餐廳: 陶源酒家
資訊:

餐廳: 陶源酒家
資訊:

2022-10-16 210 瀏覽
陶源酒家嘅大閘蟹一向都出名,今次上網仲見到佢哋而家竟然有2小時嘅大閘蟹放題任食! 喺OpenRice優惠星期一至四仲有81折, 十分抵食!

陶源大閘蟹放題分別有三種料理方法, 分別係清蒸,太雕蒸以及鹽焗大閘蟹,誠意十足,平日黎到都大排長龍,記得一定要訂位🤓

每款味道都叫咗少少零食,我個人超鍾意鹽焗大閘蟹, 鹹香味十足,另外大閘蟹雖然每一隻都大約三两重, 但真係隻隻都爆晒膏,隻隻都甘香回味,認真高質, 雖然場內好多人,但都冇漏單情況,只不過有時時間會等耐少少。

第二個回本位就係任食片皮鴨, 加上每人都會有一客鮑汁扣原隻鮑魚伴百靈菇、金湯小米燴遼參、蟹粉扒豆苗🤤 整體嚟講非常滿足。

2022-10-15 178 瀏覽
尖沙咀陶源 唔會有下次 蟹上得慢 蟹膏全部都係硬晤流心 片皮鴨排左1次就無 皮晤脆無醬無配料 海叄腥無味 蟹粉小籠包晤熟 ………坐左兩個鐘 完全無服務可言 三次上蟹都要三催四請先上 味道欠奉 成晚聽得最多係隔離左右催上蟹的聲音😓😓😓要食?奉勸各位三思🙇🏻‍♀️
要食?奉勸各位三思🙇🏻‍♀️
2022-10-15
2022-10-15 136 瀏覽
$573@1位 伏佢唯一好處比我地提早左15分鐘入去,企吾會提早比蟹你,佢地係完全吾需要排隊,只係一路行一路問所有人你地幾多個人,跟住就亂咁坐喇,主題就係無諗過大閘蟹放題係有限制既,3催4請先有第一輪蟹食,ok喇 9個字上一輪,咁再order第二輪,等佢慢慢蒸,因為剛剛上第一輪時已經聽到隔離左右都不停咁催蟹,跟住d員工答,要蒸架嘛⋯⋯但係佢又不停咁推d蟹兜圈,就係吾比你,個個員工都受過專業訓練,你問佢,佢就係吾答你,連答吾係你既都懶得答👍,個個都投訴點解一個鐘先上一次蟹,佢地又真係好野喎完全聽吾到,比張order紙你,點左3次都無上過,所以吾係好明咩叫小菜 片皮鴨 大閘蟹放題,最後埋單收到既答案就係全部借鋪返來,叫吾郁,吾係佢地問題❓❓❓❓勁多問號❓❓❓❓寫呢篇食評純粹分享自己係尖沙咀呢間既經驗
$573@1位 伏
🦀秋天怎么能不吃大闸蟹⁉️😍最近hk大闸蟹餐厅太多啦,我和朋友就选了家放题吃过瘾🦀螃蟹我们点了十几只,竟然全是母的‼️蟹黄还很多‼️🍽️放题套餐包含每人一份鲍鱼+海参+蟹粉豆苗🦆剩下的片皮鸭/小菜/甜品都是任食(图8)🦀现在酱油蟹竟然只要88/只(原价168),香港好多地方酱油蟹都要200+呢!💰大闸蟹放题周一到周四528每人,周五六日588每人📆放题活动只到10.31✅最好提前预约
🦀秋天怎么能不吃大闸蟹⁉️
😍最近hk大闸蟹餐厅太多啦,我和朋友就选了家放题吃过瘾
🦀螃蟹我们点了十几只,竟然全是母的‼️蟹黄还很多‼️
🍽️放题套餐包含每人一份鲍鱼+海参+蟹粉豆苗
🦆剩下的片皮鸭/小菜/甜品都是任食(图8)
💰大闸蟹放题周一到周四528每人,周五六日588每人
📆放题活动只到10.31
✅最好提前预约
2022-10-14 101 瀏覽
陶源酒家對我黎講莫過於有$498任食大閘蟹放題,平時都要幾十蚊隻,而且大閘蟹仲有三種食法清蒸、太雕蒸、油鹽焗,仲有款啱蟹魔王口味。仲可以簡片皮鴨、原隻鮑魚,498位我覺得都算係可以。——————————————————————————————𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐大閘蟹⧐鹽焗大閘蟹⧐椒鹽海蝦⧐京式片皮鴨⧐千煸四季豆⧐奶黃千層糕⧐蟹粉扒豆苗⧐金湯小米燴遼參 ⧐飽汁扣原隻鮑魚伴百靈菇———————————📝評分味道 ⁴/ ⁶環境 ⁴/ ⁶服務 ⁴/ ⁶衛生 ⁴/ ⁶抵食 ⁴/ ⁶——————————————————————————————📍陶源酒家地址:尖沙咀加連威老道98號東海商業中心LG1樓
陶源酒家
仲可以簡片皮鴨、原隻鮑魚,498位我覺得都算係可以。

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:

📍陶源酒家
地址:尖沙咀加連威老道98號東海商業中心LG1樓
2022-10-13
2022-10-13 113 瀏覽
上菜巨慢無比 tmd等了一小時螃蟹也上不來 惡心的飯館 以後都不會來了 問她原因 說她比較忙 沒時間螃蟹的味道不錯 但如果這種服務繼續下去 怕是久而久之無人再來食 垃圾地方 想來的人謹慎一點
2022-10-13 128 瀏覽
又黎到食大閘蟹嘅季節🤩見大閘蟹關注組好多人都今年都介紹陶源酒家既大閘蟹放題,所以一於試下。一開始好快就上咗基本嘅前菜,食左大概15分鐘左右,大閘蟹就上了,仲要每次冇限到要幾多隻,呢樣唔係間間大閘蟹放題都可以的。🎈 任食大閘蟹分清蒸、油鹽焗、太雕蒸三種整法,真係做到每一隻都爆膏。清蒸通常係乸,油鹽焗今次就係全部都係公。個人鍾意油鹽焗多啲,因為肉質同埋啲膏會香口啲😍🎈鮑魚伴百靈菇每一位都附送一隻鮑魚,口感好淋,仲有好多好香嘅鮑汁,味道亦都好濃郁,好入味。🎈任食片皮鴨質素超好,有香濃鴨味,外皮香脆。🎈蟹黃豆苗豆苗上面鋪有勁多蟹黃😍

🎈 任食大閘蟹

🎈鮑魚伴百靈菇

🎈任食片皮鴨
質素超好,有香濃鴨味,外皮香脆。

🎈蟹黃豆苗
豆苗上面鋪有勁多蟹黃😍
2022-10-08 300 瀏覽
非常極級伏 第一次食飯食到要打食評勤世 貼錢買難受 俾咗500幾蚊食垃圾 話大閘蟹+片皮鴨放題但拎咗一轉片皮鴨就話賣哂 自助區又係空嘅 啲蟹等半個鐘都末黎 催無人理 嗌壼茶話等陣就無咗件事 服務態度又差 食咗2個鐘都無人話要收加一服務費 我地7個人走都係慢慢行都無人叫住我地話要俾服務費 走咗打黎話末俾服務費 叫我地番轉頭俾 但已經上咗車 態度仲要極差話你唔番黎俾埋唔到數 請問是否我責任?電話對話我反映當聽唔到 whatsapp收錢再講唔覆 咁嘅服務連埋加一成$600/位 絕對唔係食cheap野嘅價錢 但俾啲咁嘅野人食 非常差勁做唔到放題就唔好不自量力仲要收咁嘅價錢 真心要話俾想試嘅人知千其唔好中伏 如果錢多無地方洗又想食到成肚氣就去啦
2022-10-08
生日
2022-10-08 235 瀏覽
公司未搬前,經常跟同事來這裡飲茶,記得食物都不錯,知道它有大閘蟹放題時,想都不想就訂位☺️ 而且很喜歡它枱與枱之間不迫,座得舒服👍🏻 👉🏻2小時大閘蟹放題 $528+10%(fri-sun $588)套餐會先送上以下4款:(不能再點)➡︎ 鮑汁扣原隻鮑魚拌百靈菇 - 鮑魚汁味道好濃但不死咸,鮑魚燜到非常入味,又軟熟,輕鬆咬開,好味😋➡︎ 金湯小米燴遼蔘 - 金湯味帶小小甜,不知是否用了南瓜,內裡的小米煙煙韌韌有咬口,遼蔘沒什麼味道,反成了配角😂🙈➡︎ 北京片皮鴨 - 片皮鴨由侍應在則邊切好再分上,鴨皮帶著肉,帶點油香,附上青瓜及葱絲,包著餅皮,簡單好味➡︎ 蟹粉扒豆苗 - 份量不少,蟹粉也多,是整頓飯唯一的青菜🥬 味道正常👇🏻以下是無限量任點任食👇🏻👉🏻大閘蟹 (清蒸/太雕蒸/鹽焗)大閘蟹雖不算大隻,但真係隻隻都爆黃爆油,而且蟹腮潔白,証明水質乾淨👍🏻👍🏻 三款煮法都能食得出其鮮甜,個人最愛鹽焗,蟹黃特別黃油狀,而且會帶點焦香,外殼變得脆口,容易咬👍🏻👍🏻小菜及主食:👉🏻椒鹽海蝦 - 爆炒得很香,帶點辣,蝦也鮮👉🏻椒鹽豬扒 - 味道跟海蝦一樣,同樣鑊氣足👍🏻👉🏻脆滷豆腐 - 外皮真的超脆👍🏻內裡

套餐會先送上以下4款:(不能再點)

👇🏻以下是無限量任點任食👇🏻

👉🏻大閘蟹 (清蒸/太雕蒸/鹽焗)

小菜及主食:
👉🏻椒鹽海蝦 - 爆炒得很香,帶點辣,蝦也鮮
👉🏻椒鹽豬扒 - 味道跟海蝦一樣,同樣鑊氣足👍🏻
👉🏻脆滷豆腐 - 外皮真的超脆👍🏻內裡滑嫩,好味😋
👉🏻干煸四季豆 - 正常
👉🏻生炒糯米飯 - 有不少蝦乾,足料,必點
👉🏻上海菜肉包 - 正常
👉🏻朱古力鴛鴦奶黃包 - 無朱古力味😂🙈但是個好味的奶黃包

甜品
👉🏻楊枝甘露 - 足料,𣎴甜,好味😋
👉🏻蛋白杏仁茶 - 很甜,可略
👉🏻芒果布甸 - 好多芒果肉,必點❤️
👉🏻金獅脆麻花 - 其實是蛋散皮+蜜糖,無特別
👉🏻薑茶地瓜 - 即蕃薯糖水😂 夠薑~可軀蟹寒🦀

🎈總歸一句:
隻隻蟹都流油爆黃👍🏻整體不錯,食得很滿足🥰
2022-10-08 1909 瀏覽
早晚開始有d涼意,又係時候開始食大閘蟹😋😋作為今年第一餐,當然揀任食,一於食個痛快😍🦀大閘蟹放題 $528大閘蟹可以揀清蒸、太雕蒸或者油鹽焗👍🏻三款煮飯都各有特色,不過我都係最鍾意食清蒸😋😋大閘蟹size正常,而且隻隻都爆膏,蟹膏味道濃郁回甘🤤🤤▫️特盛三式(位上)-鮑汁扣原隻鮑魚伴百靈菇-金湯小米燴遼參-蟹粉扒豆苗鮑魚又淋又入味👍🏻係賣相爭舊西蘭花或者小棠菜會靚d🤣🤣我最鍾意就就係個蟹粉扒豆苗,2人份有一大碟都食晒😋▫️片皮鴨片皮鴨d皮非常飽滿,食落鬆化,師傅密密片我地就密密食😂😂仲可以一塊餅皮包勁多鴨片,爽😆▫️小菜及主食驚淨係食蟹唔夠,仲有多款主食同小菜可以揀😋我就推介干煸四季豆同埋脆滷豆腐👍🏻👍🏻仲有糯米飯都係入秋之選🥰 不過專注食蟹,都食唔到幾多小菜🤣▫️甜品甜品款式好多,有驅寒暖胃薑湯蕃薯糖水、芒果布甸、楊枝甘露、脆麻花、千層糕、紅棗糕,仲有杏仁茶 🥰🥰

🦀大閘蟹放題 $528

▫️特盛三式(位上)
-鮑汁扣原隻鮑魚伴百靈菇
-金湯小米燴遼參
-蟹粉扒豆苗

▫️片皮鴨

▫️小菜及主食

▫️甜品
2022-10-06
2022-10-03 430 瀏覽
-又到左一年一度 大閘蟹 嘅季節啦🦀🦀🦀🤭膽固醇之夜 我來啦!過咗一年又再來食大閘蟹放題今次book嘅呢間位於尖沙咀既陶源酒家(價錢$528up💰 另加附加費)⭐️⭐️⭐️兩小時大閘蟹放題⭐️⭐️⭐️鮑汁扣原隻鮑魚伴百靈菇 一份金湯小米燴遼參 一份蟹粉扒豆苗 一份有三款唔同既任食大閘蟹✅ #清蒸大閘蟹 🦀✅ #太雕蒸大閘蟹 🦀✅ #鹽油焗大閘蟹 🦀大閘蟹size唔會太大但 8-9成都系有明顯 #蟹黃 好 creamy見越來越多餐廳做大閘蟹放題有機會都會想試多間😝除左蟹 仲有我最愛既 #片皮鴨 🔥🔥🔥仲有 #臘味糯米飯、上海菜肉包、朱古力鴛鴦奶皇包、蟠桃大壽包 如果都係唔夠食 有5款小菜可以點✅椒鹽豬扒、椒鹽海蝦、乾扁四季豆、脆滷豆腐、手拍青瓜有主食有小菜 當然唔少得甜品啦🤪#甜品 都係自助 #任食 🤤楊枝甘露、杏仁茶、紅棗糕、薑茶等
又到左一年一度 大閘蟹 嘅季節啦🦀🦀🦀
🤭膽固醇之夜 我來啦!過咗一年又再來食大閘蟹放題
今次book嘅呢間位於尖沙咀既陶源酒家
(價錢$528up💰 另加附加費)

⭐️⭐️⭐️兩小時大閘蟹放題⭐️⭐️⭐️

見越來越多餐廳做大閘蟹放題
有機會都會想試多間😝

除左蟹 仲有我最愛既 #片皮鴨 🔥🔥🔥
如果都係唔夠食 有5款小菜可以點✅

椒鹽豬扒、椒鹽海蝦、乾扁四季豆、
脆滷豆腐、手拍青瓜
有主食有小菜 當然唔少得甜品啦🤪
#甜品 都係自助 #任食
🤤楊枝甘露、杏仁茶、紅棗糕、薑茶等
🧡花鳥聚陶源($268/set)用雀籠三層架裝住,擺盤靚靚,打卡一流!一共有8款點心,每款有2粒,兩人食用啱啱好! 🔸頂層:【朱古力鴛鴦奶皇包】咬入去滿滿奶皇,香甜好食!【養顏紅棗糕 】咬落幾煙韌,唔會過甜,紅棗味幾香! 🔸中層:【安格斯和牛天鵝酥】賣相精緻,內餡足料,味道唔錯!【小梨子咸水角 】外型得意,皮脆料足! 🔸底層:【原隻鮑魚燒賣 】原隻鮑魚蓋住燒賣,味道好過癮!【嫩滑鮮蝦菜苗餃 】口感好,足料,唔錯!【姬松茸遼參粉果 】菇味香,口感好!【金箔原隻鮮蝦餃 】加咗金箔喺面多咗一份貴氣,蝦肉新鮮,皮夠薄! 🧡西班牙叉燒($168)原條叉燒勁大份,叉燒半肥瘦,口感軟淋!色水好靚,要脆脆燶邊有燶邊,有甜甜蜜汁有蜜汁,讚! 🧡鮑汁鳳爪($58)鮑汁味道香濃,鳳爪入口滿滿骨膠原,花生都吸哂個鮑汁嘅味道,唔錯! 🧡鮮芒腸粉($38)腸粉勁滑,入面滿滿香甜鮮芒,係甜品嘅好選擇!
🧡花鳥聚陶源($268/set)

🔸頂層:
【朱古力鴛鴦奶皇包】咬入去滿滿奶皇,香甜好食!
【養顏紅棗糕 】咬落幾煙韌,唔會過甜,紅棗味幾香!

🔸中層:
【安格斯和牛天鵝酥】賣相精緻,內餡足料,味道唔錯!

【小梨子咸水角 】外型得意,皮脆料足!

🔸底層:
【原隻鮑魚燒賣 】原隻鮑魚蓋住燒賣,味道好過癮!

【嫩滑鮮蝦菜苗餃 】口感好,足料,唔錯!
【姬松茸遼參粉果 】菇味香,口感好!

🧡西班牙叉燒($168)

🧡鮑汁鳳爪($58)

🧡鮮芒腸粉($38)
腸粉勁滑,入面滿滿香甜鮮芒,係甜品嘅好選擇!
2022-09-27 144 瀏覽
✨奢華美點薈萃以鳥籠三層架奉上 賣相唔錯底層有四款蒸點 中間有兩款鹹點 頂層兩款甜點 共八款點心金箔原隻鮮蝦餃 用左金箔作點綴 貴氣十足餃皮厚薄適中有少少韌性 蝦鮮味爽彈極品原隻鮑魚燒賣有隻迷你鮑魚仔 腍滑惹味燒賣 蝦同豬肉比例唔錯 鮮味彈牙姫松茸遼參粉果餃皮帶少少煙韌 内餡有濃濃菌香 口感豐富嫩滑鮮蝦菜苗餃餃皮厚薄適中 蝦爽 菜苗夠新鮮安格斯和牛天鵝酥賣相幾靚 外層酥脆鬆化 肉餡安格斯和牛軟腍 帶淡淡黑椒香味小梨子咸水角造型有趣 外層夠薄香脆 內餡惹味朱古力鴛鴦奶皇包 包夠鬆軟 帶少少朱古力味 奶皇餡流心養顏紅棗糕 紅棗味清香 口感軟糯彈牙✨碳燒西班牙黑豚腩叉叉燒用上西班牙腩叉 肥瘦相間肉質軟腍鬆化 滿滿油脂甘香 蜜甲邊位帶啲焦脆 又唔會好油膩 唔錯✨鮑汁扣鳳爪鮑汁濃厚 有大量花生鳳爪入味夠腍 又唔會軟爛✨鮮芒腸粉外層椰汁造成嘅腸粉皮包住香甜芒果布甸 幾有趣食物都唔錯 環境正常 坐得舒服服務唔錯價錢合理
✨奢華美點薈萃

包住香甜芒果布甸 幾有趣

食物都唔錯
環境正常 坐得舒服
服務唔錯價錢合理
奢華的點心✨陶源酒家近期推出了一個豪華的點心set💕以烏籠盛載滿精緻的點心,很有心思!《奢華美點薈萃》$268/set二人份量的點心set,點心共有八款,每款各有兩件。點心包括有:安格斯和牛天鵝酥、原隻鮑魚燒賣 、嫩滑鮮蝦菜苗餃 、姬松茸遼參粉果 、金箔原隻鮮蝦餃 、小梨子咸水角 、朱古力鴛鴦奶皇包 及養顏紅棗糕 。全部點心也是既豪華,又精緻,用上了優質的食材,有鮑魚,又有和牛,還有姬松茸等等。除了點心set外,其他小食和燒味也好吃!《西班牙叉燒(例) 》$168超大件的叉燒,半肥瘦,外層烤烘得很香口,而肉質更是鮮嫩。《鮑汁鳳爪(份)》 $58鮑汁非常入味,膠質濃厚,雞腳軟腍,好吃!《鮮芒腸粉 》$38特色的中式甜品,裝成腸粉一樣的甜點,吃起來像芒果布甸,很有趣!總點:豪華又豐富的點心充滿驚喜!
奢華的點心✨

《奢華美點薈萃》$268/set
二人份量的點心set,點心共有八款,每款各有兩件。

點心包括有:安格斯和牛天鵝酥、

除了點心set外,其他小食和燒味也好吃!

《西班牙叉燒(例) 》$168
超大件的叉燒,半肥瘦,外層烤烘得很香口,而肉質更是鮮嫩。

《鮑汁鳳爪(份)》 $58
鮑汁非常入味,膠質濃厚,雞腳軟腍,好吃!

《鮮芒腸粉 》$38

總點:豪華又豐富的點心充滿驚喜!
到左星期五梗係放個半日同fd high tea 輕鬆下~ 陶源酒家最近出左(中式茶點3層架)兩人去酒樓食點心樣樣都想試,呢個3層架每樣都有兩件就岩晒喇奢華美點薈萃 $268/2人 (每款2件)安格斯和牛天鵝酥 可愛天鵝外型好打卡,安格斯和牛餡帶黑椒調味,特別又香口原隻鮑魚燒賣 加左鮑魚仔增貴氣,打卡用嫩滑鮮蝦菜苗餃 菜苗量多,口感唔錯姬松茸遼參粉果 什菌炒得香比傳统粉果煙韌薄皮金箔原隻鮮蝦餃 有金箔點綴,正常發揮小梨子咸水角 外皮夠薄,內餡多好惹味朱古力鴛鴦奶皇包 奶皇餡夠流心,細細包岩晒養顏紅棗糕 煙韌香甜!另點左鮑汁鳳爪$58鳳爪份量幾多,質地亦唔會太硬或過份軟爛,鮑魚汁調味惹味!甜品鮮芒腸粉 $38滑滑椰汁外皮包裹住香甜芒果布甸又幾好味
到左星期五梗係放個半日同fd high tea 輕鬆下~

陶源酒家最近出左(中式茶點3層架)

兩人去酒樓食點心樣樣都想試,呢個3層架每樣都有兩件就岩晒喇

奢華美點薈萃
$268/2人 (每款2件)

安格斯和牛天鵝酥

可愛天鵝外型好打卡,安格斯和牛餡帶黑椒調味,特別又香口

原隻鮑魚燒賣
加左鮑魚仔增貴氣,打卡用

嫩滑鮮蝦菜苗餃
菜苗量多,口感唔錯

姬松茸遼參粉果
什菌炒得香比傳统粉果煙韌薄皮

金箔原隻鮮蝦餃
有金箔點綴,正常發揮

小梨子咸水角
外皮夠薄,內餡多好惹味

朱古力鴛鴦奶皇包

奶皇餡夠流心,細細包岩晒

養顏紅棗糕
煙韌香甜!

另點左
鮑汁鳳爪

鳳爪份量幾多,質地亦唔會太硬或過份軟爛,鮑魚汁調味惹味!

甜品
鮮芒腸粉