2018-01-20 116 瀏覽
今時今日只係講食物既質素係唔夠既, 仲要講埋餐廳既裝潢佈置先可以吸引到人. 今日黎到呢間餐廳, 不論食物還是裝潢都好特別, 睇得出呢度既老闆落左好多心機餐廳以藍色溫馨格調佈置為主, 仲設有好多”皇后式” 梳化, 坐得舒服, 自然食得高興! 食埋方面, 好fusion, 有台式有韓式, 幾特別~兩個女仔志在傾下計, 又唔太肚餓, 只係叫左一個主食share !呢個海鮮泡菜蛋飯, 係韓台合拼既菜式,非常之特別, 整到好似個pizza 咁, 蛋味香濃, 配海鮮同辣辣既泡菜, 的確唔錯! 呢個蛋餅都幾飽, 如果兩個女仔食既話, 叫左個小食都夠飽了. 傾計花茶都唔少得, 叫左個熱玫瑰柚子茶, 個賣相好靚, 仲有個座興住唔怕會凍, 不過味道就一般, 飲第一杯都只係有淡淡既玫瑰柚子味…失望….

2018-01-12 171 瀏覽
見到咁多好評當然要去試下我地一行四人去叫個四人餐,有好多野食。一開始仲好興奮一上枱有呢個芝士鐵鍋豬肋骨,個豬肋骨無乜味,芝士更加係無味跟住就有炸蝦墨西哥卷,呢個都算過得去嘅,不過都唔係特別好食再黎就係芝士鐵鍋牛肋骨,牛肋骨味都唔差,但係芝士一放耐啲就成個結晒,要即食,唔係就好似食香口膠咁!終於到招牌菜泡泡飯上場啦試咗鰻魚同海鮮泡泡飯啲泡泡超級難食,難食到我哋完全無食,啲飯又乾又難食,根本我哋四個都無人想掂佢好失望最後一張相影左呢個芝士鐵鍋豚肉年糕,都叫做有返啲辣味,但都唔係話好食,食完幾啖唔想再掂,其他菜式已經冇心機影啦,一句講晒,唔會再去。
見到咁多好評當然要去試下

我地一行四人去叫個四人餐,有好多野食。
一開始仲好興奮

一上枱有呢個芝士鐵鍋豬肋骨,個豬肋骨無乜味,芝士更加係無味

芝士鐵鍋豬肋骨

跟住就有炸蝦墨西哥卷,呢個都算過得去嘅,不過都唔係特別好食

炸蝦墨西哥卷

芝士鐵鍋年糕-  豚肉

2018-01-11
泡泡飯-  鰻魚
2018-01-11 88 瀏覽
Girl’s Talk Tonight! Mega Box 食到悶,在openrice 見到呢間餐廳咁少女風,又0係九龍灣,今日一於黎呢度開餐!餐廳以湖水綠同湖水藍為主調,感覺清新又舒服! 座位寬敞,大部份都係梳化位,坐得幾舒服!部份位置仲會間開少少,等客人有私人空間,係同女朋友傾心事既好地方!見到咁靚既場景,大家都忍唔住係咁影相。除左餐廳設計外,餐牌亦不容忽視,餐牌除左食物名稱外,仲配有圖片對照,色彩繽紛,未食見到個餐牌既圖已經流晒口水餐牌見到呢個泡菜豚肉抱泡鍋飯好特別,睇黎睇去都唔似係飯類? 所以點左黎試下呢個看似甜品的東東,其實係一個飯黎,但外表點睇都唔似!當店員上菜時我地都好奇怪? 究竟呢舊 “雲”係點食法? 說好的飯呢? 於是我們好殘忍地用叉篤爆舊”雲”, 原來係內有玄機說好的泡菜豚肉飯就0係入面!原來舊”雲”係用蛋白打成,好重蛋味,食落去軟綿綿的,就好似食緊綿花糖咁。而辣辣地既泡菜加上調好味既豚肉,配合起上黎味道很濃,好味 之後係海鮮泡菜蛋餅,當店員上菜時已經有好濃郁既蛋味,呢個蛋餅都係有少少辣辣地,入面仲有唔少既海鮮,廚師仲加左好多蔥, 提升左整個蛋餅既香味!最重要係上面

最重要係上面既醬,配埋啲蛋同海鮮一齊食,十分之滋味!

兩個女仔食飯又點可以冇甜品
我地見餐牌個圖咁搶眼,就點左香蕉巧克力親親,呢個親親成個波咁,唔好以為佢成個都係綿花糖,其實又係內有玄機,一打開個綿花糖內,原來仲有一粒粒多士,粒粒多士都好重蜜糖味,如果只係食多士會好甜,但配埋個雪糕一齊食就perfect 喇!
1K
星期六在九龍灣看完電影後,在淘大廣場見到這間Tiffany Blue的小屋,就被吸引了去食下午茶。內裡環境頗寬敞,卡位尤其坐得舒服。Tiffany Blue主色加上田園風裝修風格,散發小清新淡雅氣息。餐牌選擇不少,主打韓台菜式,價錢亦不貴。鹽酥豆腐 $48一上枱仍是熱辣辣的,表皮炸得金黃酥脆。外層薄薄的酥香,但裡面的豆腐非常軟嫩,有點在口中化開的感覺,証明火候掌控得準確。煙火腿蕃茄比薩 $72火腿蕃茄加上菠蘿,味道清新,只是稍嫌芝士味淡了點。pizza餅底有點像餅乾,不像美式般厚實,不會吃得飽飽滯滯,可惜的是可能菠蘿出水,令薄餅批底口感變軟了,不夠香脆。黑蒜濃雞湯鹽酥雞扒拉麵 $59上菜時將雞湯、雞扒和拉麵分開上,毋需將麵條和雞扒浸於湯內而變淋。吃時將雞湯倒於拉麵中,雖然雞湯是熱騰騰,不過拉麵可能放涼了,所以倒完後整碗麵好像變成不冷不熱,只是微暖。雖然不覺得有黑蒜味,但湯頭尚算濃郁可口,而溏心蛋的軟嫩蛋白包裹著正在流心中、半熟晶瑩的蛋黃,麵條質地扎實,滑口有嚼勁。鹽酥雞扒的雞皮和粉漿不會過厚,炸得乾身不油膩,香脆的外皮和嫩滑多汁的雞肉互相結合,表面撒上香料,特別惹味。

內裡環境頗寬敞,卡位尤其坐得舒服。

餐牌選擇不少,主打韓台菜式,價錢亦不貴。

鹽酥豆腐 $48
一上枱仍是熱辣辣的,表皮炸得金黃酥脆。

煙火腿蕃茄比薩 $72
火腿蕃茄加上菠蘿,味道清新,只是稍嫌芝士味淡了點。
煙火腿蕃茄比薩

煙火腿蕃茄比薩

黑蒜濃雞湯鹽酥雞扒拉麵 $59

2018-01-06
2017-12-28 106 瀏覽
聖誕佳節約好朋友在淘大afternoon tea & chi chat,晚上出動欣賞燈飾去。在淘大食街逛了一圈,找到了 XOXO CAFE,見餐廳佈置舒適悠閒,最適合我們 Girl's Talk 一番!餐廳以藍白色為主調,有舒適的梳化、木紋枱、有印花燈罩的枱燈/吊燈、印花地磚、環境感覺清新潔淨。這天坐在靠近門口的位置,但感覺還好,不至於會被門外等位的食客近距離望住食,因此食物及環境可讓我們坐上好一個下午!餐廳近門口位置店內環境餐廳以台式及韓式食品為主,我們點選了黑菌芝士年糕/薯粒粉、鹽穌豬排湯麪及洛神雪梨花茶。黑菌芝士年糕/薯粒粉:黑松露菌味道香濃,但略咸。芝士味/拉絲效果不夠,黑野菌份量充足。韓式年糕及薯粒粉的味道和質感很相似,只不過薯粒粉比較淋,年糕則較為彈牙。鹽穌豬排湯面:豬排的炸粉夠薄,已炸好的豬排面上有一層七味粉,味道不錯。湯麪的湯底清淡,麪質彈牙,整體不俗。洛神雪梨花茶:雖然沒有餐牌上的印花/可加熱的茶壺,但店員樂意為花茶加熱/添加熱水。洛神花很香,味濃但不帶酸,花茶及雪梨的比例調配得恰到好處!

餐廳近門口位置

聖誕節
洛神雪梨花茶
  • 洛神雪梨茶
2017-12-27 90 瀏覽
岩鹽紫菜韓風沙律,好鐘意啲紫菜咸咸脆脆,唔洗淨係食菜咁齋!🤗鐵板芝士燒牛肋骨。牛肋骨份量都唔少!醃得幾入味😊呢塊就係頭先嗰碟牛肋骨配嘅薄餅,可將鐵板啲芝士post上去一齊夾嚟食,非常好味😋黑蒜濃雞湯鹽酥雞扒拉麵。配埋一樽雞湯另上, 雞扒又另外一碟上!麵質又煙韌同好滑,唔同一般麵!個雞湯蒜汁好雞扒炸得熱辣辣,好香脆!台式滷肉泡菜蛋餅。好有特色,裏面泡菜好爽,滷肉料等令個蛋餅好有口感!師傅要好考功夫先可以煮到呢一味!睇下裏面幾多料!!!三百鬆啲食到咁多野,仲要幾好味同有特色,值得再去嘅台式cafe!

鐵板芝士燒牛肋骨。
牛肋骨份量都唔少!醃得幾入味😊

雞扒炸得熱辣辣,好香脆!

台式滷肉泡菜蛋餅。
睇下裏面幾多料!!!

2017-12-27 106 瀏覽
又來到九龍灣覓食了, 晚上7點, 到處餐廳都超級多人, 幸好找到一間人流較少的餐廳,它就在淘大商場三期, 其實很容易就找到啦~~ 餐廳門面寬闊, 佈置也很特別. 看似是台式餐廳, 但其實混合了韓式食品, 很新奇!鐵板芝士燒韓國拉面(豚肉), 芝士味超級濃郁芝士薯角, 好香口, 可以拉到超長的芝士絲~台式魯肉泡菜蛋餅, 我第一次吃這種蛋餅, 口感頗為特別, 但也不錯!士林炸雞配薯片, 薯片有點蜜糖在上面, 甜甜的, 炸雞的肉也很滑嫩~朱古力香蕉, 有點太甜了
它就在淘大商場三期, 其實很容易就找到啦~~

鐵板芝士燒韓國拉面(豚肉), 芝士味超級濃郁

芝士薯角, 好香口, 可以拉到超長的芝士絲~

朱古力香蕉, 有點太甜了
2017-11-06
2017-12-26 98 瀏覽
响淘大買完嘢,就相約老公响附近食飯,於是他便提議到這家餐廳共晉晚餐。一來到門口,就見到不少的聖誕擺設,滲出濃濃的節口氣氛。望望餐牌,跟餐廳的環境是同一個色調,都是用上天藍色,令人覺得很舒服。我們點了兩個菜式,和一杯花果茶。熱蜂蜜檸檬水果茶這個果茶很香甜,而果味也很出,不會互搶。飲的時候暖暖地,仲有粒粒火龍果的種籽,非常有咬口。芒果海鮮比薩比薩是普通批的大小,芝士甜甜地暖暖地,入口很滑溜,加上芒果的清香,令人胃口大開,食慾增加。鐵板芝士燒豬肋骨豬肋骨配芝士,甜咸得宜,而且牛肋骨的肉質很軟身。另外以薄脆 "了" 起芝士一齊食,外軟內脆,非常有特色。
一來到門口,就見到不少的聖誕擺設,滲出濃濃的節口氣氛。

我們點了兩個菜式,和一杯花果茶。

熱蜂蜜檸檬水果茶
這個果茶很香甜,而果味也很出,不會互搶。
飲的時候暖暖地,仲有粒粒火龍果的種籽,非常有咬口。

芒果海鮮比薩

鐵板芝士燒豬肋骨
豬肋骨配芝士,甜咸得宜,而且牛肋骨的肉質很軟身。
另外以薄脆 "了" 起芝士一齊食,外軟內脆,非常有特色。
2017-12-12
$125.5 (晚餐)
2017-12-22 112 瀏覽
朋友生日 選擇去九龍飯食個生日飯~見到裝修好靚好適合影相員工好熱情又好好服務 朋友遲左去會問你幾多位 帶佢搵番我地 非常好!叫左個焗芝士鹽酥雞飯 蕃茄汁 好多芝士好熱好好食送凍珍珠奶茶 糖漿自己落 岩哂我依d怕太甜嘅人食完仲有haagen dazs雪糕送!真心好抵!~$70有雪糕食其實好吸引!!!場地服務又好!!!高度推薦
朋友生日 選擇去九龍飯食個生日飯~
見到裝修好靚好適合影相
叫左個焗芝士鹽酥雞飯 蕃茄汁 好多芝士好熱好好食
送凍珍珠奶茶 糖漿自己落 岩哂我依d怕太甜嘅人
食完仲有haagen dazs雪糕送!真心好抵!
~$70有雪糕食其實好吸引!!!場地服務又好!!!
高度推薦
2017-12-22
2017-12-22 1807 瀏覽
一年一度嘅聖誕節又就黎到喇,約左喺九龍灣返工ge閨蜜相聚, 指定動作當然係即刻上openrice睇下附近有咩好野食啦。見到淘大花園商場ge XOXO Cafe Lab主打韓式加台式都幾吸引咁就決定去試下。餐廳門口已經充滿聖誕氣氛,餐廳裝修主要用粉藍色感覺好柔和舒服,再加埋浪漫的童話式裝修,好適合情侶黎。門口見到有2人套餐,不過入到去見到餐牌比較吸引,所以都係散叫。前菜叫左七味燒魷魚同鹽酥豆腐,個豆腐外面炸到好香脆但一d都唔油。主菜當然要試下呢,好似舊雲咁幾得意嘅泡菜炸雞抱泡鍋飯。上菜時店員貼心提醒小心被鐵板燙傷, 還用膠套套著手柄 呢個抱泡鍋飯要焗15分鐘,我哋都等到好心急好想知舊雲入面係點。外層蛋白真係入口即溶, 飯味夠濃,但唔算好辣而且份量幾多都夠兩人食,整體來黎講幾好味。閨蜜飯局重點當然係甜品啦, 呢個白桃甜奶親親蜜語賣相超吸引 棉花糖內一粒粒多士, 旁邊有幾粒白同煉奶, 原本以為平平無奇, 一入口 好香玫瑰味~~好驚喜!下次再encore!!

主菜當然要試下呢,好似舊雲咁幾得意嘅泡菜炸雞抱泡鍋飯。
上菜時店員貼心提醒小心被鐵板燙傷, 還用膠套套著手柄

閨蜜飯局重點當然係甜品啦, 呢個白桃甜奶親親蜜語賣相超吸引

好香玫瑰味~~好驚喜!
下次再encore!!
2017-12-14
台式及韓式fusion真係好小見,呢間餐廳集合台韓於一店。呢間餐廳感覺好悠閒輕鬆,全店都以簡單裝潢,但又好有文青感覺。鐵板芝士牛仔骨配薄餅,芝士牛仔骨都算是新穎,好少有咁配搭。牛仔骨是烤焗過的,所以非常香口入味。而芝士是屬於濃味芝士,牛仔骨配搭芝士味道很口,油份吸收在芝士,香味十足。而薄餅最好就是夾芝士來吃,本身無味,但吸收到肉味和芝士,令薄餅又脆又好味。另外,一份芝士焗茄汁牛肉飯。賣相唔係好特別,不過味道非常不錯。飯不會焗得好乾,反而濕度好夠,配合茄汁更是好味。飲品方面,珍珠奶茶非常滑,珍珠非常大粒而且很多。適合食完芝士滑一滑的感覺
台式及韓式fusion真係好小見,呢間餐廳集合台韓於一店。

2017-12-20 80 瀏覽
九龍灣原來都有咁浪漫又咁韓嘅餐廳。而且環境都好岩文青朋友喔!餐廳地方寬敞,雖然位置比較入,但係都勝在夠靜。環境佈置都好文青,佈置得好似屋企咁。都幾Warm嫁!而電視就播下餐廳嘅菜式,有圖有真相!芝士豚肉韓式拉麵,呢個芝士好creamy。而韓國拉麵有少少辣味嘅,豚肉非常淋,全個配搭非常惹咪,中意芝士嘅朋友一定入迷。小食方面就推介呢款辛辣半雞翼配薯片。呢度嘅炸雞翼好唔同,炸雞皮係比較鬆化,唔係炸到實晒,同台式炸鹽酥雞近似,而雞肉係鮮嫩多汁的。
餐廳地方寬敞,雖然位置比較入,但係都勝在夠靜。

2017-12-19 78 瀏覽
再到靚靚的XOXO Cafe,食物質素屬中等,環境優美、舒服,而且價錢合理,所以我是喜歡這餐廳,而且一定會再來。香味咖喱泡泡-鹵肉溫泉蛋 $98咖喱味比較淡,但蛋白泡泡很壯觀,整體味道好。黑蒜雞湯鹽酥豬扒拉麵 $62我覺得很抵食,一大片豬扒,拉麵煙韌,質地類似烏冬。鹽酥雞件 $58炸雞十分香脆,份量不多,2個人分享就剛好!蘋果酒(無酒精)$32雖叫蘋果酒,卻是果茶,蘋果味很重,很香,偏甜。冰紅菜頭 西柚 $42味道清爽,但同樣是偏甜。但買一送一,好抵!餐廳環境好美,好舒服,女生一定喜歡。食物質素只屬中等,但這餐廳太美了,平實中帶有少女的氣息。我很喜歡這裡!

香味咖喱泡泡-鹵肉溫泉蛋 $98
咖喱味比較淡,但蛋白泡泡很壯觀,整體味道好。
黑蒜雞湯鹽酥豬扒拉麵 $62
我覺得很抵食,一大片豬扒,拉麵煙韌,質地類似烏冬。

鹽酥雞件 $58
炸雞十分香脆,份量不多,2個人分享就剛好!

蘋果酒(無酒精)$32
雖叫蘋果酒,卻是果茶,蘋果味很重,很香,偏甜。

冰紅菜頭 西柚 $42
味道清爽,但同樣是偏甜。

但買一送一,好抵!
2017-12-14 86 瀏覽
難得朋友約食飯,緊係要揀間好嘢啦!朋友介紹了這間食店,因為朋友喜歡台、韓式美食,同埋貪佢交通方便,在九龍灣港鐵站行去只需10分鐘,十分方便。這間食店地方都幾闊落,十分整潔,感覺良好,坐得舒服。侍應態度有禮,服務質素非常好。食物方面,好有特色韓燒煙肉三文治:份量十足,煙肉香口。黑蒜濃雞湯鹽酥豬扒拉麵:豬扒香脆,味道香濃,麵質適中,湯同麵分開上,唔會令麵質太淋。紫菜汁燒年糕:年糕煙韌,加上香濃紫菜,口感一流。芒果海鮮比薩:芒果配海鮮,配搭新鮮,但又配搭得幾好食,好重芒果味,簿餅鬆脆,用料豐富,好味。整體來說,份量十足,用料新鮮,地方闊落,直得推介。
食物方面,好有特色
韓燒煙肉三文治:份量十足,煙肉香口。
紫菜汁燒年糕:年糕煙韌,加上香濃紫菜,口感一流。
整體來說,份量十足,用料新鮮,地方闊落,直得推介。
2017-11-30 86 瀏覽
寒流襲港,突然好想食韓國Kim chi。老公提議韓燒,但港女上身覺得好似差少少但又唔提counter propose. 我家老爺即轉話食呢間啦!原來係韓式cafe, 又幾得意,至少有新鮮感先啦餐廳裝修好合我品味, fancy decoration, Tiffancy blue嘅牆身,天花燈飾簡潔時尚,坐低傾偈舒服自在。食物嘅配搭特別,西餐再加入韓風元素。出奇嘅夾囉!沙律菜新鮮,仲要份量好大,加上清新柚醋沙律汁,醒神開胃!煙三文魚筆者本身好鍾意食,咬落個pizza 度,充滿蕃茄味又有少少辣好鬼得意!原來加入泡菜夾係中間!味道真係好夾好好味!鐵板泡菜海鮮麵,芝士濃郁,夾雜辣辣地嘅泡菜,簡直係完美示範!老公今次揀呢間餐廳完全乎合我想食泡菜嘅慾望,又有新意思!抵讚!重點係食到咁飽先$250,實在太抵食!

原來係韓式cafe, 又幾得意,至少有新鮮感先啦

食物嘅配搭特別,西餐再加入韓風元素。
出奇嘅夾囉!

沙律菜新鮮,仲要份量好大,加上清新柚醋沙律汁,醒神開胃!

重點係食到咁飽先$250,實在太抵食!