2024-04-10 49 views
今晚同亞哥兩個人去到佐敦,上去街市頂層,就有幾間熟食店。听闻这里的小炒很好食,所以我们叫了椒盐九肚鱼拼鮮鱿,又叫多个鲍鱼鸡煲两个人食。两个餸都好入味,而且份量十足。

2024-04-09 47 views
今日我同男友黎到呢度,我哋揀咗豉汁蒸白蟮,黑椒薯仔牛柳粒同埋苦瓜炒蛋。豉汁蒸白蟮簡直係我再次幫襯既主要原因,呢度嘅白蟮每次都即叫即蒸,白蟮直徑粗大,食得出係即日嚟貨嘅海鮮,夠哂新鮮,肉質更加唔洗講,鮮甜肉滑,皮有咬口,推介大家一定要嚟試下👍👍👍黑椒薯仔牛柳粒香港經典大排檔必點菜就係呢個,牛柳粒夠鑊氣夠香,用大量黑椒調味下更惹味,經炸過既薯仔十分脆。苦瓜炒蛋炒蛋量非常多,苦瓜有苦味但係勝在清甜既苦,夾住炒蛋嚟食恰到好處,食落感覺健康頗清新,對食得多煎炸野既我清一清毒素都唔錯。📍前往餐廳方法:1.高鐵-西九龍站C出口 往佐敦方向走10分鐘行過對面廣東道再過埋九龍佐治五世紀公園前行5分鐘即到2.港鐵柯士甸站F出口 向佐敦方向行4分鐘

豉汁蒸白蟮

黑椒薯仔牛柳粒

苦瓜炒蛋
炒蛋量非常多,苦瓜有苦味但係勝在清甜既苦,夾住炒蛋

📍前往餐廳方法:
1.高鐵-西九龍站C出口 往佐敦方向走10分

行過對面廣東道再過埋九龍佐治五世紀公園前行5分鐘即到
2.港鐵柯士甸站F出口 向佐敦方向行4分鐘
2024-03-26
Type of Meal
Dinner
新肥泉海鮮大排檔喺官涌市政大廈2樓熟食中心,唔好諗住佢雖然係喺街市,但係好乾淨整潔。他們注重衛生,提供即棄枱布,確保每位客人都能享受乾淨的用餐環境。經過咁多間大排檔,都係覺得呢間最乾淨企理,所以就坐低咗。海鹽香煎雪花和牛粒:嫩滑的和牛粒經過香煎,外酥內嫩,入口即溶多汁,灑淋上海鹽增添層次,口感豐富。不過記得一定要即刻食,凍咗少少嘅話已經即刻冇咁好食啦。醬皇燒生蠔:醬皇香氣四溢,爆炒咗嘅蠔十分夠味。好粒粒都好大隻,口感鮮嫩多汁。西蘭花炒花姿片:清脆的西蘭花與花姿片完美搭配,西蘭花爽口,花枝片爽滑,爽口的口感和營養豐富的蔬菜結合。大排檔嗰一浸鑊氣,屋企真係點煮都煮唔到。黃金茄子:外皮炸至金黃酥脆,內裡綿密滑嫩,茄子的天然甜味與香脆外皮形成完美對比。鹹蛋黃亦都好夠,送啤酒一流。❇️總結❇️新肥泉好先進,用QR code用app下單。我同朋友一路傾偈,傾偈傾到點菜之後唔記得咗下單。🥶傾偈傾咗半個鐘,侍應竟然一啲都冇催我哋要快啲下單,侍應在招待客人友善和熱情迎接客人,一啲都唔似其他嘅「港式」大排檔。無論是忙碌的晚上或悠閒的午後,新肥泉大排檔都能提供舒適和溫馨的用餐體驗,喺品嚐美味的食物嘅同時,感受到

❇️總結❇️
無論是忙碌的晚上或悠閒的午後,新肥泉大排檔都能提供舒適和溫馨的用餐體驗,喺品嚐美味的食物嘅同時,感受到良好的服務態度。👍🏻
2024-04-02 3312 views
行完尖沙咀,想食小炒,考慮過性價比後,都係要返黎新肥泉👩🏼‍🍳就係#官涌熟食中心,主推海鮮、小炒,鑊氣之選,熟食中心黎講乾淨企理,好大好闊落既,大排檔梗係啤啤佢,首推烏蘇🍺飲住揀肥泉小炒皇,上枱就知有料,好豐富,鑊氣十足😮‍💨蝦同魷魚炒得好香好出味,相當唔錯既小炒皇 份量亦好足👍🏻 邪惡黃金大蝦😍超香咸蛋黃香,掛晒係啲蝦球上面,啲蝦球多到,十幾廿粒,肉質好彈好爽,非常好味🤤一個好好既邪惡體驗😈涼瓜豉蒜炒牛仔肉,見到豆豉同涼瓜就想叫,炒得好入味,牛仔肉肉質好嫩滑,涼瓜好惹味🙀一啲都唔油,充滿醬汁,䜴蒜就係正🙌🏻古法蒸游水大桂花魚,依家唔係咁易食到游水桂花,生劏,好大條上枱,原碟蒸,肉質又鮮又彈,好好肉,魚背可以整魚扒🐠古法本身係肉絲,但佢係好厚既豬頸肉☺️醬汁勁好味,超出眾既蒸桂花🌼係想念既味道🩵要新鮮有新鮮,要鑊氣有鑊氣,要邪惡有邪惡🥳鍾意食小炒既話,新肥泉真係無得輸😎

2024-04-02 100 views
悠長假期誠意大排檔! 屋企人或者朋友聚餐一流, 小炒控必試☺️⭐️⭐️新肥泉海鮮大排檔⭐️⭐️佐敦名店, 有地膽朋友介紹呢間大排檔加持, 仲話有得任食! 抵食又好味其實香港選擇都好多! 😚 有唔同既價錢既menu, 原來真係一個價錢, 任叫, 碟碟都大大碟, 飲品又可以任叫(仲叫啤酒添!)玩法係所有鑊氣小炒$288, 連埋海鮮類就$488 (以海鮮嚟講好抵), 基本上你諗到嘅廣東小菜全部都有, 海鮮仲要有蟶子!! 真係滿分😆我哋成功試咗樣6嘢 (下次會再努力啲試埋其他!): 黑椒牛柳粒 9.5/10豆腐火腩煲 10/10沙嗲肥牛粉絲煲9/10韭黃炒滑蛋 8/10黑松露帶子炒飯9/10 濃湯海味白菜仔 9/10仲有好多, 望落去樣樣都好好食, 我自己有私心推介豆腐火腩煲, 火腩好足料炆得好冧, 豆腐好入味☺️☺️建議食黑椒牛柳粒做前菜, 因為煮得快上菜先 同埋好出色, 夠鑊氣, 又保留到肉質夠嫩滑好多都係一大班人聚餐, 氣氛好好, 有啤酒汽水, 每個人張枱都係滿滿有好多碟 ☺️
悠長假期誠意大排檔!
屋企人或者朋友聚餐一流, 小炒控必試☺️

⭐️⭐️新肥泉海鮮大排檔⭐️⭐️

我哋成功試咗樣6嘢 (下次會再努力啲試埋其他!):
黑椒牛柳粒 9.5/10

豆腐火腩煲 10/10

沙嗲肥牛粉絲煲9/10

韭黃炒滑蛋 8/10

黑松露帶子炒飯9/10

濃湯海味白菜仔 9/10

建議食黑椒牛柳粒做前菜, 因為煮得快上菜先
同埋好出色, 夠鑊氣, 又保留到肉質夠嫩滑

2024-04-01 69 views
第一次喺熟食市場裏面食大排檔,完全係有另一番風味,嗌翻幾杯小麥果汁一流!!!#可惜我唔飲見呢度有得任食小炒,C9仔心態就嗌左,可以食多幾樣,hahaha。雖然係任食,不過餐廳主張唔好浪費,每次只可以嗌四道菜,食完一道菜再嗌下一道。欣賞!小菜味道整體都唔錯,本來以為任食會Hea,但上菜時鑊氣好夠,食材新鮮。大推 #bb乳鴿 好酥脆好嫩口好入味!!!2個人些牙1隻啱啱好。除左任食小炒,仲可以任食火鍋🍲環境夠接地氣,不過無冷氣,夏天就要滴住汗食啦。
第一次喺熟食市場裏面食

2024-03-30 98 views
新肥泉海鮮大排檔(佐敦)地址:佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心講到港式小炒,最推介既係依間新肥泉海鮮大排檔,所有材料都係新鮮,所有小炒都係即叫即炒,好有鑊氣,每樣餸都勁惹味,送飯一流!😍😍真係碟碟餸都好鍾意呀!今次同屋企人黎食,少少地叫咗四個餸😋豬潤啫啫鮮雞煲 $128勁有鑊氣既啫啫鮮雞煲!每舊雞既肉質都好滑好冧好香!而且份量都夠一家人食!性價比高呀可愛BB鴿一隻 $52擺盤都好有心思,係擺到一隻BB鴿出黎!燒得好香,令人好開胃黑椒薯仔牛柳粒 $138個人最愛薯仔牛柳粒,薯仔炒到有焦香味,食落甜甜地,牛柳粒切到大小啱啱好,易入口,好好味!西蘭花炒花姿片 $118西蘭花舊舊都好大!面頭有花姿片,食落好滑,好易咬口,再有口感👍👍總括而言,餐廳好有香港80,90年代大排檔風味!真正既香港地道小菜👍食幾多次都唔厭呀!
新肥泉海鮮大排檔(佐敦)
地址:佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

豬潤啫啫鮮雞煲 $128

可愛BB鴿一隻 $52
擺盤都好有心思,係擺到一隻BB鴿出黎!燒得好香,令人好開胃

黑椒薯仔牛柳粒 $138

西蘭花炒花姿片 $118
西蘭花舊舊都好大!面頭有花姿片,食落好滑,好易咬口,再
有口感👍👍

2024-03-29 36 views
📍新肥泉海鮮大排檔 ⭐️90分鐘任食大排檔任食邊爐、自助餐就聽得多,估唔到大排檔都有放題🤩正呀!平時叫幾碟小炒都成千蚊~呢度任食先至係每位$288~食完飽到上心口🤣即刻話俾你聽邊啲抵食,好食,咁大家可以食到回本😤小食✨ 可愛BB鴿一隻 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢一個真係大推,起碼每人要叫一隻!佢一齊其實好細,好後悔嗰陣時淨係share咗一隻🥹真係燒得又香又好食!🤤雞✨ 蔥油霸王雞 半隻 👍🏻👍🏻👍🏻呢一隻雞整得好香滑,隻雞加埋啲蔥油香超級正!隻雞真係好大隻,足料!🤤另外我仲偷雞叫佢比多碟沙薑我哋,可以順便試埋沙薑雞🤣小炒✨ 豉油皇新鮮鵝腸 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻推推推!出面好少見,而且佢整得好爽口!我知道有啲人唔食內臟,不過呢一個鵝腸係完全冇內臟味!😋值得一試砂鍋煲✨ 沙爹金菇肥牛煲 👍🏻👍🏻呢一個嘅沙嗲味超級香濃~去入邊嘅粉絲吸晒啲汁好惹味!不過佢入邊嘅粉絲有啲多🤣任食黎講就唔算好抵食,食完呢個我已經7成飽左🙈牛✨ 通菜炒牛仔肉👍🏻👍🏻👍🏻點都要叫番個菜嚟食下~呢一個肉片比較軟身,肉汁鎖住咗喺入面!再加埋通菜😋✨ 京蔥炒牛柏菜👍🏻👍🏻呢一個入面嘅蔥比較多,牛柏葉比較少!但係都好惹味😊👍🏻👍🏻👍🏻👍
📍新肥泉海鮮大排檔 ⭐️90分鐘任食大排檔

砂鍋煲
✨ 沙爹金菇肥牛煲 👍🏻👍🏻

✨ 通菜炒牛仔肉👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 京蔥炒牛柏菜👍🏻👍🏻

呢一個入面嘅蔥比較多,牛柏葉比較少!但係都好惹味😊

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
2024-03-28 60 views
周二,我和太太下班後,約定在佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心的新肥泉海鮮大排檔品嚐一番美味的小炒美食。這是一個我們常去的地方,因為這裡的菜色豐富多樣,味道夠鑊氣又地道。我們先點了一份惹味薑蔥魚卜煲~$148,這道菜是他們的招牌之一,魚肉鮮嫩多汁,搭配薑蔥的香氣,讓人胃口大開。接著,我們又點了一份豬潤啫啫鮮雞煲~$128。這道菜的特點是豬潤和雞肉的結合,雞肉鮮嫩多汁,豬潤入口即化。我們還點了一份星洲炒米粉~$98,米粉經過獨特的炒製,入口韌中帶軟,配料豐富,用上义燒及中蝦等味道鮮美。我們再點了一隻紅燒乳鴿~$52,外皮金黃酥脆,鴿肉鮮嫩多汁,吃起來非常美味。飲品方面,我們點了兩枝可樂,每枝價格是10元。我們兩人享受了地道鑊氣十足的大排檔美食,用文字留下愉快經歷。

飲品方面,我們點了兩枝可樂,每枝價格是10元。

• 豬潤啫啫鮮雞煲
有風味嘅大牌檔買少見少,有啲一搬咗舖頭之後就食唔翻嗰種味道,或者係食唔翻嗰種感覺。不過真係估你唔到,宜家連大牌檔都搞埋放題,一大班人想大魚大肉嘅話,介紹你哋去呢間新肥泉海鮮大牌檔!佐敦地鐵站C出口行4分鐘就到套餐有三種:全部限時90分鐘Set A 🔶$288 (小炒+煲仔)Set A+B ⭐️$388 A+(火鍋+麻辣水煮)Set A+B+C💎$488 A+B+(生猛海鮮)因為set A都已經有唔少選擇(超過70款菜式)所以揀咗A 叫咗🐔 辣子雞半隻 👍🏻🥩 黑椒牛仔骨🕊️ 炸BB乳鴿🧆 肥泉小炒皇👍🏻🐚 麻辣嗦螺👍🏻⭐️辣子雞用咗勁多辣椒同埋炸蒜頭去炒, 好惹味食得辣嘅要試吓,雞肉又唔會韌!愛辣愛飲酒必叫!⭐️牛仔骨都幾大份,黑椒汁包著晒啲牛肉同埋青椒🫑 ⭐️乳鴿炸得香脆 ⭐️小炒皇大份又好食😋韮菜爽口 ⭐️最尾叫個麻辣嗦螺,辣到一個點,食完個嘴麻痹之外仲有啲攰,因為係咁瘋狂咁吸啲螺肉出嚟,不過真係幾好食😋!總結:樣樣餸都好大份,去之前記得要留肚,菜式鑊氣夠!配埋環境真係食到有大牌檔風味👍🏻#新肥泉 #大牌檔 #海鮮 #香港人 #佐敦美食#香港美食 #打邊爐 #小菜 #火鍋 #任食#f

套餐有三種:全部限時90分鐘
Set A 🔶$288 (小炒+煲仔)
Set A+B ⭐️$388 A+(火鍋+麻辣水煮)
Set A+B+C💎$488 A+B+(生猛海鮮)

🐔 辣子雞半隻 👍🏻

#新肥泉 #大牌檔 #海鮮 #香港人 #佐敦美食
#香港美食 #打邊爐 #小菜 #火鍋 #任食
#foodiehk #foodie #delicious
#hungerforfood #Jordanfood
#hotpot #cantonfood #お勧めします #グルメ #おいしい料 #香港の食べ放題

BB  乳鴿
2024-03-19
$288 (Dinner)
辣子雞
麻辣嗦螺
BB  乳鴿
在西九高鐵站回到香港,剛好晚餐時間,之前吃過非常出色官涌街新肥泉大排檔,再想回味一次,由高鐵站行過去四至5分鐘,諗起超有鑊氣嘅美食,立即動身店名/Shop Name:新肥泉大排檔地址/ Adresss: 敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心種類/Type:中式/小炒/大排檔推介/Recommend:薑蔥生蠔煲,酥炸黃金蝦球, 肥泉小炒王人均價錢:250店舖環境:熟食中心的大排檔交通: 佐敦地鐵站C2出口行4分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️上次吃過的超級好吃,回味無窮,今次encore薑蔥生蠔168薑蔥生蠔煲超有鑊氣,豪吸收了薑蔥的味道,鮮甜軟滑的蠔和薑蔥的味道相得益彰酥炸黃金蝦球168記憶中的美味,外表金黃酥脆的鹹蛋黃,甘香誘人,內裏的蝦球爽口彈牙鮮甜,簡直是絕配肥泉小炒王118這個小炒王就睇得出師傅嘅功力,非常之有鑊氣,蝦乾魷魚鬚菜譜炒到剛剛好,香氣四溢韭菜花炒圓仍然是爽甜嫩綠,師傅控制得非常好
店名/Shop Name:新肥泉大排檔
種類/Type:中式/小炒/大排檔
人均價錢:250
店舖環境:熟食中心的大排檔
交通: 佐敦地鐵站C2出口行4分鐘
上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

上次吃過的超級好吃,回味無窮,今次encore

薑蔥生蠔168
薑蔥生蠔煲超有鑊氣,豪吸收了薑蔥的味道,
鮮甜軟滑的蠔和薑蔥的味道相得益彰

酥炸黃金蝦球168

肥泉小炒王118

2024-03-23 68 views
今日放工後去咗間大排檔食晚飯,朋友話呢度有個90分鐘任飲任食放題,$288/388/488,大排檔放題真係第一次聽,一開始以為90分鐘唔夠食,點知食到60嘅時候其實都已經覺得好飽😂每人每次可以叫兩碟,我哋總共食咗10幾碟到啦,豬牛雞菜湯飲品,款式都真係幾多,淨係牛都已經有10幾款,Menu講明話無論人數有幾多都會以例牌份量上,所以越多人食越可以試到唔同嘅款式,兩個人就單點抵啲🤔我最鍾意食蕃茄薯仔魚雲湯,湯底好清甜,而且入邊嘅配料都好多,又解渴,不過飲完都幾飽㗎,因為一碗都真係唔少。第二個就係牛仔骨,未見過牛仔嘅份量可以咁多,出邊都係多菜少肉,單點嘅話性價比好高,牛肉好嫩,冇牙都食到,調味都唔錯,加碗白飯撈埋一齊就啱啱好。

2024-03-23 55 views
朋友帶我們到佐敦的新肥泉海鮮大排檔晚飯。位於官涌市政大樓熟食中心2樓,這裏靜中帶旺,能感受到滿滿的興奮氛圍,看到很多食客都是和朋友或親友來到這𥚃大吃大喝🍺🥬濃滾燙海味青菜煲:一上枱熱辣辣,充滿了海鮮的鮮味,味道清甜可口。🦑酥炸墨魚餅:這道菜是我們的最愛,外脆內嫩,帶著淡淡的墨魚味,令人回味無窮。🥢肥泉小炒王:是一道可口的小菜,搭配著大口啜食真是美味無窮。🍚鮮蝦叉燒飯:炒得香口,每一口都充滿了幸福感和滿足感。

🍚鮮蝦叉燒飯:炒得香口,每一口都充滿了幸福感和滿足感。

2024-03-23 2258 views
上一份工作雖然只待了一個星期,但最感恩就是結識了一班超棒的妹妹同事!即使大家都已經各奔前程我們還是保持聯繫哦~ 前陣子更相約去到一間大排檔吃晚餐聚舊聊天呢!黃金四季豆 $95以鹹蛋黃入饌的真的很難抗拒!店家這個黃金四季豆外層金黃酥脆,鹹蛋黃份量剛好,又香又鹹又惹味的鹹蛋黃漿完美的包裹著每一條新鮮的四季豆,好吃得停不了口椒鹽九肚魚 $95同樣屬於「惹味擔當」還有椒鹽九肚魚!外層的椒鹽調味炸得酥脆,而內裡的九肚魚則保持著嫩滑的口感,每一口都散發著椒鹽的香氣,九肚魚的大小適中方便入口,魚肉也很多,單吃或配飯吃也很搭呀~薑蔥生蠔煲 $148想吃海鮮的話不妨試試這道薑蔥生蠔煲!香氣很好賣相更是會令人食指大動~ 新鮮的生蠔用上薑片跟蔥段爆炒再炆製,就算煮上一段時間再上菜,生蠔依然保持著彈牙的口感而且size不少,入口蠔味濃郁還帶幾分薑蔥的香氣,每一口都充滿了海洋的鮮味!黑椒薯仔牛柳粒 $113應該是來大排檔其中一款必點人氣小菜吧!嫩嫩的牛柳粒搭配著軟綿的薯仔,濃郁的黑椒醬汁包裹著牛肉的鮮香,口感跟味道同樣出色豐富,要一讚牛柳粒炒得恰到好處不會老,這個很好吃!翡翠帶子蛋白炒飯 $86上面幾款都是味道
黃金四季豆 $95
椒鹽九肚魚 $95
薑蔥生蠔煲 $148
黑椒薯仔牛柳粒 $113
翡翠帶子蛋白炒飯 $86
上面幾款都是味道比較重的菜色,就點來一份相對清淡又飽肚的翡翠帶子蛋白炒飯~ 份量很多,帶子的份量也同樣地多!鮮嫩的帶子、蛋白搭配著蔬菜白飯大火翻炒,很有鑊氣香味也很好,只是好像有點加入很多鹽巴的感覺,偏鹹了一點
店家在佐敦的熟食中心開業,地方超大的也有很多位置,裝潢欠奉就是地道的港產大排檔風格,有潔癖的朋友應該不太會習慣來這個地方用膳吧!不過這店看起來就是衛生潔淨啊~ 到訪當晚人流不算多只有十多檯客人,始終這地段實在有太多美食加上地理位置有點差,客源也會受到影響!服務比想像中好,下單也是即時製作,三數分鐘就可以上菜了超快的~ 味道方面其實不錯非常有大排檔的那種鑊氣火味,份量十足價錢又不會太昂貴,幾個女生吃這幾款已經快要撐爆肚皮了!而且價格親民,多人來多試幾款所花的費用又不會太重,可惜我們吃不了太多不然就來吃店家推出的吃到飽系列了
2024-03-03
2024-03-22 49 views
去食放題,通常都係一碟碟細細碟咁任食😌但大排檔嘅放題真係第一次試,一碟碟「小菜」任食,$288一位,90分鐘內每人每次可以叫兩碟「小炒」,食哂就可以再叫,兩隻港🐷先叫四碟嘢先,食完再叫,最緊要唔好浪費食物嘛😬熟食中心樓底夠高都闊落,唔會太迫👍🏻1. 葱油霸王雞半隻 ($168)霸王雞最緊要葱夠多,呢半隻雞葱油夠多又香,雞夠滑份量十足😋2. 可愛BB鴿一隻 ($52)BB鴿都幾大隻,跟碟仲有幾塊大嘅蝦片,記得點喼汁食最惹味😛3. 豆腐火腩煲 ($118)個煲上枱時裏面仲滾緊,熱辣辣,火腩肥瘦適中,豆腐入哂味裏面又夠滑,加埋其他配料同冬菇,豐富😚4. 通菜炒牛仔肉 ($118)通菜夠嫩,牛肉夠多,味道唔會過咸👍🏻5. 燒汁什菌牛柳粒 ($118)食哂四碟小菜之後,決定叫多一碟牛柳粒,燒汁配牛柳都幾夾,什菌連埋小小三色椒加埋一口一粒嘅牛柳粒,放落口有菜有肉啱啱好😬

1. 葱油霸王雞半隻 ($168)
霸王雞最緊要葱夠多,呢半隻雞葱油夠多又香,雞夠滑份量十足😋

2. 可愛BB鴿一隻 ($52)
BB鴿都幾大隻,跟碟仲有幾塊大嘅蝦片,記得點喼汁食最惹味😛

3. 豆腐火腩煲 ($118)

4. 通菜炒牛仔肉 ($118)
通菜夠嫩,牛肉夠多,味道唔會過咸👍🏻

5. 燒汁什菌牛柳粒 ($118)
2024-03-20
Type of Meal