2025-08-12
《天后隱世小廚!嚐喜大不同 必食四大招牌 食過返尋味!》喂!天后電氣道呢間「嚐喜大不同」真係街坊嘅私藏寶藏啊!佢哋唔玩花巧,專做傳統粵菜加創意心思,每道菜都「大不同」得嚟又夠哂鑊氣!今日同大家狂推4款必殺菜式,食過包你豎起手指公!1. 冰鎮咕嚕肉——凍住食?顛覆你三觀!第一次聽「冰鎮」咕嚕肉真係O晒嘴!但一試即時上癮!外層脆漿炸到金黃透亮,浸完冰水依然咔嚓脆,咬落去凍冰冰,裡面嘅豬肉仲係暖嫩多汁!酸甜甜嘅菠蘿汁掛滿肉粒,冰火交織嘅感覺超過癮,夏天食真係爽到震啊!2. 足料木瓜魚湯——阿媽級暖心湯水老闆日日用新鮮魚骨+豬𦟌熬足幾個鐘,湯頭奶白色仲帶啖啖木瓜甜香!一啖飲落去,喉嚨即刻潤晒~重點係啲湯料多到瀉瀉聲,魚肉滑、木瓜腍,飲完成個人暖粒粒,簡直係打工仔放工嘅救贖!3. 椒剁肉餅煲仔飯——邪惡飯焦控必搶!即叫即煲!上枱仲「嗞嗞」響~揭蓋瞬間椒香爆炸!手剁肉餅混入微辣指天椒粒,鹹香惹味到喊!最殺食係底層焦脆飯焦,淋啲豉油「喳」一聲,撈埋肉餅油香... 忍唔住掃哂成煲啊!4. 豉椒蒸白鱔——老饕至愛!肥美到漏油識食一定食白鱔!師傅刀工了得,鱔片切得厚薄均勻鋪滿豉椒蒜蓉。蒸完啲鱔肉肥嘟嘟閃令
1. 冰鎮咕嚕肉——凍住食?顛覆你三觀!
2. 足料木瓜魚湯——阿媽級暖心湯水
3. 椒剁肉餅煲仔飯——邪惡飯焦控必搶!
4. 豉椒蒸白鱔——老饕至愛!肥美到漏油
識食一定食白鱔!師傅刀工了得,鱔片切得厚薄均勻鋪滿豉椒蒜蓉。蒸完啲鱔肉肥嘟嘟閃令令,入口即化又彈牙!豆豉鹹香逼入魚油中,鮮味爆燈💡,送飯一流,食到尾連墊底嘅豆腐都清碟