2018-09-26 219 瀏覽
與新同事食飯傾計,由於她住港島區,所以就揀了位於炮台山新開的餐廳吃飯。點了兩盤生蠔,湯,黑毛豬扒及甜品。以為不夠飽,最後大家也飽到上心口。每盤生蠔也有六隻,是來自法國Fine De Claire的品種。蠔身修長,雖然不算厚肉,但質地爽口彈牙,海水的鹹味亦不會搶去蠔肉的甜味,很不錯哩。龍蝦湯配紅蝦刺身令我們十分有驚喜。縱使龍蝦湯的面層有大量泡泡,可是,湯內的龍蝦味道甚為濃郁。紅蝦刺身,味鮮而蝦肉扎實,沾上龍蝦湯來吃,的確恰當。主菜有西班牙伊比利亞黑毛豬配烤紅椒堅果醬。黑毛豬扒煮得略為有些過熟,幸好,這塊黑毛豬扒內有不少脂肪,當中的油香令它不再是一塊瘦肉,而是一塊半肥瘦的黑毛豬扒,吃著又香甜又爽口哩。甜品選了窩夫配意大利雪糕。朱古力窩夫的香脆,也比不上那三款自家製的意大利雪糕吸引。我們也十分喜歡紅色的雜莓意大利雪糕,甜中帶酸的雜莓味,是夏天的消暑良品。

2018-09-18 164 瀏覽
行開呢區,呢頭都幾多餐廳,望下Wooden House個餐牌ok,所以順便食埋先返屋企。服務好,職員都有推介下d食物。叫咗生蠔,Fine de Claire Oyster $58一隻,叫咗兩隻,大大隻,新鮮creamy,正~Wooden House Salad $88,材料新鮮,配埋藜麥,爽口,健康有益。Pasta Fettuccine with Bacon $158,少少辣,辣得黎好惹味。Risotto ai Funghi $128,個risotto軟硬適中,creamy 好香。連加一,兩個人五百幾蚊。

服務好,職員都有推介下d食物。

連加一,兩個人五百幾蚊。
2018-06-27
2018-09-15 239 瀏覽
早排同朋友去左北角影相,行行下見到有間幾寫意既餐廳就坐低左,兩三點既時間人流唔係好多,再加上果日落雨><個人幾中意有落地玻璃既餐廳,不過座位之間比較密,晚市可能會比較擠擁~不過呢到既店員服務好貼心,仲同我地講星期四會有新鮮生蠔,而且超抵價呢~去到岩岩係午市時間,但坐下坐下就變左下午茶時段,反正有時間又落雨,嗌多個下午茶也不為過XD 紐西蘭草飼平鐵牛扒,牛扒嗌左五成熟,外層帶脆香,而內裡鮮嫩多汁,牛味香濃。五成熟既口感嫩滑易入口,而且其醬汁都為個菜式加左唔少分!鮮茄煙三文魚芝士薄餅 ,蕃茄同煙三文魚個味道幾夾,面層加左少少蔥花,令個薄餅更香口,薄餅以長方形式上碟,餅底厚度適中,食落都幾滋味。煙三文魚酸忌廉意大利包,同樣無煙三文魚系列,因為朋友特別中意食,而且佢兒得呢間煙三文唔錯,意大利包唔會話好硬,容易分切,材料雖簡單但口感豐富,味道亦都唔錯。水蜜桃果茶,每日限定既果茶系列,正值水蜜桃盛季,果茶又香又甜,大大杯之餘,裡面仲有勁多果肉,呢個超推薦呢!Waffle with Gelato,HOME MADE意大利雪糕,揀左三個雪糕球,包括朱古力、雜莓同水蜜桃。口感軟綿綿而且比較黏,個人偏好水
兩三點既時間人流唔係好多,再加上果日落雨><
紐西蘭草飼平鐵牛扒
五成熟既口感嫩滑易入口,而且其醬汁都為個菜式加左唔少分!
水蜜桃果茶

大大杯之餘,裡面仲有勁多果肉,呢個超推薦呢!
Waffle with Gelato
口感軟綿綿而且比較黏,個人偏好水蜜桃味,清新得黎又鮮甜,朋友就中意雜莓多D~
水蜜桃果茶
2018-09-11 161 瀏覽
從報章得知北角開了一間餐廳, 老闆經過第一次創業失敗後重新振作,開了這間Wooden House ,報導中老闆提及本著不欺騙食客的原則開店,餐廳用上優質食材。被這篇報導所吸引,決定一訪試試這間餐廳。晚上人流很少,當日晚上只有3枱食客。由於晚市沒有套餐,所以單點了沙律及主菜。Smoked Salmon Salad($128)沙律份量非常多,足夠2分享。🥗沙律菜新鮮爽口,加了檸檬油醋汁💧。🐟三文魚厚身柔軟,口感油潤,味道不算鹹,但充滿魚油香😍,十分好吃。這個味道令草根姐妹想起以前家人在丹麥買回來的🇩🇰煙三文魚🍣,兒時的味道總是令人回味呢👶🏻!記得報導中特別有提及這裏的肉類不錯,所以決定點上一客羊架。西班牙伊比利亞羊架配薄荷乳酪醬 ($358)Grilled Iberico Lamp Chop with Mint Yogurt Sauce草根姐妹👭認為生熟程度5成左右的羊肉🐐或牛肉🐃,最能保持肉質的細嫩和肉汁,所以一般而言我們食肉類時都會選擇Medium✋🏻羊架一客3件🐐,每件都肉厚骨薄。看得見顏色粉嫩,剛好做到5成熟的效果,火候控制得不錯👍🏻。入口羊肉細嫩,外皮燒至脆身,然後是脂肪層,較熟

Smoked Salmon Salad($128)

Smoked Salmon Salad
記得報導中特別有提及這裏的肉類不錯,所以決定點上一客羊架。

西班牙伊比利亞羊架配薄荷乳酪醬 ($358)

羊架一客3件🐐,每件都肉厚骨薄。看得見顏色粉嫩,剛好做到5成熟的效果,火候控制得不錯👍🏻。入口羊肉細嫩,外皮燒至脆身,然後是脂肪層,較熟的肉,最後中間的羊肉最鮮嫰。這個層次吃下去時令人聯想到燒肉的結構😂,不過當然是再好吃多了!很少餐廳能做到這樣分明的口感,的確十分出色呢❤️!唯一是羊脂份量有點多,如果能換作羊肉多好呢😋!

果茶
飲品點了果茶,可惜味道偏淡,喝不完,唯有把果肉都吃光就算了。
果茶

食物真的不錯,不過可能由於地理位置影響,看似沒有很多人知道這間餐廳。肉類和沙律同樣好吃😋,雖然肉類不便宜,但質素又的確不錯。在附近工作和居住的不妨一試啊!
2018-09-10 2674 瀏覽
這陣子因婚期將到,我們都比較少到外找食,但因實在太累了,也想外去吃一餐。這次選了炮台山的西餐廳,由於位置有點偏辟,所以不會有很多人。感覺非常寧靜!門面很像到了外國般的餐廳,因為樓底很高。餐廳內別有一番味道,大約可以坐到20-30人左右。黑馬生菜、慢煮法國雞胸、煙肉醉、麵包粒 $138菜是午餐跟晚餐的必需品,所以吃西餐時都一定會點一款沙律!看到這個圖片有點吸引便點了,想不到原來份量這麼大,所以我們沒有點了太多!這個沙律有很多菜,還有雞胸,蕃茄仔,非常重量級,吃了這個已飽了一半!哈哈!美國頂級穀飼肉眼扒、蛋黃醬 $368其實我在戒牛,但又忍不住想吃一點點!而男人是愛牛人士,所以他非常希望我可以一起吃,侯可以點這個了!最後我還是順他的意思。牛我點了五成熟,但好像有少少過火,但對我們來說是剛剛好。因為有時說了五成會太生,牛味不太濃,沾了蛋黃醬吃都很特別。還有薯仔及小蕃茄做配菜,非常豐富美味。Coconut Smoothie $45味道較淡,但不會很甜,清一清味蕾是非常適合。Blueberry Smoothie $45原來是叫Mango 的,但因當天沒有了Mango,店員提議試試今天有的blu
感覺非常寧靜!
門面很像到了外國般的餐廳,因為樓底很高。
餐廳內別有一番味道,大約可以坐到20-30人左右。

黑馬生菜、慢煮法國雞胸、煙肉醉、麵包粒 $138
菜是午餐跟晚餐的必需品,所以吃西餐時都一定會點一款沙律!

美國頂級穀飼肉眼扒、蛋黃醬 $368
其實我在戒牛,但又忍不住想吃一點點!
最後我還是順他的意思。

牛我點了五成熟,但好像有少少過火,但對我們來說是剛剛好。
因為有時說了五成會太生,牛味不太濃,沾了蛋黃醬吃都很特別。
還有薯仔及小蕃茄做配菜,非常豐富美味。

Coconut Smoothie $45
味道較淡,但不會很甜,清一清味蕾是非常適合。

Blueberry Smoothie $45
原來是叫Mango 的,但因當天沒有了Mango,店員提議試試今天有的blueberries,想不到味道出眾,有很濃藍莓味道!
【#飲食】C+搵食團 || 北角意大利風情 - Wooden House 今日又是「偽奶娘」一日遊,帶著小妹四圍去,一齊剪完頭髮,在北角附近找東西食,因為北角不是地膽,所以就在附近隨便挑了 - 「Wooden House」,一間外似簡約的咖啡店,想不到內裡的意大利菜令人難忘。 ------------------------------ ------------------------------ 我們一行3人晚上7點到,週日晚上也差不多滿座,蠻多是一家大小一起食。看看Menu 有沙律、意粉、Pizza、扒類&甜品等等,Menu中有菜式圖片之外,更加細心列出菜式又什麼組成。 ------------------------------ 頭盤: 法國黃油雞胸凱撒沙律 份量比想像中多,夠兩個人食,慢煮黃油雞,就算是雞胸,肉質保持嫩滑。 配上凱撒沙律同的煙肉碎、麵包粒,配上大大棵羅馬生菜,生菜爽口清甜等,層次豐富。 ------------------------------ 主菜: Grigliato di Manzo 選用了12oz美國頂級

頭盤: 法國黃油雞胸凱撒沙律 [Caesar Salad with Slow Cooked French Chicken Breasts]

主菜: Grigliato di Manzo

選用了12oz美國頂級穀飼肉眼扒,配上蛋黃醬。由於同小妹一起食,我們點了7成熟,上碟時已經切好。牛肉味香,外面煎得香口,內裡仍然保持嫩滑有肉汁。頭尾都有少許脂肪,入口即溶,充滿油香感。

Grigliato di Manzo

主菜: 鹽焗鮮魚

鹽焗鮮魚

這道是Menu的隱藏菜式,由服務員介紹 Wooden House每天從街市引入鮮魚,進行鹽焗處理。ms. C是不太喜愛吃魚的,但面對這條魚都可大啖大啖食,只是簡單的鹽焗處理,也十分入味,魚肉保持肉嫩滑多汁,而且一些魚腥味也沒有,不用沾醬也十分味美。

飲品: 蜜桃果茶

蜜桃果茶

選用日本運到的新鮮桃肉,配上冰茶。甜味是來自自然桃肉,入口清甜型自然,十分之解渴。

餐廳也有不少甜品提供,有Waffle、 Gelato提供,Gelato由餐廳自設意大利Gelato 機自家制作,口味會隨季節不同供應,不過ms. C當日太飽,沒有吃甜品,下次可以和朋友留肚再吃甜品

- MORE INFORMATION -

Wooden House

網址: https://s.openrice.com/QrbS03Pa800

地址: 北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下18號舖

▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿
2018-07-15
Grigliato di Manzo
鹽焗鮮魚
蜜桃果茶
2018-09-08 1446 瀏覽
Caesar Salad w/ Grilled Chicken Breast ($138)大量···極大量新鮮爽口的羅馬生菜🥗,完全是二人分享的份量。加上芝士粉🧀及沙律醬後沙律味道非常吸引,除非你不吃芝士,否則相信沒有人會不喜歡吧!作為前菜的確令人胃口大開🤤,配料有煙肉碎🥓,麵包粒🍞,還有幾乎零脂肪的燒雞胸🐥,雞皮薄如紙,雞肉份量又多又大件。普遍雞胸都較乾,但今次這些雞胸有一半以上保持十分嫩滑,不看餐牌還以爲自己在吃雞脾肉呢🍗,想必這個雞肉沙律連不是減肥的人士都會愛上呢~美國頂級穀飼肉眼扒,蛋黃醬 ($368)Grilled U.S. Prime Rib-eye Steak (12oz) with Bearnaise Sauce肉眼扒一塊的份量不少🥩,煎過後牛肉特別香, 中間仍保持粉嫩的顏色,實在不錯。肉眼扒肉質軟熟,夠Juicy💧,而且血水不多。唯一美中不足是調味有點淡,可能是由於餐廳附上了獨有的醬汁,預期食客沾汁同吃。不過草根吃牛肉一向較喜歡用鹽調味,所以若能加上多點鹽應該會更好呢!果茶味道較淡,但水果量不少,尤其是當中加入水蜜桃🍑,平日的果茶較少見呢!

美國頂級穀飼肉眼扒,蛋黃醬 ($368)

2018-09-05 1079 瀏覽
位於北角嘅一間西餐廳估唔到意外地超高質👍🏻😆.慢煮雞胸凱撒沙律🥗 $138餐廳選用左法國黃油雞 羅馬生菜雞胸肉質經過慢煮之後都好嫩滑 仲超級入味食完即刻胃口大開🤣.燒八爪魚配薯仔松露 $128分量唔算好多 只有四片八爪魚片但前菜份量黎講都可以接受😌八爪魚下面鋪左薯仔 再灑上松露粒 惹味十足😇.法國黃油春雞 $188法國黃油雞果然零舍唔同餐廳全採用雞脾😆肉質超級嫩滑 比前菜凱撒沙律更加嫩滑🤣😍配埋香草青豆牛肝菌醬 夠哂creamy😆.12安士美國頂級穀飼肉眼扒 $368我哋叫咗五成熟 餐廳冇overcooked👍🏻頂級肉眼扒肉質鮮嫩 唔使點蛋黃醬已經好入味❤️👍🏻豬女仲試過用春雞嘅醬汁點配牛排 一樣咁滋味😛.椰子沙冰 $45餐廳響應冇飲管 主動問我地會唔會參與好有環保意識 值得一讚👍🏻椰子味非常濃郁 但唔會過甜夏天飲夠晒消暑🥥.水蜜桃🍑茶 $45食到粒粒新鮮水蜜桃果肉 茶味不算太重甜甜的 夠哂滋潤😛
位於北角嘅一間西餐廳

12安士美國頂級穀飼肉眼
椰子沙冰  水蜜桃茶
  • 美國穀飼肉眼
2018-09-05 105 瀏覽
很少在北角覓食,難得今天和朋友相聚於北角,於是找來了這家新開人不太多的餐廳。蜜桃🍑果茶,滿是鮮甜多汁的果肉,味道天然又不會過於甜膩。龍蝦濃湯配紅蝦刺身,店員教可以把紅蝦刺身放進濃湯內,所以我也放了進去。龍蝦濃湯看似cappuccino,表面的泡也是打得細滑的,濃湯部分真的滿載鮮而不膩的龍蝦香味,加上已熟又彈牙的紅蝦,味道一流!之後上桌的是一大碟藍青口,是店員推介的。良久沒吃過這麼大碟青口,一試這碟便覺得很難忘。真的,雖然這些青口長得非常細小,但肉質鮮美,加上那叫人很想送飯的特製白汁,幸好隨藍青口附上麵包四小塊,可以吸收那可口的白汁!黑毛豬賣相還好,外層煎得香脆,肉質方面若多點肥肉更嫩滑就好了。

蜜桃🍑果茶,滿是鮮甜多汁的果肉,味道天然又不會過於甜膩。

2018-08-30
2018-09-04 820 瀏覽
今日去開附近嘅中南買嘢,落雨又想食西餐,就入咗呢度啦。入到去個環境都幾舒服,靜靜地唔會太嘈太熱鬧。<龍蝦湯配紅蝦刺身,$98>個蝦刺身原來已經切好左,放得好靚。店員提及可以將刺身放入湯,食落就會暖暖地。個人比較喜歡就咁食,對於暖嘅刺身無乜好感。平時無乜飲開龍蝦湯,呢個覺得都唔錯。<西班牙伊比利亞黑毛豬配烤紅椒堅果醬,$288>黑毛豬略嫌過熟,食落有少少韌,本身期待會比較腍,所以有少少失望。而佢個烤紅椒堅果醬唔算好特別,食落唔辣又無乜味。配菜反而做得好好,薯仔輕輕煎過食落好香口而又不膩,蕃茄仔多汁鮮甜。<芒果沙冰,$45>芒果沙冰有別於平時飲開嘅泰式芒果沙冰,好似加少少奶類去做成嘅沙冰,感覺比較杰身,芒果味唔算濃郁,但勝在唔會好甜。<窩夫配意大利雪糕,$58>窩夫比較實,唔係外脆內軟改嗰種感覺,但係個味道都唔錯嘅。我哋都覺得個意大利雪糕唔夠滑,不過朱古力味夠晒濃郁。價錢中規中矩,如果想同另一半去一啲清靜環境嘅餐廳慶祝記念日都係一個唔錯嘅推介。
今日去開附近嘅中南買嘢,落雨又想食西餐,就入咗呢度啦。

入到去個環境都幾舒服,靜靜地唔會太嘈太熱鬧。

龍蝦湯配紅蝦刺身

2018-08-30
龍蝦湯配紅蝦刺身
西班牙伊比利亞黑毛豬配烤紅椒堅果醬
芒果沙冰
👫收咗工好攰打算返屋企,點知👱🏽‍♂️係公司門口出現話要帶我食好西😚 拍拖咁耐都成日比驚喜我,真心抵讚😝 嚟到北角呢間小木屋餐廳,裝修簡單,環境都幾舒適,啱曬兩個人撐檯腳👾一一一一一一一一一一一一一一#CaesarSaladWithSlowCookedFrenchChickenBreast <$138>·羅馬生菜·慢煮法國雞胸·煙肉碎·麵包粒份量好足夠,夠兩個人食👍🏻一上碟就聞到好香嘅雞肉味😍加埋啲煙肉碎、麵包粒,成個口感好豐富🖖🏻黃油雞係慢煮,雞肉嫩滑,雞胸位置六都完全唔嚡😋生菜爽口清甜,整體嚟講真係幾好味,我地兩個好快就ko曬成份😳.#GrigliatoDiManzo <$368>·12oz美國頂級穀飼肉眼扒·蛋黃醬我地嗌左5成熟,上碟嘅時候已經係切好咗,而且塊扒都幾大,足足12oz咁多🤤牛肉味極香而且無乜筋,肉汁好多,脂肪入口即溶😍肉質亦都保持嫩滑,牛扒嘅脂肪同肉嘅比例係一比一,食落油香感好重,真心推介🤓.#FreshFruitTea <$45>果茶入面有從日本運嘅新鮮桃肉,茶味都幾出👻唔甜但好清新好解渴,飲落覺得好健康✌🏻.#Man
👫

·羅馬生菜
·慢煮法國雞胸
·煙肉碎
·麵包粒
份量好足夠,夠兩個人食👍🏻
一上碟就聞到好香嘅雞肉味😍
加埋啲煙肉碎、麵包粒,成個口感好豐富🖖🏻
黃油雞係慢煮,雞肉嫩滑,雞胸位置六都完全唔嚡😋

#GrigliatoDiManzo <$368>
·12oz美國頂級穀飼肉眼扒
·蛋黃醬
牛肉味極香而且無乜筋,肉汁好多,脂肪入口即溶😍

#FreshFruitTea <$45>
果茶入面有從日本運嘅新鮮桃肉,茶味都幾出👻
唔甜但好清新好解渴,飲落覺得好健康✌🏻
#MangoSmoothie <$45>
即榨嘅芒果沙冰有一大杯❤️
飲落去係好濃嘅芒果味,而且一啲都唔甜🤟🏻

#Gelato <$45>
·桃味🍑
·買一送一
同👱🏽‍♂️每人兩球桃味雪糕,食落一啲都唔甜,完全無負擔☝🏻
有淡淡嘅桃香味,口感食落似乳酪多過似雪糕🤣

👾驚喜指數:❗️❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️10% Service Charge
2018-08-15 96 瀏覽
餐廳於平日晚上時間不算太繁忙環境清靜,當天晚上也有不少情侶,朋友品嚐紅酒談心~前菜:法國黃油雞胸凱撒沙律🥗 $138餐廳特別選用法國黃油雞胸 慢煮完的肉質尚算滑嫩😆最值得一讚的是調味十分充足 配上芝士 麵包粒令人胃口大開 份外清新自然☘️燒八爪魚配薯仔松露 $128切片八爪魚入口彈牙🐙能看到粒粒細松露鋪在上面😍配上檸檬汁🍋 酸酸的 更能提升口感🍀主菜:法國黃油春雞配牛肝菌 $188餐廳的春雞採用了雞腿🍗 肉質非常嫩滑👍🏻❤️配上香草 青豆 牛肝菌醬 滋味無窮😍美國頂級穀飼肉眼扒 $368肉質非常鮮嫩肥美 五成熟度剛好👍🏻🤤外表煎得香脆🥩 內裏juicy 調味充足 不用點配蛋黃醬都可以🤣
餐廳於平日晚上時間不算太繁忙
環境清靜,當天晚上也有不少情侶,朋友品嚐紅酒談心~

前菜:

燒八爪魚配薯仔松露
法國黃油春雞配牛肝菌
美國頂級穀飼肉眼扒
2018-07-20 147 瀏覽
午餐見客先黎落大雨,幸好因為大雨冇咩人出街食,黎到Wooden House不用等位。午餐有幾款set,我們選了巴馬火腿火箭菜水牛芝士pizza及紐西蘭草飼平鐡牛扒Set沒有前菜或湯,所以加$10要個沙律啦菜好fresh之外,個陳醋真係不得了。酸得來好有甜味,仲有2片肉腸即時令我食慾大增。Main course來了Pizza竟然快過牛扒,不是平常見的圓形5片份量黎講,午餐來説分量ok餅㡳夠脆,水牛城芝士pizza略嫌芝士太少,我喜歡濃味,再多芝士就更好。吃完pizza牛排好快就送到,牛排不是一整塊上,而是已經切成六、七件最初都怕吃完會唔夠飽,原來配菜的分量很多,食埋就啱啱好最後+$5叫左杯Latte,入口好滑加$是抵的不過最抵還是加$20吃杯Gelato,一路吃一路硏究係自家製定買返來,結果還是忍不住問了店長。原來Wooden House有一部意大利雪榚機,會不定時有期間限定,今次試咗朱古力味及期間限定的日本桃味朱古力味濃厚度十足,而且大大杯桃味就比較清新,入面白桃的鮮果肉真係好好食結論:意料之外好的西餐
午餐見客先黎落大雨,
幸好因為大雨冇咩人出街食,
黎到Wooden House不用等位。

午餐有幾款set,
我們選了巴馬火腿火箭菜水牛芝士pizza及
紐西蘭草飼平鐡牛扒

Set沒有前菜或湯,所以加$10要個沙律啦

菜好fresh之外,個陳醋真係不得了。
酸得來好有甜味,仲有2片肉腸
即時令我食慾大增。

Main course來了
Pizza竟然快過牛扒,不是平常見的圓形
5片份量黎講,午餐來説分量ok
餅㡳夠脆,水牛城芝士pizza略嫌芝士太少,
我喜歡濃味,再多芝士就更好。

吃完pizza牛排好快就送到,
牛排不是一整塊上,而是已經切成六、七件
最初都怕吃完會唔夠飽,
原來配菜的分量很多,食埋就啱啱好

最後+$5叫左杯Latte,入口好滑加$是抵的

不過最抵還是加$20吃杯Gelato,
一路吃一路硏究係自家製定買返來,
結果還是忍不住問了店長。

原來Wooden House有一部意大利雪榚機,
會不定時有期間限定,
今次試咗朱古力味及期間限定的日本桃味

朱古力味濃厚度十足,而且大大杯

桃味就比較清新,入面白桃的鮮果肉真係好好食

結論:意料之外好的西餐
2018-07-19 1782 瀏覽
轉工後, 很少帶飯, 從前很少踏足的北角, 現在天天都出現在這裡要搵好野食, 最好就識到個喜歡周圍吃的同事飯腳正因為知道老闆外出工作, 所以lunch有多點鬆動時間佢就帶咗我黎公司遠少少嘅西餐廳幸好Lunch time黎到仲有位, 唔使等一入到黎無油煙味, 最怕食完成身連頭髮都有味坐低後立即看看Menu, 有set lunch, 有a la carte大家都係第一次黎, 有set就緊係點set啦, 抵d嘛!由於大餓的關係, 加$10要埋個是日沙律, 以為普通野一上檯, 有驚喜喎, 有2片辣肉腸, 仲有d沙律菜每片都混和著醋汁, 唔會dry連一份$10嘅沙律都整到一絲不茍, 相信呢間餐廳平日做的都不會求其~接下來, 2個set緊係開心些牙啦, 鐘意食嘅朋友是喜歡分享的! 巴馬火腿火箭菜水牛芝士薄餅, 長方形的比三角形吃得方便留意返, 呢度點的是即焗, 所以大約需時15分鐘, 不過吃過沙律後, 都只是等一回, 都唔覺已過15分鐘餅底是脆脆的, 唔太薄又唔太厚, 適中的厚度出來的時候, 廚師已為我們切開5件, 巴馬火腿很有咸香味, 配埋有少少芝麻味嘅火箭菜 (我好鐘意食架)一流!第二份set
正因為知道老闆外出工作, 所以lunch有多點鬆動時間
佢就帶咗我黎公司遠少少嘅西餐廳
幸好Lunch time黎到仲有位, 唔使等
一入到黎無油煙味, 最怕食完成身連頭髮都有味

大家都係第一次黎, 有set就緊係點set啦, 抵d嘛!
由於大餓的關係, 加$10要埋個是日沙律, 以為普通野
Salad of the Day

巴馬火腿火箭菜水牛芝士薄餅, 長方形的比三角形吃得方便
Parma Ham Pizza
餅底是脆脆的, 唔太薄又唔太厚, 適中的厚度
第二份set都黎啦
紐西蘭草餇平鐵牛扒
都是預先切件, 下層還有幾款烤蔬菜墊底, 唔係只吃肉咁膩
雖然啖啖肉, 但沒有多餘肥膏
又雖然佢看似8成熟, 但是很淋身, 不會韌的, 有點像慢煮牛, 很好味!
紐西蘭草餇平鐵牛扒

同事來之前, 也做過功課, 說這裡的gelato是要試的
其實....已很飽, 不過一場來到, 就緊係要叫埋啦
查問過後, 每天會供應4款, 也會因應季節去新鮮自家製gelato, 無錯! 是自家製
仲話配方經佢地自己改良過, 佢推介朱古力同桃, 咁...就試呢2款啦
嘩....滿滿的gelato, 平時出去食, 一杯起碼幾十蚊, 而家跟餐+$20, 係咪好抵先
抵還抵, 味道又如何?!
自己一向唔太好朱古力, 所以試過一啖, 都好濃郁嘅, 同事邊食邊讚咗幾次 (聽說是3重朱古力)
而我那個桃味, 味道唔會太濃, 絕對無假味道, 是吃到有桃肉絲, 軟軟黏黏的口感, 亦唔會吃到有冰粒

Gelato
最後....呢杯Latte都好正, 好滑, upgrade都係加$5
好鐘意呢個杯配呢枝木匙羹
Latte

走嘅時候, 見到一箱箱桃
更證明gelato是自家製的!
題外話/補充資料: 餐廳仲有$10生蠔供應, 不過是日已沽清
2018-07-18
Salad of the Day
Gelato
Latte
公司附近一直多嘢食, 最近又開左一間叫Wooden House的新食店,我當然要去試下. 知道佢地的麵係由意大利運來的手工麵, 所以想一試, 但我又想食海鮮, 所以問下可否將意大利飯改為麵, 好開心可以轉. 試了 Fettuccine alla Pescatora,材料豐富, 內有Red Prawns, Scallop, Squid, Lobster Sauce. 上枱時香味撲鼻. 賣相精緻. 第一時間試麵, 麵質同平日食的有所不同. 麵條較為闊身, 口感較佳, 質感不錯. 而且吸收晒醬汁和材料的精華, 所以特別好味. 三款海鮮中, 我最鍾意食帶子. 整的時間剛剛好. 墨魚夠爽口和彈牙. 紅蝦幾大隻, 可惜唔夠爽身. 最後甜品選了Waffle with Gelato . 窩夫選了朱古加味, 而雪糕選了較少食的開心果味道. 這裡的雪糕也是自家製, 所以雪糕質感較細滑, 較為好味. 而窩夫就同平日差不多. 估唔到公司附近開了一間這樣的食店, 早後食午飯時可以多一個選擇.

上枱時香味撲鼻.

賣相精緻.

Fettuccine alla Pescatora

第一時間試, 麵質同平日食的有所不同.

三款海鮮中, 我最鍾意食帶子.

整的時間剛剛好.

墨魚夠爽口和彈牙.

紅蝦幾大隻, 可惜唔夠爽身.

最後甜品選了Waffle with Gelato .

Waffle with Gelato

窩夫選了朱古加味, 而雪糕選了較少食的開心果味道.

這裡的雪糕也是自家製, 所以雪糕質感較細滑, 較為好味.

而窩夫就同平日差不多.

Fettuccine alla Pescatora