2016-10-24 435 views
新記雞粥在元朗應該營業二十年以上,外面裝潢簡單傳統,但仍有不少像元朗街坊捧場。颱風夜後,未有買菜,我和爸媽便一同到這裡食雞粥。我一看到香脆炸大腸($38),便不理會油炸不健康的問題,先點一份了!炸大腸上碟時剛炸起,熱騰騰、大腸皮香酥可口,配搭甜酸醬,不會太「漏」。不過建議要趁熱食,稍涼後大腸皮或會有點乾身。來到新記,當然要點粥!款式眾多,我們點了招牌海鮮粥($55)主要有蟹、蝦和帶子,賣相不俗,不過這個價位當然不會期待蟹的質素很高,海鮮屬一般。但粥底很綿,有淡淡海鮮香味,用料足,算是不錯。反而另一款貴妃雞黃鱔粥($49)更出色,咸雞雖然不是雞脾部分,但不會「鞋」,雞肉很入味。而且加入黃鱔令粥底很鮮甜,黃鱔亦保持其爽滑質感,仍然很彈牙。除了粥部分,新記店雖小,但小菜、麵飯選擇很多!我們點粥薑蔥魚腩和 燒乳鴿兩款。薑蔥魚腩($65)由薑、蔥爆香,再油碌魚腩,但魚腩做到惹味,微微脆身而不油膩。加上魚腩份量多,醬汁又香,加上粥底食也好味。脆皮炸乳鴿($51)乳鴿有一隻,乳鴿表面炸起,都很脆皮,但乳鴿略微濃味,如果配飯可能好些。食畢這麼多肉類,我們最後都點碟選白灼菜心($25)平衡一下,油菜有菜

來到新記,當然要點粥!

款式眾多,我們點了招牌海鮮粥($55)

但粥底很綿,有淡淡海鮮香味,用料足,算是不錯。

反而另一款貴妃雞黃鱔粥($49)更出色,
咸雞雖然不是雞脾部分,但不會「鞋」,雞肉很入味。

薑蔥魚腩($65)

脆皮炸乳鴿($51)

食畢這麼多肉類,我們最後都點碟選白灼菜心($25)平衡一下,油菜有菜心、通菜等選擇。
白灼不加太多調味,已經覺得菜心很清甜,簡單卻美味。

小店晚市時間人來人往,多做街坊生意,食物味道中上,但以划算價錢,卻多了份地道和簡單的味道。
2016-10-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2016-10-24 155 views
元朗人都知道,在又新街有兩間粥店打對台,競爭著想食粥的客人,事實上兩間都好好生意,繁忙時間很可能要等位呢。兩間當中的新記,除了粥外還有很多款式小食,甚有本土風味,這是對家沒有的特色。五花茶、豆漿各$8味香濃,喝得出來真材實料,兩者我同樣喜歡,最欣賞是它們都少甜,比較健康,不知自否自家煲製。涼拌皮蛋$25個醬勁香,有點似XO醬,夠味,皮蛋無押味,好易入口,幾軟熟,蛋黃有溏心狀態。XO醬炒蘿蔔糕$38與其說是煎,是炸的比較適合吧,炸到外層脆,內裡食到有蘿蔔絲,XO醬味不太濃,但蘸甜醬可補救。鴛鴦炒粉$25逢親去到有炒麵和炒米的店,我總是有選擇果困難,兩者風味各有特色,如何取捨?來新記就不用煩惱了,可選幼麵、油麵、米粉中兩樣,我選了幼麵和米粉,第一眼見到已喜歡,因為有好多銀芽,口感爽脆無咁膩,火腿數量亦不少,食落見到麵和米撈得頗平均,不會各據一方,實在由心欣賞,這也花不少功夫吧,炒粉炒得好有鑊氣,爽而不油膩。特價海鮮粥$55不知這特價做多久,或長期特價,反正這價錢真的沒話說。材料有蟹、鮮蝦、斑塊、帶子,粥底好綿滑,相信是煲完才加海鮮料,每樣海鮮都有兩件以上,以蟹最多,各樣鮮味都不錯,最鮮甜是
五花茶、豆漿各$8
涼拌皮蛋$25
XO醬炒蘿蔔糕$38
鴛鴦炒粉$25
特價海鮮粥$55
不知這特價做多久,或長期特價,反正這價錢真的沒話說。材料有蟹、鮮蝦、斑塊、帶子,粥底好綿滑,相信是煲完才加海鮮料,每樣海鮮都有兩件以上,以蟹最多,各樣鮮味都不錯,最鮮甜是蝦,狀態很好,這價錢是超值。
蒜蓉炒菜心$38
根莖部分好粗,但咬落無渣,好爽甜,蒜蓉都夠味,不過有少少油。
  • 鴛鴦炒
  • 涼拌皮蛋
  • 海鮮粥
2016-10-20 230 views
今日與好友行完元朗河背水塘後,當然順道到元朗市中心覓食。泥鯭是其中一款我喜歡的魚類,但卻從來未試過泥鯭粥,當經過「新記煲仔雞粥」時,見到大大隻餐單寫有泥鯭粥後,一於幫襯。地道舊式茶記裝潢,牆身貼滿大大隻字的菜式,一目了然。款式多,價錢合理。果皮泥鯭粥 HK$40粥的份量大,粥底十分綿滑,一入口,果皮的香充滿口腔,而泥鯭吃得出是新鮮的,魚肉嫩滑,讚!貴妃雞帶子粥HK$62店名叫做「新記煲仔雞粥」,「煲仔雞粥」固然是招牌菜啦,當然要一試。相比起味道清淡的泥鯭粥,貴妃雞帶子粥的味道咸香,貴妃雞滲出少許黃油,令粥底更添油香,卻毫無油膩感。雞肉煙韌不嚡口,而帶子估計有六、七粒,算多,帶點爽口。脆皮炸乳鴿 HK$51乳鴿是店內其中一款推介菜式,所以點了一隻試試。乳鴿表皮香脆,油脂不算多,肉質有嚼勁,醃味適宜,不妨一試。基本上粥的份量已經好大碗,吃完一整碗已感飽肚,所以不用擔心「吃粥易肚餓」的情況。
今日與好友行完元朗河背水塘後,當然順道到元朗市中心覓食。

地道舊式茶記裝潢,牆身貼滿大大隻字的菜式,一目了然。
款式多,價錢合理。
果皮泥鯭粥 HK$40
貴妃雞帶子粥HK$62
脆皮炸乳鴿 HK$51
  • 果皮泥鯭粥
  • 脆皮炸乳鴿
2016-10-17 146 views
自從有app係可以一邊行路一邊儲分換咖啡之後,我同老公成日周圍行,少左揸車。今日黎左元朗周圍行,由元朗站行左去市中心,一邊行一邊諗下今晚食乜,老公話知道有間粥店好出名,去到門口鬼屎咁多人,2人枱都要等20分鐘先有呀!一場黎到又點會唔食返碗粥呢?馳名貴妃雞粥$45唔貴喎,街坊價,起初我以為只有一大碗,原來有成窩,兩個人夠晒食啦!d粥好綿,幾滑,完全唔使落其他調味料,因為夠晒味,夠晒咸,貴妃雞有d似咸雞,咸咸地幾好味,幾不只是骨,肉也很多呢!我地仲叫左油條送粥!之但係食一個粥又點夠喉呢!老公話想食炒米粉同XO醬炒蘿蔔糕試下佢d炒野。火腿絲炒米粉,見佢$22以為佢厄錢,但係十分有鑊氣!拍得住大排檔既炒野,配料有d火腿,蘿蔔絲,芽菜,都算豐富!XO醬炒蘿蔔糕係老公最愛,XO醬味夠,唔算好辣,蘿蔔糕外皮爽,食到入面軟林林,好有咬口!蘿蔔糕粉唔會黏住個口tim!食食下見到隔離枱食冰鎮鴨片飲大啤好似幾正,大啤我就唔飲啦,鴨片就想食!重點係唔貴,$38咋!黎到好大陣涼伴菜味,樣子似足鴨胸(鴨胸、鴨片都係咁上下啦),食落唔un,有鴨味,好似海哲薰蹄既味,成個餸既重點係落左芝麻,完全係調好左個味道,同鴨味
食食下見到隔離枱食冰鎮鴨片飲大啤好似幾正,大啤我就唔飲啦,鴨片就想食!重點係唔貴,$38咋!黎到好大陣涼伴菜味,樣子似足鴨胸(鴨胸、鴨片都係咁上下啦),食落唔un,有鴨味,好似海哲薰蹄既味,成個餸既重點係落左芝麻,完全係調好左個味道,同鴨味相輔相成!
咁岩有堆人都等位,仲要等大枱,9位!如果大家唔想等太耐就要早d黎啦!
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2016-10-17 163 views
元朗人一條又新街已經可以食好幾日都食不完,新記煲仔雞粥,沒可能未聽過(如果沒有,真的要試一試。)本來街坊店不打算寫食評,不過有感小店比連鎖店更值得介紹。 店名已知道是以煲仔雞粥聞名,雞是小店自慢的貴妃雞,有時家中加送,都會在這裡斬料的。粥底綿,加上雞油精華,更是平民(?)級極品。老實說我不想用平民來形容這鍋粥,因為索價$49,不會經常吃… 今天加了一碟炸魷魚鬚,這款小食好像絕跡街頭很久了?炸漿不厚,魷魚鬚新鮮,唯獨是有點油膩,不過吃得煎炸食物,都預了是這樣啦。 雞粥真心不算經常吃,但其他小食我就是常客。炒米粉加一杯凍奶茶又一餐!問心我覺得幾大碟,奶茶茶香奶滑,但不可走甜少甜,是這裡的特色。

2016-10-15 114 views
位於元朗的新記煲仔雞粥,是一間受歡迎的餐廳大約7點半,門外大排人龍,需等一段時間貴妃雞粉腸粥$49貴妃雞是餐廳招牌,因此一試雞粥綿滑,帶點黏性,滑溜入味貴妃雞肉質嫩滑,粥底熱辣辣鮮甜,味道不錯鮮味蠔仔粥$40媽媽點的蠔仔粥蠔仔量甚多,每口粥都能吃到蠔仔十分足料。粥底帶濃濃蠔味,個人較喜愛雞粥,因為較為鮮味乾炒牛河$48看到不少人點牛河,齋吃粥不吃點炒粉麵又點會飽呢堆積如小山丘的牛河份量十足,以鮮牛加醬油炒成,每口都具有鑊氣牛肉如滑蛋牛肉的鮮嫩軟身,沾上辣醬更惹味哦瑤柱銀芽腸粉$30看到是原創,所以忍不住點了一份原本以為只有瑤柱,想不到銀芽份量驚人腸粉只有銀芽味道,不太對我的口味,不過也清光了泰式鳯 爪 $30酸酸辣辣的鳯爪,雪得夠凍,調味也足,十分開胃清光光每人飽至不能了,價格不貴,可以一試
位於元朗的新記煲仔雞粥,是一間受歡迎的餐廳

大約7點半,門外大排人龍,需等一段時間
貴妃雞粉腸粥$49

貴妃雞是餐廳招牌,因此一試
雞粥綿滑,帶點黏性,滑溜入味

貴妃雞肉質嫩滑,粥底熱辣辣鮮甜,味道不錯
鮮味蠔仔粥$40

媽媽點的蠔仔粥蠔仔量甚多,每口粥都能吃到蠔仔
十分足料。粥底帶濃濃蠔味,個人較喜愛雞粥,因為較為鮮味
乾炒牛河$48

看到不少人點牛河,齋吃粥不吃點炒粉麵又點會飽呢

牛肉如滑蛋牛肉的鮮嫩軟身,沾上辣醬更惹味哦
瑤柱銀芽腸粉$30

看到是原創,所以忍不住點了一份
原本以為只有瑤柱,想不到銀芽份量驚人

腸粉只有銀芽味道,不太對我的口味,不過也清光了
泰式鳯 爪 $30

酸酸辣辣的鳯爪,雪得夠凍,調味也足
,十分開胃

清光光每人飽至不能了,價格不貴,可以一試
2016-10-15
3K
2016-10-15 97 views
口淡淡想食下粥,黎到粥舖,點知bb車唔比入,bb瞓左無理由抱醒佢,咁唯有轉外賣啦,買了兩個粥,見雞好靚又買左半邊,埋單150,ok啦。分兩袋包,中間夾了紙皮,掛係bb車上都無打瀉。買了魚腩粥 ($25) 同豬潤粥 ($25)滿滿一碗一碗入面好多魚腩,好滑好鮮甜,啖啖肉無骨喎,啱哂我呢啲懶人,粥底亦很綿很香。豬潤粥一打開盒已聞到香噴噴大大塊豬潤,薄切,唔怕淕唔熟啦,一碗入面又係好多豬潤,大大小小有十塊倒,抵食喎,自己煲粥咁麻煩,落街買一碗方便又快捷。雞好靚買左半邊 ($100),口淡淡無乜胃口,食左兩件淨返留聽日加餸。本來覺得半邊雞要100蚊幾貴,但咁靚雞,無泵水㗎,都真係幾抵食。雞十分嫩滑,皮下脂肪不多,雞皮雞肉雞骨都入哂味,肉多,骨唔硬,好正。仲有最正嘅薑蔥蓉,比左一大包,good good good!啲雞咁正,下次食雞粥試下先。
分兩袋包,中間夾了紙皮,掛係bb車上都無打瀉。
買了魚腩粥 ($25) 同豬潤粥 ($25)
滿滿一碗
豬潤粥一打開盒已聞到香噴噴

啲雞咁正,下次食雞粥試下先。
2016-10-15
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$75 (Dinner)
2016-10-13 183 views
秋意日濃,今日同朋友入左元朗郊外搵紅葉蹤影,屬於地頭蟲嘅佢仲順便帶我嚟呢度食雞粥,實在好啱呢種涼涼地嘅天氣。既然朋友係熟客仔,我就唔多畀意見喇,一於任佢發辦啦!首先呢個蜆介鯪魚球咬落彈牙,結實唔鬆散,好香口,本身好怕佢會腥,好彩無咋~外酥內軟,配埋蜆介醬嚟吃,實在係絕配。之後上枱嘅係蝦米腸粉,一樣好簡單嘅食物,反而最睇到功架,有時越簡單嘅嘢反而越難整得好食~呢度既手拉腸粉香滑、新鮮、 可口,係咁意點少少豉油已經好好味。終於輪到主角出場喇:雞粥!熱騰騰出晒煙咁,火喉夠好入味,清甜鮮香,配埋滑嫩嘅雞肉,簡直係秋天滋補佳品。

雞粥
2016-10-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
雞粥
2016-10-12 164 views
今晚成班波友打完波,就拉大隊嚟左呢度食招牌雞粥做宵夜,之前嚟過食都係成間舖坐滿人,今晚雖然係閒日,一樣打爆,好在喺門口吹水十幾分鐘就有位。大部份人都係點雞粥,我就嚟個兩溝──豬潤雞粥,因為都幾餓,所以想食多D配料。好多人都知佢哋嘅雞粥係用貴妃雞嚟煲,呢個就係佢嘅賣點,就係佢成日爆棚嘅原因。貴妃雞食落特別香滑,雞味重,加埋豬潤,成煲粥勁多料,用砂煲盛載感覺好有風味,個粥底好綿好入味,吸晒食材嘅精華。呢排成日夜訓,所以追加左杯七喜龍眼冰下吓火,平時齋飲龍眼冰會覺得太甜,原來撞埋七喜個味道又幾特別喎,可以話係加倍透心涼,正!
七喜龍眼冰
2016-10-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Last Night Supper)
七喜龍眼冰
2016-09-29 590 views
約了好友舊學生見見面吹吹水。她是新界人,所以小弟亦要收工後攀山踄水地走到大西北那邊去,算是遷就她一下啦....和她同是不拘小節的人,食街坊地痞嘢就最合我倆的心意。元朗一帶儘管近年可找到越來越多走高格調的西餐廳,但最草根最街坊的小食肆,數量仍是有相當的。位處於食店林立的又新街的"新記",便是其中的一例....價錢,一如預計中十分相亷抵食。兩個人豪氣地一口氣叫了四五樣東西,食到飽撐著肚皮每人都花不了一百大洋....食物,基本上可以用包羅萬有來形容 ---- 各式各類的粥粉麵飯、開胃及惹味小食,甚至乎小炒小菜也一應俱全。只要是您想吃的地道小吃或小菜,在這兩小版的餐牌上都可找得到....將近踏入十月,天氣仍然熱。和好友各來一杯凍飲。相形之下似乎我那杯泰式青檸冰看來較為討好 (起碼在顏色上睇落就是),呷落果然亦一如所想,青檸冰入口濃郁酸度恰可,冰凍度亦相當夠能起解渴解膩的作用....店名稱之作煲仔雞粥,很自然這定是店自慢之作。但我這個人很奇怪,不知何解在出街吃時是不太喜歡吃白切雞一類的物事,就連放在粥內的雞件亦沒有例外。故此今天晚上擺在我倆面前的,就是一煲料豐味足的海鮮粥....叫老友幫手用勺撈

叫老友幫手用勺撈一撈,蝦隻、斑塊、蟹及帶子全塞在煲內。論品質大都屬中上水平,蝦雖小只但不太見有霉味;蟹肉不見削身而且還有不少呈橙紅色,入口甘香的蟹膏;雪白的斑塊腥氣不重;帶子並不是那種半透明味不鮮的超市貨,咬下去蠻實淨之餘甜度仍是存在的.....
但最令我激賞的,便是那綿滑到跡近起膠,極度黏身的和味粥底。這可是小弟近年來吃過其一最綿的粥底....

有粥,自然就要叫些東西來相配。其中的好朋友,當然是腸粉加炒河了....
蠻多人說過這兒的布拉腸粉很滑,小弟倒覺不太感受到。但這碟腸粉的好處是足料,蔥花及蝦米量都多得舖天蓋地,食起來香與鮮味自是提高了不少。豉油調味有點甜,和腸粉的米香夾起來是頗匹配的....

炒河粉並不是普通的銀芽炒河而是下了豬潤以及牛肉的,材料甚豐富....
粉條上色均勻而調味也沒所料般重,所用的醬油甜甜哋的甚合吾意;熱騰騰的即炒即上桌鑊氣自然足;豬潤醃色足爽度出奇地夠苦味雖存但不太過份,屬可接受的水平;牛肉相形之下是較弱的一環,是有用粉喇過的痕跡....

噢....差點忘記作為惹味小食類的椒鹽魷魚鬚。一睇其賣相便知不太差吧....
最怕那種粉極厚尺寸如棉襖的魷魚鬚,這裡做出來的是粉薄的更合我意。魷魚的醃味非常濃厚用來配啤酒吃完全是perfect (可惜今天晚上沒酒喝);質感上頗為軟熟帶丁點的韌勁,很好....

尤如狂風掃落葉的吃了一輪,最後令人吃驚地吃得不剩一點兒菜,我倆的食力確實不客小覤....
$100 (Dinner)
2016-09-26 198 views
日日咁熱食唔落飯,最岩食都係腸粉呢啲小食~ 尋晚阿媽話最緊要有野比佢食,見到新記係正我地隔離,又未食過,見到啲腸粉拉得幾靚,所以想試下。腸粉真係幾滑,而且非常完整冇爛一條過,但係蝦米實左太鹹,我食左半碟就冇食啦🙁下次唔叫蝦米叫帶子腸粉,應該唔會鹹掛🤔皮蛋瘦肉粥煲得軟綿👍皮蛋瘦肉都好多料~粥鋪有炸乳鴿食,估佢唔到~ 全晚阿媽應該最鐘意食就係佢,即叫即炸,乳鴿啖啖肉,皮薄香脆。龍眼青檸7喜梳打冰青檸味欠奉,一開頭飲都有7喜味,但飲到尾聲時已經同普通水冇分別,呢度野食係好過野飲如果就今餐比較。
皮蛋瘦肉粥煲得軟綿👍皮蛋瘦肉都好多料~
Type of Meal
Dinner
2016-09-21 383 views
半年後再臨又新街,變樣了!食街上的食肆是更催向完美,有獨賣爆谷的小店,又看見有港式連鎖韓國料理小店,林林總總目不暇及。我們吃過從台灣來的肉焿湯後,再沿路遇見一間出名賣雞粥的排隊店。被侍應生招呼坐下,再拿起那印得密麻麻的餐牌來讀......當然要點店家出名的貴妃雞粥,從貼在牆上的舊報導介紹説,雞粥是由浸雞湯熬煲而成,而浸雞湯内的料是包括有瑤柱、蝦米等十多種材料。貴妃雞粥 $45個人最怕吃雞粥、魚粥,不是不喜歡吃,只是怕熱力太猛會令雞肉魚肉轉粗嚡,因此第一時間吃件雞,雞肉是真的好吃,滑嫩肉之餘是帶鹹味,雞皮厚而吸收了浸雞湯精華。一碗粥内有雞胸有雞髀肉,給予得平均。雞粥泛黄,明顯是有黄油在粥内,吃着是有雞的鹹鮮味,粥底的米已經爆開但質地又不是很稠的様子,應該有加白粥進雞粥裏調稀調輕味道。蒜泥汁脆皮豆腐 $25看外形應該是布包豆腐,豆味重,豆腐質地結實,「脆皮」應該是剛剛炸起時的事了。廚房內掛起一隻隻肥雞,好想吃喔!味道 3.5環境 3服務 3衛生 3.5抵食 3.5
侍應生招呼坐下,再拿起那印得密麻麻的餐牌來讀......
貴妃雞粥 $45

蒜泥汁脆皮豆腐 $25

廚房內掛起一隻隻肥雞,好想吃喔!

味道 3.5

環境 3

服務 3

衛生 3.5

抵食 3.5
$70 (Other)
  • 貴妃雞粥
2016-08-09 446 views
又新街探奇,打冷、餃子、點心、拉麵都吃過,這次來吃中式小菜店。粥、腸粉、炒麵、小吃,甚麼都有。人流不算太多,這一間店子以便宜為主打。大家可以大點任點,隨心喜歡叫小食,因為細細碟,很難吃得飽,三個人隨隨便便都點了五碟。蒜泥沙青原來這個「沙青」,其實只是沙葛跟青瓜切粒😑,說得會一粒都不足一厘米成一厘米,非常之小粒,小得要用匙羹盛起來才能吃到,汁較濃,小粒挺爽口,但味太濃本人不太喜。冰鎮鴨片,這碟名叫鴨片,但是我沒有感到吃到什麼肉類的味道,只覺得冷凍非常,沒有肉的鮮味,幸好不太痴牙。炸大腸,也不是處理得非常之乾淨,雖然外皮開始香脆,但是中間的肥膏多,全部吃下,不太健康,難免要將部份肥到除去,才能吃下。生腸海哲,這一款生腸海蜇其實真是非常之普通,或者可以稱得上是難吃,因為那種醃醬怪怪的,令到生腸都沒有爽脆的感覺,只覺很硬;海蜇也醃了,而夠爽口彈牙。帶子豬雜炒麵三四顆帶子,跟普通豬雜炒麵的分別就只是多了三四顆帶子,也不算十分美味,剛好但非常韌。麵條是幼面條,應該是豉油王炒麵那種,不算是非常之林,仍然有一點兒咬口,但是越食越底的時候,就感到底下非常之油膩。凍飲也普通,未算出色,龍眼冰有點青色素,點

蒜泥沙青
原來這個
但味太濃本人不太喜。
冰鎮鴨片,這碟名叫鴨片,但是我沒有感到吃到什麼肉類的味道
,只覺得冷凍非常,沒有肉的鮮味,幸好不太痴牙。
炸大腸,也不是處理得非常之乾淨

帶子豬雜炒麵
,剛好但非常韌

,但是越食越底的時候,就感到底下非常之油膩
凍飲也普通,未算出色,龍眼冰有點青色素
,點了才知道中伏;
鴛鴦確有兩種味道,也未至於淡味或難喝,但十多元的飲料不好喝,倒不如叫款小食更好

$80 (Dinner)
2015-12-27 1071 views
元朗區充滿地道美食,喜愛粥粉麵雜糧的我,選擇之多,足以讓我每次也找到新的嘗試。早前試過元朗區一家粥店,這回再到他對面那一家他粥店作新試探。「新記」不是日間營業,每天大概下午六時才開門,我們經一輪購物、飲食和四處閒逛後才折返。六時多已有客人在用膳。裝潢地道,小方檯圓凳排列整齊,燈光明亮,環境整潔,牆壁貼滿了菜式的彩條,電視在播放中,每當大廚開鑊,哄哄的爐聲必吼叫幾下,從狹蓬中下亦可隠見爐火的紅光,一切洋溢著不折不扣的本土味道!由於肚子仍有飽意,於是將視線集中在粥品及腸粉上。馳名貴妃雞粥是「新記」的重點推介,不過另外的推介如泥鯭、海鮮和田雞也是同樣吸引。馳名貴妃雞粥以煲仔盛載,粥底色澤偏白、粥感流暢不稠、隱見爆開米花;入口隨即嚐到貴妃雞之鮮、甜味則不重,整體感覺不錯,顯出大廚有用心製作,但若能以砂鍋生滾,相信會更加滋味!腸粉中,蝦米腸是我最喜歡的。「新記」的腸粉皮較一般柔軟、富有淡淡米香,相信米漿中米的比重來得較均真。豉油鹹甜也調得適中,略嫌蝦米未夠鹹香,吊不出鮮香來。論蝦米腸來說,「新記」做得比一般粥店有水準,不過仍有進步的空間。這趟嘗試不多,未能全面分析,期待下回「新記」可為我們帶來的

馳名貴妃雞粥

蝦米腸粉

這趟嘗試不多,未能全面分析,期待下回「新記」可為我們帶來的驚喜!
「新記」不只供應粥品、腸粉,其實還有多款如蒜蓉炒螺肉、四川麻辣鵝腎、炸大腸、海蜇八爪魚等小食,還有小炒和碟頭飯,口味百搭,不管一家大小,又或知己良朋,來個地道風味也不錯,其實舊味兒也可在新面貌的發展中並存,方能展現一個城市的個性與魅力!

2015-12-13
$30 (Dinner)
2015-11-12 809 views
我好早訓,所以搬左入元朗成十個月都冇試過元朗幾出名下嘅宵夜,撞啱今晚喺深圳返到香港成十二点,走去又新街附近即係新B仔涼粉條街睇下有乜好野食。行嚟行去,發覺呢間叫新記煲仔雞粥幾多人幫趁,走入去食碗粥消夜先!個人覺得呢度係主打宵夜嘅!食物設計及份量都好符合夜貓子嘅需要; 粥同腸粉有大量選擇,呢兩種食品容易消化,適合夜晚食,另外亦有好多不同選擇嘅小食,適合夜晚鍾意飲番兩杯嘅朋友。𥄫倒樣叫做海鮮粥嘅野話特價HK$58, 隔離枱有叫,望落唔錯,叫番個先!淨食粥寡啲,叫多個蝦米腸送粥。海鮮粥 HK$58嘩,料多到呢!成隻水蟹掉左落去滾粥,另外有兩三料帶子、五六隻蝦同埋三四塊班片,正所謂唔打得都睇得,純講賣相份量,贏哂!先食粥,好甜,講真放咁多料去煲咁細煲粥,唔甜就真係妖異啦!粥底亦係非常軟滑香綿,估計用左珍珠米同泰國米兩溝煲成,泰國米有香味,而珍珠米較綿滑,兩樣加埋啱啱好!蟹、蝦同班片都新鮮甜美,但帶子就一般,應該加左疏打粉,冇哂味。不過成煲粥計,我好滿意。葱花粥米腸 HK$17看賣相一般,絶對係預早拉定嘅,夾起唔會散。食舊先,粉唔太爽但滑漏,蝦米靚兼冇乜沙,葱份量多,提升了整體味道,如果係即拉嘅

海鮮粥 HK$58
海鮮粥

葱花粥米腸 HK$17
看賣相一般,絶對係預早拉定嘅,夾起唔會散。食舊先,粉唔太爽但滑漏,蝦米靚兼冇乜沙,葱份量多,提升了整體味道,如果係即拉嘅就會更好味!

呢度粥底相當唔錯,揾次encore ,試埋佢地啲小食同埋小炒先!
2015-11-16
$75 (Last Night Supper)
海鮮粥