2012-03-12 7 瀏覽
今晚同姊妹談心, 當然要揀間好D.通常食QUI 我都會訂枱, 因為假日都算FULL.中意QUI, 因為店內裝修唔錯, 適合拍拖傾計食飯.而且我覺得呢間食物質素唔錯.先泥一個海鮮拼盤, 有帶子, 鮑片, 三文魚, 青口.我食左帶子同青口, 廚師用左一D汁浸過呢D海鮮, 吊出左海鮮既鮮味. 跟住係沙律, 呢款沙律有芝士同火腿片.我覺得幾油同幾咸下, 可能因為火腿片既原因.不過蔬菜配芝士, 味道好夾, 雖然怕肥, 但蔬菜既清新會令人忍唔到口.接住來左一客豬扒配薯菜.豬扒好JUICE, 煎得唔會乾, 而且個汁好香, 咸得黎帶點甜甜地味道.薯菜反而油左少少, 尚可接受.仲有食左個海鮮意粉(唔記得影相)...有青口, 蝦, 配忌廉汁, 有點芝士味, 濃度適中.意粉煮得剛好, 軟硬適中.唯獨份量少左D.個SET仲有甜品同野飲.甜品係泡芙, 麻麻地, 個皮焗得唔好, 濕晒.總括來講, 今晚呢餐都合格, 最開心係可以同姊妹傾計到關門, 途中都無侍應趕你走.
今晚同姊妹談心, 當然要揀間好D.
通常食QUI 我都會訂枱, 因為假日都算FULL.
中意QUI, 因為店內裝修唔錯, 適合拍拖傾計食飯.
而且我覺得呢間食物質素唔錯.
先泥一個海鮮拼盤, 有帶子, 鮑片, 三文魚, 青口.
跟住係沙律, 呢款沙律有芝士同火腿片.
我覺得幾油同幾咸下, 可能因為火腿片既原因.
接住來左一客豬扒配薯菜.
薯菜反而油左少少, 尚可接受.

仲有食左個海鮮意粉(唔記得影相)...
有青口, 蝦, 配忌廉汁, 有點芝士味, 濃度適中.
意粉煮得剛好, 軟硬適中.
唯獨份量少左D.

個SET仲有甜品同野飲.
甜品係泡芙, 麻麻地, 個皮焗得唔好, 濕晒.

2012-03-11
(非會員)
2012-03-10 3 瀏覽
今次係呢間餐廳食第2次團購餐,唔係因為好味,因有朋友無時間去,我再頂咗佢.第一次叫小牛排 (件排真係好小 正常食量根本唔夠) 味都可以,餐湯: 一小碗 香檳 :只是一本杯有汽--汽水 -百往20蚊枝..第二次叫豬手 炸到d肉乾哂餐湯: 同上次唔同好似豆湯-飲落有d 似 食紅豆沙 no good !!已經唔想食下次.以$78 水準 no law..
餐湯: 一小碗
香檳 :只是一本杯有汽--汽水 -百往20蚊枝..
第二次叫豬手 炸到d肉乾哂
已經唔想食下次.

以$78 水準 no law..
2012-03-09
2012-03-03
又是團餐 今晚$58 + 10/人(已是第2次食了!)頭盤: 三文魚沙律 (好食)餐湯: 雜菜湯小食: 意大利雲吞 (好食, 水準不變)餐飲: 汽酒 主菜: 烤小牛排 (不錯)主菜: 豬手 (好un)甜品: PUFF x2 雪粑 (好fresh)
又是團餐 今晚$58 + 10/人
(已是第2次食了!)

頭盤: 三文魚沙律 (好食)
餐湯: 雜菜湯
小食: 意大利雲吞 (好食, 水準不變)
餐飲: 汽酒
主菜: 烤小牛排 (不錯)
主菜: 豬手 (好un)
甜品: PUFF x2 雪粑 (好fresh)

題外話/補充資料: 可能係團餐, 要坐外邊!
2012-02-29
2012-02-28 4 瀏覽
曾試過一次本應該再來只是沒有時間上一次來時已被迷倒今次也為之驚鴻每一個小節也做得好好菜湯是傳統做法好濃三文魚沙律新鮮調味得恰到好處比起壽司更好味意大利雲吞也是穩紮穩打絕對沒有令人失望小份讓我能試到更多菜式risotto 稍為遜色也是粒粒飯彈力只是味淡了一點還有cream puff & yogurt還一餐劃上完美的句號總結信心之選
曾試過一次

soup
salmon salad
risotto
2012-02-24 12 瀏覽
又係因為團購,所以黎試食餐廳有分室外,室內,但團購只可以坐出面 ,但都ok幾有情調我地2人叫左以下食物總結:$58+$20加一=$78一個人食到呢d食物我地2人都覺得超值,好味,唔好睇好每樣細細份,但好夠飽肚,但如果以正價錢200就貴左d,但我諗以正價計食物可能又會再好d
題外話/補充資料: 覺得豬手係必食推介
2012-02-23
個三文魚好味,好新鮮,
原隻豬手,大隻,肉夠嫩滑味道一流
小牛排雖然細件,但好嫩6成熟度,唔好太生
經團購網買左coupon, 包括頭盤+餐湯+前菜+主菜+甜品+飲品 , 連加一, 每位都要$78, 冇想過會差成咁!!!!首先我地一坐低, 個waiter就立即叫我們先給$40加一服務費!!!!水都未飲一啖就要人埋單先....感覺超差.....然後就叫我地填紙仔填低要食乜....態度欠佳, 感覺不受尊重, 好像看不起用團購coupon似的!!!而且他們出品好像快餐店般, 食物出得極快 (\我估係一早整定晒), 由坐低到食完離坐只係用左25分鐘咋!!!!!!我先講主菜: 白汁蜆肉白酒意大利飯 ,呢個係成餐飯最離譜0既!!!! 大家直接看相吧!!!!成碟飯只得3匙飯0既分量!!!d飯唔似意大利飯, 似普通飯, 個白汁ok, 快餐店水準, 意大利餐廳來說就不合格了。d 蜆肉食得出唔新鮮!!!!首先來的是香草麵包, 凍的, 好硬, 味道ok, 但凍麵包真係唔好食囉!!!!橙汁, 細杯到呢..像兒童餐....睇相吧!!!跟水杯作比較就知道杯橙汁有幾細了!!!雜菜湯味道好淡啊!!!!!而且個湯只係微暖, 湯唔夠熱就肯定唔好飲o架啦......唉....雲吞: 團購網明明寫3粒, 但佢地只比左兩粒,

主菜碟飯只得3匙飯0既分量!!! 我地O晒咀!!!

橙汁細杯到像兒童餐, 一啖已飲完!!!!!

雲吞: 團購網明明寫3粒, 但佢地只比左兩粒, 不過我地都冇追, 因為雲吞一D都唔好食, 又唔熱, 又冇乜味, 入面有少少酸味, 唔知係壞左定係本身係呢個味!
三粒變兩粒...算...因為難食!!!
環境: 自稱意大利餐廳, 但用的是大排檔用的摺檯加檯布, 感覺麻麻, 而且每張檯之間只相隔兩隻手掌位, 隔離檯講D 0野我地全部聽到晒. 去大家樂坐得自在得多!!!!

自稱意大利餐廳, 但D野食一早整定晒, 全部野食都只係微暖, 麵包就更加係凍0既添!!!!!由坐低到食完離坐只係用左25分鐘~

我地食完立即去隔離個商場食拉麵.......因為一D都唔飽.....絕對冇下次!!!!!!
2012-02-08
2012-01-20 3 瀏覽
又團購,今次是位於葵方劇院外面的意大利餐廳本來兩個月之前book左星期五,點知撞正annual dinner,唯有提前一天吃,好彩一星期前改星期四仲有位8:30 到達,入面waiter 好似好忙,企左係度無人理。之後好匆忙咁安排座位,想下單又好難找waiter,環顧四周,其實唔算多人,只是waiter太少,waiter 顧住執檯.....bread.... 不錯,沒有給油及醋,叫waiter 取又忘了,waiter 忙於遞餐。紅湯: 好細碗,好彩團購好多野食,不過不失前菜:1. 煙三文魚多士: 好鮮好味2. 生牛肉: 生生地,連埋沙律一起吃仍可接受,不過見隔離兩檯都唔ORDER雲吞: 麻麻地,硬硬的主菜:1. 豬手: 外脆內嫩,勁熱,外皮脆到好似食乳豬皮2. 羊膝肉好淋,好正隔離檯叫了另一個餐小牛排,真的很細件,3-4口可食完,睇之前食評都說份量太細所以沒有叫。甜品:乳酪及泡芙 : 一般飲品: 橙汁, 氣酒: 一般$58 +$20(加一服務費)=$78 食左咁多野, 抵食同好飽
又團購,今次是位於葵方劇院外面的意大利餐廳

bread....

紅湯: 好細碗,好彩團購好多野食,不過不失

前菜:
1. 煙三文魚多士:
好鮮好味

2. 生牛肉:

雲吞: 麻麻地,硬硬的

主菜:
1. 豬手:
咸豬手
外脆內嫩,勁熱,外皮脆到好似食乳豬皮

2. 羊膝
羊膝
肉好淋,好正

甜品:
乳酪及泡芙 : 一般

飲品: 橙汁, 氣酒: 一般

2012-01-19
咸豬手
羊膝
(非會員)
2012-01-07 3 瀏覽
一直好想試呢間意大利餐廳, 潛意識覺得佢呢個價錢應該幾難做到出色既食物, 但今晚食過...好鍾意佢. 頭盤: 生牛肉沙律+小碗龍蝦湯(生牛肉新鮮, 面包沾上龍蝦湯出奇好食.......yummy)主菜: 黑松露煙三文魚意大利飯當個飯送上時已經有陣陣香味, 原來黑松露的香味把本來淡淡的煙魚和焗意大利飯讓佢地' 生氣alive"起來~~~~本身不太愛魚的我都把焗飯上的三文魚吃清了.....好味好味, 只係稍覺得個飯有點"生", 如果再淋一點會更合意~~~~^.^甜品: buff + 意大利sorbet ice-cream2小個buff係大路口感...但係個意大利ice-cream上面有一種sauce, 味道好似話梅汁...好清新, 令剛剛已填滿的胃放鬆一點~~yummy yummy!!重有coffee/tea $148/head晚餐.......有酒店大師水準, 比尖咀食更好添....下次會再食過~~^0^

頭盤: 生牛肉沙律+小碗龍蝦湯

主菜: 黑松露煙三文魚意大利飯

重有coffee/tea

2012-01-06
  • 黑松露煙三文魚焗意大利飯
2011-12-07 1 瀏覽
那天受死完後,我便來到葵芳,去吃早前買了的團購,順便拍拍聖誕裝飾今次團購餐是$58+20=$78, it's worth.環境都不錯,那天天氣不算冷,坐在外面都ok,而且周圍很空曠,所以坐得都很舒服~d waitress的態度都ok~這個就是menu ~___~侍應首先為我們送上了麵包~味道都唔錯,很鬆軟,不過如果再多點香草會更好此餐還包了一杯汽酒,我選了橙汁頭盤是生牛肉,我始於不太能接受生牛肉 以後還是不吃生牛肉了~羅素湯,勁細碗~~味道一般~這個雲吞原本都好味的,但可惜已經凍哂~~所以變得不好吃了~羊膝好好味,很林,而且羶味控制得很好 不過真係太足料...好飽...豬手炸得都不錯,不過有點部位有點硬,但整體都是外脆內軟,不過當然不能與某餐廳以豬手為名的作比較~嫌個yogurt太細了,可否再大少少ar???我覺得這個yogurt偷工減料,很薄,多少少料會好d而後面那個chocolate puff好味,很夠chocolate cream以每位$78都ok的,原價要200,當然不會考慮~比幾多$,就食幾多野~.
今次團購餐是$58+20=$78, it's worth.
d waitress的態度都ok~
這個就是menu ~___~
此餐還包了一杯汽酒,我選了橙汁
羅素湯,勁細碗~~味道一般~
這個雲吞原本都好味的,但可惜已經凍哂~~所以變得不好吃了~

團購
好吧,先引述光顧經驗,光顧的主要原因是從團購中得悉此家餐廳,以為$168四道菜有湯連飲料應該不錯(一行4人點了2份),豈料惡夢才剛剛發生。員工欠主動 環境並非如門面看的好先是座位安排,門面完全沒人招呼,有3、4台客在門外等候完全不知入座方法,要食客主動入店內,找店員問如何入座,差!安排坐於室外,還可以的,天氣不熱,不過由於附近比較多矮叢植物,比較多蚊,全個晚飯已被攻擊了很多回。室外的台面只是用一塊簡單白布覆蓋的「大排檔式摺台」,坐的也是摺凳,感覺不太好,反正算了,重點還是食物。以下是餐牌,粗體為我們選擇的部分:a) 頭盤1份: (2選1) - 煙三文魚它它伴有機蕃茄配無花果黑醋汁1份 (配香草麵包) 或; - 意式生牛肉伴巴馬芝士片配欖油沙律1份(配香草麵包)b) 餐湯1碗: - 意大利蕃茄雜菜湯1碗c) 前菜1份: - 輕芝士焗意大利雲吞3粒d) 主菜1份: (4選1) - 烤小牛排伴有機薯菜1份 或; - 慢煮羊膝肉伴有機雜菇1份 或; - 烤意式原隻咸豬手有機蔬菜1份 或; - 白汁蜆肉白酒意大利飯1份 e) 精選甜品: - 意大利乳酪雪糕1杯 及; - 泡芺2個 或 芝士蛋糕
好吧,先引述光顧經驗,

員工欠主動 環境並非如門面看的好
以下是餐牌,粗體為我們選擇的部分:

a) 頭盤1份: (2選1)
- 意式生牛肉伴巴馬芝士片配欖油沙律1份(配香草麵包)

b) 餐湯1碗:
- 意大利蕃茄雜菜湯1碗

c) 前菜1份:
- 輕芝士焗意大利雲吞3粒

d) 主菜1份: (4選1)
- 烤小牛排伴有機薯菜1份 或;
- 慢煮羊膝肉伴有機雜菇1份 或;
- 烤意式原隻咸豬手有機蔬菜1份 或;
- 白汁蜆肉白酒意大利飯1份

e) 精選甜品
- 意大利乳酪雪糕1杯 及;
- 泡芺2個 或 芝士蛋糕1件 (由商戶決定)

f) 飲品1杯:(2選1)
- 橙汁1杯 或; - 有氣葡萄酒1杯

QUI的店員服務態度不好,食品端上,見餐台欠擺放位置只會將食物在我們台上徘徊,要我們自行將台上食品移開以便他放下餐品,奇怪!這不是店員應該要做的事嗎?為甚麼每次要勞動我們食客去做?

食物全不及格,賣相惡劣
煙三文魚它它伴有機蕃茄配無花果黑醋汁:完全沒有煙三文魚應有的香味,黑醋汁亦不見可調味,視覺上我將之形容為一坨三文魚更貼切,大家不妨將之與餐廳餐牌直接對比。
三文魚????只能用一坨形容
意式生牛肉伴巴馬芝士片配欖油沙律:生牛肉無味,超薄切,沒有口感,沒有應有的融化感覺。
完全無味生牛肉,超薄切考刀工!
輕芝士焗意大利雲吞3粒:一般,不值一提。

烤小牛排伴有機薯菜 或;:重點來了,特級韌牛排,友人花了至少5分鐘去切牛肉都無法分開,而且牛排根本無法嚥下。
慢煮羊膝肉伴有機雜菇 或;:羊膝肉是有味道的,略肥,只是賣相欠佳,又一堆堆砌出來的餸菜。
羊膝肉肥腍腍,賣相極不討好
最後只剩的雪糕比較合理,大家都搶著吃,而且稍後點了Hoeggarden,$38一大杯,頗划算的。不過回想起來,連正餐都不及格,又有甚麼可以令人光顧的衝動呢?$168,已經有很多其他選擇了!(後來團購降價至$58,想必有因,原因自己猜猜吧!)
$38/大杯,只有這個稍得我心
不會再有下一次 免費亦無補於事!
之後我們再一次到QUI本著只來享受一杯Hoeggarden,再次惹來不快經驗,店員不容許我們坐室內,原因是只用飲料要坐室外,但當時室內極為空曠,而且上次我們來到也有食客於室內只享用飲料,為何忽然雙重標準?而且店員態度極不友善,再三要求我們要坐室外,而負責招待的店員亦無阻止我們到室內,原因是甚麼?店員指室外有冷氣,不過,一來,冷氣是沒有開的,二來,吸收上次經驗,植物矮叢有蚊,不然我們為何要指定室內?
$38/大杯,只有這個稍得我心
早前訂了團購晚餐,與女朋友慶祝拍拖紀念。原本book了20:45,因為其他時間已全full,但18:30已到葵芳,所以去碰碰運氣,看看能否「偷雞」,誰知真的可以提早進食這裡的環境不錯,頗有情調,我們還坐在露天位置,確實不錯。1) 先說頭盤,煙三文魚,味道一般,不太新鮮。2) 餐湯是意大利蕃茄雜菜湯,還不是羅宋湯= =,很普通。3) 前菜是輕芝士焗意大利雲吞,這個還不錯,但有少少膩......4) 主菜:我點了意式烤豬手,這個份量都算ok,皮十分香脆,但肉質不夠嫩滑;女朋友點了烤小牛排,真的很「小」,相信我可吃五份,但肉質非常鮮嫩。5) 甜品是乳酪雪糕+泡芺,不過不失,沒有什麼驚喜。6) 飲品是有汽葡萄酒,跟Jolly Sandy差不多,只是甜一些,但很細杯或許是團購的關係,整體的份量實在不多,吃完後只是飽了三成;女朋友一向細食,都說不夠飽,可想而知......整體來說,環境確實不錯,但份量實在太小,味道亦屬普通,不試也不是損失......
早前訂了團購晚餐,與女朋友慶祝拍拖紀念。

所以去碰碰運氣,看看能否「偷雞」,誰知真的可以提早進食

這裡的環境不錯,頗有情調,我們還坐在露天位置,確實不錯。

1) 先說頭盤,煙三文魚,味道一般,不太新鮮。

2) 餐湯是意大利蕃茄雜菜湯,還不是羅宋湯= =,很普通。

4) 主菜:

5) 甜品是乳酪雪糕+泡芺,不過不失,沒有什麼驚喜。

或許是團購的關係,整體的份量實在不多,吃完後只是飽了三成;
女朋友一向細食,都說不夠飽,可想而知......

整體來說,環境確實不錯,但份量實在太小,味道亦屬普通,
不試也不是損失......
2011-11-27
紀念日
2011-11-27 3 瀏覽
初初諗住團購唔方會好得去邊,但係由坐低到走,我竟然無鬧過一句!哈哈 首先講下個環境,入到去覺得幾浪漫,點住蠟燭、唔會好嘈!而可能因為天氣關系,有微風好舒服;D Waiter比我想像中有禮貌,唔會因為團購關系而對我地唔啾唔睬!我第一坐低就解釋張餐單點填,交完餐單之後就上餐飲喇!呢個真係要比個good!然後黎碗湯同香草包,碗湯好濃、唔會好似水咁稀;香草包仲暖,點黑醋汁好好味!第二個good!兩份頭盆各有特色,但係份量就真係小左D;同埋今次係我第一次食生牛肉,比我想像中無咁難食;我以前打死都唔肯食,係因為我覺得會好腥、血淋淋,食完我就改觀啦!第三個good!到主菜喇!我一見到我份小牛排,第一時間同我女朋友講 : 有無再細塊D !如果可以大塊小小我會開心D囉!相對我女朋友個份豬手就真係天淵之別,隻豬手大到我都嘩左一聲!而豬手,我都係第一次食;我之前唔食係因為覺得豬手好dirty、好肥,食第一啖之後我覺得個味道唔錯,最好食係塊皮,因為好脆口!哈哈!最後到甜品喇!乳酪雪糕配泡芺都幾好食!總括黎講,呢個價錢食到呢餐係好抵!所以.........good good good

最後到甜品喇!乳酪雪糕配泡芺都幾好食!

露天feel,好舒服!
煙三文魚它它伴有機蕃茄配無花果黑醋汁 輕芝士焗意大利雲吞
意式生牛肉伴巴馬芝士片配欖油沙律 + 輕芝士焗意大利雲吞
意大利蕃茄雜菜湯 + 香草麵包
烤意式原隻咸豬手有機蔬菜
烤小牛排伴有機薯菜
意大利乳酪雪糕 + 泡芺
2011-11-26
團購
露天feel,好舒服!
煙三文魚它它伴有機蕃茄配無花果黑醋汁 輕芝士焗意大利雲吞
意式生牛肉伴巴馬芝士片配欖油沙律 + 輕芝士焗意大利雲吞
意大利蕃茄雜菜湯 + 香草麵包
烤意式原隻咸豬手有機蔬菜
烤小牛排伴有機薯菜
意大利乳酪雪糕 + 泡芺
2011-11-23 2 瀏覽
最後一天上班,中午少不了與同事共進午餐,這次由大肚媽媽拍板選了葵青劇場隔離的Qui。以前媽媽很喜歡這間餐廳,覺得食物及環境皆好,可現在新加的戶外位實在有點剎風景呢..這裡午餐價位與兩年前差不多,由$98-$118,內容卻變得更豐富:各包橙汁/汽酒一杯、餐湯及沙律、咖啡/茶及甜品,驟看比以前更加抵食! 當日所有同事都點了橙汁,原來是超細的一杯;後來八卦看鄰桌的汽酒,也是小的可憐的份量,如是酒鬼一定飲得到喉不到肺。 落單後侍者送來麵包籃,麵包質素比起以前略為失色,口感很乾,然而配上這裡自家製、特別濃厚的甜黑醋,仍然有一定吸引力,當日媽媽也吃了三件之多。  之後到餐湯+沙律,原來份量變得十分袖珍,以組件形式上檯。當日的餐湯是意大利菜湯,廚師應該忘了加鹽,味道超淡,媽媽當是清湯來飲都可勉強接受;至於沙律菜配火腿片的組合,則算清新美味,比餐湯好多了。來到主菜環節,我點了意式慢燴羊膝肉配意大利雲吞($98),菜式中所有的羊肉已起,因慢煮而成特別嫩滑,加上香口又creamy醬汁,以及滑溜的蘑菇,滋味不俗。不過同場的綠色意大利雲吞皮很厚,又吃不出清新菠菜味,拉低了分數。 當日最受歡迎的主菜是燒美國小牛

落單後侍者送來

之後到
來到主菜環節,我點了

當日最受歡迎的主菜是
燒美國小牛排配法國鵝肝($118),有三位同事都是點這款。要講落單時侍者並沒有查問牛扒成數,結果出來的成品熟度差異頗大,還好同事之間不介意圍內更換,不過服務就要扣一點分。牛扒沒有試了,不過就有同事不吃鵝肝而轉贈媽媽,食感是雖然煎得不香,卻勝在無根又幼滑,滋味還不錯。

又有同事點了
意式烤鯛魚柳帶子伴黑菌奶油汁($98),據講醬汁及魚柳味道很好,不過如圖可見菜式份量很細,別說男士,如果大肚媽媽點了這個,也肯定不夠飽。

當日份量較大的主菜是
香煎大蝦伴銀魚蓉香草蕃茄意大利麵($98),大食的媽媽也不客氣分嚐了些,要讚大蝦已細心拆了殼,意粉亦煮得有口感,唯一要嫌是銀魚蓉過咸了。

媽媽的餐飲要了
凍檸茶少冰,結果卻成了無冰;原來同事點了凍檸茶,也得極少冰,是否店方不夠冰粒用呢?

最後的甜品
乳酪雪糕,當然又是超小的一杯,不過估不到味道清新還有陣芳香,幾好味的。

隔了兩年再訪,感覺食物水準失色了,然而在搵食艱難的葵青區,仍是一間較穩陣的選擇。多謝一班同事請客,又送上很多經驗分享及祝福,結果寶寶在媽媽開始放假後第3天,就搶閘出生了!
2011-10-10
2011-11-14 7 瀏覽
今日食了團購的二人晚宴,7道頂級佳餚包括烟三文魚它它伴有機蕃茄、輕芝士焗意大利雲吞、烤小牛排伴有機雜菜、意大利乳酪雪糕、阿爾卑斯山香檳!如我這樣細食的人, 3個人都夠分香草麵包 ~ 很香, 暖的生牛肉 ~ 有點韌湯~ 清清的, 不太膩食了羊的主菜, 味很濃dessert 最好味!!
如我這樣細食的人, 3個人都夠分
香草麵包 ~ 很香, 暖的
生牛肉 ~ 有點韌
湯~ 清清的, 不太膩
食了羊的主菜, 味很濃
dessert 最好味!!
2011-11-09
  • 三文魚它它伴有機蕃茄、輕芝士焗意大利雲吞、烤小牛排伴有機雜菜
2011-11-07 4 瀏覽
葵芳食飯,呢間都算唔錯,幫襯左幾次,佢地的黑毛豬都keep都水準。是日同屋企人黎 Qui 食晚餐,都係叫個set,屋企人叫左分別叫左海鮮拼盤、鵝肝多士同牛肉刺生沙律+龍蝦湯做前菜,主食就有黑毛豬及三文魚意大利飯。先講前菜,大致都係一般,海鮮拼盤唔算好新鮮,但吞拿魚都OK唔錯,鵝肝多士唔夠香脆。牛肉刺生沙律正常,龍蝦湯有青口,應該算佢係海鮮湯吧,味道都幾濃。我唔係好識食,只係覺得味道都可以。主食方面,黑毛豬幾好,厚身豬扒配黑松露,豬肉好香好嫩。三文魚意大利飯就有好重的芝士及蒜香,咬落D飯軟硬適中,唔錯。甜品係yogurt+雪糕,正常野。整體上,地方同食物都幾滿意。

整體上,地方同食物都幾滿意。
2011-11-06
  • 黑毛豬