食食吓望真啲先發現原來有隻小昆蟲,有翼有腳相當完整,一枱四個人都肯定嗰隻100%係昆蟲。唔知道係上菜有定飛落去,因為我遲咗到又冇人郁過嗰碟野,去到我郁先見到,咁就循例搵咗職員。第一個稍為有良心啲,就話應該係蚊滋仔,又搵咗第二個嚟睇,第二個講嘢前言不對後語死拗,一開始就話藥材湯就係咁,成煲個面都係咁(如果成煲個面都係昆蟲嘅我只可以祝福你早日執笠),之後又話可能係啲藥材有(咁你哋仲幫嗰間買藥材?),最後仲要咬定係紅棗皮拗話唔係昆蟲(紅棗皮原來有對透明嘅翼仲有腳可能仲會飛,一定係我孤陋寡聞)。其實自己都有做過廚房,對呢行嘅人我都覺得我相當寛容,我都唔打算計較啲咩,入面有隻昆蟲呢個事實拗嚟都冇意思,老實啲要換就換要取消就取消,我又唔打算搵食環署投訴。最後態度仲要好似兇我咁又話藥材湯點點點點,當人無煲過定無飲過?我都做過湯位較過湯,唔該你唔好當人傻,認錯咗有咁難?最後取消咗,其他野我都已經食唔落(如果成煲湯個面都係昆蟲衛生情況真係堪憂),嗯,都冇乜野繼續保持住呢種質素態度,我總會等到你哋全線執笠,祝福你哋。
2023-07-10
早餐