2019-06-26 463 瀏覽
諗住有得訂位,星期六晚同老公黎呢度試下西餐除左拉麵之下,我仲有個宏願就係可以試唔同既蜆肉意粉,都係我既favourite黎架訂左檯,安排左我地坐係角落頭靜靜地,環境唔錯。期待已久既蜆肉意粉竟~然~無~貨咁惟有轉海鮮龍蝦湯意粉,職員再話要轉寬條麵,我地再追問先話原來意粉都無…其實本身餐廳已唔多選擇,得三款意粉可以揀,依家連意粉都無,真係有點失望。我地另叫左菇沙律,味道ok但size好細。老公既卡邦尼不過不失,我既海鮮寬條麵好失望…200幾蚊一"碗",得好少海鮮,汁唔夠濃,蝦是梅的,不好吃。不會再來
諗住有得訂位,星期六晚同老公黎呢度試下西餐

不會再來
意大利菜會另我想起比薩,薄底如餅乾,只加三數種配料,有的是素批,今晚就吃了意國的正宗;食店位於內街,人流不算太多, 坐位寬闊,頗適合朋友相聚,大家可放鬆的吃飲交談。蕃茄,水牛芝士,羅勒比薩$128蕃茄薄片仍有爆汁之效果,芝士微鹹,羅勒咬下散發微香,薄片的餅底,清香輕鹹,脆身易吃,一個人也能吃完。😋西班牙伊比利亞黑毛豬配烤紅椒堅果醬$288可以點5,7,8乘熟度,但現在是非常時期,當然點全熟,豬肉油脂分佈均勻,全熟一點都不會韌與鞋口,嫩腍呀,吃果實的豬肉果然不同,加上烤熟紅椒攪成的醬汁,更突出肉的輕果味;原個小薯仔切開,邊位微微煎香,少鹽,與蕃茄仔絕對是吃扒餐的好拍檔。Chocolate Flurry $45飲品頂部的雪糕,吃了一半才與下面的朱古力結合,雖帶點微苦,但好味。😋窩夫配意大利雪糕 $58點了朱古力味餅底併酸莓雪糕,說明是店內新鮮製,新鮮的應沒添加劑,吃得放心又美味;朱古力餅底味道不算突出,不擔心,我們也點了原味的蜂蜜雲呢拿窩夫($32) 這個蜜甜香味正,但又不會太甜,雪糕清香滑溜,酸酸少甜。

蕃茄,水牛芝士,羅勒比薩$128

西班牙伊比利亞黑毛豬配烤紅椒堅果醬$288

Chocolate Flurry $45

窩夫配意大利雪糕 $58

這個蜜甜香味正,但又不會太甜,雪糕清香滑溜,酸酸少甜。
2019-05-20
2019-05-22 187 瀏覽
偶爾路過發現炮台山附近一間西餐廳,見到裝修得幾雅致,今晚終於到來一試!餐廳裝修簡約,但不失意式風格,而且這裡選用天然、有機及優質食材提供給客人!二人份的晚餐吃不了太多,只點了龍蝦湯、wooden house salad、pizza、法國黃油春雞。聽說這裡還有法國空運直送Fine De Claire蠔,下次一定要試!Pizza做得非常正宗,滿滿意國情懷,坊間連鎖式嘅Pizza店不能相比。店員告訴我這裡必吃的還有窩夫,配上每日新鮮制作的Gelato是完美的組合。
2019-05-21 145 瀏覽
等friend放工食飯,係油街實現行個圈睇下有咩展覽對面aia tower地下原來都幾多野食呢間店主要食意大利菜被門口寫既意大利入口窩夫配自家製Gelato雪糕吸引坐低後睇menu都幾多選擇,有沙律,小食,意粉,意大利飯,羊架,牛扒等等我地叫左Caesar Salad份量多,羅馬生菜已拌好沙律醬慢煮法國雞胸大片厚切,而且好嫩滑唔肥仲有煙肉,麵包粒,芝士碎Pizza Funghi餡料豐富,滿滿的蘑菇,牛肝菌菇,松露Pizza餅底係薄身,焗得乾身又脆感覺健康,用手食都唔油蕃茄闊條麵闊條麵較軟身,茄汁味濃煙肉切絲,跟茄汁麵味道夾最後當然要食意大利朱古力窩夫朱古力味好濃,外脆內軟既窩夫,好味呀!可以揀左雜莓Gelato酸甜味唔太夾朱古力味
等friend放工食飯,係油街實現行個圈
睇下有咩展覽
對面aia tower地下原來都幾多野食
呢間店主要食意大利菜
被門口寫既意大利入口窩夫配自家製Gelato雪糕吸引

我地叫左Caesar Salad
份量多,羅馬生菜已拌好沙律醬
慢煮法國雞胸大片厚切,而且好嫩滑唔肥
仲有煙肉,麵包粒,芝士碎

Pizza Funghi
餡料豐富,滿滿的蘑菇,牛肝菌菇,松露
Pizza餅底係薄身,焗得乾身又脆
感覺健康,用手食都唔油

蕃茄闊條麵
闊條麵較軟身,茄汁味濃
煙肉切絲,跟茄汁麵味道夾

最後當然要食意大利朱古力窩夫
朱古力味好濃,外脆內軟既窩夫,好味呀!
可以揀左雜莓Gelato酸甜味唔太夾朱古力味

2019-05-19 144 瀏覽
因為肥雞嗰晚要開夜,所以決定搵一間好啲嘅餐廳入去坐下飲杯咖啡,再直踩落去,咁肥雞就揀咗北角呢一間wooden house去試下啦,可能嗰日係平日所以入到去餐廳都冇乜人係,一個好適合同朋友傾計嘅地方,咁肥雞就嗌咗杯咖啡latte,正正常常啦 ,咁肥雞就嗌咗個意大利紅蝦帶子魷魚龍蝦汁意大利飯,咁呢一個飯呢雖然有少少貴,但係入面啲材料都幾豐富有兩隻大嘅帶子,同埋嗌咗個法國黃油春雞配香草青豆牛牛肝菌汁,甜品就嗌咗個意大利雪糕,到雖然呢間嘢啲嘢食唔係話非常之令人有印象,但係係一個淨係需要休息㗎晚上其實請著便坐都幾chill 。
2019-05-08
2019-05-15 106 瀏覽
今晚突然想吃意大利菜,在炮台山找到這家叫Wooden House的餐廳風評不錯,於是就來試試水準。餐廳環境裝飾舒服,燈光柔和,座位亦闊落,平日晚上人流不太多,正好可以舒服慢慢食,傾傾計。餐牌選擇眾多,有前菜、沙律、意粉、Pizza、主菜、甜品等,其中有不少正宗意大利菜式,餐廳亦有多款手工啤酒供應。Grigliato di Portobello溫泉蛋澄黃香濃,沙律醬汁微酸微甜,兩者味道十分配合,而大啡菇肉質厚實,口感軟腍,口味濃郁帶有大啡菇獨有的味道。但這道菜最出色的是溫度的拿捏,因為這是一道沙律前菜,所以不可熱上,但溫泉蛋、大啡菇卻不宜冷吃,所以在微溫的時候上枱最為適合,整體輕怡可口,十分開胃。Fettuccine alla AmatricianaPasta選擇了正宗傳統的Amatriciana配上意大利的手工Fettuccine,從看似最簡單的菜式中便可試出一家餐廳的水準,所以叫了這道最基本的蕃茄醬意粉,Fettuccine做到Al dente,口感豐富,意粉有淡淡麥香蛋香,蕃茄醬汁煮透入味,每一啖都滋味豐美。Salmone alla griglia主菜叫了一個不是太意式的Fish
Salmone alla griglia
主菜叫了一個不是太意式的Fish parcel,這菜式先有了拆禮物般的驚喜,三文魚肉質滑膩柔美,火喉拿捏精準,剛好熟透而又不會過硬。而底下的酸忌廉焗薯表現同樣出色,醬汁味道濃郁厚實,十分滋味。
Margherita
最後加點一道Margherita Pizza,這個pizza是偏Romana式的pizza,餅底大而薄身,所以口感香脆而不失麥香,用上真材實材的Mozzarella可反映店家對食材的要求,賣相、味道、口感都十分對辦,水準之上。
2019-05-15
2019-05-15 87 瀏覽
逛街到油街,順勢食個晚飯~ 好耐無食西式菜,於是食呢間。前菜食龍蝦湯配紅蝦刺身。龍蝦湯以杯上,配有一隻細蝦刺身。廚師好細心,將隻蝦切件方便食~ 龍蝦湯味道香濃出色,湯面上更有一層厚厚嘅泡沫,令湯飲落更幼滑。主食有Marinella~ 餅底夠薄,夠香脆,加左parma ham,水牛芝士同火箭菜,好好食~~ 即使好大個,兩個女仔都仍然能夠完成,仲可以食多個烤黑毛豬。西班牙伊比利牙黑毛豬配烤紅椒堅果醬。落單時,侍應好細心,問我地要七成熟定全熟,提醒我地全熟,豬肉質會較韌。因為黑毛豬係穀飼,所以可以七成熟~ 咁梗係要好食嘅七成熟啦,食落仲居然入口即溶😳 驚奇好食~ 配住烤紅椒醬,完全唔辣但香口,更惹味好食😋食飽飽唔少得甜品~ 甜品嗌兩個,朱古力窩夫同雲呢嗱窩夫加 gelato~ Gelato 有四款口味,都係店手造~ 我地揀左雜莓味~ 甜甜嘅雜莓gelato, 配埋窩夫一齊食,剛剛好~
逛街到油街,順勢食個晚飯~ 好耐無食西式菜,於是食呢間。

前菜食龍蝦湯配紅蝦刺身。龍蝦湯以杯上,配有一隻細蝦刺身廚師好細心,將隻蝦切件方便食~

食飽飽唔少得甜品甜品嗌兩個,朱古力窩夫同雲呢嗱窩夫加 gelato~ Gelato 有四款口味,都係店手造~ 我地揀左雜莓味~ 甜甜嘅雜莓gelato, 配埋窩夫一齊食,剛剛好~

2019-05-14
2019-05-13 138 瀏覽
今日又同同事一行3人黎呢頭搵食雖然lunch黎講呢度價錢比較貴,但見佢環境同氣氛好正,所以就黎試下 餐廳感覺好chill,雖然係lunch hour但人都唔多,好靜。 睇完menu樣樣都想試下,所以我地就叫左3個set share作為松露迷既我,次次有得揀都會揀松露呢個飯勁香,好多菇,啲飯粒係偏硬身啲,唔會俾啲汁搞到林晒,好正~呢個我就覺得酸左啲,肉丸好林,一咬就散開晒,味道一般,不過佢個闊條麵幾有咬口,幾彈牙本身以為春雞都會好鞋,但點知呢隻出奇地滑!而且仲係好濕潤,唔會好乾,旁邊仲配有黑醋沙律,可以解膩薯條就同普通餐廳一樣,冇咩特別。 總結而言,呢間餐廳坐得舒服,野食質素都唔錯,雖然lunch價錢偏貴,但偶然黎食下都唔錯
今日又同同事一行3人黎呢頭搵食

松露牛肝菌意大利飯

作為松露迷既我,次次有得揀都會揀松露

意式肉丸闊條麵

香燒走地春雞

薯條就同普通餐廳一樣,冇咩特別。

2019-04-29
松露牛肝菌意大利飯
香燒走地春雞
2019-05-11 76 瀏覽
朋友來北角呢間意大利餐廳食晚飯,因為唔算好肚餓,所以我地淨係叫左兩個main course同甜品。呢間餐廳佈置好簡約,睇Menu介紹話呢道食材係選用天然同有機材料煮製!Chocoalte Flurry有好大球朱古力雪糕裡面,雪糕係苦甜嘅味道,所以並唔膩,溶左之後會同裡面嘅奶昔混合一齊,口感好軟滑,好好飲!Salmone alla griglia有別於一般餐廳嘅三文魚,呢度係用一塊紙包住魚同汁來煮。挪威三文魚肉又滑又軟,而且無咩腥味,個汁混左刁草、薯仔、酸忌廉,唔係太濃味,所以可以嚐到三文魚嘅鮮味。Griglia 呢個法國黃油燒春雞皮脆肉嫩,雞肉真係好嫩滑,皮下脂肪亦都唔多,配埋香草、青豆同牛肝菌嘅汁,味道幾好!甜品我地就簡左雪糕,呢度間餐廳嘅雪糕係意大利Gelato雪糕,而且每日新鮮製作。呢個莓果味嘅意大利雪糕夠凍夠硬身,酸酸甜甜,食飽飯後食d酸味嘅野做甜品就最適合。試左少少朋友點嘅雲呢拿雪糕配朱古力窩夫。雲呢拿雪糕奶香味濃郁,朱古力窩夫烤得香脆適中,朱古力味好濃,唔會係烤燶左嘅味!

Chocoalte Flurry

Griglia

2019-05-08 63 瀏覽
位於北角內街嘅小木屋餐廳主打精緻西式料理店子少少 但係晚上都幾熱鬧晚餐時段嘅套餐仲會送一杯紅或白酒認真優惠Grigliato di manzo $368美國頂級穀飼肉眼扒牛扒分量十足 廚師預先為我們切開咗一件件非常方便進食牛肉肉味香濃 再配上師傅特調嘅醬汁 同埋香蒜等等 味道非常討好Risotto alla pescatora $208紅蝦意大利飯賣相非常精美 令人垂涎欲滴意大利飯煮得恰到好處 口感軟熟紅蝦肉質彈牙 仲有香煎帶子 材料非常豐富加上芝士碎同細蕃茄更加別有一番風味
位於北角內街嘅小木屋餐廳

材料非常豐富
加上芝士碎同細蕃茄更加別有一番風味

2019-03-31
2019-05-08 69 瀏覽
話時話呢排女友想係炮台山左近活動同散步 因為佢唔想一放工就去行一d平時好旺既地區 eg mk kt 呢d有shopping center既地方 人流多又吵所以就去下比較安靜既地方 放鬆下 行下街街xd本來諗住送女友返家 到佢落下再事但食d野 但行過見到呢間wooden house既裝修既好睇 而且幾舒服 所以就揀左佢黎食下意大利餐 我地落左個佢地自配既saladsalad 好清新 菜都食落唔會太老 食得出係新鮮既 再加埋油醋汁 酸酸甜甜 開胃一流 女友就食得好開心我地之後就再叫左個佢地 意大利飯啦 話明食意大利餐 佢地個意大利飯 唔會煮得太軟 有咬口同彈牙 成個飯調味得好好 個蝦肉好好食 唔會好莓女友都大讚跟住就黎到我叫佢燒雞 唔洗講佢地既雞一係做到好好味 雞皮燒得好香脆 但肉唔會太死 係岩岩好既肉 食落唔重口味但食得出好香雞味 女友都話我要雞比xd最後我地叫左店員推薦既dessert  窩夫galeto    佢話佢地既餐廳特意在意大利引入窩夫 再配合返每日新鮮制作的Gelato 提供一個好味既dessert比客人 女友就即刻叫左 食落去 真係好好味 好重雲妮拿味 但唔似一般既雪糕
所以就去下比較安靜既地方 放鬆下 行下街街xd

我地落左個佢地自配既salad

女友都大讚

食落去 真係好好味 好重雲妮拿味 但唔似一般既雪糕 唔會太甜 口感十分綿密 食得出係意大利做雪糕既手法呀!! 而窩夫就吸左雪糕既香味 食落好香好好食!

下次一定會繼續支持!!
2019-05-04 1341 瀏覽
這晚同朋友去炮台山參加活動,活動完結順便在附近食埋晚飯。揾咗位於AIA廣場背面的Wooden House,貪佢評價高又靜靜哋可以傾謁沙律、披薩、肉類、甜品,太多嘢想食,最後決定叫咗羊架同意粉一起分享羊架配薄荷乳酪醬以木板上,伴以手指薯、車厘茄和一掇迷迭香,擺盤靚,好吸引,香味已經令人涶涎七成熟羊架,火候控制得好好外面煎得香脆,肉色粉紅,肉質保持嫩滑多汁食落口好腍,肉味香濃,真係另外,薄菏乳酪醬原來係餐廳自制,好有誠意手指薯香又好味,車厘茄鮮味開胃大蜆闊條麵加入蒜片、辣椒、芝士、白酒一起煮,香味飄揚 蜆好大隻,不算肥美,勝在夠鮮甜蜆汁鮮味俾意粉吸收晒,微辣鮮香,味道一流最後,當然要食個甜品啦餐牌上有餐廳親自家新鮮製造的Gelato,有朱古力、椰子、和雜莓,共4款口味。揀咗雜莓雪糕配朱古力窩夫,另加一球雲呢拿窩夫焗外表香脆,內軟而有口感,雪糕又香又滑,雜莓味道酸酸甜甜,雲呢拿好香,好味有驚喜可以再來。
這晚同朋友去炮台山參加活動,
活動完結順便在附近食埋晚飯。

揾咗位於AIA廣場背面的Wooden House,
貪佢評價高又靜靜哋可以傾謁

沙律、披薩、肉類、甜品,太多嘢想食,
最後決定叫咗羊架同意粉一起分享

西班牙伊比利亞羊架配薄荷乳酪醬

羊架配薄荷乳酪醬以木板上,
伴以手指薯、車厘茄和一掇迷迭香,
擺盤靚,好吸引,香味已經令人涶涎

七成熟羊架,火候控制得好好

外面煎得香脆,肉色粉紅,肉質保持嫩滑多汁

食落口好腍,肉味香濃,真係

另外,薄菏乳酪醬原來係餐廳自制,好有誠意

手指薯香又好味,車厘茄鮮味開胃

Spaghetti alla Vongole

大蜆闊條麵加入蒜片、辣椒、芝士、白酒一起煮,香味飄揚

蜆好大隻,不算肥美,勝在夠鮮甜

蜆汁鮮味俾意粉吸收晒,微辣鮮香,味道一流

最後,當然要食個甜品

餐牌上有餐廳親自家新鮮製造的Gelato,
有朱古力、椰子、和雜莓,共4款口味。
窩夫配意大利雪糕
揀咗雜莓雪糕配朱古力窩夫,另加一球雲呢拿

窩夫焗外表香脆,內軟而有口感,
雪糕又香又滑,雜莓味道酸酸甜甜,
雲呢拿好香,好味有驚喜

可以再來。

2019-04-30
西班牙伊比利亞羊架配薄荷乳酪醬
Spaghetti alla Vongole
窩夫配意大利雪糕
2019-05-01 139 瀏覽
約了姨甥共晉晚餐,因之前在炮台山有事辦,便約他在附近吃飯。Wooden House 在炮台山地鐵站附近,飯後大家回家都很方便!地方雖然不算很大,但樓底頗高,有落地玻璃窗可看街景,播著輕快音樂,身處其中輕鬆自在!剛坐下,服務員立即送上一大瓶飲用水,而且是鹼性水,十分貼心 !  喜歡食肆提供大瓶水,讓客人隨意飲用,一來是一種美意,二來想喝的不用要求,不喝的又不會浪費,健康又環保!去年獲評為香港旅遊業十優推介餐飲之一。這是一家意大利餐廳,我們點了沙律、黑毛豬、闊條麵。Caprese di Mozzarella  火箭菜、番茄、羅勒、水牛芝士  ~ $138看顏色已知火箭菜和番茄都很新鮮,吃下更覺清新,口感上與水牛芝士是好拍檔,伴意大利醋酸酸甜甜,加上羅勒的香草味,即時食慾大增!Rack di maiale iberica -西班牙伊比利亞黑毛豬配烤紅椒堅果醬 ~ $288黑毛豬肉質頗腍滑,有油脂香而不膩!  新薯粉嫩,三道菜都有蕃茄,新鮮多汁,好味不怕多吃! 最特别是自家製的烤紅椒堅果醬,紅椒加堅果打成蓉,爽脆帶堅果香,已去籽就不怕辣!Fettuccine alla Amatriciana
去年獲評為香港旅遊業十優推介餐飲之一。

這是一家意大利餐廳,我們點了沙律、黑毛豬、闊條麵。

Fettuccine alla Amatriciana - 濶條麵、煙肉、番茄、紅椒碎、芝士 ~ $128
麵質爽滑,加了番茄、紅椒碎和煙肉,美觀又美味!

由於飯前時間尚早,可多拍些室內照片。

座位靈活,二人、四人同行或大夥兒都行,只要把餐桌併合,就可坐在一起。
餐廳名叫 Wooden House,也許店主特別鍾情木製傢具吧,餐枱和椅子全是木造的 ! 其實我也很喜歡木器,因為冬暖夏涼,還給人一種簡約雅緻的感覺!

• Caprese di Mozzarella
  • 西班牙伊比利亞黑毛豬配烤紅椒堅果醬
  • Fettuccine alla Amatrician
2019-04-30 320 瀏覽
朋友話話食過呢間西餐廳覺得唔錯,今日就黎試吓。呢間鋪頭隱藏喺小街之中,但係都幾大間,鋪面裝修幾好。侍應好熱情親切,成個感覺幾舒服~主菜我哋叫咗個挪威三文魚、薯仔、刁草、酸忌廉。呢道菜甚為驚喜,佢用一個袋包住,本身看似平平無奇,但一拆袋,就已經傳來震震好香嘅焗三文魚香味,我估餐廳廚師係用袋將三文魚包住然後攞去焗,令三文魚精華唔好流失,鎖住肉汁🤔一食落去都真係冇令我失望,三文魚肉焗得啱啱好,而且每一啖都好多汁,非常juicy~🤤配埋酸忌廉同刁草食可以更加帶出三文魚嘅香味,而且同薯仔食又幾夾。👍另外仲叫咗意大利飯、紅蝦、帶子、魷魚、龍蝦汁,唔好睇佢細細碟,原來份量都幾多下,每一粒意大利飯都充滿着龍蝦汁,而且面有幾粒帶子幾大粒,每粒帶子都煎得好香,魷魚仔都唔會韌,大蝦顏色煎得好靚,同龍蝦汁意大利飯賣相好夾~個人最喜愛入面有幾粒車厘茄,令成碟飯帶點清新,而且酸酸地又令人食慾大增😬最後甜品就叫左朱古力窩夫配椰子味Gelato同埋朱古力窩夫配雜莓味Gelato,見餐牌上面寫着gelato喺鋪頭親自每日新鮮製造,佢個Gelato又真係冇令我失望,椰子味gelato每一啖食到有椰絲,甜度適中,配埋意大利
意大利飯、紅蝦、帶子、魷魚、龍蝦汁
最後甜品就叫左朱古力窩夫配椰子味Gelato同埋朱古力窩夫配雜莓味Gelato,見餐牌上面寫着gelato喺鋪頭親自每日新鮮製造,佢個Gelato又真係冇令我失望,椰子味gelato每一啖食到有椰絲,甜度適中,配埋意大利朱古力窩夫一黑一白賣相非常好看,窩夫焗得好香脆,有入口即溶嘅感覺,雪糕加窩夫一齊食味道幾夾,而且一凍一熱嘅感覺都幾得意~
朱古力窩夫配椰子味Gelato
雜莓味雪糕都幾濃,配埋朱古力窩夫食味道都唔錯,可以試到兩種唔同層次嘅味道。
朱古力窩夫配雜莓Gelato
最後有啲口渴,叫咗杯有氣蘋果汁飲,蘋果汁幾清甜,而且都幾大杯。
有氣蘋果汁
餐廳食物質素幾高質,下次有機會可以再試~
2019-04-29
意大利飯、紅蝦、帶子、魷魚、龍蝦汁
朱古力窩夫配椰子味Gelato
朱古力窩夫配雜莓Gelato
2019-04-25 80 瀏覽
約左朋友工作完畢在北角吃飯,決定試試這家新餐廳。Weekday人客不算太多,坐在角落傾計感覺十分舒適。 剛坐下來,我們看到餐牌上的選擇不算少,首先點了三樣野,龍蝦湯配刺身,八爪魚同羊架。龍蝦湯非常有驚喜,賣$98完全不過分。湯濃味得黎非常鮮甜,也很creamy, 一點都食不出咸味,加上刺身,感覺有趣。八爪魚比較軟身,一點都不韌,醬汁也不會搶去原本食才的鮮味。西班牙羊架$358,肉質保持嫩滑多汁,沒有煮過火,粉紅色的肉配外面煎過的香脆,感覺到廚師的廚藝和用心。食物是二人份量剛好。我們一路食一路傾,不知不覺吃完全部食物,最後還加了個闊麵同窩夫。闊面新鮮造的,彈牙有口感。美中不足是原本點的雲呢拿窩夫賣曬,改了朱古力味。食完成餐飯覺得呢間餐廳用cafe形式開有點浪費,開作高檔意大利餐廳一點都不為過。

八爪魚比較軟身,一點都不韌,醬汁也不會搶去原本食才的鮮味。