回頭再回頭嘅一間餐廳
除咗環境靚 食物質素都OK
每個套餐仲配左青瓜前菜 酸酸地味道似泡菜😋

滷肉飯套餐

🎈滷肉飯套餐 ($65)
雖然外表唔係特別吸引 但係其實味道都唔錯👍
呢個套餐除咗有各種滷味小食 仲跟咗個滷肉飯
👉蘿蔔非常之入味 索晒啲滷水汁
👉豆干唔算好硬 但係就冇咁入味
👉海帶煮到非常之淋 又係好入味好送飯
台式三杯雞飯

🎈台式三杯雞飯 ($70)
呢個應該係三個入面最惹味😋😋
雖然偏淡 但調味調得幾好
不過相對來講雞肉就比較鞋🥲
除左雞肉之外仲有蒜頭 佢個做法幾特別😋
蒜頭個質感似薯仔 就連我唔食蒜頭都接受到
古早味滷排骨飯

🎈古早味滷排骨飯 ($70)
呢一個滷排骨就相對味道比較淡 而且肉質有少少鞋🥲

古早味滷排骨飯
  • 三杯雞
  • 滷肉飯
  • 台式三杯雞
聽朋友介紹左呢間 打卡perfect嘅餐廳(ˊᵕˋ;)雖然入坐唔係等左好耐不過坐低到食得我地等左差唔多半個鐘(肚子好餓‎ᐡඉ́ ̫ ඉ̀ᐡ ‎) 嘅三杯雞嘅酒味唔係太濃,反而係偏重味嘅醬汁,冇驚艷嘅感覺(ˊᵕˋ;)不過雞肉食落好嫩滑又冇骨,啱晒我呢啲唔鍾意食買骨嘅人( ⋅֊⋅ ).ᐟ至於個麻醬麵就真係有驚喜desss!!!佢個醬除左麻醬仲有甜醬,食落去好有特色同層次~重要咁飽肚都係$45咋‪ᯅ̈咁大碗真係好抵~-1963 木十豆寸 (灣仔)灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓

1963 木十豆寸 (灣仔)
灣仔灣仔道110號中匯大樓2樓
2021-09-05 0 views
呢排係灣仔返工,梗係搵下附近有咩好食,於是就來到呢間主打台南菜餐廳。間野叫:木十豆寸,原來係‘樹’的拆法,開頭我仲行錯路,入左人地住宅個邊上,心想,點解棟鐵閘鎖左,後來門口個保安先同我講係隔離行樓梯上。餐廳位於唐樓2樓,一入去映入眼前已經好懷舊,各種各樣物品會陳列係你眼前,打卡一流,因為我無booking,所以等左大概10分鐘就有位了,lunch餐牌其實好多嘢都想試,最後係掙扎之下選左‘養生藥膳排骨湯飯’同’樹子水蓮‘,水蓮我真係愛好者,自從去陽明山食過之後就愛上了,而家除左牛大人有得食,估唔到係呢度比我見到,咁梗係叫啦。呢度似係成家台灣人主理,聽口音都聽得出,食物味道ok,藥膳味都ok,排骨都夠淋身,肉質偏瘦,不過我偏重口味,如果重到好似‘十全大補骨’隻味就好啦😂,水蓮爽口,食落去好有口感,果然水蓮都係用炒最好食,推薦。呢間主要食個氣氛同環境,記得book位。

呢間主要食個氣氛同環境,記得book位。
2021-09-04
2021-09-03 0 views
朋友話呢間成日都好full 早一日難得openrice見到有位即刻禁制「木十豆寸」原來係「樹」既拆字@@餐廳位於唐樓2樓 要行樓梯上去推門入到黎 嘩係懷舊復古風!除左裝潢之前重有唔少懷舊擺設 氣氛好唔錯~枱與枱之間夠哂空間 有一定既私人度我叫左個茶燻雞佐烏龍茶漬飯 聽講呢個都幾多人叫$78 平日lunch hour呢個價錢唔包野飲個人覺得有d貴不過食個環境都值~塊雞食到香燻味 但唔係好覺有茶味 質感算嫩滑配埋個芥末醬又幾好味至於個飯有d硬 不過我估茶漬飯本身應該係咁份量超大 一個女仔完全食唔哂見其他食評話服務態度好差 我又覺得正正常常無咩特別

「木十豆寸」原來係「樹」既拆字@@
餐廳位於唐樓2樓 要行樓梯上去
推門入到黎 嘩係懷舊復古風!
除左裝潢之前重有唔少懷舊擺設 氣氛好唔錯~
枱與枱之間夠哂空間 有一定既私人度

我叫左個茶燻雞佐烏龍茶漬飯 聽講呢個都幾多人叫
不過食個環境都值~
塊雞食到香燻味 但唔係好覺有茶味 質感算嫩滑
配埋個芥末醬又幾好味
至於個飯有d硬 不過我估茶漬飯本身應該係咁
份量超大 一個女仔完全食唔哂

見其他食評話服務態度好差 我又覺得正正常常無咩特別
2021-08-28 0 views
繁華 都市下 的 舊樓 有著 復古風 嘅 餐廳地板 牆身上 都 充斥 滿滿 嘅復古 風 味道一間 台式 懷舊 風 餐廳 嘅 手藝 卻 一流台灣 牛肉 湯麵 三 杯雞 飯 鹽水 雞 滷肉各式 各樣 台灣 嘅 美食 都 可以 搵 得到三杯雞 香 到爆 配上 一碗 滷肉 飯每一塊 雞 沾爆 醬汁 配上 淡淡 嘅滷水汁 這 配搭 剛好 口味 較重 嘅 你會覺得 超 鐘意 但係 口味 較淡 嘅 你會覺得 超 級鹹 鐘意 討厭 自己 揀啦🙈:唯一 要 投訴 嘅 佢地 漏左 我 嗰份🥲朋友 叫 鹹水 雞 食完 我份 餐 都仲未黎 等 接近 半 個鐘 先黎 到 SAD🌸:整體黎講 理解佢地係繁忙時間 可能會有d甩漏 好在味道好令人回味 下次非繁忙時間 黎

繁華 都市下 的 舊樓 有著 復古風 嘅 餐廳

🌸:整體黎講
理解佢地係繁忙時間 可能會有d甩漏
好在味道好令人回味 下次非繁忙時間 黎
2021-08-15 430 views
《1963木十斗寸》冇錯,又係灣仔最近係呢邊返學所以要發掘下呢區既餐廳有介紹既朋友,不仿留言話我聽🙃今日試咗呢間台灣野老闆都係台灣人餐廳位於唐樓上兩層冇lift既所以食飯前要做下運動啦餐廳佈置行舊式復古風個人覺得幾有特色座位都算闊落雖然位置算喺馬路隔離但可能因為上咗樓所以冇乜噪音可以靜靜地傾偈👍🏻叫左一個炒飯同牛肉麵櫻花蝦炒飯 HKD80份量有啲細男仔食可能唔太夠但飯係炒得幾香,粒粒分明滿漢牛肉麵 HKD90分開紅燒湯同清燉湯清燉嘅味道反而比紅燒更加濃郁略嫌牛肉唔夠淋但味道係唔差嘅紫薯拿鐵 HKD42紫薯味唔夠,奶可以少啲有興趣嘅朋友記得訂位呀😉
《1963木十斗寸》
冇錯,又係灣仔
最近係呢邊返學
所以要發掘下呢區既餐廳
有介紹既朋友,不仿留言話我聽🙃

今日試咗呢間台灣野

叫左一個炒飯同牛肉麵

櫻花蝦炒飯 HKD80
份量有啲細
男仔食可能唔太夠
但飯係炒得幾香,粒粒分明

滿漢牛肉麵 HKD90
分開紅燒湯同清燉湯
清燉嘅味道反而比紅燒更加濃郁
略嫌牛肉唔夠淋
但味道係唔差嘅

紫薯拿鐵 HKD42
紫薯味唔夠,奶可以少啲

有興趣嘅朋友記得訂位呀😉
  • 櫻花蝦炒飯
2021-08-10 720 views
今日下午同朋友去灣仔經過附近就去試下!第一次食,所以叫了台灣菜中最普通的紅燒牛肉麵同黑糖奶茶!因為愈係普通的菜式就愈顯得到餐廳/食物的水準!果然一試之下見真章!紅燒牛肉麵入面睇落正常,但入面嘅牛筋硬到連筷子都插唔入,根本不能入口!麵條又唔彈牙,入口似未煮熟咁!杯黑糖奶茶一d茶味,黑糖味都冇!好似一杯奶水咁!最離譜係竟然俾一隻崩左杯邊嘅杯俾客人用!崩位摸落去重有少少界手嘅!雖然飲凍飲多用飲管,間餐廳又係sell 懷舊,但呢d 事關飲食安全嘅問題,作為一間餐廳都可以咁唔在意,就算食物真係好食都冇用!重要食物係咁難食,飲品又咁難飲,真係唔會再想幫襯!
今日下午同朋友去灣仔經過附近就去試下!

第一次食,所以叫了台灣菜中最普通的紅燒牛肉麵同黑糖奶茶!
因為愈係普通的菜式就愈顯得到餐廳/食物的水準!
果然一試之下見真章!

杯黑糖奶茶一d茶味,黑糖味都冇!好似一杯奶水咁!

2021-08-10
$93.5 (Lunch)
無意中響Openrice 見到呢間食肆,令我諗起幾年前台中旅行去過嘅一間懷舊飯店,諗住食完飯慢慢欣賞其擺設同裝修,點知上到去同想像完全兩回事,地方比較夾窄感覺有點焗束,又唔可以揀位座,加上店員大多唔友善,我同媽咪食完都即刻走人。🥢台式豆乳雞 $70⭐️⭐️⭐️⭐️唔好誤會豆乳係豆腐,其實係豆腐乳/腐乳,呢度啲豆乳雞炸得幾金黃香脆,內裡juicy嫩滑,淡淡腐乳香好好味,而飯又粒粒飽滿有飯香,推介!🥢台灣鳳梨牛肉麵 $75⭐️⭐️一上枱有啲失望,兩片鳯梨又細又薄,同menu個圖差好遠,而牛肉算入味但唔夠腍,食完黐晒牙,麵爽口彈牙掛湯,湯底有淡淡鳯梨味幾清新。🥢荔枝蘇打$15⭐️有荔枝香但甜得滯,飲咗兩啖放棄咗!二人共消費:$176後記:1)據聞有得訂位,但我打咗幾次都無人聽,上到去問我有無訂位,我話無,跟住店員無回應⋯⋯幸好上去等咗一陣好快有位。2)問店員個鳳梨牛肉麵辣唔辣,佢答我唔知,跟住我表明媽咪唔食得辣,佢都無動於衷唔去問,服務態度認真麻麻!

🥢台式豆乳雞 $70⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢台灣鳳梨牛肉麵 $75⭐️⭐️

🥢荔枝蘇打$15⭐️
有荔枝香但甜得滯,飲咗兩啖放棄咗!

二人共消費:$176

後記:
2021-07-10
$88 (Lunch)
2021-07-29 434 views
這家餐廳位於灣仔鬧市,但門面比較少要小心才能找得到。入到餐廳有一種懷舊的感覺,像60、70年代的家庭內一樣。疫情下不能外遊,就當自己去了台灣。我叫了一個滷水拼盤、臊肉飯套餐。滷水拼盤的味道很好,尤其是滷豬耳,爽口。另外臊肉飯也10分好吃,豬肉的油香味和飯混合在一起, 10分好吃,但也10分邪惡。小菜是青瓜,剛好平衡了油膩的感覺。
2021-07-26 160 views
想嘗一點家庭色的台灣菜,我會推介你來這間餐廳,內裡的裝修及擺設懷舊味道十足,玩味也十足,坐喺內面有如在台灣家一樣,食物精緻又冇味精,非常適合和家人來一齊進餐,增添一份溫馨感覺。
2021-07-21 286 views
好有格調嘅一間餐廳,由一條窄樓梯上兩層樓,樓梯嘅地磚係唐樓風格,餐廳門口有兩道大木門,一拉開又有另一番風味。餐廳嘅燈光柔和,暗暗的,周圍都充斥着一種年代味,舊雪櫃、舊相機⋯,仲有menu用的那種皺皺的紙質,真係巧有feel。我嗌左一個lunch set, 脆雞腿滷肉飯。滷肉多汁,味道剛好,撈飯一流,雞腿又真係夠晒脆,認真唔錯,同台灣嘅食台有得fight。非常推薦大家一試。
呢間隱身係繁華市區嘅台灣餐廳,一推門入去就被佢懷舊環境所吸引,餐廳佈置傢俬都好適合打卡,果日仲見到人著旗袍影相添📸🔆滿漢牛肉麵$90一開始係驚喜嘅,一碗牛肉麵端上後,仲接住有另一碗牛肉,份量十足!滿漢確實名不虛傳🙂本身期望台式牛肉麵嘅肉質都會係好軟腍,但佢嘅牛肉食落係好茶記feel,係我平日係茶餐廳食牛腩麵果種味🤨🔆烏龍茶香燻雞$80 原本好期待佢會有好香嘅茶味😌但烏龍茶只係意指放d烏龍茶葉係面?🤣舊雞食唔到有茶味🥲雞嘅質感唔嫩滑但又未至於乾柴🙈香燻味道濃烈,伴有黃芥末,100%就係燒腩仔陣味😂🔆鳳梨蝦球$75 呢個係最令人滿意😗就是普通蝦球同鳳梨🤣鳳梨唔酸👍🏼另外有點唔愉快,就係一坐低有位店員就多次催促落單🥲食完又火速收野,枱布都收埋😂只不過坐左一個鐘都無😭以為趕收舖,離開時望一望時間,距離之前告知我地嘅關門時間仲尚遠☹️
滿漢牛肉麵

🔆滿漢牛肉麵$90
烏龍茶香燻雞

🔆烏龍茶香燻雞$80
鳳梨蝦球

🔆鳳梨蝦球$75
呢個係最令人滿意😗就是普通蝦球同鳳梨🤣鳳梨唔酸👍🏼

「態度、服務極差,食物質素參差的受氣西面黃店」朋友book左晚上七時三十分,去到既時候,就安排左我地係角落位,咁我地見D位未full曬,就request下可唔可以坐窗邊位,因為真係好逼,同隔離檯相距唔夠15cm。於是我地就諗住問下可否調位問曬三個樓面,一個高高瘦瘦既樓面望一望我地,揮下手拒絕左,無理到我地,勁西;然後我地再搵個女樓面,態度勁西咁回應:有其他人book jor,D位係我地安排,無得調!我地就好聲好氣話:我地都有book,而且D位係你地安排,之後黎食既人唔會知佢哋坐邊,完全唔符合邏輯。之後我地就受住氣食完餐飯。
「態度、服務極差,食物質素參差的受氣西面黃店」

朋友book左晚上七時三十分,
去到既時候,就安排左我地係角落位,
同隔離檯相距唔夠15cm。

於是我地就諗住問下可否調位

然後我地再搵個女樓面,態度勁西咁回應:
有其他人book jor,D位係我地安排,無得調!

之後我地就受住氣食完餐飯。

黑糖奶茶
滷肉飯
2021-07-14 448 views
呢間💛小店係我公司附近,不嬲間唔鐘都會幫襯,雖然感覺佢哋好似易左幾次手,食物冇乜新意,但服務及食物質素唔太consistent, 但勝在餐廳環境有d特式,傾吓食飯都唔錯,可惜最近上星期去,發覺服務態度差左好多,話要我哋一小時內食完,臨尾聲不停咁叫我哋快d埋單,之後仲直接出單,不停咁趕我哋走(但其實認真地入面大把吉位)😥其實真心想支持💛小店,但如果服務咁樣,真係有d趕客,就算💛都咁話,😔希望可以有所改善,如果唔係真係可惜

$100 (Lunch)