2024-03-01 1684 瀏覽
今年無同細佬妹食團年飯,因為細佬嘅生日好近過年,所以,索性改為食開年飯加生日飯,等我慳番一筆。就返佢哋都喺搵深水埗區,不過今次行遠少少,落到近長沙灣嘅「龍寶」,再者,佢哋一向對食無乜要求,反而呢類街坊酒樓仲啱佢哋。內裡嘅格局喺好傳統嘅街坊酒樓樣,但估唔到二樓堂座坐到好爆,我哋就被安排上三樓,晚市初段都好鬆動,但坐吓坐吓都差唔多八九成滿。菜式幾版紙就睇晒,有好多晚市優惠,但啲特價嘢當然就有限制啦,補充一句,餐前小食收$12、茗茶收$14,另外,服務費唔止加一,喺加13%。特價紅燒乳鴿 $20.8雖然個優惠喺可以每人叫一隻,不過我哋都喺過吓口癮,叫兩隻分嚟食就夠。乳鴿原隻咁上,不過酒樓會提供鉸剪,輕易剪開,味道都幾唔錯,香口好食,只喺嫌比較細隻少少,無咁好肉地,但話晒只喺廿蚊你仲想點。深海大龍躉兩味 $288「兩味」分別喺「翡翠炒班球」以及「蒜香雲耳蒸頭腩」,計落好似廿划算,但食過又另一回事,因為份量比預期中少。先講講碟班球,單睇外觀其實幾好樣,啲西蘭花好翠綠,不過,啲西蘭花切到成半個拳頭咁大,再加埋大量燈籠椒,已經無咗一半空間,所以,班球其實得嗰5、6件左右,真喺一人分得一件多啲,至於肉
內裡嘅格局喺好傳統嘅街坊酒樓樣,但估唔到二樓堂座坐到好爆
特價紅燒乳鴿 $20.8

特價紅燒乳鴿
深海大龍躉兩味 $288

「兩味」分別喺「翡翠炒班球」以及「蒜香雲耳蒸頭腩」,計落好似廿划算,但食過又另一回事,因為份量比預期中少。先講講碟班球,單睇外觀其實幾好樣,啲西蘭花好翠綠,不過,啲西蘭花切到成半個拳頭咁大,再加埋大量燈籠椒,已經無咗一半空間,所以,班球其實得嗰5、6件左右,真喺一人分得一件多啲,至於肉質確喺唔錯嘅,好有魚鮮味,質感亦好嫩滑。
翡翠炒班球
另一碟蒸頭腩,咪睇好似好大碟,同一情況,啲黑木耳佔咗大份,啲頭腩食幾嚿又喺無晒,而且無乜肉,兩碟龍躉都喺菜多肉少,所以,最後覺得唔划算
,總之,就嗌條蒸沙巴老虎斑仲抵,話晒都喺一整條,只賣$88。
蒜香雲耳蒸頭腩
菠蘿咕嚕肉 $108

呢一道菜喺同細佬妹食飯嘅必叫菜式,亦喺穩膽之選,佢兩個實啱食,而呢度嘅個份量算喺無點欺場,啲咕嚕肉都好鬆化,個醬汁都酸酸甜甜,好醒胃,不過,就嫌佢太杰身,兼且好快凍,都未食到一半,個汁已經漿住晒。
菠蘿咕嚕肉
芥蘭炒臘味 $98

呢一碟同龍躉兩味啱啱相反,就喺臘味多過啲芥蘭,啲芥蘭幾靚,亦炒得仲喺幾爽脆,仲帶點臘味嘅油香味,至於啲臘味,臘肉佔多,臘腸、潤腸相對少。
芥蘭炒臘味
椰青(免費)

大龍躉兩食會另外加送兩個椰青,入口啲椰青水涼涼哋,唔太凍,啱入口,而味道非常之清甜,陣陣椰香,裡面就可以刮到好多椰青肉,算喺補番龍躉兩味唔抵食嘅感覺。
椰青
椰青
鮮橙

最後,唔喺送糖水,而喺送生果,並非果盤,而喺一人一個鮮橙咁送,仲要喺大大個嘅貨色,超市買都值到廿蚊,唔即場食又可以拎走喎。
鮮橙
今餐飯嘅水準只可以講一般般,唔太好亦唔太差,不過叫做搵個機會同細佬妹聚一聚食餐飯,關心吓佢哋嘅近況。
2024-02-01 871 瀏覽
各位網友,今日帶大家去食個地道好嘢,搵到間食肆,正宗街坊風味,勁過隔離!試咗佢哋嘅海鮮套餐,蟹蓋炒粉絲真係好過癮🦀,粉絲吸滿咗蟹味,咬落有勁。炒蜆嗰啲汁,咸香得嚟又唔膩,正!斑球炁菜仲有嗰種"彈牙"嘅口感,簡直要流福氣!另外,佢哋個乳豬,真心唔算最正,但抵食度依然高,肉質適中,皮唔夠脆🐖,但價錢平,都唔好意思咁多要求。至於嗰啲小菜,要讚下個炒飯,粒粒分明又唔油膩,屋企人都話好食。最後個甜頭,單純但清新嘅橙🍊,賞心悦目,完美緊扣呢頓緊意飯。簡單講呢間食肆,就係一個輕鬆唔洗斟數嘅選擇。食物質素,有啲掂,有啲普通,但係價錢公道,環境就唔使講,熱鬧!啫喱跟埋街坊們嘅笑聲,食個飽,唔係單單填肚,仲好過left大家都滿足啦!下次可能再試下佢哋嘅其他招牌!🍢

2024-01-16 805 瀏覽
出嚟食飯想要實在又滋味,真係要有啲運氣同好眼光。今次我去咗間食府,幾上心水。一入門就點咗幾樣招牌📜。首先,上湯龍蝦伊面湯底好鮮,龍蝦鮮甜彈牙,伊面吸滿咗上等高湯嘅精華,入口即化。藥膳米酒雞嘅香氣圍繞全場,雞肉嘅入味同質感都算得上係一流,一啖肉,一啖酒香,真係過癮到不得了。再講下蒜蓉蒸腩骨,啲粉絲蒸得啱啱好,入口時粉絲嘅香滑同腩骨嘅肉汁完美結合,幾滋味。做實味評,飲茶嘅究竟點少得壽包,佢哋個壽包甜度啱哂,蓮蓉餡兒香甜細膩,伴隨住啲師傅手藝真係令人回味無窮啊。不過啲服務係有點急促,催食有啲抵死,食得匆匆忙忙嘅感覺會影響心情。總體來講,食味同性價比牛哥一流,服務就需要加把勁啦!啲食物整體滿足咗我對味道嘅要求。同大家分享一轉,下次尋找美味平民飯局嘅時候,可以考慮呢間食府嘅。🍽️🎉

2023-11-13 1299 瀏覽
今日係咁啱同屋企人一齊嚟食個晚飯🥣,四個人,人均150左右,響香港茶樓晚市嚟講確實好抵食,今次嗌咗 3 個餸,分別係:1️⃣ 乳鴿: 味道係偏鹹嘅,喜歡清淡嘅人應該會覺得還好,我自己都鍾意食重口味啲,但講真乳鴿係完全對得住佢個價錢!2️⃣ 燒鵝: 燒鵝,相反嚟講呢就比較普通冇乜特別啦,你都唔好預佢係個皮會好脆,然後肉質會非常之嫩滑。相反我覺得個鵝味好重,配埋佢嘅醬汁(我自己唔確定喺咩醬汁),係送飯一流!😆3️⃣燒肉: 呢個就真係好普通。然後服務嚟講,我自己就覺得佢哋嘅服務普普通通啦,唔係去到噓寒問暖,但態度都唔差,一問一答咁。

3️⃣燒肉: 呢個就真係好普通。

2023-10-02 1173 瀏覽
-我屋企人話好想食乳鴿 呢度嘅乳鴿真係平 $33.8 加米粉 $42鹹咗少少 但係可以配喼汁其他嘢食都麻麻地 如果求其搵個地方飲茶都OK 假期都要等位 服務就真係傳統嗰隻 唔好要求太多-
我屋企人話好想食乳鴿
呢度嘅乳鴿真係平 $33.8 加米粉 $42
鹹咗少少 但係可以配喼汁

其他嘢食都麻麻地 如果求其搵個地方飲茶都OK
假期都要等位

服務就真係傳統嗰隻 唔好要求太多
2023-09-20 878 瀏覽
員工好冇禮貌,呼呼喝喝。黑口黑面,個個好似唔想做咁。由門口呀姐到樓面都係咁。下午茶時間嗌咩冇咩,兩點幾就話冇腸粉杯碟又污糟對街坊茶樓唔會有期望呢間野係below average
員工好冇禮貌
,呼呼喝喝。
黑口黑面,個個好似唔想做咁。
由門口呀姐到樓面都係咁

下午茶時間嗌咩冇咩,
兩點幾就話冇腸粉

杯碟又污糟

對街坊茶樓唔會有期望
呢間野係below average

2023-07-15 1703 瀏覽
今朝去飲茶,叫咗4個孖寶點心套餐共8樣嘢,食食吓,佢嚟咗個我冇叫嘅排骨飯,放底畫咗張咭就行咗去,跟住啲部長又一個都唔見人,諗住無所謂啦,咪食多樣囉,點知到埋單嗰陣,個收銀突然態度好差咁大大聲問,你坐邊架,我話146,跟住佢就話你肯定唔係坐呢張,仲叫個部長帶我去搞清楚我坐邊,好似話我出蠱惑咁。跟住個部長話佢知冇錯係146,跟住佢就打張單出嚟,好彩我睇一睇,佢張單係收我5個孖寶,即係一共係10樣嘢嘅錢,但我明明只係食咗9様,於是我就話佢知,其實係佢哋嚟錯咗個飯,我幫佢要埋,但竟然唔聲唔聲想收我孖寶嘅價錢。點知佢仲話返我轉頭,話我啲嘢嚟錯咗又唔出聲,係我自己傻啫咁話。明明係佢想混水摸魚收多我錢,俾我發覺,仲要話我自己傻,講啲完全唔係人話。我話佢態度差,要搵佢經理,佢就話你咪自己去搵囉。總之係態度十分惡劣。跟住同佢個經理講,佢都係敷衍了事一擔担,態度完全係趕客嗰隻。所以以後去酒樓,一定要睇清楚張單。尤其是係呢間龍寶。
2023-07-15
$100 (早餐)
食食吓望真啲先發現原來有隻小昆蟲,有翼有腳相當完整,一枱四個人都肯定嗰隻100%係昆蟲。唔知道係上菜有定飛落去,因為我遲咗到又冇人郁過嗰碟野,去到我郁先見到,咁就循例搵咗職員。第一個稍為有良心啲,就話應該係蚊滋仔,又搵咗第二個嚟睇,第二個講嘢前言不對後語死拗,一開始就話藥材湯就係咁,成煲個面都係咁(如果成煲個面都係昆蟲嘅我只可以祝福你早日執笠),之後又話可能係啲藥材有(咁你哋仲幫嗰間買藥材?),最後仲要咬定係紅棗皮拗話唔係昆蟲(紅棗皮原來有對透明嘅翼仲有腳可能仲會飛,一定係我孤陋寡聞)。其實自己都有做過廚房,對呢行嘅人我都覺得我相當寛容,我都唔打算計較啲咩,入面有隻昆蟲呢個事實拗嚟都冇意思,老實啲要換就換要取消就取消,我又唔打算搵食環署投訴。最後態度仲要好似兇我咁又話藥材湯點點點點,當人無煲過定無飲過?我都做過湯位較過湯,唔該你唔好當人傻,認錯咗有咁難?最後取消咗,其他野我都已經食唔落(如果成煲湯個面都係昆蟲衛生情況真係堪憂),嗯,都冇乜野繼續保持住呢種質素態度,我總會等到你哋全線執笠,祝福你哋。
2023-07-10
早餐
The attitude of the staff there are very bad. The CP value is not that high to compensate this drawback.Not recommend to go. In Cheung Sha Wan, there are many restaurants and many options. Therefore, really a bad choice to go there. The above is my personal experience..you may have a try if you think your time is invaluable

2023-03-14 2635 瀏覽
昨晚同家人去龍寶食飯要咗個 $1688 全包套餐乳豬全體, 比顧客玩下, 自己落手剪. 今次隻乳豬好瘦, 啱晒我, 之前食過幾次, 次次都肥到唔想食.蝦球伊麵, 大蝦新鮮爽口, 個麵煮到啱啱好.雞肉就有少少 over cook 咗條魚夠新鮮瑤柱節瓜圃都唔錯, 瑤柱夠大粒餐飲只包 4 罐汽水, 少咗 d 囉, or 用 2 罐汽水換 1 支啤酒另外叫了 8 隻南非鮑魚, 都好淋另外要了芒果布甸, lee 個唔掂, 個布甸好實, 食落好假 d 橙都算甜套餐係全包, 其他散叫就要加 13%
昨晚同家人去龍寶食飯

要咗個 $1688 全包套餐

蝦球伊麵, 大蝦新鮮爽口, 個麵煮到啱啱好.

雞肉就有少少 over cook 咗

條魚夠新鮮

瑤柱節瓜圃都唔錯, 瑤柱夠大粒

另外叫了 8 隻南非鮑魚, 都好淋

d 橙都算甜

套餐係全包, 其他散叫就要加 13%

2023-03-01 1709 瀏覽
舊區酒樓 唱K前路過 飲個早茶Hea 估唔到早茶優惠都有咁多選擇$25.8 點心拼盤 : 燒米 蝦餃 潮洲粉菓 鮮蝦茶苗餃 蜜汁叉燒包 馬拉糕各-件 《太抵食嘞🤭 同朋友二人再點多個雞扎同煎腸粉 埋單$90😀😀 同-般茶餐廳早餐差不多價錢勝在可以嘆下茶 轉下口味🙌🏻
舊區酒樓 唱K前路過 飲個早茶
Hea 估唔到早茶優惠都有咁多選擇
埋單$90😀😀 同-般茶餐廳早餐差不多價錢
勝在可以嘆下茶 轉下口味🙌🏻
2023-02-27
$45 (早餐)
2023-02-20 1079 瀏覽
本人係長沙灣街坊,今晚出黎食特登去幫襯龍寶。成間酒樓好似冇人服務咁,落單要等,埋單都要等,令人難以接受。深水埗龍寶係自己物業唔洗交租,仲要13%服務費,服務態度竟然係咁。結果3個人埋單要605蚊,野食叫普通,咁嘅價錢我去第二間食好過啦。有見呢篇文嘅人,可以就去第二間食!
本人係長沙灣街坊,今晚出黎食特登去幫襯龍寶。

有見呢篇文嘅人,可以就去第二間食!
12月31日到這間龍寶晚飯兩人一坐低見到檯面有一碟花生同經理講我哋兩個都唔食得唔要。我同佢講消委會講過呢啲係強迫消費我哋可以唔要嘅。 問佢攞卡片佢唔敢畀。 仲話就算你唔要呢碟都要收錢最後佢話最多我轉蕎頭😡😡😡😡😡。其實唔係因為嗰十幾蚊嘅小食費你嘅態度可唔可以好啲呢啲客話唔食得可能佢有敏感呢。 或者介紹呀你唔食我畀第二樣嘢你呀或者你可以同啲客講其實呢啲呢下難錢我哋都會體諒下。但係你嘅態度差到咁呢真係永遠都唔會再幫襯囉🤬🤬🤬 一間咁嘅酒樓為咗個12元小費得失嘅客畀咁嘅服務態度以後都唔會再幫襯你都通知各親朋好友唔好再幫襯呢間食肆任何一間分店。平時朋友嚟食飯都喜歡畀貼士真係一毫子都唔好畀。如果唔係當天朋友生日真係想起身😡😡😡😡其實一粒星都唔需要但係你哋嘅系統係都要畀一粒呀應該係負數十粒星🤬🤬🤬🤬🤬
2022-09-25 2005 瀏覽
話說我地成班同事8人去食飯。本身張枱細冷氣機滴水 見到都冇理過 ,要我哋嗌佢過嚟同佢講轉枱,先西口西面行過嚟 ,之後叫左個龍蝦伊麵,個經理話我哋冇食過龍蝦,叫我哋食多啲,收我地13%服務費,人均40蚊服務費,橙冇人切重要我哋自己去切,叫佢俾個鉗我哋俾咗成10分鐘都唔見人,每人服務費加茶費都$40啦點解食餐飯,茶又要自己斟水又要自己攞,橙要自己切,個經理都要串我哋冇食過龍蝦要食多點,食咗三千幾蚊呀,食到背脊骨落,俾錢買難受😣佢話佢係返通脹,佢似系反我哋通脹..

2022-08-26
2022-08-08 1449 瀏覽
星期六中午阿女話要飲茶,去一間大眾化酒樓,13:00去到羅位,等左30分鐘先有位,叫有好多回心食。最重要叫我最喜歡乳鴿。蝦餃幾好,燒賣好重槻水味,鳳爪都唔錯,不過腸粉就好似厚左少少,不過街芳價錢係甘上下。埋單$450都底飲
2022-08-06