2013-09-25 417 瀏覽
一向都有光顧Qui 這餐廳,而且評價也很好。但近這一年對她的評價都是好壞參半。可能是因為團購關係,其食物質素可以用差來形容。為公平起見,今次決定跟太太和友人用正價再試一次,我要了個和牛肉眼的set dinner,不幸地,食物質素還真的變差了。先說頭盤那海鮮冷盤,沒有了之前的帆立貝而改了薄薄的一片鮑片,刺身不新鮮到有點出水和怪味,似是放了在室溫很久似的。至於主菜那個和牛肉眼算是好吃,可是隨餐附上的芥末醬卻令人大倒胃口,細看之下原來已經過期了一個月。雖說過期食品不一定會吃壞人,但對一間價錢不算便宜的餐廳來說,實在不能接受!這可能會是我和我的家人朋友最後一次光顧他們!

和牛肉眼
這可能會是我和我的家人朋友最後一次光顧他們!
2013-09-16
2013-08-20 187 瀏覽
咁耐都未試過呢間野,次次提意都比佢拒絕呵呵難得今次佢肯,就沖去拎位啦LUNCH SET由98-168,1杯餐前飲品,加簡汽酒,再包1杯餐茶我簡左RIBEYE 14OZ($$168),有麵包,沙律,湯全部都無咩特別,合格.主角牛扒份量很大,14OZ女仔未必食得哂呵呵.肉味不濃,亦由於不濃,加上唔覺有下鹽和黑椒,所以整體很淡,即使有黑松露醬,但係也無咸味,建議下重一點調味.牛扒質素以呢個價錢滿意.另外佢地比既芥末係獨立1樽仔比你,幾有心,第一次見.還有甜品是乳酪,酸度不足,下了很多糖,建議酸一點呵呵另外O個粒麻麻地以呢個價錢,係呢區來講,還是幾抵玩!如在調味上改善,相信更佳
咁耐都未試過呢間野,次次提意都比佢拒絕呵呵

難得今次佢肯,就沖去拎位啦

全部都無咩特別,合格.

還有甜品是乳酪,酸度不足,下了很多糖,建議酸一點呵呵

另外O個粒麻麻地

2013-07-01
Have eaten there before and often found it to be "odd".  It's nearly an Italian restaurant, but not really.  The food portions are OK, but very small.This time however, we didn't even get to eat.  We sat down - although the restaurant was completely empty we were only able to sit in the open area outside.The woman took our order, the lunch set comes with starter, sparkling wine or juice and dessert as well as a main.  Price start around HKD100 and go up for more expensive mains.After ordering, t

After ordering, the server comes back saying there is no orange juice today, only vegetable juice.  (sparkling wine or VEGETABLE juice?  Who on earth thought that was a good idea?  Nobody who has any idea how  a normal exec set lunch should work obviously).

So I asked if I could have sparkling water instead (after all, it's cheaper than sparkling wine and goes with food, unlike vegetable juice).  But this was incredibly rudely refused and I was told I would have to buy it separately if I wanted it.

Since this meant that the lunch was ruined due to the nasty atmosphere and terrible service, we left.  I won't be back.

The staff should learn something about customer service if they want to run a pretend upmarket restaurant.
2013-08-09
2013-03-25 67 瀏覽
呢餐係一年之前食既, 到今日先寫係因為件事整整煩足我一年先CLOSE FILE話說我之前成日要去葵芳, 所以都KEEP住幫襯左佢2-3年。之後久唔久幾個月都會去一次。食開有信心,見佢有團購就買左4張,開頭果2張BOOK左好耐, BOOK到過埋期都仲係覆我話FULL BOOKING, 最終要BOOK到限期後先延長黎用。但係之後尾個2張都係BOOK極都話FULL HOUSE, 最後打去佢竟然索性話間團購公司冇找數所以唔用得張券唔再關佢地事咁都得?! 我地揾反YAXXX, 佢地又話唔係佢地直接DEAL, 係佢地再幫JXXXXXXX做, 幾個月黎係咁追佢最終都係話個張券EXPRIRE在先佢地無能為力百幾蚊就咁冇左本來好好地一間餐廳,由我3年前第一次食時係超班水準, 至到去最尾個次團購時食左餐只略略好過茶記既港式西餐。講真,都成一年,食物既名我就唔多記得, 但係有頭盤有湯,湯係好似茶記用水開粉/PIZZA HXX 白湯個味嗰一類甜品係一匙普通過普通既慕絲主菜其中一個係一份普通既豬扒, 普通到用唔到其他字去形容啦

百幾蚊就咁冇左

講真,都成一年,食物既名我就唔多記得,
甜品係一匙普通過普通既慕絲
主菜其中一個係一份普通既豬扒, 普通到用唔到其他字去形容啦
2013-03-09 354 瀏覽
葵芳新都會廣場一帶的範圍雖然食肆林立,但其實靠得住的可能十中無一,意菜餐廳 Qui 已算得上是區內僅存幾間較有水準的食店之一。趁今天相約了友人午膳,也特地為她推介了 Qui。與上次到訪雖已相隔兩載,但餐廳環境變化不大,服務也同樣殷勤。我們到達了餐廳入口不久,經理已急不及待地在門外歡迎。 蘑菇湯配火腿、雜菜沙律 (Grade: 3/5)享受完一小籃香軟的麵包之後,接著是前菜的蘑菇湯配火腿、雜菜沙律出場。蘑菇湯味道不濃,但喝湯時滿口都是微碎的蘑菇粒,口感總算不錯,加上大大塊圓形的火腿、雜菜沙律和黑醋汁,感覺特別開胃。 炸大西洋狼魚配芝麻汁沙律 (Grade: 3/5)餐廳近期主打推介來自大西洋的狼魚,狼魚這個名字似乎比較陌生,幸好餐牌中有近一頁的簡介。原來狼魚又名海狼,主要活躍於加拿大和北歐一帶的海洋,以肉質鮮甜而顏色雪白聞名,廚師因此將它形容為鮟鱇魚和銀鱈魚的混合體。可惜的是廚師選擇採用酥炸的做法,個人感覺有點兒浪費。酥炸令魚的外層入口較為堅韌,難以吃出所謂的鮮味。這個海狼之吻,沒有預期中的吸引。 美國極黑毛豬鞍配松露醬炸薯條 (Grade: 4/5)另一款主菜當然是鎮店之寳美國極黑毛豬

蘑菇湯配火腿、雜菜沙律 (Grade: 3/5)
炸大西洋狼魚配芝麻汁沙律 (Grade: 3/5)

美國極黑毛豬鞍配松露醬炸薯條 (Grade: 4/5)
另一款主菜當然是鎮店之寳美國極黑毛豬鞍。燒黑毛豬鞍連骨厚切,賣相跟Shore 馳名的 "Little Piggy" 差不多一模一樣。兩者亦同樣肉質嫩滑鬆化,入口有彈性,只是脂肪份量可以更多一點。

配搭的松露醬汁亦做得頗為稱職,薄薄的一層已足夠給予豬鞍肉一份獨特的松露香,同時又不會太搶。配以趣緻的迷你炸薯條,效果一流!
鮮奶乳酪配砲芙 (Grade: 1/5)
甜品是簡簡單單的一杯鮮奶乳酪配上一粒砲芙,自問素來不是乳酪的粉絲,倘若換上一件西餅相信感覺會更滿足。
總結
環境、服務和食物雖不算超班,但取勝於質素夠穩定,論葵芳有誠意的意菜餐廳,實在捨她其誰?

2013-02-05 40 瀏覽
團購!! 無錯, 又係團購!!!之前同事曾經路過呢個餐廳, 有想試既沖動, 不過見到 set lunch 都幾貴, 所以都係卻步~咁啱, 佢做團購優惠, 咁好機會就梗係唔可以錯過啦!!一買就買左 6 張 coupon, 跟手打去 book 位, 哇!! full 到呢...............佢比我既期, 竟然已經係超出左團購有效期!!!?原來, 係因為太多人, 好多日子都 full 晒, 所以唯有 exstand 個 deadline 囉, 厲害!!!滿心期待, 終於等到呢日既來臨~~~~~~一行 6 人浩浩蕩蕩咁殺去餐廳!!!餐廳安排左一條長枱比我地, 剛好 3 對 3 坐, 加上枱面小小蠟既燭柔和光線, 真係好似....Table for 6!! 哈哈哈安頓好位置之後, 侍應就比左張紙仔我地, 係團購 set 要揀既野...因為想咩都試既關係, 2 種頭盤要左各一半, 主菜3 個要左豬手, 3 個要左牛柳, 飲品既橙汁同香賓都係要左一半半~氣氛唔錯的, 上菜既速度都唔錯的, 只係....餐包- 暖暖的, 細細的~係有少少麥粒既包包, 有咬口, 配上黑醋欖油, 還好頭盤- 算係
團購!! 無錯, 又係團購!!!
咁啱, 佢做團購優惠, 咁好機會就梗係唔可以錯過啦!!
佢比我既期, 竟然已經係超出左團購有效期!!!?

滿心期待, 終於等到呢日既來臨~~~~~~
一行 6 人浩浩蕩蕩咁殺去餐廳!!!

氣氛唔錯的, 上菜既速度都唔錯的, 只係....
餐包- 暖暖的, 細細的~
係有少少麥粒既包包, 有咬口, 配上黑醋欖油, 還好
頭盤- 算係正常既~
一款係一堆三文魚碎 伴 薯蓉, 另一款係生牛肉 伴 沙律菜, 2 款用料都算新解鮮, 不過牛肉有少少筋, 還好
前菜- 湯+意大利雲吞
湯, 似係罐頭磨菇湯, 無特別...雲吞, 皮厚料少, 又無咩味
主菜- 算係最差既~
一款係牛柳, 另一款係豬手, 牛柳筋位奇多, 肉質又"鞋"又難咬, 好似膠擦...豬手燒得過份乾, 又咸又硬又乾, 2 款都好差
甜品- 乳酪雪糕 配 迷你雪糕泡芙
應該係全晚最好食既野, 乳酪雪糕結實, 甜酸度適中...迷你雪糕泡芙, 細細粒冰冰凍, 唔太甜
飲品- 普通, 無特別
整體黎講, 呢餐真係..................差到爆!!!
基本上, 碟頭又細, 比較好食少少既就更加細碟到一啖就無左...
同行既同事, 無一個係飽住走之餘, 仲彈到一文不值!
真係點都唔會黎食, 嚇怕了!!!!!
題外話/補充資料: 雖然係團購o者, quality 都唔應該差到咁呱, 既然都唔係想幫舖頭搵客既, 就不如唔好做團購啦, 至少.....唔使趕客o者!!!!
2012-11-02
2012-11-21 29 瀏覽
之前見到網上有這個$58 有六道菜的意大利餐團購, 地點為葵芳, 近近地而環境好像不錯就試試吧~8月尾打電話去book 枱, 誰知嚇了一跳, 她說最快都要11月8日才有位, 還要是8:45pm 的時段...心想他們應該只劃分了小部分位置做團購, 實在要等太久了, 但買了就唯有照訂啦~終於等到當天, 奇怪他們為什麼沒有打來confirm, 不過應該沒有問題吧~當天下午忽然想起到open rice 看看食評...發現很多團購餐的都是差評要做定心理準備了...下班後再葵芳逛到8:40pm 便過去那家店, 之前看食評說團購餐是坐室外的...這天還下雨...到達後發現原來室外的帳篷四邊也有遮擋, 下雨也不怕了~進帳篷後侍應帶我們坐下, 侍應態度一般, 不算很差, 帳篷內燈火非常昏暗, 只靠每張枱上的小蠟燭照明...侍應給我們遞上這餐牌, 及送上香草麵包,頭盤及飲品我們各選一, 至於主菜, 見食評說通粉及意大利飯的分量也很少, 所以我們選了小牛排及咸豬手...不久, 侍應就送上飲品, 橙汁的份量真的少得很, 兩口便可喝完...葡萄汽酒份量比橙汁多, 沒什麼酒味, 像葡萄汽水...輪到是日餐湯, 也

8月尾打電話去book 枱, 誰知嚇了一跳,

要做定心理準備了...

到達後發現原來室外的帳篷四邊也有遮擋, 下雨也不怕了~

侍應給我們遞上這餐牌, 及送上香草麵包,
香草麵包

份量少得兩啖可飲完
葡萄汽酒份量比橙汁多, 沒什麼酒味, 像葡萄汽水...
葡萄汽酒, 沒什麼酒味
輪到是日餐湯, 也是只有一小碗, 質地偏稀但有香濃的磨菇味, 勝在夠熱, 味道也算ok
是日餐湯,應該是磨菇湯
頭盤生牛肉味道一般, 牛肉沒什麼味道...
意式生牛肉伴巴馬芝士片配欖油沙律
他他煙三文魚, 賣相不錯, 份量又是很細...他他醬偏咸, 法國薯仔味道ok, 感覺有點生...
煙三文魚他他伴有機法國薯仔沙律
前菜輕芝士焗雲吞, 輕芝士果然是沒有芝士味的, 雲吞皮有點厚, 餡料味道ok..
輕芝士焗意大利雲吞
主菜烤小牛排大約7-8成熟, 分怖不勻, 有些地方是比較生, 不太韌,

沒什麼牛味, 份量中等, 薯仔味道ok, 整體味道一般, 沒什麼特別.
烤小牛排伴有機薯仔
另一主菜咸豬手伴酸椰菜, 份量正常, 豬手皮很香脆, 表面很入味,

再吃入一點就較淡, 切到有點手軟, 不過味道總算不錯
酸椰菜不夠酸, 味道一般~
烤意式原隻咸豬手伴法式酸椰菜
最後奉上甜品, 這個我覺得是好吃的!

有兩個泡芙, 不太肯定是否兩隻是不同的, 一個是雪糕餡, 一個是忌廉餡~

中間有兩粒冧酒車厘子, 味道偏甜, 但夾雜著乳酪雪糕一起食時味道就prefect
意大利乳酪雪糕配泡芙
題外話/補充資料: 室外帳篷環境雖非常昏暗, 但頗有情調, 也有冷風機及冷氣, 不會焗促. 可能我們訂的是8:45pm 的時段, 眼下只有6-7枱團購, 侍應服務態度不錯, 離開時還會說bye bye~ 團購費($58)連加一($23)=$81/位, 需然份量偏少, 吃不太飽, 這個價錢來吃這餐也算是ok 的~
2012-11-08
意大利乳酪雪糕配泡芙
烤意式原隻咸豬手伴法式酸椰菜
2012-11-12 23 瀏覽
在團購看見$58有六道菜,餐廳環境看似不錯,打算一試,誰知中伏了。我相信一般餐廳舉辦團購餐的目的是以一個較低的價錢吸引食客一試餐廳的食物、環境及服務質素,長遠來說,可給客人留下美好印象,從而吸納新客源;但我個人認為這是一間非一般的餐廳,舉辦團購餐的目的是趕客及做壞招牌。如果真是這樣的話,恭喜這間餐廳,你已成功趕客,令已中伏的團購客不會再來,同時讓未嘗試但看到openrice comments的人也不會來!1. 訂位難: a) 按照團購規則在指定時間打電話到餐廳訂位,可是打了很多很多次才有人接聽。 b) 9月訂位,竟安排到11月才可享用。2. 座位安排差: a) 當時是六時二十分,我們是第二枱客進入餐廳,第一枱客坐在室內,室內尚餘很多位置,但我們卻被安排坐在室外。我要求坐在室內,但職員首先說「室內有人訂左位」,我回應「我們都訂了位」,她竟改口說「有人包左場」,不是吧?! 我們用餐時,一枱一枱的散客、兩位兩位的客人分別進入餐廳的室內位置,這是包場嗎?不如乾脆大方地說「不好意思,按公司規定,團購客人座位是安排在室外」。我相信客人應該懂得觀察、思考及有腦袋的,如果餐廳職員的藉口被客人看破

1. 訂位難:
b) 9月訂位,竟安排到11月才可享用。

2. 座位安排差:
a) 當時是六時二十分,我們是第二枱客進入餐廳,第一枱客坐在室內,室內尚餘很多位置,但我們卻被安排坐在室外。我要求坐在室內,但職員首先說「室內有人訂左位」,我回應「我們都訂了位」,她竟改口說「有人包左場」,不是吧?! 我們用餐時,一枱一枱的散客、兩位兩位的客人分別進入餐廳的室內位置,這是包場嗎?不如乾脆大方地說「不好意思,按公司規定,團購客人座位是安排在室外」。我相信客人應該懂得觀察、思考及有腦袋的,如果餐廳職員的藉口被客人看破了,情況就更尷尬吧!
b) 團購網頁上的相片及付錢購買團購餐時所示的餐廳環境是室內及有軟墊的舒服座椅,但我們坐的卻是室外及膠椅。既然付錢時與現實安排的環境有異,理應訂位時通知客人。錢已付,卻帶來被騙的感覺。

3. 食物份量少、質素差:
a) 烤小牛排件有機薯仔:如其名,真的很小,而且餐廳職員不會詢問要幾成熟,我相信每位客人對牛排的生熟程度要求應該不會一樣吧?
b) 慢煮羊膝肉伴意大利尖通粉:羊太騷、太細粒及太少粒,份量少
c) 烤意式原隻咸豬手伴法式酸椰菜:有豬臭味
d) 鮮魚南瓜意大利飯配忌亷汁:改錯菜名,魚一點也不鮮,魚是炸的,有油膱味,而且根據那飯的口感,餐廳所採用的應該不是意大利飯,是珍珠米,份量同樣的很少

結論:
每人收費$58 + $23 (服務費) = $81,我相信這$81所包括的是餐廳的食物質素、服務態度及環境,如果欠缺服務態度及環境,倒不如做團購外賣算了;如果連食物質素也沒有,那乾脆不舉辦團購餐算了,免得破壞餐廳的形象,客人又吃得不爽,openrice又劣評如潮。

2012-11-11
2012-10-28 19 瀏覽
之前正價食過一次感覺都可以,見有團購咪試多次啦,見張coupon話三日前訂位,點知今日八月八日打去,打足半日先有人接,仲要話如果團購就冇位,叫我要等到十月,仲要未有確實日子,要等佢哋覆!! 佢話正價先有位,真係激氣,間嘢唔係冇位,只不過見你團購比咗錢就等吓先啦?今時今日仲有啲咁嘅做生意手法?最後, 要訂到十月廿三號先有得食, 都算啦. 一去到已經話想坐室內, 但某waiter話室內已full booking, 但竟然15mins~30mins 有兩pair walkin 客講明冇訂位而waiter 帶位入室內囉. 跟住真係要睇睇D食物質數........我真係好後悔團購咗呢間嘢, 服務差, 食物差, 以後都免啦

跟住真係要睇睇D食物質數........
餐前飽, 普通通道啦
不知所謂嘅薯仔加三文魚漿
例水??
皮肥肉乾
又少又咬唔開嘅牛柳
我真係好後悔團購咗呢間嘢, 服務差, 食物差, 以後都免啦
2012-10-23
2012-10-27 16 瀏覽
2012 年10 月10 日聽說這餐廳不錯, 就應友人之約來這共縉晚餐個環境不錯說~我們每人都叫了一個set dinner在未上頭盤前有麵包咬下......., 有d 意大利黑醋....唔錯.....黎個生牛肉, 無咩特別味道, 可能係因為冇汁配,但都新鮮略嫌薄了點,夾埋的草食都幾特別 ^o^但個湯太傑身,有d 似獻....不過都有少少海鮮.....唔錯!跟住係海鮮拼盤第一個上場~ 有帶子, 鮑片, 煙三文魚, 青口海鮮好有本身既鮮味, d三文魚同d 青口都冇腥味, 證明廚師有特別處理過, 比個good 你!接住來左一客個黑毛豬扒配薯菜~~~豬扒好juicy, 厚身仲好彈牙~~~讚~!而個汁好清香, 少少咸得黎帶點點甜味薯蓉油左少少,但好香, 好滑口, 肥都抵!跟住呢......就仲有個西冷, 不過呢.....我地明明叫左5成熟.....佢好似比左個7成既比我地 XD不過都OK.......略嫌個汁淡左D, 而且未能帶出牛的鮮味,肉質都厚而軟, 只係有D 位比較UN........感覺一般, 不是很好吃, 但又不是難吃但如果兩個相比, 西冷當然是比下去了黑毛豬勝!!!而依個SET仲有
2012 年10 月10 日

聽說這餐廳不錯, 就應友人之約來這共縉晚餐

個環境不錯說~
我們每人都叫了一個set dinner
大包, 整多兩寵大包....
生牛肉, 海鮮湯
黎個生牛肉, 無咩特別味道, 可能係因為冇汁配,
但都新鮮略嫌薄了點,夾埋的草食都幾特別 ^o^
海鮮拼盤
黑毛豬豬^O^ my fav
接住來左一客個黑毛豬扒配薯菜~~~
豬扒好juicy, 厚身仲好彈牙~~~讚~!
而個汁好清香, 少少咸得黎帶點點甜味
薯蓉油左少少,但好香, 好滑口, 肥都抵!
西冷牛尚可
肉質都厚而軟, 只係有D 位比較UN........
感覺一般, 不是很好吃, 但又不是難吃
但如果兩個相比, 西冷當然是比下去了

黑毛豬勝!!!

而依個SET仲有甜品同飲品
YUMMY
甜品係泡芙x2: 雪糕puff 不過太硬身, 應該係一拎出黎未解凍既效果
要燒燒佢
雪疤 (好fresh): 有d 似柑橘味既自製yougurt, 食完係有陣解油膩之感....!!

值得一讚係coffee 係配biscotti........ 好好味....大家記住叫!

2012-10-10
大包, 整多兩寵大包....
生牛肉, 海鮮湯
海鮮拼盤
黑毛豬豬^O^ my fav
西冷牛尚可
YUMMY
要燒燒佢
2012-10-25 17 瀏覽
原本團購至到10月20日,訂枱時講因為太多人訂,所以延期, 我係10月21日食的一直都沒有收到餐廳電話double confirm, 當天4時多打比佢, 話唔會再打比客人確認的, 訂了就ok,但係已經跟訂枱時間相隔咁耐,係未都要確認下架, 我會唸咁樣服務真係唔係幾好,而且還會唸多咗, 到時你唔到都唔關佢地事, 可以慳番.6時到, 佢地黑口黑面話未夠鐘,我唸住餐廳食完都走得架啦, 又唔係食自助餐……….之後我只有到旁邊葵青劇院看下啦.原來當天他預了差唔多有成10張枱係個臨時"帳蓬",全部都係團購, 一次過收單叫食物, 怪不知要一齊入啦………但係都唔駛黑口黑面架 我地3人叫了以下幾款野食頭盤:1) 煙三文魚他他伴有機法國薯仔沙律(配香草麵包) - 我以為係平時食個d橙色煙三文魚,原來係似罐頭吞拿魚的做法, 不過味道都不錯, 有d油香味2)意式生牛肉伴巴馬芝士川配欖油沙律(配香草麵包)- 好好味, 有油香同埋肉味, 不過d沙律菜就好差, 好似放了好久, d菜都係啡啡黃黃 - d麵包有黑醋+欖油比你點, 麵包好香香草味, 點d黑醋好開胃是日餐湯 - 磨菇湯,好夠熱, 希希地, 磨菇味都算ok前

我地3人叫了以下幾款野食
頭盤:

, 不過d沙律菜就好差, 好似放了好久, d菜都係啡啡黃黃

是日餐湯 - 磨菇湯,好夠熱, 希希地, 磨菇味都算ok

前菜: 輕芝士焗意大利雲吞 - 唔似焗, 似做水煮完加芝士汁. D皮都幾薄,幾滑, d汁都幾好味,但係裏面d肉就麻麻地啦

主菜:
1) 烤小牛排伴有機薯仔- 無問你要幾成熟, 我仍為偏熟,肉味濃,如生d就更好

2) 慢煮羊膝肉伴意大利尖通粉 - 好so,d羊膝整到好細粒,食落去口感似五香肉丁

3) 烤意式原隻咸豬手伴法式酸椰菜 - 皮好脆,但係隻豬手似用油炸, 好乾好實, 又咸,

4)鮮魚南瓜意大利飯配忌亷汁 - 沒叫

甜品: 意大利乳酪雪糕配泡芵 - d乳酪好奶味, 酸味唔夠,唔講以為食緊云呢拿雪糕. 泡芵雪到硬棍棍, 都唔知入面個d係忌亷定係雪糕

食品- 係橙汁(果汁先生),有汽葡萄酒(係超市$20幾蚊個種)

所有食物都非常細碟, 食咗好似無食, 雖然係團購,也不能這樣的. 我對佢之前既希望完成無曬! 因為一般如果團購ok,會再幫襯, 現在這樣真係唔駛再考慮啦…..
價錢連埋加一都成HK$81, 我見到佢D-dinner都係$80-100, 肯定份量同招呼都會好得多………
2012-10-21
  • 意式生牛肉伴巴馬芝士
2012-10-15 7 瀏覽
本人第一次去了吃左一餐由頭到尾都吳知佢係迷其實serve 份子料理的食物給我.開頭介紹又吳會唸到禁嘅出品..........我地三人,分別叫了一個龍虾湯,一個Mushroom Cappuccino Soup, Grilled Salmon, Lamb Rack (medium).出到來,龍虾湯係有隻蝦,但係個湯好似溝左水, Mushroom Cappuccino Soup仲怪,好似茨汁打左少少泡, 仲放D好似乾左的臘腸咁.Griled Salmon, 我朋友話不想食"煙"三文魚,但最好佢竟然比個勁咸,根本似煙過....Lamb Rack, 最離譜,成數過生都弈, 一D羊味都冇,但有豬味囉 ~ 每人2百五十多元埋單, 竟然最好味係杯啤酒!
開頭介紹又吳會唸到禁嘅出品..........

每人2百五十多元埋單, 竟然最好味係杯啤酒!
2012-09-27
2012-09-26 13 瀏覽
$58 食6道菜意式晚市套餐?! 睇下點!! 唔太識打中文字, 都要寫大篇文章請大眾留意!正因為看到此餐廳廣受團購粉絲的支持, 所以才決定一試, 原本是晚餐的團購, 2個多月前訂位已經話晚餐已 Full, 我們唯有改食午餐, 本來蠻有點期待的午餐, 希望各人食得開心, 但卻換來一肚氣, 咁差態度嘅餐廳, 還是第一次遇到……一定一定唔會有下次, 下世都唔會!!! 事緣餐廳分室內和室外, 室外係以塑膠帳篷型式搭建, 再加置冷氣機, 昨日中午我們9人12點多已到達, 我們被安排坐在室外, 在30幾度的天氣下坐在室外, 特別係坐在這類塑膠帳篷裡, 加置的冷氣根本無法和炎熱對抗, 實在炎熱難當, 想在帳篷中仿製意大利/法國情懷, 但又不能提供舒適環境給顧客, 何必呢...!我們坐了半個多小時後, 有見室內仍有90%的空位, 於是我們便要求轉入室內坐, 但是不得要領, 得到的回覆是:室內的booking 己滿, 當我們細問下得知, 並非所有室內的booking 都是一早指明要坐室內的, 既然如此, 為何我們早到的就不能安排坐在室內…..? 另一朋友再三要求轉入室內, 但被一個年約60
$58 食6道菜意式晚市套餐?!
睇下點!!
唔太識打中文字, 都要寫大篇文章請大眾留意!

正因為看到此餐廳廣受團購粉絲
午餐, 希望各人食得開心,
但卻換來一肚氣
, 咁差態度嘅餐廳, 還是第一次遇到……
一定一定唔會有下次
, 下世都唔會!!!

團購價 $58 的晚餐餐牌
炎熱難當
...!

我們坐了半個多小時後, 有見室內仍有90%
的空位
, 於是我們便要求轉入室內坐, 但是不得要領,
為何我們早到的就
不能安排坐在室內…..?
室內有90%空位, 我們卻被安排坐於室外這簡陋得很的膠製帳篷內, 要求坐在室內卻不得要領
另一朋友再三要求轉入室內, 但被一個年約60歲的女人以不禮貌的態度拒絕, 當我們準備點菜時, 友人向waitress 反映剛才受到不禮貌的對待時, 一個年約40的黑衣女人,
竟然走到我們枱前粗魯地呼喝
我們:「
你地唔好騷擾我d伙記
, 唔鍾意就退錢走!

呢一刻真係
火都來了….. 扮明係趕客,
係咪賣出太多團購, 倒蝕咗好多錢
, 所以寧願搵辦法令客人唔食退錢, 好過係咁蝕?

實在太離譜了! 老實講, 唔理我地係唔係以團購的方法來到餐廳用膳, 只要係客人, 就應該一視同仁, 你做團購的目的, 不外乎想增加客源, 吸引多d人認識餐廳, 從而增加收入, 請將眼光放遠d 啦, 既然價錢係你自己訂的, 就唔好當每個團購的客人好似
乞衣咁, 因貪便宜先來食
….如果你無法承受lost, 就唔好offer 呢個價出來

團購介紹此餐廳說歌劇和美食可謂是意大利的「國寶」,演繹著高雅
的生活態度。鄰近葵青劇院的高級意大利餐廳Qui Ristorante Italiano彷彿結合了這兩種重要元素
........ 原來
咁惡劣的熊度叫做高雅的生活態度

$58 食6道菜意式晚市套餐, 請大家小心啦.....!

2012-09-23
團購價 $58 的晚餐餐牌
因為知道間餐廳SELL左成萬個團購,知道會好難BOOK既關係,所以一早打去BOOK,不過都依然好難打得通個電話,兩個電話NO 一係無人聽,一係就唔通,幾經辛苦打通左,不過那個男職員態度真嘛嘛,講完日期時間就CUT左我線,為避有誤會,臨去食之前再打去CONFIRM時間日期,今次個女WAITER就態度不錯。可能團購仲早關係,去到無咩人,出面都唔FULL,悠悠閒閒幾有FEEL,上次因為對個豬手餐而念念不忘,今次當然要ENCORE。但係,今次好明顯豬手縮哂水,隻豬手細到....切到4塊肉既.....骨仲多過肉,完全食唔到之前內鬆外脆的感覺另一個主菜羊膝通炒,通粉得十幾條,我係女仔都食唔飽....雖然仲有好多其他野食,不過食完都係唔飽。如果又要難BOOK,又要受氣,又要食唔飽,D野又唔係特別好味,咁就無下次了。

細到...
另一個主菜羊膝通炒,通粉得十幾條,我係女仔都食唔飽....
十幾條通粉....
雖然仲有好多其他野食,不過食完都係唔飽。

2012-06-23
2012-07-13 1 瀏覽
呢間嘢訂位真係有問題,上星期我訂了今午12:30食午餐要坐入面(有冷氣),今日11:45去攞位,竟然話冇訂到,真激死人,如要就叫我地坐出面,大熱天時,想晒死人咩 !另晚上我再double cfm book了,團購的日子(我在6月訂星期日,要去到9月才有位),個男人竟現在側邊同人講,要平就係咁啦!我真係好後悔買左呢個團購,我想同佢講,如唔想買咁平,你地就唔好做團購啦 !