2021-11-17
朋友推介大圍嘅老酒樓新強記,佢話酒樓有做好多舊式點心,所以一於去朝聖。 入座已經係下午茶時段,識食當然睇咗有乜特價筍嘢,點心,粥,粉麵,飯,糖水都有。第一樣當然係新強記必試嘅招牌燒鵝瀨,鵝油香濃,皮感微脆,肉質嫩,雖然係下午茶,但粉嘅份量都算多。另外芋絲炸春卷,同想象中有啲偏離,因為平時食開嘅餡會較乾明顯食到芋頭條狀口感,而呢度嘅餡會偏軟糯,有少少芋角嘅感覺,外皮亦炸得十分香脆而不油膩,所以感覺幾好。接落嚟就係無食等如無嚟過沙田嘅雞粥啦,口感綿滑,清雞湯嘅味道加上姜葱提味,小時候食宵夜嘅味道反晒嚟。懷舊點心出場啦,豉汁蒸魚雲,沙爹金錢肚,黑椒牛仔骨,都係比較多功夫,而而家較少酒樓會做嘅點心。魚雲賣相好似全部骨,但係用心食落都好多肉,而且魚雲肉質亦都較滑,豉汁又唔會太咸,我都中意食。沙爹金錢肚味道惹味,炆嘅時間夠長沙爹汁嘅香辣入晒去,正。黑椒牛仔骨就有少許失望,骨嘅比例較多,同埋肥嘅部分都過多,所以多食會有啲膩。仲有其他嘅點心都做得唔錯,例如蝦餃皇,燒賣皇我就唔逐樣講,總括員工服務態度好,用餐環境都舒適,乾淨。用餐體驗好,會再來。
沙爹金錢肚味道惹味,炆嘅時間夠長沙爹汁嘅香辣入晒去,正。