Restaurant: 容記小菜王
Info:

2023-01-09 106 views
之前經openrice訂座已經confirm booking,食之前一星期單方面話「餐廳已滿座」取消咗我個Booking。打電話去查詢點解確認咗之後無故取消,職員第一次聽電話後叫我等等,然後hold住我條線5分鐘唔理,再打去直情唔接。之後用133打過去又即刻有人聽,但職員叫我五點後打去問經理,我話留低電話叫經理回覆,職員話唔得,一定要你打嚟,我話你哋無端端取消booking仲要我自己打嚟問?職員重申「一定係咁架!」,我都未講嘢佢就單方面cut線!態度極為惡劣!!
1️⃣紅燒乳鴿乳鴿外皮脆皮香口,肉質嫩,如果唔係叫咗咁多餸,真係想叫多幾隻嚟食😂😂😂2️⃣極品燒鵝皇👶🏻👶🏻指定必點,外皮香脆可口,肉質軟淋😚😚3️⃣容記第一咀👍炸到金黃色,外皮唔會厚粉,鮮魷保持鮮嫩。4️⃣濃湯海鮮什菜煲🍲上湯浸住嘅時菜好入味,食完上面嘅油膩野食返碟菜最開心😃5️⃣小炒皇👑呢碟餸仲要係店員推薦一定要食。材料果然豐富,除左必備嘅韮菜、蝦乾、魷魚,口感豐富☺️
1️⃣紅燒乳鴿

2️⃣極品燒鵝皇
👶🏻👶🏻指定必點,外皮香脆可口,肉質軟淋😚😚

3️⃣容記第一咀
👍炸到金黃色,外皮唔會厚粉,鮮魷保持鮮嫩。

4️⃣濃湯海鮮什菜煲🍲
上湯浸住嘅時菜好入味,食完上面嘅油膩野食返碟菜最開心😃

5️⃣小炒皇👑
有同學移民,一班同學想找一間有香港特色的餐廳踐行,在幾輪投票後,最終由賣點香港懷舊菜的容記小菜王勝出!其實我也不知容記有什麼厲害,在進入了餐廳之後就立刻知道了,高朋滿座,餐廳全full,原來是我孤陋寡聞而已。我們點了幾個菜,都是香港經典菜,由於忙著傾計,沒有怎麼品嘗,但印象中最深刻的是:煎藕餅,非常香口。芝士龍蝦伊麵,芝士味濃郁。一魚兩味,一半做斑塊西蘭花,斑塊非常肥嫩,一半清蒸,也很嫩。整體來說,餐廳食物味道还可以,沒有太大驚喜。但如果是與朋友移民踐行,想嘗嘗香港地道菜,這間應該是不錯的選擇。

煎藕餅,非常香口。

芝士龍蝦伊麵,芝士味濃郁。

2022-11-13
2022-12-22 171 views
好友好想食,就相約來試試。 食中菜一定要一大班人先好,可以試多幾道菜,我哋一行十二人,good good。來之前有睇過食評,知道有啲餸係必食項目。例如係脆肉腩肉、墨魚嘴。 叫左都好多餸,唔係樣樣都好驚艷,覺得比較好食嘅係海皇粉絲煲,仲有個糯米飯,個人認為糯米飯非常出色!仲有一個自家豆腐(好似係如里個名) 都幾特別。👇🏻哩個係個豆腐。👍🏻👇🏻好味呀!不過如果個鹹可以輕返少少,就完美。👇🏻哩個我幾失望,個名好似係拔絲咕嚕肉? 唔覺有「拔絲」,好一般,所以失望🙈👇🏻👇🏻 好好食呀。因為後加唔記得影相,茌有影一碗仔,但如果再黎食,佢會係我必食項目。食完覺得有少少名過於實,或者可能我叫錯餸,不過食過哩次,我又未必會突登黎食。而且人都好多,始於係有名氣,人氣都高,如果要坐得好舒服就唔建議。不過未食過,黎試下都係一個可以選擇。
好友好想食,就相約來試試。
食中菜一定要一大班人先好,
可以試多幾道菜,
我哋一行十二人,good good。
來之前有睇過食評,知道有啲餸係必食項目。
例如係脆肉腩肉、墨魚嘴。
叫左都好多餸,唔係樣樣都好驚艷,
覺得比較好食嘅係海皇粉絲煲,
仲有個糯米飯,個人認為糯米飯非常出色!
仲有一個自家豆腐(好似係如里個名) 都幾特別。

👇🏻哩個係個豆腐。👍🏻

👇🏻好味呀!不過如果個鹹可以輕返少少,就完美。

2022-11-26
  • 海皇撈粉絲
2022-12-18 486 views
容記小菜王🍴容記第一咀 $889/10炸衣又薄又脆,但係墨魚嘴彈牙,保留到肉汁,又唔會令到炸衣唔脆,而且唔會韌!🍴黑椒薯仔牛柳粒 $1688.5/10牛柳肥瘦均勻,好嫩滑,肉味又重!薯仔食得出有烘過先炒,有少少外脆內軟嘅感覺🤣不過個人覺得炸/煎過嘅薯仔再炒更加好食!🍴海皇撈粉絲 $889/10粉絲條條分明,而且好惹味,本來唔鍾意蝦米嘅我都覺得好好食😂😂椰菜都唔會焗到黃/軟曬,仍然保持到爽脆嘅口感,而且一路食個煲可以令粉絲keep住有鍋氣🤣食到尾都係咁正
容記小菜王

2022-12-12
黑椒薯仔牛柳粒
  • 容哥第一咀
2022-12-12 143 views
好唔好食就唔知,但係一個月前已經confirm Booking,食之前一星期先單方面cancel我個Booking,咁算點?淨係話滿座,就cancel我個Booking,臨時臨急叫人點搵第二度?
淨係話滿座,就cancel我個Booking,
臨時臨急叫人點搵第二度?

2022-12-05 202 views
位於太子的小菜館 好近地鐵站 行一陣就到了 今次點了三個小菜~點了揚名國際燒肉 🉑️揀大份或細份 點了細份的 是米芝蓮指南推介名菜的呢 🈶️12舊 賣相都幾靚下😍🤩燒肉皮脆卜卜的呢 肉肉肥瘦分明 切🉐️適中 都幾好味 配埋個芥末醬同埋甜醬都幾特別😊🙂容哥第一嘴 是墨魚咀🦑份曬都幾多粒 同埋都好大粒 啖啖肉 同埋炸🉐️好好 整碟都是金光閃閃𝚏𝚎𝚎𝚕👀✨粉絲雜菜煲 勁大煲 份量都超級多的喔 整🉐️都幾靚又𝚌𝚘𝚕𝚘𝚞𝚛𝚏𝚞𝚕哈哈 同埋都🈶️好多款式的菜 🈶️粉絲 菇類🍄菜心 生菜🥬蝦肉 珊瑚蚌🪸食材豐富 湯底都幾鮮甜啊。
揚外國際燒肉
容哥第一咀
海洋濃湯雜菜煲
2022-12-05
$160 (Dinner)
揚外國際燒肉
容哥第一咀
海洋濃湯雜菜煲
  • 容記第一咀
  • 揚名國際燒肉(細)
  • 海鮮濃湯雜菜煲
📍 容記小菜王已經第二次食呢間揀米芝蓮推介嘅小菜館,地理位置都幾方便就係太子,仲要大大個招牌,離遠就望到!座位有𨋢上一層,都幾舒服喔!💡小菜都係多啲人食好味啲記住嗌多啲人一齊去!—————————————————————❣️ 揚名國際燒肉 $98 (細)米芝蓮推介!就試試佢,外皮好夠脆!油脂分布都ok,唔會太肥!都好juicy!! 本身已經咸咸地,點埋燒烤醬同芥末醬,都好夾!.❣️馳名陳醋骨 $138味道偏黑醋嘅味,酸酸甜甜咁,好開胃!都有8 9舊骨!舊舊都有唔少肉!.❣️黑松露滑蛋蝦仁 $108呢個蛋炒得好唔錯,真係好滑,又有鑊氣,都好多隻蝦,仲要好爽!.❣️茶位 $10/位前菜 $15/碟白飯 $12/碗—————————————————————不專業評分👅好味指數: 7.5/10 💰性價比: 8/10👍🏻推薦: 7/10 —————————————————————🏡地址: 容記小菜王 (太子)太子太子道西123號地舖🕑營業時間:07:00 - 00:00—————————————————————
📍 容記小菜王

💡小菜都係多啲人食好味啲記住嗌多啲人一齊去!
—————————————————————

❣️ 揚名國際燒肉 $98 (細)

❣️馳名陳醋骨 $138

👅好味指數: 7.5/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: 容記小菜王 (太子)
太子太子道西123號地舖
🕑營業時間:07:00 - 00:00
2022-11-29
2022-11-23 2820 views
爸爸鍾情食中菜,今次帶佢黎到榮獲米芝蓮推介的「容記」試一試容記座落太子的大街,招牌非常顯眼價錢算幾相宜,低至$6️⃣8️⃣都有一個小菜😉==========🔹砵仔焗魚腸 $98之前睇youtube 介紹過呢道菜,原來係一道順德菜,仲要唔係太多地方有得食,一見到就決定試下🤩焗至微燶的蛋面上檯時香噴噴皮焗得夠香且脆,食到裡面有薑,蔥,芫荽,陳皮,蒜片,豬肉碎,魚潤,魚腸同油炸鬼爸爸形容呢道菜係需要好多功夫的😮魚潤非常甘香,魚腸大致洗得乾淨,只係個別有少量的有輕微苦味蛋香濃而質感偏滑,調味恰到好處,配合其他新鮮材料吃口感及味道皆豐富係一道出色美味的順德菜推介指數:9/10==========🔹欖菜肉崧四季豆 $78加入少量薑絲及洋蔥去炒四季豆新鮮夠嫩而冇渣,肉崧肥瘦適中口感有嚼勁欖菜配合肉崧味道上佳,惟吃多味道會偏鹹,配合白飯食就非常適合👍🏻推介指數:8.5/10==========🔹紅燒乳鴿 $48外皮炸得香脆,調味適中乳鴿肉質緊實嫩滑推介指數:9/10==========另點左一碗靚仔,飯粒分明帶飯香埋單連茶錢,茶芥及加一$2️⃣9️⃣8️⃣整體用餐體驗滿意,小菜做得出色,下次再黎會試佢地揚名國際的燒肉😗
爸爸鍾情食中菜,今次帶佢黎到榮獲米芝蓮推介的「容記」試一試
容記座落太子的大街,招牌非常顯眼
價錢算幾相宜,低至$6️⃣8️⃣都有一個小菜😉
🔹砵仔焗魚腸 $98
焗至微燶的蛋面上檯時香噴噴
爸爸形容呢道菜係需要好多功夫的😮
魚潤非常甘香,魚腸大致洗得乾淨,只係個別有少量的有輕微苦味
係一道出色美味的順德菜
推介指數:9/10
🔹欖菜肉崧四季豆 $78
加入少量薑絲及洋蔥去炒
四季豆新鮮夠嫩而冇渣,肉崧肥瘦適中口感有嚼勁
推介指數:8.5/10
🔹紅燒乳鴿 $48
外皮炸得香脆,調味適中
乳鴿肉質緊實嫩滑
推介指數:9/10
==========
另點左一碗靚仔,飯粒分明帶飯香
埋單連茶錢,茶芥及加一$2️⃣9️⃣8️⃣
2022-11-22
$150 (Dinner)
2022-11-21 193 views
早茶,下午茶超級平,廿幾三十蚊有孖寶,選擇都多,,小點都係$12.8,四個人埋單都係二百幾,早茶亦不需等位。但食物質素就真係好一般,白粥都有加味精,幾個點心都好鹹,食完之後,去到中午四點都仲口渴,真係平都冇用。個腸粉啲皮勁黏,口感好差。蝦餃皮都好厚,馬拉糕不夠熱。店員亦都唔夠,揾個人加水都冇,要自己加水,要碟豆辦醬又唔記得比。不過都係果句,咁平就不能要求太多。座位都算寬闊,星期日都唔洗等位,都係一個優點。
個腸粉啲皮勁黏,口感好差。
蝦餃皮都好厚,馬拉糕不夠熱。
不過都係果句,咁平就不能要求太多。
座位都算寬闊,星期日都唔洗等位,都係一個優點。

2022-11-20
$70 (Breakfast)
2022-11-08 344 views
揚名國際燒肉(細)細都有12件,啱哂2至4個人分~ 燒得幾脆口,而且肥瘦適中👍🏻佢個芥末幾特別,唔係平時見到嘅黃色,而係綠色,食落冇平時嘅咁strong 溫和啲,唔錯✅海皇撈粉絲份量超多嘅粉絲煲,面頭有好多蝦米蝦乾🦐另外仲有啲魷魚仔,比想像中豐富同埋惹味😝招牌沙拉骨沙拉骨醬整多,食落又唔會覺得heavy,啲肉整得幾軟腍,食落啖啖肉,一啖啖停唔到口👅黃金鮮魷黃金即係鹹蛋,食落鹹蛋口感偏粗,重口味人仕應該會中意🦑份量都唔少,亦都唔會覺得好油膩,不過建議多啲人分黎食🥄蝦乾啫啫皇帝苗一上場真係出哂煙,熱辣辣🔥🍲皇帝苗煮得好淋好入味,而且加埋蝦乾都幾惹味🥬
揚名國際燒肉(細)
揚名國際燒肉(細)

2022-11-07 526 views
太子小菜既餐廳真係好多,不過有米芝蓮級既餐廳,不得不去呢一間。呢間餐廳一定要試佢哋既揚名國際燒肉,皮脆肉軟,再加上自家製既芥末醬,真係好好食,有分大同細份量,細份量都夠2至3個人食既,最緊要係肥得嚟吱嘅太膩。仲有叫咗個黃金鮮魷,鹹蛋黃十足,份量好足夠,佢炸得非常鬆脆。再加咗個招牌沙拉骨,佢嘅沙律醬都非常之豐富,沙律醬唔會遮蓋左個骨嘅味道。仲叫咗一個海皇撈粉絲煲,粉絲煲嘅粉絲非常充足,個賣相仲好豐富,唔似得其他餐廳嘅粉絲煲,只係得個鹹味,佢仲有唔同嘅海鮮,鮮味十足。最後梗係要一個蔬菜,就係蝦干干乾啫啫帝王菜,個菜非常之嫩口,仲要勁多蝦乾。米芝蓮味道但係平民級嘅價錢,所有食物大概$80至$100左右,真係抵食。
蝦乾啫啫帝王菜
揚名國際燒肉
蝦乾啫啫帝王菜
揚名國際燒肉
近排天氣涼涼地 都懶得係屋企煮飯食, 撞岩今日放假出去同媽媽撐枱腳, 因為屋企人都鍾意食中菜, 即刻open rice下先☺️❣️今次就book左位於太子既容記小菜王, 佢位處中心地段 太子C出口行過去都係幾分鐘,以前中學年代都成日經過今次終於可以試下。上湯加拿大龍蝦(伊麵底)$208加芝士 ($20)😎難得去酒樓食野,點可以小得呢味菜,龍蝦新鮮, 肉質有咬口, 加左芝士令個汁感更重,加上伊麵底夠哂多,白飯都可以嗌少一碗。濃湯手打魚腐浸勝瓜($88)😎勝瓜同魚腐本身個配搭已經相當好,加埋上湯去煮,更加帶出個鮮味,鍾意連湯飲既朋友一定要試下呢個菜。容記第一咀($88)😎出街食飯當然小不免煎炸野, 既然叫得容記第一咀, 就等我用我個咀品嚐下佢個咀,墨魚咀外層炸得香脆,內層保留到彈牙口感, 旦又吾會好似炸魷魚絲禁要成條食,個份量都相當多,多到食吾哂,適合多D人一齊食既一味菜。

上湯加拿大龍蝦(伊麵底)$208加芝士 ($20)😎

濃湯手打魚腐浸勝瓜($88)😎

容記第一咀($88)😎

2022-11-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
  • 上湯加拿大龍蝦伊麵底加芝士
  • 容記第一嘴
2022-11-04 184 views
揚名國際燒肉 細$98呢個可以話係必食之選,米芝連推介名菜,有分大同細份,不過小編覺得細份已經分量好多夠量2-3個人食,皮好脆燒得岩岩好,燒腩仔肥瘦分佈得好均勻,冧身皮脆好好食😋海鮮雜菜煲 $108超級大煲🙈並吾係一般砂煲大小,係平時翅煲既大小,湯底好濃郁但偏咸少少,海鮮方面有蝦有帶子有魷魚,好足料,菜方面有粉絲菜心小棠菜,菜好冧身夠入味👍👍黃金鮮魷 $118呢個真係大推,中意食咸蛋黃既真係值得一試,鮮魷炸得岩岩好,吾會過火好韌,外脆內軟👍配上呢個濃郁既咸蛋黃沙,超香🫶🏻🫶🏻咸魚蓉煎肉餅 $95滿滿既咸魚香,配有少小馬蹄爽口好食,肉餅啖啖都有魚蓉好正,外表煎到金黃色少少燶夠晒香口👏🏻
揚名國際燒肉 細$98

海鮮雜菜煲 $108

黃金鮮魷 $118

咸魚蓉煎肉餅 $95
2022-10-18
2022-10-24 253 views
呢間餐廳位置其實係幾方便嘅,就近喺太子站五分鐘路程,一般嚟講要搵一啲衛生不錯嘅中菜館,容記係不錯選擇,但今次嘅食物體驗真係令人非常失望下次不會再來.門口係光頭部長全程黑面,好心問左幾次要餐牌,又唔應人,又唔講野, 之後仲要成張餐牌拍落我身上,好心做服務業就保持基本水準。食物方面叫咗海鮮炒粉絲以及小炒王,味道比以往偏鹹,份量不變,師傅炒得仍然鑊氣十足,但整體炒得過火口感一般,已經冇咗以前嘅一貫水準。時間雖然係晚上七點,但以往人頭湧湧嘅場面已經不在,今次去只係淨返三份一人喺晚市坐,我估計相當程度係因為服務水準非常差劣,第二級係食物質素下降。

係食物質素下降。