2025-08-03
今次專登過海去天后試「嚐喜大不同」,全為網上瘋傳嘅「冰鎮咕嚕肉」!一上枱就知冇白嚟——成個冰山咁嘅碎冰堆到滿,咕嚕肉插喺頂仲冒緊煙,視覺先贏晒!夾一粒咬落去,「咔嚓」聲超清脆,外皮凍得似玻璃紙咁脆,入面嘅豬腩肉竟然保持住微暖軟嫩,冰火交織嘅口感真係第一次試!個甜酸汁好有心機,凍咗都唔會結油,反而掛住肉粒好清爽,仲加咗菠蘿粒同彩椒,酸味自然醒胃。最驚喜係冰鎮減咗油膩感,平時食幾舊就滯,今次一個人KO半碟都唔覺膩!同枱朋友仲搶住啲冰碎嚟食話解辣(佢哋叫咗小炒王,鑊氣都足㗎!)。環境就典型街坊小店格局,枱密少少但乾淨,阿姐笑容滿分,見我哋影相仲主動拎手機燈過嚟打光!,以咁有噱頭嘅菜式嚟講性價比高,難怪晚晚排長龍。總結: 為咗呢碟冰鎮咕嚕肉絕對值得過海!建議約多幾個friend試多幾款小菜,避風塘茄子都正㗎~記得訂枱啊,walk-in等到頸都長!