太耐冇探貓咪,快到聖誕節,見有新出限定的下午茶,一於找朋友去嘆茶食美點同貓咪玩遊戲。聖誕限定的下午茶主題是貓咪捕雀鳥籠,其實捕捉我的心就真,可愛的貓貓我來啦!聖誕除了限定tea set,還有其他食品飲品,如烏冬、蘋果花茶、黑糖薑茶等等,好有冬日氣氛。這裡都夠大,俾貓貓周圍走動,除了貓架,連接上天花位更有通道俾貓貓走來走去,想同佢地玩都要有d體力,準備舉過雙手玩自拍,爬低望下主人個可貓樣。Mr. & Mrs. 招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠下午茶 $368配二人份手工水果茶/鮮青檸梳打/黑糖鮮薑茶我地揀了一個凍手工水果茶,夠哂冰凍,熱的更適合冬天,兩者都有濃郁水果味,加上百香果的果香,酸甜適中帶點茶味,仲有新鮮水果粒好好飲,而且份量足夠,可以慢慢飲一個下午。鳥籠好精美又有聖誕裝飾,每層都有貓咪裝飾,加上有乾冰的煙霧效果,畫面真的好靚,影左好多張相。Tea Set有三款咸點及六款甜點,全部都精緻吸引,味道更是有驚喜。由咸點開始食,但由於我怕雪糕會溶,所以先食呢款甜點。豆腐雪糕配鮮濃抹茶汁,豆腐味道突出,清淡的豆香加上抹茶的茶香,都幾夾,而且兩者都不搶味。第一、二層是咸甜點夾雜,所以先食咸點,

配二人份手工水果茶/鮮青檸梳打/黑糖鮮薑茶
熱手工水果茶/凍手工水果茶

Mr. & Mrs. 招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠下午茶
由咸點開始食,但由於我怕雪糕會溶,所以先食呢款甜點。
豆腐雪糕配鮮濃抹茶汁
Mr. & Mrs. 招牌二人全日咸甜點貓捕雀鳥籠下午茶
第一、二層是咸甜點夾雜,所以先食咸點,都是凍食爲主。
意大利巴瑪火腿配青瓜片
意大利巴瑪火腿配青瓜片,風乾火腿夠咸香,越食味道越出,配清爽青瓜來中和味蕾,好開胃的小食。
煙三文魚蕃茄莎莎醬多士
煙三文魚蕃茄莎莎醬多士,煙三文魚切絲,仍然油潤肥美,有莎莎醬特別開胃仲令三文魚濕潤點,多士也特別切成圓形,而且烘脆過,十分精緻用心製作。
清新鮮拆車海老
清新鮮拆車海老,蝦肉偏淋身,肉質粉粉地,質感不夠爽彈。加了青檸汁味道幾好。
自家製明治4.3牛奶紅豆布丁
自家製明治4.3牛奶紅豆布丁,好滑溜又Q彈,牛奶味好濃郁,加紅豆食突顯香甜味道,而且不會太甜。
香鬆蝴蝶酥、鮮焗流心芝士撻
鮮焗流心芝士撻,超級好味,一定要食的甜點。 芝士雖不是流心,反而是軟心的質感,好滑好creamy,芝士味非常濃厚但又不會很膩,有點微酸,份量細細岩岩好。
焦糖燉蛋
焦糖燉蛋,焦糖面燒得好脆口,有焦香及甜味,燉蛋薄薄的卻極之滑溜有蛋味,同芝士撻一樣,一定要食。
手製花生碎甜丸子
手製花生碎甜丸子,小丸子好Q好煙韌好咬,個俾中很喜歡呢個口感,沾了花生碎好香,多份咬口。
食飽飽嘆水果茶時,就去俾貓貓主但玩我,希望我冇認錯主人們。

貓界靚仔-張志明,我成日見佢訓教,但今次終於等到佢醒,用佢玩左一陣。
野口同學,好安靜好溫柔在一角。
新的貓貓,上次都唔見佢既,好細隻,好慘樣,一定要抱入懷,哈哈。
我成日唔識分既哥-煤炭/細佬-小鬼。
女皇士兵-則士,佢真係好靚,我喜歡波波同佢。
霸氣女皇-波波。我影到佢霸氣盡現,又帶點可愛。
代言諧星喵-咕咕,我見過佢一眼就唔知佢走左去邊玩。
2016-12-15
熱手工水果茶/凍手工水果茶