2017-03-22 785 瀏覽
這間貓Cafe是不錯的聚會地點,亦看見貓貓在這裡過得很開心,這一點是很重要的。店內環境舒適,除了桌椅外,亦可選擇坐榻榻米。貓貓亦有足夠的活動空間。食物方面我非常滿意,很少上樓的cafe會提供到高水準的食物,雖然款式不多,但味道很好,而且夠熱。另外我亦點了一杯小山圖的綠茶鮮奶,味道也是很好的。總括來說,這間店舖值得一去

總括來說,這間店舖值得一去
2017-02-17 6243 瀏覽
再一次和貓痴到訪Mr. & Mrs. Cat Cafe Cafe, 這次再訪,貓貓已經大個了,樣子都成熟了! 今次來到推出了新Teaset , 但朋友竟然想試試這裡的甜品,最後放棄了點teaset的念頭。 宇治丸久小山園抹茶牛奶($78) 抹茶用上宇治丸久小山園的,清香味濃,配個呀牛奶很好味呢! 熱溶貓爪朱古力牛奶($88) 當貓爪朱古力遇上熱牛奶時做會溶為朱古力奶,就是我們常喝到的朱古力牛奶味道,味道挺不錯的! 鮮焗流心芝士撻+豆腐雪糕($58) 流心芝士撻一口一個,芝士味道不會很濃烈,是淡淡的一種,流心度卻很足,大愛! 焦糖燉蛋($58) 精緻吸睛,份量不會很大,面層薄薄一片焦糖脆脆,又香又脆!

宇治丸久小山園抹茶牛奶($78)

抹茶用上宇治丸久小山園的,清香味濃,配個呀牛奶很好味呢!

熱溶貓爪朱古力牛奶($88)

鮮焗流心芝士撻+豆腐雪糕($58)

焦糖燉蛋($58)
精緻吸睛,份量不會很大,面層薄薄一片焦糖脆脆,又香又脆!

2016-12-14
2017-02-07 4653 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。貓癡又不能養貓,所以貓Cafe係一眾不能養貓的貓癡的好去處。已經三訪銅鑼灣這間Mr. & Mrs Cat Cafe,探貓之餘,為食的小妹都掛住佢地既果茶同美味的花雕醉貓雞翼,佢地既食物小妹覺得係貓cafe中數一數二好食的。·為了貓咪們健康,入去之前需先換上拖鞋和消毒雙手·不設每小時收費,但每人最低消費為一杯飲品貓咪守則店內有八隻註場貓貓,仲有兩隻不定時駐場的貓經理(白虎)和代言貓貓(咕咕),每隻都有細心說明牠們的品種同性格。一入到去已經見到波波女皇在訓覺,樣子好可愛啊!仲有大隻左好多既張志明同小鮮肉咖哩不停追逐,無見近半年,咖哩已經變成大隻又靚仔既英短,仲記得之前黎仲係困籠無得出黎玩住架。仲有呢隻同咖哩差唔多大既菠蘿B,屬於手短腳短既曼基貓,成日見到張志明追住佢,個樣又苦瓜乾咁,好搞笑!翻翻餐牌,不論係主食、小食、甜品同飲品的款式都比以前多了;仲多左一個全日供應但又好似high tea set既「招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠」$368/2位用。手工果茶 $68小妹好鍾意佢地既水果茶,每次黎必點。茶香與果香平衡

·為了貓咪們健康,入去之前需先換上拖鞋和消毒雙手
·不設每小時收費,但每人最低消費為一杯飲品
貓咪守則
一入到去已經見到波波女皇在訓覺,樣子好可愛啊!

翻翻餐牌,不論係主食、小食、甜品同飲品的款式都比以前多了;
手工果茶
手工果茶 $68
小妹好鍾意佢地既水果茶,每次黎必點。茶香與果香平衡得宜,又無咖啡弄的咁甜,飲落味道清幽又順口,是有驚喜的果茶!
玫瑰花雕醉貓雞翼 (5隻)
玫瑰花雕醉貓雞翼 $58
同樣第二次食這醉雞翼了,一瓶有五隻,一如以往的入味,花雕酒味濃烈,好食。
朝鮮豆腐泡菜配牛脊肉湯烏冬
朝鮮豆腐泡菜配牛脊肉湯烏冬 $88
以韓式辣醬做底湯,味道不會太辣,配料有數片質感頗嫩的牛脊肉,泡菜片和豆腐。最喜歡那滑溜溜的稻庭烏冬,配上惹味開胃的湯底確實不錯,但湯底可再濃味一點。
濃香咖哩豬梅肉片釜揚烏冬
濃香咖哩豬梅肉片釜揚烏冬 $78
男人點的咖哩烏冬,裡面有紅蘿蔔、薯仔和豬梅肉片,肉片質感有點韌,咖哩汁的味道略嫌未夠香濃。
喜歡的更可以follow每隻貓貓的IG呢!
手工果茶
玫瑰花雕醉貓雞翼 (5隻)
  • 朝鮮豆腐泡菜配牛脊肉湯烏冬
  • 玫瑰花雕醉貓雞翼
2017-02-01 3230 瀏覽
養寵物是一輩子的承諾,所以無時無刻留意到有關貓貓的動態,我跟一樣有養貓貓的朋友都十分注意,這次知道銅鑼灣有間貓貓cafe,貓痴的我們知道之後特意前來進餐我們先點了鹹食「濃香咖哩豬梅肉片釜揚烏冬」$78咖哩味十分香濃,而且一點都不辣豬梅肉片味道有點像肥牛,烏冬十分軟滑食完烏冬當然要再吃小點甜品剛好相信這個就能滿足我們兩個的願望「Mr & Mrs 招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠」賣相很美, 全部食物放置在鳥籠入面,鹹點甜點都有頂層:煙三文魚蕃茄莎莎醬多士 - 煙三文魚同茄粒仲有黑椒作調味,配脆身的多士, 一口一件清新鮮拆車海老 - 蝦好鮮甜,配泰式的醬汁, 食完個口好清新自家製明治4.3牛奶紅豆布丁 - 紅豆控的我, 這兩個差不多都是我吃, 因為實在太好吃, 布丁牛奶的味道很濃,中層:意大利巴瑪火腿配青瓜片 焦糖燉蛋 - 燉蛋不太甜, 味道剛剛好手製花生碎甜丸子 - 丸子很QQ,很有彈性,再配花生碎, 口感像糖不甩香鬆蝴蝶酥 鮮焗流心芝士撻 - 一口吃下去, 份量剛剛好, 也不太膩, 芝士味道亦很香低層:豆腐雪糕配鮮濃抹茶汁 - 想濃濃的抹茶汁倒進豆腐雪糕內, 綠色與白色的配搭很美,不過因為

我們先點了鹹食

「濃香咖哩豬梅肉片釜揚烏冬」$78

咖哩味十分香濃,而且一點都不辣

豬梅肉片味道有點像肥牛,烏冬十分軟滑

食完烏冬當然要再吃小點甜品

剛好相信這個就能滿足我們兩個的願望

「Mr & Mrs 招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠」

賣相很美, 全部食物放置在鳥籠入面,鹹點甜點都有
頂層:

中層:

意大利巴瑪火腿配青瓜片

焦糖燉蛋 - 燉蛋不太甜, 味道剛剛好

香鬆蝴蝶酥
鮮焗流心芝士撻 - 一口吃下去, 份量剛剛好, 也不太膩, 芝士味道亦很香低層:豆腐雪糕配鮮濃抹茶汁 - 想濃濃的抹茶汁倒進豆腐雪糕內, 綠色與白色的配搭很美,不過因為雪糕會很快溶, 所以最好吃掉雪糕, 再吃其他
2017-01-13
2017-01-30 2686 瀏覽
第N次拜訪張志明,每次都會點它的主題tea set一路慢慢享用、一路與張志明談心。不厭其煩,進入餐廳之前都要換拖鞋及消毒雙手,不可餵飼人類食物給貓兒。店員會介紹當日在場貓貓的名稱與特性,十分清楚詳細。先點一個冬季限定的tea set!《Mr & Mrs Cat招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠 $368》(有加一),即是精選自家製咸甜點,配二人份手工果茶或鮮青檸梳打。開胃前點有三款:(最頂層)1)煙三文魚蕃茄莎莎醬多士 - 多士香目,莎莎醬帶酸令人開胃;2)意大利巴瑪火腿配青瓜片 - 帶鹹香特巴瑪火腿與清新的青瓜片味道很配;3)清新鮮拆車海老 - 蝦不算新鮮但肉質仍彈牙。甜點有亦款:1)焦糖燉蛋 - 即叫即焗,焦糖面燒得香脆,蛋不會過甜。2)自家製明治4.3牛奶紅豆布丁 - 牛奶夠滑溜。3)手製花生碎甜丸子 - 略嫌過硬。4)鮮焗流心芝士撻 - 即叫即焗十分新鮮熱烘烘,一咬便流心,甜度適中,十分讚。5)香鬆蝴蝶酥 - 成品,無驚喜。6)豆腐雪糕配香濃找抹茶汁 - 味道清淡的豆腐雪糕加上抹茶汁後味道變得美味。《玫瑰花雕醉貓雞翼 $58》5隻雞翼放在密封玻璃瓶內,冰感十足,而且雞翼有酒香,相當入

先點一個冬季限定的tea set!

開胃前點有三款:(最頂層)
3)清新鮮拆車海老 - 蝦不算新鮮但肉質仍彈牙。
甜點有亦款:
1)焦糖燉蛋 - 即叫即焗,焦糖面燒得香脆,蛋不會過甜。
2)自家製明治4.3牛奶紅豆布丁 - 牛奶夠滑溜。
3)手製花生碎甜丸子 - 略嫌過硬。
5)香鬆蝴蝶酥 - 成品,無驚喜。
《玫瑰花雕醉貓雞翼 $58》
5隻雞翼放在密封玻璃瓶內,冰感十足,而且雞翼有酒香,相當入味。
《濃香咖哩豬肉片釜揚烏冬 $78》
烏冬彈牙煙韌有嚼感,而且每條烏冬都沾上了咖哩汁,入口香濃惹味,唯豬肉片比較韌。
《濃香鮮蕃茄醬汁釜揚烏冬 $68》
烏冬同樣彈牙煙韌有嚼感,而且每條烏冬都沾上了濃香鮮蕃茄醬汁,酸酸甜甜十分開胃。
飲品方面,點了兩杯鮮青檸梳打,十分解渴。
服務:店中店員少所以比較繁忙會有流單情況,但體諒的。店員有禮貌,笑帶笑容令人自在舒服,而且盡責解釋餐廳規矩。
2017-01-17
2017-01-29 1305 瀏覽
我很喜歡貓咪,也曾到訪過不同的貓咪主題餐廳,這次來到這間餐廳一試。進到室內要先換上店家準備的拖鞋,還要用消毒酒精清潔雙手,以保持貓貓們的健康。一進到店內,馬上看到一隻灰白間紋的貓咪高高在上的俯視我們,另外有幾隻貓貓在籃子裡熟睡了。我們點了店裡最signature的招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠,menu裡還有幾頁是介紹貓貓們的名字和特性的呢。點餐後,有幾隻貓貓開始醒來活動了,我們急不及待的去逗貓玩!店家準備了逗貓棒和波波等小玩具,讓客人和貓貓都玩得開心。和貓貓玩了一會,食物終於上枱了。黑色的鳥籠感覺典雅,最下方還冒著煙,視覺效果滿分!第一層放的是煙三文魚蕃茄莎莎醬多士:多士皮有點脆,煙三文魚咸香惹味,一口吃下十分滋味。清新鮮拆車海老:鮮蝦很爽口,灑上一點青檸汁更能引發其鮮味。自家製明治4.3牛奶紅豆布丁:布丁很滑,有香濃的牛奶味,很適合和清甜的紅豆一起吃。第二層的是意大利巴瑪火腿配青瓜片:這個組合令火腿增添了juicy的感覺。焦糖燉蛋的焦糖夠脆,燉蛋香滑。鮮焗流心芝士撻:芝士香軟,一口一件,香濃的芝士味在口腔內擴散,令人回味無窮。香鬆蝴蝶酥:口感很鬆脆,牛油味香濃。手製花生碎甜丸子:花生

第二層的是意大利巴瑪火腿配青瓜片:這個組合令火腿增添了juicy的感覺。焦糖燉蛋的焦糖夠脆,燉蛋香滑。鮮焗流心芝士撻:芝士香軟,一口一件,香濃的芝士味在口腔內擴散,令人回味無窮。香鬆蝴蝶酥:口感很鬆脆,牛油味香濃。手製花生碎甜丸子:花生碎味道很香,丸子彈牙煙靭,糖醬不會太甜。
最底層是豆腐雪糕配鮮濃抺茶汁:豆腐雪糕味道清淡,倒入抺茶汁混和後吃,味道很清新。
飲品我們都選了手工果茶:茶裡加了很多水果,茶味香濃,而且份量很充足,為這個tea set寫下完美句號。
2017-01-24
2017-01-28 1002 瀏覽
朋友T跟我一樣都是貓奴,今天的飯局來到期待已久的貓貓cafe。 Cafe位於銅鑼灣利舞臺隔離街,加向街的落地大玻璃,一點也不難找。 搭完𨋢,再穿過角落,終於見到。 推開門,貓咪已在門後歡迎我們。與門面一貫的木系裝潢,讓人感覺relax,桌椅有點像課室呢。 cafe有不少裝置讓貓咪可以跳上跳下,非常為貓咪設想。 宇治抹茶牛奶 $78 - ★★★★☆  貓cafe當然以貓主子為主,餐牌上的選擇不多,但絕不馬虎。如貓經理道「貴精不貴多」。抹茶牛奶茶味香濃,入口順滑,牛奶味平衡得宜。邊喝邊玩貓,確實寫意。 熱溶貓爪朱古力牛奶 $88 - ★★★☆☆  貓爪朱古力不但可愛,味道也不錯。 可愛的貓腳印朱古力,不捨得把它溶掉呢⋯⋯ 把熱騰騰的牛奶倒在貓腳跟朱古力上,溶成朱古力奶。朱古力奶味蠻香。若嫌朱古力味不夠,還有一小杯朱古力醬可加進入,更添朱古力味。雖然不算滑溜,但味道不錯。 冷稻庭烏冬配自家調配鰹魚昆布汁 $68 - ★★★★☆  食物都是輕食,女生吃一碗剛好夠飽。鰹魚昆布汁很香,但味道蠻淡。我還是喜歡濃味一點。 冷烏冬煙韌得來有點彈牙,想不到在cafe可吃到如此口感,令人一試難忘。

搭完𨋢,再穿過角落,終於見到。

推開門,貓咪已在門後歡迎我們。

cafe有不少裝置讓貓咪可以跳上跳下,非常為貓咪設想。

宇治抹茶牛奶 $78 - ★★★★☆

熱溶貓爪朱古力牛奶 $88 - ★★★☆☆
 貓爪朱古力不但可愛,味道也不錯。

可愛的貓腳印朱古力,不捨得把它溶掉呢⋯⋯

把熱騰騰的牛奶倒在貓腳跟朱古力上,溶成朱古力奶。

雖然不算滑溜,但味道不錯。

冷稻庭烏冬配自家調配鰹魚昆布汁 $68 - ★★★★☆
 食物都是輕食,女生吃一碗剛好夠飽。
鰹魚昆布汁很香,但味道蠻淡。我還是喜歡濃味一點。

濃香咖哩豬梅肉片釜揚烏冬 $78 - ★★★☆☆
吃過冷烏冬,試埋熱烏冬。 烏冬沾上香濃咖哩汁,是我歡喜的配搭。咖哩夠晒惹味,但豚肉片有點硬,烏冬有點過腍,不及冷烏冬彈牙、煙韌。

吃點東西,跟貓咪玩玩,不知不覺過了一晚,很治癒啊~
2017-01-16
2017-01-19 796 瀏覽
Mr. & Mrs, Cat Cafe 已經不是第一次去,初次見面已非常歡喜呢隻駐場貓明星張志明,有齊純種貓的特性,乖乖而且表情夠萌B!不過,今次上到去,佢已經大個左好多,變左大叔~Omg!巨型到我都唔認得!而且似足阿叔,食飽就昏睡,好過做元帥。黎到呢度要推介要點水果茶好多台式小店都會有水果茶供應,坊間偏甜而且會愈飲愈淡味,這裡的出品卻沒有這個問題,紅茶底濃厚但卻不會有苦澀感,水果粒落得重手,甜味自然。飲到底都不會變淡,可以慢慢飲,我超愛。冬季限定 TEA SET!Mr. & Mrs. 招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠 ($368 for 2 persons)上次來見到其他客人點夏季的Tea Set,好精緻呀!所以一知道有冬季限定就立即來試!食物會放在三層鳥籠裡面,最底層上桌前會加乾冰,超仙氣又吸睛der~整個Set大概有咸甜點十款,當中甜點偏多,如果大食男女可能會覺得不夠。最上層的有:煙三文魚蕃茄莎莎醬多士 Smoked Salmon Salsa Sauce Toast意大利巴瑪火腿配青瓜片 Parma Ham & Cucumber自家製明治4.3牛奶紅豆布丁 Homemade Meij
巨型到我都唔認得!而且似足阿叔,食飽就昏睡,好過做元帥。
黎到呢度要推介要點水果茶

水果茶
冬季限定 TEA SET!

自家製明治4.3牛奶紅豆布丁 Homemade Meiji 4.3 Milk Pudding with Red Bean Paste
咸點共有三款:

煙三文魚蕃茄莎莎醬多士

多士熱辣辣夠酥脆,加上開胃酸酸的莎莎醬,小小的一件可以一口KO。

清新鮮拆車海老  蝦夠彈牙爽口,不錯吧!
第二層放著幾款甜點

焦糖燉蛋  燉蛋上的焦糖面是即叫即燒,不厚不薄,裡面的蛋質感超滑溜
手製花生碎甜丸子  口感煙煙韌韌加上花生香,感覺不錯。
鮮焗流心芝士撻  芝士撻有事先翻熱了,咬開有流心效果,撻皮不厚 OK!
香鬆蝴蝶酥  比較平庸,不過都好食的,至少脆身鬆化。
充滿仙氣的那一層是豆腐雪糕配鮮濃抹茶汁

豆腐雪糕超香濃,質感算滑溜有幾分似是手作的,食的時候可以加入抹茶奶,兩者少少溶化,好Match,作為下午茶的甜點清新不膩!

上層仲有個 自家製明治4.3牛奶紅豆布丁
Kawai 個人唔太喜歡奶類製品,所以試了一口就放棄了,記憶上都幾滑溜的入口即化,不是彈牙那一種。而同行的Mr.K 就覺得奶味加上面層的紅豆不算死甜,感覺也不太差。
整體來說,我覺得呢個Tea Set 都算不錯,價錢亦都抵Deal 的,雖然食物沒有好嘩眾取寵,但都感受到係有Heart 的,需要熱食的入口一定不會是凍的,說好要流心的準會有。大家也知道好多樓上Cafe 都是水準未如理想,甚至難食,這間大家可以放心的。
紀念日
水果茶
2016-12-31 1355 瀏覽
這個是行會員制的貓貓cafe, 你要先like它的facebook就可以成為會員了貓貓cafe的地點方便, 十分鄰近地鐵站時代廣場的出口。有兩種座位可以選擇。你可以揀普通枱或和風的地蓆。這裏的最低消費是一杯飲品。進到店內要換上貓貓拖鞋。我們點了這個熱的水果茶。 當然如果你喜歡的話也可以點冰的。 我很喜歡這個水果茶, 茶味很濃而且水果很新鮮,兩者配合得很好,很好喝主食我點了這個芝士西蘭花焗三文魚。 芝士加了很多,配上三文魚, 滋味十足,而且很多汁,真的很幸福 是我很推薦要試的食物。然後這個是蕃茄汁配日式烏冬。 番茄汁很新鮮而且麵條很多,兩者配搭起上嚟,也很好吃這個也是我很愛吃的飯後甜品。一半是軟豆腐雪糕, 另一半是流心芝士撻 你看看芝士撻中間的橫切面,也會很想吃!食物配搭起店內溫馨的氣氛, 加上一點點和風的緩慢悠和節奏, 不知不覺整個人放鬆了起來,和貓貓一起懶洋洋地渡過這晚的時光這裏的貓貓都很乖, 十分懶洋洋 (笑)這裏的氣氛很好,而且貓貓都很可愛, 有空再來

貓貓cafe的地點方便, 十分鄰近地鐵站時代廣場的出口。

有兩種座位可以選擇。你可以揀普通枱或和風的地蓆。
這裏的最低消費是一杯飲品。
進到店內要換上貓貓拖鞋。
我們點了這個熱的水果茶。 當然如果你喜歡的話也可以點冰的。

是我很推薦要試的食物。
你看看芝士撻中間的橫切面,也會很想吃!
這裏的貓貓都很乖, 十分懶洋洋 (笑)
這裏的氣氛很好,而且貓貓都很可愛, 有空再來

2016-12-28 368 瀏覽
黎到呢到真係好享受呀!我地book左2:30提早左黎等左一陣就入去我地係最早黎既可以揀位坐當然預先book枱既時候講左要坐tatami環境真係好舒適呀!全部都係木板貓貓時不時都會走過黎雖然好快又會走開不過總算同到佢地合照而且影相既效果好靚呀!我地叫左tea set!送黎果刻真係嘩~左幾聲呀!個貓衣櫥超靚呀又會噴煙!雖然食物唔算有特色但係只係環境,貓貓都已經滿足啦!最底層既麵包點紫菜醬(如果冇試錯既話)呢個真係好特別 好特別!而且好好味!值得推介!而且價錢唔貴!所以佢如果出新tea我一定會再去!
黎到呢到真係好享受呀!
我地book左2:30
提早左黎等左一陣就入去
我地係最早黎既可以揀位坐
當然預先book枱既時候講左要坐tatami

環境真係好舒適呀!全部都係木板
貓貓時不時都會走過黎
雖然好快又會走開
不過總算同到佢地合照
而且影相既效果好靚呀!

我地叫左tea set!
送黎果刻真係嘩~左幾聲呀!
個貓衣櫥超靚呀又會噴煙!
雖然食物唔算有特色
但係只係環境,貓貓都已經滿足啦!
最底層既麵包點紫菜醬(如果冇試錯既話)
呢個真係好特別 好特別!
而且好好味!值得推介!

而且價錢唔貴!
所以佢如果出新tea
我一定會再去!
2016-09-17
2016-12-23 1284 瀏覽
到間樓上貓cafe 鍾意貓貓既人真係要去下Cafe 地方唔太 估計有3,400 尺,一入去有條好細既酒廊 俾客人放鞋換上拖鞋, 然後左邊係水吧 職員整緊野食 , 而當用過消毒水後 踏上一級樓梯 就到左一個正方形既area俾客人坐 有枱櫈 或者坐地墊都有 整個裝飾全為貓貓而設 有俾貓貓訓la, 爬la玩既裝修 , 只見有8隻可愛既貓貓 行黎行去 有d玩 有d食野 有d訓覺 全部都好可愛 想認識佢地可以睇番menu最頭嗰幾頁 會每一隻都真哂佢既名等等既資料 d名好得意 好似菠蘿 curry, 野口同學甘。 全部貓貓都有instagram每一隻貓貓都唔驚人 而且唔怕人摸 好乖乖 客人可以一路食野一路睇同玩貓貓二人甜品set 348 蚊   應該係聖誕特有version既甜品 , 類似一個俾貓貓玩既裝左唔少聖誕裝飾既架 上面放左三層野食 下層放入乾冰 一上枱 增加美觀度,有豆腐雪糕 同綠茶汁 將綠茶汁倒落去雪糕入面 十分香滑 都幾match   中層有 焦糖燉蛋 雪凍左 上面嗰層脆脆整得幾香口 入面布甸既質感都唔錯 鮮焗芝士tart出面十分香脆 而入面既芝士蓉十分軟滑手製花生碎甜丸子 , 好煙
到間樓上貓cafe 鍾意貓貓既人真係要去下

二人甜品set 348 蚊

唔少聖誕裝飾既架 上面放左三層野食

中層有
鮮焗芝士tart出面十分香脆 而入面既芝士蓉十分軟滑

手製花生碎甜丸子 , 好煙韌彈牙既丸子 有d似麻薯, 配埋花生同甜汁 甜度適中

仲有香脆 蝴蝶酥 同埋 青瓜片parma ham

而上層有

明治4.3 牛奶紅豆布甸 十分香濃 牛奶味, 配合甜紅豆 容 口感唔錯

仲有三文魚他他醬多士
多士比較脆同厚 配埋煙三文魚 同他他醬 一個幾好既開胃小食

清新鮮拆甘海老 用新鮮蝦配埋蕃茄 整體感覺十分清新!

飲品仲有青檸梳打

正常梳打 青檸落得好足

蘋果茉莉花茶 加20 蚊

用醃過既蘋果內切碎放入空茶杯 倒入熱既茉莉花茶 香得黎又可以食到蘋果肉 唔錯!

整體感覺一絲不苟 食物好用心創作 , 而且老板應該好有心機整呢個貓cafe . 所以陳設 都睇得出好細心做出黎 而且 若果d貓貓唔係 由細細個見人多 開始練習 一定唔會甘痴人 ,.所以應該落左好多心機去整成呢個cat cafe .
若鍾意貓貓既朋友 要去下!
2016-12-22
2016-12-18 351 瀏覽
已經來過數次,對這大廈左左右右的門口指示牌已經習以為常。上到貓cafe,一如平日夜晚,有一半的貓貓都睡覺了。要等它們夜一點醒來先可以跟貓貓玩耍。侍應拿著餐牌,簡單介紹店裡的貓,不能抱,只能摸,貓貓很乾淨,沒有什麼問題。才下完單,我們便與貓玩,拍照。濃香咖哩豬梅肉片釜揚烏冬烏冬還是跟之前一樣煮得太淋,吃不到煙靱和彈性,其實這兒很多款烏冬菜式選擇,把烏冬的牌子轉轉吧。可幸是現在有這個咖哩汁,把沒有底味的烏冬加分數。咖哩汁不太辣但有濃香,是可取之處。豬肉片切得太厚,沒有醃過之下不太夠味和花氣力咀嚼。玫瑰花雕醉貓雞翼醉貓雞翼用有蓋的玻璃瓶裝著,一客有五隻。上次吃時醉雞翼肉質有點實,今次改良了很淋身。酒味不重有少少酒香,但未夠入味。雞翼夠冰凍,還有玫瑰花瓣,很漂亮呢!和貓貓玩,輕輕鬆鬆又會過了一個晚上。
才下完單,我們便與貓玩,拍照。
濃香咖哩豬梅肉片釜揚烏冬
玫瑰花雕醉貓雞翼
和貓貓玩,輕輕鬆鬆又會過了一個晚上。
2016-12-05
好耐冇食下午茶喇🙈~今日小妹去左Mr. & Mrs. Cat Cafe🐈,同貓貓1齊食個afternoon tea🐾。為貓貓著想😺,進入cafe前要先消毒雙手同換拖鞋。坐低之後店員會過黎講解規矩💬,例如:影相吾可以開閃光燈🚫。店舖裝潢好和風🇯🇵,以淺木色為主調🌿,仲有榻榻米坐添~Mr. & Mrs.招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠($368)個雀籠好靚💛,仲有聖誕裝飾🎄同貓貓擺設,好有聖誕氣氛啊🎅🏻~下午茶大多以甜點🍰為主,呢set有3款鹹食,其他都系甜食🍽。另外包埋二人份量既飲品(手工果茶/鮮青檸梳打/黑糖鮮薑茶),轉其他飲品每杯+$20。-煙三文魚番茄莎莎醬多士-意大利巴馬火腿配青瓜片-清新鮮拆車海老-焦糖燉蛋-自家製明治4.3牛奶紅豆布丁-鮮焗流心芝士撻-豆腐雪糕配鮮濃抹茶汁-手製花生碎甜丸子-香鬆蝴蝶酥煙三文魚番茄莎莎醬多士:三文魚🐟同番茄🍅都切得好細粒,好細緻~下面個多士🍞都好香脆啊!意大利巴馬火腿配青瓜片:青瓜好新鮮🥒,超juicy,d汁多到咇出黎💦。而且切得超薄,同d火腿1樣咁薄👍🏻,仲透左ham既顏色出黎👀。清新鮮拆車海老:海老🦐冇腥味,好大隻,加埋檸檬汁🍋更加突出到海老既
店舖裝潢好和風🇯🇵,以淺木色為主調🌿,仲有榻榻米坐添~
Mr. & Mrs.招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠

-香鬆蝴蝶酥
煙三文魚番茄莎莎醬多士
意大利巴馬火腿配青瓜片
清新鮮拆車海老
清新鮮拆車海老:海老🦐冇腥味,好大隻,加埋檸檬汁🍋更加突出到海老既鮮味!
焦糖燉蛋
焦糖燉蛋:面個層焦糖顏色好靚✨,食落脆卜卜😋。燉蛋🥚就偏白色,質感好滑好好味啊😍!
自家製明治4.3牛奶紅豆布丁
自家製明治4.3牛奶紅豆布丁:呢個用明治4.3牛乳🥛整,奶味超香濃😚!牛奶味濃得黎又吾會過甜,好正啊👏🏻!不過小妹就麻麻地中意食紅豆喇😂...
鮮焗流心芝士撻; 香鬆蝴蝶酥
鮮焗流心芝士撻(下):個餡幾重忌廉芝士味🧀,屬半溶狀態。撻皮有牛油味🐮,質感似曲奇🍪。

香鬆蝴蝶酥(上):蝴蝶酥🎀咬開1半見到好多層😌,好鬆化。雖然上面有好多白砂糖🍬,但食落吾系真系咁甜🍴,不錯不錯~
豆腐雪糕配鮮濃抹茶汁
豆腐雪糕配鮮濃抹茶汁:放豆腐雪糕🍦同抹茶汁🍵個塊木板有好多個洞,下面放左乾冰❄️,送黎既時候有d霧升上黎🌫,都幾夢幻架💕!咁樣可以保持雪糕既溫度🌡️,特別中意影相📷既朋友可以慢慢影😎。雪糕既豆腐味好香👃🏻,抹茶汁冇苦味,mix埋1齊味道好夾啊😙!
手製花生碎甜丸子
手製花生碎甜丸子:丸子🍡上有芝麻同花生碎🥜, 芝麻較多。丸子有咬口😀,味道好好,不過小妹就中意鹹既丸子多d😛。
手工果茶(凍)
飲品方面,小妹揀左手工果茶(凍)(原價$68),個果茶🥃好足料啊!有士多啤梨🍓、奇異果🥝同橙🍊,d橙粒仲系連埋橙皮添~
怕成身貓毛既客人仲可以清潔埋先走,好細心啊!

呢個tea set價錢吾算貴💰,食物份量適中,中意貓貓既朋友不妨一試啊😉!

最後送上幾張可愛既貓相😽~
2016-12-16
Mr. & Mrs.招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠
煙三文魚番茄莎莎醬多士
鮮焗流心芝士撻; 香鬆蝴蝶酥
手工果茶(凍)
太耐冇探貓咪,快到聖誕節,見有新出限定的下午茶,一於找朋友去嘆茶食美點同貓咪玩遊戲。聖誕限定的下午茶主題是貓咪捕雀鳥籠,其實捕捉我的心就真,可愛的貓貓我來啦!聖誕除了限定tea set,還有其他食品飲品,如烏冬、蘋果花茶、黑糖薑茶等等,好有冬日氣氛。這裡都夠大,俾貓貓周圍走動,除了貓架,連接上天花位更有通道俾貓貓走來走去,想同佢地玩都要有d體力,準備舉過雙手玩自拍,爬低望下主人個可貓樣。Mr. & Mrs. 招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠下午茶 $368配二人份手工水果茶/鮮青檸梳打/黑糖鮮薑茶我地揀了一個凍手工水果茶,夠哂冰凍,熱的更適合冬天,兩者都有濃郁水果味,加上百香果的果香,酸甜適中帶點茶味,仲有新鮮水果粒好好飲,而且份量足夠,可以慢慢飲一個下午。鳥籠好精美又有聖誕裝飾,每層都有貓咪裝飾,加上有乾冰的煙霧效果,畫面真的好靚,影左好多張相。Tea Set有三款咸點及六款甜點,全部都精緻吸引,味道更是有驚喜。由咸點開始食,但由於我怕雪糕會溶,所以先食呢款甜點。豆腐雪糕配鮮濃抹茶汁,豆腐味道突出,清淡的豆香加上抹茶的茶香,都幾夾,而且兩者都不搶味。第一、二層是咸甜點夾雜,所以先食咸點,

配二人份手工水果茶/鮮青檸梳打/黑糖鮮薑茶
熱手工水果茶/凍手工水果茶

Mr. & Mrs. 招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠下午茶
由咸點開始食,但由於我怕雪糕會溶,所以先食呢款甜點。
Mr. & Mrs. 招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠下午茶
第一、二層是咸甜點夾雜,所以先食咸點,都是凍食爲主。
意大利巴瑪火腿配青瓜片
意大利巴瑪火腿配青瓜片,風乾火腿夠咸香,越食味道越出,配清爽青瓜來中和味蕾,好開胃的小食。
煙三文魚蕃茄莎莎醬多士
煙三文魚蕃茄莎莎醬多士,煙三文魚切絲,仍然油潤肥美,有莎莎醬特別開胃仲令三文魚濕潤點,多士也特別切成圓形,而且烘脆過,十分精緻用心製作。
清新鮮拆車海老
清新鮮拆車海老,蝦肉偏淋身,肉質粉粉地,質感不夠爽彈。加了青檸汁味道幾好。
自家製明治4.3牛奶紅豆布丁
自家製明治4.3牛奶紅豆布丁,好滑溜又Q彈,牛奶味好濃郁,加紅豆食突顯香甜味道,而且不會太甜。
香鬆蝴蝶酥、鮮焗流心芝士撻
鮮焗流心芝士撻,超級好味,一定要食的甜點。 芝士雖不是流心,反而是軟心的質感,好滑好creamy,芝士味非常濃厚但又不會很膩,有點微酸,份量細細岩岩好。
焦糖燉蛋
焦糖燉蛋,焦糖面燒得好脆口,有焦香及甜味,燉蛋薄薄的卻極之滑溜有蛋味,同芝士撻一樣,一定要食。
手製花生碎甜丸子
手製花生碎甜丸子,小丸子好Q好煙韌好咬,個俾中很喜歡呢個口感,沾了花生碎好香,多份咬口。
食飽飽嘆水果茶時,就去俾貓貓主但玩我,希望我冇認錯主人們。

貓界靚仔-張志明,我成日見佢訓教,但今次終於等到佢醒,用佢玩左一陣。
野口同學,好安靜好溫柔在一角。
新的貓貓,上次都唔見佢既,好細隻,好慘樣,一定要抱入懷,哈哈。
我成日唔識分既哥-煤炭/細佬-小鬼。
女皇士兵-則士,佢真係好靚,我喜歡波波同佢。
霸氣女皇-波波。我影到佢霸氣盡現,又帶點可愛。
代言諧星喵-咕咕,我見過佢一眼就唔知佢走左去邊玩。
2016-12-15
熱手工水果茶/凍手工水果茶
香鬆蝴蝶酥、鮮焗流心芝士撻
2016-12-15 749 瀏覽
平時很喜歡到各間貓貓cafe hea, 這間在利舞臺旁的貓cafe 因爲地點方便,來的次數都不少。今天就和一個同樣喜歡貓貓的友人來。晚上8點來到,有一半貓貓在瞓覺覺豬。友人說這鐘數很正常,再夜一點貓貓便會回歸活躍。友人還檢查貓貓耳背,說貓兒很清潔,貓cafe 對貓貓健康的擔帶,友人十分滿意。招牌二人全日鹹甜點貓捕雀鳥籠$368 (二人份)還配兩人份量的手工果果茶或鮮青檸梳打或黑糖鮮薑茶,轉其他飲品每杯加20蚊。兩杯飲品散點都百多元,這個餐很花算。上桌時被這個貓捕雀鳥籠聖誕節 tea set 嚇呆了,真是極華麗極漂亮。鳥雀上加上了絲帶及聖誕節的裝飾,底層還有煙霧噴出,輕易成了全場焦點!先吃鹹點,分別放於頭兩層。有煙三文魚蕃茄莎莎多士、意大利巴馬火腿配青瓜片及清新鮮拆車海老。煙三文魚蕃茄莎莎多士是我糖不甩最推介。主要是那個酥餅很美味,有質感又鬆化。清新的蕃茄襯托著煙三文魚,鹹香有致,魚肉又夠肥美。意大利巴馬火腿用了薄薄的青瓜片包著,清新之餘不會太多水份,吃得方便,都減輕巴馬火腿的鹹膩感,令油香更特出。甜點有焦糖燉蛋、自家製明治4.3牛奶紅豆布甸、鮮焗流心芝士撻、豆腐雪糕配濃抹茶汁、手製花生
招牌二人全日鹹甜點貓捕雀鳥籠$368 (二人份)
先吃鹹點,分別放於頭兩層。
甜點
有焦糖燉蛋、自家製明治4.3牛奶紅豆布甸、鮮焗流心芝士撻、豆腐雪糕配濃抹茶汁、手製花生碎甜丸子及香鬆蝴蝶酥。
焦糖燉蛋的蛋味都濃郁,焦糖雖然不太美觀,但香氣十足,脆片厚薄適中,輕輕用匙羮一敲便把。燉蛋的口感軟糯,加上焦糖後有煙薰的香氣。
鮮焗流心芝士撻中間有流心芝士,少鹹的芝士不會過膩,比坊間的芝士撻專門店較細件,但味道不比專門店差,芝士味很重。
主打是這款豆腐雪糕配濃抹茶汁,豆腐雪糕質 地應該是分子料理呀,脆口有冰的感覺。豆腐香味重,充滿豆香。 淋上翠綠的抺茶汁,加上抹茶的風味,讓整個雪糕更漂亮。

2016-12-06