餐廳: 鴨大哥 (時代廣場)
資訊:

2023-10-19 494 瀏覽
第一次尼食片皮鴨,真係唔錯,我地亦叫左烤鴨二食,揀左原味炒鴨崧,炒鴨崧配生菜食,甘香清爽,食唔停!其他小菜都唔錯,推薦海鮮鴨湯泡飯、荔枝咕嚕素肉。甜品亦叫左藍山咖啡糕,打卡唔錯,味道就一般。
2023-09-30 730 瀏覽
銅鑼灣食片皮鴨都會諗起呢間。舖頭門口已經好大隻鴨,有個透明玻璃可以睇到師傅燒鴨😂😂😂幾有趣幾得意!兩個人當然叫半隻片皮鴨,味道不錯,個皮好薄,夠軟熟!兩個人都食唔晒😂 可能我哋比較細食😂😂😂仲叫咗個酸辣湯,非常之推介 !個酸辣湯酸度同埋辣度都調校得啱啱好!!😆 飲酸辣湯要辣辣地先好飲~~~最後叫咗個新素嘅炒飯~不過呢間餐廳炒飯種類唔算好多,有得揀嘅話都唔係太有興趣食素😂但係真係吵得幾好食!算係有鑊氣。啲嘢食上到嚟都係熱嘅!
銅鑼灣食片皮鴨都會諗起呢間。

啲嘢食上到嚟都係熱嘅!
2023-09-28 669 瀏覽
訂了12點4位,點了片皮鴨4人餐。叉燒上先,味道都ok,賣相靚仔嘅。第二個上片皮鴨,片皮鴨只是微熱,沒有熱辣辣新鮮出爐的感覺。味道同一般酒樓嘅分別唔大,冇咩特別驚喜,但貴一半價錢。咕嚕肉偏肥膩,酸甜味唔突出。味道只是普通。龍躉食落冇咩鮮味,腌得太咸,得配菜嘅木耳同菇唔錯。炒飯好遲先上,諗住留少少餸可以送飯食,但等到嚟啲餸都涼咗,味道變得更差。最後埋單發現收茶水每位20蚊,仲要另外收加一。性價比好低。今餐是第一次光顧,體驗麻麻哋。
訂了12點4位,點了片皮鴨4人餐。
叉燒上先,味道都ok,賣相靚仔嘅。

咕嚕肉偏肥膩,酸甜味唔突出。味道只是普通。
龍躉食落冇咩鮮味,腌得太咸,得配菜嘅木耳同菇唔錯。

2023-09-20 787 瀏覽
一行六人六點半左右到,大約有五、六枱客,食到八點幾,差不多有8、9 成客。皮片鴨1隻,皮脆有點炭香,幾好。海哲,夠凍粗條彈牙多汁。酸辣湯(位上)濃烈醋味,料頭豐富。和牛叉燒,系一件鬆化嘅切片牛扒。龍蝦粉絲煲,龍蝦得1、2件有肉,其他全部都係蝦腳,而且粉絲冇乜味,這個比較差。茘枝咕嚕肉,肉都脆但個汁略為吾夠,個人覺得波蘿比茘枝更適合配搭這個餸。燉湯和魚付娃娃菜冇試。黃金脆奶,即系炸鮮奶,個皮厚左啲,入面嘅奶亦都冇乜奶味。壽桃包,熱辣辣,蓮蓉吾太甜。楊枝甘露,夠凍,柚子西米可以,但吾系好見到mango嘅。埋單$2673/6 位,ok 啦。
皮片鴨1隻,皮脆有點炭香,幾好。
海哲,夠凍粗條彈牙多汁。
酸辣湯(位上)濃烈醋味,料頭豐富。
和牛叉燒,系一件鬆化嘅切片牛扒。
燉湯和魚付娃娃菜冇試。
黃金脆奶,即系炸鮮奶,個皮厚左啲,入面嘅奶亦都冇乜奶味。
壽桃包,熱辣辣,蓮蓉吾太甜。
楊枝甘露,夠凍,柚子西米可以,但吾系好見到mango嘅。
埋單$2673/6 位,ok 啦。

2023-09-20
2023-08-08 1036 瀏覽
I had a less than ideal experience at this overpriced restaurant. The service was slow, the food lacked flavor. I believe it is just a overrated restaurant . I would suggest them working on improving the overall dining experience by focusing on prompt service and enhancing the taste and presentation of dishes. I would rate 1 out of 10 and will never come back again.
2023-07-29 799 瀏覽
Sliced Duck:Each piece melted in my mouth, leaving behind a burst of rich and savory goodness. The accompanying sauce was the perfect complement, adding a touch of tanginess that elevated the dish to new heights.The Yunnan Black Soil Pork BBQ Pork: The pork was expertly marinated with a blend of spices, resulting in a juicy and flavorful meat that had a subtle smokiness. The outer layer had a delectable caramelized glaze that added a delightful sweetness, making it an irresistible treat. Pancake
Sliced Duck:
 Pancake Crust:
 The pancake crust was filled with a scrumptious medley of vegetables and tender pieces of meat, delivering a perfect balance of textures and flavors. This delightful creation showcased the restaurant's creativity and dedication to offering something special for their diners.
2023-07-09
2023-07-28 906 瀏覽
想帶父母去食片皮鴨,但又想試吓新地方。見佢裝修門口隻鴨仔幾得意,就openrice訂位,食12點lunch有八折(好似幾抵)。點咗1隻片皮鴨,切片前會比我地睇下成隻漲卜卜,好靚呀,食欲大增,皮會用蒸爐熱住,好好味,但略兼份量比較少,一般會食剩,但今次好似唔夠食咁。另外二食係生菜包鴨鬆,剛剛好六人份量。再點了幾款點心,油菜,食物質素良好,侍應招呼周到,最後埋單亦贈送禮券,其實同openrice一樣八折。可以再去,因為都比較易訂位
生菜包
2023-07-22 818 瀏覽
是日在時代廣場閒逛,故邀請家人到來用膳,在網上找到鴨大哥,喜歡吃片皮鴨的我就用openrice訂座。環境一般,我們見到枱頭頂上的木架燈木架較為多塵,故有少少影響心情。我們點了一個4人餐再加一個菜,片皮鴨不太肥,麽麽皮薄及熱住上枱,所以夾埋吃時好味。另外,荔枝咕嚕肉清甜開胃。其他的就較為一般了。整體來說,喜歡吃片皮鴨的可以一試,但其他菜式就沒有多大驚喜,味道就中規中矩,茶錢亦都要每位20元,價錢偏貴。

2023-07-21
2023-07-14 829 瀏覽
朋友建議到「鴨大哥」吃鴨,饞了幾年,終於得嚐填鴨滋味了!這新派的中菜店果然名不虛傳,侍應先把剛燒好香噴噴的鴨上枱,讓我們拍照,然後再為我們片皮, 把一片片薄薄連皮的鴨肉佈好碟上枱,配以一籠籠熱騰騰的薄餅、爽脆的青瓜絲和大蒜等配料,還有甜醬和黃沙糖等醮料,大家已經急不及待把鴨肉等包好放進口中,果然皮脆肉嫩,香口味美!接下來驚喜不斷,海鮮鴨湯泡飯伴以脆米真的不容錯過,雲南黑土豬叉燒肥瘦適中,啫啫斑腩豬膶煲色香味俱全,加上鹹菜豬肚和三兩個點心,肚子撐得厲害,藍山咖啡糕和流心奶黃包,請等我們下次回來吧!
朋友建議到「鴨大哥」吃鴨,
填鴨原隻
片皮鴨
接下來驚喜不斷,海鮮鴨湯泡飯伴以脆米真的不容錯過,
脆米伴海鮮鴨湯泡飯
雲南黑土豬叉燒肥瘦適中,
雲南黑土豬叉燒
啫啫斑腩豬膶煲色香味俱全,
啫啫斑腩豬潤煲
加上鹹菜豬肚和三兩個點心,
咸菜豬肚和點心
芋角
肚子撐得厲害,藍山咖啡糕和流心奶黃包,請等我們下次回來吧!
填鴨原隻
雲南黑土豬叉燒
啫啫斑腩豬潤煲
咸菜豬肚和點心
芋角
突然想起食填鴨,因身在銅鑼灣故想去間近近地又未嚐過的,就到了時代廣場選擇了這間鴨大哥!今天客人不多,侍應都很殷勤地招待了入座,特別有位肥肥地的姐姐很客氣地問想吃甚麼。由於只有兩位女仕胃亦不能承受太多便叫了必吃的填半隻和一味豉汁帶子蒸豆腐。填鴨燒得也見有水準,皮脆而肉也不太多肥脂,不過鴨的鮮肉味稍弱,而包鴨的麵皮只得八片是有些份量太少了,有個小熱窩保温也很貼心。輔料配搭也切得很幼細,除海鮮醬,紅糖外也添加了一款麻醬選擇。豉汁帶子蒸豆腐上枱夠熱,但蒜蓉豉汁伴葱就覺不太足,排放在帶子豆腐上也放得不均勻,熟油起味也不多夠火氣,不過豆腐很香滑,帶子新鮮,味道也算ok.茶是用茶包開的,我選香片但沖出來茶不夠香。原本想試其甜品南山㗎啡糕可惜這天沒有提供呢!整體而言此餐雖然簡單但因用膳氣氛環境都好舒服,很有精神放鬆享受一餐的感覺!
2023-07-03
  • 北京烤鴨
2023-05-30 3898 瀏覽
身邊超多朋友都好喜歡吃北京填鴨😳!! 其實我也不例外,我也頗愛吃的呢👅~在朋友極力推介下,今晚就家人去銅鑼灣的 🇭🇰鴨大哥 試試囉!! 餐廳門外就有隻大大的鴨大哥,太可愛了~原來餐廳由三星米芝黃蓮「廚魔」梁經倫師傅主理,食物當然有水準😆。店內裝潢以藍色為主調,又有吊燈和點題籠罩做裝飾,氣氛不錯~ 「 鴨大哥•四人套餐✨$1480/4位 」 套餐包括: 陳醋海蜇 或 雲南黑土豬叉燒、鴨絲酸辣湯或海鮮魚肚羹、XO醬京蔥爆安格斯肥牛 或 荔枝山楂咕嚕肉、薑蔥炒龍躉、半隻北京烤鴨 及 海鮮鴨湯泡飯 或 鴨大哥砂鍋炒飯,份量十足,吃得超級滿足!!! _雲南黑土豬叉燒🐽 大力推介這個雲南黑土豬叉燒😍,肉質超級腍嫩,肉香豐富,豬肉甘甜,超級好吃~ _ 鴨絲酸辣湯 & 海鮮魚肚羹🥣酸辣湯有滿滿的鴨肉香,而魚肚羹則超鮮甜,兩碗都好足料呀~_ 荔枝山楂咕嚕肉🤤 大大顆的咕嚕肉,向來是我的最愛。外酥內軟,小朋友必愛。 _ 薑蔥炒龍躉🐟 魚肉鮮美又鮮甜,龍躉不但大塊,而且充滿膠質,啖啖肉的感覺,好滿足。 _半隻北京烤鴨💖 重點中的重點出現囉! 烤鴨切得整齊又漂亮,有鴨香,又有適當的脂肪,果然不錯。 _海鮮鴨湯

店內裝潢以藍色為主調,又有吊燈和點題籠罩做裝飾,氣氛不錯~

「 鴨大哥•四人套餐✨$1480/4位 」

_雲南黑土豬叉燒🐽

_ 鴨絲酸辣湯 & 海鮮魚肚羹🥣

酸辣湯有滿滿的鴨肉香,而魚肚羹則超鮮甜,兩碗都好足料呀~

_ 荔枝山楂咕嚕肉🤤

大大顆的咕嚕肉,向來是我的最愛。外酥內軟,小朋友必愛。

_ 薑蔥炒龍躉🐟

_半隻北京烤鴨💖

_海鮮鴨湯泡飯🍚

獲全家人力讚的泡飯,真的真的超級好吃🥹!! 不但充滿鴨肉的鮮香,又有鮮甜的海鮮味,加上脆卜卜的脆米個,每人吃兩碗後,都還想再添🤣🤣~

「 和牛叉燒🥩$228 」

另點的和牛叉燒,用叉燒的烹調方式煮和牛,保留和牛的鮮美,肉嫩多汁,醬汁甘甜。

「 楊枝甘露🥭$48 」

最後推介大家吃楊枝甘露😍,香甜又足料,超好吃的~ 食物質素高,服務又好,大家約家人一齊來吧✨!
2023-05-26
🦆 🦆 Forbidden duck • 鴨大哥 l causeway bay , HK 因為補祝🤶🏻母親節嘅關係 專登揀間靚仔中菜黎試試佢 之前食過廚魔既分子料理🧚🏻今次就試下佢既新派中菜 果然有驚喜✨✨🦆北京烤鴨(全隻)首先侍應會拎全隻烤鴨俾你過目 再拎入廚房切 鴨皮未切嘅時候已經挺身 令立立✨上碟嘅時候會有一盅餅皮連同京蔥 黃糖 青瓜 片皮鴨醬同麻醬上枱 俾你包埋一齊食😺我慣性一片肉一片皮 除左麻醬咩都落入口油脂感剛剛好 鴨皮脆身唔太油膩 但又帶出鴨肉嘅香味 必推🫶🏻🫶🏻🫶🏻🍚海鮮鴨湯泡飯 湯底海鮮味濃郁 鴨肉提味之餘 鴨肉絲比例剛剛好 接近一口飯一口絲 隔離再配脆米 口感滋味十足😀🐽 荔枝山楂咕嚕肉 整體不過不失 可能食過滿小館比較驚喜雖然都做到外脆內軟 但食得出炸既時間過左少少 山楂同荔枝味唔夠突出 但都可食用 可能我對咕嚕肉有種執着🍋日本柚子檸檬雞 呢一味本身叫黎無特別期望 食落十分有有驚喜 雞肉嫩滑之餘 表層有一層炸杏仁片 入口多咗層次 再加柚子檸檬醬汁酸酸甜甜 🐮 和牛叉燒簡單來講係煎和牛 絕無叉燒可言和牛唔算太油膩 但未到驚艷嘅程度反而欣賞隔離個蒜蓉多啲 🥬 魚腐野菌

因為補祝🤶🏻母親節嘅關係 專登揀間靚仔中菜黎試試佢
之前食過廚魔既分子料理🧚🏻
今次就試下佢既新派中菜 果然有驚喜✨✨

🦆北京烤鴨(全隻)
首先侍應會拎全隻烤鴨俾你過目 再拎入廚房切

配魚湯豆腐 十分清甜

🍥椒鹽豆腐 🍤 黃金蝦
另外仲叫咗呢兩個餸 但唔算太特別
就不多作介紹

整體呢間用餐體驗唔錯 適合一大班朋友家庭聚會 不過呢度有切餅費+HK$80
準備蛋糕既朋友就要留意啦 🍰 🎂
  • 北京烤鴨
  • 日本柚子檸檬雞
2023-05-06 1229 瀏覽
昨晚朋友生日飯推介“鴨大哥”,訂位時有問清楚沒有時間限制的。一行3人我們6:30到達,叫了一個4人餐,6道菜味道都唔錯,侍應上菜都有禮。問題到8點(雖然所有菜上哂亦食飽,但未叫埋單),竟然有位男侍應遞上單話:外出有人等位叫埋單!當時因想轉場食甜品所以結帳了事!但事後越想越激氣,這餐$1700最後要趕客人走,咁嘅服務下次會選擇另一間囉!🤔😡
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦆🦆🦆🦆🦆🍴🍽🍴🍽🍴🍽-今次用左timesquare coupon $200減$100食鴨大哥,一次用到5張, 好抵食!!🥢北京烤鴨(半隻) $308 🆙半隻嘅烤鴨份量適中,適合4-5人食,薄餅皮用蒸爐以微火蒸住(好貼心!),保持餅皮濕潤軟熟,暖暖地咬落又有口感。鴨皮外脆內嫩香脆,油脂啱啱好唔油膩。餅皮連烤鴨加京蔥、青瓜、麻醬、甜麵豉醬,簡直係絕配!🥢 海鮮鴨湯泡飯 $198🆙湯底味道鮮甜濃郁,有少許藥材味,絕對唔會覺得好重味精味。材料方面,除咗有脆米,仲有鴨皮鴨肉菜粒等等。脆米通係食之前先林落去,所以唔會浸到林晒,保持到脆脆嘅口感。🥢日本柚子檸檬雞$158 🆙雞肉嫩滑多汁,加上柚子檸檬醬汁,酸酸甜甜非常好開胃,配上粒粒杏仁片,更加有口感。🥢椒鹽鮮魷 $148🆗椒鹽鮮魷新鮮彈牙,配上椒鹽令風味更佳,可惜炸得唔夠脆口。食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.875/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦆🦆🦆🦆🦆🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺鴨大哥 (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街1號時
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦆🦆🦆🦆🦆🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢北京烤鴨(半隻) $308 🆙

🥢 海鮮鴨湯泡飯 $198🆙

🥢日本柚子檸檬雞$158 🆙

🥢椒鹽鮮魷 $148🆗
椒鹽鮮魷新鮮彈牙,配上椒鹽令風味更佳,可惜炸得唔夠脆口。

食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.875/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦆🦆🦆🦆🦆🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺鴨大哥 (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1001B號舖
  • 海鮮鴨湯泡飯
  • 北京烤鴨(半隻)
  • 薄餅皮
2023-04-03 1477 瀏覽
今日同朋友約左去銅鑼灣時代廣場鴨大哥食晚飯 我地book左位 店內環境幾寬敞 坐得舒服👍🏻好快我地就落左order等食北京烤鴨半隻黎到鴨大哥點可以唔試下佢個片皮鴨呢份量都幾多下 啲薄皮有個籠保暖住 拎上手仲熱辣辣 啲皮唔會太厚 而啲鴨皮好香脆 油脂唔會太多 加埋青瓜同京蔥食真係天作之合🤭海鮮鴨湯泡飯呢個泡飯十分推介😋湯底唔會過鹹但又好夠濃郁 好似有小小藥材味咁材料都唔少 有蝦仔鴨肉菜粒等等 而佢個脆米好香口!加落去個湯到 脆脆嘅口感 真係食左好幾碗!我地2人清哂魚湯魚腐浸菜上菜時都已經覺得好豐富 有幾件魚腐一啲雜菇再加娃娃菜 清清地都幾唔錯荔枝山楂咕嚕肉咕嚕肉整得好好食 個汁唔會過酸或者過甜 啲肉有小小肥都唔會覺得油膩今日鴨大哥晚餐同朋友都食到捧住個肚走
好快我地就落左order等食
北京烤鴨半隻