2012-04-12 21 views
同朋友SHOPPING前去 TEA一TEA由於時間關係我地揀左堅記好期待一間懷舊茶餐廳同熱辣辣既熱奶茶不過。。。。。。可能落大雨地下絲絲濕濕又撞岩個發夢阿姐(伙計)已經3點幾就黎4點無咩人一D都唔忙我地一坐底叫緊野食之際阿姐只係聽到紅豆冰/熱奶茶同蛋牛治已經行左去我心諗....咁勁,行到咁遠都聽到我地落咩單???結果真係只落左以上既食物到好耐之後我地再叫奶醬多~~~西多士都仲未黎先知真係漏左個西多士~ V.V而且地方不是很企理講番D野食~~~~熱奶茶-OK,但不是特別茶味香濃紅豆冰- 夠傳統蛋牛治"烤"底,味道OK,但油味重,同其他茶餐廳無咩分別奶醬多-OK,同其他茶餐廳無咩分別西多士,OK,係脆的,但也無咩好特別既感覺真的。。。。。。不用特別去拜訪
同朋友SHOPPING前去 TEA一TEA
由於時間關係我地揀左堅記
好期待一間懷舊茶餐廳同熱辣辣既熱奶茶

不過。。。。。。

可能落大雨
地下絲絲濕濕
又撞岩個發夢阿姐(伙計)
已經3點幾就黎4點
無咩人一D都唔忙
我地一坐底
叫緊野食之際
阿姐只係聽到紅豆冰/熱奶茶同蛋牛治已經行左去
我心諗....咁勁,行到咁遠都聽到我地落咩單???
結果真係只落左以上既食物

到好耐之後我地再叫奶醬多~~~西多士都仲未黎
先知真係漏左個西多士~ V.V
而且地方不是很企理

講番D野食~~~~
熱奶茶-OK,但不是特別茶味香濃
紅豆冰- 夠傳統
蛋牛治"烤"底,味道OK,但油味重,同其他茶餐廳無咩分別
奶醬多-OK,同其他茶餐廳無咩分別
西多士,OK,係脆的,但也無咩好特別既感覺

真的。。。。。。

不用特別去拜訪
2012-04-05
$60 (Tea)
2012-04-10 27 views
今天一早便到了深水埗區去買一些電工器材。 當然,一個精彩的早餐是必需的。 因此,二話不說去到新香園坐下。 時間尚早,茶客還不是很多。 很好! 可以慢慢的品嚐我的精品早餐。 到新香園,每次我都會叫鮮牛蛋治。牛肉攪碎了,再加入了蛋漿煎好成為厚身的蛋餅,再放入去極軟的方包內,是極品。 這裡的鮮牛蛋治不像其他的滑蛋一樣,它是煎香的厚身蛋餅而不是炒得剛熟的水汪汪炒蛋。 其實各有長短,煎香的蛋就是帶來了微焦的香味,咬下時也會有一絲絲的脆邊。 蛋的香味就這麼全部被迫出,滋味在未吃到口裡,已經有了。 本來也想叫一杯紅豆冰贈興,但偏偏不想蛋香會因此而被干擾了,最終就是吃到最後一口,水也不喝一滴就走了,待了半小時多氣味還在,喜歡好吃的氣味。 P.S. 其實較厚身的方包可以烘底,但個人覺得這會破壞了這小店有心提供的鬆軟方包,所以就不建議烘底吧! P.S. 其實其他的食店都有好的鮮牛蛋治,但都一間一間的失踪了。 還記得當年在太古近南豐的茶餐廳,賣的是鮮牛肉片厚身蛋治,那種美味現在還是繞在腦海之中。 = )
門面
就是茶餐廳的價錢,還有推介。
鮮牛蛋治
是厚蛋,加較厚身的鬆軟方包
不知道十多年後還會有這樣裝潢的小冰室嗎?

2012-04-05
鮮牛蛋治
是厚蛋,加較厚身的鬆軟方包
2012-04-08 12 views
之前食過幾次新香園,覺得都OK,今日介紹老豆去食。叫咗2杯紅豆冰,豬手撈粗,牛腩撈粗,烘底蛋牛治。1.今次的蛋牛依然好味,但個包就燶咗啲,個人都係鐘意食唔係烘底嘅蛋牛治(*我聽到隔泥枱話可以要求多蛋,係咪架?)2.紅豆冰都係同我上前去食一樣,有好嘅紅豆同賣花奶。唯一唔同嘅就係我果杯多咗茶味,好唔飲緊紅豆奶茶/茶味紅豆冰。而原因係咩呢?我諗係之前上一手係飲奶茶或0茶,洗唔乾淨所致,又或者係新款飲料,私人醒嘅...3.撈麵方面,今次係粗麵係因為跟呀爸叫。個麵都幾苦,爸爸話可能係啲䶨水去唔清。牛腩就一般,入味的。而個豬手就好多毛毛喺到,4-5 件豬手中,有2件多毛嘅。我唔知其他人食唔食賣啲毛,我就會除去果啲部分唔食嘅。總結,紅豆冰唔係幾抵飲,不過是出名嘅,好飲嘅,大家不妨叫吓;個蛋牛治中間嘅免治牛肉炒蛋真係好好食呀,記得係要整好咗,襯熱食;撈麵方面,我會叫豬手撈幼麵(走手毛),個人唔會再叫粗麵,因為堅係好苦,原來你鐘意苦盡甘來嘅感覺,不妨一口粗麵,甘來甜甜的紅豆冰
之前食過幾次新香園,覺得都OK,今日介紹老豆去食。

叫咗2杯紅豆冰,豬手撈粗,牛腩撈粗,烘底蛋牛治。

2012-04-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)
2012-04-01 10 views
自已到過「新香園」多次,卻從未帶女兒來,趁她剛考完試,不用趕著回家溫習或做功課什麼的,便來吃個午餐。不用看餐牌,也不用考慮,我替女兒叫了蛋牛治配紅豆冰(說起這個冰,我不禁想起女兒此次考中文時,造句「我喜歡什麼」,她寫到「我喜歡溜冰。」,把‘冰’字寫成了有三點的偏旁!回來還對我說:“冰不是水做的嗎?媽媽你告訴我凡是水做的東西字體都是帶三點水!”),可是這個‘冰塊’的‘冰’它就不是三點水偏旁呀,女兒問我為什麼?我回答不上來…做媽的就是囉嗦,講講我吃什麼吧——豬手、豬肝撈麵(這間店中我的最愛,幾乎每次來千篇一律點這個),少不了還有凍奶茶。當女兒拿起切開兩半的蛋牛治時,小家伙驚奇地說:“好柔軟呀”!的確「新香園」的方包像是剛出爐般,新鮮無比,異常軟綿綿,拿在手上感覺捏著片棉花似的。上、下兩塊方包固然不錯,可還只是陪襯,被夾攻的牛肉碎煎蛋才更加出色!這煎蛋接近九成凝固,卻又帶那麼一點點流動的質感,很是溫潤,摻和的牛肉碎並沒有攪得過度成沙,仍保留微粒狀,口感甚佳,調味單純而準確,大概就是生抽、老抽、糖、鹽而已。雖然自已動手做蛋牛治並不複雜,材料也很普通,可是要掌握下調料的份量,做到鹹甜恰當,絕非易

,少不了還有凍奶茶。

隔著照片,都能感受到方包那海綿狀的鬆軟
雞蛋、牛肉質與量都恰到好處
這煎蛋接近九成凝固,卻又帶那麼一點點流動的質感,很是溫潤,摻和的牛肉碎並沒有攪得過度成沙,仍保留微粒狀,口感甚佳,調味單純而準確,大概就是生抽、老抽、糖、鹽而已。雖然自已動手做蛋牛治並不複雜,材料也很普通,可是要掌握下調料的份量,做到鹹甜恰當,絕非易事,況且還涉及到蛋漿與牛肉碎的比例多寡,「新香園」的蛋牛治各項搭配近乎完美,所以我很識相,不會在家中複制(因為有時上館子吃到好味的,我回家會摸索炮制一番),要吃必須得光顧「新香園」。

豬手、豬肝剛好相反,調味不難,如何烹煮才是難上加難!豬手如何燜得爛而不散,豬肝又怎樣灼得爽而不硬,這兩樣非常講究火候,稍有閃失,結果就會難以下嚥

「新香園」的豬手有著低調卻感受得到的南乳味,燜煮到位,一咬就開,尤其是豬皮,滑溜之極,下面連著多筋少肉的豬手,柔軟有彈力,雖然骨頭也不少,但很容易將它們脫離肉身,女兒吃得津津有味,吐出來的骨頭光禿禿的
,豬肉被吃得一乾二淨,一點都不浪費。吃完豬手,嘴唇像塗抹上一層潤唇膏
,泛起油光,而且上下兩片嘴皮老粘在一塊
,還不是因為骨膠原豐盛嗎,謹記吃完豬手要用濕紙巾來擦嘴喲!
豬手閃耀著光芒,豬肝也不甘示弱,透著誘人的奶白色,
豬肝的處理更是非一兩句說得清楚的,我在家弄豬肝從沒成功過,要麼因為怕灼老了,誰知還生得帶血絲;要麼炒過頭,豬肝乾硬難吃。這兒的白焯豬肝粉嫩爽彈兼備,又切得大塊,還不失甘香!只可惜雙拼撈麵僅有兩塊,我和女兒一人一片,太不過癮了!

俗話說:牡丹雖好,也得綠葉扶持。可這兒的綠葉不爭氣,麵條總是纏繞著難聞的鹼水味,時重時輕,揮之不去,因此我強烈建議花多兩個錢,淨吃豬手拼豬肝,別碰麵條!

紅豆冰也是這兒的名物,反而我不覺得特別,紅豆煲得太粉綿,喪失咀嚼豆子的口感,也稍稍甜了點。
略嫌煲得太粉
凍奶茶的甜度也高了些,茶底自然沒問題,舊式茶餐廳的茶啡乃看門口的重頭戲,絕對靠得住。
冷凍飲品下碎冰是明智之舉
「新香園」的摺檯小小一張,卻規定坐五人,還有硬梆梆的摺凳,坐得擠迫又不自在,小孩子更是吃得不舒服(這就是為什麼我以前沒帶女兒來的原因),可是美味當前,哪計較得這麼多?

補充:豬手撈麵有三塊豬手,湯麵少一件,愛吃豬手的選好了,或者乾脆吃淨豬手來得痛快些!
2012-03-29
$36 (Lunch)
隔著照片,都能感受到方包那海綿狀的鬆軟
雞蛋、牛肉質與量都恰到好處
豬手閃耀著光芒,豬肝也不甘示弱,透著誘人的奶白色,
2012-03-30 12 views
在附近工作完畢,隨意逛逛,見到堅記格局懷舊,亦有必吃推介嘅貼紙,仲有唔少雜誌介紹過~即時吊起我嘅胃口呢~雖然係夜晚九點,但仲好熱鬧~我一睇餐牌唔駛諗已經揀定蛋牛治之後再聽到其餘客人都叫~心想一定非常不錯~很快愛心三文治就到~大大份好吸引~仲夠熱辣辣! 白麵包質地一向鬆軟,好多人鐘意烘底~不過我偏愛白麵包,因為更可以試到餡料嘅味道呢份三文治夾了厚厚嘅滑蛋同免治牛肉, 蛋唔係全熟~所以好juicy~牛肉亦份量十足,超好味~果然是最佳拍檔~絕對可媲美澳洲牛奶嘅蛋治呢~ 在等之餘影下香港咁地道嘅小茶記~好開心呢~老顧客亦見怪不怪~相信這裡是深水埗嘅特色~很喜歡老地方~人情味十足呢~麵包本來是很普遍嘅輕食之選~但可以做到街知巷聞好唔易呢~茶記一定花了心思~也是實力嘅見證~有機會一定再encore
之後再聽到其餘客人都叫~心想一定非常不錯~

蛋牛治

2012-03-19
$16 (Last Night Supper)
蛋牛治
2012-03-25 13 views
睇完 "飲食男女" 介紹堅記..一有時間即刻去試試..叫了蛋牛治..真係不得了..蛋香滑溜..牛肉鮮美..$15 超低食..豬手麵..豬手肥美..重口感..$17 又係低食..奶茶..較為淡口..沒有香濃的茶味..$10 算是可以..豬什麵..少有..豬什非常爽滑..沒有半點腥味..$24 非試不可..店內有 $2 紙巾..保持舊有的感覺..
睇完 "飲食男女" 介紹堅記..
一有時間即刻去試試..
叫了蛋牛治..
真係不得了..蛋香滑溜..牛肉鮮美..$15 超低食..
豬手麵..
豬手肥美..重口感..$17 又係低食..
奶茶..
較為淡口..沒有香濃的茶味..$10 算是可以..
豬什麵..
店內有 $2 紙巾..
保持舊有的感覺..
2012-03-25
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$36 (Lunch)
  • 豬什麵
2012-02-21 12 views
再次來到深水埗搵食,早就知道新香園很有名,今次經過桂林街,就算吃過晚飯,也要試試這裡的蛋牛治。新香園是名符其實的平民街坊茶餐廳,木紋防火膠板摺檯摺櫈,紙皮石地板,白色磁磚的牆壁,薰黑了的爐頭,還有坐在門外一班兜售古董的阿叔。因為只吃一份蛋牛治,所以也不打算堂食,霸佔兩個座坐。不用兩分鐘,蛋牛治完成。兩片方包,切成兩件,中間夾著厚厚的餡料。方包很鬆軟,雞蛋煎得半熟,仍然有蛋汁,夾著牛肉碎吃,軟滑濕潤,要挑剔的是方包沒有塗上牛油,如有牛油肯定更佳。
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
2012-02-12 29 views
新香園的招牌式蛋牛治以及西多士~ 還有16文一碗的豬手面 以前均有嘗過 的確是又平又好吃!!!今早的早餐點了比較簡單少油的東西~奶醬多+熱奶茶吃的簡簡單單舒舒服服十元一杯的熱奶茶 茶 奶 均勻 香滑得當 新香園店面不大,很有深水埗的老舊風格不過吃的東西都很實在~ 價格也很可愛 O(∩_∩)O24小時營業!! 太厲害了= =7元一份奶醬多,做的有些粗糙烘底多士 透著焦焦的香氣 口感鬆脆~ 中間則是多士的鬆軟 搭配花生醬和煉乳~ 美味
今早的早餐點了比較簡單少油的東西~
奶醬多+熱奶茶
吃的簡簡單單舒舒服服
奶茶
十元一杯的熱奶茶 茶 奶 均勻 香滑得當
新香園店面不大,很有深水埗的老舊風格
不過吃的東西都很實在~ 價格也很可愛 O(∩_∩)O
24小時營業!! 太厲害了= =
7元一份奶醬多,做的有些粗糙
奶醬多
2012-02-12
$17 (Breakfast)
奶茶
奶醬多
  • 紅豆冰
  • 西多士
2012-02-10 11 views
下午行完鴨竂街, 知道呢間食店係附近, 就好易搵到呢間鋪, 鋪面不大, 裏面已坐了很多人, 幸好一個人易搵位, 坐低後就叫了蛋牛治烘底加凍奶茶少甜. 蛋牛治好味, 新鮮熱辣, 好香 - $16凍奶茶叫了少甜還是很甜, 覺得同一般茶餐廰無特別 - $11
蛋牛治烘底
已切為兩份, 賣相吸引
蛋牛治好味, 新鮮熱辣, 好香 - $16

2012-02-10
$27 (Tea)
蛋牛治烘底
已切為兩份, 賣相吸引
難得踏足深水埗,專門挑了幾間食肆一飽口福,鍾意sandwich,鍾意蛋和牛肉的我,怎可錯過新香園? 發現一個人的好處就是可以見縫插針,不用排隊等很久,店家總是可以騰出一個位置給我,多謝!點了最出名的蛋牛治烘底走油和熱奶茶,一共$26。奶茶先到,好味,夠香滑,奶和茶的比例恰到好處;想到早前在所謂高級餐廳飲到立頓紅茶加奶,真是覺得這裡的才叫奶茶!蛋牛治烘底走油!這裡,多謝!多士烘得夠火候,適合多士不烘吃不下的我,好香,又不會硬。蛋牛的確好好味,咸淡適中,夠蛋味,牛肉碎都夠多夠新鮮。不過偏油了一點,但沒關係,瑕不掩瑜。簡單但又好滿足的一餐!整餐飯不過十來分鐘,身邊客來客往,耳邊不停“牛蛋烘底,走街”的聲音,可見多受歡迎。如果不是住得太遠,真是很想多多光顧這些最地道的香港味道!

經典港式奶茶
烘底夠火候
2012-02-05
$26 (Lunch)
經典港式奶茶
烘底夠火候
2012-01-20 6 views
上次去食叫左旦牛冶,今次就試下個個都話超好食既豬手面 原來我d 朋友講得無錯,果度d豬手係超正!!食完碗面我都忍吾住外賣多碗番去比丫媽食!!今次剩係我自己一個黎...但係下次我一定會叫埋D親朋戚友黎食番個Tea^^
上次去食叫左旦牛冶,今次就試下個個都話超好食既豬手面

原來我d 朋友講得無錯,果度d豬手係超正!!
食完碗面我都忍吾住外賣多碗番去比丫媽食!!
2012-01-18
$30 (Tea)
  • 奶茶
2012-01-13 7 views
睇鉄打, 順手去食返個TEA2人叫 豬手面, 蛋牛治, 波蘿冰, 紅豆冰豬手面: 豬手淋, 面底都OK, 唔錯蛋牛治: 蛋牛的確出色, 唔太salty, 烘埋底唔錯紅豆冰普通, 太甜波蘿冰OK, 勝在抵飲

睇鉄打, 順手去食返個TEA

2人叫 豬手面, 蛋牛治, 波蘿冰, 紅豆冰

豬手面: 豬手淋, 面底都OK, 唔錯

蛋牛治: 蛋牛的確出色, 唔太salty, 烘埋底唔錯

紅豆冰普通, 太甜

波蘿冰OK, 勝在抵飲
2012-01-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 豬手面
  • 蛋牛
2012-01-07 11 views
新香園豬手麵的確非常好味,豬手煮得非常鬆軟,再加上豬手汁在湯麵內,令整碗麵湯更可口,但食得清淡的人可能會覺得咸。其他食品如蛋牛治也美味,牛肉夠滑。但豬潤麵只是一般而已,因豬潤煮得太熟所以軔。但餐廳環境及衛生只是一般,太注重清潔的人可能不接受這樣的餐廳。
2012-01-05
$40 (Lunch)
2012-01-04 2 views
踏入2012 第一天決意“的”心肝, 跑到深水涉桂林街 順便到坤記掃點糕點回家點了名物蛋牛治烘底和紅豆冰, 還有西多; 淨水餃; 貢丸麵等 紅豆冰絕無欺場, 紅豆和奶各佔一半, 份量豐富之餘紅豆夠腍糯, 只縑紅豆味有點怪怪, 而且無乜豆香, 味道只是一般而已。蛋牛治: 三文治已一開為二, 每片方包烘得脆口非常而有輕微燶邊… 正! 炒蛋配上新鮮碎牛肉, 雖然肉味不太凸出而且炒蛋略為過熟 , 但兩者混在一起, 味道亦不俗, 亦因為那脆口多士令到整體更加美味可口。 西多: 只試了一小口, 練奶太多攪到又甜又黏口 … 非我杯茶 。淨水餃: 湯底淡而無味, 水餃落足料, 但其味道一般, 無鮮味可言。貢丸麵: 無試, 聽講正常, 頂頂肚也可以的。總結: 麵食一般 (只求頂肚), 只有蛋牛治是番兜Target食完要快閃, 因為迫夾到無朋友。
踏入2012 第一天決意“的”心肝, 跑到深水涉桂林街[新香園堅記]
順便到坤記掃點糕點回家

貢丸麵: 無試, 聽講正常, 頂頂肚也可以的。

食完要快閃, 因為迫夾到無朋友。

2012-01-01
Waiting Time
0 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)
2011-12-20 3 views
去深水埗睇電腦又點可以唔順路食個蛋牛治烘底雖然料俾幾個月前少左但係味道係keep到嘅牛肉粒無一般嘅咸牛肉咁咸所以蛋香味無被喧賓奪主一定要烘底因為食起無咁滯再加一樽玻璃樽可樂是常識吧!大滿足而回而家好多連鎖茶餐廳已經做到唔湯唔水野食又多花臣, 一係就加D名貴食材, 一係就用左係裝修呀宣傳到, 結果成本就轉價係客人身上, 又或將貨就價令食物質數下降,其實只要野食係好食老子反而覺得UP DUP, 搭檯, 直腸直肚嘅伙記, 大聲講野嘅街坊呢D先係細個印象中茶餐廳不可或缺嘅特色老子嘅去馬指數為: SHOULD GO
去深水埗睇電腦
又點可以唔順路食個蛋牛治烘底
雖然料俾幾個月前少左
但係味道係keep到嘅
牛肉粒無一般嘅咸牛肉咁咸
所以蛋香味無被喧賓奪主
一定要烘底因為食起無咁滯
再加一樽玻璃樽可樂是常識吧!
大滿足而回

而家好多連鎖茶餐廳已經做到唔湯唔水