餐廳: 鴨大哥 (時代廣場)
資訊:

2024-05-07 0 瀏覽
同好姊妹聚餐,朋友見鴨大哥在某些平台上賣$1080午市四人套餐,於是call哂姊妹出席,還網上先付。不過現場發現即時也可選擇這個套餐,完全沒分別。四人套餐先有北京烤鴨半隻,賣相精緻,每人有兩塊包鴨皮,味道不錯。點心可選四款,我們選了水晶餃王、蟹籽燒賣、台式手抓餅及五香鴨絲春卷。蝦餃和燒賣跟平常高級酒樓貨色差不多,台式手抓餅有點太油,反而五香鴨絲春卷非常鬆脆。湯品可選一款,我們選了鴨絲酸辣湯。酸辣湯非常濃厚,也很足料,飲完一碗已經飽了一半。粉麵飯可選一款,我們選了5柳鴨絲炆米粉,炆米炒得非常香口。

粉麵飯可選一款,我們選了5柳鴨絲炆米粉,炆米炒得非常香口。
2024-05-04 47 瀏覽
好想食北京烤鴨,上網找推介,搜尋到這間鴨大哥,看過飲食誌網評,看過Open Rice 食客評價,評價均高。加上幾次想Book Open Rice 晚市85折優惠都落Book 唔到。心諗一定是很旺場。開心地終於Book 到,一行三人就去試試看。 Book 20:00,19:45去到,接待員都好好,安排我們立即入坐,不限時。入到去,未見滿座。因為一位友人未到,我哋又驚會賣曬烤鴨就問職員可否先留起一隻,叫上。職員說沒問題。 然後很快先上兩碟烤鴨配菜,我們有點詫異不是叫上嗎?職員說先放著。但未幾,有一隻小蚊之飛到配菜上,我們就叫職員更換,或有沒有蓋先蓋著,職員好像也猶豫一回才收起兩碟配菜,然後見他不是立即倒掉,而是放在出菜位旁的備菜檯,然後再拿回廚房放在其他的配菜碟上(像沒事發生一樣),壓力就來了,我就一直望著碟配菜,看看有否再拿出來,結果最後也是拿回這兩碟配菜給我們。 當時我覺得既然職員咁都做得出,你再叫佢換都無謂啦。咁就放著不吃好了。 鴨來了,是香的(但香是基本吧),首先是給你看一隻全鴨,然後職員會拿回入廚房片。但個人認為呢個動作有啲無謂,因為你拎番入面片,換咗第二隻比我都唔知啦。咁片完出嚟,入口都香的,不差,但未致於網上食評講到咁驚為天人。啲皮雖然有火爐烘著,但也是凍的,「鞋」口的。
我們再有叫椒鹽豆腐(外脆內軟少辣,但很快變淋),鐵板啫啫通菜(唔知點解啫啫會係勁辣,不是蝦醬嗎?職員說因有椒絲,但餐牌不是這樣寫吧?!)小籠包(全晚最好吃,夠熱多汁)。第二個壓力是,網上寫餐廳收22:30, 到21:00就說Last Order, 21:30陸續客人都離場,職員就收拾收拾,不停看你張檯有冇野執走,根本成餐飯都不能放鬆,感覺要鬥快吃完?!但都還肯幫你加熱茶嘅。
總括來說,食物不致讓我回頭,服務一般不是好好,也不能說差,或者趕收工是人之常情。淡市怪得誰?! 一試無妨,但或者早點去會好啲,同埋唔好太介意有蚊之可能會侵佔你的食物。其他野就自己衡量了。
2024-05-03
用餐優惠
優惠券
  • 小籠包
2024-05-03 117 瀏覽
We've ordered a set for two. The portion is unreasonably small. We found an insect in one of the small dishes and asked the waiter to change it. We were surprised that we were treated as if it was our problem. The atmosphere there was unpleasant and unwelcoming. At the end, when the captin in green jacket gave us the bill, he didn't even bother to say a word or look at us. We are disappointed. Will never return to it again. This restaurant is definitely not recommended.
2024-04-14 230 瀏覽
食物性價比極低,侍應服務非常之差 ,叫套餐一次過上晒啲菜,加錢叫魚翅但完全食唔到有翅,龍躉球炒到太硬及唔新鮮,未食完啲侍應就想收碟,重要黑口黑面,唔會再幫襯。冷氣又唔夠,慘過食大排檔,
2024-02-15 1177 瀏覽
1.鴨大哥嘅主角當然係北京烤鴨。我哋7個人點咗一隻,上枱賣相固然係靚,食落鴨嘅外皮金黃酥脆帶甘香,而部分連肉嘅皮肉質鮮嫩,而且皮同肉嘅比例啱啱好,唔太膩但每啖都食得好滿足;薄餅皮亦Keep住溫度,唔會放一陣就凍晒,滿意。2.點心嚟講鮮蝦餃皇皮薄蝦肉夠彈牙;腐皮卷夠脆;小籠包都肉嫩多汁;鹹水角造型特別;奶皇包味道正常。3.XO醬蘿蔔糕同椒鹽雞軟骨同樣夠香口,但鍾意蘿蔔糕多啲。4.用鴨大哥嘅$100 Cash Coupon,減咗$300之後,每人二百鬆啲。5.回頭指數:🌝🌝🌝🌝(為鴨而回)
3.XO醬蘿蔔糕同椒鹽雞軟骨同樣夠香口,但鍾意蘿蔔糕多啲。
5.回頭指數:🌝🌝🌝🌝(為鴨而回)
2023-11-30
  • 北京烤鴨
2024-02-03 1187 瀏覽
走進鴨大哥餐廳,空氣中飄散著撲鼻的烤鴨香,即使只是兩位食客,依然決心一試店裏的招牌菜。服務員笑臉迎人,份量適中地推薦了招牌北京烤鴨和豉汁帶子蒸豆腐。北京烤鴨香皮誘人,賣相靚仔至極。皮脆肉嫩,但感覺鮮味略欠,雖然麵皮略嫌不足,但那個保溫的小熱窩實在蠻得意。葱丝、黃糖和麻醬搭配得宜,幫味道加多幾分風味。豉汁帶子蒸豆腐溫度正好,豆腐入口滑溜,帶子肉質彈牙。雖然豉汁可以更豐富一點,總體來說都算得過及格。喝的茶香味略顯淡薄,下次有機會要試試其他口味。雖然沒有機會品嚐南山咖啡糕,但這頓簡單卻溫馨的餐飲體驗,讓人食在忘形,樂也融融。舒服的用餐環境,猶如一場視味兼優的城市短假,好滿足!🉑️🍽️🎉

2024-01-19 1342 瀏覽
朋友臨時約食飯聚會, 加上又係星期五, 最後只有8點半時間入坐.原本想食埋甜品,  可惜時間唔夠, 9點半未夠要CUT單, 加上上菜勁快, 食物一次過上晒臺,  又涼得快,  檯上又沒有太多空間, 唯有盡快食完.  食物方面, 烤鴨吾錯, 上檯時已是凍左. 稍為感覺'漏'一點. 黃魚; 小籠包唔值得推介, 前者好腥, 後者湯; 豬肉小, 沒有特別, 加上食唔切; 涼了沒有口感.值得推介 : 海鮮鴨湯泡飯, 足料和味道平均; 加埋有脆米放在飯頂, 好夾, 好味.
雙味龍鬚黃魚類
荔枝山楂咕嚕肉
鴨湯泡飯
海味雜菜煲
2023-11-11 2191 瀏覽
之前慶祝朋友生日嚟過,今天決定帶朋友來食,相信一定會喜愛吃🥰👍🏼首先一定要嗌北京填鴨,兩個人叫咗半隻,叫左一食既食法。北京填鴨果然名不虛傳,真係好好味,皮脆肉滑,而且加埋配料真係好好味。而且份量都好多。兩個人起碼每人食7至8塊😂😂另外又係必點嘅荔枝肉咕嚕肉,第一次食咕嚕肉係配荔枝,出奇地夾,而且好入味。配上酸酸甜甜嘅醬汁,真係好開胃呀❤️❤️上次呢個食完一直都好掛住,今次一定要叫😂就係脆米海鮮鴨湯飯,落咗啲脆米,成個湯飯都有口感,脆卜卜。而且鴨湯好入味,我哋兩個都好快清晒😂

2023-09-27
  • 海鮮鴨湯泡飯
  • 北京烤鴨
  • 荔枝山楂咕嚕肉
2023-11-11 1348 瀏覽
服務態度很好,因店員溝通有點誤會,他們為了客人不開心,主動請我們食多一個壽包,語氣有善,食物質素好,片皮鴨和咕嚕肉都出色,會再同朋友光顧。另外衛生情況也令人滿意。
2023-11-10 1332 瀏覽
一家人慶祝呀妹生日,就試下食依間扁皮鴨 😋book左8pm但去到都要等一陣先有位全晚感覺到員工太少,唔足夠應付全場既人🧐落單會有落漏/等好耐先有人幫你ಠ_ಠ🐤陳醋海蜇 $128口感彈牙,味道好濃醋味,超開胃👍🏽加埋有大量蝦米吊味,好食😋🐤南翔小籠包 $68一嚟到見到好扁就覺得一般,夾起無話好多湯食落去入面肉較少,不推薦😶🐤北京烤鴨 $590/一隻主角!我地5個人食一隻覺得岩岩好!切左一大半係連肉,另外有D就只有皮個鴨皮都烤得好脆,食落唔太膩,所以可以食多幾片🤩薄餅皮重有個蒸盤熱住,非常貼心💖🐤海鮮鴨湯泡飯 $218依個必食!個湯好味之餘重好足料🤪每一啖都有食左鴨肉絲同埋蝦泡飯重可以加埋脆米食,成煲都食哂(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🐤薑蔥班球 $280滿足想食魚肉又怕多骨既朋友,有好多大片既魚肉👍🏽薑蔥味道就預左比較重味,有好多不同種類既菇🐤鴨大哥砂鍋炒飯 $198炒飯都好不錯,岩岩嚟到係超熱出哂煙🍲材料應該同泡飯差唔多,但炒飯就食到獲氣,夠哂香🤩🐤黃金蝦 $198超大舊蝦肉,彈牙爽口,略嫌唔夠咸蛋黃香😀🐤蓮蓉壽桃包 $58依個係要預訂,三個三個咁計唔係超大個個款,不過入面都有咸蛋黃😋包都鬆軟同埋
一家人慶祝呀妹生日,就試下食依間扁皮鴨 😋
book左8pm但去到都要等一陣先有位
全晚感覺到員工太少,唔足夠應付全場既人🧐
落單會有落漏/等好耐先有人幫你ಠ_ಠ
陳醋海蜇

🐤陳醋海蜇 $128
口感彈牙,味道好濃醋味,超開胃👍🏽
加埋有大量蝦米吊味,好食😋
南翔小籠包

🐤南翔小籠包 $68
一嚟到見到好扁就覺得一般,夾起無話好多湯
食落去入面肉較少,不推薦😶

🐤北京烤鴨 $590/一隻
主角!我地5個人食一隻覺得岩岩好!
切左一大半係連肉,另外有D就只有皮
個鴨皮都烤得好脆,食落唔太膩,所以可以食多幾片🤩
薄餅皮重有個蒸盤熱住,非常貼心💖
海鮮鴨湯泡飯

🐤海鮮鴨湯泡飯 $218
依個必食!個湯好味之餘重好足料🤪
每一啖都有食左鴨肉絲同埋蝦
泡飯重可以加埋脆米食,成煲都食哂(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
薑蔥班球

🐤薑蔥班球 $280
滿足想食魚肉又怕多骨既朋友,有好多大片既魚肉👍🏽
薑蔥味道就預左比較重味,有好多不同種類既菇
大哥砂鍋炒飯

🐤鴨大哥砂鍋炒飯 $198
炒飯都好不錯,岩岩嚟到係超熱出哂煙🍲
材料應該同泡飯差唔多,但炒飯就食到獲氣,夠哂香🤩
黃金蝦

🐤黃金蝦 $198
超大舊蝦肉,彈牙爽口,略嫌唔夠咸蛋黃香😀
蓮蓉壽桃包

🐤蓮蓉壽桃包 $58
依個係要預訂,三個三個咁計
唔係超大個個款,不過入面都有咸蛋黃😋
包都鬆軟同埋蓮蓉夠香,慶祝生日可以叫🥳
養顏棗皇糕

🐤養顏棗皇糕 $42
我地叫個陣咖啡糕已經賣哂ಥ_ಥ可惜
叫左棗皇糕試下,味道好香紅棗味
但口感一般,外層係軟糯,但咬到入面有D粉😣
陳醋海蜇
海鮮鴨湯泡飯
大哥砂鍋炒飯
蓮蓉壽桃包
2023-10-22 1003 瀏覽
因為上次食完送左啲優惠卷,而且亦都覺得食物水準幾好,所以今日再嚟,一行五人六點多到達,差唔多九點埋單,高峯期都有九成入坐率。烤鴨、海哲、魚付娃娃菜煲、楊枝甘露都保持一貫水準,尤其烤鴨,片得好靚,個鴨皮真係好脆好鬆化。五柳鴨絲炆米,鴨絲不多,而且並不是炆米,只是將啲五柳和鴨絲放在米粉上,這個真系吾建議食。原味炒鴨崧,份量少,味道一般,吾推介。黃金脆奶,個皮依然好厚,叫佢系因為埋單時差少少至可以用 $100x3 張優惠卷,侍應提議叫多一個甜品湊夠數,所以才後加的。埋單實數$1385/5位,已這個地段來說,都可以啦。
原味炒鴨崧,份量少,味道一般,吾推介。
埋單實數$1385/5位,已這個地段來說,都可以啦。

2023-10-19
生日
今晚友人相聚,但因為在上菜時上緊online course, 令到今次影唔到靚靚的食物相…只有剩下的一些食物,灰😔呢間餐廳喺未有鰂魚涌分店嘅時候,已經想食好耐。今晚終於都食到,真係超開心!而且啲裝修和杯子設計都好吸引。😆我哋見三個女仔,午餐未落格都堅持要食依間餐廳的晚市,所以今次食唔到好多嘢😅,只是叫了黃金蝦和半隻片皮鴨。原本想像的黃金蝦是香脆的(我哋點菜嘅時候唔知點解想像是類似星加坡的麥皮蝦),不過這兒的黃金下滿佈蛋黃,蝦肉是爽口及厚身的,很邪惡!片皮鴨應該是即係必吃的。皮可以點糖吃😆而且嬤嬤皮是用熱力隔水一直蒸着的,吃到尾的時候,還是暖暖的,非常重要!😋

• 片皮鴨
2023-10-19 489 瀏覽
第一次尼食片皮鴨,真係唔錯,我地亦叫左烤鴨二食,揀左原味炒鴨崧,炒鴨崧配生菜食,甘香清爽,食唔停!其他小菜都唔錯,推薦海鮮鴨湯泡飯、荔枝咕嚕素肉。甜品亦叫左藍山咖啡糕,打卡唔錯,味道就一般。
2023-09-30 723 瀏覽
銅鑼灣食片皮鴨都會諗起呢間。舖頭門口已經好大隻鴨,有個透明玻璃可以睇到師傅燒鴨😂😂😂幾有趣幾得意!兩個人當然叫半隻片皮鴨,味道不錯,個皮好薄,夠軟熟!兩個人都食唔晒😂 可能我哋比較細食😂😂😂仲叫咗個酸辣湯,非常之推介 !個酸辣湯酸度同埋辣度都調校得啱啱好!!😆 飲酸辣湯要辣辣地先好飲~~~最後叫咗個新素嘅炒飯~不過呢間餐廳炒飯種類唔算好多,有得揀嘅話都唔係太有興趣食素😂但係真係吵得幾好食!算係有鑊氣。啲嘢食上到嚟都係熱嘅!
銅鑼灣食片皮鴨都會諗起呢間。

啲嘢食上到嚟都係熱嘅!
2023-09-28 663 瀏覽
訂了12點4位,點了片皮鴨4人餐。叉燒上先,味道都ok,賣相靚仔嘅。第二個上片皮鴨,片皮鴨只是微熱,沒有熱辣辣新鮮出爐的感覺。味道同一般酒樓嘅分別唔大,冇咩特別驚喜,但貴一半價錢。咕嚕肉偏肥膩,酸甜味唔突出。味道只是普通。龍躉食落冇咩鮮味,腌得太咸,得配菜嘅木耳同菇唔錯。炒飯好遲先上,諗住留少少餸可以送飯食,但等到嚟啲餸都涼咗,味道變得更差。最後埋單發現收茶水每位20蚊,仲要另外收加一。性價比好低。今餐是第一次光顧,體驗麻麻哋。
訂了12點4位,點了片皮鴨4人餐。
叉燒上先,味道都ok,賣相靚仔嘅。

咕嚕肉偏肥膩,酸甜味唔突出。味道只是普通。
龍躉食落冇咩鮮味,腌得太咸,得配菜嘅木耳同菇唔錯。