餐廳: 陶源酒家
資訊:

餐廳: 陶源酒家
資訊:

今天博物館出來,已下午2點。看到旁邊的桃源,以前曾常去灣仔的桃源,心想應該也不差吧。坐下時,枱面只有1款點心紙。還以為假期沒有下午茶。點了些點心後,鄰桌用1張粉紅色的紙點餐。馬上找替我落單的姐姐問那是甚麽,為何我桌沒有。原來是下午茶的點餐紙。馬上要求取消已點的,再從新點餐。姐姐說不可取消,跟著離開了。再找一位穿套裝的小姐提出同樣要求。她也説不可取消,再追問時就説她沒權,叫我去櫃枱找經理。去到櫃枱,根本沒有人在。回頭找那小姐,她指其中一桌坐著的男士就是經理。我再重申要求,經理也是説不可取消,我再跟他理論時,那位小姐在旁説去看看,如果未做的,便替我取消。跟著2位都尚不同方向跑了。後來,有另一位穿套裝的小姐跑來嘗試解釋。最後免了一位茶錢。老實説,如果下午茶的點餐紙上的食物不合口味,我都會正價點心。此事的重點並非錢,而是之前三位的服務態度。如果先道歉,再說去看看,不就解決了嗎

後來,有另一位穿套裝的小姐跑來嘗試解釋。最後免了一位茶錢。

2024-04-04
下午茶
2024-03-09 256 瀏覽
親友生日,打算訂半打壽桃包慶祝,已經早幾個禮拜打去問過關於壽桃包入邊蛋黃係咪全粒,打過去幾次問唔同嘅人,個個都話係全粒黃,到今日去拎嗰陣時再問多次服務員,佢好肯定咁答我係,但到打開嚟食嗰陣時,六個全部都係得半粒用刀切開嘅蛋黃😡😡😡我即刻打返去店舖問,佢哋即刻話有d係一半蛋黃,有d係一個蛋黃,視乎嗰粒蛋黃嘅大細,但冇可能六個都係得一半蛋黃囉😡😡😡根本就係得全部一半蛋黃,仲話佢哋從來都唔會同客人講話係全粒蛋黃,但係我打過幾次去問,幾個都係咁講,就算我唔計之前打去問嘅人,今日攞走嗰陣時嗰個服務員,佢好肯定咁話一定係全粒蛋黃😡😡😡😡其實唔係全個蛋黃唔緊要,問你要講清楚吖嘛,明買明賣,唔好諗住人地買外賣拎走咗之後返去冇得投訴冇得唔要吹佢唔脹,做生意做到咁,d野就係再幾好食都唔會再幫襯🤬🤬🤬🤬🤬
2024-03-06
外賣自取
2024-01-03 474 瀏覽
做冬飯帶屋企人去食下酒樓,佢地最愛都係坐埋一枱一齊食,酒樓就最適合🔅海鮮星級滋味八道菜 $598/位🥢蜜汁叉燒五層肉🐖原先係金鰻伴五層肉,金鰻冇貨,換左蜜汁叉燒同海蜇,感覺上似圍餐吧燒味拼盤,五層肉皮脆🥢開邊澳洲龍蝦🦞龍蝦新鮮厚肉,肉質結實爽口,蒜蓉粉絲蒸鮮味十足🥢炸蝦🍤原先餐牌寫係兩斤避風塘珍寶蟹,問經理先話冇貨,由炸蝦補上🙂真係貼心,炸蝦望落去就幾大隻🥢馬蘇里拉焗響螺🐚個螺係陶瓷黎嘅🤣整體做得幾有心思,將菇類、響螺肉、洋蔥、等材料釀入去焗,味道豐富🥢金蒜蒸蘇格蘭蟶子蟶子都係蒜蓉粉絲蒸,惹味之餘食落肉質柔軟🥢瓊樓玉宇🐟個名又改得幾靚,係魚子醬蒸海斑球,個底放上蛋白,海班肉質飽滑,口感嫩滑🥢生拆蟹粉脆蝦球🦐蟹肉絲加蟹粉味道濃厚,炸蝦金黃酥脆,一啖食落去非常幸福🥰🥢濃湯粒粒泡菜苗🥬用上冬季時令菜苗,加入蕃茄粒、冬菇粒同粟米粒好colourful!🥢荷香紅米珍珠其實overall味道都唔差,只係有兩樣野冇貨換左其他野,後尾睇番餐牌都寫如果無貨恕不另行通知,不過不失

🔅海鮮星級滋味八道菜 $598/位

🥢蜜汁叉燒五層肉🐖

🥢開邊澳洲龍蝦🦞
龍蝦新鮮厚肉,肉質結實爽口,蒜蓉粉絲蒸鮮味十足

🥢炸蝦🍤

🥢馬蘇里拉焗響螺🐚

🥢金蒜蒸蘇格蘭蟶子
蟶子都係蒜蓉粉絲蒸,惹味之餘食落肉質柔軟

🥢瓊樓玉宇🐟

🥢生拆蟹粉脆蝦球🦐
蟹肉絲加蟹粉味道濃厚,炸蝦金黃酥脆,一啖食落去非常幸福🥰

🥢濃湯粒粒泡菜苗🥬

🥢荷香紅米珍珠

2023-12-27 354 瀏覽
經過陶源俾佢嗰海鮮八道菜吸引住😍 佢嗰馬蘇里拉焗響螺好似好正咁🤩 $598/位,兩位起,除咗冬至食飯,其實兩嗰人嚟食嗰海鮮餐都真係好晤錯🤪金鰻伴五層肉 - 姐係鰻魚併燒肉,嗰皮做到脆卜卜🤪開邊澳洲龍蝦🦞 - 芝士焗龍蝦伊麵,我嘅致愛😍 做得好好,芝士好濃郁,佢嗰面焗到微燶🫶🏻避風塘珍寶蟹 (約兩斤) - 好香口🤩 金蒜蒸蘇格蘭蟶子 - 蒸得啱啱好,好爽口😍瓊樓玉宇 (魚子醬蒸海斑球) - 好有驚喜,佢敢咁樣形式上嚿魚,可見佢對呢味幾有信心‼️整體來講,今餐用佢用料同功夫嚟講,性價比都算高,而最開心係兩嗰人都可以食到咁多款海鮮‼️

金鰻伴五層肉 - 姐係鰻魚併燒肉,嗰皮做到脆卜卜🤪

避風塘珍寶蟹 (約兩斤) - 好香口🤩
金蒜蒸蘇格蘭蟶子 - 蒸得啱啱好,好爽口😍

2023-12-20 295 瀏覽
冬至想吃好點,外出吃飯也能有經濟的選擇‼️這個冬至套餐超豐富,奶奶都說食物質素超預期~芝士洋蔥焗大啡菇~洋蔥及芝士焗後特別香,跟大啡菇很夾~野米南瓜日本遼參~遼參比想像中大,沒想到這價錢有這質素,感覺值了,野米混合了數種米粒煮成,口感豐富,每口更有南瓜香~紐西蘭烤羊架~完全沒有騷味,肉質吃起來腍軟鮮嫩~百花炸釀蟹鉗~蝦膠彈牙而札實,外層加上了杏仁片,使其口感更脆香~六頭鮑魚拌玉掌~鮑魚有海水鹹香味道,還有一點啜刀,鮑味香濃;而玉掌也大隻好吃,不錯~大虎蝦天使麵~大虎蝦蝦味特濃,鮮香而彈牙,天使麵也很好吃,柔軟細滑~京式片皮鴨~每日也有一整份片皮鴨的,肉香油甘,伴上煙韌的粉皮及青瓜京蔥等同吃,味道一流~玫瑰陳皮糕~玫瑰花外型超靚,糕點很有陳皮香,吃後舒服~

芝士洋蔥焗大啡菇~洋蔥及芝士焗後特別香,跟大啡菇很夾~

紐西蘭烤羊架~完全沒有騷味,肉質吃起來腍軟鮮嫩~

玫瑰陳皮糕~玫瑰花外型超靚,糕點很有陳皮香,吃後舒服~
2023-12-14 258 瀏覽

金鰻伴五層肉 - 姐係鰻魚併燒肉,嗰皮做到脆卜卜🤪

避風塘珍寶蟹 (約兩斤) - 好香口🤩

金蒜蒸蘇格蘭蟶子 - 蒸得啱啱好,好爽口😍

2023-12-09 162 瀏覽
‼️大閘蟹任食🤤‼️秋季🍂正值大閘蟹蟹嘅當造期,今次試咗陶源酒家嘅2小時任食放題✨🤎。上次差唔多12月先去食,差唔多季尾,啲蟹都係冇咩膏。今年係正當造期去食,真係每一隻都勁多蟹膏,好滋味💖我哋食頭圍6-8pm,片皮鴨係現場即切,熱辣辣,要排隊。尾圍就8-10pm,片皮鴨就放係出面俾大家自己拎。.而家經klook book送蟹粉小籠包、蟹黃菜苗、鮑魚,仲有花雕熟醉蟹,好抵🤍公眾假期:$525@1(兩位起)平日:$498@1(兩位起)*P.S:現場再收加一。*P.S: 陶源酒家仲有埋手套俾你食,唔怕整污糟手,好細心。*再P.S: 經shopback係klook度book最多仲有現金2.5%回贈添😍@shopbackhk @klookhk @sportfulgardenhk .📍:陶源酒家地址: 尖沙咀加連威老道98號東海商業中心LG1樓電話: 23660806..#大閘蟹#大閘蟹專門店#蟹#crab#蟹膏#陶源酒家#大閘蟹放題#大閘蟹任食#片皮鴨#蟹粉#小籠包#秋天#秋季#shopback#klook#尖沙咀#tsimshatsui#tsimshatsuifood#
‼️大閘蟹任食🤤‼️

公眾假期:$525@1(兩位起)
平日:$498@1(兩位起)
*P.S:現場再收加一。
📍:陶源酒家
地址: 尖沙咀加連威老道98號東海商業中心LG1樓
電話: 23660806
2023-10-29
  • 大閘蟹
2023-11-27 179 瀏覽
第一次同屋企人嚟到呢間嘢試一試,見到有人食長腳蟹,自己又心思思想試吓,叫個男經理過嚟問幾錢,覺得價錢都算合理,同個男經理一齊出去選擇一下心水揀中咗一隻合心水合眼緣,同男經理講想秤一下隻蟹幾重,男經理隻手逗一逗就話係七斤重,我再問一次經理可唔可以幫我秤一秤,佢同我講:七斤就係七斤可能因為我同家人商量咗兩句冇即時話要,佢即刻黑面,就咁走咗去。最後叫咗兩碟小菜食就算了。想請問有冇弟兄姊妹試過去酒樓食長腳蟹秤都唔俾秤一下,全靠經理手感話幾多就幾多?小弟分享不愉快經歷,係咪我見識少其實應該係咁樣?經理話幾重就幾重?

小弟分享不愉快經歷,係咪我見識少其實應該係咁樣?
經理話幾重就幾重?
系網上購買500蚊大閘蟹放題,去到冇人招呼,環境蠟塌,坐低30分鐘先上大閘蟹,首先點蟹好細隻,3兩多點點,上既全部都系母另外點大閘蟹一上,好明顯一陣陣又腥又唔新鮮既味道,打開見好多膏,但食落口,整個腥臭味,食多幾隻,雖然唔系隻隻都咁臭,但都好腥,一點甜味都冇,好明顯感覺跟本唔系新鮮蟹,仲惨過大陸10蚊隻既大閘蟹,真係唔知道自己食紧點咩,食左幾隻已經食唔落,好擔心再食會想嘔,但上完一圈第一次落單既大閘蟹之後又等20-30分鐘都未上,最後上點蟹大家都唔想食了,因為真係好難受。我同經理反應幾次,都冇人理我地,整晚其他臺既食客都個個反應好難食,好蠟塌,最後反應店長都冇用,因為都俾曬錢。如果想食大閘蟹放題,請謹慎考慮哩間餐廳,唔系錢冇左,蟹都冇食到。最後得個嬲字,真係好慘惨。
點蟹好細隻,3兩多點點,上既全部都系母
2023-11-18
2023-11-18 163 瀏覽
很差既體驗!所謂大閘蟹餐,首輪全部都係蟹雌,問經理,話係一輪輪!!但之後,先再遞上蟹公! 食物質素不單只一般。但估不到,陶源咁大酒家,係客人進餐時,竟然9點40分熄咗一半燈,這是叫客人即走嗎? 出面食物,甜品竟然9:40pm 已收,然後10pm, 經理叫員工熄冷氣!估唔到作為一間連鎖酒家,服務質素會如此!永不光顧😡
2023-11-11 207 瀏覽
今次真糸嚇死人,先來左一碟大閘蟹,全乸,忍一忍,再叫,又糸乸,同部長反映,sorry,他一句話無得揀公乸,再叫,又又又糸乸,真糸火都來,末試過甘差的放題,太太太失望,講真六百幾元一個人,吾糸平,唯有再直接同高級經理投訴,我們都好公平,如果公乸各半我們也不會這麽激氣,之後又等左15分鐘,才死死氣糸廚房拿幾隻公比我們,我同朋友吃左四隻公後決定埋單走人。旁邊和後面的一枱食客也開始投訴,六佰幾元食到一肚氣,冇下次
2023-11-11
本身滿心歡喜同家人共聚天倫,一到店舖客人已經不算多,本身仲擔心好多人,所以特意去book位~落單嘅時候,疑似係店長or經理,總之職員話佢係負責人!我好清晰講清楚係要半隻黑松露雞,他都重複一次order半隻雞!點知黎到係一隻雞嘅份量,但係因為當時同家人聚會,大家都係有傾有講,根本都冇為意/理會過佢黎嘅係一隻雞定係半隻雞,但食到一半嘅時候先發現到原來有兩隻翼,我哋就開始質疑呢碟係一隻雞並吾係半隻雞。到埋單嘅時候,查看賬單先發現原來佢落咗一隻雞,個重點係佢(尖沙咀分店店長)都承認 我哋係的確落咗半隻雞,但係最後黎錯左一隻雞!亦都承認落錯左單,再同我哋講「但你哋已經食咗了,依然需要比錢」真係呆左係度 無錯呀!我感覺有被敲詐的感覺。明明係店長落錯單,反而怪責客人身上?仲要作為店長,選擇用呢種方式去處理?莫非呢個係你哋嘅營運策略?打個比如我order 碗仔翅 你黎個天九翅比我 我又會分得清?總之我order左咩 你就比咩我 而吾係亂黎到就敲詐我比錢!我絕對會從任何途徑一直投訴!監管食物出品係餐廳負責,從來沒有想像過作為顧客仲需要去檢查餐廳提供嘅食物份量是否正確,簡直係天大嘅笑話!

莫非呢個係你哋嘅營運策略?

我絕對會從任何途徑一直投訴!

2023-10-29
2023-10-23 313 瀏覽
滿心歡喜book好位,俾晒錢,等週末食大閘蟹放題,點知坐低落order, 嗰度啲姐姐就話冇得揀公乸,全部隨機,點知一行4人食咗30-40隻,全部都係蟹乸,極之失望,雖然睇返廣告又真係冇話有得揀,但我食過幾間大閘蟹放題都未試過冇得揀公乸,大家如果鍾意食蟹公嘅真係掃興喇。另外有個部長姨姨,問佢叫佢俾啲食蟹餐具,佢又話冇,公筷就有,點知問其他炒散姨姨,即刻拎一堆食蟹工具嚟,真係搞笑。 其實食蟹工具唔係應該基本就有咩,要問先拎黎已經好好笑。其他食物方面,廣告影相就好靚,但其實實物就真係麻麻🙈

其他食物方面,廣告影相就好靚,但其實實物就真係麻麻🙈

2023-10-22
2023-10-22 195 瀏覽
OpenRice 買了558 x 6 , 才注意到埋單還要補原價加一,現場再知道茶位30/位。埋單再比多907。就咁book, 話588/位。唔知有無隱藏收費。蟹味淡少少,不過上蟹都夠快。全部都是乸,全部都爆羔。都有黑&梅。收碟速度一般。放題部分,賣相差少少。生炒糯米飯-ok蕃薯糖水-good 夠姜片皮鴨-多肉少皮,我中意多皮。配菜(青瓜….)略不足。棗糕-軟糯-good流心芝麻包-good 爆汁有些職員連答客人問題都唔願。本來陶源在我印象中都中高檔,睇黎降呢了。
就咁book, 話588/位。唔知有無隱藏收費。
放題部分,賣相差少少。

生炒糯米飯-ok
蕃薯糖水-good 夠姜
片皮鴨-多肉少皮,我中意多皮。配菜(青瓜….)略不足。
棗糕-軟糯-good
流心芝麻包-good 爆汁

有些職員連答客人問題都唔願。
本來陶源在我印象中都中高檔,睇黎降呢了。
2023-10-22
2023-10-16 206 瀏覽
佢哋嘅大閘蟹放題小菜款式多又好味道,我覺得比大閘蟹好食 😂😂😂 特別係個涼拌土豆絲,非常開胃,令人食唔停口😂😂 個杏仁茶有驚喜,薑汁糖水唔夠辣😂 如果薑味再重啲就好啦~講到主角大閘蟹,好老實講,幾款口味其實都係同一個味道😂😂 簡稱無味~無論清蒸、鹽焗定花雕,都係食唔到果種味道嘅😂😂 同清蒸無分別~ 真係有少少失望😥 不過勝在啲大閘蟹好新鮮,即使無其他味道都無所謂,可以食到佢原本嘅鮮味~但呢度嘅大閘蟹99%都係乸來嘅,全晚只食過一隻公 有啲失望😥