2023-12-28 495 瀏覽
店入面座位唔算好多,全部都係好日式嘅高椅好似去咗日本拉麵店啊靠近門嘅位置係廚房,可以隱約見到拉麵師傅整麵,但又有玻璃隔住唔會好大油煙 既然叫和牛拉麵屋,咁當然要試下和牛叉燒!有好多種湯底選擇,每樣都好似好吸引咁 慢煮A4和牛叉燒拉麵 $158湯底揀咗香濃海老湯 和牛好大塊,有2片望落好粉嫩,食落都好嫩滑,入口即溶!湯底好濃郁,仲有好多蝦乾 慢煮雞肉拉麵每款湯底都唔同價錢,今次試咗推薦嘅雞白湯 $80 同樣都好嫩滑,而且燒到好香同樣濃厚嘅雞肉風味而清爽嘅口感 仲嗌咗波子汽水 +$25 見到隔離枱嘅人嗌咗沾麵都好吸引下次試下沾麵先~
店入面座位唔算好多,全部都係好日式嘅高椅
好似去咗日本拉麵店啊

既然叫和牛拉麵屋,咁當然要試下和牛叉燒!
有好多種湯底選擇,每樣都好似好吸引咁

慢煮A4和牛叉燒拉麵 $158
湯底揀咗香濃海老湯

和牛好大塊,有2片
望落好粉嫩,食落都好嫩滑,入口即溶!

湯底好濃郁,仲有好多蝦乾

慢煮雞肉拉麵
每款湯底都唔同價錢,今次試咗推薦嘅雞白湯 $80

同樣都好嫩滑,而且燒到好香
同樣濃厚嘅雞肉風味而清爽嘅口感

仲嗌咗波子汽水 +$25

見到隔離枱嘅人嗌咗沾麵都好吸引

下次試下沾麵先~

2023-12-05 301 瀏覽
本身好鍾意食拉麵,但覺得香港好多拉麵店都唔夠日本好食,有一日經過廣華街,無意中見到一間小店喺轉角位,好有日本道地小店嘅感覺,就即刻Mark低好想試。尋晚終於試咗,果然冇失望,叫咗碗豚肉+海鮮濃湯,個湯真係好濃好鮮香,豚肉都燒得剛剛好,唔會好油膩但又好啱重口味嘅我,差啲忍唔住飲晒啲湯。雖然坐得有啲迫,唔算話好舒服,但係又好食嘅嘢就滿足,下次會再幫襯試吓其他拉麵!佢仲有啲自家嘅調味料,辣粉/拉麵胡椒等等,悶悶地想轉口味都可以試吓🥳
豚肉海鮮湯拉麵
豚肉海鮮湯拉麵
聽聞係名店,帶住期待既心情入鋪試一下。入到鋪唔太多人,都幾多吉位,咁冇人帶位我就隨便坐低然後寫野,寫到一半比啊姐叫坐埋牆邊(即係比多d空間可能之後有兩/三位入黎),冇咩問題其實。跟住寫寫下野啊姐又同我講話叫我將個袋放坐位背,都唔係問題黎我本身都係咁諗,問題係佢態度語氣唔友善,見到bar台上面有微笑服務獎之類,個人經歷不敢苟同。服務唔太好食落都唔會開心,麵質冇選擇軟硬但我覺得岩岩好,口感係唔錯。湯底唔錯,牛肉更正係唯一想讚既地方。但留意個價錢,同價位有好多其他選擇。

2023-11-10 163 瀏覽
今次試咗招牌牛小排濃厚蝦湯沾麵,蝦湯重口味,食到最後會有少少鹹,因為蝦湯太重味,所以食唔出牛小排有牛肉味,有少少浪費咗個牛,不過份量好大,一定夠飽肚,有機會嘅都可以一試
2023-11-04 192 瀏覽
第一次寫食評估唔到俾間咁嘅垃圾嘢,先讚一讚佢先,雞軟骨餃子算經典正常,夠脆夠熱,香口有汁。食左兩碗拉麵$138嘅三叉燒蝦湯拉麵,蝦湯好濃,但係除咗濃冇其他優點,湯唔熱,三種肉雞肉勁柴,叉燒肉好韌,A4牛冇牛味,唐心蛋有蛋腥味,就連酸筍都可以難食完全冇味似菜乾,另一碗牛肩胛蝦湯拉麵,牛韌到咬唔到,調味似係就咁用黑椒之後煎熟,食落係西餐味道,完全同拉麵唔夾。座位間隔勁窄,啲凳坐得勁唔舒服,結論係錢多,想試伏可以試吓。

2023-10-17 61 瀏覽
喺旺角行完街發現一間小店 要轉入去內街先搵到 門面唔大 主打食和牛拉麵 但去到店家話今日已沽清 即管試下佢其他拉麵▪️ 鶏白湯炙燒豚肉拉麵 $82雞白湯選左清淡口味 味道真係有淡淡雞湯味 唔會好肥膩 同埋佢配菜都好足料有木耳、筍、流心蛋、蔥及紫菜等豐富口感😋▪️ 黑蒜濃湯炙燒豚肉拉麵 $92 🥰湯底非常濃郁 濃濃的黑蒜油香味 而且搭配肥瘦適叉燒😍十分滿足❤️❤️▪️ 日式餃子🥟 $48餃子就比較普通 個人覺得唔夠香脆 不算特別出色經過旺角不妨去試下呢間有日本風格的拉麵店 留意餐廳比較細 大約只有10個座位🤣

▪️ 鶏白湯炙燒豚肉拉麵 $82

▪️ 黑蒜濃湯炙燒豚肉拉麵 $92 🥰

▪️ 日式餃子🥟 $48
餃子就比較普通 個人覺得唔夠香脆 不算特別出色

2023-10-08 70 瀏覽
😋阿久根和牛拉麵屋Food ordered 😋1. Slow-cooked A4 wagyu Tsukenmen with prawn soup 慢煮A4和牛叉燒沾麵🍜2. Additional eggs🥚3. Coke🥤4. Cream sodas🥤 👧🏻🗣️ The slow-cooked A4 wagyu Tsukenmen includes A4 wagyu meat🥩, ramen🍜, green onion, bamboo shoots, seaweed and fungus. The prawn soup is really rich with smelly prawn flavour🦐. The wagyu is quite raw, so my accompany does not desire it, but the wagyu does taste good for me👅Funny things: they offered you a manual for enjoying the tsukenmen, grab a bit noodles and dip int
😋阿久根和牛拉麵屋

Food ordered 😋
2. Additional eggs🥚
3. Coke🥤
4. Cream sodas🥤

Funny things: they offered you a manual for enjoying the tsukenmen, grab a bit noodles and dip into the soup to enjoy. When you finish the soup, you can ask the waiter to refill with some soup and you can drink the whole bowl.🥣

Atmosphere: the restaurant only contains around 15 seats, they were all bar table seats, so you can not visit the restaurant with a large group of size. The waitress can barely pass through the restaurant😅😅

💰💲1️⃣9️⃣6️⃣pp

2023-10-06
$195.5 (晚餐)
  • 慢煮A4和牛叉燒沾麵
2023-09-19 65 瀏覽
(極差)服務方面:一到門口時 有個呀嬸既職員已經見到我 佢冇問我地幾位 反而好冷淡咁行開左(由入黎班走個樣都黑晒)好似唔想歡迎我入黎食野 入到去時 係冇客人(0個)然後佢先冷淡一句:坐啦 之後我坐左去最入邊位置 但冷氣教大風關係我換左位 跟住個呀嬸走埋去好大力咁拍番埋d椅 似發髀氣 專登比我聽 。當時水都係自己倒 冇理過我 埋單時都係黑面 多謝bye bye一句都冇 食野途中仲係我隔離同廚師係咁吹水大聲講野 好騷擾😮‍💨😮‍💨(好食)食物質素:叫左個和牛拉麵面 濃蝦湯底濃烈 不錯!另外和牛肉質幾好口感 但可以再多少少份量 整體滿意,可能沾麵份量會多d總結都係因為服務太差 唔休做咁 我不歡地走 不會再來

總結都係因為服務太差 唔休做咁 我不歡地走 不會再來
2023-09-11 67 瀏覽
同朋友專登黎試Openrice 收藏左好耐的拉麵🍜真係好難搵,三角街口要轉入小巷,搵左幾分鐘。6點左右到餐廳,店內未有客人,店員呀嬸要求我地坐某兩個指定位置,ok fine~到點餐喇,其實除左兩碗拉麵,仲叫左蘋果汁&雞軟骨餃子🥟 (menu冇, 只有牆上貼有)所以禮貌一問店員呀嬸,係咪可以照叫?我地已經邊講邊指住幅圖,但呀嬸一大句:下?咩話(幾冇禮貌)咁唯有再重覆,但好似我地有錯咁🫠兩碗麵湯底幾濃,但慢煮牛好un,not my cup of tea正正常常~到收錢果陣仲正,行到門口,呀嬸面無表情+無尾音咁講:「你果邊(收錢)」。跟住我問有冇八達通,佢連答都唔L想答,直接用手指住「只收現金」有冇咁串?老闆黎?超級冇禮貌!香港仲有好多好食的拉麵店,人地有番正常禮貌的!唔該哂!
同朋友專登黎試Openrice 收藏左好耐的拉麵🍜
真係好難搵,三角街口要轉入小巷,搵左幾分鐘。

所以禮貌一問店員呀嬸,係咪可以照叫?

正正常常~

有冇咁串?老闆黎?
超級冇禮貌!
香港仲有好多好食的拉麵店,人地有番正常禮貌的!
唔該哂!
2023-09-02 53 瀏覽
入去坐低,店員就同我哋講今日冇和牛😂只有高凳,大概有10個位左右,唔知點解舖頭有陣苦瓜味😂只收現金,記得帶夠現金。*慢煮薩摩雞拉麵 $95二選一,清爽或者濃厚,我揀咗人氣嘅”濃厚”。雞湯唔係單純嘅雞湯,有啲豚骨湯嘅味道,微微黏口,個人喜歡單純嘅雞白湯多啲。薩摩雞肉質扎實有彈性、醬汁濃厚帶甜味,但同湯底唔夠夾。拉麵係捲麵,口感煙韌,鹼水唔會太重,能夠掛湯之餘亦食到麵嘅質感。雞軟骨餃子 $48餡料係椰菜肉餡+雞軟骨,口感卜卜脆,但餃子皮軟爛,唔夠香脆,少失望。
慢煮薩摩雞拉麵 $95
慢煮薩摩雞拉麵

雞軟骨餃子 $48
雞軟骨餃子
2023-08-14
🔥熱鍋特濃蝦湯 🦐 沾麵掛汁有嚼勁 😍 巨型虎蝦、慢煮牛同樣出色 🐮 拉➡️睇menu🐭 米奇老豬Vol. 369 🐷老豬係沾麵迷 🇯🇵目前最愛係米芝蓮推介左無數次嘅中環周月 @shugetsu_hk 🤫今次試左旺角嘅 @akune_wagyu_ramen估唔到都幾有驚喜啵 😍係可以打入三甲嘅程度!.🐖🐖 《濃蝦湯沾麵》🐖🐖 ➡️ 沾麵汁超濃嘅蝦膏味 🦐🦐🦐質感好稠密杰身 好似d忌廉濃湯咁!而且係用石頭鍋上睇住佢熱到滾好治癒 🤤食到最後都仲係熱嘅 超抵讚!➡️ 配料木耳幾爽脆 溏心蛋偏鹹➡️ 麵條粗度屬中等 但好煙韌 🦷有驚喜❗️1⃣️ 香煎虎蝦 🛑 8.5/10 🛑 💰$128💰虎蝦都幾大隻 肉質彈牙 煎得幾香 係難得有蝦味嘅🦐不過近頭位置嘅味有d梅梅地(利申:老豬好憎食蝦頭嘅)2⃣️ 慢煮安格斯牛小排 🛑 8.2/10 🛑 💰$148💰慢煮牛肉質軟稔 牛味同油脂感中等 老豬妹妹身為牛魔王都認證✅.❣️🐭總評分🐷❣️味道:8.4/10 服務:7.7/10環境:7.7/10 (店舖較小,只有高凳吧臺,坐得比較擠擁)CP值:✴️ 中 ✴️ ENCORE:✅ .自費️⭕/試食.📍 阿久根和牛拉麵屋 📍旺角廣華街13號

拉➡️睇menu

🐭 米奇老豬Vol. 369 🐷
[阿久根和牛拉麵屋]
老豬係沾麵迷 🇯🇵
今次試左旺角嘅 @akune_wagyu_ramen
估唔到都幾有驚喜啵 😍
係可以打入三甲嘅程度!
🐖🐖 《濃蝦湯沾麵》🐖🐖
➡️ 沾麵汁
超濃嘅蝦膏味 🦐🦐🦐
質感好稠密杰身 好似d忌廉濃湯咁!
而且係用石頭鍋上
睇住佢熱到滾好治癒 🤤
食到最後都仲係熱嘅 超抵讚!

➡️ 配料

1⃣️ 香煎虎蝦 🛑 8.5/10 🛑 💰$128💰
虎蝦都幾大隻 肉質彈牙
煎得幾香 係難得有蝦味嘅🦐
不過近頭位置嘅味有d梅梅地
(利申:老豬好憎食蝦頭嘅)

慢煮牛肉質軟稔 牛味同油脂感中等

📍 阿久根和牛拉麵屋 📍
旺角廣華街13號廣輝大廈地下1號舖地下

#米奇老豬_油尖旺區
#米奇老豬_日式

#阿久根和牛拉麵屋 #旺角美食 #旺角餐廳 #旺角好去處 #旺角cafe #旺角掃街 #油麻地美食 #油麻地cafe #日本拉麵 #香港拉麵 #香港沾麵 #沾麵 #慢煮牛 #牛小排 #虎蝦 #龍蝦湯 #蝦湯 #煙韌控 #周月麵鮮醬油房 #香港米芝蓮 #麵屋福 #座銀soba #雞白湯拉麵 #鯛白湯 #鶴亀 #一生懸麵 #彩aya #mashinomashi

2023-08-08 55 瀏覽
好耐之前喺呢間食過一次,嗰次好正,食過之後念念不忘~所以前排有同媽咪去咗食~店舖就唔算好大,細細間,氣氛十足~而且都好好生意,一到夜晚好多人排隊,佢哋呢間主打拉麺同沾麺~慢煮安格斯牛小排龍蝦湯沾麵:我哋order咗兩份😆🤣證明真係好食!蝦湯好濃郁!而且係用石頭鍋上,所以一直熱辣辣👍❤️食嘅時候要小心揩到石頭鍋, 牛小排好重牛味,又唔會硬,好好味雞軟骨餃子 🥟:呢個係期間限定嘅雞軟骨餃子🤣都幾特別,食落去有啲雞軟骨脆脆地嘅口感

2023-08-08 69 瀏覽
入到餐廳首先聞到好大陣臭味,咁坐低啦,舖頭冷氣好弱,坐左一陣已經出晒汗。座位底下又有兜殺蟲藥係到。 我同朋友叫左個A4和牛拉麵同慢煮安格斯牛小扒濃蝦湯沾麵….碗野黎到賣相還可以,但味道同份量真係搞唔掂😩⋯⋯ 味道黎講個沾麵係鹼水麵黎,個湯底死咸,完全冇鮮味,一啖咸一啖苦,真係攞命。牛肉方面就不過不失,但個A4和牛拉麵就得3塊,3塊唔緊要,但切到真係A4紙咁薄….. 整體黎講真係伏,價錢同質素唔成正比,300幾個正評唔知點黎…

慕名而來食和牛沾麵😍旺角有一間都幾多人介紹過嘅和牛拉麵館,有時仲要排隊先食倒。餐廳門面已經好有日本風情,大門旁邊有許愿掛牌牆。內部係全吧台設計,傳統日式小店嘅裝修格局,好似去咗轉日本食拉麵咁,氣氛好好🥰👍🏻佢哋有拉麵同沾麵選擇,其中最大賣點係佢哋嘅慢煮A4和牛叉燒!🤤 淨係聽個名已經想試!湯底選擇都唔少,除咗招牌嘅濃蝦湯同雞白湯,仲有魚介湯、香蒜醬油湯同埋黑蒜濃湯。以拉麵小店嚟講,選擇算多元化👍🏻============ヽ(○´∀`)ノ♪慢煮A4和牛叉燒沾麵 $168✰ A4和牛叉燒果然名不虛傳🤤 半生熟嘅慢煮和牛叉燒油脂豐富,肉質軟嫩。✰我選擇咗雞白湯,雞白湯用薩摩雞熬製,以熱辣辣嘅石鍋奉上,非常香濃嘅雞湯味,由於用於沾麵所以比較杰身,食完麵可以叫店員加清湯飲埋個湯㗎😍✰半熟糖心蛋都好出色👍🏻霜燒美國安格斯牛小排魚介湯沾麵 $148✰慢煮安格斯牛小排一樣好出色👍🏻份量好多有大概6-7片。✰魚介湯非常鮮甜香濃。石鍋夠熱上檯時仲係滾起狀態。一樣食完麵之後加清湯可以飲埋個湯😋沖繩苦瓜餃子 $48✰如果鍾意食苦瓜嘅話,必食呢個苦瓜餃子,係苦瓜+豬肉餡料,呢個配搭好新穎,估唔倒咁好食。✰餃子外
慕名而來食和牛沾麵😍
旺角有一間都幾多人介紹過嘅和牛拉麵館,有時仲要排隊先食倒。

============ヽ(○´∀`)ノ♪

慢煮A4和牛叉燒沾麵 $168

✰半熟糖心蛋都好出色👍🏻

霜燒美國安格斯牛小排魚介湯沾麵 $148
✰慢煮安格斯牛小排一樣好出色👍🏻份量好多有大概6-7片。

沖繩苦瓜餃子

沖繩苦瓜餃子 $48

✰餃子外皮煎得香脆,咬落去外脆內軟好Juicy,苦瓜甘香。

可樂

另外呢度嘅可樂係玻璃樽仔可樂🥰 一直對玻璃樽可樂情有獨鍾,加分項👍🏻🤣 如果想飲啲日式風味少少嘅飲品,呢度都有波子汽水、日本水果製果汁同埋日本酒類😌
2023-07-24
沖繩苦瓜餃子
可樂
2023-08-02 46 瀏覽
阿久根和牛拉麵屋係一位於廣華街的拉麵小店。去到朋友講起先知原來呢間係係李泳豪開既 (鼎爺個仔),原諒我真的太無知,哈哈哈。原以為和牛拉麵一定好貴,點知又唔會喎,平時食開既叉燒都係豬肉,和肉配拉麵又出奇地幾好食。店仔細細,主要係吧枱,但都唔會太逼,有幾分日本地道拉麵店嘅格局。牛肩胛肉濃蝦湯拉麵 $99鮮蝦淆製而成的湯底味道濃郁, 巨濃巨鮮,果然夠真材實料。拉麵軟硬適中, 口感有彈性。牛肩胛肉燒得香口,牛味香濃,有咬口之餘唔會韌。最欣賞個糖心蛋,流心蛋黃好軟滑。 牛小排濃蝦湯沾麵 $148蝦湯比湯拉麵的更加鹹香濃郁, 質地偏杰, 容易掛汁,而且熱辣辣滾住上檯好吸睛。粗身拉麵爽口彈牙, 煙韌有口感,份量大足。 配上京蔥絲、雲耳絲、筍片一齊食,令拉麵更有層次。牛小排不用多說,非常嫩滑,牛味無牛肩胛肉咁香濃,但富油香,非常好吃。日式餃子 $48餃子就同一般拉麵店差不多,都係好食的。微脆又香口。同拉麵係絕配。限定啤酒 $38夏日炎炎,加上食牛肉的關係,當然要啤一啤,清爽舒服,完美的ending。

牛肩胛肉濃蝦湯拉麵 $99

牛小排濃蝦湯沾麵 $148